Jag köpte på dagens lilla dipp


I bilden ovan är Investors kursgraf och den har gått från cirka 450 kronor till nuvarande 411 kronor på en månads tid. Nu har ju förvisso utdelning om 9 kronor avskiljts och det överdramatiserar ju kursgrafen. Det är ändå en slant som Investor backat på bara en månad och idag var det riktigt sura miner på börsen. Investor backade nästan 10 kronor idag och jag passade på att köpa ett knippe för strax över 411 kronor.

Jag fann Investor köpvärd för någon vecka sedan på 430 kronor och då är ju naturligtvis nuvarande 411 kronor en än bättre deal. Årets utdelning är på totalt 13 kronor där 9 kronor delats ut nu i maj och resterande 4 kronor kommer i november. Direktavkastningen är 3,15 procent på årets utdelning.

Utdelningen från Xact Högutdelande gick åt till det här köpet och de pengarna skulle jag egentligen ha till att handla mat och betala räkningar för. Japp jag har handlat för lite mer pengar än jag egentligen har i min budget. Turligt nog har jag några månaders buffert så jag har lite tid på mig att skrapa ihop de där pengarna. Löser jag det inte på annat sätt får jag skippa en del av aktieköpen jag planerat de kommande månaderna.

Jag tycker Investor är en suverän långsiktig placering. Den ger god riskspridning i sina många olika innehav och de har presterat bättre än breda börsindex historiskt. De har potential att prestera bra även i framtiden och jag tror på Investor.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Skogen ser attraktiv ut men varningens finger


Jag bevakar skogssektorn som har backat på sistone. Både här i norden och på andra håll också, jag följer främst amerikanska Weyerhaeuser. Det mesta har backat men vissa sticker ut lite mer än andra. Billerudkorsnäs har stor potential men för stunden ser StoraEnso mest attraktivt ut på en kurs runt 100 kronor.

De senaste åren har Stora E presterat en bra avkastning på eget kapital och stadigt kassaflöde. De äger enorma mängder skog och är ett bra val för den som vill äga ett skogsbolag för just den anledningen; att äga skogen. VD har uttalat sig om att 2019 väntas bli i linje med 2018. De har delat ut under halva resultatet och har utrymme att höja utdelningen de kommande åren. Även om vinsten inte stiger varje år. Analytikernas förväntningar är en vinst kring den här nivån de närmsta åren.

Varningens finger för skogen dock. Ja det har inte gått ned helt utan anledning. Skogssektorn är cyklisk och marknaden prisar nu in sämre tider för dem. Man skall inte ta för givet högre vinster och utdelningar framöver. Skulle vinster säcka ihop är värderingen inte attraktiv nu och det är ju vad som händer på marknaden. Man finner inte skogsbolagen attraktiva och säljer ner dem. Nu har det redan backat en del och  det ser attraktivt ut men det är baserat på ganska höga vinster/goda tider.
 Man bör vara beredd på att skogssektorn kan backa mer framöver och det är en god ide att sprida köpen över tid.

Jag kan tänka mig att börja köpa nu men då skulle jag sikta på att köpa regelbundet över en ganska lång tid. Många små köp alltså. Även om man är långsiktig så kan det ta lång tid innan man är på rätt köl om man kommer in snett i ett cykliskt bolag.

Två starka faktorer jag gillar med skogssektorn:
Att äga fysisk skog. Det är en bra tillgång som alltid har ett värde. Liknande karaktär som fastighetsbolag som jag gillar av samma anledning. De har riktiga tillgångar i sina fastigheter som alltid kommer vara värda något.

Den andra starka saken jag gillar i sektorn är skiftet och potentialen i hållbarhet/cirkulära materialval. Hmm sjuttsingen jag hittar inte ordet jag tänkte på men vad jag syftar till är att det finns ett stort tryck att fasa ut plast och många prylar går redan idag att tillverkas av skogsråvara. Engångsartiklar som bestick men på sikt även muggar, burkar, flaskor osv.

Idag ökade jag i 3M


Nyligen tog jag in utdelningshöjaren och industrijätten 3M i portföljen efter att dess kurs pressats ned av sämre prestanda och guidning än väntat. Nu har kursen backat några dollar ytterligare sedan mitt första köp varpå jag slog till på ytterligare ett gäng aktier. Detta är ett vanligt tillvägagångssätt för mig och jag kallar det för att "skala mig in". Jag gör det genom att sätta upp en kurs där jag finner ett första köp rimligt och när aktien går under den kursen och jag väljer att köpa så siktar jag ofta på att köpa fler över en tid. Företrädesvis sker ytterligare köp medan kursen fortfarande backar/surar. Stiga igen får den gärna göra när jag skalat färdigt. Visst händer det att aktier stiger stadigt efter att jag gjort mitt första köp och då kan det bli att jag skalar in mig i en stigande aktiekurs. Det hanterar jag lite olika från case till case men normalt sett är jag beredd att betala lite mer när jag väl valt att börja köpa. Mina entrykurser jag sätter upp och börjar köpa vid handlar inte om en kurs som är max vad jag vill pynta utan det är en kurs där jag tycker det är rimligt att börja köpa. Ibland går aktien ned mer och ibland stiger den stadigt direkt efter jag börjat köpa.

Anyhow, det blev fler 3M idag för strax över $162. På den kursen är direktavkastningen 3,56 procent. Observera att utdelningen som betalas nu i juni redan haft X-datum. De aktierna jag köpte idag berättigar alltså inte till utdelningen i juni. Antaget en vinst om $9,52 för 2019 är p/e-talet nu 17. Utdelningsandelen är 60 procent vilket ger en god täckning av utdelningen.

Länk till 3M hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

SPP Generation 80-tal


Det finns något som kallas för "generationsfonder" och jag tror det är många som inte känner till dem. I USA pratar man om "target date" fonder och det är en liknande grej. De här generationsfonderna kan man kort och gott säga att de är gjorda för att man enkelt skall kunna spara till pension utan att behöva fundera kring placeringar, viktningar, ränta? aktier? osv.
De fungerar så att de viktar över mer till ränteplaceringar när de närmar sig tiden för pension. Den här fonden tex är tänkt för personer födda på 80-talet och börjar successivt vikta om mer till ränteplaceringar år 2040 för att år 2060 ha en vikt kring 80 procent. Tanken är att man någon gång kring 2060 befinner sig i läget då pengarna skall användas och då är det förnuftigt att vikta över till ränteplaceringar för att minska risken att investeringen minskar i värde när man väl behöver dem.

Visst har det här upplägget ett pris. Ja man kan hitta billigare fonder och placera om, vikta om osv själv. Det är dock inte för alla och för somliga är det här en rimlig fond värd sitt pris. Just SPPs generationsfonder tycker jag ändå har en rimlig avgift.

Den här fonden för generation 80-tal har just nu nästan uteslutande placeringar i aktier och så kommer det se ut fram till år 2040 då den viktas mer mot ränteplaceringar. Bilden överst i inlägget visar aktuell fördelning i fonden. Ungefär hälften av fonden är placerat liknande globalindex och strax under en tredjedel är placerad liknande svenska indexet OMXS30. En liten slurk tillväxtmarknader ryms också. Nedan är fondens största innehav samt fördelning geografiskt och branscher.

Aktiedelen i fonden är relevant i mina ögon och ser klart rimligt ut för ett långsiktigt spar. Ett upplägg som detta med både svenska aktier och en global inriktning är bra i ett riskperspektiv.

Produktens avgift: 0,42 procent.
Fondförmögenhet: 3,1 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra är 50 kronor.
Den har 1050 st ägare hos Avanza.

Jag tycker det här är en rimlig fond för den som vill ha denna typ av lösning. Att bara sätta in pengar regelbundet och inte behöva tänka mer på det. För den som är äldre eller siktar på tidigare pensionering finns liknande fonder från SPP för 70, 60, 50 och 40-tal. Skillnaden mellan fonderna är alltså vilket måldatum de har. Fonden 40-tal har år 2020 och är viktad kring 80 procent räntor redan.

Länk till SPP Generation 80-tal hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Så får du en gratis bok om Industrivärden


I år fyller investmentbolaget Industrivärden 75 år och de har givit ut en bok i samband med detta. Boken kan man fritt ladda hem från bolagets sajt samt beställa ett fysiskt exemplar utan kostnad. Jag gillar fysiska böcker och vill som aktieägare väldigt gärna ha en sådan.
Jag beställde boken i slutet av förra veckan och fick den i brevlådan igår. Där gick det undan minsann.

I länken nedan kan ni ladda hem boken eller beställa ett fysiskt ex. Det står något jox om att man måste vara inloggad för att beställa men skit i det. Fyll i och tryck på "skicka" bara.

Uppdatering: det verkar blivit anstormning till Industrivärdens bok efter jag skrev om den och möjligheten att beställa en fysisk bok har nu tagits bort.

https://www.industrivarden.se/sv-SE/Om-oss/var-historia/industrivarden-75-ar-2019/

Simon Blecher hos Placera - Video


Som ni kanske minns gillar jag Simon Blecher med sin långsiktiga syn och fokus på stora sunda bolag som pyntar utdelning. I denna video är han gäst hos Placera och det ser jag fram emot att titta på.

Japp, jag gör lite annorlunda den här gången. Normalt sett brukar jag lägga upp en video som jag redan sett och gillar. Här är en osedd video som jag hoppas är bra. Gillar du likt mig Simon Blecher och kanske också Jesper så spanar du in videon. Droppa gärna en kommentar med ditt omdöme.
Jag siktar på att se den ikväll och uppdaterar nog här med ett kort omdöme på videon.
Uppdatering: Nu har jag sett videon som innehöll en riktigt intressant konversation om börsens förutsättningar/makroläge och om olika bolag som tex : Duni, JM, Essity, Dometic, Volvo mfl.

Vem är Simon Blecher? Han är fondförvaltare hos Carnegie Fonder och har ansvarat för Carnegie Sverigefond sedan 2006.


K2A gör nyemission och gör preffen bättre


Idag meddelar fastighetsbolaget K2A att de avser göra en nyemission av stamaktier till ett värde av 230 miljoner kronor. Mitt främsta intresse i bolaget är dock dess preferensaktie och den gynnas av detta. När bolaget nu emitterar nya stamaktier får de in 230 miljoner friska fräscha kronor som preferensaktieägarna har företräde till framför stamaktieägarna. Det är en injektion av pengar utan att öka risken som man tex gör när man tar in pengar via belåning.

Som ägare av preferensaktier skall man hålla utkik efter just sådant här. När bolaget gör nyemission av stamaktier, det är positivt för preffägare.

Här är ett kort stycke från pressmeddelandet:

"K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB ("K2A" eller "Bolaget") offentliggör idag Bolagets avsikt att genomföra ett erbjudande till allmänheten av B-aktier i Bolaget samt att notera B-aktierna på Nasdaq Stockholm ("Erbjudandet"). Erbjudandet avses att utgöras av en nyemission av B-aktier om upp till cirka 230 Mkr samt försäljning av befintliga B-aktier från säljande aktieägare om upp till cirka 70 Mkr. De befintliga B-aktierna avses att erbjudas genom Bolagets VD och grundare Johan Knaust samt styrelseledamoten Ludwig Holmgren. Nasdaq Stockholms bolagskommitté har den 20 maj 2019 bedömt att Bolaget uppfyller Nasdaq Stockholms noteringskrav, förutsatt att sedvanliga villkor uppfylls senast vid första dag för handel. Bolagets preferensaktier, som idag handlas på Nasdaq First North Premier, kommer att flyttas till Nasdaq Stockholm i samband med noteringen av Bolagets B-aktier."

Jag äger i dagsläget inte K2A preferens men jag har ägt dem tidigare. De har gjort sin grej riktigt bra. De noterades och ägde enbart några få fastigheter och har byggt nya för egen förvaltning samt gjort förvärv och har nu ett långt större fastighetsbestånd. Fortsatt ett litet bolag men de har ett kassaflöde från förvaltningen av fastigheter nu. Jag gillar att de har fokus på hyreslägenheter. Preffen pyntar kvartalsvis utdelning om totalt 20 kronor vilket på nuvarande kurs kring 325 kronor ger en direktavkastning om 6,1 procent. Ytterligare en positiv faktor för aktien är att den byter handelsplats till Nasdaq Stockholm. Det kan ge ökat intresse för aktien då det finns aktörer som inte handlar på mindre listor (tex fonder som är bundna till sina egna regler).

Länk till K2A preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Utdelningshöjaren Walgreens Boots Alliance


Jag brukar regelbundet spana på amerikanska utdelningshöjare och jag gör det för att saker och ting förändras. Vinster stiger, aktier backar, utdelningar slopas, utdelningar höjs osv. En ögonblicksbild idag ser annorlunda ut om 8 veckor.

Ett bolag som ofta dyker upp är Walgreens Boots Alliance med ticker WBA. Namnet kan få en att tro att det handlar om sandaler men WBA är en apotekskedja. Just nu handlas de till 52-veckors lägsta och stängde på $51,77 i fredags. Utdelningen är på totalt $1,76 och de har höjt den varje år i 43 år. Nästa kvartalsutdelning är i september och de väntas då göra sin årliga höjning. De pyntar utdelning även nu i juni men den har redan haft X-datum varpå jag kallar den i september för nästa utdelning.

Vinsten väntas landa kring $5,99 i år och strax över $6 per 2020. Det betyder att de har en rejält bra täckning av utdelningen och utdelningsandelen är endast 29 procent. Det är riktigt starkt och ger gott utrymme för framtida höjningar.
På kursen $51,77 är direktavkastningen 3,4 procent och lär snart bli högre i och med att de väntas höja utdelningen inom kort.

I mina ögon är det inte en favoritverksamhet det här med apotek men jag kan tycka att den är okej. Förmodligen kommer det vara en okej verksamhet långt in i framtiden och jag skulle kunna tänka mig att äga en liten stek i ett sådant bolag. Aktien har pressats en del på sistone dels pga oro för hur systemet med medicin osv skall fungera framledes i USA men också då verksamheten består i fysiska butiker och det är något som dragits över en kam och handlats ned.

Det kan vara någon fartbula på vägen men det ser rimligt ut i WBA för att överväga en stek nu. Som en del i en bred portfölj kan den vara något och det är så jag tänker på den. Om jag skulle slå till blir den en liten del bland många andra bolag.

Länk till Walgreens Boots Alliance hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

SBB lämnar frivilligt utbyteserbjudande till preferensaktieägare


Idag skickade SamhällsByggnadsBolaget ut ett pressmeddelande som jag kan tänka mig att en del av er har funderingar kring. Det handlar om ett erbjudande till preferensaktieägarna. SBB vill helt bli av med dessa aktier för att istället finansiera sig med stamaktier av serie D.
Avkastningsmässigt är det högre direktavkastning på serie D (6,2 procent mot 5,45 procent på preffen). För bolaget blir skillnaden att kreditrating-institut ser annorlunda på dessa aktieslag och stamaktier av serie D leder till en högre rating. Det här med kreditrating är viktigt av anledning att det ger lägre finansieringskostnad ju starkare rating man har. Därför fokuserar SBB och andra fastighetsbolag på detta.

Så här ser det frivilliga erbjudandet kortfattat ut:


  • Utbyteserbjudandet omfattar samtliga preferensaktier i SBB.
  • Deltagande i Utbyteserbjudandet är frivilligt.
  • SBB erbjuder 20 stamaktier av serie D i SBB för varje preferensaktie i SBB som löses in.[1]
  • I förhållande till stängningskursen för SBBs preferensaktie den 23 maj 2019 om 642 kronor och stängningskursen för SBBs stamaktie av serie D den 23 maj 2019 om 32,2 kronor motsvarar Utbyteserbjudandet ett värde om 644 kronor per befintlig preferensaktie i SBB, och en premie om cirka 0,31 procent.


Man måste alltså inte acceptera det här erbjudandet utan man kan acceptera om man vill. På sikt skall man dock förvänta sig att de kommer att avnotera preffen och det kan ställa till det om du vill hålla hårt i dem då. Man kan tex inte ha den i ett ISK om det är onoterat. Det blir krångligt att sälja. När de lanserade stamaktie serie D reagerade jag starkt på hur de kommunicerade det här med planerad avnotering. Jag blev rejält missnöjd då de tryckte på hårt om avnotering. Ungefär som att erbjudandet är frivilligt men om du inte accepterar så väntar en snar avnotering. Nu blev det ingen avnotering direkt efter de gav ut stamaktie serie D, det var för många som höll hårt i sina preffar helt enkelt. Kanske blir det så även denna gången. De som höll hårt i preffarna sist gång gör det förmodligen även nu. I mina ögon är preffarna än mer värda nu när en del av dem är inlösta. Det är färre preffar som har företräde i en eventuell konkurs eller liknande. De preffar som är kvar har således mindre konkurrens om kvarvarande tillgångar i bolaget om något händer.

Vad tycker jag om SBB då?
Ja, jag skrev ju kort om att jag blev grinig en gång men jag har sansat mig sedan dess. Jag har följt bolaget och jag har imponerats av deras agerande och strategi. SBB har gjort sin grej riktigt bra. De har fokuserat på sunda fastigheter, en stark kreditrating och det flyter på för dem. Jag har imponerats av deras framfart. Deras många förvärv av fina samhällsfastigheter och arbetet mot Investment grade kreditrating.

Erbjudandet om frivillig inlösen då?
Ja om jag haft kvar mitt ägande så hade jag helst behållit preffaktier men samtidigt vill jag inte gå in i en avnotering. Jag hade nog behållit preffarna för att försöka sälja dem över börsen när ett eventuellt meddelande om avnotering kommer.

Länk till SBB hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Gå ned 10 kilo innan midsommar


I en värld av fantasi lever enhörningar och de är mycket vackra skapelser. Bland trollkarlar och jättar hör de hemma och det samma gäller andra saker som härstammar i fantasins värld.
I början av sommaren kan man ofta läsa rubriker som "Gå ned 10 kilo innan midsommar". Att gå ned massvis med kilo på kort tid är rena mirakelkuren och hör i mångt o mycket hemma i fantasins värld även det. Visst kan man gå ned massvis på kort tid men det är inte ett sunt och uthålligt sätt att göra det på. Det slutar ofta med att man tappar viktig muskelmassa och dessutom får tillbaka kilona och kanske mer därtill.

Anyhoot: Precis som enhörningen och tappa 10 kilo på nolltid hör hemma i fantasins värld gör även snabba pengar på börsen det.
Vem som helst kan ta idiotiska risker och de flesta blir av med sina pengar. En idiot och hans pengar går för eller senare skilda vägar.
Att satsa på chansaktier för att nå snabb rikedom är inte en bra plan. De allra flesta som gör det misslyckas och de ytterst få som faktiskt gjort sig en hacka på det viset har haft en kopiös mängd tur.

Var inte en idiot.
Gör det smarta valet och investera på lång sikt. Tiden gör underverk och kan göra vem som helst en hacka på börsen. Nyckeln är just långsiktighet. Ränta på ränta är ett mäktigt fenomen där pengarna som pengar skapar ger ännu mer pengar som sedan ger mer.... Det du! Pengarna som pengar skapar ger mer pengar.
Den som inser detta har mycket vunnet. Att inte söla bort pengarna på chansaktier utan att istället  investera dem på lång sikt i tex en billig indexfond. Med åren växer det till sig rejält.

Så kom nu ihåg: Det är tiden som gör dig rik! Pengar som får växa under många år växer till något stort. Time in the market! Ränta på ränta är din allra bästa vän. Ett underverk enligt Einstein.

Trackers


Frågorna strömmar in om det här med Trackers och som svar skriver jag detta inlägg.

En Tracker är en syntetisk hittepåprodukt. Oftast bra för banken men ingen höjdare för oss småsparare. Via finansiellt hokus pokus kan trackers ge en utveckling ungefär som det index/råvara osv som den följer. Om man köper en tracker äger man inte det som den ger exponering i utan man kan tänkas få en liknande kursutveckling.
Bakom en tracker står en bank som lovar och bedyrar att de skall ge dig en utveckling i linje med vad det nu är trackern följer. Efter att banken tagit alla sina avgifter och om inget går illa hos banken för då riskerar du bli av med alla dina pengar.

För oss vanliga småsparare kan det vara en god ide att hålla oss ifrån Trackers och andra hittepåprodukter banker lockar med.

Vi småsparare kan gott hålla oss till aktier och fonder som kan anses vara sunda val för ett långsiktigt spar. Börshandlade fonder eller så kallade ETFer är generellt sett en sund sak och Trackers är inte alls ett bra alternativ till något av detta.

En enkel förklaring kan vara så här: En aktie eller fond är som en riktig kompis medan en tracker är som en osynlig fantasikompis. En tracker är som Alfons kompis Mållgan.
Det går inte att se eller ta på Mållgan men han är ju där i fantasin. Alla vet vi ju att en riktig kompis är bättre än en fantasikompis.

Xact Högutdelande - Sista dag för handel inklusive utdelning


Imorgon den 23/5 är det X-datum för Xact Högutdelande och det betyder att det är första dagen den handlas exklusive rätt till utdelning. Kursen för fonden kommer således att backa motsvarande utdelningen om 5,6 kronor allt annat lika.

Idag är sista dag för handel inklusive rätt till utdelning och den som äger fonden vid stängning idag erhåller utdelningen den 29/5. Även om man skulle sälja imorgon så får man utdelningen eftersom man ägde idag när den avskiljdes.

Jag äger Xact Högutdelande som jag tycker är en suverän komponent i ett långsiktigt spar. Jag köper regelbundet till mig själv och till övriga i min familj, mina barn och min fru.

Läs mitt inlägg om Xact Högutdelande.

Jag köpte 3M


Jag har bevakat 3M under många år men först nu äger jag bolaget. Hittills i år har aktien backat kraftigt. Efter att bolaget presenterade sin rapport för det första kvartalet är marknaden "bäsig" till 3M. Marknaden är negativ till bolaget och dessutom är börsen skakig nu. Jag har marknaden emot mig i bolaget vilket kan vara anledning att det är dålig tajming att köpa nu.
Nu har jag ju inte samma tidsperspektiv som marknaden utan ser på mycket längre sikt än något kvartal eller halvår som börsen tenderar att fokusera på.
3M har backat ordentligt och det i spåren efter att ha rapporterat sämre prestanda för det första kvartalet samt en lägre prognos för helåret än marknaden räknat med.

Kanske bjuder 3M på lägre tillväxt i framtiden det får vi se. Jag tror på dem i långa loppet och ser ingen anledning att de inte skulle kunna prestera rimligt även framledes. De har en bra verksamhet och är långt framme kring utveckling, nya patent, nya prylar osv. De skapar ny business och de förvärvar mer.

För 2019 har 3M lämnat en prognos om $9,25 - $9,75 vinst per aktie. Det är ett brett spann men räknat på den lägsta delen blir p/e-talet 17,9 på kursen $166. Analytikernas uppdaterade estimat är $9,52 för 2019 och $10,46 för 2020.
Utdelningen som betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december summerar till $5,76 i årstakt och ger en direktavkastning om 3,47 procent. Utdelningen för juni har X-datum 23/5 vilket betyder att man behöver äga aktien 22/5 för att erhålla den.
3M presterar stadigt en hög avkastning på eget kapital och 5 års-snittet ligger på 39,72 procent. Utdelningen har de höjt varje år i 60 år och senaste höjningen var nu i mars då den höjdes med cirka 6 procent.

Jag gjorde ett första köp på $166 och är öppen för att ta in fler om den skulle backa en bit ytterligare.

Länk till 3M hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Utdelningar ljuger inte


Jag investerar i bolag som pyntar utdelning. Naturligtvis tittar jag på fler faktorer än bara utdelning när jag investerar men den är i centrum. Det finns flera anledningar att tycka om utdelningar och jag tänkte nämna några nedan. Som vanligt finns det ju flera strategier som kan fungera och det här med utdelningar kan vara en. Alla är vi olika men en strategi kring utdelningsaktier kan vara lättare att följa jämfört med vissa andra.

Utdelningar ljuger inte. Medan man kan trixa med redovisad vinst så är utdelningar riktiga pengar som lämnar bolaget. Det kan man inte trixa med. Inte särskilt länge i vart fall. Skulle ett bolag försöka sig på att trixa och pynta utdelning så uppdagas det snart då pengarna tar slut för bolaget. De kan ju inte trolla fram pengar. Utdelning är ett kvitto på att bolaget genererar kassaflöde och har finanser att skicka vidare pengar till ägarna.

Sunda bolag. Usla bolag pyntar ingen utdelning. De genererar helt enkelt inte tillräckligt med cash för att kunna driva vidare sin verksamhet och samtidigt dela ut pengar till ägarna. Med det sagt är inte alla bolag usla för att de inte lämnar utdelning. Samtidigt är inte alla bolag som pyntar utdelning bra. Som en del av helheten är utdelning ett sundhetstecken. Kom dock ihåg att inte enbart titta på utdelningen. Det finns ju ruttna bananer även bland utdelningsbolagen.

Mogna bolag. Bland utdelningsbolagen hittar man sällan de där fantasibolagen som aldrig tycks bli något. Utdelningsbolag har ofta flera år på nacken och en stadig verksamhet som redan stått pall tidens olika prov. En verksamhet som genererar cash över tid. Cash som man kan dela ut till ägarna i ur och skur. Exempel på mogen verksamhet: Matbutiker, fastigheter, skog, industri. Exempel på fantasibolag; DrömOlles nya fantastiska bränslecellsbolag, PillarNickes mineralutvinning, SkojarUlfs startupbolag.

Enklare att förstå. Det är lättare att förstå sig på mogna bolag med en bevisad hållbar verksamhet. En verksamhet som genererar vinster och stadiga utdelningar. För oss småsparare är det klart enklare att begripa stadiga vinster från matbutiken jämfört med att gissa om när PillarNickes mineralutvinning kan tänkas gå med vinst (förmodligen aldrig).

Historiken talar för utdelningsbolagen. Det är inte bara en trevlig grej det här med utdelningar. Det är enklare att förstå sig på men det har också historiken på sin sida. Historiskt har nämligen bolag som pyntar utdelning slagit både de som inte lämnar utdelning samt breda börsindex. Om detta finns det gedigna studier varav Dr Jeremy Siegel sammanfattat flera av dem i boken Stocks For The Long Run.

Japp det här är några anledningar som talar för utdelningsinvestering. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare och lever delvis på mina utdelningar sedan flera år tillbaka. Jag har ett stadigt kassaflöde i form av utdelningar. I snitt får jag fler än 2 st utdelningar per vecka och det är ett mäktigt kassaflöde att ha. Pengar som jag kan köpa mjölk och barkis för hos Willys eller pengar att köpa fler aktier för.
Jag är mycket långsiktig och har investerat enligt min utdelningsstrategi i cirka 20 år. Under resans gång har jag haft stor nytta av mitt kassaflöde som portföljen genererar. Jag har stadigt köpt fler aktier och i tider av kris och dålig börs har jag fått mer för pengarna. Jag har köpt mer i ur och skur. Ibland kan börsen se mindre billig ut i det korta perspektivet men för mig med ett långt perspektiv är det alltid köpläge. Man kan inte köpa vad som helst till vilket pris som helst utan poängen är att det finns oändligt många bolag att välja mellan och det finns alltid något köpvärt. Nyckeln är att vara långsiktig. Bolag och börsen värderas och bedöms på kort sikt som 6-12 månader. I ett 10-års perspektiv har enstaka kvartal och halvår föga betydelse. Det är enklare att vara långsiktig. Fokusera på att bolag utvecklas bra över tid och bry sig mindre om enstaka kvartal.

Bra råd kring spara och spendera


Jag tittade precis på en riktigt bra video med inspiration och tips kring pengar. Det är ingen sådan där sluta dricka köpkaffe-video utan det är riktigt bra, väl fungerande tips. Tips bla för hur du som helt vanlig Svensson kan satsa på det som verkligen betyder något för dig. Redan de 7 första minuterna tyckte jag var kalasbra men jag har sett hela videon och gillade den i sin helhet.

Matt D'Avella följer jag på Youtube och han lägger regelbundet upp videos av varierande innehåll. Ibland är det minimalism som jag kan finna intressant och ibland är det om att investera/spara.

Den andra snubben heter Ramit Sethi och han är en stjärna inom privatekonomi. Han har skrivit böcker på ämnet och han syns flitigt på Youtube i videos om spar osv.

Tipsen och trixen i den här videon är inte specifika för amerikaner utan det är bra universalgrejer som funkar för alla. Jag gillar verkligen Ramits resonemang om att spendera pengar på det man älskar. Det är kickass bra och mycket rationellt egentligen. Många kan nog hålla med om det men behöver en spark i baken för att faktiskt göra just så som han säger i videon. Att noga tänka ut vad man genuint värdesätter och lägga pengar på just det.

Fortum pimpar vattenkraft med Teslabatteri


Jag har tänkt en del på Fortum den senaste tiden och siktat på att skriva ett inlägg om mina tankar. Idag såg jag ett intressant pressmeddelande om bolaget och slår två flugor i en smäll. Jag vill lyfta fram deras fräsiga grej de nämner i pressmeddelandet samt kort vädra mina tankar kring en investering i Fortum.

Fortum Sverige meddelade idag att de använder batteriteknik i en anläggning för att jämna ut uttaget ur vattenkraftaggregaten och för att bättre kunna hantera snabba förändringar i nätet.

Kort citat från Fortums pressmeddelande:

"Energilagret, bestående av ett större antal litiumjonbatterier, har nu tagits i drift vid Forshuvuds vattenkraftverk. Det är första gången som batterier används i det svenska elnätet för att stödja vattenkraft och förbättra reglerkraften. Energilagrets totala lagringskapacitet är på 6,2 MWh med en maximal effekt på 5 MW.

I Sverige står vattenkraften för närmare hälften av den totala elproduktionen medan den i Norge dominerar totalt med 96 procent. I takt med att vindkraften byggs ut så förändras även energisystemet, mer väderberoende elproduktion ökar behovet av reglerkraft för att hålla balansen i systemet, inte minst då korttidsreglering under en minut. Det har vattenkraften idag svårt att klara samtidigt som just snabbheten är batteriernas styrka. Lösningen i Forshuvud innebär att batteriet tar den snabba frekvensregleringen medan vattenkraftverket följer efter. Det här gör att det blir en bättre och snabbare frekvensreglering samtidigt som slitaget på vattenkraftverkets mekaniska delar minskar eftersom snabba förändringar förkortar deras förväntade livslängd."

Det är Fortums förhoppning att kunna ta i bruk det här batterisystemet i alla svenska anläggningar. De uppger att investeringen är på 3 miljoner Euro för den här anläggningen och det låter inte som mycket pengar. Själva nämner inte Fortum Tesla men jag kollade noga på en av bilderna och noterade att det står Tesla på prylarna.
En intressant och bra satsning det här från Fortum och jag tror vi får se mer av den varan framöver.

Så till mina tankar kring en investering i Fortum. Jag har eventuellt varit lite för positiv i mina antaganden framöver. Medan jag har sett Uniper som en stadig bidragare till resultatet framledes har jag läst andra analytiker som snarare ser Uniper som en risk och att det kan dra ned Fortum på sikt. Jag går inte rakt av på det andra skrivit och tänker om bolaget men jag väljer att anta en försiktigare hållning. Nuvarande kurs kring 18-19 euro har jag tidigare funnit okej medan jag nu med en mer försiktig hållning till framtida potential avvaktar eventuellt lägre kurs för att finna den intressant för en investering. Kurser kring 16-17 euro får mig att titta närmre igen.

Länk till Fortum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Warren Buffett - Jag hittade en riktigt juvel på Youtube


Jag kikar in på Youtube dagligen i jakt efter videos på ämnet finans. Nu har jag hittat en riktig juvel tycker jag i den här tidiga intervjun med Warren Buffett.
Enligt rubriken är det hans första TV-framträdande och om det stämmer eller ej låter jag vara osagt men det är definitivt ett av de allra tidigaste framträdanden han gjort.

Han är kvick i svaren och säger intressanta, tidlösa saker kring investeringar. Här går det undan och i denna korta video lyckas han få med en rad uttryck och stories som han är känd för. Videon är bara 7 minuter lång och jag hoppas att du också tycker den är toppen.

I min värld - Buy quality cry once OT

Så var det dags för ett inlägg som handlar om lite annat än det vanliga börstugget jag kör. Ett så kallat Off Topic-inlägg. Jag tycker det är ganska kul att skriva dessa. Min fru har sagt att det är de enda hon läser ty de andra jag skriver är fasligt tråkiga. Ja som ni kan ana delar vi inte intresset kring börsen men hon är ganska go ändå. Here we go:


Jag har varit dålig i ryggen ett tag varpå det inte blivit någon träning på flera dagar. Det är ännu inte fantastiskt i ryggen men hey; man kan ju träna lite försiktigt.. Idag har jag cyklat mountainbike på enkla skogsstigar och bara cruisat fram för att ta mig till utegymmet. Jag körde lite bänkpress och annat gött för att sedan cruisa vidare på fina skogsstigar och hästpromenadstigar. Förhoppningsvis blev jag inte sämre i ryggen i vart fall.


Buy quality cry once - Kanske har ni sett mig skriva så om investeringar på börsen och det syftar till att betala för kvalitet och att det lönar sig. I helgen shoppade jag bla nya shorts och slog till på ett par från Fjällräven. De känns fantastiskt mot kroppen och jag tycker de är riktigt nice. Kostar mer än slit och släng på H&M men överlever förmodligen flera omgångar shorts av slit och släng-typ. Ni som äger bolaget Fenix Outdoor kan glädja er dubbelt upp över mitt shoppande. Det är bolaget som äger både Fjällräven och butikskedjan Naturkompaniet. Ett bolag jag gillar för övrigt. Kanske hittar de in i min portfölj i framtiden. Shortsen heter Fjällräven Abisko Shorts.


När jag ändå är inne på det här med shopping kan jag glatt nämna den senaste boken jag läst. Snacka Snyggt av Elaine Eksvärd och en kul grej med den är att jag i butiken fastnade för omslaget och tänkte att hon ser proffsig ut och vet nog precis vad hon snackar om. I boken får man sedan läsa om vikten av klädsel kring det här med retorik. Min fru visste precis vem Elaine är medan jag främst  känner till Warren Buffett och andra gamla gubbar och inte hade koll på Elaine innan. Well, nu har jag koll och hon kan det där med retorik och att snacka snyggt precis lika bra som jag fick uppfattning av från omslaget. Jag köpte den för snack rent generellt och det behandlade den mer än väl. Man får även info bla om hur man pratar som ledare och som föreläsare. Något många av oss kan bli bättre på är att säga tråkiga saker, negativa osv och det får vi en släng av det med. Exempelvis hur man snyggt kan be stinky feet snubben på tåget att vänligen ta på sig sina skor igen. Länk till boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/snacka-snyggt-den-stora-boken-om-modern-retorik-9789113087306

Jag fick ett mail från en läsare som har en blogg på ett helt annat ämne och jag surfade in för att kolla läget. Där fastnade jag en bra stund då det var en hel del intressanta inlägg på ämnet mat och resor. Ett inlägg jag främst fastnade för handlade om en BBQ restaurang i Austin Texas där man fick stå i kö från tidig morgon för att få komma in och äta. Helknas men fascinerande. https://www.matochresebloggen.se/


Apropå bloggar så nämner jag gärna en annan blogg som jag snubblar in på då och då. Flaggan ovan är Vietnams och av någon anledning finner jag landet fascinerande.  Kanske bottnar det i filmklassiker från min barndom som Good Morning Vietnam, jag vet inte jag bara gillar Vietnam och det finns det åtminstone en till som gör: Fredrik som driver bloggen Frontier Vietnam. Han är såpass inne på Vietnam att Business Sweden tog med honom dit för att träffa näringsliv mm. Länk till bloggen https://www.frontiervietnam.com/

Game of Thrones: Vad i hela Hälsingland sysslar de med?! Inga spoilers men känner mig frustrerad och skriver av mig kort. Den sista säsongen håller inte samma klass som tidigare.

Japp så var det med det inlägget. Lite av varje. Ha en bra dag hörrni.

Alarmerande rapport om ungas spar


I helgen som gick läste jag en artikel om ungas spar. Glädjande nog stod det att sparandet ökat rejält i gruppen där hela 41 procent av 18-24 åringar uppger att de sparar till pension. Det är nästan dubbelt upp mot bara två år sedan. Mindre rolig läsning är att den vanligaste sparformen är sparkonto. Swedbank uppger att 3 av 4 ungdomar väljer sparkonto.

Varför är det så illa då?
Det är ju ränta på ränta-effekten som gör något stort av pengarna!

Och hur saftig är då räntan när man sparar på ett sparkonto? Ja om man kollar hos en vanlig storbank är det inte särskilt fett. Låt oss ta Swedbank som exempel då de medverkade i nämnda artikeln med info om spararna. Swedbank erbjuder ett par olika sparkonton.
Det är "E-sparkontot" som är smidigt och erbjuder 0 procent ränta.
Sedan finns det Sparkapitalkonto som är tryggt och erbjuder 0 procent ränta.
Observera att det är Swedbanks egna beskrivningar; Smidigt och Tryggt.

Noll procent hos storbanken alltså. Tittar man på en nischbank men ändå en förtroendegivande sådan kan man spana hos Statliga SBAB.
SBAB krånglar inte till det som Swedbank utan de har ett vanligt sparkonto och erbjuder 0,6 procent ränta på det.

Så noll eller 0,6 procent ränta får man på sparkontot och det är ju inte fett. Blir inte mycket till ränta på ränta utav det.

Men vad är allt det här snacket om ränta på ränta nu då? Ge dig med det tjötet och bara lägg fram hur gött det är egentligen... Ja, här har ni svart på vitt:

Om man sparar 500 kronor per månad i 40 år så sätter man undan totalt 240.000 kronor. Det är så mycket pengar man har på kontot efter 40 år med ett spar till 0 procent ränta hos storbanken. Väljer man SBAB och 0,6 procent ränta blir det som sagt inte mycket mer, då har man cirka 271.000 kronor efter 40 år.
Sparar man istället på börsen via en billig indexfond kan man tänkas få 8 procent ränta per år i snitt och efter 40 år blir de där 500 kronor per månad till 1.620.000 kronor.

Man har satt undan 240.000 kronor totalt och ränta på ränta-effekten boostar det där till 1,6 mille!
Det är 1.380.000 kronor bara i ränta-på ränta effekt. WOOW eller hur.

Nu är det inte garanterat att börsen avkastar just 8 procent. Sett till de senaste 30, 50, 100 åren har den avkastat såpass och det är rimligt att den gör det även de kommande 40 åren. Något man närapå skall ta för givet är att det åtminstone ger bättre avkastning än sparkontot på 40 år.

Här är länk till artikeln jag läst. Längst ned i artikeln finns det en kort video där de pratar om just ränta på ränta. Kolla in den, jag tyckte den var fräsig. https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/allt-fler-unga-sparar-till-pensionen

Nytt bolag i portföljen: Utdelningshöjaren Leggett & Platt


Idag är det rejält sura miner på börsen och ett bolag jag spanat på ett tag tog det där sista skuttet ned som jag hoppats på för att ta en initial stek. Jag har köpt Leggett & Platt och jag tycker det är ett attraktivt pris jag pyntat för den nu runt $37.

Nyligen meddelade de höjning av utdelning till $1,6 per år vilket ger en direktavkastning om 4,3 procent. Vinsten väntas bli kring $2,5 i år och $2,75 för 2020. På innevarande års antagna vinst är p/e-talet strax under 15. Utdelningen betalas kvartalsvis i januari/april/juli/oktober.

Leggett & Platt är ett industribolag som bla tillverkar fjädrar till sängar och möbler. De har stadiga finanser och god täckning av utdelningen. Den senaste utdelningshöjningen är bolagets 48:e år i följd och de har gått igenom en rad motgångar och tuffa år under bolagets dryga 130-åriga historia.

Skulle det bli betydligt sämre tider de närmsta åren kanske ett köp nu är illa tajmat på kort sikt men i det långa loppet tror jag det här är ett rimligt bolag att äga. Att gå och oroa sig för eventuellt sämre tider är inget jag ägnar värst mycket tid. Jag investerar i bolag som jag tror är riktigt bra i det långa loppet.

Leggett & Platt presterar bra och de har en anrik historia och en sund bolagskultur. Jag känner mig stolt över att äga det här bolaget. Jag tycker det är en såpass bra deal nu runt $37 att jag tog en tillräckligt stor stek som jag kan vara nöjd med samtidigt som jag fortfarande har utrymme att köpa lite mer ifall betydligt bättre läge bjuds.

Länk till Leggett & Platt hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Positiv faktor för Lundbergs aktie


För oss långsiktiga är detta kanske ingen större sensation men det kan finnas en möjlighet på kort sikt i Lundbergs. Aktien är inte den mest likvida och när större köptryck uppstår brukar den kunna pressas uppåt.
På sistone har substansrabatten förvisso redan minskat men det kan vara så att aktien pressas upp ytterligare i värdering.

Per den 3/6 2019 tas Lundberg upp i Nasdaqs index OMXSB eller OMX Benchmark Index som det kallas. Det föranleder att en rad fonder behöver köpa in sig i bolaget för att spegla indexet korrekt.

Jag har inte följt det här i just Lundbergs tidigare men jag har sett det i andra liknande aktier. Latour är ju snarlik till karaktären med viss begränsning i likviditeten ändock om den är mer likvid än Lundbergs och jag vill minnas att det blev extra skjuts upp i Latour när de togs upp i index på.

Ja ja, det här får ju var och en avgöra om det är något att spana vidare på. Själv investerar jag långsiktigt och utnyttjar inte sådana här eventuella möjligheter även om jag tycker mig se dem.

Länk till Lundbergs hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Legget & Platt höjer utdelningen för 48:e året i följd


Leggett & Platt är ett amerikanskt industribolag främst känt för att tillverka delar till sängar och möbler såsom fjädrar mm. Jag har knappt nämnt bolaget här på bloggen men kan ha skrivit om det några vändor på twitter. Ett fint bolag med lång historia. De har över 100 år på nacken och grundades på rena vilda västern-tider. De har givit ut en bok helt ägnad åt bolagets historia. Från de två gubbarna som uppfann fjädrarna som kom att revolutionera sängmadrasser och folks nattsömn till förvärv av bolag, nya patent, nedbrunna fabriker, strejker mm. Jag har läst boken som en del i min analys av bolaget.

Jag gillar bolaget och spanar på dem för att eventuellt köpa in mig. Värderingen är klart lockande nu men det är inte enkom solsken på himmelen. En del av verksamheten består i försäljning till fordonsindustrin och den går ju trögare nu. Såpass att det för stunden drar ned bolagets prestanda. Det här är en faktor som sannolikt satt lite extra press på aktien på sistone. De står inte och faller med fordonsindustrin men en del av försäljningen ligger där och det kommer nog vara något utav en broms en tid framöver då outlooken generellt sett är ljummen i fordonssektorn.

Legget & Platt har stått pall riktigt tuffa tider under bolagets historia på över 100 år. De har uppvisat en imponerande stabilitet och uthållighet. Att de höjt sin utdelning varje år i nästan 50 år i följd är en sorts kvitto på det.

Förra veckan meddelande bolaget som väntat att de höjer sin utdelning och det med 5,3 procent till $1,6 vilket ger en direktavkastning om 4,2 procent på en kurs strax över $38. Utdelningen betalas kvartalsvis i januari/april/juli/oktober. Nästa utdelning har X-datum 13/6 och för att erhålla den måste man alltså äga aktien handelsdagen innan. Leggett & Platt väntas göra en vinst kring $2,5 per aktie under 2019 vilket innebär en utdelningsandel om 64 procent och ett p/e-tal på 15,3.

Länk till Leggett & Platt hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag ligger långt efter index


I veckan såg jag ett par sparare beklaga sig över att de ligger efter index och hey; Det gör jag med.
Hittills i år ligger jag rejält efter index och det är okej.
Den som helt och hållet investerar i index kommer stadigt prestera som index minus eventuella avgifter. Vi andra som inte investerar enbart i index kommer ha perioder där vi ligger efter. Förhoppningsvis är perioderna vi ligger före desto längre och oftare men så här är det.

Japp jag ligger efter index och magen kniper inte. Inte av att ligga efter på några månaders sikt. Kanske ligger du också efter och tycker det känns jobbigt. En sak som kan skänka lite tröst är att se över portföljen och de bolagen du äger. Om du genuint känner att du äger bra bolag som du tror på i långa loppet tycker jag att du skall ta fäste på det.

Var glad över de bra bolagen du äger. Att du är en delägare i det där fina bolaget som kommer prestera bra i det långa loppet.

Har du en stadig grund i portföljen? Med en stadig grund står du rustad för börsens hårda prov över tiden. Läs mitt inlägg på ämnet: http://petrusko.blogspot.com/2019/04/jag-har-byggt-en-stadig-grund-i.html

Guld och gröna skogar


I en tid av klimatdebatt och Greta Thunberg i media passar ju den här skriften utmärkt. Jag har läst ett recenssionsexemplar av boken "Guld och gröna skogar" av Sasja Beslik och Karim Sayyad.

Innan jag läste boken hade jag inte riktigt koll på Sasja Beslik som har en imponerande meritlista kring det här med hållbarhet och klimatet. Jag hade viss oro att boken skulle vara muppig åt klimathetshållet men det här kom att bli en mycket angenäm bekantskap. Både boken och att jag kom att höra talas om Sasja. Nu följer jag honom på twitter och ser fram emot att läsa hans tankar osv på området framöver.

I boken Guld och gröna skogar får man en bra bild av de utmaningar vår planet står inför. Med lättsmält fakta i form av siffror får man en bild av hur vi kan påverka genom att äta lite mindre kött, köra mindre med bilen osv. Jag uppskattade den delen, att man fick ett större grepp om hur man kan påverka och att boken inte pang tjoff gick rakt på hur man gör det via investeringar.

En del handlar om hur man påverkar genom att investera i hållbara fonder och jag fann det mycket lärorikt att läsa om hur Sasja/Nordea arbetar på den här fronten. Om man inte sätter sig in i det där är det lätt att tänka att ja ja det följs lite riktlinjer och jox, hur stor skillnad kan det göra egentligen..
Alla arbetar naturligtvis inte likadant men det var riktigt nice att höra hur det här gänget arbetar och verkar för mindre påverkan på klimatet och vår planet.

Det här är en bok som kommer höja ditt medvetande kring klimatpåverkan samt vad du kan göra för att minska din del i det. Det är inte krångligt och det är inte dyrt. Jag har en annan syn på hållbara investeringar/fonder nu när jag har läst den här boken. En mer initierad syn. För det är jag tacksam.

Länk till boken hos Adlibris:
https://www.adlibris.com/se/bok/guld-och-grona-skogar-investera-klimatsmart-och-bli-rik-9789188849199

Länk till boken hos Bokus:
https://www.bokus.com/bok/9789188849199/guld-och-grona-skogar-investera-klimatsmart-och-bli-rik/

Telia makulerar aktier


I veckan meddelade Telia att man makulerar cirka 120 miljoner aktier. Det här är helt i linje med vad de sagt att de skall göra och innebörden är att varje kvarvarande aktie ger rätt till en större del av bolaget och dess vinster.

Det är en del av återköpsprogrammet som löper och innebär att Telia köper åter egna aktier för 5 miljarder kronor per år med avsikt att sedan makulera dem. Detta är ett effektivt sätt att föra över kapital till ägarna. Återköpsprogrammet inleddes förra året och är på totalt 15 miljarder kronor över tre år. De har alltså redan köpt aktier för 5 miljarder kronor som de nu makulerar och de är i full färd med återköp av en ny batch på 5 miljarder kronor fram till nästa vår.
År 2020 är sista året i det nuvarande återköpsprogrammet och jag tycker det här är en stark faktor för ett eventuellt investeringsbeslut i Telia. Under detta och nästa år kommer de fortsatt finnas där som en stadig köpare av egna aktien och för varje aktie de köper blir de kvarvarande mer värda.

Efter makuleringen av aktier är det totala antalet aktier i Telia nu: 4.209.540.375 stycken.

En av effekterna från sådana här återköp är att även om Telia inte delar ut mer pengar totalt sett så blir ändå utdelningen per aktie högre. Detta eftersom det finns färre aktier kvar som skall dela på kakan.

Telia delar i år ut 2,36 kronor per aktie och nästa år kommer det igen vara färre aktier som skall dela på utdelningen. Dessutom har Telia guidat om betydligt större kassaflöde under 2019 och det är vad de grundar sin utdelning på. Man skall definitivt vänta sig högre utdelning per aktie nästa år.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Hållbarhetsprofilen


Det finns många fonder som arbetar med hållbarhet men det skiljer vida hur och vad de egentligen gör. Jag har hittat en sajt som reder ut det där åt oss.
På ett smidigt sätt kan man på den här sajten se vad en viss fond gör i ett hållbarhetsperspektiv som tex: Nolltolerans mot kol, klusterbomber och kärnvapen men lite granna pornografi är okej.

Spana in sajten Hållbarhetsprofilen i länken:

http://hallbarhetsprofilen.se/index.html

Respektive fondbolag har ju den här infon men här är det samlat på ett ställe och det presenteras likadant för alla fonder. Väldigt tydligt och lätt att greppa.

Igår ökade jag i Investor


Egentligen siktade jag på att köpa fler Hemfosa då jag precis tagit in dem och köpt i omgångar de senaste dagarna. Igår var X-datum för Hemfosa och den handlas alltså utan rätt till kvartalsutdelning. Kursen har stigit snabbt och den avskiljda utdelningen fick heller inte aktiekursen att ta ett steg tillbaka. Jag makulerade min köporder i Hemfosa och slog till på fler Investor istället.

Investmentbolaget Investor är en viktig komponent i min portfölj och jag köper regelbundet fler. I grafen ovan syns en del av köpen jag gjort de senaste 3 åren. Jag skriver en del av köpen för som ni ser har jag några röda bollar som indikerar sälj. De där försäljningarna är när jag flippat mellan A och B-aktien. När jag har ägt B-aktien har jag gjort mina regelbundna köp i den och de syns ju inte i den här grafen som bara visar mina transaktioner för A-aktien.

Igår var sista dagen Investor handlades inklusive rätt till vårens utdelning om 9 kronor och idag är alltså X-datum. Aktien handlas exklusive rätt till 9 kronor utdelning och skall allt annat lika backa med det beloppet idag.

Investor bjuder på mycket bra riskspridning och potential i sina många olika bolag och jag vill gärna äga betydligt mer av bolaget på sikt. Just nu väger Investor kring 5,5 procent i min portfölj vilket jämfört med de flesta andra innehaven ändå är en relativt tung viktning. När jag funderar kring hur stor viktning jag kan tänka mig landar jag i att jag vågar vikta den tyngre än något annat bolag eftersom den ger så god riskspridning. Mitt största innehav är Castellum och väger kring 15 procent i min portfölj.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Ratos har beslutat om ny utdelningspolicy


Idag rapporterade Ratos för det första kvartalet 2019 och det var ju som vanligt inte mycket att hurra över. Förvisso presterade bolagen mindre dåligt men det är ju inte bra. Ja ja, så är det med Ratos och det håller nog i sig ett tag till framöver. De är ju på resans väg i omvandlingen till sundare prestanda men de har bara kommit en liten bit. Lång väg kvar alltså innan Ratos är ett sunt bolag med rimlig prestanda.

I rapporten skriver de som en av de första nämnvärda sakerna att styrelsen beslutat om en ny utdelningspolicy. Den får man bläddra och bläddra och leta efter för att hitta vad det innebär.

Så här skriver Ratos om sin nya utdelningspolicy:

"Ratosaktien ska kännetecknas av stadigt ökande
utdelningar över tid kopplat till ett ökande resultat och en
stabil finansiell ställning. Styrelsen gör bedömningen att
med en utdelningsandel om 30-50 procent av resultat efter
skatt hänförligt till moderbolagets ägare, så tillvaratas dessa
villkor."

Ja det låter ju rimligt om det vore ett helt vanligt sunt bolag och de presenterar det som det är en solklar grej det här. Nu vet vi ju inte hur framtiden ser ut varpå vi får blicka bakåt, vad skulle utdelningen bli per 2018 givet den nya policyn? Jo, det hade inte blivit någon utdelning alls eftersom de gjorde en förlust.

Om man skall vara optimistisk samt lita på Ratos så skriver de ju uttryckligen att med de där parametrarna i utdelningspolicyn så tillvaratas de där villkoren. Ja, stadigt ökande utdelningar alltså, det går ju knappt tolka på annat sätt. Per 2018 sänkte Ratos utdelningen till 0,5 kronor och idag är faktiskt sista dagen aktien handlas med rätt till den utdelningen. Imorgon 9/5 är alltså X-datum.
Om Ratos skall leva upp till den nya policyn skall de under 2019 prestera minst 1 krona i vinst per aktie efter skatt och sedan skall det öka stadigt följande år.

Inte omöjligt att de fixar det. Den nye VDn som inte längre är så ny framstår mycket skicklig och bra på det han gör. Jonas Wiström heter han och han gav ett gott intryck vid bolagets kapitalmarknadsdag förra sommaren och han har även gjort det vid rapporttillfällen osv därefter. Japp, jag gillar Wiström.

Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Investmentbolaget Kinnevik ett bet på telekom


Kinnevik är ett stort investmentbolag med många olika bolag i portföljen men några få innehav väger väldigt tungt. De har en stor stek i klädhandlaren Zalando och de har en jättestek i telekom. Faktum är att om man överväger en investering i telekomsektorn så som Telia eller Tele2 så kan Kinnevik vara något att överväga. Mer än hälften av Kinnevik består av Tele2 och Millicom.
Utöver dessa äger Kinnevik en lång rad bolag men i det stora hela är det en fis i havet där och en prutt i rymden här. Det är jordnötter alla de där andra bolagen medan Zalando och de här två telekombolagen står för nästan hela Kinneviks portfölj.

Bra eller dåligt är upp till var och en att avgöra men någon bra diversifiering bjuder inte Kinnevik på. Det är ett bet på telekom och man får en stor stek Zalando på toppen av det.

Jag äger inte Kinnevik och har aldrig gjort det. Deras skicklighet att investera och bygga en bra portfölj har aldrig imponerat på mig. Nu tror jag på telekombolagen och kan tycka att Kinnevik kan vara ett intressant case i den aspekten.

Utdelningen är delad i tu varav 4,25 kronor har X-datum idag 8/5 och resterande 4 kronor delas ut i november. Kinnevik handlas alltså idag utan rätt till de där 4,25 kronorna. Totalt är utdelningen 8,25 kronor vilket ger en direktavkastning kring 3 procent.

Länk till Kinnevik hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Hemfosa rapport kvartal 1 2019


Idag har fastighetsbolaget Hemfosa rapporterat för det första kvartalet 2019. I bilden ovan är några utvalda händelser hittills under året. Hemfosa är fokuserade på att äga samhällsfastigheter så som skolor, polisstationer, domstolar mm och de är verksamma i Sverige, Norge och Finland. Sverige är i särklass störst med ett fastighetsvärde på 25,5 miljarder kronor. Tvåa kommer Norge där Hemfosa äger fastigheter för 9,5 miljarder kronor. Finland är en nyare satsning och där äger man än så länge "bara" 1,9 miljarder kronor i fastigheter.

Det råder en stor efterfrågan på samhällsfastigheter och om detta nämnde Caroline Arehult lite om i VD-ordet. Ett kort citat nedan:

"Som vi tidigare har beskrivit är behoven av samhällsfastigheter
stora på våra marknader, såväl från en växande befolkning som
från en större andel yngre och äldre med behov av skolor, vård
och omsorg. Befolkningstillväxten är främst koncentrerad till
stora och mellanstora kommuner, orter där Hemfosa har bred
närvaro. Sammantaget skapar utvecklingen ett tryck på utökad
lokalyta, både i form av nybyggnationer och omvandling av
fastigheter för samhällsverksamheter, något Hemfosa kan bidra
med på samtliga våra marknader."

Bolaget rapporterade ett substansvärde om 79,52 kronor (EPRA NAV).
Fastighetsvärdet var 36,9 miljarder kronor.
Hyresintäkterna ökade 21 procent mot samma period föregående år tack vare förvärv och projekt.
Förvaltningsresultatet ökade 27 procent till 309 miljoner kronor som en följd av ökade hyresintäkter.

Jag tycker Hemfosa visar upp en rimlig prestanda i den här rapporten och jag tror på dem och den nya affärsplanen. Det är en 5-års plan och innefattar bla ett mål om ett fastighetsbestånd på 50 miljarder kronor och att utdelningsbart resultat per aktie skall öka med minst 10 procent i snitt.

Länk till Hemfosa hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag köpte Hemfosa


Jag har inte ägt Hemfosa sedan innan de delade verksamheten i två börsnoterade bolag: Hemfosa och Nyfosa. Jag hade en väldigt fin vinst i min investering och kände mig lite osäker på delningen varpå jag valde att sälja och avvakta. Nu är delningen avklarad och Hemfosa har presenterat nya finansiella mål och en ny affärsplan. Det är just samhällsfastigheterna som attraherat mig i Hemfosa och det är bara den delen jag följer efter delningen. Nyfosa blir förmodligen bra det också men det är inte den typen av bolag jag vill äga.

Hemfosas inriktning på samhällsfastigheter attraherar mig och strategin att förvalta fastigheter och fokus på förvaltningsresultat är min grej. Vissa bolag har stort fokus på transaktioner och intjäning på att sälja fastigheter. Det är inte något som tilltalar mig utan jag vill ha de här bolagen som fokuserar på att tjäna pengar genom att hyra ut de fina fastigheterna de äger.

Den nya affärsplanen som bolaget presenterat gillar jag och VD Caroline Arehult har uttryckt sig mycket tydligt och kraftfullt att de skall prestera 10 procent årlig tillväxt av utdelningsbart resultat i snitt under kommande 5 år. Jag tar henne på orden och förväntar mig att utdelningen höjs med 10 procent per år.

Utdelningen betalas kvartalsvis om 0,6 kronor och summerar till 2,4 kronor per år. Jag pyntade idag 76 kronor för Hemfosa och det ger en direktavkastning om 3,15 procent. Nu på onsdag är det X-datum för en utdelning om 0,6 kronor vilket betyder att imorgon är sista dagen för handel inklusive rätt till den utdelningen. Nästa utdelning är i juli.
Det är ingen värst hög direktavkastning men givet att utdelningen höjs enligt mina förväntningar tycker jag att det är attraktivt.

Att jag slog till på just 76 kronor är för att det är en kurs jag sedan tidigare satt upp som en rimlig nivå där jag kan tänka mig att ta en första stek igen. Det är ungefär i linje med substansvärdet som de rapporterade per årsskiftet. Imorgon rapporterar de för det första kvartalet och presenterar aktuellt substansvärde.

Länk till Hemfosa hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Berkshire Hathaway årsstämma - 7 timmar med Warren Buffett


I lördags var det dags för årsstämma i Berkshire Hathaway, Warren Buffetts bolag. Det har blivit rena folkfesten då tiotusentals människor från vida världen åker dit för att lyssna till radarparet Warren Buffett och Charlie Munger. Hela grejen kretsar egentligen kring frågestunden där de två herrarna under flera timmar svarar på frågor från publiken, journalister och mailfrågor.

Det här sänds live av Yahoo Finance som nu lagt upp sändningen på Youtube. Jag såg nästan hela härligheten och tyckte att det var ett sant nöje att få höra Buffett och Munger svara på diverse frågor och prata om relevanta ämnen. 7 timmar är lång tid och jag har full förståelse för att man inte pallar med att se så länge. Är du intresserad av Buffett eller investeringar kan det ändå vara värt att se en del. Börja titta och se så länge du pallar. Man kan ju alltid dela upp tittandet i sekvenser som passar en själv. Om man tycker det är attans bra kanske det slutar med att man ser alltihop.

Jag är imponerad av Buffett och Mungers prestanda samt deras resonemang kring investeringar och att äga bolag. När jag tittade på sändningen kom jag att tänka på Investor som jag tycker har vissa likheter med Berkshire Hathway men ändå är väldigt olikt. Investor har ingen Buffett men de har en sund inställning till att äga bolag och investera för det långa loppet. De äger en rad noterade börsbolag och de har en rejäl portfölj med onoterade bolag. Allt från små pluttbolag till stora bjässar som Mölnlycke ryms i den onoterade delen.

Jag gillar upplägget i Berkshire Hathaway med innehav i stora börsbolag samt ett stort knippe onoterade verksamheter. De har en lång historik samt en sund strategi och det här kan jag säga även om Investor.

Både Berkshire och Investor kan vara goda alternativ till indexinvestering och de bjuder på kött och blod, de är liksom en mer meningsfull investering än index. Jag är stolt delägare i Investor medan jag inte har något ägande i Berkshire Hathaway. Inte för att jag ogillar det senare men det passar dels inte min strategi med fokus på utdelningar och dessutom tycker jag bättre om både Investor och Latour.

Garant satsar på färdiga måltidslösningar


Garant är Axfoodkoncernens egna varumärke av det finaste slaget. Inte fokus billigt billigt utan fokus attans bra till rimligt pris. Man tummar inte på kvalitet för att nå lägsta möjliga pris utan det är fina förpackningar, bra ingredienser, god smak osv.
I fredags skickade Axfood ut ett pressmeddelande om att Garant nu satsar på färdiga måltidslösningar. Jag tyckte att det var extra kul att läsa om just det för det är något jag funderat på. Jag har noterat i butiker och bland mina medmänniskor att det ligger stora pengar i det här med färdiga måltider i butik. Samtidigt som jag noterat att Axfood inte har något sortiment av egna varumärken att tala om. Men nu blir det alltså ändring på det. Klart att de skall ta en del av den kakan. Att erbjuda bra produkter till rimligt pris och tjäna mer pengar på att sälja det istället för Findus, Dafgårds osv.

Axfood är väldigt långt framme på det här med egna varumärken och den försäljningen utgör en stor del av deras totala omsättning. Som aktieägare är jag mycket nöjd med deras angrepp och strategi för det här. Axfood har verkligen gjort ett bra jobb på egna varumärken och det betalar sig väl genom högre intjäning. Som kund har jag fått ett stort förtroende för Garant som generellt sett håller en hög kvalitet. De har byggt upp ett gott renommé för Garant och man kan som kund tryggt välja det och veta att man får en vara som möter förväntningarna.

Så här skriver Axfood om satsningen på färdiga måltidslösningar:

 Det rör sig om ugnsrätter, grytor, sides och pizzor, som kommer att finnas i kyldiskarna och online i Axfoods olika butikskedjor som Willys, Hemköp, Tempo och Mat.se.

–  Vi har utvecklat måltidslösningarna och tagit fasta på det vi förknippar med bra och hållbar mat, exempelvis många vegetariska rätter och att köttet är svenskt. ”Middagstricket” är vårt sätt att inspirera till hur man snabbt kan fixa lunchen, middagen, mellisen eller fredagsmyset genom att kombinera produkter ur Garants breda sortiment, säger Johan Neuman, affärsområdeschef för Egna märkesvaror på Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag.

Måltidslösningar är ett starkt prioriterat område för Axfood och bolagets kedjor. Allt i syfte att underlätta för konsumenterna att få mat som smakar hemlagat på bordet snabbare och bekvämare. Eller mer tid att äta, mindre tid att laga som allt fler efterfrågar.

Wallenstam kvartal 1 2019


Fastighetsbolaget Wallenstam har precis presenterat sin rapport för det första kvartalet 2019. De uppvisar en bra prestanda och som vanligt har de skapat en kort och bra video för att presentera rapporten och hålla dig uppdaterad om bolaget.

Wallenstam är ett fantastiskt bra bolag. De äger hyreslägenheter på starka lägen och de har en lång historik av bra prestanda. De är också mäkta bra på det här med investerar relationer med en bra hemsida osv samt videos som denna.

Spana in videon på cirka 6 minuter.

Wallenstam pyntar en utdelning om 1,9 kronor vilket på en kurs om 91 spänn ger en direktavkastning om 2,1 procent. Utdelningen är delad i tu varav en del betalas på våren och den andra delen i oktober. Den första delen om 0,95 kronor hade X-datum igår den 3/5. Det betyder att aktien nu handlas exklusive rätt till vårens utdelning.

Fastställt utdelningsbelopp i Xact Högutdelande


Idag har fondbolaget Xact meddelat utdelning för den börshandlade fonden Xact högutdelande och det blev en fet höjning mot föregående år.
Utdelningen i år blir 5,6 kronor vilket är en höjning med 12 procent mot förra året. Utav fondens NAV utgör utdelningen 4,51 procent.

X-datum är 23 maj.
Sista dag för handel inklusive rätt till utdelning är 22 maj.
Utdelningen dimper in på depån 29 maj.

Jag äger den här fonden och tycker det är en utmärkt bas i ett långsiktigt spar. Den innehåller 45 nordiska bolag med sund vinst och utdelning.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3M köper hälsovårdsbolaget Acelity


Industrikonglomeratet 3M köper hälsovårdsbolaget Acelity för 6,7 miljarder dollar. Köpet finansieras med cash och ny skuld. Den här cashen trollar man inte fram hur som helst utan den tas delvis från återköpsprogrammet.
3M hade planerat återköpa egna aktier för 2-4 miljarder dollar under 2019 men sänker nu den planen till 1-1,5 miljarder dollar.

Det ligger i deras strategi att göra förvärv likt detta och de är duktiga på det så det här köpet blir nog bra det med. Jag var mycket positiv till det fina återköpsprogrammet som skulle utgöra en mycket stor kapitalöverföring till ägarna men jag kan inte riktigt med att sörja sänkningen nu eftersom det görs av en god anledning. Att använda cashen till ett förvärv som kan generera än mer cash i framtiden är ju inte så tokigt.

3M är ett kalasbra bolag som presterar bra och har värderats därefter. På sistone har de inte levt upp till marknadens höga förväntningar varpå aktien tagit rejält med stryk. På nuvarande nivåer kring 186 dollar tycker jag att den är okej att köpa. De har en prognos om en vinst per aktie för 2019 om 9,25 - 9,75 dollar och mitten av det spannet ger p/e 19,5 ungefär. Utdelningen är på 5,76 dollar vilket ger en direktavkastning om 3,1 procent och täcks mycket väl av vinsten. Utdelningen har bolaget höjt varje år 60 år i följd och kan titulera sig Dividend King.

Länk till 3M hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Realty Income rapport för kvartal 1 2019


Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income rapporterade idag för det första kvartalet och de uppvisar en stadig prestanda. Förväntningarna låg på $0,8 AFFO medan de faktiskt rapporterade $0,82. Detta är 3,8 procent högre än samma period föregående år.

I övrigt är det inte mycket spännande i rapporten. De har ett par goa saker att berätta men de släppte de ju på för bara några dagar sedan. Jag tänker dels på expansionen utomlands och att de i samband med det presenterade den uppjusterade prognosen om en AFFO på $3,28 - $3,33 för helåret.

Utdelningen betalas månadsvis och summerar till $2,712 vilket är 82 procent av en antagen AFFO om $3,3 (mitten av spannet de guidar). Det är en mycket god täckning av utdelningen för den här typen av bolag. 90 procent payout är helt okej och därunder är starkt. REITs är skyldiga att betala en hög utdelning för att behålla sin bolagsstatus som innebär att de inte betalar någon skatt. De är skyldiga att betala minst 90 procent av vinsten i utdelning. Observera att redovisad vinst och AFFO är olika saker. I redovisad vinst ingår avskrivningar och grejer som är mer av redovisningskaraktär medan AFFO är måttet på de medel som faktiskt finns tillgängliga för utdelning.

Som man kunde förvänta sig pratar de i rapporten om planer på fortsatta förvärv i UK och vad de kallar "mainland Europe". Tidigare har de ju bara varit aktiva i USA och Puerto Rico men med köpet i UK har de alltså kickat igång sin internationella expansion.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...