En vecka med LendifyNu har det gått en vecka sedan jag skapade mitt konto och förde över pengar till Lendify. Jag valde ett autoinvesteringskonto som kundtjänsten lät meddela att det normalt kan ta upp emot fyra veckor innan det är "fullt investerat". Det fungerar som så att mina pengar sprids ut på en lång rad olika låntagare för att sprida risken. 10.000 kronor fördelas på 40 stycken låntagare och 50.000 kronor fördelas på 50 stycken och så stiger det upp till en miljon kronor som fördelas på 125 stycken låntagare.

En vecka har gått sedan jag förde över pengarna och de har investerats snabbare än kundtjänst fick mig att tro. Halva mitt kapital har redan investerats i olika lån till en snittränta om ca 5,4 procent. I och med att det är nytt och spännande följer jag mitt konto dagligen. Ja, jag loggar faktiskt in flera gånger per dag och tittar nyfiket. Positivt att pengarna investerats snabbare än väntat. En sak som jag är lite kinkig över är att Lendify har en plingsignal på sin sida. Det tog ett tag innan jag noterade att det var Lendifys sida som plingade högljutt i mina högtalare titt som tätt. Jag har ju sidan öppen konstant ihop med en lång rad andra websidor. Jag avskyr sidor som ger ifrån sig ljud utan att jag aktivt gör något. Usch!
Det är Lendifys chatbubbla som plingar och uppmanar att ställa fråga i chatten om man undrar över något.

Läs på om Lendify och om du vill investera hos dem kan du använda min länk och få 500 kronor extra om du investerar minst 10.000 kronor. www.lendify.se/petrusko

Info om mitt samarbete med Lendify.

25 kommentarer:

 1. GRYMT KUL! Tog du 5 eller 10 år? :)

  Har varit investerad ett tag och tycker att det fungerar toppen. Till alla som funderar kring vad det är för skillnad mellan autoinvest och manuell invest konto så skrev jag en artikel om det tidigare:

  http://www.kronantillmiljonen.se/investeringar-i-ovrigt/lendify-auto-eller-manuell/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Jag tog den långa, 10 år då det är den som ger en högre förväntad avkastning till en rimlig risk.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag ångrar mig att jag tog 5 år, men det kanske går att byta :)

   Radera
 2. Sålde min lendify portfölj på andrahandsmarknaden. Har savelend sedan tidigare och deras spridning gällande konsument, företag samt fakturor känns mycket mer balanserat. Långa lån finns med separat.

  Nu har avgifterna ökat något på Savelend men upplever ändå Lendify som dyrare.

  Savelends något mer balanserade framtoning känns med bättre än Lednifys höga svansföring. Ludwig ger ett mycket bra intryck med.

  SvaraRadera
 3. Jag hade Lendify i typ 9 månader. Valde att avveckla den när man fick möjlighet att sälja sina portföljer på andrahandsmarknaden.

  Min upplevelse är att det är för hög risk. Allt för många lån gick till inkasso eller andra avbrott, ett av mina blev ett dödsbo t.ex. Och detta när vi är i "brinnande högkonjunktur". Lendify säger att investeringen är okorrelerad mot börsen, och det kanske den är, men vad händer när lågkonjunkturen kommer? Kommer de som inte fått/velat ta vanligt banklån kunna betala sina Lendifyfakturor då? Sen är kostnaden alldeles för hög, på vissa lån med lägre ränta kan dom ta upp till 50% av din ränta i avgift, medans du tar all risk. Det märkte jag när dom ändrade hur de redovisade räntorna jag får, ett ettårigt lån gick från att visa 3,5% till 1,85% efter de förtydligat det.

  Jag drog slutsatsen att man kan uppnå samma avkastning med en blandad pref/kvartals/månadsutdelnings portfölj till en lägre risk och kör på det istället. Jag misstänker att du kommer komma fram till samma sak längre fram.

  Affärsiden som Lendify har är dock väldigt intressant, men med tiden då fler och fler lån avbröts och gick till inkasso så ledsnade jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Avgifterna på lendify är lite av ett skämt. Nej, jag har valt Savelend, Kameo och Tessin som primära kanaler för att låna ut pengar. Så här långt är jag mycket nöjd.

   Radera
 4. Någon som har erfarenheter av sparlån, https://www.sparlan.se/investera ?
  Jag har redan konto på crowdfunding-sajterna Kameo och Tessin men vill sprida riskerna med någon P2P lending plattform också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr första gången jag hört talas om det. Hade gärna velat ge dig mer info dock. Jag kör idag enbart Lendify och Tessin

   Radera
 5. Den aktör som tidigare var aktiv i Sverige, men som gick i konkurs efter bedrägeri, hade som sagt var egenskapen att de attraherade mest de kunder som i princip inte fick lån hos bankerna. Kreditförlusterna skenade alltså, samtidigt som Finansinspektionen bortsåg från kontroll då de inte hade resurser. Så, jag skulle vara oerhört försiktigt inställd till detta om det var mina pengar.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 6. https://ihallandeinvest.se/mintos/tillbaka-till-lendify-fran-mintos/

  SvaraRadera
 7. Hej,

  En fråga som inte har någonting med inlägget att göra. Det sägs att Nordea via sin KF återbetalar utländsk källskatt inom sex veckor jämfört med Avanza/Nordnet som tar flera år på sig. Jag har varit i kontakt med Nordnet som uppger sig totalt ointresserade av att detta. Inte heller när det kommer till courtage är Nordnet intresserade av att matcha Nordeas som numera verkar vara mycket billigare.

  Avanzas enda fördel är numera dess app. Nordnets att de har billig belåning. Om man är ointresserad av dessa, finns det någon anledning att inte använda Nordea när det kommer till aktieköp i en KF?

  P.S. jobbar inte på Nordea.

  O.R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sägs att..vem säger det ? verkar orimligt.

   Radera
  2. Nordea själva samt personer som använder Nordea och fått tillbaks utländsk källskatt inom sex veckor, eller i många fall inte fått den avdragen överhuvudtaget. Visst låter det orimligt bra men det verkar stämma. Huruvida Nordea får tillbaks källskatten själva inom sex veckor eller om de ligger ute med pengarna vet jag inte. Det är väldigt attraktivt för den som investerar i utländska aktier i vilket fall.

   O.R

   Radera
 8. Vart redovisar Lendify kreditförlustnivå? Hittar bara ett snitt på deras hemsida som de fått fram genom att kolla på banker? Vilket man får läsa sig till i den finstilta texten. Oseriöst.

  Kom ihåg när Trustbuddy för ett antal år sedan på ett forum påstod att de hade mindre än 1-2(?) % i kreditförluster på deras lån som var dyrare än smslån. Det var allt som krävdes för att jag skulle förstå att det var en bluff. Vet om att Lendify inte har samma räntor och då troligen inte samma klientel.

  Säger såklart heller inte att Lendify är en bluff men när jag som potentiell långivare inte omedelbart verkar kunna få fram kreditförlustnivån hos låntagarna så finns det inte en chans att jag ens överväger att investera mina pengar där.

  O.R.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade andelen lån som laggade på deras andrahandsmarknad och då ser det inte så kul ut...hoppas dock att det inter blir representativt för utfallet men det får ju tiden utvisa..

   Radera
 9. Fler frågor, hur sker kreditprövningen? Vem kontrollerar att angivna uppgifter stämmer? Finns det någon manuell kontroll av inkomstuppgifter såsom insamlande av aktuella lönespecifikationer, arbetsintyg eller liknande? Om detta saknas och Lendify utgår ifrån att låntagarna alltid talar sanning och ger dem kreditvärdighet utifrån tagen upplysning så ska man vara orolig då kreditförlusterna kommer vara betydligt högre än 1 %. En grupp som gärna ansöker om lån är de som nyligen blivit av med jobbet, blivit föräldralediga, sjukskrivna osv. Dom har ofta hög/högsta rating hos upplysningsföretagen.

  När jag kollar på hemsidan så verkar det som att det enda en låntagare behöver fylla i är månadsinkomst, sysselsättning och boendeform. Jag får anta att det kommer fler frågor efter detta steg men det verkar osannolikt då man uppmanas signera ansökningen med BankID redan i detta steg. Ovan frågor är i alla fall inte tillräckligt för att anses utgöra en tillräcklig kreditprövning.

  O.R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan kanske förtydliga att jag jobbat med utlåning av snabblån, dock till betydligt högre ränta än Lendify. Runt 25-40 %. Vi sa nej till en relativt stor andel som hade hög/högsta riskklass just p.g.a. sådant som jag nämnde ovan. Andelen automatiskt godkända lån var försumbar, någon enstaka procent till följd av väldigt högt ställda krav baserade på erfarenhet och utfall av tidigare lån. Går man enbart på en upplysning så gör man en kreditprövning baserat på inaktuell information. Det är riskfyllt, speciellt om man inte ställer kontrollfrågor gällande boendekostnad, kostnad för övriga lån, barn osv vilka kan agera varningssignal.

   O.R

   Radera
 10. 5.4% och så skatt på det? Låter som väldigt dålig risk/reward. Väljer då mycket hellre en aktie med 5% direktavkstning före detta.

  SvaraRadera
 11. Har kollat ganska noga på dem då jag tidigare fick en välkomst bonus om 500kr om jag satte in 10,000. Slutade dock med att jag INTE investerade alls...Varför?
  4 % estimerat på 5 år(de kunde inte ge mig exakt siffra eftersom de inte hade tillräckligt med lån=pengarna ligger oinvesterade...)...efter skatt 2,8 % på blancolån? Då kan jag ju lika gärna ta ett konto på 5år på typ samma ränta.

  Dessutom kollade jag ganska många portföljer på andrahandsmarknaden och såg (till min förskräckning) att 15-20 %(!!) av alla portföljer jag tittade på låg efter med betalningar! Det betyder ju inte att de inte kommer betala men den siffran med så låg avkastning gör mig allt lite orolig då det är långt från deras estimat och som tidigare sagts, detta mitt i en högkonjunktur!

  10 år på på ca 3,8 % ränta netto (som det ser ut nu) med blankolån mot privatpersoner anser jag inte speciellt attraktivt heller givet andelen dåliga lån man ser på andrahandsmarknaden.

  Fick även ett mail av dem nyligen där de ger sig själva rätten att ge låntagarna "fria" månader etc ifall de finner att låntagarna behöver det....Skall detta komma som ett mail nu, mitt i en högkonjunktur, då undrar jag hur det ser ut i en lågkonjunktur.

  Tycker att tillgångsklassen är intressant och gjorde även en jämförelse med mintos.com och det är ju extrema skillnader på nivåer (de har SEK-lån) och de har enligt mig bättre sida, mycket mer information, tydligare räntor samt vissa lån har t.o.m garanti från den som sålt lånen...De har även en hel del konsumentkrediter där de som gav kredit sitter med 5-80 % av krediten=de är i samma båt som investerarna...De har även krediter med fastigheter som säkerhet (dock i östeuropa men iaf..). Nackdelen där som jag ser det är att man måste sköta skatten manuellt medans lendify skickar uppgifter till RSV...

  Hoppas såklart att de får ordning på sina siffror och även på sina nivåer för blankolån med den avkastning tycker jag känns sådär men hoppas såklart att det blir en bra investering för alla som investerar.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag jobbade med snabblån så var det drygt 20-25 % som låg efter med betalning eller hade fått lånet uppsagt och blivit skickade till inkasso vid varje givit tillfälle. De allra flesta av dessa betalades dock (ofta redan på första påminnelsen) då vi innan lånet betalades ut hade säkerställt att de hade inkomst och betalningsutrymme genom en relativt omfattande kreditprövning, i 99% av fallen manuell sådan. Räntan var ju dock i snitt någonstans kring 30 % plus att avgifter och kostnader tillföll företaget. Vet inte vem detta tillfaller när det kommer till lån via Lendify (men jag tvivlar på att det är långivaren?).

   Detta gör ju att man har en rätt hög tolerans för kreditförluster. Vid en så pass mycket lägre ränta som Lendify erbjuder så är smärtgränsen för kreditförluster väldigt låg.

   En rätt hemsk bransch i övrigt detta med blancolån då nästan alla lån är till för konsumtion av "onödiga" saker till hemska kostnader. Det är ju dock en annan diskussion.

   O.R

   Radera
  2. Kollade på mintos.com och de har som sagt svenska lån. Svenkt(finskt) kreditbolag lånar ut på 30-40 % ränta...du som investerare får sen 12 % av dem..Övriga delen antar jag fördelas mellan mintos och kreditbolaget (främst kreditbolget då det tar risken om lånen inte säljs via mintos). Då finns det ju marginaler vid kredithändelse...men vid netto ca 3% avkastning?? Då undrar man ju också vad det är för lån de ger och till vem på dem nivån om det nu stämmer att de "bara" tar ca 2 % per annum per lån i fee...

   Håller med om branchen och tragiskt med att folk lånar som galningar till köp som de inte har råd med (därav krediten)...kommer bli surt får många när det skall betalas om det kommer en nedgång i konjunkturen (om det nu behövs)...

   Radera
  3. Jag tror du gör ett statistikfel här, andrahandsmarknaden är inte ett slumpvis urval av portföljer. Jag tror att sannolikheten för att en kreditportfölj ska dyka upp där är större om den innehåller större förluster. Det som är intressant är den totala defaulten på alla lån. Jag håller med om att sådan aktuell statistik borde finnas på hemsidan om den inte gör det.

   Radera
 12. I veckans börspodden intervjuas Lendifys VD. Han är ju säljare som försöker promota sitt bolag, men det ger ändå rätt bra information om hur Lendify arbetar.

  SvaraRadera
 13. Förstår inte varför man väljer lendify när vi har savelend I Sverige. Och sen kompletterar man med mintos för utlandet. Men verkar som att många gått på lendifys reklam och höga profilering.

  SvaraRadera
 14. Det finns väl ingen insättningsgaranti på pengarna heller? Det borde väl ge högre avkastning till mindre risk att istället investera i Carnegie Corporate Bond och / eller Spiltan Högräntefond?

  /Alex

  SvaraRadera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...