Min senaste investeringFör några veckor sedan började jag investera hos Lendify och mitt kapital som jag då förde över har snart placerats till fullo varpå jag idag förde över ytterligare en slant. Jag testar mig fram, plattformen är ny för mig och än så länge verkar det bra. Även idag ställde jag en fråga via chatten och fick svar direkt. Jag investerar via autoinvestkonto, något annat är verkligen inte intressant för min del. Autoinvestkonto sprider ut mitt kapital på en lång rad olika låntagare vilket håller nere risken markant. Det här är helt avgörande för min del, utan denna riskspridning skulle jag inte tänka tanken att investera i peer 2 peer lån. I början investerades mina pengar snabbt i olika låntagare för att nu gå lite långsammare och anledningen till det bör vara att nu är det mer finlir för att landa i rätt snittränta. I början skall ju min investering ha "allt" och 40-50 olika lån skall i slutändan mynna ut i en snittränta om cirka 6 procent. Just nu ligger min ränta på 5,7 procent och det är en slant kvar som skall investeras.

Läs på hos Lendify hur det fungerar osv. När du läst på och är redo att investera kan du använda länken nedan så får du 500 kronor extra om du investerar minst 10.000 kronor.  www.lendify.se/petrusko
Både du och jag får 500 kronor extra att investera.

Inlägget är sponsrat av Lendify som jag har ett samarbete med.

Info om mitt samarbete med Lendify.

26 kommentarer:

 1. Hej, Hade du valt att spara i Lendify även om du inte fått 500 kr för varje läsare som klickar på din länk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gustaf,
   Jag investerar hos Lendify för att jag tycker det är ett intressant komplement till min börsportfölj. Likt mina övriga investeringar i Fixed Income. Jag har tex preffar som ger runt 6% direktavkastning men där finns en överhängande risk att priset på preffen backar och ger en sämre totalavkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har du stoppat flyttat in några pengar från din vanliga portfölj eller är det bara affiliatepengar + gaget från Lendify?

   Ekonomiskt fri kommer jag kalla mig när jag har råd att tacka nej till att saluföra dåliga investeringar till mina stackars följare

   Handen på hjärtat, tror du verkligen det är högre risk att köpa en bra preff under inlösenkurs än att hålla på med Lendify? Sett Lendifys redovisning? Trustbuddy? Tror du på allvar att det är trippel-a-personer som lånar till ockerränta? Kompenserat för den olika beskattningen kan du ju i princip köpa stamaktier och få samma utdelning som Lendify, som iaf enligt mitt sett att se det, på lång sikt, är betydligt lägre risk än detta.

   Radera
  3. Tjena,
   TAck för din kommentar. Jag investerar i Lendify och tycker att det verkar rimligt. Jag antar du drabbades i Trustbuddyhärvan då du nämner den och dessutom verkar väldigt bitter. Lendify är inte Trustbuddy. Det är som att vara bitter på Audi för att SAAB gick i konkurs.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Jag har inte investerat i varken Trustbuddy eller någon annan p2p-lending då jag tycker det verkar vara skit.

   Du lyckades ducka frågan, har du flyttat över några pengar från din portfölj till Lendify som du uppmanar dina lärjungar att göra, eller är det bara affiliatepengar och gage från Lendify du har där?

   Radera
  5. Tjena,
   Det glädjer mig att du inte är en av de drabbade i Trustbuddy. Du har en tråkig attityd och frågar om saker du inte har att göra med. Jag kommer svara dig denna gången och sedan kommer jag ignorera bittra kommentarer kring denna typ av investeringar. Jag har sålt av mina Globala indexfonder som jag äger hos Avanza och flyttat till Lendify.

   Mvh petrusko

   Radera
  6. Tack för svar. Jag har inte bestämt mig själv. Det lutar mot att jag hellre köper xact högutdelande i en ISK. Bränt mig på toborrow.

   Radera
 2. Tjenare Petrusko! Har följt din blogg länge och uppskattar verkligen dina inlägg. Här kommer en liten fråga som kanske inte handlar om lendify men iaf.
  Om du fick köpa tre stycken preffar idag, vilka hade du valt då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Den är lite svår den där då jag tycker att många preffar blivit ganska dyra just nu. Jag tycker att SBB pref är intressant även på de här nivåerna. De äger bra fastigheter och de stärker löpande sin finansiella ställning med ett mål att få investmentgrade rating i slutet av året. Akelius är den preff jag har allra mest i då de har en urstark finansiell ställning och dessutom äger den bästa sortens fastigheter: Hyreslägenheter på starka orter världen över. Efter dem rankar jag Klövern ganska högt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Nog bra om en stor portfölj utan lån för spridning, kanske 5% eller så. Dock lite risky då vi haft en kreditexpansion i snart tio år. När räntan går upp kommer "bra" låntagarna betala av sina lån medan de dåliga bestå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Dany,
   Tack för din kommentar. Jag håller viktningen låg och kommer hålla mig gott och väl under 5% av min portfölj. Ja det återstår att se vad som händer med sådana här lån vid sämre tider men jag är inte värst orolig. I finanskrisen tex hörde man inte om stora massor svenskar som gick från fläckri kreditscore till att inte kunna betala sina åtaganden. Om man då väger in att man har pengarna spridda över 40-50 olika låntagare så borde det vara lugna gatan. Det är min bedömning men framtiden får utvisa.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. jag tänkte leva på utdelningarna de här tre månaderna. Så 100% sparkvot! Kul att prova på livet som rentier

  SvaraRadera
 5. Jag är bränd från Trustbuddy. Rätt el fel kommer jag aldrig investera i p2p igen. Även om det är fel så finns lyckligtvis andra sätt att få pengar att växa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   TAck för din kommentar. Jag beklagar. Ditt resonemang gillar jag, det finns mycket olika saker att investera i och om man känner sig osäker på något är det bara skippa det och titta på annat. Det gäller allt, olika tillgångsslag, branscher, preffar osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej.
  Tack för din utmärkta blogg!
  Du ger väldigt många kloka råd som ger mersmak!
  Tråkigt att en del blir bittra över detta och tidigare inlägg om Lendify.
  Det är ju ändå upp till oss läsare att klura på om det kan vara ett klokt beslut.

  /Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kommer det tyvärr alltid vara när "vi" investerar i annat än aktier och får in en liten slant för den reklam vi gör genom att investera i nya och spännande bolag. Det är något med vissa läsare som tyvärr inte klarar av att se att vi får in ett par kronor för att pusha nya och spännande investeringsmetoder. Tror inte att dessa personer ringer upp TV4 varje gång det blir en reklampaus när dessa personer ser på Arga Snickaren eller något annat som de fördriver tiden med medan vi bloggare jobbar hårt för att höja sparkulturen i Sverige.

   Radera
 7. Hej,

  Nu är det väl så att man betalar ca 30% skatt på sina ränteintäkter hos Lendify eller är det ett felaktigt antagande? Dvs att avkastningen blir en bra bit lägre än den sk genomsnittsräntan man mottar. Har några ”bekanta” som lånar hos Lendify och vi kan väl säga som så att det är personer som jag personligen aldrig skulle låna ut till. De är inte direkt ekonomiskt sinnade. Misstänker att det är en hel del sådana personer som lånar hos Lendify. Absolut inte alla dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Yes man betalar 30% skatt på ränteintäkterna. Kunderna som lånar hos Lendify är de samma som lånar hos Ikano, ICA-banken mfl. Kunderna hittar Lendify genom prisjämförelsesajter där de väljer LENdify framför andra banker för de har bästa dealen. ICA-banken erbjuder tex en ränta på 3,7-10,95% medan LEndify erbjuder från 2,95%

   Mvh petrusko

   Radera
 8. "Autoinvestkonto sprider ut mitt kapital på en lång rad olika låntagare vilket håller nere risken markant." Detta fick mig att tänka på filmen the big short när dom förklarar hur C-D-O's är uppbyggda, en massa skit lån som man buntar ihop för att säga att risken blivit lägre. :P https://www.youtube.com/watch?v=xbiDrzTd8fE

  Skämt å sido, kan ingenting om Lendify och deras låntagare, det är nog ett bra komplement till en aktieportfölj, dock avstår jag i dagsläget från att investera

  /haugis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena haugis,
   Tack för din kommentar. Bra film du kom att tänka på men låt oss hoppas att vi inte får uppleva en sådan där världskris i närtid.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej!
  Jag lämnar debatten om lendify, även om jag förstår alla belackare.

  Jag har satt in 10k på lendify för ett par dagar sedan.
  10k motsvarar för mig <1% och jag kör en 60/40-portfölj av olika skäl. (Jag har två gånger varit med om att jag oväntat har behövt göra ett aggressivt uttag ur portföljen; jag kör också med belåning (fast av bostadslån), och vill ha en mer jämnare avkastning)

  Nu till positiv passus:
  Tack vare din blogg har jag fått upp ögonen och en kunskap om preferensaktier som jag annars inte fått. Jag läser dina inlägg om dessa med stort intresse, och googlar mig sen vidare och läser inte sällan prospekten. Jag har nu 15% preffar (vilket jag räknar som fixed income, dvs inom 40-delen).
  Så det återstår 5% att investera i lite mer high yield fixed income, och där har jag nu satt upp målsättningen med 3% lendify inom några år. Detta helt tack vare din blogg, och oavsett om du tjänar på det eller inte.

  Så jag hoppas du fortsätter blogga (men inte svarar som en Annie på frågor; det "funkar" bara inom politikervärlden (och varför det gör det där är en gåta)).

  Slutligen, en fråga om fördelning
  Jag har (eller styr efter)
  60% aktier
  15% preffar
  5% andra högrisk-räntor (bl. lendify nu)
  12% lågriskräntor
  8% guld.

  Hur är din fördelning mellan olika tillgångsslag, eftersom jag antar att du också lockas av det iom preffar och lendify?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PRojekt,
   Tack för din kommentar och feedback. Jättekul att jag kunnat inspirera dig att läsa mer om investeringar.

   Själv har jag lite drygt 40% Fixed Income och resten i aktier/fonder. Om man värdesätter stabilitet och kanske likt mig är beroende av stadiga utdelningar från portföljen kan det vara en ide att vikta på det här viset. I ett mycket långsiktigt spar utan de där kraven är det sannolikt bäst att ha allt i aktier/fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Tråkigt att du får negativism i kommentarerna, som du säger känner man sig inte bekväm med p2p-lending är det ju bara att låta bli. Själv har jag nyligen öppnat konto på crowdfunding-sajten kameo samt p2p-sajterna sparlån och lendify. Tänkte spara i dessa parallellt i något år för att pröva konceptet.

  Trots att risk-klasserna på låntagarna är detsamma (A-F) verkar Lendify ge lägre ränta, jag kör autoinvest på bägge. En sak som verkar bra med lendify är andrahandsmarknaden. Man borde alltså kunna "skräddarsy" sin utlåningsränta hos lendify kenom att köpa till sig lån med önskad ränteprofil. Jag har knappt 6% på lendify och över 10% på sparlån. På kameo verkar spannet på lånen ligga mellan 9-12%. En fördel med kameo är den korta löptiden oftast 12-24 månader på lånen men man får bara ränta under löptiden, till skillnad från p2p-sajterna där löpande amortering sker.

  Blev lite olustig av att se att jag lånat ut pengar till en F-låntagare till ca 20% ränta hos sparlån. Lendify verkar erbjuda mera humana räntor. Jag ställer gärna upp och lånar ut pengar till folk som vill t.ex komma ur dyra sms-lån till bättre ränta, men vill inte utnyttja andra människors trångmål med 20- procentiga räntor.

  Vad gäller fastighetsinvestering hos kameo har jag inga moraliska betänkligheter att erhålla 12%-ränta. Låntagarna är affärsmän och byggare som kan räkna förhoppningsvis och gör kalkylerade beslut. Och som medrisktagare i projekt som kan ge vida mer än 10% i vinst är inte den räntan oförsvarbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   tack för din kommentar. INtressant att höra om dina investeringar och erfarenheter. JAg har själv varit intresserad av Tessin några gånger men aldrig investerat då jag inte riktigt gillar riskbilden.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko! Jga har följt och uppskattat bloggen länge. För ett år sen skrev du om Resurs och andra nischbanker och sa att det var en sunkig verksamhet som du håller dig borta från. Tycker du Lendifys verksamhet är mindre sunkig eller har du ändrat dig om dessa företag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är fortfarande inte förtjust i Resurs med sitt fokus på konsumentkrediter. Köp ny TV på avbetalning, köp nya örhängen på avbetalning osv. Det är sunkigt.

   Lendify erbjuder samma sorts lån som ICA-banken, IKANO mfl. Vanliga blancolån. Lendify erbjuder lägre ränta än tex ICA-banken och IKANO och får sina kunder primärt från prisjämförelsesajter där kunden väljer Lendify för de erbjuder en bättre deal.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...