Fördelning portföljen 180330


Så här ser fördelningen ut i min portfölj för stunden. Utöver olika placeringars vikt följer jag även fler parametrar regelbundet. Placeringar i fixed income är en viktig del i min strategi och portfölj. Den delen väger 35 procent. Exklusive globalfonderna är mina placeringar i utländsk valuta 18 procent utav portföljen. Jag har knappt 1 procent av portföljen i globalfonder och de är för enkelhetens skull inte inräknade i utländsk valuta i min uppföljning.

Så som jag följer och räknar har jag 23 procent exponering i fastighetsbolag. Visst har jag preferensaktier i fastighetsbolag utöver det men de ger ingen riktig exponering i sektorn utan främst en kreditexponering i ett fastighetsbolag. Om alla fastighetsbolag skulle gå i konkurs så drabbas jag naturligtvis men det är ett orimligt scenario och om alla fastighetsbolag konkar så är inte det minsta problemet för världsekonomin, då går mycket annat i graven också.

Mina innehav har jag alltid presenterade på sidan "Min portfölj" men respektive innehavs vikt uppdaterar jag via ett sådant här inlägg då och då.

Jag har även placeringar hos Lendify som jag inte lagt in ännu i det här dokumentet. Storleksmässigt är det cirka 1 procent.

Egentligen har jag som krav att enbart placera i sådant som lämnar utdelning/ränta men jag har gjort ett undantag med de vanliga fonderna som ni ser i bilden att jag äger. Jag skapar en egen utdelning i dem genom att 1 gång per år sälja 5-6 procent per fond.

10 kommentarer:

 1. Fin fördelning av portföljen. Använder mig också av preffar samt REITs för att få ett löpande kassaflöde från portföljen. Men funderar lite på om det snart inte är dags att växla över till fastighetsbolagens stamaktier iställlet. På vissa av bolagen är skillnaden i direktavkastningen ca 1% numera pga att preffarna ökat i värde. Fast när jag köpte mina ligger direktavkastningen runt 7%. Har du någon gräns där du säljer preffen och köper stamaktien istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stojko,
   Tack för din kommentar. Jag har ingen fast gräns där jag byter och jag är mer "tålmodig" med vissa innehav än andra. Akelius tex ser jag som ett väldigt viktigt och pålitligt innehav. Den säljer jag inte i första taget bara för att värderingen skjuter i höjden. DÅ behåller jag den hellre och låter utdelningarna ticka in. Andra som tex Corem kan jag byta, minska och omplacera när jag ser lockande läge.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vad är fixed income?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj anonym,
   Det är preferensaktier och obligationer som ger en fast utdelning/ränta.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Kul att se, men 12% Akelius preff känns väl defensivt. Knappt 6% på dagens kurser är ju inget vidare om man vill slå index på sikt. Tycker Hemfosas stamaktie är ett bra komplement till Castellum. Lite högre risk kanske, men fin utdelningstillväxt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Jag gillar Akelius speciellt för sin defensiva karaktär. Även om jag inte har som målsättning att slå index så har jag ändå lyckats göra det de flesta åren trots mina defensiva placeringar i bla preffar. Jag håller med dig om Hemfosa stamaktie, den tror jag på.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, vilken av Xact OMX UTD & HögUtd skulle du ha handlat idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Jag ökade i dem bägge härom dagen. Det är två helt olika index/egenskaper på de där fonderna och man behöver förstå det för att välja mellan dem. Xact OMXSB Utd är en helt vanlig indexfond som följer ett vanligt marknadsindex innehållandes kring 80-100 bolag.

   Xact Högutdelande är en smart beta fond som följer ett speciellt sammansatt index av 50 innehav som följer den där smart beta strategin. I grova penseldrag 50 nordiska bolag med bra utdelning. Innehaven är likaviktade. Den här fonden distribuerar vidare mottagna utdelningar varpå utdelningen sannolikt tickar på stadigt upp över tid.

   OMXSB Utd har en policy att dela ut 3-4% per år och har historiskt svajat upp och ned utdelningen från år till år.

   Jag gillar dem bägge som sagt och har viktat OMXSB Utd klart tyngst men jag tror verkligen på Xact Högutdelande och smart beta strategin. Historiskt har den gett högre totalavkastning och jag tror den har potentialen att göra det även framledes.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko,

  Blev tipsad att kolla in bin blog av en kompis som sysslat betydligt längre än mig med aktier.
  Och jag kan väl säga att jag gick all in i slutet av mars i år och jag har väl lyckats ganska bra, men jag känner mer och mer att jag är sugen på att "konvertera" min portfölj till en portfölj mer likt din med stabilare utdelningar per månad/kvartal.

  Just nu sitter jag med dessa aktier (som är 90% av min portfölj)
  Investor 11%
  Kinnevik 10%
  Latour 8%
  Netflix 8%
  Epiroc B 7,5%
  Intrum 7,5%
  ServiceNow 7%
  H&M 6.5%
  NCC 6.5%
  Ovzon 6.5%
  Square 6.5%
  Hövding 6%
  ABB 5.5%
  Braincool 3%

  Sen har jag även en ETF (6.5% av min portfölj)
  Xact högutdel

  Och månadssparar i fonder enligt ditt inlägg om det;
  Didner & Gerge Småbolag 32%
  Avanza Zero 24%
  Handelsbanken global index crit 23%
  Swedbank Robur Access Global 21%

  Jag tänker invänta något bra med Braincool, Hövding och Ovzon och sen troligen omsätta dessa mot svenska utdelare, det lutar åt Axfood, Castellum och möjligen Hemfosa.
  Sen vad gäller de amerikanska (netflix, square, servicenow) tänkte jag göra något liknande mot de realty income och gärna något mer.

  Vad tror du om denna portfölj annars, spontant gissar jag på att den har en aningen högre risk än vad du själv arbetar med, vilket jag ämnar att sänka också med denna ombyggning av portföljen.

  MVH och tack för en sjukt bra blog och guide till oss nybörjare inom detta.
  Tommy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tommy,
   Tack för din kommentar och trevliga feedback. Kul att jag kan inspirera kring spar och börsen. GEnerellt sett är det ju fina bolag och fonder du äger och som du själv är inne på är det väl några innehav som jag inte skulle investerat i då de ej passar min försiktiga strategi med bla krav på utdelning. Det där har du ju redan koll på och som sagt tycker jag du har bra riskspridning i vettiga innehav. Det borde blir bra det här på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...