Jag har investerat till 6% ränta hos Lendify
Jag har nyligen börjat investera hos Lendify där jag lånar ut pengar till en hygglig ränta tack vare att traditionell bank kapats bort. Jag med mina pengar är banken. Det finns olika sätt att låna ut pengar via Lendify och få ränta och jag som är en försiktig general har börjat med det som föll mig i smaken av just den anledningen, lägre risk. Jag har valt vad de kallar autoinvestering med lång löptid. Kortfattat innebär det att Lendify sprider ut mitt belopp på en lång rad låntagare. 10.000 kronor fördelas på 40 stycken lån av olika kreditklass och löptid för att få till en mix som mynnar ut i en förväntad ränta om 6 procent per år efter avgifter.

Det här tycker jag är en riktigt bra avkastning relativt bankkonto och som komplement till mina investeringar i aktier. Jag kategoriserar in Lendify under fixed income i mina investeringar. Värdetillväxten kommer helt och hållet från räntan. Jag sätter in mina pengar och får en förväntad ränta på dem och när lånet löpt sin fulla tid har jag fått åter mitt satsade kapital plus den ränta jag fått löpande.

I den här autoinvest som jag valt finns det en kreditförlustfond som är tänkt att den skall täcka upp eventuella kreditförluster på lån. Det var en risksänkande faktor som fick mig att investera hos Lendify och en anledning att jag valt just autoinvest. På räntan betalar man vanlig kapitalskatt om 30 procent vilket man skall ha i åtanke när man jämför investeringar i annat på ett InvesteringsSparKonto. Med skatten i tanke tycker jag fortsatt att det här är en attraktiv placering.

Kontot hos Lendify startade jag med bank-id och gick snabbt och enkelt. När jag skulle sätta in pengar hann jag hetsa upp mig och tyckte att det var skit och svårt att hitta mitt kontonummer. Jag fann informationen för en vanlig insättning men de har även funktionen "Direktinsättning" som jag aldrig använt för min bank Länsförsäkringar hade inte det förr. Well, kanske har de haft det länge nu men för mig är det nytt. Via direktinsättning var även pengarna inne på direkten. Jag startade ett autoinvestkonto och sedan hände ingenting på flera sekunder varpå jag testade att skriva till chatsupporten. Där fick jag blixtrande snabbt svar att nu är det bara luta sig tillbaka och det kan ta upp till 4 veckor innan hela mitt belopp är investerat/utspritt på många låntagare. Samma kväll blev några delar investerade och nu några dagar senare har drygt en fjärdedel investerats.

Läs på om Lendify och om du vill investera hos dem kan du använda min länk och få 500 kronor extra om du investerar minst 10.000 kronor. www.lendify.se/petrusko

Info om mitt samarbete med Lendify.

38 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag investerade en slant geom Lendify för ett par månader sedan för att utvärdera tjänsten. Sedan dess har jag läst mig hur kreditförlustfonden fungerar. Varje månad kontrollerar Lendify att betalningarna under förra månaden, inkl ränta, inte underskred förväntad amortering. Endast om så skett täcker fonden det som fattas, exkl. ränta.

  Om jag inte missförstått något innebär det kreditförlusterna måste överskrida räntan under en månad för att utbetalning från fonden ska ske. Baserat på den statistik från storbankerna som Lendify kommunicerar är det rätt osannolikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Stort tack för din kommentar. Ja vi får se hur det utvecklar sig . Jag har bedömt risken att jag skall förlora pengar som liten . Vad min slutgiltiga ränta på pengarna blir återstår att se men det verkar rimligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. God morgon Petrusko,
  Har också läst en hel del om Lendify och tycker det är underbart när det dyker upp konkurrenter till ”vanliga” banker.

  Man blir ganska matt när storbankerna trots -0,5% repa har större marginaler än någonsin. Nu lär kanske inte Lendify vara en konkurrent gällande bolån men all konkurrens inom detta är precis vad vi behöver. Dessa Pier till Pier lån är jättevanliga i USA så det kommet säkert bli vanligare även här. Avanza försöker ju också sno lite från 4 storbankerna och det är kalas.

  En sak jag även tänkte på när jag läste villkoren på Lendify (det kanske låter märkligt) är att man också förutom att tjäna en slant i ränta gör en liten insats för samhället. Alla som behöver låna en peng här kanske inte överkonsumerat, spelat bort pengar eller köpt chips & cig för pengarna utan av någon anledning (skilsmässa, blivit av med jobbet ed) och bara behöver en liten hjälp snabbt för att sedan stå på egna ben.

  Blir mer och mer sugen på detta även jag och som sagt, tycker även man gör samhället en tjänst. Vi pratar inte ockerräntor på 80-90% eller även mer utan mer beskedligt beroende på hur kredit vänlig man är.

  Gärna en uppföljning senare och hoppas ni alla får en härlig Tisdsg.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Tack för din kommentar. Ja visst är det bra med konkurrens, det får bra aktörer att bli bättre. Man måste vara på topp annars hänger man inte med. Avanza och Nordnet har pressat ned priser på aktiehandel men också infört betydligt bättre information, tjänster och handelsplattform (där är Nordnet tveksam men de arbetar på uppgradering).

   Jag är supertaggad på Lendify och kommer rapportera här på bloggen hur det utvecklas osv. För mig som länge investerat i fixed income är detta ett väldigt litet steg ut ifrån mina vanliga investeringar men ändå helt nytt mtp peer 2 peer.

   Ha en go Tisdag och än en gång tack för att du kommenterar på bloggen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Att göra en insats för samhället var att ta i, du lånar ut pengar till (hyfsat dyr) ränta, varken mer eller mindre. Däremot håller jag med om det som Petrusko skriver att det bara är bra med ökad konkurrens.
   Undrar dock vilka det är som lånar på Lendify, är det kreditovärdiga personer så borde riskerna vara betydlig högre än de framställs och är det kreditvärdiga personer borde dessa kunna få billigare blancolån?

   Radera
  3. Yo! Tack Billiga Aktier för din kommentar.
   Jag känner så igen mig i dina tankar där. Innan jag började med Lendify hade jag tankar att det är risig kreditvärdighet osv de som lånar där. JAg är fortfarande ny med Lendify och har sannolikt mycket kvar att snappa upp men beträffande ve som lånar där så har jag nu en helt annan uppfattning. Nu har jag läst mer och jag ser också låntagare i systemet. Det där lät kryptiskt men vad jag menar är att mitt konto med autoinvest byggs upp med små delar i massvis med lån. Dessa lån har alla olika riskklass och ränta. Så det är en mix med väldigt starka låntagare som får låg ränta samt upp till de med lägst kreditvärdighet som får den högsta räntan.

   Jag tippar på att den förutfattade meningen som både du och jag hade är ganska vanlig och kanske knåpar jag ihop ett inlägg om just det där för att informera.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Funderar på kreditförlustfonden.. känns närmast som en scam? Vilken besvikelse om man får låntagare med 10-års bindning som inte betalar och inget som täcker den amorteringen under 10års tid? Självklart vill man ju skicka en sån skuld till inkasso? Men istället har lendify en ”kreditförlustfond” som inte täcker något egentligen och skickar själva ärendet vidare för indrivning och tar sen hela den inkomsten själva? Vidare bör risken att sätta in pengar på lendify närmast gämföras med att investera en större summa i ett litet förhoppningsbolag då dom aldrig gått med vinst, hur kan man våga binda pengar under 10år i ett företag som aldrig någonsin visat plussiffror? Detta känns riskabelt? Och 30% skatt på inkomsten att avsluta med. Kan inte se hur detta kan vara en bra idé?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengarna som man sätter in tillhör aldrig Lendify, om de går i konkurs har de avtal med Lindorff som då tar över hanteringen av lånen för kunderna.

   Radera
 4. 6% ränta minus skatt, minus någon kreditförlust.. ca 4% vinst
  bra jämnfört med bankränta men girig som man är vill man nog ha större vinst på kapitalet

  SvaraRadera
 5. Jag har sneglat lite på Qred. Vad tror du om det?
  https://qred.com/se/investeringskonto/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte tittat på Qred tidigare men tog mig en snabb titt nu. Sajten är svårnavigerad och inriktningen verkar vara företag som inte kan få lån någon annan stans. Det här är avsevärt längre ut på riskskalan och spontant lockar det inte.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Qred slår Lendify alla dagar i veckan, på allt! Men såklart skulle ingen som jobbar för Lendify erkänna det ��

   Radera
 6. Jag nämnde Lendify i en utdelningsaktier-grupp på FB för en tid sedan. Å det var en som tyckte man skulle undvika dom och länkade detta blogginlägg....
  https://ihallandeinvest.se/mintos/tillbaka-till-lendify-fran-mintos/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Tack för din kommentar och input. Jag läste inlägget du länkade till och mina tankar kring det är att baserat på det inlägget verkar Mintos inte tokigt. Beträffande Lendify så såg jag också att det är spartanskt med lån om man vill göra en direktinvestering i ett lån. Det är mer riskfyllt och ointressant för min del. Autoinvest som jag använder har kommit igång bra och lån fylls snabbt upp till en ränta som i snitt ligger i häraden kring 6% som utlovat. Jag föredrar också den här risknivån med lån kring 6% framför 10-11% som nämns i det där inlägget. Hen nämner att hen efterströvar maximal avkastning och det innebär ett betydligt större risktagande.

   Inlägget du länkar till kanske kan vara ett argument för den som vill ta skyhög risk. I övrigt är den inget argument emot Lendify.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tja! Binder man kapitalet i 10 år på lång? Är man garanterad 6% ränta? Jag harhför mig att jag ha flera få sina pengar utlånade till lägre räntor och hur blir det när pengarna ligger outlånade?

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Garanterad avkastning växer inte på träd. Då är det vanligt bankkonto med insättbingsgaranti som du söker. Pengarna sitter fast men man kan sälja sitt konto på en andrahandsmarknad hos Lendify

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej! Jag har följt din blogg ett tag och uppskattar den starkt eftersom jag är ganska ny och är här för att lära. När jag läste det här inlägget om Lendify igårkväll så var min första tanke att Lendify har betalat dig för att skriva om dem, sant eller inte det vet jag ej. Det finns en Facebook grupp som heter P2P-Lån, där flera personer som har testat Lendify och andra liknande sajter diskuterar för och nackdelar utifrån egna erfarenheter. Jag har själv inte lagt några egna pengar i denna typ av investeringar men det som har lockat mig mest är kameo.se och toborrow.se. På dessa sidor är det företag som lånar pengar av privatpersoner vilket dels ofta ger en betydligt högre ränt men också en viss trygghet då man kan analysera deras verksamhet innan man tar ett beslut om man vill låna till dem. Även tessin.se är en sida där man kan låna ut till fastigheter som verkar bra. Lycka till med utlånandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Tack för din kommentar. Det finns flera olika tjänster och varierande risk. Risknivån på det autokonto jag valt är rimlig .Tessin har jag kollat på tidigare och attraherats av några projekt men jag väljer hellre lägre avkastning och lägre risk via Lendify.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Jag är också en nybliven investerare i Lendify. Ville diversifiera mig lite och kör bl.a. Lendify som en liten test sedan dec -17. Har också Autoinvest Lång (6-10 år) som det heter nu sedan villkoren förändrades lite i januari. T.ex. sänkt målavkastning till 6% men fördelning av investeringen på fler låntagare. Hur som helst så tror jag på Lendify och kör på med min test av dem. Ska bli intressant att följa dina upplevelser av Lendify här på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bullecrona,
   Tack för din kommentar. Vi håller tummarna att det rullar på bra det här.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. En kul sak med Lendify är också möjligheten att sälja sina lån ifall du behöver få loss pengarna. Gjorde så från deras kortkonto (3år?) och satte därefter pengarna på 5-10år.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Ja det verkar finnas möjligheter åt bägge hållen i handeln med konton. Jag har sett några konton till salu som varit lockande och det verkar gå att sälja till en bra deal också med lite flyt.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Tjenare Petrusko!

  Funderade lite kring det här med att märka ut inlägg som är samarbete eller innehåller affiliatelänkar. Hur går dina tankar kring det?

  La själv upp ett inlägg idag som innehöll en affiliatelänk och fick nästan omedelbart bassning för att jag inte märkt det tydligt nog.

  Vet inte om du har något samarbete med Lendify men jag gissar att du har det? Jag kan inte se att du märkt inlägget på något vis...

  Vill bara kolla hur dina tankar går kring detta då jag är grymt ny på det...

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 12. Sorry! Såg nu att du visst märkt inlägget men här på mobilen syntes det bara som ett rosa streck fram tills att man klickade på det:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pengaregn,
   Tack för din input. Jag dubbelkollade i mobilen och där var det den rosa bannern för liten. Nu har jag pimpat den så den syns tydligt även i mobilen. Nu ser det bedrövligt ut på vanliga sajten men det får det göra så det är klart och tydligt.

   Jag har använt affiliatelänkar länge och hunnit tänka flera varv kring dem. Var tydlig och märk ut dem, det är rakt och ärligt. Dina läsare uppskattar det och förstår. Raka puckar är bäst i längden. Jag har valt att vara övertydlig och skapat info sida som jag länkar till med mer info att läsa om affiliatelänkar på min sajt.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Att investera i den där typen av obeprövad verksamhet, ganska nära en konjunkturtopp, det skulle jag aldrig någonsin göra. Speciellt när man kan förmoda en negativ selektering hos de som finansierar sig på detta vis.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får tyvärr hålla med. Inte för att jag kan förutse när konjunkturen vänder, eller för att jag har något emot individer som väljer Lendify framför traditionella banker. Dock finns det skäl till varför man inte får ett lån från vanliga banker. Även om det inte är någon oroande faktor kanske just -idag- att ge sig in i denna typ av investering. Ur ett långsiktigt perspektiv har jag riktigt svårt att se säkerheten i en sådan investering. När (inte om) konjunkturen vänder är det svårt att förutse de faktiska effekterna av denna typ av investering - och jag tror få vill vara bland dem som står utan pengar, men med en hög löften.

   Men men - alla gör sina val :). Lycka till, hur man än väljer! Mitt råd är bara att vara försiktig med verksamheter som inte bevisat sin stabilitet vid en ordentlig konjunkturnedgång.

   Radera
  2. Hur menar ni? Jämför jag villkoren mellan Lendify, SEB och Marginalen Bank har Lendify högre krav på årslön samt inga kronofogdeskulder än "bankerna". Har inte lusläst avtalet utan det är infon som står på deras sidor jag syftar på.

   För övrigt ser jag ingen skillnad mellan den som lånar av exempelvis SEB eller Lendfiy? Det här är inga SMS lån direkt.

   Det här kan också skita sig såklart, men bör ha en lägre risk än aktier och fonder, men högre än räntor.

   /Andreas

   Radera
  3. Fått svar av lendify att kunder i kreditklass A, alltså den kategorin som anses ha allra lägst risk för utebliven betalning inkluderar kunder som tar ”hopbakslån” alltså folk som har sorgligt dålig koll på sin ekonomi enl min mening. Utöver detta vill jag minnas att det finns klass B,C,D,E,F? Det får i alla fall mig att undra vad i hela värden krävs för att hamna i övriga kategorier.. speciellt F?

   Radera
  4. Om du flyttar ett lån till en annan långivare för att denne ger bättre ränta kommer det att räknas som ett "hopbakslån" hos den nya även om du bara hade ett enda lån både före och efter flytten. Jag skulle gissa att merparten av dessa lån till kreditklass A du talar om är just ett enda lån som flyttats till ny långivare.

   Radera
 14. Funderar på att öppna konto hos Sparlån. Fanns det någon anledning till att du öppnade konto hos Lendify istället för Sparlån ?

  SvaraRadera
 15. Hej vår inne och läste lite på sparlån dom tar 1,8% av räntan jag får varje månad. Så om jag har utplånat till en ränta på tex 6,8 och dom tar sitt så har jag kvar 5% avkastning har jag tänkt rätt där? Är det någonting mer man ska tänka på? Vår även inne på lendify men hittar inte vad deras avgift är. Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Lendify uppger ränta efter avgifter. Den typ jag valt som heter autoinvest lång förväntas ge cirka 6% ränta efter Lendifys avgifter.

   Glöm inte att du betalar vanlig kapitalskatt på sådana här ränteintäkter. 30% av räntan går till skatt.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Vad tycker du om detta https://m.youtube.com/watch?v=-R1webO2vW8 handlar om sparlån.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Hej! Jag har också konto hos Lendify med ca 6% avkastning. Har sneglat på den utländska P2P-sajten Mintos ett tag. Där verkar man kunna få högre avkastning, och nu kan man även investera i lån i svenska kronor.
  Vad tror du om Mintos Petrusko? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mr Hik,
   Jag har snabbt checkat in Mintos men har inte fastnat för den. Det är en mer specifik risk än Lendify som sprider pengarna på en rad olika låntagare. Då är jag däremot intresserad av Tessin när det kommer till att låna ut pengar till högre ränta. Svensk sajt, svenska projekt. Tyvärr är det ofta inga tillgängliga investeringar så jag tappar snabbt intresset att läsa hos Tessin.

   Mvh petrusko

   Radera
 19. Sneglar också på Lendify. Hur fungerar återinvestering? Dras det 30% preliminärskatt först och sedan återinvesteras resten, eller återinvesteras allt och sedan får man skattesmällen på deklarationen?
  Vad tycker du i övrigt om risk/reward med tanke på skatten? 6% ränta ger drygt 4% efter skatt om du binder på 10 år (möjlighet att sälja på andrahandsmarknaden, visst, men...) och med den tidshorisonten känns det som man borde hitta investeringar till hyfsat låg risk som avkastar lika bra i en ISK.

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...