Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

 


I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar för aktien och bolaget. Jag gjorde ett mindre kompletterande köp i början av det här året. Nu har jag sålt en stor del av det här innehavet och fått kring 30 procent totalavkastning inräknat utdelning.

Aktien har värderats upp likt övriga preffar under perioden. Den här har fortfarande en högre direktavkastning än flera andra och det speglar riskbild och marknadens syn på bolaget. Jag är nöjd med den avkastning jag fått på kort tid och även om man skulle kunna argumentera för fortsatt potential väljer jag att ta hem en stor del av pengarna här.

Det är högre risk i Corem än tex Sagax och där finns saker att inte gilla med bolaget. Innehavet i New York är en sådan sak det inte finns mycket gott att säga om. Kontorsmarknaden är precis iskall i USA och det går knappt att ge bort fastigheterna. Det här är inte nytt för idag men jag fick bättre betalt för det i form av prissättning i preffen när jag köpte den för en bra bit under 200 kronor.

Jag har kvar en liten slurk i Corem och följer utvecklingen. Pengarna från försäljningen kommer jag delvis använda till att pynta min skatt.

Årsberättelse Aktiespararna Direktavkastning 2023

 


Idag har fondbolaget publicerat årsberättelse för 2023 för fonden Aktiespararna Direktavkastning. Fondens avkastning kan vi följa dagligen och i den aspekten är det inget nytt i den där berättelsen. Man får dock en liten inblick i hur fonden arbetar och resonerar kring saker.

Jag väntade på den här årsberättelsen för att läsa om något specifikt. Hur effektiv förvaltning fondbolaget bedriver och där tittar jag noga på om och hur man arbetar med aktielån. En fond kan få intäkter genom att låna ut aktier och gör man det bra/effektivt kan det bli en betydande intäkt. Så har fondbolaget gjort i den här fonden.

I runda slängar belastades fonden Aktiespararna Direktavkastning med en bit över 4 miljoner kronor i avgifter per 2023. Det är förvaltningsavgiften om 0,3 procent och det är transaktionskostnader bla.

Intäkter ifrån aktielån var under 2023 knappt 3,6 miljoner kronor. Den här intäkten är alltså nästan lika stor som förvaltningsavgiften och de kostnader vi andelsägare betalar för fonden. 

Den här effekten kan man se i fondens prestanda jämfört med det index den följer. Teoretiskt skall fonden prestera som index minus fondens avgifter (förvaltningsavgift om 0,3 procent och transaktionskostnader). För 2023 steg fonden 9,4 procent medan det index fonden följer avkastade 9,36 procent.

Det är inte unikt för den här fonden att arbeta med aktielån på det här viset. Många fonder gör det men inte alla. Långt ifrån alla fonder gör det med ett så här gott resultat.

Fondens prestanda jämfört med Stockholmsbörsen 2023 är ett annat ämne. Där halkade den efter men det är inget konstigt med det. Den innehåller något annat än Stockholmsbörsen och utvecklas därför på ett annat sätt. Ibland bättre och ibland sämre. Det här inlägget ville jag tillägna själva förvaltningen och belysa de där intäkterna som på sätt och vis väger upp den fondavgift man betalar som andelsägare i fonden.

Länk till fondbolaget och Aktiespararna Direktavkastning där man kan läsa Årsberättelse 2023: https://cicerofonder.se/fund/aktiespararna-direktavkastning/

Nu kanske inte en investerare i en fond som denna är jättesugen på att läsa krångliga dokument men lägg då på minnet att fondbolaget gör bra saker som väger upp fondavgiften.

Läs mitt inlägg med info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html

Sålt Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility

 


Jag har haft en liten slant i fonden Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B. Det är snart ett år sedan jag tog in fonden och jag har gjort ett antal köp i den. Från start har jag tyckt att avgiften är i högsta laget men jag kan leva med det om den presterar okej.

Det är ingen fullkomlig dikeskörning i fonden men den har inte presterat lika bra som andra fonder med inriktning mot globala utdelningsaktier. I grafen ovan jämför jag fonden med Storebrand Global Low Volatility samt Swedbank Robur Global High Dividend. Alla tre fonderna i jämförelsen är andelsklasser utan utdelning för jämförbarhet.

1 år är ju en kort tid men det ser liknande ut även på 3 år. 

Nu har jag sålt mitt innehav i fonden och jag satte in slantarna i JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income istället. Den har också global inriktning och det är hög utdelning men det är en annan typ av fond. Jag spanar dock fortfarande på att ha en fond för globala utdelningsaktier. Som vissa av er uppmärksammat har fondbolaget Cicero nämnt att de snart startar en Aktiespararna Global Direktavkastning. Det kan nog bli den fonden jag satsar på. Jag har inte all info om den ännu men det är inte långt bort innan jag kan skriva om den och den finns tillgänglig att köpa. 

VIX index och stigande optionsintäkter

 


VIX är något du kanske hört tuffa traders slänga sig med tidigare men inte känt någon mening eller intresse att sätta dig in i vad det är. Man kan med fördel fortsätta "inte bry sig" om VIX. Jag tänkte ändå nämna det kort här med anledning av mitt och andras intresse av fonder med en optionsstrategi. Jag investerar sedan slutet av förra året i JPMorgans fond JGPI Global Equity Premium Income. Den håller en portfölj med globala aktier och ovanpå det ställer de ut optioner.

Hur det här VIX kommer in i bilden skall jag försöka förklara mycket kortfattat. Man brukar säga att VIX är ett index som visar traders rädsla för börsens utveckling den närmsta tiden. När indexet stiger är de mer rädda för att utvecklingen skall bli dålig. Den här rädslan och indexets utveckling mäter man via optionshandeln.

Bilden överst visar VIX-index de senaste 5 dagarna. På slutet där i den röda ringen jag gjort kan man se en stark uppgång. De senaste dagarnas geopolitiska oroligheter har bidragit till ökad oro hos traders/investerare. De har köpt optioner för att skydda sig. När traders köper optioner och VIX stiger så stiger priset generellt sett på optionerna.

Här kommer den där fonden jag nämnde in. JGPI ställer regelbundet ut optioner och när VIX stiger får de större optionsintäkter som kan delas ut till oss investerare. Givet att VIX håller sig på en "förhöjd" nivå ett tag kan man förvänta sig att en fond som JGPI genererar större intäkter under perioden. Fonden pyntar utdelning månadsvis och man ser månad till månad skillnad i storlek på utdelningen baserat på de intäkter de får ifrån optionerna. Länk till mitt inlägg om JGPI nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2024/04/jgpi-jpmorgan-global-equity-premium.html

Första utdelning aviserad i INCU och WINC ifrån iShares/Blackrock

 


Det två helt nystartade ETF:erna INCU och WINC har aviserat sin första utdelning. De pyntar utdelning kvartalsvis och jag var inte säker på att de skulle hinna pynta sin första utdelning nu i april enligt schemat. Det skulle inte förvånat om första utdelningen blev i juli. 

Fonderna startades i slutet av mars och har inriktning på att generera hög utdelning. Detta gör de genom att dela ut de utdelningar de tar emot samt genom att de får in optionsintäker via optioner de ställer ut. Den här första utdelningen skall man inte växla upp i årstakt och dra några stora växlar på det. Fonderna har som sagt bara varit igång en knapp månad och har inte hunnit generera full fräs med intäkter att dela ut. Den här första utdelningen är förståeligt mindre än vad man förväntar sig framledes ifrån dem. Kanske är det full fräs redan nästa utdelning i juli men jag vill se fler utdelningar ifrån fonderna för att få en bra känsla av nivån de ligger på.

Nedan är utdelningsinfon för den första utdelningen:

INCU: $0,0106 utdelning per andel med X-dag 18 april och pay date 30 april.

WINC: $0,0314 utdelning per andel med X-dag 18 april och pay date 30 april.

De konstiga namnen jag refererar till är börstickers. En sorts liten kod som är unik för ett värdepapper på en viss börs. Dessa två handlas på tyska börsen Xetra och finns upplagda hos Nordnet. Avanza har dem inte ännu för de har en lite trögare lösning för handel med börshandlade fonder. Förhoppningsvis dyker de upp även hos dem. Anyhow, fondernas fullständiga namn är enligt nedan.

INCU: iShares U.S. Equity High Income UCITS ETF.

WINC: iShares World Equity High Income UCITS ETF.

I samband med att fonderna lanserades skrev jag ett kort inlägg om dem. Läs det i länken nedan. Sedan jag skrev inlägget har jag snappat upp att de verkar använda en optionsstrategi där de ställer ut optioner gradvis under en månad. Det är positivt eftersom man då fångar upp en del av börsens uppgång.  https://petrusko.blogspot.com/2024/03/nya-aktiva-etfer-ifran-ishares-med.html

Jag är lite förvånad och kanske rentav imponerad att fonderna redan pyntar utdelning och att den är av hygglig storlek. De har haft ett par veckor på sig bara.

De här två fonderna är Blackrocks svar på den omåttligt populära JEPI i USA. Det är deras svar och erbjudande här i EU. Den där JEPI är en fond ifrån JPMorgan som har sin egen version här i EU med ticker JGPI. Den äger jag och har skrivit en del om den. Kolla länken nedan: https://petrusko.blogspot.com/2024/04/jgpi-jpmorgan-global-equity-premium.html

Tid för årsredovisning

 


Det är jag som äger fastighetsbolaget NP3; och kanske du också. Jag är en passiv delägare i fastighetsbolaget och tar del av dess vinster genom den utdelning jag får ifrån de aktier jag äger. Under året läser jag de rapporter som bolaget släpper varje kvartal. För att jag är intresserad och engagerad.

Nu blev NP3 ett exempel och inlägget handlar egentligen om årsredovisningar. Den här tiden på året släpper nämligen börsbolagen sina årsredovisningar. I dem får man en presentation av bolaget, dess verksamhet, prestanda, finansiella ställning osv. Ofta är det lättsmält och bra presenterad information i början av rapporten medan det längre in blir desto mer siffernisse-läsning. Kvartalsrapporter däremot är lite tunnare och de kommer oftare än man kanske önskar. Man måste inte läsa varenda kvartalsrapport. Att jag gör det beror på mitt stora intresse och att jag är en aning nördig. Man kan vara en långsiktig ägare av börsbolag utan att läsa varje kvartalsrapport.

Jag vill slå ett slag för att läsa årsredovisningen i de bolag du äger. Läs så långt du tycker det är intressant. Ingen förväntar sig att den skall läsas pärm till pärm eller att man skall förstå alla siffror och uttryck.

Genom att läsa och bläddra i årsredovisningen får du en inblick i det bolag du äger. Kanske får du en bild på VD och lite glada medarbetare. Kanske får du en beskrivning av det där projektet som bolaget påbörjat och som väntas pågå i några år.

Nu nämnde jag NP3 som exempel i det här inlägget och länkar till deras årsredovisning nedan.

https://www.np3fastigheter.se/media/pressmeddelanden?page=/perma/press/2220750


Läs mer om NP3: Mitt senaste inlägg om NP3.

Rapportdags för bankerna

 


Det går fort när man har kul och det känns som att vi precis har fått bokslutsrapporterna när vi nu står här och det är ett par veckor kvar till rapport igen. Ja om cirka 2 veckor släpper de svenska storbankerna sina rapporter för det första kvartalet. Ett kvartal där det varit en normal ränta under hela perioden. Det har varit hyggliga förutsättningar för bankerna helt enkelt och rapporterna väntas visa på vinster som rimmar väl med resultatet för helåret 2023. Förra årets resultat delat på fyra alltså. Det är en stark start på 2024 som väntas i rapporterna.

Inför de här rapporterna vill jag tipsa om en bra resurs jag ofta använder. Både Swedbank och SEB tillhandahåller konsensusestimat på sin sajt. Det är analytikerkårens samlade prognoser som mynnar ut i ett snitt. Det kan man uttrycka som marknadens förväntningar och det är bra att hålla lite koll på det där. Ibland händer det tex att ett bolag släpper en rapport som är mycket starkare än föregående år och aktien går ned på det. Då kan det vara så att "marknadens" förväntningar var ännu starkare rapport än så.

Nog om det, nedan är länkarna:

https://sebgroup.com/sv/investor-relations/aktien/konsensus

https://www.swedbank.com/sv/investor-relations/aktien/konsensusprognoser.html


SEB släpper sin rapport den 24 april.

Swedbanks rapport släpps den 25 april.

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...