fredag, mars 11, 2016

De snabba pengarna på börsenMånga drömmer om snabb rikedom via börsen. Ett tydligt tecken på det är investeringar i små skitbolag med förhoppning om det stora genombrottet. I de flesta fallen förblir bolagen rena loserbolagen och ägarna blir ännu fattigare. Har du skräp som Taurus, Anoto mfl i portföljen bör du ta dig en funderare på om du har rätt strategi. Att drömma på börsen har inte skapat särskilt många vinnare. Ta dig själv i kragen och börja investera istället. Äg bra bolag och låt dem skapa framgång för dig.

Är du ändå en drömmare har du en alternativ plan här: Sälj dina skitaktier och bli en datanörd istället, du har förmodligen mycket större chans att slå igenom och bli rik på den vägen.
Zuckerberg, Kim Schmitz, Notch, Pewdiepie... De känner du kanske till. Det är lättare att namedroppa folk som blivit rika på denna vägen än att rabbla upp kalsongträjders som blivit rika på skitbolag.

Är du kvinna så vet du redan detta, kvinnor gör förnuftiga val när det kommer till aktier. Män är kraftigt överrepresenterade när det kommer till att äga skitbolag. Men som kvinna har du inte läst detta inlägg i onödan, jag vill uppmana dig att se över vad din familj äger för aktier. Är det så att din man sköter era sparpengar har du all anledning att intressera dig för era placeringar och syna vad ni faktiskt äger. Är du kvinna och sköter era aktieplaceringar så har du tyvärr läst detta inlägg i onödan, du gör sannolikt redan sunda val på börsen.

Näe, de snabba pengarna gör man inte på börsen. Om du tror det har du fel. Visst finns det undantagsfall men de är ytterst få i sammanhanget.
Tiden är din vän, ju förr du kommer igång med ett sunt spar på börsen desto bättre. Warren Buffett har sagt att det allra bästa för gemene man är att spara i billiga indexfonder. Jag delar denna uppfattningen och tycker att Avanza Zero är ett bra alternativ. Alla kan bli rika på börsen men det kräver tid. Ett långsiktigt aktiespar gör dig till miljonär förr eller senare. Om du sparar 1500 kronor per månad i 20 år har du dryga 1,1 miljoner kronor (10% ränta, ej hänsyn tagen till skatt).

15 kommentarer:

 1. Kan du inte skruva lite om att Akelius preffen inte betalar ut sin utdelning om belåningsgraden på företaget är över 65%. Finns det fler preffar med liknande villkor?

  SvaraRadera
 2. Jag håller med till 100%!
  //Stavros (En karaktär utan karaktär)

  SvaraRadera
 3. Japp!

  Nog är det så alltid. Trevlig Helg.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. "Kalsongträjders" - dagens ord! :-)
  Tack för leendet den metaforen gav.
  Trevlig helg!

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
 5. Haha Petrusko, nu får ta ett steg tillbaka och låta frugan styra upp portföljen :)

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,
  Som jag förklarat för dig på Twitter redan så är det där inget att oroa sig för. I bolagsordningen har Akelius regler för preffen och där står det bla att det utgår 10% ränta på utdelningsbelopp som hålls inne. Att hålla inne utdelningen är det sista bolaget skulle göra, om det händer är det spiken i kistan och konkurs nästa.

  Om Akelius nu lovat obligationsmarknaden att inte betala utdelning på preffen om belåningsgraden överstiger 65% så finns det ändå ingen anledning att oroa sig för att utdelningen kommer hållas inne av ovan förklaring, då går bolaget i konkurs, räntan på utdelningsbeloppet blir dyr men framförallt tappar man sannolikt helt tillgång till kreditmarknaden.

  Hyresfastigheter är den typ av fastighet som är allra lägst risk, om en hyresgäst säger upp sitt kontrakt är lägenheten uthyrd direkt vid utflytt. Akelius fastigheter ligger på bra lägen världen över.

  Att Akelius stamaktie inte är noterad innebär ingen skillnad i risk för verksamheten, det medför nog att aktiemarknaden har svårare att värdera bolaget. Kredit/räntemarknaden är smartare och har koll på värde på fastigheter och lånar ut därefter.

  Akelius har oerhört pålitligt kassaflöde, sunda finanser samt tillgång till egen finansiering via sin inlåningsverksamhet. Det är närapå foliehatt att oroa sig för att de skall ställa in sin utdelning. Det är oerhört avlägset.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte twitter så det var någon annan. Men tack för uppklarningen!

   Radera
 7. På tal om långsiktighet, jag köpte lite onoterat (Ratos) för 45 kr förra månaden. Tycker du jag kan lägga dom i byrålådan. Har för mig att du ägt Ratos.

  Hälsningar Oskar

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Varför måste man välja det ena eller det andra? Det är fullt möjligt att ha ett långsiktigt sparande i fina bolag och samtidigt satsa lite pengar i en IPO eller två. Gör man sin hemläxa kan det vara mycket lönsamt. Det ger också en extra spänning i sitt sparande. Ta Evolution Gaming som exempel. Aktien är upp ca 280% sedan introduktionen och bolaget har föreslagit en utdelning för 2015 som förhoppningsvis ökar nästa år.

  Det man ska akta sig för är bolag som ständigt går i förlust och har återkommande nyemissioner år efter år bara för att överleva.

  Med vänlig hälsning, Calle

  SvaraRadera
 9. Tjena Petrusko, vad är din åsikt om Hemstaden Pref? 7,6 % utdelning och lösen på 325, mycket längre känns den ju inte som att den kan gå? Något du kikat på?

  SvaraRadera
 10. Kul inlägg! Jag är kvinna och kan verkligen understryka det där med att det är viktigt att alla i familjen har insyn i aktieägande som bekostas med gemensamma pengar. Tyvärr måste man konstatera, att en del män verkligen har en tendens att tro att de är grymma börsklippare, och köper aktier med extremt hög risk i tron att de ska göra snabba och stora pengar. Ingen ödmjukhet, och ännu mindre konsekvenstänkande.

  Men kvinnor kan dessvärre vara likaledes barnsliga när det kommer till ekonomi i allmänhet, och börsen i synnerhet. "Nä, det där låter jag min man sköta. Det är ju så tråkigt med ekonomi...". För det första måste ekonomi givetvis inte vara tråkigt. Ju mer man kan, desto roligare blir det. Och för det andra: Sen när blev det okej att skita i något bara för att det är tråkigt? Jag tycker att det är skittråkigt att köpa mat, tvätta och diska. Men inte låter jag bli för det, eftersom det ingår i det som ett normalt liv kräver av mig. Nä, jag får svåra utslag varje gång jag hör kvinnor klaga på hur "tråkigt" ekonomi är. Inte minst för att det aldrig kommer att bli någon verklig jämställdhet innan kvinnor växer upp när det gäller ekonomifrågor, och inte lämnar över ansvaret helt till männen, som en hoper omyndiga barn.

  Tack för ordet! ;)

  SvaraRadera
 11. Väldigt kloka ord PEtrusko! Kan inte annat än hålla med. Känns som det ploppar upp nya kalsongtraders var dag på twitter och drömmen om snabba rikedomar liknar den vi såg under 2005 när nätpokern drog igång på allvar. Sunda, långsiktiga investeringar i kvalitet är vad som gäller. Då sover man dessutom gott om natten. :)

  SvaraRadera
 12. Bra inlägg, i de flesta fall stämmer det nog. Men hos oss är det jag (kvinna) som är kalsongtrejdern och min manlige sambo som är den förnuftiga investeraren haha! Åtminstone har det varit så, numera har jag både en långsiktig portfölj med stabila utdelningsaktier och en "lekstuga" där jag trejdar och även tar in lite chansaktier. Kul och tryggt på samma gång. Tack för en bra och lärorik blogg!

  SvaraRadera
 13. Klokt inlägg!

  En enkel fråga med svårt svar: Är Invent Medic Sweden (IMS) ett sådant bolag?

  Tack för en jättebra blogg!

  SvaraRadera
 14. Klokt inlägg!

  En kort fråga med långt svar: Är Invent Medic Sweden (IMS) ett sådant bolag?

  Tack för en jättebra blogg! Mvh

  SvaraRadera