Jag ökade i Volati idag


Idag kom Volati med sin rapport för de första 9 månaderna 2017 och som jag skrev om i morse var det ingen vidare bra rapport. Länk till mitt inlägg med kommentar på rapporten.

Sedan tidigare hade jag tre orders i systemet med lång giltighetstid. 61, 59,75 och 58 kronor. Rapporten kom innan börsen öppnade och jag anade att aktien skulle backa så de här ordrarna gick igenom. Den där ordern på 61 kronor övervägde jag att ta bort då den var högre än jag tänkte mig att handeln skulle starta på. Jag lät den vara kvar då det löser sig per automatik i callen om det är fler som vill göra affär till lägre kurs och det var det. Volati öppnade på 60 kronor och på den kursen blev mitt avslut. Under dagen fick jag även avslut på 59,75 kronor och 58 kronor.

58 kronor var för övrigt noteringskursen för Volati när de gjorde IPO. Jag deltog inte då, jag brukar inte göra det utan jag föredrar att avvakta och läsa in mig mer på bolaget, ge det tid att lämna några rapporter. Generellt deltar jag aldrig i IPOs av vanliga stamaktier av denna anledningen.
Nu har jag ändå fått köpt ett gäng på noteringskursen.

Vid noteringen var det ett fasligt gnäll på många som inte fick en enda aktie tilldelad. Om man inte köpt ännu är det ju bättre köpläge nu än det var då. Volati är större och starkare nu. Potentialen framåt är bättre. Förvisso har de inte presterat som man hoppats på men det torde komma, ge dem tid bara.

Direktavkastningen är jättelåg i Volati men jag förväntar mig att de skall höja utdelningen varje år. År ut och in. Allt annat blir jag mycket besviken på. I våras var utdelningen 0,5 kronor och om de inte höjer den nästa år då tar jag det som ett tecken på dålig prestanda och dålig framtida prestanda. En höjning signalerar att bolaget mår bra och stadigt blir bättre. En höjning visar på framtidstro. Volati har i sin utdelningspolicy och nuvarande utdelning utrymme att agera så här, höja stadigt varje år. Volati behöver höja sin utdelning varje år i minst 5-10 år innan jag kan tänka mig ha överseende med en oförändrad. Det vore bara dåligt, likt Ratos.

Jag föredrar stadigt stigande utdelning framför stor höjning ett år för att nästa år ligga oförändrad. Höj då hellre lite varje år. Det är så bra bolag gör det. Titta på Latour, nästan varje enskilt år sedan mitten av 80-talet har de höjt sin utdelning.

Mitt förtroende för Volati och dess ledning är stort. Jag gillar dem och jag tror på dem. På lång sikt kan Volati bli en riktigt bra investering.

5 kommentarer:

 1. Hej Petrusko
  Är inte risken med att ha order med lång giltighetstid rätt stor, händer något mindre bra i det bolaget kan ju kursen falla rätt ordentligt på kort tid och långt under dom köp kurser man satt. Skulle vara intressant att höra hur du tänker angående det.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Om man håller sig till vettiga bolag så ser jag ingen risk i att agera så här. Grovt förenklat kan jag resonera som så att om det gick idag skulle jag vilja köpa för kurs xx kr. Om jag köper idag för xx kr så har jag ju de där aktierna köpte för det priset. Vettiga bolag kommer inte med stora bomber som fullständigt förändrar förutsättningarna. Om de mot förmodan skulle göra det så var jag ju ändå vid ett tillfälle villiga att köpa för ett visst pris so be it.

   Jag känner mig mycket trygg i att ha orders med lång giltighet i bra bolag. Det är nyckeln, bra bolag kommer inte med skit.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag hakar på föregående kommentar och undrar också hur du tänker med flera olika ordrar i samma aktie på olika närliggande nivåer? Varför inte bara köra 58 kr i en order?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktieoutsidern,
   Det var inte många avslut på 58 kronor igår. Min order var bland de högst prioriterade då den legat inne direkt från start på morgonen (börsen fungerar så att orderboken byggs varje dag trots längre giltighet på ordern).

   Det är en anledning till att "inte bara köra 58 kr i en order".

   Att pricka in lägsta kursen i en nedgång eller en handelsdag kräver facit i hand.

   Jag lägger in långa orders på kurser jag kan tänka mig att betala. Jag betalar gärna 60 kronor för Volati och 58 kronor är ännu bättre. Att jag fick avslut på bägge är inget problem det är en möjlighet och potential.

   Alla gör vi på vårat egna sätt som passar oss själva bäst men en varningens finger för en tro att kunna pricka in bottnar. Det gör man inte via skicklighet utan det är ren tur om man skulle göra det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Nej, det var inte så jag menade, att du skulle pricka en botten. Det vet man ju som sagt inte innan. Jag tänkte mer om du tror på att kursen skulle kunna nå 58 kr, varför nöja sig med 61 kr, 5 % skillnad? Men som du säger, du är nöjd med båda nivåerna. Jag är för snål, så jag skickar hellre in en enda order. Går den igenom så går den, annars får det vara för den gången. Vi tänker alla som sagt olika.

   Radera

Jag har sålt lite preff och D-aktie

  Ingen börsintresserad har väl missat den kraftiga nedgången i fastighetssektorn. Preferensaktier och D-aktier har gått ned rejält i spåren...