Portföljutveckling Q1 2018


Kvartal 1 2018 är till ända och börsens utveckling är inget att skriva hem om. Min portfölj steg 0,37 procent medan SIX30RX stängde kvartalet på minus 0,75 procent. Det bredare SIXRX backade en halv procent ungefär.
I kvartalet har jag löpande tagit ut utdelningar för att leva på men jag har också gjort ett större uttag bla för att investera hos Lendify. En del pengar gick till annat och portföljen är i kronor mätt mindre än vid årsskiftet.
I min budget har jag med ett månatligt börsspar och jag har under det första kvartalet lyckats få till lite extra spar och räknar med att kunna göra det även resten av året.

Som ni kan se i grafen fortsätter min portfölj att ha lägre volatilitet än börsen. På kort sikt brukar den inte backa lika mycket och heller inte stiga lika snabbt. Den tickar på stadigt och det är delvis att jag äger tråkbolag som förklarar men mycket ligger i mina fixed income innehav som inte rör sig likt börsen fullt ut.

I början av kvartalet sålde jag mitt förhållandevis stora innehav i Skanska till en förlust. De kom med ytterligare besked/rapport som inte var i linje med det VD sagt under 2017 och jag bestämde mig för att gå ur för att bevaka Skanska från sidan en tid. Jag vill se dem prestera lite bättre och framförallt vill jag se dem kommunicera rakt och tydligt och sedan leverera på det de säger. Pengarna från försäljningen investerade jag i bland annat Investor. Investmentbolagen generellt har fått en svag start på året där de som grupp backat mer än index och medan befintligt innehav i min portfölj dragit ned den extra så har jag passat på att öka extra i Latour och Investor.

Under kvartalet har jag påbörjat köp i ett par fonder för att få en småbolagsexponering, något jag mer eller mindre saknat tidigare. Fonderna jag valt är Didner & Gerge Småbolag samt en global indexfond för småbolag från Handelsbanken.

Härom dagen skrev jag ett inlägg om fördelningen av innehaven i min portfölj. Där kan ni se mina innehav samt hur jag viktat dem. Länk till inlägget.

Här är även en länk till min portföljutveckling och kommentarer för 2017. Länk till inlägget.

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Varför har du valt r Didner & Gerge Småbolag och inte Didner & Gerge Small & Microcap?

  / Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Didner & Gerge small & microcap har ju en annan geografisk inriktning med tyngdpunkten på Europa. Den starka utvecklingen för fonden förklaras delvis av valuta där euron bidragit. Den är fin den också men man ska känna till valutagrejen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Med tanke på att du är långsiktigt sparare så gör din portfölj precis som det var tänkt. Den slår index, Bra jobbat Petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Nermin,
   Tack för din kommentar och beröm =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, du har inte funderar på svolder som alternativ för att få mer exponering mot småbolag?
  Tack för en bra blogg!
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Markus,
   Tack för din kommentar. Jodå,jag gillar Svolder. Jag har ägt den för längesedan och kan ev ta in den framöver men jag tar det i sådana fall lite varsamt med den då den har så himla låg direktavkastning. Jag lever på mina utdelningar och klarar mig inte på så låg direktavkastning som Svolder. Jag har redan fokus på Latour i portföljen som är en annan med ganska låg direktavkastning. Jag kan inte hasta med för många sådana samtidigt utan får ta det varsamt isf.

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...