Castellum på stora aktiedagen 23/11 2015

Idag höll Aktiespararna ett event de kallar "Stora aktiedagen" på svenska mässan i Göteborg. En lång lista bolag har varit där och presenterat sig under dagen. Jag är främst intresserad av Castellum och det är fokus på det här inlägget.

Bolaget presenterades av VD Henrik Saxborn och CFO Ulrika Danielsson. En mycket intressant sak som kom upp var en grej som Ulrika Danielsson sade, hon upprepade något som förre VD:n Håkan Hellström sagt en gång för flera år sedan. Något i stil med det här: Castellum välkomnar högre räntor, nästan föredrar det för det betyder bättre snurr på ekonomin, högre uthyrning, högre hyror osv.

Här kommer en mycket vanlig missuppfattning in, många tror att högre räntor är negativt för fastighetsbolagen, att det innebär lägre vinster. För de "dåliga" bolagen med för hög belåning osv kan det slå hårt men för de bra bolagen som Castellum kan det tvärt om vara positivt.

Henrik Saxborn nämnde att de har uppskrivning av hyran i alla kontrakt, som lägst om 2% per år. Sedan tidigare känner jag till att de höjer hyran varje år men den specifika siffran 2% hade jag ej koll på. Tycker det låter riktigt starkt och skall för säkerhets skull kontakta bolaget och dubbelkolla att jag hört rätt.
Uppdatering 2015-11-24: Jag har fått svar från Henrik Saxborn som meddelar att nu i nollräntemiljön så är det cirka 0,5% hyrorna skrivs upp med årligen.


De visade ett mycket vackert diagram över bla förvaltningsresultat och utdelning sedan börsintroduktionen 1997. Castellum är det bolag på svenska börsen med den bästa utdelningshistoriken. De har alltid höjt utdelningen, varje år sedan börsintron 1997. Vi närmar oss alltså 20 år av utdelningshöjningar.

Henrik och Ulrika lyfte fram enkelheten och tydligheten kring deras utdelning och vilka förväntningar man skall ha som aktieägare. De strävar efter att höja utdelningen lika mycket som förvaltningsresultatet ökar. Om förvaltningsresultatet ökar med 5% kommer utdelningen sannolikt höjas lika mycket. Detta har stämt mycket väl historiskt.

Castellum har som mål att öka sitt förvaltningsresultat med 10% per år. Ett mål de uppnått långt ifrån alla år men jag gillar målet. Genom åren har jag hört målet ifrågasättas på aktieträffar och på årsstämman men Castellum försvarar det galant med att det är ett tufft mål och de måste ju ha något att kämpa för. Vissa år tar de målet vissa inte. Jag antar att skeptikerna vill se det som en guidance och att det skall landa spot on år efter år. Det är ingen guidance och jag gillar målet för vad det är.
I niomånaders rapporten som de släppte i oktober visade de upp en tillväxt om 4% av förvaltningsresultatet. Om det inte dras ned i det sista kvartalet kan vi alltså vänta oss minst 4% utdelningstillväxt till våren. Utdelningen presenteras i bokslutskommunikén som släpps 20/1 2016.

Henrik Saxborn målade upp en bild av brist på fastigheter i många år framöver. Efterfrågan överstiger vida tillgången och det byggs inte nytt i tillräckligt hög takt. Att nybyggandet inte hänger med beror till viss del på byråkrati, krångliga/utdragna regler samt brist på mark/objekt. Mycket goda tider i många år framöver för Castellum är vad jag hör i detta.

13 kommentarer:

  1. Tack för rapport! Castellum känns som ett givet innehav med kombon hyfsad direktavkastning och utdelningshöjningar på det.

    SvaraRadera
  2. Intressant inlägg, själv inne på att satsa på Castellum försöker bara att hitta en bra kurs att hoppa på. Har du någon åsikt om värderingen av aktien? Själv hoppas jag att kursen dalar ner till sommaren/höstens 115 kr då hoppar jag nog på!

    SvaraRadera
  3. Hej Stefan,
    Ja, den känns som ett givet inslag i en utdelningsportfölj =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej Spara för Livet,
    Tack för din kommentar.
    Givet att man är långsiktig (+5 år) tycker jag att Castellum är mycket köpvärd. Visst är det kul att få möjlighet till att köpa på 115 kr men på riktigt lång sikt gör den där femman eller tian inte så stor skillnad. På lång sikt kostar det mer att stå utanför i form av förlorad avkastning. Men spar lite krut så du kan köpa mer om den skulle backa till 115 kr.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Trevlig rapportering, låter mumma för en aktieägare i Castellum! :)
    vad är några kronor hit eller dit att köpa in sig på? själv ligger jag lite högt fortfarande på ca 128kr i snitt, men varje nyinköp blir en liten snittning nedåt :)

    SvaraRadera
  6. Jag var själv där och man kan ju säga att man blev ju inte mindre sugen på att äga Castellum efter att de hade hållit sitt framträdande :) Jag gillar det faktum att de är ärliga med sitt sätt att arbeta och att de aktivt jobbar för att kunna höja utdelningen år efter år.

    SvaraRadera
  7. Tack Petrusko

    Jag har lagt en liten slatt Castellum i portföljen så uppdateringen är välkommen.

    SvaraRadera
  8. tack för din återkoppling och din alltid goda marknadsuppdatering.

    din blogg är ett givet inslag i min dagliga läsning!

    SvaraRadera
  9. Tack för länkningen i din nått av de gamla inläggen :)

    Hälsar Utdelningsseglaren

    SvaraRadera
  10. Hej petrusko

    Jag funderar på en sak, ifall man köper fina svenska bolag med stabil utdelning så får man ju utdelningen utan att skatta om aktierna ligger i en ISK (om jag förstått saken rätt). Men du har ju även amerikanska bolag (som förvisso verkar riktigt bra) där du får skatta 15%. Varför inte bara satsa på svenska bolag (som ex Castellum) så slipper tu skatta bort 15%? :)

    Mycket möjligt att jag missar något uppenbart, men kom att tänka på detta då jag håller på att bygga upp en portfölj :)

    Just nu fokuserar jag på själv på:
    -Xact utdelande (utdelande etf)
    -Nobl (utdelande etf)
    -Spiltan investement (för att få fin tillväxt)
    -Berkshire (samma anledning som Spiltan)
    -SPP Global (för bra tillväxt och samtidigt spela lite på den globala marknaden)

    Som du kan se så har jag NOBL i portföljen som är en tudelande etf, så det är därför jag började fundera på hur bra det egentligen är med utländska utdelningar kontra svenska pga 15% skatt. Kanske exempelvis borde strunta i NOBL och enbart satsa på Xact.

    Tack på förhand petrusko och tack för en intressant blogg.

    SvaraRadera
  11. Hej Allihop,
    Tack för alla trevliga och goa kommentarer.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Hej Anonym,
    Om man äger USA-aktier i en KF hos Avanza eller Nordnet så dras 15% källskatt på utdelningen men den får man i retur. Det dröjer 2-3 år men man får den åter.

    Således behöver man ej vara rädd för utländska källskatten.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  13. Inspelning från eventet: http://aktiespararna.fnf.nu/player/#/clip/673

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...