Jag är inte rädd för en börsnedgång men det här däremot


Vi är på toppen, börsen står högt nu.. Så där går snacket på vissa håll och jag hör flera som är rädda för en börsnedgång. Det pratas om att alternativa investeringar som inte korrelerar med börsen och det pratas om att tajma marknaden. För all del, jag har en del placeringar utanför börsen så som, företagsobligationer och ränteplacering hos Lendify. Dessa ser jag i första hand som placeringar som ger mig bra kassaflöde men de har ju också egenskapen att de inte rör sig i takt med aktiemarknaden.
Jag har full förståelse för investeringar i olika tillgångsslag medan jag samtidigt har förståelse för en strategi att enbart ha börsinvesteringar och hålla dem på lång sikt "for better and worse".

Att försöka tajma marknaden däremot det är ingen bra strategi för en vanlig småsparare. Inte ens de duktigaste proffsen lyckas med detta uthålligt. Jag tror på "Time in the market" alltså att äga aktier och aktiefonder på mycket lång sikt. Genom upp och nedgångar för på lång sikt stiger börsen stadigt och äger man sunda investeringar så är man med på den uppgången. Välj mycket noga vad du investerar i och var långsiktig. Historik och mäklarnas statistik visar att de som försöker tajma marknaden misslyckas med detta och resultatet blir att de säljer när det redan backat och köper när det redan stigit. Att köpa dyrt och sälja billigt alltså.

Bilen i bilden där uppe är utöver ett fint foto och en fin bil tänkt att den skall symbolisera en misslyckad parkering, en avåkning, ett misstag helt enkelt. Misstag är det jag är "rädd" för. Inte rädd i ordets rätta bemärkelse men det är vad jag gärna vill undvika, att jag gör misstag i mina placeringar. Ett sådant misstag kan bestå i att jag själv har fel i min analys eller dröjer för länge innan jag tar till mig nya/ändrade förutsättningar. Det kan också vara oförutsedda händelser, att något drastiskt händer i ett bolag som inte har gått att förutse men som leder till kraftig nedgång.

För att minimera effekten av ett eventuellt misstag gör jag en rad olika saker. En del är att jag äger flera olika innehav och att jag inte låter dem väga värst tungt generellt sett. Några undantag har jag där jag tagit risken och viktat Axfood, Castellum och Akelius preferens betydligt tyngre än annat i portföljen. Jag har också medvetet valt bort mer riskfyllda investeringar och håller mig till lite försiktigare placeringar, vissa av defensiv karaktär som tex Axfood.
Ytterligare en sak jag gör är att äga investeringar som i sig är en riskspridning. Investeringar med potential att avkasta som börsen eller bättre men utan bolagsrisken. Dessa är indexfonder, investmentbolag samt aktiva fonder som jag doppat tårna i via Didner & Gerge Småbolagsfond som jag tog in just för att jag vill ha exponering i småbolag.

Sammanfattningsvis investerar jag och äger på lång sikt. Jag försöker inte tajma marknaden utan behåller mina investeringar som stiger stadigt på lång sikt. Bolagsrisken håller jag nere genom att ha många olika innehav och jag är öppen för att jag själv gör misstag och äger en del investeringar som tar bort mig själv som riskfaktor.

16 kommentarer:

 1. Hej! Du har väl ändå sålt och stuvat om en hel del under de senaste 1-2 åren? Exempelvis Volati, Heimstaden, H&M, Skanska, SHB, kanske finns fler? Helt ok att stuva om såklart men stämmer ju inte helt att du kör på devisen "behåller mina investeringar som stiger stadigt på lång sikt". Kul blogg annars, läser allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jens,
   Att göra omplaceringar och exits hör till. Att investera och sedan bara blunda och hoppas på det bästa i 20 år vore stendumt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jo men vad jag menar är din definition av "långsiktig" för mig är det snarare 5-10 år, om Skanska går ner 30 kr, du läser rapporten och drar någon slutsats att det är dags o sälja, tror du inte kursen kommer ligga högre om 10 år + utdelningar under tiden? Säker på att du inte gör exits/omplaceringar för att ha något att göra plus känslan att man gjort något åt sin portfölj? :)

   Radera
  3. Tjena Jens,
   Jag gör inte omplaceringar "för att ha något att göra". Det faktum att jag har gjort omplaceringar är inte på något sätt en motsats till att vara långsiktig på aktiemarknaden. Genom åren har jag fått frågor och påståenden som du nu har om min långsiktighet och jag kan bara beklaga att det verkar råda någon sorts rädsla mot omplaceringar samt en tro att om man omplacerar har man "fel". Jag ägde Ratos som var rena raketen i många år, kring 15 år kanske innan jag sålde den och placerade mina pengar i något som gav mig bättre avkastning. Skanska ägde jag några år till jag valde att avyttra då jag tog in de nya förutsättningarna att de sade en sak men levererade något annat. En brist på förtroende kan man säga. Mina pengar växer vidare på annat håll och jag har inte en enda känsla kring det. Om och när jag åter väljer att investera i Skanska har jag varken tankar eller känslor kring priset jag då betalar vs det pris jag sålde till. Mina pengar har växt på annat håll.

   Som svar på din fråga om jag tror kursen ligger högre om 10 år + utdelningar. Sannolikt gör den det men det är en låg ambition, verkligen inget jag tar sikte på.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej (igen) Petrusko!

  Håller helt och hållet med dig angående att i princip ingen kan tajma marknaden helt och hållet. Men hur anser du jag ska göra? Jag har precis börjat läsa om aktier, fonder m.m. och har en rejäl slant som jag vill börja investera. jag är mao 100% likvid, förutom där en viss del ligger på collector 0,5%.

  Borde jag ändå inte vänta lite med detta och se vart marknaden bär vägen?

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   I en sådan sits tänker jag att sprida ut köp över en längre tid är en god ide. Genom att köpa regelbundet under tex 1-2 år minskar man risken att gå in precis vid "fel tillfälle".

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Långsiktighet är "the name of the game" men ibland tvivlar man på sina investeringar. Placera om eller ligga kvar? Indexfonder har onekligen sina fördelar...

  Petrusko har du någon åsikt om SBB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Siri,
   Tack för din kommentar. Indexplaceringar är smart då få investerare historiskt slagit index på lång sikt.

   SBB har snabbt stärkt sin finansiella ställning och preffen som jag köpte kring 500 kronor har snabbt stigit i pris av den anledningen. Stamaktien har potential, väl värd en titt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har läst om SBB under dagen och det mynnade ut i ett första inköp av 700 stamaktier. Om inget dramatiskt sker så fyller jag på under året. Skall bli spännande att följa SBB, Iljan Batljan har ju för avsikt att bolaget skall upp på stockholmsbörsen.

   Tack för svaret och ha en bra eftermiddag/kväll

   Radera
  3. Tjena Siri,
   Lycka till i din investering. GOd kväll

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej!
  Har inte så bra koll på robothandeln men ponera att det blir ett "börsras", ser du då en risk att robothandeln ger raset en hävstång så att det faller än mer än det borde och att därmed än fler blir rädda och springer mot "utgången" och kanske därmed säljer billigt. Vice versa gäller kanske också gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Fredrik,
   Robothandeln är en naturlig del av marknaden numera. För en riktig börsnedgång som varar i månader kanske år rentav så ser jag inte att just robothandeln späder på något. Tillfälliga nedgångar som sker på en dag däremot kan robothandeln förstärka. Vad som händer på en enstaka dag är dock ganska ointressant för de flesta.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag gillar heller inte göra misstag, Betson och H&M påminner mig varje gång jag loggar in på Avanza. Nu har jag lagt om taktiken, jag satsar mer på investmentbolag och indexfonder. Hur ser du på var det är störst risk av följande, Avanza zero jämfört med Swb Asien index/Länsförsäkringar tillväxt? Många säger att det är stor risk med tillväxtfonder men det är ju utspritt på fler länder och aktier jämfört med Avanza zero.
  Mvh/Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Tack för din kommentar. Om det är mest risk i Avanza Zero eller Swedbanks Asienfond/Länsförsäkringar tillväxtmarknad det kan man argumentera fram och åter. Medan det är betydligt fler innehav och olika länder/valutor i de två andra fonderna så är de innehaven också i länder av större politisk osäkerhet mm. Jag skulle säga att Avanza Zero har lägre risk av den anledning att det bara är exponering i Sverige och att man då slipper valutarisk och den politiska risk mm som är förknippat med tillväxtmarknader.

   Med det sagt är det ändå två intressanta fonder de du nämner. De har nog hygglig potential och kan vara en intressant investering på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag funderar på att vikta om lite från nästan bara utdelningsaktier till indexfond, ev mer i investmentbolag och xact högutd för att sprida mina risker och tillgångsslag. Jag väljer mellan xact högutd (befintligt mindre innehav), öka i investmentbolag och Swedbank Robur Tech eller indexfond typ handelsbanken Europa. Vilket hade du Petrusko valt och varför? Mvh Andreas

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...