Xact Högutdelande avkastning hittills i år


Nu är augusti slut och vi säger hej till september. 8 månader av året har gått och jag stämmer av hur den börshandlade fonden Xact Högutdelande har presterat. För vanliga fonder är det väldigt enkelt att se hur de presterat då hela avkastningen syns i kursgrafen men för Xact Högutdelande är det annorlunda eftersom den lämnar cash utdelning.
 Utdelningen syns inte i kursgrafen och därför ser avkastningen lägre ut än den faktiskt är. Jag ser ofta kommentarer från folk som missat detta. De jämför kursavkastningen med en vanlig fond och tycker inte det ser så bra ut. Eftersom Xact Högutdelande lämnar en fet utdelning på strax under 5 procent så gör det väldigt stor skillnad i totalavkastning. Det man får göra är att lägga på utdelningen på kursavkastningen. Men hey, det är inte lätt att hålla koll på allt.

Här är i vart fall siffrorna för Xact Högavkastande hittills i år (till och med 31/8).
Jag har använt mig utav det index fonden följer och förvisso skall fondens avgift dras ifrån men för enkelhets skull skippar jag det. I årstakt är avgiften 0,3 procent och på 8 månader är det 0,2 procent. För att jämföra med något har jag även med prestandan för ett vanligt svenskt index nedanför också.

Xact Högutdelande +20,04 procent hittills i år.

SIX30RX +15,74 procent hittills i år.

SIX30RX är det index som den populära fonden Avanza Zero följer. En vanlig svensk indexfond.

Strategin som Xact Högutdelande och dess index som den följer har historiskt presterat bättre än vanliga börsindex. Det finns gedigna studier som visar på detta. Det är i huvudsak fokuset på sunda bolag med stadig utdelning som överavkastningen grundar sig i. I USA har man studier som sträcker sig nästan 100 år bak i tiden och som visar på att ett sådant här knippe med utdelningsaktier avkastar bättre än breda börsindex. Jag har själv läst en del av dem i Jeremy Siegels bok "Stocks For The Long Run".

Jag äger Xact Högutdelande som jag tycker är en grymt bra komponent i ett långsiktigt spar.

Länk till mitt inlägg med info om fonden: http://petrusko.blogspot.com/2018/08/xact-hogutdelande-uppdaterad.html

Latour köper coolt bolag


Jag har noterat i amerikanska filmer och TV-serier att när man skall snickra eller meka så har man ett "tool belt". Ett fräsigt bälte knökefullt med verktyg. Jag är van vid att vi i min bekantskapskrets har en verktygslåda men i USA verkar de där bältena vara grejen. De ser riktigt coola ut tycker jag.

De coola bältena är en av prylarna som Custom LeatherCraft Mfg tillverkar. Ett bolag som Latour idag meddelar att de förvärvar.

Så här skriver Latour om förvärvet:

"CLC är en branschledande designer, utvecklare och marknadsförare av verktygsbärare (t.ex. verktygsbälten och verktygsväskor), personlig skyddsutrustning (t.ex. knäskydd och handskar) och produkter inom outdoor kategorin. Bolaget grundades 1983 och produkterna marknadsförs under varumärket CLC i USA och Kuny’s Leather i Kanada. Nettoomsättningen uppgick till 53 mUSD 2018 med en lönsamhetsnivå väl i linje med Hultafors Group. Bolaget har cirka 60 anställda.

Förvärvet är en del av Hultafors Groups strategi att stärka sin närvaro i Nordamerika och att bredda sin portfölj inom attraktiva produktkategorier. Förvärvet kommer att stärka Hultafors Groups försäljnings- och marknadsföringskapacitet i Nordamerika samt förstärka relationerna till nyckelkunder inom viktiga distributionskanaler."

Jag gillar det här förvärvet av flera anledningar. Visst tycker jag att de där bältena är coola men det verkar vara riktigt bra produkter generellt sett som bolaget säljer. Det här förvärvet passar utmärkt in i Hultafors Group och utökar närvaron i Nordamerika. Storlek är viktigt och skapar fördelar. I takt med att Latour förvärvar fler bolag i Nordamerika växer deras kundbas och lönsamhetspotential. Exempelvis kan de komplettera de förvärvade bolagens erbjudande med prylar från övriga delar i Hultafors Group.

Om man visualiserar en "handy man" så är det så att Latour nu tillverkar och säljer en stor del av prylarna den där personen har på sig och använder när hen arbetar. Skor, stege, mätinstrument, hörselskydd, hängslen, bälte mm

Investmentbolaget Latour ingår i min portfölj och det är inte bara ett bra bolag utan det är ett bolag jag är mycket stolt över att äga. De äger fina tillgångar och de förvaltar dem och förvärvar nya med en mäktig kompetens och resultat.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Peabs jubileumsfilm


Den här filmen är cirka 10 minuter och handlar om byggbolaget Peab. Hur det startade för 60 år sedan och hur det utvecklades till vad det är idag. Som investerare älskar jag sådana här saker från bolag jag äger eller tittar på. Siffror och kalla fakta kan man få i vilken årsredovisning som helst medan sådant här material är en annan dimension. Man kan få extra kunskap om bolaget och en känsla för kulturen där.

Nej man kan inte se en sådan här film och dra investeringsbeslut baserat enkom på den men det är en väldigt trevlig film och jag uppskattar den stort.

Ja, jag uppskattar filmen den är bra men wow vilken produktion. Det är en väldigt välgjord film och jag snappade upp att den blivit nominerad till någon sorts utmärkelse (Svenska Publishingpriset).

Läs mer: Jag köpte fler Peab.

The Big Short - Filmtips


Många har redan sett den men långt ifrån alla. Jag vill passa på att rekommendera en attans bra film; The Big Short. Den är inte bara bra, den har även en handling som kan tilltala oss börs och finansintresserade lite extra. Det är absolut ingen nördfilm bara för finansintresserade, nej du. Det jag säger är att vi som är finansintresserade kan gilla filmen lite extra.

Filmen handlar om finanskrisen eller The Great Recession som den kallas på engelska. Listan med skådisar får många andra filmer att blekna. Brad Pitt och Christian Bale är två utav huvudkaraktärerna.

Jag har sett filmen flera gånger varav senast härom dagen. Den har kommit att bli en utav mina absoluta favoriter. Toppbetyg i min värld. Den finns på Netflix och om du inte sett den så tycker jag du skall passa på att göra det.

EQT närmar sig börsnotering

Nu verkar det dra ihop sig för en notering av EQT. Det har ju tisslats och tasslats kring detta ett tag och i början av sommaren var snacket att en notering skulle ske efter sommaren. Nu är det bara några dagar kvar innan det blir höst och det verkar som att EQT kommer att noteras inom kort.

Jag ser fram emot att läsa prospektet men kan redan nu säga att jag är klart intresserad av att äga en stek i bolaget. Investmentbolaget Investor är storägare och är även en stor investerare i EQTs fonder.

Verksamheten är just kapitalförvaltning där de förvaltar och ger ut nya fonder för institutionella/stora investerare. Det är alltså inget vanligt fondbolag där du och jag sätter in 100 spänn per månad. EQT förvaltar stora belopp åt andra företag och folk som Joakim Von Anka bla. 

Jag gillar verksamheten som grovt förenklat kan förklaras att de tjänar pengar på andras kapital. Företag och krösusar investerar i EQTs fonder som tar ut en årlig förvaltningsavgift. EQT har presterat god historisk avkastning och har bra efterfrågan när de söker nytt kapital för nya fonder. Det är inte massa inventarier eller något som tillverkas utan verksamheten är att de tar emot andras pengar och behåller en del utav dem. 

Förmodligen kommer mer info om noteringen inom någon vecka och jag hoppas att få möjlighet att teckna samt att jag får tilldelning.

Johnson & Johnson åker på böter


USA är stämningarnas land där folk och företag stämmer varandra till höger och vänster på astronomiska belopp. Igår kväll blev det klart att Johnson & Johnson åker på ett stämningsbelopp om 572 miljoner dollar och idag har det blivit stora rubriker av saken i både svensk och utländsk media.

SVT har rapporterat om det på svenska med en tillhörande kort video på engelska från domaren, åklagare och försvarsadvokat. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/johnson-och-johnson-doms-till-miljonboter-for-att-ha-bidragit-till-opioidkrisen-i-usa

För den som är intresserad av Johnson & Johnson i ett investerarperspektiv är rapporteringen kring händelsen inte så nyanserad. Vi vill ju veta mer, vad var väntat, vad är fortsatt risk, vad händer nu osv.

Här är lite kort mina tankar och vad jag snappat upp. På ett sätt är domen ett positivt besked då beloppet är på långt lägre belopp än worst case scenario. Det har liksom begränsat totala risken i det här. Johnson & Johnson kommer överklaga till högre instans där det brukar vara en mer strikt tolkning av lagen. Det har hänt flera gånger förut att Johnson & Johnson fälls i knatterätten som detta är för att sedan frias i högre instans. Skillnaden verkar vara att det är en massa känslor och annat inblandat i knatterätten medan de i högre instans tittar tydligt på fakta och lagar. Om de vinner i högre instans även denna gång återstår att se men positivt är att den totala risken nu är betydligt lägre än värsta fall.

En liten sidnot ur ett investerarperspektiv är att 572 miljoner dollar är inget stort bekymmer för Johnson & Johnson som tack vare sin enorma storlek och urstarka finansiella ställning kan hantera sådana här risker.

Tänk som en ägare när du investerar i bolag


Tjejen på bilden ser ganska smart ut eller hur. Hon tänker säkerligen som en ägare när hon investerar i bolag. Rent hypotetiskt säger vi att hon äger en matvarubutik. Butiken tuffar på bra och ökar sin omsättning för varje år som går. Det är en riktigt bra butik med starka finanser och strålande framtidsutsikter.

Med dessa förutsättningar vet hon att butiken kommer generera allt mer pengar över tiden och bli allt mer värd.

Med jämna mellanrum kommer griniga gubben in i butiken och erbjuder sig att köpa den av henne. Ibland är han inte så grining och ger ett skambud som hon åtminstone inte blir upprörd över. Ibland är griniga gubben på fasligt dåligt humör och erbjuder henne ett pinsamt lågt pris för butiken.

Som ägare av butiken kan hon ignorera de här erbjudandena och lugnt fortsätta äga sin fina butik. Hon vet ju att den kommer generera mer pengar och vara än mer värd nästa år.

När du äger aktier på börsen så äger du bolag. Du är en ägare och kan tänka precis som smarta tjejen med sin butik. Fortsätt äga bra bolag oavsett vad griniga gubben tycker för stunden.

Media och sparekonomer tipsar; Så skall du agera på börsen nu


Det är just nu lite turbulent på börsen som darrar till varje gång Trump eller Kina yppar något om handelskrig. Utöver det väger andra faktorer som ränteläget mm in.

Börsen backar lite några dagar och media pumpar ut budskap som frodas av folkets skräck. Ja vi investerare och småsparare är väldigt nervösa av oss och agerar på rykten, rubriker och har ett allmänt följa John-beteende.

Nu lyder rubrikerna i media: Så skall du agera på börsen nu. Så undviker du nedgången. Sparekonomen varnar. Osv, det finns många varianter som alla bygger på din oro.

Skit nu i de där rubrikerna som absolut inte är för ditt bästa. Näe de där rubrikerna tjänar någon annans syfte. Om man sparar långsiktigt på börsen är det helt irrationellt att agera på daglig basis eller ens kvartalsbasis utefter vad media säger eller någon annan heller för den delen. Börsen går upp och ned på kort sikt men i långa loppet är trenden alltid upp. Vad vi vet är att vi misslyckas med att tajma börsen på kort sikt. Fondbolagens och mäklarnas statistik visar det helt solklart att vi misslyckas fatalt att tajma börsen på kort sikt. Utfallet blir att vi får sämre avkastning. Vi säljer när det redan backat och vi köper igen när börsen redan stigit.

Det smarta är att inte göra något alls. Inget annat än det vanliga alltså. Att fortsätta sitt månadsspar och bara låta det tugga på.

Det osmarta är att gör något. Att låta sig skrämmas av media eller den där sparekonomen som lyfts fram. All tillgänglig statistik visar på att det är ett förlorarbeteende. Att sälja när någon ropar varg för att köpa igen när... Ja när köper man egentligen då? När någon ropar köp? Lite raljerande kanske men det är ju helknas beteendet. Hur skall man veta när man skall köpa igen då? Lita på trevliga farbrorn i TV-rutan som säger att nu är börsen bra igen? Lita på sparekonomen som säger att det är köpdags?
De vet inte ett skit om hur börsen skall gå i närtid.

Vad man vet är att vi misslyckas med att tajma den. Vi säljer billigt och köper dyrt. Det är inte en skröna det är fakta. Fundera på det ett tag.

Johnson & Johnson imorgon måndag


De senaste dagarna har varit dystra på börsen och i fredags var det en duktig veckoavslutning där amerikanska S&P500 stängde på minus 2,6 procent ungefär. Jag passade på att öka i världens största hälsovårdsbolag Johnson & Johnson som backade lika mycket. Hälsovårdjätten har höjt sin utdelning varje år i snart 60 år på raken. Det är ett maffigt track record och det ser ljust ut för framtiden. De har en vrålstark finansiell ställning (starkast av alla amerikanska bolag) och de har mycket god täckning av utdelningen. För 2019 kommer de göra en justerad vinst kring $8,5 och de delar ut $3,8 totalt på året. Utdelningen betalas kvartalsvis om $0,95 där den senaste faktiskt är precis nu i dagarna.

X-datum för den senaste utdelningen är imorgon måndag 26/8 vilket betyder att den handlas exklusive rätt till utdelning. De som ägde aktien i fredags får utdelningen och pay date är 10/9.

Aktiekursen bör således backa ungefär en dollar imorgon allt annat lika.

Jag köpte fler Johnson & Johnson


Idag har det varit hårda bud mellan Kina och USA i handelskriget. Nya tullar och hot om kraftiga åtgärder fick börsen att falla brant. Jag passade på att nyttja tillfället att köpa kvalitet till reducerat pris. Det blev ett knippe Johnson & Johnson på $127,7.

Johnson & Johnson är världens största hälsovårdsbolag och har en mäktigt stark finansiell ställning med AAA-rating. För ett stort bolag i denna bransch är det inget ovanligt med stämningar om det ena än det andra och nu är ett par case som fått mycket uppmärksamhet. Det är stämningar kring barnpuder och det är stämningar kring opiodberoende och hur bolagen pushat preparatet. De närmsta dagarna väntas ett utfall i ett opiodcase.

De här stämningarna har varit lite av en våt filt över bolaget och aktien. Inte för att det är jordens undergång om worst case scenario skulle hända men det rör sig om rejäla böter/pengar. Jag har läst på så gott jag kan och bedömer risken kring dessa stämningar som låg. Barnpudret är bevisat från en rad olika institut och statliga organ att vara fritt från skadligt innehåll. Inga bevis finns för att det innehåller det farliga som påstås. Beträffande opiodcasen så är Johnson & Johnson ett av bolagen som hade minst del i det där medan de som verkligen hade stor exponering redan har gjort upp i godo och pyntat några 100 miljoner. Johnson & Johnson menar att de är fria från skuld och har valt att gå till rätten och bestrida detta.

Johnson & Johnson väntas göra en justerad vinst per aktie kring $8,5 för 2019 och på kursen 127,7 som jag pyntade idag ger det p/e 15 och en direktavkastning om 2,98 procent. Nästa kvartalsutdelning är för övrigt nära med X-datum nu på måndag vilket betyder att den som ägde aktier idag kommer få utdelningen. Pay date är 10 september och som vanligt tar det några dagar extra innan vi ser pengarna på våra svenska depåer.

Jag tror på Johnson & Johnson och dess verksamhet i det långa loppet. Vi kommer använda allt mer medicin, tamponger mm framöver i takt med att vi lever längre, ökat välstånd i världen samt befolkningstillväxt.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Vart tar dina pengar vägen egentligen?


Idag och de närmsta dagarna får de flesta av oss lön och kanske är du en av alla de som ofta ställer sig frågan; Vart tar mina pengar vägen egentligen? Varje månad är den andra lik. Pengarna trillar in på kontot och lika snabbt som de dyker in är de borta känns det som. Det är elräkning, mobiltelefon, mat, boendekostnader och vips är slantarna slut.

Om du inte har med ett rimligt spar i den där cocktailen av saker som pengarna går till så är det läge att fixa det nu. Pengarna kommer fortsätta att gå åt och tiden har en tendens att bara rulla på.

Med ett bra spar kan du ha en annorlunda sits i framtiden. Utan sparet kanske du finner dig sjäv i samma sits om 15 år. Utan ett spar kanske du står där på ålderns höst och har det riktigt knapert.

Ett bra långsiktigt spar är börsen och det gör man bäst via billiga fonder. Storbankerna har billiga indexfonder de också om man letar ordentligt medan nätmäklare som Avanza och Nordnet faktiskt har fonder helt fria från avgifter.

Läs mer: Spara i fonder hos storbank.

Läs mer: Spara 100 kronor per månad gör skillnad.

Nu har cashen från Sampo kommit hos Avanza


Nyligen delade Sampo ut aktier i Nordea och man fick 1 aktie per 10 stycken Sampo. Det antal aktier som understeg 10 fick man istället cash för. Exempelvis fick man om man ägde 29 stycken Sampo, ja då fick man 2 stycken aktier i Nordea samt motsvarande värde i cash för de där 9 st aktierna. I runda slängar 50 spänn kanske. Värdet på Nordea-aktien var vid tiden för utdelningen kring 60 kronor varpå man kan höfta värdet 6 kronor per del (9x6=54).

Anyhow. Medan aktierna blixtrande snabbt dök upp på depån hos Avanza har det tagit lite längre tid med cashen. Anledningen till detta är att det är lite manuell handpåläggning bla för detta.

Nu har cashen dykit in på depån, i vart fall på min KapitalFörsäkring som torde vara sist ut om nu något tagit olika lång tid. Ja det kan vara så att pengarna dök in snabbare på ISK eller vanligt värdepapperskonto då ett sådant här upplägg är lite speciellt i en KapitalFörsäkring där man inte äger aktierna egentligen utan snarare värdet av dem. Det är Avanza Pension som äger aktierna och därför också de som får en sådan här utdelning som de sedan fördelar ut till oss. Hmm onödigt vetande kanske men en förklaring till varför det skulle kunna skilja i tid mellan en KF och andra kontotyper.

In och dubbelkolla nu då så du fått dina cash.

Har du Nordnet så skall du redan ha fått cashen.

Om du har Nordea och använder en KF så får du cash för hela beloppet eftersom man inte kan ha Nordea-aktier i Nordeas kapitalförsäkring precis som att man inte kan äga Avanza i Avanzas KF. Regeljox.

Sålt innehav och ökat i Sampo


Idag sålde jag mitt innehav i Omega Healthcare Investors och kommer inte bevaka bolaget så noga framöver. Jag har ägt det amerikanska fastighetsbolaget i ett par år och det har blivit en grymt bra investering nu i slutändan. Kring 60 procent avkastning inräknat utdelning och en stärkt dollar. Det har inte varit en skumpfri resa dock då bolaget haft rejäla problem som de nu rett ut. En hyresgäst som stod för en allt för stor del av totala hyresintäkterna gick i konkurs/omstrukturing och det har lett till hyresbortfall. Omega Healthcare Investors har agerat mycket bra genom det hela och löst det på ett imponerande sätt.

Det har en tid växt på mig att bolaget inte längre attraherar mig värst mycket. Utdelningshöjningar har pausats och den brokiga tiden jag tagit mig igenom med bolaget är negativt. Jag har inte följt bolaget lika noga på sistone, det har inte varit lika intressant och jag känner att jag tappat intresset att äga det. Då jag redan har en tung viktning mot fastighet i min portfölj var det inget svårt beslut att ta när jag känner så här för bolaget.

I början där för ett par år sedan såg det mörkt ut men jag läste så mycket jag kunde och hade tro på ledningen och de åtgärder de presenterade. De presterade tillräckligt FFO för att behålla utdelningen. Aktien var ned rejält och det såg mörkt ut men nu står vi här och de stora problemen är utredda vilket också satt fart på aktiekursen.

Jag sålde Omega Healthcare Investors och köpte istället Sampo som jag har ett stort intresse och engagemang i. Ett bolag jag tror på och följer noga och som just nu handlas till en mycket attraktiv värdering. Omega vägde cirka 1 procent av min portfölj och hela den slanten tryckte jag in i Sampo som nu väger strax under 5 procent.

För bara någon vecka sedan rapporterade Sampo och i samband med konferenssamtalet kring rapporten uttalade de sig om framtida utdelningar och ingav tro på fortsatta höjningar. Länk till mitt inlägg om detta: Sampo står fast vid att höja sin utdelning.

Så här värderar Latour sin onoterade industridel


Idag presenterade Latour sin rapport för det andra kvartalet 2019 som jag också skrev ett inlägg om här på bloggen. En av er läsare flikade in en bra fråga som jag tror att många fler kan uppskatta svaret på varpå jag skapar detta inlägg för ändamålet.

När det kommer till Investmentbolag pratar vi småsparare ofta om substansvärde och använder det för att avgöra priset på aktien. Är Latour dyr eller billig. Substansvärdet är värdet av bolagets tillgångar minus skulder och för ett investmentbolag är tillgångarna andra bolag.
Värdet på de börsnoterade aktierna är ju ganska enkelt att ta fram då de har en aktiekurs och prissätts dagligen. Det är ju bara att ta senaste aktiekursen multiplicerat med det antal aktier Latour äger i tex Securitas.

Värdet på den onoterade delen är ju inte lika solklar för oss utomstående eftersom det inte finns någon aktiekurs/daglig prissättning på de bolagen.

Latour upplyser på ett bra och tydligt sätt i sina rapporter hur de beräknar värdet av den onoterade delen. Bilden ovan är från rapporten och visar siffrorna och nedan är ett citat om hur de får fram dessa. Taget från den senaste rapporten (kvartal 2 2019).

"För att underlätta bedömningen av Latours substansvärde,
redovisar Latour ett uppskattat intervall för värdet (EV-värdet)
på varje affärsområde baserat på EBIT-multiplar. Dessa
multiplar har tagits fram genom att jämföra värderingen av
noterade bolag i närliggande branscher. Eftersom det
förekommer variationer i de noterade företagens värderingar,
återspeglas detta i tabellen genom att respektive affärsområde
värderats i ett intervall."

Så går det till när Latour beräknar värdet på sina onoterade bolag. De tittar på hur liknande bolag värderas på börsen. Läs mer om Latour i mitt inlägg om bolagets senaste kvartalsrapport: https://petrusko.blogspot.com/2019/08/latour-rapport-kvartal-2-2019.html

Latour rapport kvartal 2 2019


Investmentbolaget Latour rapporterade idag för det andra kvartalet 2019. Bolaget som har både en onoterad industridel och en portfölj av noterade innehav uppvisade bra prestanda i bägge delarna. Bilden ovan visar de olika noterade innehaven som Latour har i portföljen samt hur de avkastat hittills under 2019. Till och med det andra kvartalet har Latours börsportfölj avkastat 31,2 procent medan breda börsindex avkastat 20,7 procent.

Så här skrev Latours VD Jan Svensson om börsportföljen i sitt VD-ord:

"I det närmaste alla våra börsnoterade innehav har
rapporterat vid det här laget. Överlag har bolagen lämnat
stabila och bra rapporter vilket återigen bekräftar att vi har
kvalitetsföretag i vår portfölj."

Den onoterade industridelen fortsätter att imponera och visar upp en väldigt bra prestanda.
Omsättningen ökade med 18 procent medan rörelseresultatet ökade hela 28 procent. Orderingången ökade med 12 procent.

I de senaste rapporterna har Latour pratat lite vagt om en förestående inbromsning i konjunkturen och i denna rapporten uttrycker de sig lite kraftfullare som att det blivit mer tydligt alltså.

Här är två citat från Jan Svensson om industridelen och konjunkturläget:

”Latours industrirörelse fortsätter utvecklas positivt och
vi kan redovisa ännu ett rekordkvartal. Samtidigt blir det
alltmer tydligt att vi står inför en avmattning. Vi kan
konstatera att den organiska tillväxten i de helägda bolagen
är något lägre under den senare delen av kvartalet. Det är
emellertid inte en generell nedgång utan snarare relativt
spridda tecken från olika branscher och olika marknader."

"Vår stabila resultatutveckling gör oss trygga i att agera
framåtriktat oavsett marknadsklimat. Med oförminskad takt
fortsätter vi satsa på produktutveckling, försäljning och
marknadsföring i våra affärsområden. "

Latours substansvärde var 127 kronor per sista juni och per igår (19/8) var det 125 kronor. Nuvarande aktiekurs är runt 130 kronor och ger en premievärdering om 4 procent beräknat på gårdagens substansvärde om 125 kronor. Det tycker jag är en okej nivå att köpa Latour på. Jag undviker normalt sett att betala en premie men allting har ett pris och Latours makalösa prestanda berättigar en hög värdering. Historiskt har man fått en grymt bra avkastning även om man betalat ett högt pris för Latour och jag tror att de fortsätter att prestera. Jag äger Latour men det är längesedan jag köpte mer då den handlats kring 10-15 procent premie en tid. Nu när värderingen är lockande öppnar jag för att åter öka på mitt innehav. Latour är det investmentbolag som presterat i särklass bäst på lång sikt med en totalavkastning om cirka 136.000 procent sedan starten 1985. Mäktig historisk avkastning och de har fortsatt att leverera.

Länk till investmentbolaget Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person


Jag har precis läst den igen, boken av Per H Börjesson om världens främsta investerare Warren Buffett. Det finns mängder med böcker om Warren Buffett, jag har 5-8 stycken i min bokhylla men den här skiljer sig från de andra.

En uppenbar sak är att den här boken är på svenska medan de flesta (alla andra?) är det ej. En annan sak som gör denna boken lite speciell är det sätt den är skriven på och vilken vinkel författaren valt. Boken är otroligt lättläst och man behöver inte ens ha ett intresse sedan innan för att läsa och förstå den. Börjesson som skrivit boken har också valt att lägga stor vikt vid att lyfta fram bra saker Buffett gjort som även vi vanliga småsparare kan använda oss av framgångsrikt. Det kretsar kring att vara långsiktig och det presenteras på ett kraftfullt sätt som kan övertala och inspirera till ett sunt spar för helt vanligt folk.

Ja den här boken handlar om Buffett men den gör det på ett sätt som kan få helt vanligt folk inspirerade till ett sunt spar. Utan krångliga termer eller konstigheter. Man läser boken och förstår hur man kan göra för att skapa en förmögenhet på börsen.

Ett klassiskt Buffett-citat:

"Alla kan bli rika på aktier bara man inte har bråttom"

Jag älskar att läsa böcker och har läst många på temat aktier. Allt från avancerade till otroligt enkla och jag lutar åt att tycka att de böcker med det allra enklaste budskapet är de smartaste. Visst har jag lärt mig otroligt mycket från de böcker jag läst och för mig som har ett stort intresse är det "bra att veta saker" men man behöver inte kunna massa avancerade saker för att lyckas på börsen. Det är väldigt enkelt egentligen; Nyckeln är tid. Tiden gör även den minsta investering till något stort tack vare ränta på ränta-effekten. Om tiden, långsiktighet och ränta på ränta lär du dig i denna bok och det är vad man behöver för ett lyckat spar. Man behöver inga exceptionella stock picking-skills utan ett smart val är fonder med låg avgift. Ränta på ränta gör sedan underverk med dina pengar.

Länk till boken hos de populära e-handlarna:

Bokus:
https://www.bokus.com/bok/9789189212497/sa-har-blev-warren-buffett-varldens-rikaste-person/

Adlibris:
https://www.adlibris.com/se/bok/sa-har-blev-warren-buffett-varldens-rikaste-person-9789189212497

Därför är Berkshire Hathaway en bra investering nu

Jag läste precis en artikel som jag vill dela med mig av då jag vet att många är intresserade av Warren Buffett. Artikeln handlar om att investeraren Bill Ackman gjort en stor investering i Warren Buffetts Berkshire Hathaway och han har en bra vinkel på det. Ackman går in på varför Berkshire Hathaway är en bra investering nu.

Ungefär halva verksamheten består i en försäkringsverksamhet och den presterar väldigt bra. Ackman argumenterar att Buffett är världens bästa försäkringsbolagsskapare. När man pratar om Buffett är det ofta hans stock picking skills som kommer på tal och medan han är duktig på den biten så är som sagt försäkringsdelen i Berkshire Hathaway massiv och den genererar bra med cash.

Läs detta och mer i artikeln. Berkshires framtid och värdering mm.

https://finance.yahoo.com/news/bill-ackman-explains-berkshire-hatahway-investment-131145369.html

Bill Ackman är en mycket duktig investerare som kanske mest är känd här i norden för ett dåligt bet på Herbalife. Han blankade bolaget som han menade på är en stor scam men det drog ut allt för länge på tiden och han var tvungen att gå ur det bettet med en stor förlust. Alla går på en mina ibland och han har gjort många bra investeringar i övrigt.

Berkshire Hathaway väger cirka 8 procent i Spiltans globala investmentbolagsfond.

Länk till Spiltan Globalfond Investmentbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Berkshire Hathaways A-aktie kostar en förmögenhet men de har en B-aktie som vanligt folk har råd med. Den kallas ibland för "Baby Berkshire".

Länk till Berkshire Hathaway B hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag köpte mer aktier


Jag älskar att köpa aktier och att äga bra bolag. Det är mitt främsta intresse den här aktiegrejen. Det är inte ett nödvändigt ont eller en väg till något mål utan det är själva aktiegrejen som är mitt intresse. Vissa sparar i aktier och fonder till något de drömmer om osv. Aktierna är vägen till deras mål. För mig är aktieägandet grejen och jag bara älskar att äga bra bolag. Att se fram emot nästa del av vinsten i form av utdelning.

Min portfölj är alltid fullinvesterad och jag köper regelbundet mer för en del av utdelningarna jag får och för nyinsättningar. Jag tycker så mycket om att köpa aktier att jag knappt kan låta bli. Min budget för aktiehandel i augusti är redan överskriden men ändå köper jag mer. För jag tycker det är så kul och för att jag ser klart attraktiva köplägen nu.

Både igår och idag köpte jag fler Peab och har liksom hakat upp mig i att göra så. Det känns som att jag skrivit var och varannan dag om att jag köpt fler aktier i byggbolaget.

Peab är ett bra bolag verksamma i en bransch som jag väldigt gärna vill ha exponering i på mycket lång sikt. Det har varit goda tider ett tag i byggsektorn och det kommer gå upp och ned över tid. På mycket lång sikt jämnar det där ut sig och vi kommer alltid behöva nya skolor, vägar, kontor osv.

Idag pyntade jag 77 kronor för Peab och på vårens utdelning om 4,2 kronor ger det en direktavkastning om 5,45 procent. Till nästa vår väntas de höja utdelningen.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Varning för Ratos


Investmentbolaget Ratos rapporterade idag och aktien är just nu ned cirka 16 procent på börsen. Vi småsparare gillar investmentbolag och många av oss är dessutom svaga för aktier som backat mycket. De har ju kostat mycket mer och bara måste gå upp igen ju? (Nej).

Grafen ovan är Ratos kursutveckling sedan 2011. Många år av precis genomusel kursutveckling.

Dagens rapport från Ratos var inte bra och det är för att de äger en samling problembolag och vissa kanske rentav dåliga bolag. Ratos är ett problembolag som i många år arbetat med att få ordning på sin verksamhet. De har kommit till slutsatsen att okej nu äger vi de här skitbolagen och nu måste vi arbeta med vad vi har. Vi måste få dem att prestera bättre innan vi går under eller ens kan tänka tanken att sälja på någon annan de här usla bolagen. Ett av Ratos portföljbolag försattes till och med i konkurs för något år sedan. Det säger en del om nivån på det här.

Ratos har kommit en bit på vägen med sitt arbete men de är absolut inte i hamn. De äger bolag av tveksam kvalitet och de presterar inte alls bra. Dagens rapport känns på något sätt väldigt bekant, en helt vanlig Ratos-rapport.

Jag är övertygad om att Ratos kommer få ordning på bolaget i slutändan men det kommer ta fortsatt tid. Det här bör man vara medveten om. Så känner man sig lite sugen nu för att den backat mycket på dagens rapport kan man kanske avskräckas av 8 års nedgång och att det kan fortsätta länge till innan de är i mål.

Det kan visa sig i framtiden att Ratos var ett bra köp på de här nivåerna idag men det är en klar risk att det blir stor besvikelse. De senaste 8 åren är det nog en del som köpt och tänkt att nu har den backat så mycket och de har nog snart vänt det här.

I dagens rapport uttrycker de sig på ett sätt som inte alls ger intryck av att de är nära att ha ordning på bolagen i portföljen. Vissa saker har försämrats rejält. Det norska byggbolaget HENT var tidigare en presterare som drog in bra cash men nu är det helomvändning och ett problembarn.

Titta gärna på investmentbolaget Ratos men ha koll på risken som jag nämner ovan.

Själv ägde jag länge Ratos och hade hoppet kvar en bra bit i nedgången. Nu är det många år sedan jag sålde men visst var jag med på en del av den genomusla utvecklingen. Jag kan tänka mig att äga Ratos igen i framtiden men jag vill se bättre prestanda först. Nuvarande VD Jonas Wiström inger förtroende och har gjort ett bra arbete med förändringen hittills. Jag tycker det är intressant att följa bolaget och ser fram emot när de väl är "friskförklarade".

Fortsatt börsnedgång väntas imorgon


Amerikanska börsen fortsatte nedgången efter klockan 17:30 när Stockholmsbörsen stängde och klockade ut 22:00 svensk tid på minus 3 procent ungefär. Imorgon väntas Stockholmsbörsen öppna runt minus 0,4 procent och sedan får vi se vad börsdagen har att erbjuda.

Svenska börsen stängde på minus 2,5 procent idag och jag passade på att köpa till nedsatt pris. Det blev ett nytt innehav i SEB som jag skrev om och jag slog till på fler Peab också.

Jag lade in en köporder en god bit under dagslägsta som gällde för stunden i Peab och den gick till avslut under dagen. Det blev fler Peab på 78,2 kronor vilket också blev dagslägsta men hold your horses; imorgon är en ny dag och börsen väntas backa än mer då. Bjuds det på fint läge imorgon slår jag nog till på fler aktier. Jag är inne och nallar på pengar jag satt undan för att klara mig i december som är en svag utdelningsmånad för min portfölj men det är ju långt kvar till dess så det hinner jag lösa.

Med lite flyt består den här surbörsen en tid framöver så vi kan köpa än mer aktier till lägre pris.

Nytt innehav med 7,2 procent direktavkastning


Grafen ovan visar utvecklingen för OMXS30 det senaste året, i gul kulör. Den blåa grafen är banksektorn och den har utvecklats svagt som synes. Den gröna är utvecklingen för SEB och medan den gått mindre dåligt än banksektorn i övrigt så är det ingen värst munter utveckling ändå.

Marknaden är väldigt svalt inställd till banksektorn nu och har så varit en tid. Om man likt mig tror att bankerna har en framtid kan detta vara ett tillfälle att köpa bra bolag billigt. I det korta perspektivet kan det naturligtvis bli billigare i spåren av fortsatt press bland bankerna på Stockholmsbörsen men på lång sikt kan det visa sig rimligt att köpa nu.

Jag tror ju inte att bankerna kommer gå under. Flera andra duktiga långsiktiga investerare tror att våra svenska storbanker är en rimlig investering. Christer Gardell i Nordea, Wallenberg i SEB, Fredrik Lundberg i Handelsbanken, Simon Blecher med flera bankinnehav varav SEB är störst.

Hur kan man äga bank nu det går ju kass på börsen och alla hatar banksektorn. I det korta perspektivet ja och det får stå för dem. Långsiktiga investerare ser saken på ett annat sätt och ser bra värde på lång sikt. Det kvittar hur uselt det går den närmsta månaden eller det närmsta året. Är det en bra investering på 5-10 år så kvittar ju den usla prestandan i närtid.

Idag köpte jag SEB på 83,44 kronor vilket på vårens ordinarie utdelning om 6 kronor ger en direktavkastning om 7,2 procent. Banken pyntade även en extrautdelning om 0,5 kronor i våras och analytikers snittestimat är att utdelningen nästa vår blir 6,5 kronor. Skulle så bli fallet är direktavkastningen nu 7,8 procent.

SEB presterar bra och har god avkastning på eget kapital jämfört med övriga nordiska banker. De särskiljer sig lite i att de satsat extra stort på företag och har en större del av sin verksamhet med den inriktningen jämfört med de andra bankerna.

Jag har varit med flera gånger tidigare när en hel sektor ratats av börsen. Kring millennieskiftet var det fastighetsbolagen som ansågs för tråkiga jämte alla fancy IT bolag och värderades därefter. 12 procent direktavkastning hade jag i ett av fastighetsbolagen i portföljen. Likt fastighetsbolagen då presterar storbankerna idag rejäla vinster och är redigt lönsamma. Ingen undergång står för dörren alltså. Nu äger jag SEB och köper gärna mer på de här nivåerna.

Länk till SEB hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Önskelista till Xact fonder


Jag gillar börshandlade fonder och om ni inte märkt det kan jag säga att Xact Högutdelande är min favorit. Det ger god riskspridning och potential till en rimlig avgift. Detta samtidigt som den checkar boxen på det här med utdelning som är viktigt för mig. Ja visst kan man sälja utav vanliga fonder och skapa en egen utdelning men det gäller ju även aktier att man kan sälja för att frigöra cash och nu har jag ju fokus och krav på utdelning så är det med det.

Xact Högutdelande har en inriktning mot nordiska aktier med bra utdelning och låg volatilitet. Fondbolaget har en till börshandlad fond som som pyntar utdelning och den heter Xact Sverige. Den är också en indexfond och innehåller kring 80 svenska bolag.

Jag gillar tanken på att handla en fond i svenska kronor och utgiven av en svensk aktör. Det känns tryggt och det håller nere kostnader till ett minimum (valutaväxlingsavgift och courtage). Utbudet lämnar en hel del att önska, det finns bara de där två fonderna från Xact. Ja det finns inga fler börshandlade fonder som pyntar utdelning och handlas i svenska kronor.

Övriga fondbolag och aktörer verkar fat and happy med det de sysslar med och det är bara Xact Fonder som ägs utav Handelsbanken som satsar på börshandlade fonder här i Norden. När jag gör en önskelista är den därför riktad till Xact men visst är andra aktörer varmt välkomna att erbjuda oss bra billiga börshandlade fonder.

Önskelista börshandlad fond utgiven av svenskt fondbolag:

Småbolag:
Ja Xact har redan en börshandlad fond med inriktning småbolag men den är inte bra. Näe den åker raka vägen i soptunnan med sin syntetiska replikering*. En småbolagsfond med fysisk replikering och cash utdelning, det vill jag ha. Primärt en som följer ett index bestående av svenska småbolag. Japp jag fetmarkerar cash utdelning för det är ett krav. Jag ratar fonder utan utdelning.

Globalt:
En rimlig global inriktning av något slag. Antingen som en ren globalindex eller kanske ett utdelningsindex eller småbolagindex med global inriktning. Cash utdelning skall det vara.

Amerikansk version av Högutdelande:
Inriktningen på Xact Högutdelande är smart och uppbackad av gedigna studier. Den funkar utmärkt på andra marknader och i USA finns det en lång rad högkvalitativa bolag som skulle göra sig i en sådan fond. Cash utdelning skall det vara.

Japp det här är en kort lista på mina främsta önskemål om fonder. En sådan här uppsättning fonder kan man använda som byggstenar och sätta samman en sund portfölj efter tycke och smak. Det finns redan gott om sådana här fonder utgivna av världens största fondbolag men de handlas i Euro och dollar. Utgivarna är Blackrock/iShares, Vanguard och Invesco i huvudsak. De går att handla hos Nordnet. Jag håller tummarna för att ett svenskt fondbolag får tummen ur och erbjuder sådana här fonder som handlas i svenska kronor.

En fördel med börshandlade fonder är att de ofta kan erbjuda en förhållandevis låg avgift. Anledningen till det är att de inte behöver betala dyra pengar till mäklare som Avanza och Nordnet. Mäklarna tar nämligen en rejäl del utav avgiften när du handlar en vanlig fond. Vanligt är att de tar 50 procent av avgiften. Så här: Om du investerar i en fond hos Avanza där avgiften är 1,5 procent så går hälften av det till fondbolaget och hälften till Avanza. På 10.000 kronor blir det 75 spänn till Avanza och 75 spänn till fondbolaget. Som kund vore det ju trevligt om man istället bara pyntade 75 spänn till fondbolaget och inget alls till mäklaren. Ja förutom courtage då som man betalar när man köper och säljer börshandlade fonder men det blir en bråkdel jämförelsevis på lång sikt.

*Syntetiskt replikering betyder att fonden inte nödvändigtvis äger aktier utan köper istället finansiella instrument som skall ge en liknande avkastning. Det här är förknippat med extra risk hos en utgivare av instrumenten och handen på hjärtat: Vill du att din fond äger riktiga aktier eller några knepiga finansiella instrument du inte fattar vad det är för något?

Mer Peab med 5,3 procent direktavkastning


I början av sommaren gick jag in i Peab igen och det var till en klart attraktiv värdering kring 76 kronor. Jag gjorde några fler köp under kursuppgång men avvaktade sedan till den var en bit under 85 kronor igen. Jag säger inte att den är tvärdyr över 85 och inte alls går att köpa där men man behöver inte ha så himla bråttom heller. Med lite is i magen och en gnutta tur får man möjlighet att öka på lägre nivåer. Så blev det och nu har jag ökat regelbundet i Peab medan aktiekursen backat.

Bilden ovan är mina köp den senaste månaden och till nuvarande kurs om 79 kronor tycker jag att Peab är väldigt lockande. Antaget en vinst om 7,12 kronor per aktie ger p/e 11. Utdelningen väntas höjas nästa vår men räknat på denna vårens utdelning om 4,2 kronor så är direktavkastningen 5,3 procent.

Jag köpte fler Peab idag för 79,5 kronor. Det var en order med lång giltighetstid som jag haft inne ett tag och bara väntade på att den skulle gå igenom. Kursmässigt just idag är avslutet kring dagshögsta men jag är glad över mitt köp som är en bra bit under den kurs som var för några veckor sedan. Med lite flyt så håller den sig här en tid framöver så man kan tanka ordentligt på de här nivåerna eller lägre. Man har blivit bortskämd de senaste åren när börsen stadigt tuffat på uppåt hela tiden. Ja bortskämd med snabb avkastning alltså. Jag har inget emot en svalare börs som jag snarare ser som ypperligt tillfälle att köpa mer aktier.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

USA backade mer igår kväll


Amerikanska börsen backade beskedligt igår och nedgången tilltog efter kl 17:30 svensk tid efter Stockholmsbörsens stängning. Idag pekar terminshandeln på att vi hakar på nedgången och att börsen inleder handeln cirka 0,3 procent ned. Det är det vanliga som spökar nu, handelskrig och ränteläget. Man börjar bli van vid det där nu då det pågått en längre tid.

Jag kommer spana på börsen under dagen och kanske slår jag till på något läge som bjuds. Annars har jag orders inne redan med lång giltighetstid på lite lägre kurs än nuvarande nivåer. Går tex Peab ned till 79,5 kronor får jag avslut på en order i den. Förr använde jag ofta ordertrappor med allt lägre köpkurs men nu har jag inte lika mycket cash att röra mig med så jag får ta det lugnt. Jag lever ju på mina utdelningar nu och köper därför inte aktier för lika mycket pengar varje månad som jag gjorde förr.

Jag gillar aktier som höjer sin utdelning och jag tror att Peab kommer fortsätta att göra just det. På så vis får jag mer kronor i utdelning utan att ens göra något. Jag äger bra bolag och de betalar mig allt mer för varje år som går. Utöver det köper jag regelbundet fler aktier vilket också ökar på utdelningen. Visst kan det hända att utdelningar sänks men det hör till. Man får gå på en sådan mina då och då och man behöver kunna ta det. Hur man agerar därifrån avgörs bäst från case till case men sänkta utdelningar är sällan bra. Bolag som sänker sin utdelning har ofta problem med prestandan och aktiekursen går inte sällan uselt den med. Man kan ju vänta ut bättre tider eller så byter man bort utdelningssänkaren mot något nytt friskt. Fall till fall som sagt, checka in Securitas utdelning i inlägget i länken nedan. De har gjort ett par små sänkningar över tid men det är ändå en stadig utdelning.
Det handlar om att sia om framtida utdelning/utveckling. Kanske sänkningen är högst tillfällig och framtiden ser klart lovande ut. Det är vad bolagsanalys handlar om, försöka sia om framtiden.

Länk till inlägget om Securitas utdelning.

Stadig utdelning från Securitas


Securitas sysslar med säkerhetstjänster över vida världen och är bland de allra största globalt om inte den största. Jag gillar verksamheten som är stabil och enkel att se ett behov på mycket lång sikt. Utvecklingen kommer bjuda på högre grad digitalisering vilket kan tänkas vara en potential till högre vinster framöver. Just personalkostnader är en stor post för Securitas och medan personalen är en tillgång är digitalisering en potential som sagt.

Securitas presterar ganska bra och ligger stadigt på strax under 20 procent avkastning på eget kapital på 3, 5 och 10 år. Omsättningen har ökat ganska stadigt medan vinst och utdelning inte har en lika snabbt stigande trend. Stabilt kan man sammanfatta det. Checka in utdelningen i bilden överst. De gröna staplarna är utdelningen i kronor och den blå linjen är direktavkastningen.

Direktavkastningen är inte vidare hög på cirka 3 procent och det är ingen imponerande utdelningshöjare. En pålitlig utdelning kan man dock minst sagt säga. Rakt igenom finanskris och tuffa tider har Securitas pyntat sin utdelning. Vårens utdelning var på 4,4 kronor och på nuvarande kurs om 143,8 kronor ger det strax över 3 procent direktavkastning. Det är lite högre än 5-års snittet men lägre än 10 års snittet. 10-års perioden innehåller dock lite tuffare tider vilket innehåller lägre värdering. Nuvarande p/e är runt 17 vilket inte är allt för utmanande och sammantaget ser Securitas rimligt ut.

En portfölj kan med fördel bestå av olika komponenter där jag kan uppskatta Securitas stabilitet och framtid.

Jag äger ännu inte aktien direkt men får en liten del av kakan via mitt innehav i Latour som är Securitas största ägare.

Länk till Securitas hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Sampo står fast vid att höja sin utdelning


I helgen har jag lyssnat på Sampos Conference Call från rapporten härom dagen och det var mycket intressant. Laddad med bra frågor och väldigt uttömmande svar. Det var en hel del mumbo jumbo naturligtvis som inte intresserar den breda massan här på bloggen men två relevanta saker tänkte jag lyfta fram.

På frågan om sin egen utdelning svarade Sampo att de är absolut övertygade om att fortsätta att sakta men säkert höja sin utdelning och det är vad de planerar att föreslå inför nästa vårs årsstämma.
Det där uttalandet uppskattar jag verkligen då det helt röjer undan oro eller spekulation kring en sänkning av utdelningen. Nu kan man känna sig trygg i att de fortsätter höja.

Den andra saken som jag tyckte var extra intressant har främst med Nordea att göra. Jag har själv spekulerat kring och är av åsikt att det är en bra deal för Nordea att återköpa egna aktier på de här nivåerna. Det skulle ju åter få upp Sampo över 20 procent ägande men de skulle ju kunna sälja och bibehålla samma andel som tidigare har jag tänkt. Ett sådant återköpsprogram kommer sannolikt inte bli aktuellt då Sampo på den frågan svarade just det att de skulle kunna sälja pro rata men de har såpass stor tro på Nordea att de är inte intresserade av att sälja på det viset och stöttar inte ett sådant återköpsprogram om det skulle föreslås.

Jag äger Sampo och tycker det är ett väldigt bra bolag med sin försäkringsdel i första hand. Sedan ett tag tillbaka har jag en ganska stor stek i bolaget och jag har resonerat att jag inte ökar utan är nöjd med min size trots den nuvarande attraktiva värderingen. Med det starka uttalandet om fortsatta utdelningshöjningar i ryggen har jag mjuknat lite och kan tänka mig att göra små kompletterande köp. Jag är mycket förtjust i sådana här case där man slår fast eller uttalar stöd för utdelning kommande år eller flera år framöver. Förvisso är inget ristat i sten men om inget knasigt inträffar vet jag vad jag får liksom. Sådant gillar en försiktig general som jag.

Sampo som stängde på 37,7 euro i fredags betalade en utdelning om 2,85 euro i våras. Det ger en direktavkastning om 7,55 procent.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Fördelning portföljen 190810


Det var ett tag sedan sist jag publicerade ett inlägg med fördelning av mina innehav. Medan det inte hänt så värstans stora saker så är det ju ändå några förändringar. Under året har jag tagit in några innehav samt gjort mig av med något också. I början av det här året ägde jag tex Swedbank men den sålde jag när det var för mycket osäkert kring den. Nu har en del puckar rätats ut men jag kastar mig inte över Swedbank för det. Jag har Handelsbanken och sedan ett par dagar äger jag även ett litet antal Nordea som jag fick i utdelning från Sampo.

Jag har 3 stora innehav i Castellum, Axfood och Akelius preferens. Det är ett aktivt val jag gjort att satsa rejält på dem. En smart strategi är att likavikta alla innehav för att hålla nere risk. Att jag viktat dessa så tungt är för att jag gillat potentialen i kombination med den rimliga risk jag ser i investeringen. De flesta andra innehaven väger kring 1-6 procent och jag har gärna många små innehav som tillsammans blir till något meningsfullt och bra. Där tänker jag i termer att sprida risken. Peab tex som jag köper regelbundet i siktar jag på en viktning om 1-2 procent och sedan siktar jag på något annat att vikta lika stort.

Det finns gott om bra bolag att investera i och jag har intresset och tiden att bevaka många olika bolag. Därför är det en rimlig strategi för mig att ha många olika små innehav. Har man inte tiden/intresset/kunskapen kan man få bred exponering via en fond. En vanlig indexfond eller kanske Xact Högutdelande som är min favorit och en viktig komponent i min portfölj. Jag gillar den för den breda exponeringen i 45 olika utdelningsaktier. En smart investering som ger god potential och helt tar bort risken att jag själv gör misstag som försämrar avkastningen.

76 procent av portföljen är i svenska kronor medan 17 procent är dollar, 4 procent euro samt 3 procent är kanadensiska dollar.

22 procent av portföljen är fixed income så som Sagax D, Akelius preferens och Pimco PTY.

Min strategi kretsar kring utdelningar där jag investerar i sunda bolag som pyntar utdelning. Favoriten är typen som över en lång tid växt vinst och utdelning. I USA kallas det för Dividend Growth Investing som också förkortas DGI. En stadigt växande utdelning blir till något riktigt maffigt med tiden. Dessa utdelningsväxare har ofta en lite lägre direktavkastning än så kallade högutdelare men över tid växer de till sig och kan ge en riktigt fin totalavkastning. Favoriten är som sagt utdelningshöjarna men jag har även högutdelare som Telia. Den höga direktavkastningen höjer snittet för min portfölj och medan potentialen inte är den största i Telia så bjuder den på stora utdelningar uppbackat av en stadig verksamhet. Exempel på utdelningshöjare är Castellum som höjt cirka 7 procent i snitt under 20 år. Johnson & Johnson har ett lite högre snitt än så och än mer imponerande +50 år av höjningar. Realty Income har höjt varje år i cirka 25 år och snittat kring 4 procent höjning per år.

I USA pratar man om Dividend Aristocrats och det är bolag i indexet S&P500 som höjt sin utdelning varje år i minst 25 år. Jag äger några sådana bolag och de är:

Leggett & Platt
3M
Johnson & Johnson
Abbvie


Jag har cirka 25 procent av portföljen i fastighetsaktier och det är den sektor jag förstår och gillar allra bäst. Fastighetsbolag har hyggligt stadigt och pålitligt kassaflöde. De äger tillgångar som i sig har ett värde (till skillnad från andra bolag som kan bygga helt på något som snabbt kan bli värdelöst, som recept på en dricka, patent på ett internetmodem osv).

Min portfölj och strategi syftar till att uppnå en rimlig totalavkastning med utdelningar i fokus. Förvisso har jag presterat bättre än börsen under en lång tid men det är inte mitt mål utan jag siktar på att hålla nere risken och få en rimlig avkastning. Portföljen har en lägre volatilitet än börsen och den brukar inte hänga med på de snabbaste uppgångarna men heller inte backa lika mycket när börsen surar. 2019 har bjudit på en del upp och nedgång och nedan är en graf för hur min portfölj utvecklats:

Pengakranen är öppen. Utdelningar strömmar in


Jag får fler än 2 utdelningar per vecka och det är en stadig ström pengar som rinner in i portföljen. Vissa lite mindre och andra lite större. Det varierar ju naturligtvis på hur stort innehav jag har och hur hög direktavkastning aktien har. När det hela tiden strömmar in utdelningar är det sällan långt mellan de lite större slantarna.

Igår fick jag en rejäl slant i utdelning från Akelius preferens som är mitt näst största innehav. Jag tog en liten del till att betala ned min kredit som jag har hos Avanza och en slant använde jag till att köpa mer Peab. Störst slant gick i vanlig ordning över till mitt bankkonto där jag mellanlandar de pengar jag behöver för mina månatliga utgifter som mat, el osv.

Det blev ett gött gäng Peab igår och nu har jag byggt upp en bra startposition i det innehavet. Framöver siktar jag på att öka regelbundet men jag släpper nu "pressen" att göra större köp för att snabbt bygga upp min position. Innehavet väger fortfarande gott och väl under 1 procent av min portfölj men i kronor räknat är det en rimlig slant och den ger en betydelsefull utdelning till mig. Inom det närmsta året vill jag komma upp i 1 procent och kan jag köpa till bra deal kan jag tänka mig att fortsätta köpa och landa innehavet på 2 procent.

Min portfölj har jag byggt upp med några få innehav som jag satsat stort på och många mindre innehav som väger cirka 1-6 procent. Mina stora innehav är Castellum, Akelius samt Axfood och de väger mellan 11-16 procent. Jag redovisar mina innehav här på bloggen under Min portfölj och några gånger under året publicerar jag ett inlägg med aktuell fördelning av innehaven. Nu är det ett tag sedan sist jag skrev ett sådant där inlägg och jag siktar på att knåpa ihop ett de närmsta dagarna.

Nytt innehav: Nordea


Jag har ett nytt innehav i portföljen i form av Storbanken Nordea. Som aktieägare i Sampo har jag fått dessa aktier i utdelning. Som en liten sidnot kan jag nämna att jag nästan lite chockartat upptäckte att jag fått aktierna på depån redan idag. Det är ju idag Sampo har X-datum för utdelningen och det brukar ta flera dagar efter det innan man ser röken av en utdelning.

Sampo är storägaren i Nordea som är noterat i Sverige, Danmark och Finland i huvudsak. De Nordea-aktier som jag fått är den finska noteringen eftersom Sampo är ett finskt bolag (naturligt för dem att äga den noteringen då).

För min totala portfölj är den här lilla slurken Nordea närapå betydelselös och jag har inte ritat in några planer på att köpa mer ännu. Om jag köper fler så kommer jag köpa den svenska noteringen för att slippa valutaväxlingsavgift och för att få lägsta möjliga courtage på små köp. Det kommer svida i ögonen att se både den finska och svenska noteringen av Nordea i depån i sådana fall men det får jag leva med. Vi får se hur det blir men jag tycker att Nordea är helt okej och det kan gott hända att jag köper mer i den.

Den svenska noteringen är som sagt bäst för oss svenskar. Utländsk källskatt dras det på utdelningen från Nordea oavsett vilken notering man äger varpå det kan vara en god ide att äga dem via en kapitalförsäkring. Detta för att det är smidigaste sättet att få så stor del som möjligt av skatten i retur.

Nordea har flaggat för att de ser över utdelningspolicyn och en sänkning nästa vår är inte otänkbar. De kommer ändå dela ut såpass mycket att det är en saftig direktavkastning oavsett. Utdelningen i våras var på 0,69 euro vilket på nuvarande kurs om 5,66 euro ger en direktavkastning på 12 procent.

Länk till Nordea hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Sampo rapport och extrautdelning


Idag har Sampo hållit extra bolagsstämma samt rapporterat för det andra kvartalet. Det var en del ljuspunkter i rapporten där försäkringsbolaget if presterar bättre än marknadens förväntningar. Sampo höjde i rapporten prognosen för ifs prestanda för helåret.

Sampo rapporterade en vinst per aktie om 0,73 euro mot väntade 0,71 euro. Förra året inkluderade en engångspost men justerat för den presterade Sampo bättre i år.

På den extra stämman beslutade man om utdelning av Nordea-aktier. Per 10 aktier i Sampo kommer man erhålla 1 st aktie i Nordea. Har man färre än 10 aktier eller ojämnt antal erhåller man cash för det som ej går att dela med 10. Idag är sista dagen för handel inklusive rätt till extrautdelningen och Sampo handlas således imorgon exklusive rätt till utdelning av Nordea-aktier.

Ordinarie utdelning sker årligen på våren och nu i våras var den på 2,85 euro. På nuvarande kurs om 37,8 euro ger det en direktavkastning om 7,6 procent.

Jag äger Sampo och det jag i första hand gillar med bolaget är den fina försäkringsrörelsen. If är ett mycket bra bolag och jag är stolt över att äga det.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag köpte mer Peab idag


Byggbolaget Peab presenterade nyligen en helt okej rapport för det andra kvartalet och jag tycker att det är det bolag i sektorn som presterar bäst rent verksamhetsmässigt. NCC och Skanska har ju sina bekymmer de arbetar med och presterar inte alls så bra som de skulle kunna och borde göra. De kommer naturligtvis komma till rätta med det där men till dess är det Peab som presterar bäst. Historiskt har jag ägt dem alla tre och är intresserad av att köpa in mig i de andra igen när de presterar bättre igen.

Idag ökade jag i Peab på 81,4 kronor vilket också blev stängningskurs för dagen. Räknat på vårens utdelning om 4,2 kronor är direktavkastningen nu cirka 5,2 procent. Det är klart tänkbart att de höjer utdelningen nästa vår men det får vi ta som det kommer. Analytikers snittestimat är en höjning till 4,3 kronor. Vinsten väntas bli drygt 7 kronor och p/e-talet hamnar på drygt 11.

Dagens köp gjorde jag för pengar jag skrapade ihop från mitt buffertkonto. Inom ett par dagar får jag utdelning från Akelius preferensaktie och jag siktar på att köpa fler Peab då.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag köpte mer aktier under börsnedgången igår


Medan mycket annat backade mer slog jag till på fler Handelsbanken i nedgången igår. Jag har ju under en tid ökat på min position via små regelbundna köp. OMXS30 backade över 2 procent igår medan Handelsbanken A stängde cirka 0,6 procent ned. Banken har en bra verksamhet och genererar stora vinster. De har dock sina utmaningar och arbetar hårt på att stärka sin lönsamhet. När man läser i media och lyssnar runt i branschen kan man få intrycket att storbankerna är i en djup kris och att de gör förluster. Så är det verkligen inte. Storbankerna mår bra och presterar stora vinster.

Jag lyckades knipa ett gäng Handelsbanken på 85,4 kronor igår och det tycker jag är en grymt bra deal. En sund verksamhet, lågt risktagande och en stark finansiell ställning är saker jag gillar med Handelsbanken.

Antaget en vinst strax under 9 spänn i år ger ett p/e en bit under 10. Nuvarande kurs är några kronor över bankens egna kapital och ett PJEK kring 1,1. Den handlas alltså till 1,1 gånger det egna kapitalet och det är en låg värdering i ett historiskt perspektiv.

Bank är ratat på börsen och har varit det länge nu. Det är låga räntor och mutskandaler mm som får investerare att fly sektorn. Det internationella kapitalet drar gärna alla över en kam och bryr sig inte om våra storbanker är bättre eller sämre än övriga europeiska banker. Fondförvaltare mfl kommer inte sticka ut hakan och ladda upp med bank. Det kan bli en så kallad "Career ender" att köpa något så illa omtyckt och inte få rätt. Banksektorn kan förbli i frysboxen länge till framöver och fondsparare röstar med fötterna. Presterar inte fonden får de utflöden och att som förvaltare stå med sin bankplacering i den sitsen är inget kul.

Själv har jag ingen att förhålla mig till. Bank kan få vara där i frysboxen ett tag till det gör mig inget. Så länge verksamheten fortsätter att prestera så kommer en uppvärdering till slut. Jag mår inte dåligt av att se värdet på mina aktier gå ned i det korta perspektivet. Jag vet ju att börsen tuffar på i ett mycket långt perspektiv. Banksektorn tror jag på och tippar på att den också tuffar på i långa loppet.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Fortsatt sura miner på börsen


I fredags backade börsen nästan 3 procent och idag måndag har den startat på ett horribelt humör med en nedgång nära 2,5 procent. När det blir så här på börsen med några riktigt sura dagar så är det ganska vanligt att småsparare gör stora misstag. Ja det är nämligen så att vi småsparare ofta säljer efter en sådan här nedgång. Man kan ju undra hur vi tänker men det är rädsla som slår in och får oss att ta till flykt.

Vi flyr från börsen som om den vore livsfarlig. Visst kan den backa långt mer än 5-10 procent som vi nu är inne på men det som sker i praktiken är att vi säljer efter att det backat en hel del och när vi väl är på bra humör igen och väljer att åter gå in på börsen ja då har den redan stigit en hel del.
Vi säljer billigt och köper dyrt.

Det är få förunnat att lyckas tajma nedgång och uppgång. De allra flesta som försöker misslyckas och med den vetskapen är det ett dåligt beslut att ens försöka. Historiskt har trenden på börsen alltid varit upp på lång sikt och därför är det rimligt att spara på börsen på just lång sikt. Man behöver bara karaktär utöver tron på långsiktig uppgång för att man skall lyckas undvika misstag som att sälja bara för att alla andra gör det. Man har karaktär att inte bry sig om nedgången, att det för stunden är minus. Ty man vet att på lång sikt, som dessutom är sparhorisonten så har börsen alltid gått upp.

Att sälja när börsen surar är inte smart. Det smarta valet är att ha sunda investeringar och fortsätta att köpa mer. Så länge man har en lång sparhorisont skall man ha tro på börsen och fortsätta köpa mer. 5 år är minimum men 10 år eller mer är att föredra om man skall definiera "lång". På kortare sikt än 5 år bör man inte vara på börsen över huvud taget. Behöver man pengarna på 5 år eller kortare bör man titta på ett räntespar istället. Detta eftersom börsen kan backa väldigt mycket på kort sikt och att det kan ta lång tid för den att återhämta sig. Med andra ord är risken att man inom 5 år har mindre pengar kvar. Det är en risk man normalt inte vill ta med tex kontantinsats till bostad eller pengar till renovering. Man behövde 300.000 kronor men kvar fanns bara 250.000 kronor för börsen surade.

På kort sikt skall man ha stor respekt för börsen och om man behöver pengarna inom 5 år är det klart rimligt att sälja nu. Om man inte skall använda pengarna inom 5 år utan fortsatt har en lång sparhorisont: Ja varför skall man sälja nu i så fall?

Telias VD Johan Dennelind slutar


Johan Dennelind VD för Telia sedan 2013 har sagt upp sig och bolaget söker nu en efterträdare. Dennelind arbetar kvar tillsvidare och planen är att han slutar någon gång under 2020. Han har varit ledare för bolaget under en tuff tid med muthärvor och diverse utmaningar men framförallt en stor omställning av bolaget till det Telia vi har idag. Verksamheter i öst har avyttrats och fokus ligger här i norden. Det är ingen lätt uppgift han haft och jag tycker att han skött den bra. Att Telias aktiekurs inte varit den mest fantastiska är en annan grej.

Så här skriver Telia i ett pressmeddelande:

"Johan har under sina sex år som koncernchef med en enastående kraft ompositionerat Telia Company. Företagets kultur och strategi har i grunden förändrats och Telia är idag ett bolag som står för ett ansvarsfullt företagande med starkt affärsmässigt fokus. Johans starka, modiga och goda ledarskap har varit avgörande för denna omdaning. Jag och styrelsen beklagar att Johan nu väljer att lämna företaget samtidigt som vi respekterar Johans beslut att ta nya steg i sitt arbetsliv, säger Marie Ehrling, ordförande för Telia Companys styrelse.

– Jag vill också framhålla det mycket goda samarbete som vi haft under den tid som Johan varit koncernchef. Många svåra och allvarliga situationer har hanterats och Johan har alltid visat prov på en styrka och klokhet som har haft stor betydelse för Telia Companys utveckling. Johan har försäkrat att han med full kraft kommer fortsätta i sin nuvarande roll framöver så länge det behövs under uppsägningstiden. Detta säkerställer kontinuitet och fortsatt fokus på flera viktiga pågående processer, säger Marie Ehrling."

Nu står Telia inför helt andra möjligheter och utmaningar än förr och det är ett bra läge för nytt ledarskap. Nu hoppas vi naturligtvis på en riktigt bra VD som tar vidare Telia på sin fortsatta utveckling. Jag äger Telia som en defensiv komponent i min portfölj. Jag förväntar mig lägre avkastning jämfört med flera andra innehav men samtidigt också lägre risk och pålitligt kassaflöde. Telias verksamhet är konjunkturokänslig och tickar på i ur och skur. Det är inte ett saftigt tillväxtcase och det är absolut inte vad jag förväntar mig heller. Jag förväntar mig en stadig verksamhet som tuffar på oavsett handelskrig, oroligheter och allt vad det kan vara.

Telia pyntar en utdelning om totalt 2,36 kronor fördelat på 1,18 kronor på vår och en lika stor del på hösten. X-datum för höstens utdelning är 23/10 och betalas ut den 29/10. På en kurs runt 43 spänn är direktavkastningen 5,5 procent. Telia baserar sin utdelning på kassaflödet som väntas vara 10-15 procent högre i år. Dessutom återköper de aktier för 5 miljarder kronor per år vilket gör att framtida vinster och utdelning fördelas på färre aktier. Man skall förvänta sig en högre utdelning per aktie under nästa år.

Game Over Dennelind. Nu är det dags för nästa hjälte att kliva fram.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Spara i fonder hos storbank


Så du är kund hos en storbank och sparar i fonder? Ingen fara du behöver inte vara orolig när du hör prat om "dyra storbanker" eller att man skall spara i fonder med låg avgift. Om man tittar extra noga går det att hitta rimliga fonder även hos storbanken.
 I första hand vill storbanken att man sparar i deras fonder med avgift på 1-2 procent. Där tjänar de stora pengar medan man som sparare i flera fall skulle få betydligt bättre avkastning från en billig indexfond.

Visst finns det fonder med hög avgift som också presterar en god avkastning men det är inte lätt att veta vilka de är på förhand. Även om man vill chansa på att välja rätt sådan fond kan det vara en god ide att ha en del av fondportföljen i billiga indexfonder. Rent statistiskt så misslyckas en majoritet av de dyra fonderna att prestera en bättre avkastning än index.

Hos nätmäklare som Avanza och Nordnet finns det fonder som är helt fria från avgift och medan det är lägst så blir det förmodligen helt okej även med fonder som har väldigt låg avgift. Man kan inte alltid vara störst, bäst, vackrast, billigast. Näe skit i det nu och känn dig lugn med ett väldigt billigt alternativ. Det är bättre än väldigt många andra dyrare alternativ.

Som kund hos Swedbank finns det en serie fonder som heter:

"Swedbank Robur Access"

Det finns olika varianter, tex: Sverige, Global, Asien mfl.

Handelsbanken kör ingen röd tråd i namnet utan man får syna fonderna noga för att finna de billiga. Exempelvis heter deras billiga Sverigefond: Handelsbanken Sverige OMXSB.

SEB har ett gäng billiga de med. De har tex den billigaste sverigefonden som ger exponering mot hela Stockholmsbörsen. Den heter SEB Sverige Indexfond men se upp för de har en snarlik variant med högre avgift. Den billiga varianten kostar 0,25 procent i förvaltningsavgift.

Japp det går utmärkt att spara i billiga fonder utan att byta bank eller att bli kund hos fler. Tänk dock på att avgifter är ett stort hot mot din avkastning på lång sikt och att billiga indexfonder är ett smart val som backas upp av statistik. Även några av världens bästa investerare backar upp billiga indexfonder som det bästa valet för vanligt folk. Warren Buffett mfl förespråkar detta. De fonder jag nämner i detta inlägg har en fondavgift kring 0,25 procent. Långt mindre än 1,5 procent som många fonder faktiskt kostar. På lång sikt blir skillnaden enorm antaget att avgiften är enda skillnaden. På 20 år kommer du med ett månadsspar om 500 kronor och 8 procent årlig avkastning upp i 286.330 kronor. Detta är beräknat på en fond med 0,2 procent avgift. Skulle fonden istället ha 1,5 procent avgift blir det cirka 40.000 kronor mindre kvar till dig. Testa själv i räknesnurran hos Fondkollen. En bra sajt med flera olika verktyg som hjälper dig till ett bra spar. Länk till Fondkollens räknesnurra nedan:
https://fondkollen.se/smarta-verktyg/raknesnurran/

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...