fredag, mars 23, 2018

Dagens Göttebitar - Fredag 180323


Igår skrev jag ett första inlägg av den här typen där jag skriver flera ämnen (om börs i huvudsak) i ett och samma inlägg. Feedbacken på det första inlägget var positiv så här kommer ett andra inlägg på samma tema.

Surbörs x2
Igår backade svenska börsen en hel del och senare kom amerikanska börserna att gå ännu sämre för att slutligen stänga S&P500 på minus 2,52 procent. Det är en väldigt stor nedgång för det breda amerikanska indexet och inför öppningen idag i Sverige väntas Stockholmsbörsen öppna på minus 1,13 procent.

Jag köpte fonder igår
Under en tid nu har jag funderat kring ett par småbolagsfonder och nu gav jag mig själv en spark i baken. Jag köpte för 100 kronor i både Didner & Gerges Småbolag och Handelsbanken Global Småbolag Index. Detta gjorde jag för att få tummen ur, nu har jag dem i min vanliga portfölj och jag kan fokusera på att köpa mer framöver. Jag planerar faktiskt att göra ytterligare ett litet köp idag i de bägge för skoj skull. Min portfölj behöver saknar rimlig småbolagsexponering och det råder de här två fonderna bot på.

Otur med tajming vid köp
Nyligen köpte jag en liten position i General Mills som strax därefter kom med en rapport som i sig var okej men de sänkte guidningen för året i spår av stigande råvaru och transportkostnader. Det fick aktien att backa kring 10 procent på en dag och jag är nu back en bit mer än så sedan mitt köp. Den sänkta vinstprognosen förändrar inte min syn på bolaget men visst önskar jag att jag hade bättre tur med tajmingen. Bolag i den här branschen har varit under press en tid i USA och nu verkar det bli mer av den sleven i spåren av stigande löner och kostnader i olika delar av produktkedjan. Kortsiktigt är det nog inget toppenläge att gå in i sektorn men på lång sikt är det nog ett rimligt läge att påbörja regelbundna köp. Det kan tänkas vara en längre period nu där denna sektorn är "ratad" på börsen och det kan vara en god ide att avvakta med att gå in till man ser att det är bättre momentum och positiv inställning till sektorn. Under tiden kan man få bättre avkastning på annat håll. Det är svårt att tajma det där dock. General Mills är för övrigt bolaget som äger Old Elpaso, dagen till ära och allt =)

Köpte fler Latour
Som väntat backar Stockholmsbörsen än mer idag och jag fick avslut på en köporder i Latour till 90,5 kronor. Skulle den backa någon krona ytterligare idag så blir det köpt mer annars håller jag mig lugn på Latourfronten resten av dagen åtminstone. Jag spanar förvisso på att köpa ett knippe till mina barn men det är ju en helt annan grej.

Lugn börs i USA vid öppning
Jag skriver på det här inlägget under börsdagen och nu strax efter USA-börserna öppnat så står de runt nollan. Det breda indexet S&P500 ligger på cirka +0,2 procent. I samband med detta har även den svenska börsen repat sig och vad som i morse var en hygglig nedgång är nu bara -0,2 procent med inklusive utdelningar är svenska börsen på plus för dagen.

Otålig med Lendify
I början av veckan startade jag ett nytt konto hos Lendify och jag är otålig, det tar ju några veckor att sprida pengarna. Pengarna har bara hunnit spridas på några få lån men än så länge ligger snitträntan på 5,94 procent på mitt konto Autoinvest kort. Läs mitt inlägg om nya kontot.

Och det var allt för idag.
Jag önskar en trevlig helg och ät nu rikligt med taco ikväll, det är ju #tacofredag

8 kommentarer:

 1. Trevligt inlägg. Gör som du och ligger och fiskar efter Latour på lite lägre nivåer. Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stojko,
   Tack för din kommentar och feedback. Kul att du gillar inlägget. Japp jag var villig att betala 100 kronor för Latour nyligen så nuvarande nivåer är klart tacksamma =)

   Go helg på dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för inlägget. Och trevlig helg, Petrusko.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Tack för din kommentar. Trevlig helg!

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Didner & Gerge har en märklig definition på småbolag när stora Large Cap-företag som Husqvarna, Trelleborg, Nibe och Balder anses höra dit. För mig kan Large Cap aldrig vara småbolag.

  Mvh Greger Knorr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det är vanligt med några större bolag i småbolagsfonderna pga kravet på likviditet.. de måste kunna flytta pengar in och ut när folk köper och säljer fonden och då behövs ett par bolag med större likviditet.

   Radera
  2. Tjena Greger,
   I ett större perspektiv än lilla Sverige är standarden att under 30 miljarder i börsvärde är småbolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tycker General Mills är ett intressant bolag, men köpte Orkla istället under förra veckans dip. Om det var bra tajmat eller inte återstår att se :-). Tycker Orkla är lite lättare att relatera till med en mäktig portfölj av svenska, nordiska och europeiska varumärken.

  /Stefan

  SvaraRadera