Wednesday, March 14, 2018

Allt investerat hos LendifyNästan på dagen för 4 veckor sedan började jag investera hos Lendify i deras autoinvest som innebär att mina pengar fördelas på en lång rad olika låntagare för att minska risken. Jag frågade kundtjänsten hur lång tid det normalt sett tar innan hela beloppet är investerat och fick svaret cirka 4 veckor. Idag nästan på dagen 4 veckor senare är mina pengar fullt investerade och jag har nu satt in ännu mer pengar.

Min ursprungliga insättning är nu fördelad på 40 olika lån till en snittränta om cirka 5,5 procent efter avgifter. Det är lite sämre än utlovade cirka 6 procent. Jag är inte värst missnöjd över det men jag hade gärna sett att det landade närmre 6 procent. Vi får se hur mina nya pengar investeras, kanske hamnar de närmre 6 procent. Jag satte in dem på samma Autoinvestkonto lång som mina befintliga pengar utan vidare. Skall klura om det kan vara taktiskt att ha flera konton istället. Om man tex vill sälja på andrahandsmarknaden tänker jag att det är fler potentiella köpare om beloppet är lägre. Nu vill jag ju att den här investeringen skall löpa tiden ut och ge mig ränta år efter år men det är ju bra att ha möjligheten att gå ur tidigare.

Jag har ett samarbete med Lendify som sponsrar det här inlägget.

Om du skaffar ett konto hos Lendify och investerar minst 10.000 kronor så får du 500 kronor extra att investera om du använder min länk. www.lendify.se/petrusko

Info om mitt samarbete med Lendify.

21 comments:

 1. Lendify är fantastiskt bra tycker jag hittills!
  Det jag önskar är dock att räntan fördelas mer på investeraren och att lendify tar en mindre andel. Jag har ca 130k inveterat som ger mig ungefär 600 kr i ränta/månad.

  ReplyDelete
 2. Hur länge måste du binda insatt kapital?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena Dany,
   I autoinvestkonto lång som jag valt är räntan cirka 6% och lånet löper på cirka 10 år. Det finns en andrahandsmarknad om du vill komma ur din placering tidigare än så. Då säljer du ditt konto på andrahandsmarknaden.

   Mvh petrusko

   Delete
 3. Tjenare Petrusko!
  Alltså det går ändå snabbt att pengarna ska sättas i arbete. Jag råkade ju köra på manuellt konto i början men bytte sedan till autoinvest.

  Började sent förra året (2017), men det hann ändå trilla in 40 kr i ränta. Det tar sig :)

  http://www.kronantillmiljonen.se/investeringar-i-ovrigt/40-kr-fran-lendify-men-jklar/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena KTM,
   Riktigt nice! Det sitter fint med pengaströmmar från lite olika sorters placeringar.

   Mvh petrusko

   Delete
 4. Lendify har funkat väldigt bra för mig men det är lite irriterande att även jag har ganska exakt 5,5% ränta. Kanske får Lendify avrunda 5,5 till 6 i sin information utan att det anses vilseledande. Men minskad risk kostar ju pengar och jag accepterar att Lendify tar en god del av kakan.

  För att öka räntan på mina P2P-lån så har jag även konto hos Mintos. Det är ju mer riskabelt att låna ut i hela Europa (och i övriga världen) men räntan man får är åtminstone dubbelt så hög som hos Lendify (beroende på mina val av låntagare). Jag tror att jag vill ha halva P2P-summan i vardera bolag, med sammantagen ränta på cirka 8%. Det är riktigt bra för något som inte korrelerar med börsen!

  Om jag hade sett en utbetalningskurva på detta för 10 år sedan så hade jag gissat att det var världens skickligaste hedgefond som levererar 8% årlig uppgång utan en enda negativ månad.
  Och att låna ut småsummor till flera hundra olika människor upplever jag vara mindre riskabelt än att köpa en hedgefond.

  Sammantaget ett fantastiskt komplement till aktier.

  MVH /GI

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena Griphook,
   Tack för din intressanta kommentar. Jag värdesätter att ha "kassaflöde" från en rad olika investeringar där Lendify fyller en bra funktion. På sikt kan jag nog tänka mig mer P2P varpå det är extra intressant att läsa som dina erfarenheter av det. Tessin har länge lockat mig men jag har aldrig känt mig bekväm med risken. Jag tippar på att jag får en annan bild även där om jag sätter mig in i det ordentligt.

   Mvh petrusko

   Delete
 5. Hej, borde man inte kunna få aningen högre avkastning genom att köpa konton på andrahandsmarknaden istället för att sätta in pengar själv? Jag har själv inte tittat på detta men det känns ju som att man borde få en liten rabatt om man köper ett konto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena Ducky,
   Tack för din kommentar. Jag har spanat lite på det där några gånger men det jag observerat är priser på 101-102% i huvudsak. Några konton ligger till försäljning på 100% men det mesta är till en liten premie faktiskt. Det är min bild baserat på ett antal ögonblicksbilder. Man bör titta närmre på andrahandsmarknaden om man verkligen vill sätta sig in i den.

   Mvh petrusko

   Delete
  2. Är det inte så att de äldre kontona har högre ränta? Lendify sänkte väl nyligen räntorna på nya lån. De befintliga lånen har vad jag förstått kvar de högre räntorna. Därmed kan det nog vara lönt att betala en premie för att ta över ett äldre konto.

   Delete
 6. Hej Petrusko,
  Har fått kritik tidigare men sticker ut näsan igen och tycker detta är en bra produkt både för långivare och låntagare.

  I motsats till många andra kreditgivare ligger räntan hyfsat okej. Kolla bara på ett avsnitt på Lyxfällan kan man se att Ellos, Ikano mfl mfl har en ränta på alltifrån 30-150%.

  Oavsett vad andra tycker har jag den bestämda uppfattningen att dessa lån kommer bli en större del av samhället och ta bit för bit från storbankerna.

  Hoppas ni alla får en härlig Torsdag.

  // Malte

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena Malte,
   Tack för din kommentar. Ja det här har potential att växa rejält då det blir en bättre deal för låntagaren. Innan jag läste på om Lendify hade jag förutfattade meningar men nu har jag upptäckt att de erbjuder samma lån som ICA, IKANO-banken mfl fast till bättre villkor för låntagaren. Det blir onekligen intressant att följa utvecklingen av P2P inom detta men även annat.

   Mvh petrusko

   Delete
 7. Hej!
  Vad händer med dina pengar på Lendify om de går i konkurs?
  / Thomas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena Thomas,
   Utmärkt fråga i ett riskperspektiv. Lånen är egentligen mellan mig och låntagarna och det Lendify gör är att sköta det administrativa. Lendify har ett avtal med Lindorff som tar över hanteringen om Lendify skulle gå omkull. Eventuella likvider är friställda från Lendify och förvaras hos konto hos Handelsbanken.

   Mvh petrusko

   Delete
 8. Jag tycker att det är lite synd att det inte finns möjlighet att få räntan/amorteringar automatiskt överförda till sitt bankkonto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena Torbjörn,
   Tack för din kommentar och bra tankar. Jag hade uppskattat en sådan funktion. Jag hade gärna sett att man kunde välja att bara återinvestera amorteringen medan räntan hamnar på kontot eller automatiskt förs över till önskat bankkonto.

   Mvh petrusko

   Delete
 9. Betalar du sen 30% skatt på inkomsten som 5,5% ränta ger?

  Rapporterar Lendo eller nån annan till skattemyndigheten, dvs finns utrymme till skattefusk?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena,
   INget utrymme för skattefusk. Det är hårt reglerat det där och LEndify skickar kontrolluppgifter till Skatteverket.

   Mvh petrusko

   Delete
 10. Hej Petrusko, hur funkar det hos Lendify om ränteläget tickar uppåt. Antar att de har rörliga räntor för låntagarna. Får man som investerare hela andelen av ev höjd ränta eller plockar de åt sig någon andel. MVH Henrik

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena HEnrik,
   Lendify har rörlig ränta och de har sitt pålägg som är deras förtjänst. Om ränteläget stiger så gör den det på dina investeringar/lån också.

   Mvh petrusko

   Delete
  2. Tack för svar! Du är grym som orkar/hinner svara på alla inlägg
   //Henrik

   Delete