Kinnevik storköper Com Hem och "rasar" på börsen

Inlägget innehåller affiliatelänkar.


Idag prånglade Kinnevik ut ett pressmeddelande att de köper en stor post i pensionärsTV-operatören Com Hem. Köpet sker till en fet premie dessutom om 10 procent ungefär. De pyntar alltså 10 procent mer än senaste börskurs.

Com Hem tillverkar ingen egen content utan distribuerar TV via sitt kopparnät och via sin nya stekheta "ironi" satsning på TiVo. Dessutom levererar de bredband via sitt kopparnät och de är även operatör i fibernätet. På sistone leker de även mobiltelefonoperatör genom en partners nät.

Jag ser ett värde i bredbandsverksamheten men långsiktigt är värdet på TV-delen noll. TV-kanaler osv tar man via internet redan idag och det är definitivt inte kopparnät eller annat skit som gäller i framtiden. Den delen i Com Hem har ett värde om 0 kronor på lång sikt. Eftersom de inte skapar någon egen content finns det inget annat värde eller synergier att hitta i TV-businessen på sikt.

Däremot kanske Com Hem kan bli en aktör på streamad TV.

Stora frågetecken kring Com Hems verksamhet alltså och jag tycker att priset för bolaget idag är alldeles för högt. Att betala en premie för det här dessutom är inte bra business i mina ögon. Kinnevik visar inte upp någon vidare förmåga att imponeras över. Jag har länge varit skeptisk till deras skills att göra bra investeringar och skapa värde. Häromdagen bestämde jag mig för att ge dem en ny chans och sluta döma ut dem. Tur att jag inte köpt dem för jag tycker med det här köpet att jag på nytt får bevisat för mig att de inte gör de bästa affärerna.

Marknaden visar tydligt vad de tycker om den här affären och Kinnevik handlas ned 3-4 procent på en börs som annars ligger kring nollan. Surströmming och ruttna bananer!
Länk till Kinnevik hos Avanza (affiliatelänk).

Com Hem-aktien däremot den stiger ju kraftigt på det här. Kinnevik pyntade ju ett överpris om 110 kronor per aktie, långt över senast betalt. Länk till Com Hem hos Avanza (affiliatelänk).

Image courtesy of supakitmod at FreeDigitalPhotos.net

16 kommentarer:

 1. Enda jag kan tänka mig är väl om de ser synergier med Tele2 eller kanske rentav MTG? Spontana reaktionen är samma som din, överväger sälj...

  SvaraRadera
 2. Det känns inte riktigt som koncernledningen på Kinnevik har full koll, vilket oroar mig som aktieägare. Det var inte länge sedan koncernbolaget Tele2 sålde sina bredbandsnät med tillhörande kunder till ComHem. Och nu köper man alltså "tillbaka" sina tidigare nät till premie... Nja... Med en klar koncernstrategi hade detta nog inte hänt och som aktieägare har jag tyckt att koncernledningen agerat klokt isn omstöpning av Kinnevik med här tycker jag annorlunda. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del. Tele2 sålde till bredbandsbolaget o inget annat.

   Radera
 3. Com Hem är det enda företag jag kan supportnumret till i huvudet. Ungefär så nöjd är jag med den tjänsten. Men Kinnevik kanske ser något i siffrorna som jag som vanlig kund inte märker av.

  Fångade Kinnevik i den största dippen i alla fall (än så länge idag).

  SvaraRadera
 4. Lever som jag lär och sålde nu 1/3 av mitt innehav i Kinnevik och flyttade till Industrivärden istället... Hälsar Lars D

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig förstått det här med 3 hål i väggen och jag har dålig erfarenhet av Com hems support och sälj. Äger däremot Kinnevik idag. Skrev vad jag tycker och tänker här:
  http://www.kronantillmiljonen.se/borsen-i-ovrigt/kinnevik-men-va-fn/

  SvaraRadera
 6. Själv köper jag Kinnevik på rean idag :)

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 7. Aldrig haft så högt blodtryck över någon affär i mina portföljbolag någonsin. Stinker skit lång väg.

  I värsta fall vänskspskorruption på något sätt, inte bästa fall en riktig skitaffär och förstörelse av mitt sparkapital

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det stinker en aning om den där affären men jag tror att Slimis här ovanför gör rätt i att köpa Kinnevik.

   Jävligt konstigt känns det som med den här premien faktiskt...

   Radera
 8. Det är inte bara tre hål i väggen numera i Comhem. Kolla upp Itux som ägs av Comhem Holding.

  SvaraRadera
 9. Har aldrig varit ett fan av Kinnevik och alltid föredragit Investor med Industrivärden som tvåa. Men det ger onekligen ett tillfälle att ta en liten position. Räknar man in utdelningen om ett par veckor handlas aktien till YOC 3,5 procent vilket är klart godkänt.

  SvaraRadera
 10. Ja länkade till detta inlägg i mitt inlägg Jag äger Kinnevik, skrev om mina tankar kring köpet och framtiden som ägare i kinnevik.

  http://borsjagarcoachen.blogspot.se/2017/04/zalando-ar-fortfarande-kinneviks.html?m=1

  Höjde på ögonbrynen när ja läste om comhem som jag ej ser som en framtida vinnare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Börsjägarcoachen,
   Tack för din kommentar. Gött inlägg du skrivit, jag gillar det. Zalando bör ha stor potential på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Bara jag som tror att detta innehav faktiskt kan bli riktigt bra?
  Varför köpa ett perfekt bolag som gör allting rätt redan. finns ju noll uppsida i ett sådant bolag och kan bara gå nerför..
  Comhem gör ju allting fel idag. Härifrån kan det ju bara gå uppför! Det finns så mycket comhem skulle kunna göra bättre. Ändrar man bara på all skit blir bra skit i comhem så tror jag comhem kan bli lika fint bolag som te.x tele2. Lets make Comhem great again!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, så skulle det kunna vara och det är ett rimligt resonemang och agerande om man betalar därefter. Ett risigt bolag köper man till ett lågt pris för att utveckla och skapa värden. Att pynta ett jättehögt pris för ett risigt bolag är inte den bästa iden. Visst kan bolaget bli bra men det skapar inget stort värde eftersom man från början betalade så mycket. Sannolikt kan man få mycket bättre avkastning på annat håll.

   Lite som halva priset på kort datum i butiken. Kan bli jättebra men att betala fullt pris ger dig ingenting. Kort datum köper man för nedsatt pris!

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller med petrusko här. Man köper inte ett möjligt turn around case till p/e 60. Särskilt inte ett med utdöende verksamhetsgrenar

   Radera