Bevakningslista

Här är en lista över en del av de placeringar jag bevakar för eventuellt köp. Utöver dessa har jag en gedigen lista med kurslarm på aktier som vid ett visst pris kan vara intressant. Bolag som jag kanske inte tittar på för en investering för tillfället men till lägre pris är de något jag vill titta närmre på. Ofta har jag ganska tuffa kurser för dessa larm men har man tillräckligt många krokar ute får man napp ändå. Exempel: Finska Orion 20€, Scandi Standard 41 kr, Plum Creek Timber 31$.

Western Asset Global High Income Fund, EHI. Börshandlad fond med innehav i fixed income från vida världen. De satsar främst på placeringar under investment grade, under BBB rating. Mycket hög direktavkastning med väldigt lång utdelningshistorik. Ca 9,5% direktavkastning vid kurs ca 12 USD. Största innehavet (ca 1,9%) är Statsobligationer från Venezuela. Risky! Risken dock fördelad på väldigt många olika innehav. Blogg om denna: http://petrusko.blogspot.se/2015/04/western-asset-global-high-income-fund.html 

Skistar Marknadsdominant i en bransch där det inte är så lätt för nya konkurrenter att ta sig in. Fin verksamhet som jag verkligen gillar. Utdelning i december är nice. Alpin VM i Åre om några år, flygplats i Sälen. En del stora saker på gång framöver. Blogg om denna: http://petrusko.blogspot.se/2015/01/skistar-king-of-moat.html

McDonald's, MCD. Snabbmatsjätten som haft det lite trögare på sistone. De är en Dividend Aristocrat och har mycket fin historik. Direktavkastningen är  bland de högsta bland skaran av Dividend Aristocrats. Verksamheten tror jag på. De anpassar sig om så behövs, jag tänker sundare mat osv.


Hufvudstaden. Fastigheter i topplägen. Suverän utdelningstillväxt. Höjt ordinarie utdelning varje år senaste 17 åren. Blogginlägg om denna: http://petrusko.blogspot.se/2014/11/hufvudstaden-utdelningshojare.html


Digital Realty Properties. DLR. Fastighetsbolag med fokus på datacenter vilket har framtiden för sig. Höjer utdelningen varje år! Blogginlägg om denna: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/digital-realty-trust-dlr.html

WP Carey. WPC. Fastighetsbolag med mycket fin historik. God utdelningstillväxt. Sunda finanser, investment grade rating. Hög direktavkastning! 6,4% på kurs strax under $60.

iShares Core High Dividend ETF. Fin indexETF med god direktavkastning kring 4% och låga 0,12% avgift. Blogginlägg om denna: http://petrusko.blogspot.se/2015/11/ishares-core-high-dividend-etf.html


25 kommentarer:

 1. Kanon lista och kommentarer till den om utdelningshistoria o.s.v.! Du skulle ha liknande kommentarer till dina portföljinnehav ;-)

  ca 9% direktavkastning från vissa av de där ETF:erna är ju helt enormt, vad är haken? Har de hög avgift eller något?

  SvaraRadera
 2. Hej Sandmann,
  Tack för kommentaren och ett bra tips om att skriva lite mer om mina innehav. Jag skall klura på det, det är en bra ide.

  Beträffande de högavkastande ETFerna så har de kring 1,5% avgift vilket jag tycker är högt oavsett track record. Dock tycker jag att dessa försvarar avgiften då de har god historik men många många år av fina utdelningar. En anledning till den höga direktavkastningen är att de investerar i högavkastande företagsobligationer och de har ju förhållandevis hög risk.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Okej, intressant. Har du kläm på hur kommande möjliga räntehöjningar påverkar sånna ETF:er med relativt hög risk? Beror kanske på om det är korta eller långa räntepapper de köper, jag kan det inte så bra.

  SvaraRadera
 4. Jag har tittat på flera olika sådana ETF:er med minst 10-15 års historik och sett i många fall en hyggligt stabil och hög utdelning och en kurs som inte svajat alt för mycket. Undantaget för vissa har varit 2008/2009 när finanskrisen slog till. Inte alla men några har visat en kortvarig nedgång då. Dock har utdelningen varit oförändrad under tiden, iaf på de jag tittat på.

  Då de har överlevt och presterat bra under så lång tid och i både bra/dåliga tider gör jag bedömningen att de håller sig i skinnet även framledes.

  Ett alternativ med hög direktavkastning men lägre risk är SPFF, Global X Superincome Preferred ETF. Den ger kring 7,2% direktavkastning och äger preferensaktier.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Ja fint att de har hållit utdelningen bra när det har blåst snålt.

  SvaraRadera
 6. Hur ser du på Western Asset Global High Income Fund, EHI som är nere på runt 11,12 i dagsläget? Är det värt en mindre post tycker du? Direktavkastningen är ju minst sagt lockande.. // Anders

  SvaraRadera
 7. Hej Anders,
  EHI har ju hängt med ett tag och verkat klarat si hyggligt. Den innehar en hel del risky varpå jag avstått. Risken är än högre idag med press av låga oljepriset som påverkar aktier och obligationer som EHI äger.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Kan/vill du dela med dig av din riktiga bevakninglista i kanske google spreadsheet format?

  SvaraRadera
 9. Hej Julian,
  Jag har tittat på lösningar via Google men nuvarande sätt passar mig bättre för tillfället.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Reality Income hittar jag inte hos Avanza. Det finns bara en Reality Devs. Hur hittar jag den Petrusko skriver om?

  SvaraRadera
 11. Hej Hof,
  här är en länk till Realty Income hos Avanza:

  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/147048/realty-income-corp

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Den jag har är tydligen inte densamma som Du rekommenderar. Jag har Realty Income Corp (O P F). Inte lika bra kanske?
  Hof

  SvaraRadera
 13. Hej Hof,
  Du äger Realty Income preferensaktie av serie F. Den kommer inte stiga nämnvärt i värde och kommer lösas in för $25 så småningom.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Hur ser du på Western Asset global.. i nuläget? Är utdelningen tillräckligt tygg & stabil? Fin direktavkastning vid dessa nivåer...

  Hälsar
  Lars

  SvaraRadera
 15. Hej Lars,
  Direktavkastningen på EHI är mäkta hög nu men jag räknar med att de kommer sänka utdelningen framöver. Det behöver dock inte betyda att jag ratar EHI. Direktavkastningen är såpass hög att det fortfarande är en lockande placering om utdelningen sänks något. Om bara kursen håller sig något sån där.

  De har en oerhört väldiversifierad portfölj så de kommer sannolikt tuffa vidare på sin resa, kanske med lite gupp på vägen. Jag kan tänka mig att placera i denna och den här typen av ETF men jag skulle ha en mycket liten viktning i väskan då det är en högriskplacering.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. Hej Petrusko!

  Tycker du att Victoria Park Pref börjar bli intressant nu när den närmar sig 260 pix?

  SvaraRadera
 17. Fredrika Bremer01 mars, 2016 18:47

  Hej Petrusko!

  Du som gillar utdelning, vore inte Munich Re - MUV2 intressant att titta på? Försäkringsbolag känns ju relativt trygga så länge de inte är vidlyftiga som AIG.

  vänligen
  FB

  SvaraRadera
 18. Hej Fredrika,
  Det finns många försäkringsbolag som presterar fin avkastning till sina ägare. Många gånger har jag varit lockad att äga ett trots att jag tycker det är svårt att sätta mig in i verksamheten och årsredovisningen. Jag har inte kollat specifikt på Munich Re men skulle kunna tänka mig att ha en liten liten andel försäkringsbolag i portföljen. Liten därför det skulle bli ett spekulativt innehav eftersom jag inte riktigt förstår dem.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 19. Tjena!

  Jag undrar om du har något tips på vart man kan få tag i information om ett bolags utdelningshistorik där man på ett tydligt sätt kan se vad som är ordinarie utdelning och vad som är bonusutdelning?

  SvaraRadera
 20. Hej Anonym,
  Hos Avanza kan du se senaste 5-6 utdelingarna via morningstarlänken på respektive aktie. Där specar de bonusutdelningar.

  Bäst och mest pålitlig info hittar du hos respektive bolag. De som gör det bra visar det på sin sajt och de andra får man kolla i årsredovisning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 21. Hej!

  Du kanske redan svarat på detta men vad har du för kurslarm/prisnivåer på dessa tillgångar?

  SvaraRadera
 22. Intressant, vad tycker du om Hemfissa som alternativ bland fastighets bolagen?

  Mvh Jim

  SvaraRadera
 23. Hej Jim,
  Jag tycker Hemfosa är intressant. Samhällsfastigheter är bra och Hemfosas värdering är rimlig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 24. Hej!

  Jag såg ett program på Kunskapskanalen om förnyelsebara energikällor. I Dubai är el från solceller nu billigare än el från gas och olja. Man påstod att stora aktörer som Buffet börjat satsa på solel och blankar kol och olja. Är solel något du tittat på att investera i?

  Mvh janne

  SvaraRadera
 25. Halloj!

  Såg att du köpt Latour för ett tag sedan och kikade nyligen på Assa Abloy! Vad tycker du om Assa? De har inte sänkt sin utdelning sen 00 och sen 2011 har de dubblat sin utdelning till 2016, vilket är ganska anmärkningsvärt!

  SvaraRadera