torsdag, juni 07, 2018

Testat kreditförlustfonden hos Lendify


Jag lånar ut pengar hos Lendify till 4-6 procent ränta och mina pengar fördelas över väldigt många olika låntagare för att minska risken. En sak som var avgörande för mig att våga börja investera hos Lendify var dels den här spridningen över många olika låntagare men också kreditförlustfonden som skall täcka upp om låntagare inte gör rätt för sig.
För några månader sedan när jag spanade på andrahandsmarknaden hos Lendify såg jag ett konto som någon ville sälja och det hade ett lån som låg efter med betalningen. Jag slog till och köpte det kontot för att se vad som händer. Kontot i sig var inga stora pengar, 2 tusen kronor kanske och det lånet som låg efter utgjorde 250 kronor.
Inga stora pengar jag riskade alltså.

Jag köpte det där kontot med ett dåligt lån och det var särdeles dåligt det där lånet tyckte jag. Totalbeloppet var på en stor summa och månadsbetalningen för låntagaren var över 10.000 kronor per månad. Jag kunde se att låntagaren sedan hen tog lånet aldrig pyntat in en enda krona på det. Jag var övertygad om att jag köpte ett lån som skulle gå åt skogen.

Nu några månader senare har jag en hel del erfarenhet kring lån som släpar och även kreditförlustfonden. Lånet som jag trodde skulle gå helt åt skogen kom igång ett par månader för sent och har nu betalat alla missade månader och ligger i fas. Under tiden har jag både på detta och något enstaka annat lån som släpat efter fått ersättning från kreditförlustfonden. Den täcker upp amorteringen så jag inte förlorar pengar.

Det var lätt värt att riska den lilla pengen för att få se med egna ögon hur det funkar när det krånglar. Kreditförlustfonden verkar funka som den skall och utan den skulle jag inte överväga Lendify över huvud taget.

Jag har ett samarbete med Lendify som sponsrar mina inlägg och jag skriver om mina egna erfarenheter och tankar om deras tjänst. Om du bestämmer dig för att bli kund hos dem kan du använda min länk här och få 500 kronor extra att investera om du investerar minst 10.000 kronor. www.lendify.se/petrusko

Info om mitt samarbete med Lendify.

9 kommentarer:

 1. Eloge för tydlig ruta att det rör sig om sponsrat inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Billiga Aktier,
   Tack för din kommentar och att du påpekar det där.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det som Du beskriver är när räntebetalningarna på lånet släpar efter. Vad händer när själva lånet skall betalas tillbaka och inte gör det? Går kreditförlustfonden in även där? I fallet Du beskrev så hade hen månadsräntor på över 10 kkr, vilket gör att själva lånebeloppet måste vara stort. Fixar kreditförlustfonden även detta?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja kreditförlustfonden skall täcka upp om det går så långt att lånet går till inkasso och förklaras default. Jag minns inte exakt hur de olika stegen är. Låntagaren i mitt specifika fall betalade amortering och ränta på totalt över 10.000 kronor per månad. Räntan var en mycket liten del då avbetalningstiden var kort och låntagaren hade en hyggligt bra kreditvärdighet.

   Det jag beskriver är när en låntagare inte betalar över huvud taget. Ingen ränta och ingen amortering. Det funkar ju så med blancolån att man betalar ränta och amortering varje månad.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej!
  Jag tycker det är lite oklart när kreditförlustfonden går in. Jag har förnärvarande ca 5 lån (av ca 100 st) som det inte betalts in något på sen flera månader. I nuläget innebär det att jag får ut ca 5% mindre/månad. Dock har ingen kreditförlustfond gått in. Behöver man hör av sig till dem för att få tillgång till detta, eller hur har du gjort?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om du har autoinvestkonton omfattas de av kreditförlustfonden och det syns under kontohändelser när den kickat in. Inget som aviseras eller så utan det står där under kontohändelser att man fått några kronor från kreditförlustfonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Som Petrusko skriver så måste det vara ett autoinvestkonto då manuella investeringar (inte längre) omfattas av kreditförlustfonden.

  Men även med autoinvestkonto är det inte säkert att man får del av några pengar. Från Lendifys villkor:
  "Kreditförlustfonden täcker det nominella beloppet om de samlade ränteintäkterna från övriga lån inte täcker det nominella beloppet."
  Säg att du har 100 lån som vardera pyntar 10 kr amortering (betalning mot det nominella beloppet) och 2 kr i ränta varje månad. Om en slutar betala går du miste om 10 kr amortering och 2 kr ränta, men eftersom räntan på de 99 andra lånen (198 kr) är mer än den uteblivna amorteringen får du inget från kreditförlustfonden. Först när ränteintäkterna från de som betalar är mindre än amorteringarna från de som inte betalar kickar kreditförlustfonden in. I mitt räkneexempel blir det när 17 av de 100 lånen inte betalas, för med 16 lån hos inkasso är räntan från de 84 som betalar (168 kr / mån) fortfarande större än amorteringsfrånfallet (160 kr / mån).

  Har jag tolkat reglerna fel får någon gärna rätta mig. Denna tolkning uppmärksammades jag på i någon annan ekonomiblogg, kommer dock inte ihåg vilken.

  En följd av detta är att det är bättre att sprida sina investeringar över flera konton istället för att ha ett stort då varje konto, som jag förstår det, utgör egen beräkningsgrund för kreditförlustfonden.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko! Har du några tips kring vilka lån som man bör köpa/inte bör köpa på andrahandsmarknaden hos Lendify?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobias,
   Tack för din kommentar. Lånen på andrahandsmarknaden prissätts i procent av dess värde och jag är mycket restriktiv till att betala nämnvärt mer än värdet på lånen. Är det ett bra konto har jag betalat upp till 101-102% men jag vill hålla mig till 100%, alltså att jag betalar och får precis vad det är värt.

   Ibland ligger det ute små konton med enstaka lån och där kan jag titta extra noga efter lån med bra kreditbetyg för att undvika kreditförlustfonden. Jag kan även titta närmre på låntagaren och försöka bedöma denne och lånet extra noga. Starkt kreditbetyg och ett litet lån torde vara lite lägre risk.

   Mvh petrusko

   Radera