söndag, april 22, 2018

Börsveckan som gått - V.16 2018


Vecka 16 är nu avverkad och det blev en riktigt stark börsvecka med indexet OMXS30 på +3,01 procent. Två raketer var folkaktierna Telia och Ericsson som steg kraftigt på sina rapporter och gav bränsle till index. Vi har nu kommit in i en rapporttung period där en lång rad bolag skall presentera sina rapporter för det första kvartalet. I veckan som kommer släpper bla: Wallenstam, Axfood och NCC rapport. Dessa ser jag fram emot och jag följer Axfood särskilt noga då det är ett kärninnehav och mitt näst största innehav i portföljen. NCC har jag hunnit vikta upp så jag har en god slant där och vikten i min portfölj är 3 procent. Jag planerar fortsatta köp i NCC.

Veckan bjöd även på lite action på börsen eller kanske snarare utebliven action beroende på hur man ser på saken. Onsdag 18 april öppnade inte Stockholmsbörsen som vanligt på morgonen och en rad olika förklaringar kopplade till brand och brandlarm presenterades. Efter lunch öppnade börsen och i efterhand är frågan främst hur en sådan här incident kan få stänga ned börsen i timmar. Det skall ju finnas backup locations/servers som kickar in om en annan fallerar att göra jobbet. Kan låta nördigt men det är en samhällsviktig funktion. Die Hard 4 är en film på temat =)

Pengaregnet: Vi närmar oss månadsskifte och det innebär att det regnar intäkter på mitt Lendify-konto. Låntagarna betalar som brukligt månadsvis och pengarna dyker in på mitt konto när de betalar. Detta betyder att det regnar in pengar varje dag med start den 18:e från de som betalar tidigt till någon dag efter månadsskiftet från de som betalar i sista sekund. Läs mitt inlägg från förra månadsskiftet om pengaregnet.

Investor rapporterade i fredags och presenterade ett justerat substansvärde om 501 kronor vilket på aktiekursen 376,2 kronor ger en substansrabatt om 25 procent. Det redovisade substansvärdet var 448 kronor och det är också det man skall räkna på om man skall jämföra historisk substansrabatt. Det där justerade substansvärdet är relativt nytt där de sätter ett högre värde på den onoterade delen, ett värde som är närmre ett verkligt marknadsvärde på de tillgångarna. På det redovisade substansvärdet om 448 kronor är substansrabatten 16 procent. Det intressanta är naturligtvis hur mycket värde du får för dina pengar så ur den aspekten är det justerade substansvärdet mest intressant. Om man skall göra en relativvärdering av Investor sett till sin historiska substansrabatt som omnämnts i artiklar och gamla rapporter så är det redovisat substansvärde som använts. Nuvarande värdering om 16 procent substansrabatt på redovisat substansvärde är en historisk hög värdering, Investor är dyrt alltså. Relativt sin historiska värdering that is. Sett till Investors tillgångar och jämfört med övriga börsen så är Investor mycket attraktivt. Rörigt? Eller hur. Det är dyrt men det är "billigt". Jag finner Investor mycket attraktivt på nuvarande pris och ökar regelbundet.

Slutligen vill jag tipsa om den jättelånga intervjun i Börspodden med förvaltaren Simon Blecher. Han förvaltar Carnegie Sverigefond och är en erkänt duktig fondförvaltare. En väldigt lång intervju men totalt sett intressant och bra. Press play här nedan:

2 kommentarer:

 1. Hej Petrusko. Bra jobbat. Själv laddar jag månadsvis bara i Global indexfond och Nordnet Superfobden Sverige. 50/50 är bra ballans för ett tryggt billig långsiktigt sparande. Eller hur? Ha det så bra.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Tack för din kommentar, ABsolut, indexspar är ju helsmart. Jag har en del i indexspar jag med. Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera