Mina senaste aktieaffärer


Idag köpte jag mer i två utdelningsaktier som jag äger sedan tidigare. Det blev en slant i Peab som jag nyligen tog in i portföljen igen och en slant i Handelsbanken. Bägge två har en hög direktavkastning och en ganska fin utdelningshistorik. Att jag valde att köpa i just dessa nu är dels för att de har en vikt i portföljen som gör att jag gärna köper mer för att få upp dess vikt en aning. Framförallt köper jag dem för att jag tycker att det är ett rimligt pris i ett långt perspektiv. Byggsektorn tror jag benhårt på i det långa loppet och bank tror jag kommer frodas de också. Warren Buffett har investerat mycket i bank nu och uttalade sig nyligen om att han är övertygad om att det om 10 år fortfarande är en bra verksamhet och att de har stor potential att prestera bättre än S&P500 under den perioden.

Att jag väljer Handelsbanken bland alla banker är för att deras riskprofil attraherar mig och min aningen defensiva förhållningssätt till investeringar. Handelsbanken tar mindre risker än konkurrenterna och brukar ha en starkare finansiell ställning. Det finns ingen annan bank i världen som har högre kredit rating än Handelsbanken. Det är ett viktigt mått i bankvärlden och det är en kvalitetsstämpel.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag köpte Peab igen


Nu är jag åter ägare i Peab och har exponering i byggsektorn som jag lämnade helt i början av året. Jag har sedan dess funderat kring hur jag skall göra med byggsektorn som jag tror på i långa loppet och gärna vill ha exponering i. Jag skrev om det nyligen i ett inlägg att jag landat i att hålla en liten viktning i bygg. Alltså att inte tillåta mig att göra en stor satsning i ett enskilt byggbolag. En sorts riskhantering och ett sätt att inte vara så utsatt under perioder då det är sämre tider för bygg eller sådana tider som varit nu när flera stora byggbolag kämpat med nedskrivningar och kontrakt med svag lönsamhet.

Det var byggsektorn generellt, nu till Peab som jag idag åter tagit in i portföljen. Vi har ett stort behov av infrastruktur, samhällsfastigheter, bostäder mm och några trender talar för att det kommer vara så en lång tid framöver. Vi har urbanisering och befolkningstillväxt som skapar tryck efter nya broar, sjukhus, skolor mm.
Peab ger bra exponering i detta och är ett bra byggbolag. De presterar hög avkastning på eget kapital och har växt omsättningen bra. Värderingen är kring p/e 10 på senast rapporterad vinst och det låter inte direkt dyrt men det behöver faktiskt inte vara värst billigt heller. Byggbolag är cykliska och det är inte givet att vinster stiger spikrakt härifrån. Jag tycker värderingen är okej för regelbundna köp men mer än så tycker jag inte att det är. Byggsektorn är inte värst poppis på börsen nu och det är något som kan hålla emot en kursuppgång på kort sikt.
 Det är på mycket lång sikt jag vill ha exponering i bygg och därför jag resonerar som jag gör och köper nu trots att det finns sådant som jag tror har bättre potential på kort sikt.
Medan NCC och Skanska kämpar med åtgärdsprogram för att nå bättre lönsamhet och komma ifrån stora nedskrivningar så har Peab redan gjort den resan. De stod i en sådan sits för flera år sedan och rensade upp då och såg över rutiner osv. Därför står de bättre rustade nu (peppar peppar). Kanske är NCC och Skanska bättre köp nu eftersom de värderas baserat på svag prestanda och bekymmer. Det är klart tänkbart men jag avvaktar med dem till dess de faktiskt presterar bättre. De är på god väg men har fortsatt en del att bevisa.

Peab pyntade 4,2 kronor utdelning i år och på kursen 76,1 kronor är det en direktavkastning om 5,5 procent. Analytikers snittestimat för utdelningen nästa vår är 4,38 kronor och skulle innebära en utdelningstillväxt om 4,3 procent. Jag förväntar mig ingen stor vinstökning innevarande år och vågar inte ta för givet att utdelningen höjs. Det får bli en trevlig surprise om de gör det.
De har inte en perfekt utdelningshistorik men det är ändå en tydlig och fin stigande trend på lång sikt. Sänka har de bara gjort några gånger när det varit tuffa tider. Jag gillar Peabs utdelningshistorik och tycker att det är en bra utdelningsaktie. Historiskt har den stigit i det långa perspektivet med några få sänkningar när det varit kämpigt. Det är vad jag förväntar mig framöver. Det kan komma någon sänkning men i långa loppet är trenden stigande utdelning.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Det pratas notering av EQT


Det surrar en hel del nu om en förestående notering av EQT. Investor som äger en stor del av bolaget är förtegna men de har gjort en omstuvning i ägandet samt yppat sig kort om att man ser över en möjlig notering. Det är nog inte frågan om EQT kommer noteras utan främst är frågan när.

Ja det här med Investor och EQT. När Investor snackar EQT och avkastning så är det främst de investeringar som Investor gjort i EQTs olika fonder man syftar till. Att Investor faktiskt äger en stor del i bolaget EQT är det sällan snack om och det med rätta kanske då det snarare är investeringarna i dess fonder som tickar in pengar åt dem. Men när det nu vankas notering av EQT är det en helt annan grej. Bolaget är bokfört till en mycket liten slant inom Investor och när de nu noteras kommer det synliggöra hela värdet av ägandet i EQT. Det är ju inget revolutionerande men det är en positiv faktor som i ett nafs kommer öka substansvärdet i Investor lite.

Som ägare i Investor tycker jag det är intressant naturligtvis av den anledningen att det synliggör värde men jag finner noteringen intressant utöver det. Jag tycker att EQT har en bra verksamhet som stadigt tickar in pengar åt dem. De förvaltar pengar och tar en avgift på detta. 
Normalt sett är jag inte värst intresserad av IPOs/noteringar men den här ser jag fram emot. Kanske blir det till och med så att jag tecknar. Vi får se.

Det senaste snacket är att info kommer gå ut efter sommaren för en notering i höst.

Jag tror inte att man som ägare av Investor kommer få förtur utan det blir nog ett brett erbjudande till allmänheten.


Abbvie köper Allergan för nästan 600 miljarder kronor


Idag bekräftade Abbvie att de köper Allergan som mest är känt för sitt skönhetspreparat Botox. Dealen är på 63 miljarder dollar och innebär en premie på cirka 45 procent mot gårdagens stängningskurs i Allergan. Efter dagens handel har Abbvie stämplat ut på minus 16,25 procent som en reaktion på den här affären. Det är en stor nedgång och kan låta väldigt dramatiskt. En god del av det ligger i att många tycker att premien om 45 procent är för hög. Att Abbvie betalar för mycket helt enkelt.

Jag kan inte säga att priset är för högt men vi kan konstatera att det inte är billigt. Det är positivt för hade värderingen framstått billig så hade det funnits en anledning till det och en sådan anledning är att det inte är bra grejer.

Abbvie ser stora synnergieffekter i köpet och god framtida tillväxtpotential. Jag är positiv till den här affären som i ett nafs breddar Abbvies verksamhet som är väldigt beroende av ett preparat; Humira. Ett preparat som dessutom står inför patentutgång 2023 i USA. Abbvie har en mycket lovande pipeline med nya preparat och har ju potential där men man skall inte ta något för givet och därför tycker jag att den här affären är rätt. Med den här affären har man fler ben att stå på.

Beträffande utdelningen har bolaget uttalat sig att man fortsatt har fokus på stigande utdelning och att den här affären kommer bidra till det på sikt. Efter dagens nedgång är direktavkastningen maffiga 6,5 procent och framtiden får utvisa om det blir stadiga höjningar härifrån. Abbvie stängde idag på $65,7 och utdelningen är $4,28.

Länk till Abbvie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Svolder ökade i Magnolia Bostad


Igår ökade investmentbolaget Svolder i sitt innehav i bostadsutvecklaren Magnolia Bostad. De köpte i runda slängar 15.000 aktier och äger en bit över 5 procent av Magnolia nu.

Magnolia Bostad har gått uselt på börsen senaste åren i spåren av tuffare tider för bostadsmarknaden. Jag säger ingenting om bolagets värdering och potential men vill bara kort belysa Svolders köp nu.

Marknaden har lagt Magnolia och övriga bostadsutvecklare i frysboxen. Man ser liten potential i branschen och undviker den nästan som om den luktar riktigt illa. Det här betyder inte per automatik att bolagen i branschen står för sin undergång. Man skulle kunna tro det när man ser nedgången i vissa aktiekurser. Ta Magnolia som exempel; den har backat cirka 50 procent på ett år. Halva bolagsvärdet har utraderats på bara ett år! Det måste väl se otroligt mörkt ut för ett sådant bolag?
Nej, en sådan här nedgång kan ske utan att det behöver vara undergången som står för dörren. Marknaden tror på lägre vinster och ställer sig sval till hela sektorn. Det ger kraftiga kursrörelser.
Ett fiktivt scenario kan alltså vara att en sektor går från stora stigande vinster till en ny betydligt lägre vinstnivå med ljumna utsikter under några år.

Så till poängen nu då: Om man har gjort sin analys väl och får rätt i den är det i ett sådant här läge man kan göra riktigt bra investeringar. Att köpa bra bolag när ingen annan vill ha dem. Det kan ta sin tid och det kan länge se ut som att man satsat helt fel men så tar det fart till slut.

Om fallet är så med Magnolia siar jag inte om, det här inlägget handlar främst om företeelsen i sig inte något specifikt bolag. Vad jag däremot kan säga är att jag har stort förtroende för Svolder samt att jag inte tror att behovet av bostäder utraderats för all framtid. De bra aktörerna kommer ta sig igenom den här bostadskrisen och fortsätta med sin verksamhet i nya "booms och busts".

Investmentbolaget Svolder investerar i små och medelstora bolag och har presterat en mycket god avkastning till sina ägare sedan starten på 90-talet. Jag gillar Svolder och tror att de kan prestera bra även i framtiden.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag - Den ultimata fonden


Ovan är en graf över fondens utveckling på 3 år och den i sig är inte vad som gör den här fonden så attans bra. Det finns fonder som presterat ännu bättre. Grejen med Spiltan Aktiefond Investmentbolag är att den har några tydliga saker som talar för den och som är en förklaring till varför de presterat god avkastning historiskt och kan antas göra det även framöver. De flesta andra fonder som har presterat bra får förlita sig till "duktig förvaltare" eller tur. För den här fonden behöver man inte förlita sig till något så vagt.

Något som drar ned fonders avkastning på lång sikt är höga avgifter och således är en låg avgift eftersträvansvärt. Låg avgift är nice men det är inte hela grejen. I den här fonden har man dessutom något som talar för potentiell överavkastning. De svenska investmentbolagen har som grupp presterat bättre än breda börsindex historiskt. Det kan man se över många olika tidsperioder. Allt från några år till flera decennier. Investmentbolagen i sin tur är väldigt duktiga på det de gör och har alltså bevisat sig under mycket långa perioder. Visst finns det investmentbolag som presterat knackigt och det finns vissa år då de inte varit bäst men som grupp och över tid har de presterat mäkta bra. Grafen ovan är som sagt över 3 år men det ser minst lika bra ut om man tittar på 5/10/20 år för investmentbolagen.

Låg avgift och en bra inriktning med fokus på investmentbolag, det gör Spiltan Aktiefond Investmentbolag till den ultimata fonden. Historisk avkastning är ingen garanti speciellt inte i fonder där man förlitar sig till tur eller "duktig förvaltare". Den här fonden har dock stor potential att fortsätta prestera bättre än index utan att för den delen ta stor risk att underprestera. Via investmentbolagen som fonden äger får man en mycket bred riskspridning i olika bolag och branscher. Stora som små.

Produktens avgift: 0,24 procent.
Fondförmögenhet: Cirka 7 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden: 50 kronor.
Antal ägare hos Avanza: 194.685 st.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj syns efter 3 dagar.

Jag tycker det här är den ultimata fonden och hela min familj har den i portföljen som en viktig del i vårat långsiktiga spar. Investmentbolagen tror jag stenhårt på även i framtiden och Spiltan Aktiefond Investmentbolag är ett rimligt sätt att få del av den avkastningen på sikt. Ta inte mitt ord på det; Det har skrivits en utmärkt bok om de svenska investmentbolagen och dess förträfflighet. Läs den för mer kött på benen. Av Marcus Fridell - Bygg en förmögenhet: Investera i investmentbolag. Länk till boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/bygg-en-formogenhet-investera-i-investmentbolag-9789188849007

Var inte rädd för krisen, börsnedgången, kraschen


Jag hör och ser många oroa sig för en nedgång på börsen, en börskrasch. Med rädsla som om självaste zombieapokalypsen skall slå till pratas det om en eventuell nedgång. Nästan som om det vore jordens undergång.

Sluta upp med det. Det är att oroa sig helt i onödan. Dels för att man omöjligt kan veta på förhand när en större börsnedgång skall inträffa och dels för att det är inte jordens undergång. Näe, det är faktiskt inte så farligt med en börsnedgång. Det är inte zombieapokalypsen.

För drygt 10 år sedan slog finanskrisen till och det var den värsta börskrisen sedan tidigt 1900-tal. Den som gick in på börsen innan krisen i början av 2007 fick se sina investeringar stiga lite för att strax därefter backa rejält i spåren av krisen. Den som behövde pengarna mitt i krisen hade inget på börsen att göra från första början. Näe pengar man behöver inom några år bör man ha på vanligt räntekonto. På börsen investerar man långsiktigt och det kommer vara perioder då det inte går så bra i det korta perspektivet men det repar sig och blir bra på flera års sikt.

Den som köpte Investor i början av 2007 precis innan krisen slog till har sedan dess fått en genomsnittlig totalavkastning på 12 procent per år. Det är riktigt bra och visst såg det surt ut där i finanskrisen men på lång sikt blev det riktigt bra. Det är så här börsen fungerar. Det går upp och det går ned men på lång sikt reder det alltid ut sig. Så har det varit historiskt och det finns ingen anledning att tro annat för framtiden. Förresten är Investor ett exempel på en riktigt bra investering sedan finanskrisen men det blev faktiskt inte kass för den som valde annat heller. Breda börsindex tex har avkastat 7,9 procent i snitt per år sedan början av 2007.

Så den där zombieapokalypsen med namn "Finanskrisen" som slog till kring 2007 den var inte så mycket att vara rädd för. Den som behövde pengarna där och då blev naturligtvis skräckslagen men för sjuttsingen man skall inte ha pengar på börsen om man behöver dem inom 5 år.

Investor genomsnittlig årlig totalavkastning


Investmentbolaget Investor har presterat en god avkastning på lång sikt. De är i gott sällskap bland de övriga investmentbolagen som faktiskt slagit index som grupp på lång sikt. Investor är inte bäst men de är riktigt bra.

Den som investerade i Investor 1999 innan IT-kraschen har fått en riktigt bra årlig avkastning om 11,7 procent i snitt. Samtidigt har breda börsindex avkastat 8,5 procent. Det är några "futtiga" procentenheter skillnad men utslaget på många år och med ränta på ränta blir skillnaden jättestor.
Den gröna grafen är breda börsindex och klockar ut på en totalavkastning kring 400 procent de senaste 20 åren. Investors totalavkastning är den gula grafen och stänger på det dubbla; Cirka 800 procent.

Investor gör sin grej bra. De har en väldiversifierad portfölj av sunda bolag och de är bevisat duktiga på att styra dem. Förvaltningskostnaden för investmentbolaget är mycket låga 0,1% ungefär. Jag är övertygad om att Investor har potential att prestera bättre än börsen även i framtiden. Jag äger Investor och tycker det är en suverän investering för den långsiktige.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Hernhag om Traton


Jag skulle precis till att skriva mina tankar om Traton och dess notering när jag fick se artikeln Marcus Hernhag skrivit på Privata Affärer. Den är helt i linje med mitt resonemang varpå det kändes knas om jag skulle skriva något liknande. Nä, en bra skrift finns ju redan och jag länkar till den.

Hernhags artikel på Privata Affärer:
https://www.privataaffarer.se/hernhag-darfor-ska-du-inte-teckna-traton/

Något som Hernhag touchar men som jag gärna nämner ett par ord ytterligare om är storleken på den här noteringen och vem man riktar erbjudandet till. Det är en liten del av bolagets aktier som bjuds ut i den här noteringen och man riktar erbjudandet till flera länder i Europa. En rad olika banker och mäklare i Europa används för att erbjuda sina kunder teckna sig i Traton.
Med en mycket stor målgrupp och ett begränsat erbjudande i storlek kan man lyckas få full teckning i erbjudandet trots att priset är i högsta laget. Visst vill de ha så bra betalt som möjligt men det är också viktigt att göra en lyckad IPO med nöjda tagare.

Jag är inte övertygad om att den här aktien får en kalasbra start på börsen. Värderingen är i högsta laget jämfört med peers och då har vi inte ens skrapat på ytan kring det här att Traton inte bara är gamla fina (superfina) Scania. Traton är annat också, klart sämre delar utöver Scania.

Snart barnbidrag


Nu närmar vi oss tiden i månaden då barnbidraget trillar in på kontot för oss som är föräldrar. Det rör sig inte om några stora buntar pengar som bilden ovan men med en bra sparrutin kan det bli det i slutändan.

En bra rutin skulle kunna vara att sätta undan en del till ett långsiktigt spar. Direkt när pengarna trillar in på kontot och gärna via en automatisk överföring. De är himla finurliga de där automatiska överföringarna för de blir liksom av, man glömmer dem inte utan de pumpar på i vått och torrt.

Nä det är inte säkert man har möjlighet att ta en del av barnbidraget till ett spar men för den som har möjligheten kan det växa till något stort när barnen blivit stora. Nyckeln är just tiden, det är den som skapar stora belopp. Faktiskt är den viktigare än storleken på månadsbeloppet. Mja det där går ju vrida och vända på men att spara en tusing per månad under två år blir mindre pengar än om man sparar en hundring i månaden i 20 år. Ränta på ränta-effekten ger en bra boost på sparet.

Bättre att spara ett litet belopp än att tänka att man tar tag i det i framtiden när man kan spara mer per månad. Det är en jättedålig ide att skjuta på sparet av den anledningen. Om man kan så är det bästa att komma igång omedelbart med ett spar. Oavsett om det är mycket små belopp i början.

Hur gör man då? Ja ett enkelt och smart långsiktigt spar är i billiga indexfonder. Det är helt bekymmersfritt och ger en avkastning som börsen minus den eventuella fondavgiften. Avanza och Nordnet har avgiftsfria fonder båda två och de har inga andra avgifter förknippade med ett spar hos dem. Man kan alltså ha ett ISK hos någon av de där två och spara i deras avgiftsfria indexfonder och totalt sett vara fri från avgifter som tynger avkastningen på lång sikt. De har även Kapitalförsäkring utan avgift och det är ett smart val för just ett barnspar. Då står kontot i ditt namn och du väljer själv när barnet skall få pengarna.

Tankar kring byggsektorn


I början av året sålde jag av mina innehav i byggsektorn och ställde mig helt utanför. Jag har ägt framförallt Skanska och NCC till och från de senaste 15 åren. De sista åren har det varit med knackigt resultat. När NCC meddelade att de sänker sin utdelning i år blev det ett helt annat case än det jag estimerat. Jag sålde NCC och har funderat kring byggsektorn sedan dess.

Jag är mycket attraherad av den underliggande efterfrågan i bolagets verksamhet. Infrastruktur, samhällsfastigheter mm behövs i allt mer utsträckning framöver i spåren av befolkningstillväxt, urbanisering osv. Ibland är det lite sämre tider och ibland är det en period likt nuvarande med nedskrivningar men i det långa loppet kan det totalt sett se okej ut för ett bra byggbolag.

Att jag funderat mycket kring sektorn trots att jag sålt är för att jag tror på bygg och vill ha exponering där i det långa loppet.

Nu har jag landat i att det rätta för mig är att inte låta bygg väga värst mycket i min portfölj. En liten stek som jag känner mig bekväm med att hålla igenom dåliga tider som bra. Igenom utdelningssänkningar som höjningar.

Det är inget självändamål att en portfölj skall innehålla bygg och det finns säkert många bolag som är bättre. Jag gillar dock bygg för de stora trenderna som talar för bolagen på mycket lång sikt och för att det är hyggligt enkelt att se att de kommer ha efterfrågan även om 25 år. På mycket lång sikt kan de ge en okej avkastning och det tycker jag är bra.

6% direktavkastning och tillväxtpotential i Handelsbanken


Jag gillar utdelningsaktier och brukar dela upp dem i två huvudsakliga typer. Sådana som har väldigt hög direktavkastning och sådana som stadigt höjer sin utdelning. Aktier med hyggligt hög direktavkastning och potential till utdelningshöjningar är så klart attraktiva.

Handelsbanken ser jag som en sådan aktie och ökade idag i den igen. Jag hade en order inne sedan tidigare på 91,5 kronor och den gick till avslut idag. Bankens utlåning ökar fortsatt och visst finns det utrymme för höjda utdelningar framöver. Analytikers snittestimat är stigande utdelningar de närmsta åren och en vinst år 2021 en bit över 9 kronor per aktie. Det är naturligtvis svårt att sia om på pricken exakt flera år fram i tiden men ser man till hur verksamheten löper på torde vi få se högre vinster och utdelningar på sikt.

Jag äger Handelsbanken sedan tidigare och har passat på att öka strax över 91 kronor. För någon vecka sedan var det på 91,38 kronor och idag på 91,5 kronor alltså. Jag har order med lång giltighetstid liggandes på kurs under 90 kronor ifall vi får en riktigt sur börsdag eller så. Med lite flyt går den också igenom

Bank och finans är inte poppis på börsen nu och hela sektorn är nedpressad i värdering. Jag förväntar mig inte att den snabbt skall bli mer populär på börsen. Att banker skall fortsätta göra bra business tror jag dock på och förr eller senare kommer de nog åter bli lite mer poppis. Jag tänker att det är ett rimligt köpläge nu för långsiktiga men att man kan behöva gå igenom en tid av halvdan prestanda på börsen. Så länge bolaget presterar bra så visar det sig förr eller senare även i aktiekursen.

Antaget en oförändrad utdelning om 5,5 kronor är direktavkastningen nu 6 procent på kursen 91,5 kronor. Nästa bolagsstämma är i slutet av mars 2020 och nästa utdelning betalas i anslutning till den i månadsskiftet mars/april.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Didner & Gerge månadsbrev


Jag har genom åren tipsat om att läsa fonders månadsbrev. Fondbolaget Didner & Gerge har inte varit i framkant på just den grejen varpå det glädjer mig att se en rejäl uppryckning från deras sida. Nu är det några månader senast som jag kollade in D&Gs månadsbrev så jag vet inte när förändringen skett men skit i det nu;

Det senaste månadsbrevet är riktigt bra.

Jag har varit inne och läst månadsbrevet för Didner & Gerges Småbolagsfond och jag tycker det var mycket rimligt. Snabbt och enkelt att läsa igenom men ändå med vettig info. Bonus för mig denna gången var att de skrev ett par trevliga rader om bolaget Fagerhult som jag själv spanat extra på en tid. Det här är precis anledningen till att jag rekar sådana här brev även till dig som kanske inte är intresserad av fonden specifikt. Nä, skippa fonden då men här får du prima tankar från duktiga förvaltare. Du kanske inte känner till exempelvis Fagerhult men läser om det i brevet. Spanar in det och efter egen analys slår du till på bolaget.

Länk till Didner & Gerge. Scrolla ned lite så ligger länk till månadsbreven. I Skrivande stund har inte det senaste brevet poppat upp ännu på sajten men det kommer nog snart. Jag prenumererar och får det per mail.

Apropå något helt annat så kan vi komma in på den bild som pryder detta inlägg där uppe. Det är prestandan för Didner & Gerges Småbolagsfond och den ser ju riktigt bra ut. För den som var med från start men på senare tid har de inte levererat. Nu är det upp till bevis för Didner & Gerge. Jag har stort förtroende för dem och man måste ge förvaltare utrymme att avvika från jämförelseindex. Att underprestera korta perioder skall de få lov att göra, det hör till. Nu är det dock en längre period som avkastningen varit halvdan och man kan inte leva på gamla meriter hur länge som helst. Jag har en liten slurk i Didner & Gerge Småbolag i mina barns spar samt i mitt PPM.

Ja, det var ett sidospår ändock intressant sådant. Det är viktigt att följa upp prestandan för de fonder man äger. Det som varit bra en tid behöver inte vara det även fortsättningsvis. Man kan köpa en kickass bra fond som direkt efter ditt köp presterar klart sämre och blir en dålig placering för just dig. Följ upp fonderna och låt aktiva förvaltare avvika från index, det är precis vad de skall göra. Kortare perioder kan de få underprestera medan i långa perspektiv bör de ge en bättre avkastning. Det är inte lätt att välja de fonder som går bäst i framtiden.

Sampo gör extrautdelning


Nu är det klart kring Sampos extrautdelning som de tidigare flaggat för. De kommer dela ut aktier i Nordea och det som gäller är 1 aktie i Nordea för varje 10-pack aktier i Sampo som man äger. Om man äger färre än 10 Sampo eller ett ojämnt antal så får man cash för de aktier som ej går att dela med 10.

X-datum för denna utdelning är 8 augusti.

Utdelningen väntar godkännande på extra bolagsstämma i början av augusti men det är ren formalia. De stora ägarna är för det här upplägget.

Jag äger Sampo och tycker den här grejen är helt okej. De gör det för att optimera kapitalkrav/regulatorisk anledning. För mig som ägare i Sampo blir grejen att jag behåller värdet jag har sedan innan medan Sampo undviker att krångla till det med regler från finansinspektion.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Realty Income höjer utdelningen - Igen


Månadsutdelaren Realty Income gör det igen, de höjer sin utdelning för 102:a gången sedan noteringen 1994. Fastighetsbolaget har en mäktig historik av stadigt stigande intäkter och höjda utdelningar. Genom diverse olika kriser, genom högt ränteläge och lågt, genom tuffa tider och bra.
Nyckeln till framgången är en mycket bra strategi som bla innebär triple net lease där hyresgästen står för i princip alla utgifter förknippade med fastigheten. Noga utvalda hyresgäster med stark kredit rating och en verksamhet som står pall utmaningar som tex butiksdöden.

Realty Income höjer sin utdelning flera gånger per år och i snitt är utdelningstillväxten 4,6 procent per år sedan 1994. När man höjer så ofta som flera gånger per år är varje höjning inte så stor och dessutom brukar det kunna bli en höjning som är lite större medan resterande höjningar under samma år är lite mindre. Denna gången är en liten höjning där den nya månadsutdelningen höjs till $0,2265 från $0,226. Den nya utdelningen summerar i årstakt till $2,718.
På kursen $72,22 är direktavkastningen 3,76 procent. 

X-datum för nästa utdelning är 28/6 och den utdelningen betalas i mitten av juli. Den som ägde aktien i slutet av maj kan se fram emot en utdelning redan nu i dagarna. Realty Income betalar utdelning varje månad och X-datum är i slutet av månaden medan pay date är i mitten. I mitten av varje månad får man alltså utdelning från fastighetsbolaget Realty Income.

Det här är ett av mina största innehav och det kan jag glädja mig över ty avkastningen har varit mycket god under en lång tid. Sedan noteringen 1994 har den genomsnittliga årliga avkastningen varit mäktiga 16,9 procent. Det senaste året har totalavkastningen varit smått otroliga 40 procent i runda slängar. Värderingen är ganska hög men inte så den avskräcker mig helt från köp. Jag kan tänka mig att göra små regelbundna köp. Jag har ägt bolaget i många år och oftast har värderingen framstått hög eller kanske rättare sagt inte billig. Ibland har det uppstått "fyndläge" men annars har det stadigt varit sådär att den inte känns billig. Trots det har den tuffat på och presterat god avkastning åt oss ägare.


Lågt värderad sektor - Video med Erik Selin



Erik Selin har gästat Jesper på Placera och pratat investeringar. Naturligtvis blev det mycket om fastigheter med tanke på att det är Eriks primära fokus. Det blev också snack om nischbanker och det tänkte jag bara kort nämna några rader om.

Historiskt har jag inte alls varit intresserad av nischbankerna, jag har inte attraherats av dess verksamhet. Well, det goa med börsen är att den ändrar sig och så måste även jag som investerare kunna göra. Jag har de senaste veckorna spanat på en del nischbanker och konstaterar att de är lågt värderade. Man behöver nog inte hoppa högt och drömma om snabba pengar utan det här grundar sig i en negativ syn på hela sektorn och jag har ingen anledning att tro på snar vändning. Storbanker är också lite i frysboxen såväl i Sverige som i USA. Marknaden har en negativ syn på finanssektorn och jag tror precis som Erik nämner i denna video att sådant här förändras över tid. Nu är de här niscbankerna ratade av marknaden och nedtryckta värderingsmässigt. Om ett antal år kan det se helt omvänt ut att då är de jättepoppis och handlas till en hög värdering. Bolagen presterar alltså bra nu men dess aktier gör det ej. Så funkar börsen i det korta perspektivet medan man på lång sikt brukar kunna se att bra prestanda belönas med stigande aktiekurs.

Det kan mycket väl bli så att niscbankerna fortsätter att vara "svala" på börsen under en lång tid framöver men för den långsiktige kan det utgöra ett köptillfälle.

Jag har primärt tittat på Resurs bank och tycker att de presterar bra. De har god avkastning på eget kapital och värderingen är klart rimlig. Direktavkastningen är kring 6,5 procent och de borde kunna höja sin utdelning även framöver. Erik Selin har investerat i flera nischbanker varav Resurs är ett av hans innehav.

Länk till Resurs hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Investors utdelning


Ovan är ett diagram över investmentbolaget Investors utdelning och i mina ögon är det ett vackert sådant. En tydligt stigande utdelningstrend över tid. De två gula staplarna längst till höger kan ge intryck av att de sänkt utdelningen nu senaste året men de har bara haft otur när de vevat ihop det här diagrammet. De har råkat slå ihop halvårsutdelningarna i den första gula stapeln medan den andra gula är en enda halvårsutdelning. Så här skall det förtälja: Förra året pyntades totalt 12 kronor i utdelning och under detta året kommer de betala totalt 13 kronor varav 4 kronor ännu inte betalats ut.

Så här lyder Investors utdelningspolicy:

Utdelningspolicyn innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade kärninvesteringar vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknadens. Målet är att generera en stadigt stigande utdelning.

Historiskt har Investor presterat en god totalavkastning vida överstigande breda börsindex. De är i särklass det största svenska investmentbolaget och ger en mycket god riskspridning via sina många olika innehav. Jag tror på Investor och tycker det är en utmärkt aktie för ett långsiktigt spar. För mig som lever på utdelningen är det en åtråvärd egenskap Investors stigande utdelning. Inflation gör att varor och tjänster stadigt kostar mer och då behöver jag också stadigt högre intäkter (utdelning). I många år har Investor höjt sin utdelning med en krona och det är just förväntningarna för nästa år. Att Investor höjer från nuvarande 13 kronor till 14 kronor. En utdelningstillväxt om 7,7 procent.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Extra många investeringstips i sommar


Nu är det sommar med gröna och vackra ängar. Lupinen är min favorit bland våra sommarblommor. Tydligen heter den egentligen blomsterlupin om man skall vara korrekt men det skiter jag i. För mig heter den vackra blomman kort och gott lupin.

Så här i sommartider ploppar det upp extra många investeringstips. Det är klassiska fräcka uttryck som sälj i maj och stick och göm dig. Sälj till sillen och köp vid kräftkalaset. Sen är det ett lite nyare fenomen med tips om "sommaraktier" och "sommarportföljen". Tydligen är det då aktier som skall vara lite extra goa under sommaren.

Know this; Den där typen av råd är inget för oss förnuftiga långsiktiga sparare. Näe i första hand är de där råden till för mäklarna som vill att du gör affärer och genererar courtage och för tidningar/sajter som vill sälja tidningar och få besök på sin webbsida.
 Förnuftiga sparare skiter i det där bruset och håller sig till sin grej. Att köpa och äga fonder/aktier på lång sikt. Det är en vinnande strategi.

Att försöka tajma in kortsiktiga rörelser på börsen är ett bra recept för att misslyckas. Ja det hittar jag inte bara på utan mäklares och fondbolags statistik visar det klart och tydligt: Investerare misslyckas fatalt med att tajma och resultatet blir sämre avkastning. Den grupp som genererar bäst avkastning är de som lugnt behåller sina investeringar på mycket lång sikt. Inget trams att sälja till midsommar och köpa vid kräftkalaset där inte!

Så skit nu i allt brus om kortsiktiga affärer i sommar. Gör din grej och håll dig till ditt sunda långsiktiga spar.

Sparet går trögt i början


Hur mycket pengar behöver man om man skall satsa på utdelningsinvestering? Jag började investera i fonder nyligen och har bara litet belopp ännu. Det går ju så trögt.

Ovan är några liknande frågor och funderingar jag får på mail ibland. Hur mycket man behöver och det går långsamt osv. Inga belopp är för små för långsiktigt spar i fonder och aktier. Oavsett om man väljer indexinvestering, utdelningsinvestering eller vad det nu må vara. Vi alla börjar med små belopp och fortsätter att pytsa in mer varje månad. Över tid växer det till sig och det är just det som är grejen; att låta tiden ha sin gång.

Guess what; Det tar tid att spara ihop stora pengar. Det är trögt i början

Det är inte bara du utan det är likadant för oss alla att det känns trögt i början och den biten måste man bara härda ut. Lyfta blicken och förlita sig till att om några år har jag kommit upp i ett belopp som är långt större än det jag startade med. Rätt som det är har några år flutit förbi och där sitter du med din sparportfölj värd en hygglig slant.

Vi kan alla bli rika på börsen och nyckeln till det är att härda ut. Att fortsätta sparet i ur och skur oavsett om det känns trögt eller om det är sura tider. Rätt som det är har det växt till något riktigt stort. Så enkelt är det. Well, lätt för mig att säga som redan har gjort det men hey nu ligger det på dig. Skall du härda ut och lyckas? Heck yeah! Klart du skall. Fortsätt investera no matter what. Låt tiden ha sin gång och du skall belönas rikligt.

Lycka till med dina investeringar.

Läs mer: En stadig grund i portföljen.

Jag ökade i Handelsbanken idag


I min portfölj har jag en liten slurk Handelsbanken och idag löste ett av mina kurslarm ut. Jag brukar sätta flera larm på samma aktie i en trappa där jag tittar till bolaget när jag får ett larm. Under en tid nu har jag fått flera pling om kurslarm i Handelsbanken och det jag fick idag var långt ned i min trappa varpå jag tog en rejäl funderare. Sedan tidigare har jag identifierat att under 92 kronor är en kurs jag finner attraktiv för att köpa mer.

Jag slog till på 91,38 kronor idag och förväntar mig stigande utdelningar de närmsta åren. Jag tar inte för givet att utdelningen höjs varje år men sett över tre år bör utdelningstrenden vara stigande. Vinstestimaten ger utrymme för höjda utdelningar. För innevarande år väntas vinsten bli kring 8,8 kronor vilket är ungefär som 2018.  Senaste utdelningen var 5,5 kronor och det utgör cirka 62 procent utav innevarande års vinstestimat. Snittestimatet för utdelningen är 5,88 kronor vilket skulle betyda en utdelningstillväxt om 7 procent.
På kursen 91,38 kronor är direktavkastningen 6 procent.

Banker har presterat knackigt på börsen under en längre tid och den senaste månaden har Handelsbanken backat ordentligt. Det svala intresset för banker lär inte försvinna från en vecka till annan men på sikt lär vinst och utdelningar visa vägen. Bra vinster och utdelningar värderas förr eller senare rimligt på börsen. Jag ser nuvarande nedgång som ett rimligt tillfälle att köpa på lång sikt.

Handelsbanken väger strax över 1 procent i min portfölj och jag köper gärna mer till nuvarande eller lägre värdering. Jag har dock ingen ambition att ha en nämnvärt högre vikt och tänker att jag vill inte ha 2 procent eller mer. Jag får exponering i Handelsbanken via mitt innehav i Industrivärden också.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Investor och innehavet Wärtsilä


Sedan ett antal år är investmentbolaget Investor den största ägaren i finska Wärtsilä. Tidigare var det finska Fiskars som var största ägaren men de har under en lång period minskat sitt ägande. En god del av Investors stora innehav har de faktiskt köpt av just Fiskars om inte mitt minne spelar mig ett spratt.

Nu meddelar Fiskars som äger drygt 5 procent av Wärtsilä att de avser att dela ut resterande innehav till sina aktieägare.

För Investor och Wärtsilä innebär det att en tydlig storägare försvinner och att Investors grepp om bolaget blir allt fastare. Deras ansvar för bolaget blir tyngre och det passar dem bra. Det är så Investor vill agera, att vara en stor ägare som står bakom bolaget i ur och skur.

Överst i det här inlägget är en 5-års översikt för vinst och utdelning i Wärtsilä och det ser någorlunda okej ut. Inget jag lockas att investera direkt i men det är nog ett bra innehav för Investor så länge de spelar korten rätt i miljö/utsläppsfrågan framledes. Det gör de nog redan då det har ett stort fokus på att effektivisera fartyg och minska dess utsläpp. Jag har inte följt Wärtsilä så noga de senaste åren men jag vill minnas att de för 5 år sedan pratade i termer om att effektivisera och få ned förbrukning. Nu är det ju hajpat som bara den att minska utsläpp och det är stor press på att effektivisera. Kan tänkas att Wärtsilä är helt rätt i sitt fokus där men jag vet inte hur de ligger till kring innovation av nya motorer/andra energikällor.
Uppdatering:

Yes, jag uppdaterar inlägget med videon ovan. Du kanske undrar vad Wärtsilä är och vad de gör. I den här videon delar de sin vision om framtiden och jag tycker även att den stärker min syn och tro på bolagets status kring miljöaspekten. Varför jag nämner det upprepade gånger är för att dagens motorer (som Wärtsilä tillverkar) i de stora skeppen på haven spyr ur sig fasligt mycket dåliga saker för vår planet.

Investor har strax under 18 procent av rösterna i Wärtsilä och det utgör 4 procent av Investors portfölj.

Länk till Wärtsilä hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Hardenäran med dagen Sverige - A song for Sweden



Glad nationaldag på er. Hoppas att ni haft en riktigt go dag. I videon ovan är en mycket fin version av nationalsången. Jag gillar den starkt och lyssnar på den då och då för den är så vacker.

Kvinnan som sjunger heter Jonna Jinton och är bla en stor Youtuber.

Rejält sämre utdelning från Kinnevik framöver


Investmentbolaget Kinnevik meddelade idag att de avser avyttra hela innehavet i Millicom för att fokusera mer på tillväxt/förhoppningsbolag. Millicom utgör en mycket stor del av Kinneviks portfölj och det är en än större del av det kassaflöde bolaget får i form av utdelningar.

Utöver denna avyttring meddelar bolaget ny utdelningspolicy.

Så här skriver bolaget om utdelningspolicyn:

"Med anledning och villkorat av ett framgångsrikt genomförande av den tilltänkta förändringen av Kinneviks portfölj har Kinnevik beslutat att justera sin utdelningspolicy för 2020 och framåt. Kinneviks tidigare målsättning var att betala en årlig utdelning som ökar i linje med erhållna utdelningar från portföljbolagen och det kassaflöde som genereras från investeringsverksamheten. Framgent kommer Kinnevik betala en årlig utdelning motsvarande de ordinarie utdelningar som erhålls från portföljbolagen. Vidare kommer Kinnevik betala ut överskottskapital som genereras från investeringsverksamheten till aktieägarna."

Vad sjuttsingen betyder det här i praktiken då?
Jo de kommer bara dela ut de pengar som de får i ordinarie utdelning från sina innehav. Mhmm och? Ja de avyttrar nu sin främsta källa till utdelning i form av Millicom och de kommer framöver fokusera investeringar på bolag i tillväxtfas och sådana pyntar ofta ingen utdelning alls.

I praktiken kommer detta betyda rejält sämre utdelning från Kinnevik framöver.

För den som gillar utdelningar eller kanske är beroende av dem är det dystra nyheter men för Kinneviks totalavkastning är det kanske jättebra. Mer pengar stannar kvar i Kinnevik och växer till sig på sikt. En och annan extrautdelning låter det som att det kan bli även i fortsättningen vid avyttringar.

Länk till Kinnevik hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Så boostar fastighetsbolagen vinsten över tid


Det här är absolut ingen banbrytande nyhet jag skall ta upp nu men jag vill poängtera den ty det är en viktig faktor för fastighetsbolagen. Vid en snabb fundering kommer man att tänka på att fastighetsbolag tjänar pengar genom att fastigheterna ökar i värde över tid och genom att hyresgästerna betalar hyra varje månad. Det är ju ganska gött men för att få till en extra boost kan man säga att fastighetsbolagen också använder sig av ränta på ränta.

Att stadigt köpa fler fastigheter som genererar hyresintäkter och värdestegring. Om vi tar fastighetsbolaget Castellum som exempel så har de en spikad plan vad de skall göra med pengarna de genererar. En del går till en fin utdelning till ägarna och en del sätter de av till att köpa/bygga nya fastigheter för.

Detta är en viktig faktor för att på lång sikt stadigt växa intäkterna. Att det hela tiden blir fler och fler fastigheter som drar in hyresintäkter.

Japp, det var den lilla saken jag ville poängtera.

Sänkt utdelning i Xact Sverige


Idag meddelades utdelningen för 2019 i indexfonden Xact Sverige och den sänks till 15,27 kronor vilket utgör 3,5 procent av fondens värde per 31/5. Det innebär en sänkning från föregående år och följer mönstret hur utdelningen utvecklats historiskt. Ovan är en bild över utdelningen de senaste 5 åren.
Att det blir så här är på grund av två faktorer. Dels att utdelningen baseras procentuellt på fondens värde och dels för att procentsatsen varierar från år till år. Målsättningen är att dela ut 3-4 procent av fondens värde årligen.
Därför varierar utdelningen som den gör. Värdet på fonden går upp och ned från år till år beroende på börsklimatet och utöver det skiljer det hur mycket de väljer att dela ut. Det är helt upp till fondbolaget att välja procentsats från år till år och hur de beslutar det är inget att orda om. Ingen ide alltså att fundera varför de ena året delar ut 4 procent av NAV och det andra året 3 procent. Det är så den fungerar och totalavkastningen blir det samma oavsett hur mycket de väljer att dela ut.

Vad man kan göra är att höra av sig till Xact och lämna sin synpunkt på hur utdelningen bestäms. Jag föredrar tex hellre en spikad procentsats istället för att den varierar från år till år. Om de spikar den till 3,5 procent tex så är det bara börsens utveckling som gör skillnaden på utdelningens storlek.

Anyhow, jag gillar Xact Sverige som är en bred svensk indexfond. Den pyntar utdelning årligen i juni och avgiften på 0,15 procent är rimlig.

12 juni är sista dag för handel inklusive rätt till utdelning.

13 juni är X-datum och då handlas fonden utan rätt till utdelning.

19 juni är pay date och det betyder att det är datumet då utdelningen dyker in på depån.

Länk till Xact Sverige hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Surt på börsen idag


Japp idag är det rejält surt på börsen och så har det varit några dagar nu. Konstigt nog är det många småsparare och proffs som får för sig att man skall sälja då.
Sälja när det blivit billigare? Nähedu skippa den tanken omedelbart!

Börsen är ett tidsspel. Det går ut på att vara på börsen så länge som möjligt. Fondbolag och mäklares statistik visar klart och tydligt att de som försöker sälja och köpa för att tajma börsen de misslyckas.

Vinnare är den som äger aktier och fonder på mycket lång sikt. Det gör man genom att äga och köpa mer. Inte försöka sälja och trixa, det leder bara till sämre avkastning. Ja det är fakta, mäklarnas statistik visar som sagt klart och tydligt att folk misslyckas med det där tajmandet.

När börsen surar likt de senaste dagarna är det en dålig ide att sälja. Skall man göra något är det att köpa. Det är vad man skall göra i långa loppet. Köpa, äga, köpa mer, köpa, köpa.. Ja ni fattar grejen.

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...