Därför har jag preffar och LendifyPå mycket lång sikt tror jag att börsen kommer ge den bästa avkastningen. Bättre än preferensaktier och bättre än de 4-6 procenten jag får hos Lendify. Resans gång kan dock vara väldigt skumpig och med en rejäl sättning på börsen kan det ta lång tid innan ens investeringar repar sig. För att sprida risken och minska min känslighet för sådana här svängningar har jag bolag från olika branscher samt utländska innehav. Jag äger även globalfonder och breda svenska fonder.
Mina investeringar i preferensaktier och Lendify är ytterligare en dimension av den här riskspridningen och försöket att få till en jämnare utveckling. Preferensaktier är till viss del känsliga för börsnedgångar även de men utdelningen betalar de till döddagar! Vanliga stamaktier sänker eller drar in utdelningen helt om det blir riktigt tufft. Lendify är en ränteinvestering och påverkas än mindre av börsen. Blir det riktigt tuffa tider i svensk ekonomi kan kreditförlusterna öka och leda till en något lägre avkastning för min del. Lendify har studerat hur finanskrisen påverkade kreditförluster för andra aktörer och den innebar en ökning med 1 procentenhet om jag inte minns fel. Det skulle ge en avkastning om 3-5 procent med nuvarande ränta. Man kan ju inte veta exakt på förhand men historiken är en god fingervisning. Blankolån har funnits i decennier och är en riktigt fin intäktskälla för banker osv.

En egenskap jag gillar extra med ett räntespar som Lendify är att till skillnad från preffar så är min insats/investering oförändrad. Om ränteläget går upp så kommer priset på preffar gå ned och värdet på min investering backar. Lendify som har rörlig ränta kommer ge högre ränta och värdet på mina investerade pengar förblir oförändrade. Jag har skrivit ett separat inlägg om Lendify jämfört med preffar.

För mig som lever på utdelningar/ränta är det nice med ett stadigt kassaflöde som jag får från preffar och Lendify. För den som återinvesterar är det ju ett trevligt kassaflöde att ha. Extra trevligt när börsen backar då man står med ett starkt kassaflöde att köpa mer för.

Jag har ett samarbete med Lendify och märker därför ut det noga i inlägget. Läs på innan du investerar. Jag har skrivit en del på bloggen och Lendify har bra info på sin egen blogg. Om du bestämmer dig för att investera hos dem kan du använda min länk och få 500 kronor extra när du investerat 10.000 kronor. www.lendify.se/petrusko

Info om mitt samarbete med Lendify.

21 kommentarer:

 1. Jovisst =)

  Hur är det med PREEM mastercardkortet då.. Använder du det än till "vardags" ?

  Mvh
  Pensionären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena pensionären,
   TAck för din kommentar. Ja jag använder Preemkortet trots att de sänkt bonusen. Det är väl 0,5 procent på det nu tror jag. Jag vet inte om det finns så bra alternativ. Jag har sett ett American Express med 1% men det kortet är ju odugligt då så många aktörer inte accepterar det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag använder remember more till allt utom ICA, 1% cashback och på ICA använder jag ICA kreditkort, 2% bonus eftersom jag lagt in 5000 i deras fonder.

   Remember more var för bra för användaren så den går inte at skaffa längre.

   Radera
 2. Hej om man skulle börja använder lendify måste man göra någonting med deklarationen eller sköter den det själv hoppas du förstår frågan mvh johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johan,
   Tack för din kommentar. Lendify skickar alla uppgifter till Skatteverket så du behöver inte göra något själv.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej! Skickar dom även uppgifterna automatiskt om man köper/säljer på andrahandsmarknaden hos dom?

   Radera
  3. Hej Andreas,
   Japp även den biten så det behöver du heller inte tänka på.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Spillran högräntefond är också ett bra alternativ när det skakar.

  SvaraRadera
 4. Lendify är smarta som köper upp alla aktiebloggare o poddar. Verkar som att ingen har något negativt att säga om Lendify.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Ett autoinvestkonto ger ca 4% avkastning, sen måste du betala 30% skatt på vinsten vilket ger bara 2,8% i avkastning och inflationen ligger nu på ca 2.1% så jag kan inte förstå att så många bloggare rekommenderar dem.

   Radera
  2. Jag har 6,19% avkastning på ena kontot och 7,28% på det andra.
   Jag är nöjd. Har dock efterlyst en större kickback om jag går in med ett större kapital men något sådant hade inte Lendify än, kanske kommer.

   Radera
  3. Lendifys sätt att tvinga in sina kunder mot autoinvest (ty annars ingen täckning från kapitalförlustfonden) är bedrövligt dåligt. Att deras avkastning därefter landar (helt slumpmässigt) kring 4-6 % är bara skrattretande för högrisklån som detta.

   Givetvis gör Petrusko ordentligt fläsk på att pusha detta (500 * % konvertering, på hur många tusentals sidvisningar)?

   Jag kör Mintos, i skrivande stund på 11.31 % mot <36 mån löp, spritt geografiskt men också över olika låneaktörer. Till detta en buy-back garuantee från låneaktörer som ersätter BÅDE utlånat belopp OCH ränta (bär så länge som låneaktören, oftast med stabilare fknanser än Lendify, håller sig solvent)

   Doesn't take a genius...

   /OG

   Radera
 5. Men du kör med manuella konton isåfall för har aldrig sett sådan avkastning på autoinvestkonto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej handla på andrahandsmarknaden då får du räntor på dessa nivåer,handlar bar själv där och har ett 40-tal konton runt dessa nivåer och investerat sexsiffrigt belopp.Det finns inga andra konton hos nischbanker som ger styvt mer än 0,7% och då är detta ett gott alt.

   Radera
  2. I call BS. Hört talas om Mintos?

   Radera
 6. Hej Petrusko, precis som du så gillar jag preferensaktier. Dock har jag väldigt få i min portfölj nu då jag successivt bedömt att mina innehav stigit till nivåer som varit överdrivet högt värderade och därför sålt av. Nu hoppas jag på en sån där 10%-press på preffarna som vi sett vid ett par tillfällen senaste år. Tror du det kan komma om RB höjer räntan, eller vad tror du blir det som triggar nästa prisfall på preffar?
  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Perlirharb,
   Om förväntningarna på räntan förändras kan det pressa ned preffarna. Synen på bostadsmarknaden och bankerna påverkar preffarna då stort kapital kan bunta ihop dem eller göra bedömningar på landsnivå.

   För bara ett par år sedan stod Akelius kring 350 kronor och backade ganska snabbt ner under 300 kronor så visst kan det gå fort. Det kan ske utan en uppenbar anledning också, alltså utan att räntan och räntebanan förändras.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Skribenten är tyvärr köpt och såld....

  /Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle,
   Det kan inte bli tydligare i inlägget, jag är sponsrad av Lendify. Det är uppmärkt flera gånger stort och tydligt. Jag skriver om Lendify för att jag själv är kund där och tycker det är ett bra komplement till mina preffar och obligationer.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Kör du endast med Lendify eller sprider du risken genom att t ex dela upp P2P-lånen hos flera andra aktörer?
  Jag har själv har valt att dela upp det hos Lendify och en annan aktör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Tack för din kommentar och en utmärkt fråga. Min grundinställning är att sprida risken även på det sätt som du nämner. Än så länge har jag dock såpass små belopp hos Lendify att jag kan leva med att inte sprida på fler ännu. Jag tittar tex på Akelius Spar och Spiltan Högräntefond som alternativ. Sedan är det ju också så att för mig är Lendify ett komplement till mina preferensaktier och obligationer.

   Mvh petrusko

   Radera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...