söndag, april 08, 2018

Lendify vs preferensaktier


Sedan en tid investerar jag i lån hos Lendify. Det är vanliga blancolån där kunderna istället för att låna från en traditionell bank lånar från andra privatpersoner via Lendify. Detta kallas peer to peer eller p2p. Jag investerar främst i Lendifys autoinvest lång som de kallar det och det är ett upplägg där de automatiskt fördelar ut mina pengar på en lång rad olika låntagare till en ungefärlig ränta om 6 procent.

Många frågor jag fått kring detta handlar om hur detta står sig mot preferensaktier och det är temat på just det här inlägget.

Preferensaktier ger runt 6-6,5 procent i direktavkastning (ränta) för bolag som ligger i den nedre delen av riskspannet. De här aktierna handlas dagligen över börsen och värderas utefter bolagets riskbild samt den riskfria räntan. Om den riskfria räntan stiger kräver investerare högre avkastning på preferensaktien och värderar den då lägre i pris. Aktiekursen sjunker då alltså för att motsvara den direktavkastning investerare anser att den är värd i ett högre ränteläge.

Lån hos Lendify ökar eller minskar inte i värde däremot så är det rörlig ränta på lånen så när ränteläget stiger så stiger även räntan på dina investerade pengar hos Lendify.

Det här är en jättestor och viktig skillnad på preferensaktier och investeringar i lån. När räntan stiger så får du högre ränta på lånen medan värdet på preferensaktier backar.

Preferensaktier är en del av min strategi och jag har en hel del av dem i min portfölj. Jag väljer alltså inte antingen eller utan jag ser investeringen i lån hos Lendify som ett utmärkt komplement till mina övriga placeringar. Att det inte kan minska i värde på det viset som preferensaktier kan göra det värdesätter jag. Sen finns det ju risk för kreditförluster i lån men det täcker en kreditförlustfond upp i normalfallet.

Läs mer hos Lendify om investeringar i lån hos dem. Om du bestämmer dig för att investera kan du använda min länk här och få 500 kronor extra om du investerar minst 10.000 kronor. www.lendify.se/petrusko

Jag har ett samarbete med Lendify som sponsrar det här inlägget.

Läs om mitt samarbete med Lendify.

29 kommentarer:

 1. Är det inte en skatteteknisk skillnad mellan de två alternativen? Jag antar att du har preferensaktierna på ett ISK medan avkastningen på Lendify väl beskattas med 30%?
  Sker denna beskattning löpande eller endast när du tar ut pengarna från Lendifys konto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ränteintäker skattas med 30% och är kvittningsbart mot ränteutgifter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Så AT har en klar poäng där!

   Radera
  3. Tjena Ulf,
   Om du tycker det är en poäng att tvingas betala skatt på dina preffar trots att de backat med 20% så visst. Ränteintäkter beskattas som vanligt med 30%. Olika depåtyper/beskattning på de här investeringarna ja men fullt jämförbart oavsett. VAr och en får göra sin egen bedömning. Man lurar sig själv om man i det här läget tror att skatten är mycket lägre på preffar i ett ISK. De kan som sagt sjunka kraftigt i värde och då är det en klen tröst att du har en schablonskatt på ett ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har du någon aning om kreditförlustfonden varit tvungen att gå in och täcka? Du beskriver det nästan som det inte finns någon risk ungefär som en insättningsgaranti. Jag föredrar att inte låsa mitt kapital hos människor som är tvungna att låna fast dom är kreditvärdiga med stabil inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Visst finns det risk. Kreditförlusterna är 1% för sådana här lån, för övriga banker och för Lendify. Att låna pengar via blancolån är väldigt vanligt. Man kan sälja sina lån på andrahandsmarknaden hos Lendify så man är inte låst.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Finns fler risker med Lendify!
   Om Lendify konkar...sannolikt mister du då allt. Då hjälper "riskspridningen" föga mellan många låntagare!

   Jag överväger själv att lägga en del hos Lendify, för riskspridningen!

   Men minns TrustBuddy!
   https://digital.di.se/artikel/miljonbluffen-i-trustbuddy--sa-har-gick-det-till

   Att FI är med och ska kontrollera, imponerar föga på mig!

   Radera
  3. Hej Ulf,
   Där har du missat att Lendify har ett avtal med Lindorff och betalar dem för att ta över om Lendify mot förmodan skulle hamna på obestånd. Lånen är mellan dig och låntagarna och berörs inte om Lendify konkar. Det Lindorff gör om Lendify konkar är att sköta vidare det administrativa kring lånen.

   Trustbuddy var ett fuffensbolag och har inget med varken Lendify eller för den delen ICA, Cloetta eller Volvo att göra. Irrelevant.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Vem är det som tar blancolån? I vilken situation är dessa människor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Emil,
   Gemene man är ett snabbt svar på det. Blancolån är ett lån utan pant (som tex huslån har i huset). Det är väldigt vanligt att folk lånar via blancolån för att renovera i bostad, köpa bil mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. "
  petrusko08 April, 2018 09:30
  Tjena,
  Ränteintäker skattas med 30% och är kvittningsbart mot ränteutgifter.

  Mvh petrusko "

  Så då är Lendify 30% bättre för folk som har tex bolån
  verker passa folk som har bolån och inte vill ta risken att en preff sjunker i värde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena BankAnaconda,
   Om man har bostadslån är ofta ränteutgifterna ganska stora och det kan vara en god ide att tänka över hur beskattningen av olika sorters investeringar kan påverkas av det. Ja, om man har bostadslån så har man förmodligen ränteutgifter som gör skatten lindrigare för investeringar som Lendify.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag förstår inte hur du kan skriva ett sånt här inlägg utan att ta med skatteaspekten. Vilseledande, och gör det ännu mer tydligt att annonsen är köpt och att åsikterna inte är objektiva.

  (däremot ska du ha credd för att du väldigt tydligt visar när ett blogginlägg är köpt eller ej, bra där!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Jag är oförstående till din slutsats att det är vilseledande att jag inte i varje inlägg skriver om hur olika tillgångsslag beskattas. Du har ett eget ansvar att ta reda på information och veta vad du investerar i. Det finns schablonbeskattade lösningar för investering i börsprodukter i huvudsak och det är ISK eller KF. För övriga investeringar och depåtyper är det samma regler som gällt länge: 30% skatt på ränteintäkter.

   Att det är vanlig kapitalskatt på ränteintäkter såsom spar på bankkonto eller investeringar i sådana här lån det är liksom standard förfarande och inget hemligt eller något som är en surprise.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Annan anonymous än ovan. Fast Petrusko du skriver ju själv i titeln att det är en jämförelse av lendify och preffar (latinska Versus: att ställa emot, att jämföra). Då tycker jag det är ganska relevant att jämföra i vilka situationer och på vilka konton man gör den bästa investeringen. Svaret där är ju att lendify är okej om man har bolån medans preffar slår lendify i cash flow i nästan alla andra scenario förutsatt att man äger samma belopp av preffar på ett ISK. Dåligt av dig att inte belysa detta men det är ju såklart för att du gör betalt för att inte göra det och självklart kommer du inte erkänna detta, men det är att underskatta och ärligt talat håna dina läsare att tro att det inte är helt uppenbart.

   Radera
  3. Tjena anonym,
   Jag har självklart ingen anledning att framställa Lendify bättre än det är. Jag skriver mina egna ord och tankar och ingen lägger sig i det. Beträffande preffar så kan de backa rejält vid lite högre ränteläge, 20% utan vidare så ta inte det för givet att de är bättre på grund av ev olika beskattning.

   Jag har i detta inlägg skrivit hur preffar och lån med rörlig ränta fungerar vid stigande ränta. Investera hur du vill det är ditt val.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. (däremot ska du ha credd för att du väldigt tydligt visar när ett blogginlägg är köpt eller ej, bra där!)

   Det måste han göra enligt marknadsföringslagen.

   Radera
 6. Varför ska man lita på Lendify när alla vet vad som hände med Trustbuddy? Intressant att bloggare knappt nämner detta företag när de pratar om Lendify. (blev en total katastrof, ni som inte läst om företaget kan bara googla Trustbuddy + konkurs, många som förlorade en drös med pengar där)

  https://digital.di.se/artikel/trustbuddys-anvandare-lanade-ut-280-miljoner-bara-15-procent-har-aterfatts#

  https://www.breakit.se/artikel/4220/dokument-avslojar-hur-mycket-trustbuddy-lanat-ut-utan-tillstand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Olof,
   Tack för din kommentar. Trustbuddy var ett fuffensbolag där de trixade och gjorde fula saker. Det är en tråkig historia men har inget med något annat bolag att göra. Jag har ingen anledning att nämna varken Trustbuddy eller något annat skojarbolag när jag skriver om ditten eller datten. Det vore lika irrelevant på en blogg om mumintrollen som på min blogg om investeringar. Japp Trustbuddy var fulingar och jag beklagar.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Själv började jag med preffar, men tycker att de har gått upp så mycket i pris senaste tiden.
  Så nu går allt in till lendify.

  /Filly

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Filly,
   Tack för din kommentar. Ja med tanke på den höga värderingen av preffar nu så framstår ju Lendify som alternativ extra intressant.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Jag har själv en liten del placerat i Lendify, som komplement till portföljen medan preffarna är en betydligt större del av portföljen. Så länge räntan är stabil på denna nivå föredrar jag preffarna då dessa är mer likvida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stojko,
   TAck för din kommentar. Det låter rimligt. Oavsett hur räntan utvecklas tror jag att jag alltid kommer se preffar/lån som något att hålla parallellt. De kompletterar varandra väl tycker jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej! Själv brukar jag så småningom alltid komma fram att preffar är ett bättre alternativ är nog framförallt skattedelen som gör att vågskålen alltid tippar över till preffarnas fördel. Bekymrar mig inte så mycket för de kortsiktiga rycken i preffarnas värde då det är just cashflowet jag är ute efter.
  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera
 10. Det finns ju även en ytterligare risk i Lendify. Låntagarna kan ju ta slut. Då faller ränta på ränta effekten som ur ett investerar perspektiv är så viktig. Själv avvecklade jag mitt Lendify när andrahandsmarknaden infördes efter haft det i 8 månader. Allt för många lån hamnar hos inkasso eller avbryts i förtid av andra orsaker. När lågkonjunkturen kommer, vad händer då?

  SvaraRadera
 11. Det framstår nästan som helt riskfritt...tolkar kanske fel - men är det verkligen en investering hos Lendify så safe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Riskfritt är det inte mycket som är och så heller inte Blancolån. KReditförlusterna är 1% blancolån. Lendifys kreditförlustfond är något som sänker risken att du skall förlora pengar. Det här är den typ av lån som traditionella banker som Handelsbanken och ICA-banken tjänar fina pengar på. Man vet om att det är 1% kreditförluster och det är liksom med i beräkningarna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjena Petrusko.
   Lyssnar just nu på en presentation utav Brocc. Har du möjligen någon kommentar på dessa Lendify konkurrenter?
   Mvh
   Antonios

   Radera
  3. Tjena Antonios,
   Jag har inte koll på Brocc. Det jag kikat lite närmre på som jag är intresserad av är Tessin. INte riktigt samma sak men på P2P-tema i vart fall.

   Mvh petrusko

   Radera