EPR properties rapport Q1 2019


Det amerikanska fastighetsbolaget EPR Properties har nu rapporterat för det första kvartalet 2019 och det ser ju rimligt ut. Bilden ovan visar lite olika typer av verksamhet som bedrivs i de fastigheter som EPR äger. Jag tycker det är en käck och talande bild för vad de faktiskt äger för typ av fastigheter. De är ju lite speciella på det viset att det inriktat sig på en annan typ av fastigheter än många andra. Inriktningen är bla mot skolor och nöjesfastigheter. De äger alpinanläggningar och fastigheter för gokart, äventyrsbad mm och det är väldigt speciella investeringar. För den som har erfarenhet och är duktig på det så kan det bli väldigt bra medan de är svåra att räkna på för andra.
Det är stort tryck på skolor i USA och det kommer vara hett eftertraktade fastigheter så långt fram man kan blicka. Nöje är vad vi människor spenderar allt mer pengar på och framförallt yngre generationer. Man skippar den nya tröjan eller klockan och går hellre på bio eller kör gokart.

Ovan var som sagt den roliga bilden och här under kommer en tråkigare bild som förklarar med text vilken typ av fastigheter som EPR Properties äger:


Bolaget presterade bra i det första kvartalet och rapporterade en justerad FFO per aktie om $1,36 jämfört med $1,26 året innan. En tillväxt om 8 procent alltså, det är helt okej för ett fastighetsbolag.
Det här FFO är det mått man tittar på istället för EPS (Earnings Per Share) i REITs. Anledningen är att det i EPS blir starkt missvisande pga redovisningsprinciper med avskrivningar och grejer. Det där FFO är ett mått som visar de riktiga pengarna som finns tillgängliga för utdelning till ägarna.

Man står fast vid helårsprognosen om en justerad FFO på $5,3 - $5,5.
Utdelningen höjdes nyligen 4,2 procent till $4,5. Utdelningen betalas månadsvis om $0,375.
På kursen $77,48 är direktavkastningen 5,8 procent.

Jag äger EPR Properties och har gjort det i några år. Jag gillar inriktningen på fastigheter som de har och jag tycker de har en bra strategi med net lease som innebär att hyresgästen står för de mesta kostnaderna förknippade med fastigheten. Utdelningen har de höjt varje år i flera år och de har potential att fortsätta med det framöver.

Länk till EPR Properties hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Investmentbolaget Latour rapport för kvartal 1 2019


Idag presenterar Latour rapporten för det första kvartalet och då de är ett blandat investmentbolag är den mer intressant än tex Industrivärdens rapport som enbart innehåller noterade bolag. Latour har också en stor del onoterat som utgörs av en rad olika bolag. Dessa går ju inte följa via börsen i övrigt varpå Latours rapporter är extra intressanta av den anledningen.
Den noterade delen presterade mycket bra under kvartalet och ökade i värde med 20,7 procent mot SIXRX som steg 13,2 procent.

Substansvärdet steg till 119 kronor i kvartalet och är per 26/4 124 kronor. Aktien handlades senast i 135,9 kronor vilket betyder att värderingen nu är en substanspremie om 9,6 procent.

Den onoterade industridelen fortsätter att imponera med en mycket stark prestanda. Omsättningen ökade med 24 procent till 3140 miljoner kronor och orderingången ökade med 22 procent till 3332 miljoner kronor.
Rörelseresultatet ökade med 48 procent till 411 miljoner kronor vilket ger en rörelsemarginal om 13,1 procent.

VD Jan Svensson skriver i sitt VD-ord främst om industridelen och efter att han hyllar dess prestanda skriver han så här:

"I linje med vår långsiktiga hållning fortsätter vi att satsa
brett i våra affärsområden på produktutveckling, försäljning
och marknadsföring. I det stora hela har det varit fortsatt hög
aktivitet för våra affärsområden på de flesta marknader de är
aktiva i. Det kan ses som ett kvitto på att våra verksamheter
erbjuder det som marknaden vill ha. Bolagen levererar
produkter och tjänster som håller hög kvalitet med god service
och support. Att vi dessutom har en global närvaro med
verksamheter spridda över många länder gör att vi inte är lika
sårbara för lokala konjunktursvängningar."

Jag tror det ligger mycket i det han skriver här. Industridelen framstår för mig som en mycket väl presterande del med starka och eftertraktade varor och tjänster. Man kan inte prestera så här attans bra som de gör utan att vara duktiga och eftertraktade. Det är inte tur eller engångshändelse att de presterar kickass. Det är skicklighet.

Industridelen är med ett värde om 23 miljarder kronor knappt hälften till storleken av den noterade börsportföljen som värderades till 56 miljarder kronor.

Latour är en del av min portfölj och jag tror att de kommer fortsätta prestera bra på mycket lång sikt. Historiskt är det investmentbolaget med allra bäst prestanda utav alla. Om de presterar bäst de kommande 35 åren vet jag inte men jag blir ej förvånad om de är med i toppen. Latours börsportfölj är ett knippe riktigt bra bolag och ihop med den välpresterande industridelen är det här ett bra recept för fortsatt framgång.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag har byggt en stadig grund i börsportföljen


Alla har vi väl på ett eller annat sätt hört uttrycket att bygga på stadig grund. Om inte annat känner man ju till de tre grisarna vars bräckliga hus blåser bort medan det stadiga stenhuset står kvar.
 Likt den duktige grisens stenhus tycker jag det är en bra ide att bygga börsportföljen på stadig grund. Jag tänker då på innehav som står pall tidens prov och allt vad som kan bjudas på börsen. Sådana placeringar är indexfonder och de stora investmentbolagen. De är en riskspridning via alla sina innehav och tar bort risken att du som investerare väljer fel bolag eller att något oförutsett drabbar ett fint bolag du satsat på.

Med en stadig grund kan portföljen ta en törn eller två. En investering blir inte alls vad du tänkt dig men det är okej för den är bara en i mängden utöver din stadiga grund.
Jag har laddat upp med investmentbolag och indexfonden Xact Högutdelande. Under en tid har jag lagt extra krut på detta, att bygga upp den här stadiga grunden i börsportföljen. Nu utgör den 26 procent och jag nöjer mig inte där utan siktar på större andel på sikt. Däremot så växlar jag ned lite nu och lägger inte lika stor fokus på det utan tillåter mig om jag så önskar att köpa mer utav andra godbitar så som utdelningshöjare som jag gillar så mycket.

Ja under en tid nu har jag ju skrivit var och varannan dag att jag köpt mer Xact Högutdelande eller Investor. Mitt nästa köp gör jag i början av maj och jag siktar på att öka i Johnson & Johnson eller att ta in Pepsico i portföljen igen.

Ingenting är omöjligt och visst skulle både Pepsico och Johnson & Johnson kunna bli dåliga. Det är vid just sådana händelser det sitter riktigt gött att de väger en liten del av portföljen medan stadiga grunden väger tungt och bara tuffar på. På kort sikt svänger börsen lite upp och ned men i det långa loppet tuffar den på uppåt. Med en bred investering så som indexfonder eller tex Investor så hakar man med på den där resan upp. Enskilda bolag som Pepsico mfl har en så kallad bolagsrisk och något kan hända som gör att bolaget presterar dåligt en lång tid eller kanske aldrig ens repar sig.

Oavsett om du är en utdelningsinvesterare likt mig eller om du har någon annan strategi så är den där "stadiga grunden" något du verkligen borde överväga.

Xact Högutdelande omviktas snart


Den börshandlade fonden Xact Högutdelande är en indexfond med inriktning mot bolag med bla god utdelningshistorik. Den följer ett index som heter: Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index. Som namnet antyder är inriktningen nordisk och innehåller en rad bolag med bra utdelning samt låg volatilitet.

Indexet omviktas halvårsvis och det betyder att de synar alla bolag och på nytt väljer ut de 45 stycken som bäst möter de olika kriterier som skall uppfyllas. Stor vikt läggs vid utdelningen där man tittar noga på de senaste tre åren varav det senaste året väger tyngst. Det betyder att bolag som sänkt sin utdelning nu får svårt att komma med. Jag förväntar mig tex att NCC som halverade sin utdelning inte längre hamnar bland bolagen som ingår i indexet.
Utöver det här urvalet vilka bolag som skall ingå så viktas de 45 bolagen enligt ett poängsystem som innebär att de med bäst utdelning väger tyngre. Bäst utdelning är inte riktigt så enkelt som de med högst utdelning utan det poängsätts på de senaste tre åren som väger olika tungt och tillväxt som premieras.

Lite nördig info där kanske men kul för den som gillar sådant. I slutet av maj viktas indexet om och jag har för ambition att skriva ett inlägg när det är genomfört och syns i fonden Xact Högutdelande.

Xact Högutdelande betalar utdelning årsvis i maj och har en policy om en utdelning runt 4 procent. Samtidigt skriver de att de har för ambition att distribuera vidare mottagna utdelningar. Förra året delade de ut 5 kronor och det blir spännande att se hur det blir i år. Skall man gå benhårt på det där med att distribuera vidare mottagna utdelningar så skall ju utdelningen bli högre än 5 kronor eftersom bolagen generellt delar ut mer i år. Jag är lite osäker på vad jag skall förvänta mig och har helt enkelt en tydlig förväntan att utdelningen inte kommer att sänkas. Om några år när de har flera utdelningar i historiken kan man ju få en känsla kring hur de resonerar. Fram till dess bör man inte ha allt för strikta förväntningar kring vad utdelningen landar på. Oavsett hur mycket de delar ut får man alltid del av all avkastning. Totalavkastningen blir alltså den samma oavsett om de delar ut exempelvis 5 eller 6 kronor.

Läs mer: Utdelningsschema 2019 Xact Högutdelande.

Läs mer: Mer info om Xact Högutdelande.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Johnson & Johnson höjer utdelningen


Världens största hälsovårdbolag Johnson & Johnson meddelade idag att de höjer utdelningen för 57:e året i rad. Utdelningen som betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december höjs till $0,95 per aktie. Det är en höjning om 5,6 procent från tidigare $0,9.

I årstakt summerar utdelningen till $3,8 vilket ger en direktavkastning om 2,7 procent på kursen $139,65.

Jag äger Johnson & Johnson som är ett otroligt välskött och bra bolag. De har en mycket stark finansiell ställning och är ett av endast ett par bolag som har högsta kreditbetyg AAA i USA. Finansiell råstyrka som jag gillar det. Bolag som har höjt sin utdelning varje år i följd i minst 50 år tituleras "Dividend King". Det finns ett par dussin sådana i USA och Johnson & Johnson är ett av dem.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jason Fieber slutade jobba vid 32 års ålder - FIRE


Jason Fieber är en amerikansk bloggare som länge skrivit om sina investeringar i utdelningsaktier och som nått sitt mål att sluta på sitt jobb och leva på utdelningarna. Här är ett flera år gammalt klipp från innan han var i hamn med sitt mål. Han pratar om sin plan och hur han skall spara och investera för att gå i mål innan han fyller 40. Videon är cirka 5 minuter lång.

Fieber gick i mål flera år tidigare än planerat och lever sedan en tid på sina utdelningar. Han bor nu i Thailand och bloggar på https://www.mrfreeat33.com/

Jag har följt honom i många år nu och har alltid gillat det han skriver och resonerar kring utdelningsaktier. Nu blir det även en hel del skriverier om livsstil, livsgläjde och Thailand men det kan jag tycka är kul att läsa det med.

Du behöver inte vara en sådan där FIRE-anhängare för att uppskatta Fieber och hans blogg. Som sagt; han skriver en hel del om utdelningsinvestering och på bloggen presenterar han sina innehav och den listan är en gedigen samling utdelningsaktier. Jag tittar till listan då och då för att spana vidare på några av innehaven. Det är en bra samling utdelningsaktier helt enkelt.

Bra första kvartal för Axfood


Axfoodkoncernen med sina varumärken Willys och Hemköp mfl fortsätter att ta marknadsandelar. Försäljningen ökar bra och man växer snabbare än marknaden. Med tanke på att påsken låg i det första kvartalet förra året väntade jag mig inte riktigt så här bra prestanda. Det är en viktig försäljningsperiod för dagligvaruhandeln och nu har vi den att se fram emot i andra kvartalet istället.

Axfood rapporterade en omsättning på 11.931 miljoner kronor. +4,2 procent mot 2018.

Vinst per aktie landade på 1,68 kronor mot 1,61 kronor året innan, +4,3 procent.

Rörelsemarginalen blev 4,1 procent men här finns det en faktor som gör det lite missvisande. Nya redovisningsstandarden IFRS16 gör att man ser annorlunda på leasing och har påverkat med ungefär 0,4 procentenheter. För kortsiktiga, traders osv kan det här vara av stort intresse. Långsiktiga  kan ta det soft och inte lägga så mycket energi på just det där ett enskilt kvartal. Framåt är det ju det som gäller.

Avkastning på eget kapital är 52,8 procent.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var 3,44 kronor.

Jag äger Axfood och tycker det är ett fantastiskt fint bolag, rena pengamaskinen. De har en mycket god avkastning på eget kapital som betyder att varje krona de engagerar i bolaget genererar en fantastisk avkastning. Kassaflödet är urstarkt och medger investeringar och fet utdelning.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Investor rapport Q1 2019 - Framtida utdelning


Idag presenterade investmentbolaget Investor sin rapport för det första kvartalet 2019 och som vanligt för investmentbolag är det ju inte lika stor av en händelse som för "vanliga" bolag. Utvecklingen på börsen för de noterade innehaven är ju känt sedan tidigare och substansvärdet går att följa löpande. Men visst går det att hitta intressanta data och info i rapporten.

Bolaget höll en presentation av rapporten och där fick direktören för Mölnlycke gott om tid att presentera bolaget. Han heter för övrigt Richard Twomey och har varit VD på Mölnlycke sedan 2014. Innan var han VD för en del inom Johnson & Johnson.
Jag tycker att Mölnlycke är en mycket fin tillgång i Investor och presentationen befäste min tro på bolaget. Det här lär vara en fin tillgång på mycket lång sikt. En vinnare på megatrender som ökat välstånd, befolkningstillväxt mm. Mölnlycke utgör ungefär 14 procent av Investors totala tillgångar.

Per siste mars var justerat substansvärde 532 kronor per aktie.
Skuldsättningsgraden var 5,3 procent vilket är i nedre delen av målet på 5-10 procent.
Den onoterade delen redovisade en mycket stark resultatutveckling om +25 procent.

Nu så till det här med framtida utdelning som jag vill lägga några rader på och lyfta fram intressant data. Under det första kvartalet tog Investor emot cirka 4,5 miljarder i utdelning från de noterade innehaven och de räknar med att ta emot 9,5 miljarder under 2019 (9,7 mdr inklusive SEB extrautdelning). Detta är i runda slängar 9,2 procent mer än föregående år då de tog emot 8,7 miljarder kronor.
Med starkt resultat i de onoterade innehaven också under året kan man med rätta förvänta sig höjd utdelning även nästa år från Investor. De har höjt sin utdelning med en krona i flera år nu och under 2019 betalar de 13 kronor fördelat på 9 kronor i maj och 4 kronor i november.
Visst skall man förvänta sig minst 14 kronor nästa år. Det skulle betyda en utdelningstillväxt om 7,7 procent från nuvarande 13 kronor.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Castellum starkt Q1 - Växte förvaltningsresultat 9%


Castellum har ett mål om 10% tillväxt i förvaltningsresultatet men det är ett tufft mål för dem och de når det inte alltid. De har valt att göra så, att välja ett tufft mål som de får kämpa för att uppnå. Inga söndagspromenader in i mål här inte.
Idag rapporterar de för det första kvartalet 2019 och de har presterat riktigt bra. Förvaltningsresultatet växte 9 procent och det gör mig mäkta glad.

Substansvärdet är 178 kronor (EPRA NAV) vilket är ungefär i linje med rådande börskurs kring 179 kronor.
Belåningsgraden är på sunda 45 procent.
Under kvartalet uppgick nettoinvesteringarna till -726 miljoner kronor vilket betyder att de sålt för mer än de köpt.

Castellum äger fastigheter för att förvalta och tjäna pengar på hyresintäkter men ändå gör de en del transaktioner. De är hela tiden på tå och håller fastighetsbeståndet uppdaterat. Man säljer på orter för att köpa på annat håll med bättre utsikter. Man fasar ut fastighetstyper av mindre god framtidspotential så som handelsfastigheter. Castellum har en mycket liten andel handelslokaler och det är för att de för många år sedan identifierade att den typen av lokal går en dålig framtid till mötes. Att vara helt utan blir svårt då det ofta är butikslokaler, restauranger osv i bottenplan i vissa fastigheter och stadsdelar.

I rapporten kommenterar de hyresnivåer och den är fortsatt mycket god med fin hyrestillväxt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den heta kontorsmarknaden drev på resultatet till rekordnivåer under 2018 och 2019 har börjat bra det också. Stark efterfrågan driver på hyrorna i en snabbare takt uppåt.

Castellum är ett stort fastighetsbolag med fokus på kontor och logistikfastigheter. De pyntar under 2019 en utdelning om 6,1 kronor varav 3,05 betalades i mars och resterande del betalas ut i september. På kursen 179 kronor är direktavkastningen 3,4 procent. Castellum har höjt sin utdelning varje år sedan noteringen 1997. Detta som en följd av en bra strategi som lett till stadigt stigande förvaltningsresultat.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Pfizer - Lockande värdering i bra utdelningsaktie


Den amerikanska läkemedelsjätten har likt övriga sektorn gått svagt på börsen en tid och nu ser värderingen attraktiv ut. Den svenska noteringen handlas just nu i 364 kronor och medan det är bäst att köpa just den noteringen kommer jag nedan att skriva om kursen i dollar. Anledningen att den svenska noteringen är bäst att köpa är för att man slipper valutaväxlingsavgift. Prismässigt följer den svenska noteringen den i USA, det är samma bolag och den primära noteringen i USA är den som håller taktpinnen.

Under 2019 väntas Pfizer göra ett resultat om $2,89 per aktie vilket på kursen $38,98 ger p/e 13,5. De senaste 5 åren har bolaget handlats kring p/e 21 i snitt men där kan ju lite engångsposter störa och det är inte beräknat på "justerad vinst" som kanske är det rimliga. Om man istället tittar på utdelningen kan man få ytterligare ett hum om nuvarande värdering. Utdelningar ljuger ju inte utan det är rena pengar som betalas ut av bolaget. 5-års snittet är en direktavkastning om cirka 3,4 procent medan nuvarande kurs ger cirka 3,7 procent.

Utdelningen betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december. Pfizer har höjt sin utdelning varje år i flera år och höjde senast nu i mars. Kvartalsutdelningen om $0,36 summerar till $1,44 per år och för den svenska noteringen betalas den ut i svenska kronor. Det dras utländsk källskatt på utdelningen oavsett vilken notering man äger så det bästa är att ha den i en kapitalförsäkring för möjligheter att få skatten i retur.

Pfizer har en maffig pipeline av nya preparat och vissa analytiker menar på att den är underskattad och har så varit i flera år. Flera nya läkemedel har sålt betydligt bättre de senaste åren än vad marknaden vågat räkna med. Bolaget väntas prestera högre vinst under 2020 och visst finns det potential för dem att överleverera.

Jag gillar hälsovårdsektorn och Pfizer då de rider på megatrender som bla ökat välstånd och stigande medellivslängd. Jag har ägt bolaget större delen av de senaste 15 åren men står i skrivande stund utan. Nuvarande värdering och goda utsikter lockar mig att ta in Pfizer igen.

Länk till Pfizer hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Realty Income expanderar utomlands


Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income skickade idag ut ett pressmeddelande om en transaktion som blir deras första utanför USA och Puerto Rico. För 429 miljoner brittiska pund köper de 12 stycken fastigheter i Storbritannien.
Det är dagligvaruhandlaren Sainsbury's som huserar i fastigheterna och den genomsnittliga kontraktsperioden är 15 år. Som vanligt är det årliga hyreshöjningar i hyreskontrakten.

Realty Income ser en stor potential i Europa för en aktör som dem. En stor och stark aktör med fokus på net lease. De kan i sin tur ta hand om stora aktörer och göra stora transaktioner. Det låter på bolaget som att vi skall förvänta oss fler köp i Europa på sikt. De valutasäkrar intäkterna för att ta bort valutarisken och minska svängningar i dollar räknat.

I samband med den här transaktionen höjer också Realty Income sin guidning för 2019. De guidar nu om en AFFO på $3,28 - $3,33. Upp från tidigare guidning om $3,25 - $3,31.

Jag äger Realty Income och har gjort det länge. Värderingen är nu väldigt hög men jag håller i mina aktier. Det är ett väldigt bra bolag som jag ämnar äga på mycket lång sikt. På kursen $67,89 är direktavkastningen nu 4 procent och utdelningen betalar de månadsvis.
De finansierar sig billigt och bra. Dels har de bra villkor på kapitalmarknaden och dels så lyckas de utmärkt med att stadigt generera högre intäkter och utdelning per aktie genom att emittera nya aktier som finansiering av fler fastigheter. Det här är ett vanligt sätt för amerikanska fastighetsbolag att finansiera sig. Man ger ut nya aktier och köper fler fastigheter. Så länge vinst och utdelning stiger per aktie räknat så är det ju attans bra och det har Realty Income lyckats med i decennier. De har en väl fungerande strategi och ett smart upplägg där hyresgästen står för i princip alla kostnader förknippade med fastigheten.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

Xact Sverige - Indexfond med utdelning


Det här är en billig börshandlad indexfond och jag har skrivit ett sådant här inlägg om den tidigare men det har hänt en del sedan dess varpå det passar bra med ett nytt inlägg. Till synes kan förändringen verka stor då fonden bytt både namn och index men det är egentligen ingen stor skillnad mot tidigare.

Förr hette fonden Xact OMXSB Utd och följde indexet OMXSB som innehåller 80-100 bolag.

Nu heter den som sagt Xact Sverige och följer SIX Sweden ESG Selection Index GI.

Det nya indexet som den följer innehåller i stort samma bolag men det har ett hållbarhetskriterium så man som investerare kan känna sig trygg i innehållet ur den aspekten. Bilden nedan visar en del av innehaven i storleksordning. Observera att det inte är alla innehav utan fonden äger fler bolag än så.

Förvaltningsavgift: 0,15 procent.
Fondförmögenhet: Cirka 3,4 miljarder kronor.
Börshandlad: Handel sker i realtid. Tänk på att vanligt courtage tillkommer vid köp och sälj. Handel och courtage fungerar precis som när man handlar vanliga aktier.
Utdelning: Betalas årligen i juni. Den delar ut 3-4 procent av fondens värde. Utdelningen baseras på det och har inget att göra med de utdelningar som fonden tar emot.

Jag gillar den här fonden som ger en god riskspridning via sina många innehav. Det är smidigt att den är börshandlad då köp och sälj sker omgående. Att kunna investera i en billig indexfond och ändå ta emot utdelningar är riktigt trevligt för oss som gillar/behöver utdelningar. För den som inte är noga med varken utdelningar eller handel i realtid så finns ju vanliga fonder som alternativ.
En sak man bör känna till med den här fonden är det där med hur utdelningen fungerar. Då de delar ut 3-4 procent av fondvärdet blir utdelningen lite svajig. Historiskt har den gått lite upp och ned från år till år och det skiljer sig vida hur utdelningen för bolag generellt sett utvecklas. Normalt sett så stiger utdelningar för börsens bolag stadigt över tid. Här kan den gå upp och ned från år till år men totalavkastningen blir det samma oavsett hur stor del de väljer att dela ut. Man går alltså inte miste om någon avkastning.

Länk till Xact Sverige hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Nu äger jag äntligen läkemedelsjätten Abbvie


I flera år har jag suktat efter Abbvie men av olika anledningar aldrig fått tummen ur att köpa. Senast jag skrev om dem var jag redo att slå till men hade inga pengar och en utnyttjad kredit i taket på vad jag själv tillåter. Well... Sitsen är den samma nu med krediten men nu tycker jag det är ett såpass bra läge att jag verkligen vill slå till. Jag har själv satt en gräns om 10 procent belåning av portföljen och hamnar efter detta köpet strax över men det skall jag beta ned under året.

För ett antal år sedan vurmade jag om mitt fina Johnson & Johnson när min gamle aktievän Apotek1arn nämnde det här Abbvie för mig. JNJ är bra men Abbvie är bättre, det skall du checka in.. Ja så gjorde jag och visst gillar jag Abbvie. Bolaget spanns av från Abbot Labs 2013 och har presterat grymt bra på egen hand sedan dess. De räknas som en utdelningsaristokrat med 46 år av höjningar i följd.  På sistone har aktien pressats ned en del varpå direktavkastningen nu är mäkta god om 5,5 procent på kursen $77,7. Utdelningen är på $4,28 och betalas kvartalsvis i feb/maj/aug/nov.

Bolagets prognos för 2019 är en justerad vinst per aktie om $8,65 - $8,75 vilket ger ett p/e strax under 9. År 2020 väntas vinsten bli rejält högre än så och året efter det osv.

Allt är inte guld och gröna skogar varpå man bör nämna att marknaden är orolig över att bolaget har ett preparat som utgör en väldigt stor del av försäljningen och det väntas få konkurrens efter 2023. Samtidigt har Abbvie efterträdare i rullning samt en gedigen pipeline av nya preparat som väntas omsätta 35 miljarder dollar år 2025.
 Jag är inte orolig för det här utan ser det som en möjlighet att köpa nu. Värderingen på de närmsta 5 årens vinster är väldigt låg och bolaget har god potential att få fram nya omsättningsdrivare.

Nästa vecka rapporterar Abbvie för det första kvartalet och det kan ju få kursen att röra sig mycket både upp och ned men jag lägger ingen vikt i det där rent tajmingmässigt. Jag är nöjd med det pris jag betalat och skulle det bli billigare framöver hänger jag inte läpp över det. Det är på betydligt längre sikt än några kvartal som jag kommer utvärdera den här investeringen. Förvisso siktar jag på att göra några kompletterande köp så den får gärna hålla sig här eller sjunka lite till.

Abbvie presterar mycket bra och har hög avkastning på eget kapital samt växer vinst och utdelning över tid. De har ett pågående återköpsprogram av egna aktien om över 5 miljarder dollar. Jag gillar det jag ser och förhoppningsvis är jag rätt ute i min tilltro till bolaget. Det visar sig år 2026-2030 när Humira fått konkurrens och preparat som nu är i pipeline lanserats.

Länk till Abbvie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag slog till på fler Investor idag


Jag hade en liten slant kvar att köpa aktier för denna månaden och idag investerade jag dem i Investor. Härom dagen skrev jag om Latour och hoppades den skulle komma ned lite ytterligare så jag kunde knipa åt mig fler av den men så blev det inte. Latour handlas fortsatt till en väldigt hög värdering och då väljer jag fortsatt att avvakta.
 När det kommer till Investor däremot så finner jag värderingen attraktiv. Substansrabatten är kring 20 procent och generellt sett ser portföljbolagens värderingar okej ut.


I bilden är en överblick av Investors innehav. De investerar också i EQTs fonder samt äger en del av EQT. Jag tycker att Investor har en mycket fin portfölj med god diversifiering och bra bolag. Något jag brukar lyfta fram i positiva ordalag är att man får en gedigen exponering mot hälsovård som utgör drygt 20 procent av Investors portfölj. Det är en sektor som rider på megatrender som urbanisering, ökat välstånd och befolkningstillväxt.

För mig som utdelningsinvesterare tycker jag om den stadiga utdelningstillväxten. Som synes i den översta bilden så har Investor höjt sin utdelning med en krona per år i många år på raken nu. Man förväntar sig med rätta fortsatta utdelningshöjningar. De uttrycker det till och med i sin utdelningspolicy att de strävar efter att generera en stadigt stigande utdelning.
13 spänn pyntar de totalt i år och på kursen 435 kronor ger det en direktavkastning om 3 procent. Nästa år pyntar de antagligen 14 kronor vilket innebär en utdelningstillväxt om 7,7 procent. Inte fantastiskt med klart godkänt. Årets höjning till 13 kronor innebar 8,3 procent utdelningstillväxt. Utdelningen är uppdelad i två delar varav 9 kronor nu i maj och 4 kronor i november.

Länk till investmentbolaget Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Johnson & Johnson rapport kvartal 1 2019


Det amerikanska hälsovårdsbolaget Johnson & Johnson stiger kraftigt på börsen idag efter en bra rapport för det första kvartalet. Försäljningen av läkemedel kom in en bit över förväntan och totalt sett rapporterade bolaget också en vinst strax över marknadens förväntningar. Vinsten per aktie kom in på $2,1 medan förväntningarna låg på $2,04.

Helårsprognosen uppdaterades och innebär att man snävar in intervallet med en högre lägsta nivå. Den nya prognosen är en vinst per aktie om $8,53 - $8,63 mot tidigare $8,5 - $8,65.
En positiv förändring av prognosen i och med att man höjer lägsta nivån.

Jag blev riktigt imponerad över försäljningen av läkemedel som nu är bolagets största del. En mycket god pipeline för läkemedelsdelen i beaktning så ser den delen mäkta stark ut.
Medicinteknikprylarna och konsumentdelen tappade lite i försäljning men inget som överumplade marknaden.

Aktien handlas just nu kring $140 dollar, en uppgång om strax under 3 procent.

Bolaget står inför cirka 10.000 stämningar av olika slag i USA och var kanske extra försiktiga i sin helårsprognos av den anledningen. Stämningarna är kända sedan tidigare och är vardagsmat i den här branschen. De flesta blir det inget utav/vinns utav bolaget men det är ändå en del kostnader förknippat med detta. Den stora snackisen är påståenden att deras barnpuder innehåller asbest. Medan det inte finns några som helst stöd/bevis för att det innehåller detta (gedigna studier visar raka motsatsen) har bolaget ändå satt undan miljardbelopp för att hantera de här "lawsuitsen".

Vinsten fortsätter att öka och snart meddelar de nästa höjning av utdelningen. Det gör de nu i april och gäller utdelningen som betalas i juni. Innan höjningen är utdelningen $3,6 vilket ger en direktavkastning om 2,6 procent på kursen $140. Bolaget har höjt sin utdelning 56 år i följd och meddelar snart sitt 57:e år, en imponerande historik. Utdelningsandelen är låg och ger ett mycket gott utrymme för bolaget att betala och höja sin utdelning. Nuvarande utdelning om $3,6 innebär en utdelningsandel om 42 procent på en antagen vinst om $8,53.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Swedbank sänker courtage vid aktiehandel


Igår kablade Swedbank ut nyheten om uppdaterat erbjudande för aktiehandel och det är en rejäl förbättring de kommer med. Tidigare var courtaget väldigt högt och nu erbjuder de ett klart lägre pris.
Som synes i bilden ovan är det courtagefritt för den som har under 100.000 kronor samlat sparande hos banken. Där räknar de in fonder, bankkonton och egentligen allt utom tjänstepension.

Det här är mycket bättre än tidigare men inte lika billigt som tex Länsförsäkringar, Nordea, Nordnet och Avanza. Alla kan dock inte vara billigast och Swedbank förbättrar sitt erbjudande rejält här så de får tummen upp av mig.

En sak som Swedbank gör extra bra här är att de har automatiskt bästa courtage. Som kund behöver du inte fundera på det där med courtage utan du gör din aktieaffär och får den bästa courtagedealen automatiskt. Hos Avanza måste man som kund vara mycket vaken på detta och ändra när man gör affären. Det finns dessutom begränsningar hur ofta och när man kan ändra courtageklass. Det här är lätt att glömma och väldigt många gör just det och pyntar för mycket courtage i onödan.

Här är länk direkt till Swedbanks prislista:

https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/aktier-och-andra-placeringar/aktier/kampanj-aktiehandel.html

Latour närmar sig smärtgränsen


Investmentbolaget Latour är högt värderat och handlas till en premie mot substansvärdet. Normalt sett vill jag inte betala en premie men när det kommer till Latour kan jag tänka mig att göra ett undantag. Detta baserar jag på bolagets goda historik och de fina bolagen som de äger. Jag tror att de kommer fortsätta att prestera bra även i framtiden och då kan man enkelt motivera ett aningen högt pris. Tanken är alltså att de kommer prestera såpass bra att man får en god avkastning trots att man köpt in sig till ett högt pris. Värderingen varierar över tid men aktiekursen blir sannolikt stadigt högre givet fortsatt god prestanda.
 Jag äger sedan länge bolaget och vill gärna köpa mer över tid men när värderingen är allt för hög så avvaktar jag. Det finns en smärtgräns och den drar jag någonstans kring 5 procent premie, mer än så vill jag inte betala. Premien har varit högre än så nu under en tid.

Det senast rapporterade substansvärdet är 109 kronor och är från rapporten i början av året. Sedan dess har börsen stigit och Latours substansvärde är idag snarare kring 120 kronor. Aktien handlas just nu strax under 128 kronor och är inte värst långt ifrån min smärtgräns alltså. Jag lägger in en köporder och hoppas att aktien går ned lite till under dagen så jag får avslut. Annars blir det köp en annan gång.

Länk till Investmentbolaget Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Utdelningsseglaren om sparkvot och börsspar


Jag följer Utdelningsseglarens blogg och på twitter. Idag twittrade han en härlig grej om att portföljen är uppe i 6 miljoner kronor. Han verkar inte så noga egentligen med hur stor portföljen är utan fokuserar snarare på möjligheterna den ger. Den avkastning som portföljen genererar och som man kan leva på, det är fokus. Han länkar också till ett inlägg där han skriver viktiga parametrar och hur han gjort för att arbeta ihop den här börsportföljen. Det är ett intressant inlägg och jag tippar på att många finner det läsvärt varpå jag vill länka till det här så ni inte missar det.

Läs Utdelningsseglarens inlägg:

http://utdelningsseglaren.blogspot.com/2018/09/den-chockerande-enkla-matematiken-bakom.html

Weyerhaeuser enorm skogsägare


Skogsbolaget Weyerhaeuser är noterat på börsen i USA och är en av världens största skogsägare. Bolaget har en lång historik på över 100 år och ger en stor exponering i just skog. På Svenska börsen har vi bla Holmen och SCA som äger mycket skog men de gör ju väldigt mycket mer än så. Weyerhaeuser är ett renare play på tillgången skog. Jag tycker att Holmen och SCA är fantastiska bolag men det här kan vara värt en titt och skulle kunna vara ett komplement till svenska skogsbolag om man redan äger det.

Jag har spanat på det här skogsbolaget länge och jag gillar det. Den stora tillgången på skog i bolaget är riktigt nice och nu är värderingen rimlig. Med facit i hand skulle man slagit till på aktien för några månader sedan när den stod rejält lägre men jag finner den attraktiv även nu när den repat sig en del. Det var inget specifikt för bolaget utan hela börsen har stigit kraftigt hittills i år. Videon ovan är på knappt 7 minuter och ger en inblick i bolagets verksamhet och anda.

Utdelningen är på $1,36 och betalas kvartalsvis i mars, juni, september och december. På nuvarande kurs om $26,92 är direktavkastningen 5 procent.

Länk till Weyerhaeuser hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Börsen och utdelningarna våren 2019

Har du ens det minsta intresse av börsen så har du knappast missat den pampiga uppgången hittills i år. Sedan årets början har OMXS30 stigit 15,5 procent och tittar man dessutom på ett index som inkluderar utdelningarna (OMXS30GI) så har man fått en totalavkastning om 18,25 procent. Det är en fantastisk utveckling på lite drygt ett kvartal bara och kanske får vi en lugnare period på börsen snart. Ja, jag har några saker som skulle kunna peka på det.

Vi går in i en tung rapportperiod nu där det är oerhört viktigt att bolagen visar upp framtidstro och tillväxt för att upprätthålla aktiekurser. Att leverera på förväntningarna.

Det är dessutom starten på en tung utdelningsperiod och det påverkar på ett par sätt. Dels så tar det ner vanliga OMXS30 till en lägre nivå men framförallt så finns det många "kupongjägare" som säljer när de fått sin utdelning.

Historiskt sett så är börsen stark över vintern och inför utdelningsperioden på våren för att därefter bli svagare. I slutet av sommaren/början av hösten har vi de sämsta börsmånaderna i ett historiskt perspektiv.

Det är naturligtvis inte hållbart att börsen avkastar 18,25 procent per kvartal men när den faktiskt lugnar ner sig det återstår att se. Man kan sia om det men varken mina gissningar eller historisk data förtäljer framtiden. Det kan ge en liten hint kanske men framtiden får utvisa.

Med det sagt så hör det till saken att börsen inte är utmanande dyr om bolagen något sånt där lever upp till förväntningarna,

Jag är alltid fullt investerad och köper regelbundet mer aktier. Ibland kan jag tycka att många bolag är dyra men det är inga problem att hitta köpvärda bolag nu i mitt tycke.

Läs mer: Mitt senaste köp på börsen.

Passiv inkomst - Utdelningsaktier


Det här handlar kort om passiva inkomster från utdelningsaktier och till somligas besvikelse skall jag främst komma att hissa ett varningens finger i detta inlägg. Jag har läst och lyssnat på bloggar mm på sistone där det pratas lättvindigt om passiva inkomster från utdelningsaktier. Som lyssnare kan man få intrycket att det bara är att köpa ett knippe utdelningsaktier och lugnt slappa i hammocken medan pengarna strömmar in.

Värst passivt är det inte med utdelningsaktier. Medan det kan vara en god källa till en stadig ström av pengar så är det långt ifrån passivt. Man behöver hela tiden följa upp bolagen man äger så att de utvecklas väl och fortsatt har en sund framtid. Förvisso kan det i vissa bolag vara snabbt gjort att göra den här regelbundna "hälsokontrollen" men det är ändå inte passivt slappa i hammocken. Vissa bolag kan förändras väldigt snabbt och ofta har det med bolagsstorlek, verksamhetsinriktning och vilket skede bolaget är i.
Det är specifikt i USA som många pratar om de här passiva inkomsterna från utdelningsaktier och väldigt ofta är det stora anrika bolag de investerar i. Sådana som kanske inte utvecklas/förändras lika snabbt som mindre bolag i ett tidigare skede. Ändå inte passiv i hammocken..

Man skall inte förringa risken samt den tid man behöver lägga ned när man investerar i aktier, stora som små.

För den som ändå attraheras av den där hammocken och att vara passiv så finns indexfonder. De kan man investera i och vara helt passiv. Detta eftersom man inte är utsatt för bolagsrisk på samma vis som när man investerar direkt i ett bolag. I indexfonder har man bara marknadsrisk att ta hänsyn till och den är enklare att greppa. Vill man också gärna ha utdelning så går det att lösa via börshandlade fonder. Handelsbankens dotterbolag Xact fonder har ett par stycken fina som betalar utdelning. Jag äger en utav dem och den heter Xact Högutdelande. Läs mer om den här.

I huvudsak äger jag dock utdelningsaktier och jag kallar mig för utdelningsinvesterare. I min portfölj finns det ett flertal bolag som pyntar utdelning och jag lägger en hel del tid på att följa upp dem, bevaka och förändra vid behov. Ibland går man på minor även om man gör jobbet och det är en risk som hör till aktieägandet. Med en sund riskhantering kan man hantera en mina eller två. Jag tycker att utdelningsaktier är fantastiska men det är inte hammock.

Rapport för kvartal 1 2019 Industrivärden


Investmentbolaget Industrivärden presenterade idag sin rapport för det första kvartalet 2019 och har därmed kickat igång rapportperioden. De är tidiga och först om 1-2 veckor börjar det ticka in rapporter i högre takt.

Så här sammanfattade Industrivärden kvartalet:

Substansvärdet den 31 mars 2019 var 100,5 mdkr eller 231 kr per aktie, en ökning under första
kvartalet med 35 kr per aktie. Inklusive återinvesterad utdelning ökade substansvärdet med 18 %.

Totalavkastningen uppgick under första kvartalet 2019 till 9 % för såväl A- som C-aktien, jämfört
med 13 % för Stockholmsbörsens totalavkastningsindex (SIXRX).

Resultat per aktie uppgick under första kvartalet 2019 till 35,11 kr per aktie.

Under första kvartalet 2019 förvärvades aktier för 0,3 mdkr i Sandvik och 0,3 mdkr i Skanska.

Under första kvartalet 2019 påkallade exchangeableinnehavare lösen motsvarande 2,8 mdkr,
varvid aktier i ICA Gruppen levererades.

Skuldsättningsgraden den 31 mars 2019 var 3 %, en minskning sedan årsskiftet med 4 %-enheter. 

Det där mumbojumbot de skriver om ICA och exchangeable... det handlar om en färdig deal de haft sedan länge. Där de sedan flera år tillbaka planerat en avyttring av ICA i år 2019. Nu har de kvar en liten slurk ICA men den kommer också avyttras.

Skuldsättningsgraden har i flera år tyngt Industrivärden då de länge låg på sitt egna maxtak för att sedan fokusera på att beta ned den och det gjordes i ett långsamt tempo. Nu har de dock kommit en lång bit på kort tid. Från att länge legat runt 10 procent är belåningsgraden nu nere på 3 procent. Det är en sund nivå och helt i linje med bolagets uttalanden och målsättning. Industrivärden tar emot cirka 4,1 miljarder kronor i utdelningar medan deras egna utdelning om 5,75 kronor per aktie summerar till 2,5 miljarder kronor i runda slängar. Det skapar förvärvsutrymme samt ger möjlighet att reglera skuldsättningsgraden.



Så här såg Industrivärdens portfölj ut per 31 mars 2019. Det är samma innehav som förr men en mindre stek i ICA som sagt.

Förvaltningskostnaden för Industrivärden summerar till 0,12 procent och det är intressant om man jämför med avgiften för fonder om man investerar i sådana. Historiskt har investmentbolagen som grupp avkastat mer än breda börsindex medan fonder som grupp avkastat sämre. En anledning till fondernas sämre avkastning är att de tar ut höga avgifter.

Jag äger Industrivärden och tror det kommer vara en fortsatt bra investering på mycket lång sikt.

Länk till investmentbolaget Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Intervju med Henrik Saxborn från Castellum


Här är en rykande färsk intervju med Castellums VD Henrik Saxborn. Snacket i podden är framåtblickande med en tiltning åt logistikfastigheter som utgör en god del av Castellums fastighetsbestånd. Intervjun är lite drygt 20 minuter lång och jag fann den mycket intressant.

En Fun fact så där från ingenstans; De nämner Castellums köp av Säve flygplats och jag var för flera år sedan på en bolagspresentation av byggbolaget Serneke som då ägde flygplatsen. Serneke lyfte fram flygplatsen som en helt magisk tillgång i bolaget, förmodligen det finaste de hade. Just så tror jag det är också, en fantastisk tillgång. Det är ett jättestort område direkt i anslutning till Göteborg och dessutom med en bra placering för ändamålet logistik. Att Serneke sålde den här "magiska" tillgången handlade snarare om Serneke och dess finansiella ställning. De behövde få loss pengarna helt enkelt. Nu äger istället Castellum den här tillgången och de har kapaciteten att ta projektet hela vägen i hamn och sedan förvalta det på lång sikt.

Läs mer: Castellum 3500 procent totalavkastning.

Ditt barn och dina pengar - Finansinspektionen ger råd


Finansinspektionen har givit ut en bok inriktad mot barnfamiljer/er som väntar barn. Att skaffa barn är en stor förändring och det finns många saker runt privatekonomi och barn som är bra att veta. Den här boken kommer laddad med sunda tips kring ditt barn och pengar. En del av det är det här med att spara pengar till barn.

De har gjort ett poddavsnitt för att pusha boken. Det finner ni överst här i inlägget och är bara att trycka "play" för att lyssna. Cirka 15 minuter långt.
Jag tyckte inte poddavsnittet var fantastiskt i början men det är laddat med bra info och det var nog främst den första halvan jag tyckte var lite tradig. Så ge det en chans även om du inte tycker det börjar så bra. Det är 15 minuter och totalt sett är det bra.

Så till boken då: Ja det här handlar ju om en bok och den kan man ladda ned gratis från sajten som Finansinspektionen skapat specifikt för den här boken.

https://dittbarnochdinapengar.se/

En kort beskrivning av boken:

"Den här guiden är till för att på ett och samma ställe informera
dig om hur dina val kan påverka din privatekonomi. Guiden är
uppdelad i tre delar: Gravid, Föräldraledig och Familj."

Jag tycker att tanken med boken är utmärkt och den lär vara till stor hjälp för de som läser den och tar till sig kunskapen och råden i den. Med mitt stora intresse kring spar i åtanke är det nog föga förvånande att jag snabbspolat till just det avsnittet. Ja, jag hoppade över det andra och läste biten kring spar.

Vad tusan skriver de egentligen? De har en allt för konservativ hållning i mina ögon där de målar upp ett avskräckande scenario för aktiefonder. Det pratas om risk och kontentan blir rådet att den som kommer vara aktiv på börsen kan välja aktiefonder annars bör man välja ett sparkonto.
Näe det där är inget värst bra råd. Förvisso kommer folk inte förlora sitt kapital men de går sannolikt miste om rejäl avkastning när de väljer sparkonto. Att man måste vara aktiv för att spara på börsen det är en knasig slutsats. Hallå där Indexfonder?!

För ett långsiktigt spar som 16-18 år som man skriver om i den här boken så är sannolikt börsen bättre än sparkontot. Indexfonder är då ett utmärkt val för den som vill ha del av börsens potential men inte vara aktiv över huvud taget i övrigt. Näe, ett indexspar är utmärkt för ett månadsspar. Att köpa mer i ur och skur år in och ut. Det kommer förmodligen bli så där bra som grafen de visar i boken för den historiska avkastningen på börsen.

Jag antar att de bara fegat och valt ett väldigt konservativt synsätt för att ha ryggen helt fri. Ni som är sparintresserade vet ju att det låter helt knas att spara på sparkonto i 16 år men de som kommer läsa den här boken gör det nog inte.

So... min slutsats kring boken är att den är en bra grej i sin helhet men råden kring spar blev väldigt olyckligt formulerat. Stackars de som faktiskt väljer ett sparkonto till sina barn på 16 års sikt.

Bra tips från legendarisk investerare


Jag har hyllat den här Joel Greenblatt till skyarna tidigare och det med rätta. Han har inte bara ett bra track record utan han är en väldigt sund investerare också. Det är mycket vettiga tips han delar med sig av och han har en väldigt duktig investerare.

I den här korta videon på cirka 25 minuter delar han med sig av otroligt mycket bra fakta och tips. Lyssna noga och tveka inte att kolla den mer än en gång. Den här är verkligen laddad med "bra att veta".

Greenblatt är för övrigt författaren till den populära boken "En liten bok som slår marknaden".

Berkshire live 4 maj 2019

Berkshire Hathaway är namnet på bolaget som den legendariske investeraren Warren Buffett rattar. Årsstämman har blivit till en enorm händelse med tiotusentals besökare på plats och miljontals tittare världen över. På stämman pratar Buffett och hans investeringspartner Charlie Munger och bjuder på visdom i flera timmar. Publiken ställer frågor och det är ett riktigt trevligt jippo.

Yahoo Finance har sänt eventet live i några år och 2019 är inget undantag. Boka genast in 4 maj från klockan 15:45 svensk tid och resten av dagen. Sändningen hittar ni i länken nedan och fram till eventet startar kommer ni kunna se historiska klipp med Buffett:

https://finance.yahoo.com/brklivestream/

Lämna ekorrhjulet - Läraren Åsa valde att sluta jobba


Det här klippet är några veckor gammalt men först nu har även jag sett det. På samma tema var ju Oskar och Maribel där och det klippet såg jag för ett tag sedan. Personerna jag nämnde där precis är de som bloggar på enkelboning.com (Farbror Fri). De har dessutom skrivit en bok med snarlikt tema och namn som Åsa i det här klippet. Temat är ju att lämna ekorrhjulet så det är inte så konstigt att de har de sakerna gemensamt.

Jag tyckte det var intressant att se även detta klipp och Åsa med sin man verkar vara ett riktigt bra team. Det gläder mig att de lyckats ta detta steg mtp sjukskrivning och dåligt mående. Att då kunna göra den här grejen är ju fantastiskt.

De pratar mycket om sparsamhet och lyssnar man noga kan man snappa upp flera spartips.

Exponering i skogssektorn


Just nu har jag ingen direkt exponering i skogssektorn och det är något jag gärna har i portföljen. Jag tror på skogen och vill bygga upp en exponering på lång sikt. Det finns en rad fina bolag i sektorn globalt men framförallt här i norden. Jag har under en tid funderat kring hur och vad jag skall satsa på och nu har jag kommit ett steg vidare i mina tankar.


Ja det jag har landat i är vad jag inte skall köpa. Det är SCA och Essity som jag kommit fram till att jag med fördel kan äga och satsa mer på via Industrivärden. Essity är förvisso inte ett skogsbolag per se men hänger tätt ihop med sektorn då de tillverkar prylar utav dess råvara. Snarare är de ett bra komplement då de står på andra sidan av kostnadsutveckling vs SCA. Alltså när priserna sjunker för SCA kan Essity komma få en positiv skjuts av det och när det omvänt stiger och blir lite surt för Essity får kanske SCA lite extra klirr i kassan.
 Nu är inte SCA en särskilt stor del av Industrivärden utan väger bara 5 procent men tillsammans med Essity är det drygt 20 procent av Industrivärden.

För mig som gillar Industrivärden i övrigt och dessutom ser positivt på investmentbolaget i termer av diversifiering så kan jag gladeligen vikta upp det extra mycket för att få exponering i SCA och Essity. Resten av bolagen som Industrivärden äger gillar jag som sagt och ger mig en bra riskspridning. Jag är försiktig med att vikta enskilda innehav allt för tungt pga riskperspektiv men just Investmentbolag ser jag som riskspridare i sig självt och kan tänka mig en långt tyngre vikt därför.

Ingen direkt exponering i skogen ännu alltså men att inte köpa SCA är också ett beslut. Jag fortsätter att köpa Industrivärden och gläds extra åt exponeringen i Essity och SCA.

Industrivärden har ett börsvärde på strax under 100 miljarder kronor och är inget litet bolag. De har ett starkt ägande i ett koncentrerat antal starka svenska bolag som synes i bilden ovan. Substansvärdet per aktie är nu cirka 243 kronor och på kursen 204 kronor för C-aktien innebär det en substansrabatt om 16 procent. Utdelningen som har X-datum 18 april är på 5,75 kronor vilket innebär en direktavkastning på 2,8 procent.

Länk till investmentbolaget Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Avanza spärrar köpmöjlighet i vissa värdepapper


För ett tag sedan spärrade Avanza handeln i vissa Nordamerikanska värdepapper men de kommunicerade det lite dåligt och öppnade upp handeln igen efter att många sparare klagat. Nu är de på den här pucken igen och det här är sannolikt spiken i kistan för handel i berörda värdepapper. Det är bla bolagstypen Limited Partnership noterade i Kanada som nu spärras. För egen del äger jag Brookfield Renewable Partners och Brookfield Property Partners som drabbas av detta.

Så här skriver Avanza i ett meddelande till oss som äger berörda värdepapper:

"Vi vill informera dig om att det efter 18 april endast kommer vara möjlighet sälja befintligt innehav i ett antal värdepapper. De värdepapper som omfattas är till exempel strukturerade produkter och andra värdepapper där vi inte kan säkerställa att du som kund får tillräcklig information innan du handlar och där vi inte har tillgång till korrekt klassificering och data för att kunna distribuera dem enligt gällande regelverk, alternativt att vi inte kan hantera skatterapporteringen (gäller LP-bolag noterade i Nordamerika).

Om du äger ett värdepapper som omfattas av denna förändring kommer din kontoöversikt inte att förändras. Du kommer dock inte kunna köpa fler andelar av det aktuella värdepappret. I den bifogade filen hittar du en lista över berörda värdepapper."

Det kostar Avanza tid och pengar att hantera dessa och även om det är surt kan jag ha viss förståelse för att de nu spärrar möjligheten att köpa dessa värdepapper. Nordnet är på samma linje som Avanza rörande de här och har redan varit framme och spärrat de också.

Så den 18 april är alltså sista dagen man kan köpa de här värdepapperna och efter det kan man bara sälja dem. Det är således inga konstigheter om man redan äger och vill behålla. Det finns en lista med berörda värdepapper och den bifogade Avanza i meddelandet de skickade till oss som äger något på listan. Den är lite lång varpå den inte är lämplig att posta i sin helhet här på bloggen. Jag utgår från att Avanza fixar det där och tillhandahåller en lista med berörda värdepapper även för de som inte redan äger.

Jag ökade i Industrivärden


Du har nog inte missat att jag gillar investmentbolag och Industrivärden är det jag ägt allra längst. Historiskt har Industrivärden presterat en god avkastning som överstiger index och det stämmer väl överens med det här att investmentbolagen som grupp slagit index historiskt. Industrivärden är långt ifrån bäst men de har presterat bra och är i mina ögon en bra komponent i ett långsiktigt spar.


De har en koncentrerad portfölj med färre än 10 innehav men det är riktigt bra bolag hela högen och jag gillar dem. Värt att nämnas är att innehavet i ICA kommer att avyttras under året, de har en färdig deal på det redan. Jag tycker att det här är en samling riktigt bra bolag och att kunna investera i dem i ett enda slag via investmentbolaget Industrivärden det tycker jag är toppen. God potential och riskspridning i ett, det är en bra deal.

Utdelningen på 5,75 kronor har X-datum 18 april.

Länk till investmentbolaget Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Andra bra bloggar och sajter om investeringar


I dagarna fick jag ett mail från en läsare som gillar min blogg och gärna vill ha tips på fler bloggar/sajter på temat investeringar. Istället för ett vanligt mailsvar i retur tänkte jag att det här kan ju vara något som fler har glädje av och snickrade ihop det här inlägget. Som alternativ till att göra en lång lista på allt mellan himmel och jord tipsar jag om ett fåtal här nedan. Jag tänker att det blir lättare att ta till sig samt att checka in sajterna på det viset.

Marcus Hernhag:
Skriver artiklar mm hos både Privata Affärer och Dagens Industri. Han har en klar dragning åt utdelningsaktier. Här är länk till bloggen hans där han skriver en hel del intressant.
https://hernhag.se/

Stefan Thelenius:
En aktiv bloggare som skriver i huvudsak om investeringar och även han har en dragning åt just utdelningsaktier. Här skrivs det mycket om utdelningsaktier från vida världen.
https://z2036.blogspot.com/

The Motley Fool:
En amerikansk sajt som jag följt runt 20 år och är rena guldägget på ämnet. De har flera olika inriktningar och man kan tex gå in på en viss del av sajten som handlar specifikt om utdelninsgaktier. De har även poddar och youtube. Jag tycker de är grymt bra för amerikanska aktier.
https://www.fool.com/

40 procent 20 år:
Den här bloggen är inte aktiv men den är laddad med bra inlägg från en duktig investerare. Killen som driver Börsdata är personen bakom den här bloggen. En bra kunskapskälla.
http://40procent20ar.blogspot.com/

Nick Maggiulli:
En riktigt vass analytiker och sifferkille. Han är expert på ämnet hos Ritholtz Wealth Management och är en riktigt skarp snubbe. Jag tycker han lyckas med att förklara även krångliga saker på ett rimligt sätt. Han poddar/vloggar men har också bloggen Of Dollars And Data.
https://ofdollarsanddata.com/


Som sagt, det här är bara ett litet axplock av en mängd bra bloggar och sajter. Kanske jag får anledning att göra en uppföljning om ett tag och tipsa om ett helt annat gäng. Tillsvidare har vi här ett hanterbart antal sajter. Checka in dem vettja.

BillerudKorsnäs utvecklar pappersflaskor


Skogen är Sveriges "guld", en fantastisk tillgång med potential och jag bevakar sektorn för att köpa in mig och få direkt exponering. I morse läste jag ett pressmeddelande som gjorde mig glad samt stärkte min tro på skogens potential. Det var från BillerudKorsnäs som utvecklar flaskor i papper för att ersätta plast. Jorden har ett jätteproblem med plast i naturen och våra hav svämmar ju över av plast som tar en evighet att bryta ned. Att ersätta plast med liknande pryl gjord utav papper är framtiden och flera bolag arbetar på den linjen.

Så här skriver BillerudKorsnäs i sitt pressmeddelande:

"BillerudKorsnäs och ALPLA kommunicerade i dag sin avsikt att bilda ett joint venture genom ecoXpac, tillverkare av pappersflaskor i Danmark. När transaktionen är slutförd kommer BillerudKorsnäs och ALPLA äga lika delar av ecoXpac. En minoritetspost kommer att ägas av grundarens familj. BillerudKorsnäs är för närvarande majoritetsägare och har varit aktieägare i företaget sedan 2015. BillerudKorsnäs har varit drivande när det gäller den pågående utvecklingen av en pappersflaska, som startades av ecoXpac 2010 och pågått i samarbete med Carlsberg Group sedan 2015.  

ALPLA och BillerudKorsnäs delar ambitionen att driva förpackningsinnovation i en hållbar riktning. De två företagen avser att påskynda utvecklingen genom att kombinera sina resurser, kompetens och styrkor, och möjliggöra för ecoXpac att kommersialisera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.

I slutet av 2016 presenterade Carlsberg Group en första fysisk prototyp av en pappersflaska, Green Fiber Bottle, och den första generationen pappersflaskor har sedan dess befunnit sig i en testfas. Planen är nu att fortsätta utvecklingen för att kunna lansera och därefter skala upp produktionen. Framtida generationer kommer att vara helt biobaserade och ha biologiskt nedbrytbara vätskebarriärer, och på så sätt förverkligas visionen fullt ut och konsumenter över hela världen kommer att kunna leva mer hållbart. Det är för att förverkliga den visionen som de två företagen slagit in på den gemensamma vägen av innovation."

Jag tror på den här satsningen och jag gillar den starkt i ett miljöperspektiv. När flaskor tillverkas av papper istället för plast förflyttas råvaruåtgången ifrån olja till skog, vårat gröna guld. Vi har flera bra bolag i sektorn här i norden och jag vill ha exponering i min börsportfölj. Jag får ju en liten del via tex Industrivärden som äger SCA men jag vill ha direkt exponering i skogssektorn och siktar på att köpa in mig över tid.

Länk till BillerudKorsnäs hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Östenssons och Hemköp inleder samarbete


Idag skickade Axfood ut ett pressmeddelande om att kedjan Östenssons i Östergötland ansluter sig till Hemköp. Kedjan har 9 butiker och det starka varumärket Östenssons lever kvar. Under 2018 omsatte de 600 miljoner kronor och framledes kommer inköp ske via Axfoodkoncernens Dagab.

Så här skriver Axfood i ett pressmeddelande:

"Samarbetet startar den 1 september och innefattar inköp och logistik via Axfoods logistikbolag Dagab, IT, Hemköps lojalitetsprogram och marknadsföring. Det välkända och etablerade varumärket Östenssons lever vidare med en tydlig koppling till Hemköp.

– Med glädje välkomnar vi nio välskötta butiker till Hemköpsfamiljen och vår handlarförening. Östenssons butiker faller väl in i Hemköps koncept. De är välsorterade och inspirerande med fokus på färska och lokala råvaror, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp."

Anders Lindblom som är VD på Östenssons lyfter fram vikten av den kompetens och utvecklingsmöjligheter som kommer i samarbetet med Hemköp/Axfood.

Som aktieägare i Axfood tycker jag att det är gemytligt att få in den här anrika handlaren och dess omsättning på 600 miljoner.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 år sedan Troax börsnotering


För 4 år sedan noterades Troax och investmentbolaget Latour var en så kallad ankarinvesterare där de på förhand åtog sig att teckna 30 procent av aktierna. Troax noterades för 66 kronor och har gjort en mäktig börsresa sedan dess. För Latour är kursuppgången cirka 375 procent på Troaxaktierna och dessutom har bolaget betalat en stadigt stigande utdelning.
På våren 2016 betalade Troax 3 kronor utdelning och har höjt varje år sedan dess. Nu i maj 2019 betalar Troax 5 kronor utdelning och har bjudit på en mycket god årlig utdelningstillväxt sedan 2016.

Värt att nämnas är också att investmentbolaget Svolder var ankarinvesterare även de och har kvar sina Troax än idag. Bolaget är det största innehavet i Svolders portfölj med en vikt kring 11 procent.

Jag äger Latour och kan glädja mig åt Troax makalösa börsresa.

Länk till Troax Group hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Alimak Group förvärvar Dataline i Borås AB


Investmentbolaget Latours portföljbolag Alimak Group har gjort ett förvärv av en underleverantör. De kommunicerar att det inte kommer ge någon nämnvärd effekt på omsättning och det är ett såpass litet förvärv att påverkan på resultatet blir ringa. Jaha, det kan ju tyckas konstigt men det är nog inte så orimligt ändå. Genom att kapa ett led så stärker de sina marginaler och även om det inte blir stor skillnad på bolagets resultat så är det ju många bäckar små. Sedan är det ju så att de via förvärvet stärker sin position precis där de vill vara. Detta är något som Alimak också poängterar att det är ett viktigt förvärv i den bemärkelsen.

Så här skriver Alimak om förvärvet:

"Alimak Group has slutit ett avtal om att förvärva Dataline i Borås AB. Bolaget har i över två årtionden varit en viktig leverantör av kontrollsystem för Alimak Groups bygg- och permanent installerade hissar. Förvärvet följer på Alimak Groups strategi att investera i teknologier för att möjliggöra nya, mer utvecklade produkter och tjänster som ökar kundernas framtida produktivitet och säkerhet.

Dataline i Borås AB har lång erfarenhet av att utveckla smarta och kostnadseffektiva inbyggda system för styrning och optimering av hissapplikationer. Bolaget har varit en strategisk leverantör till Alimak Group under många år och Alimak Group har varit bolagets största kund.

Alimak Group kommer att använda förvärvet som ett första steg mot att etablera en IoT-utvecklingshub med fokus på att utveckla nya lösningar för att öka prestanda och funktionalitet för koncernens alla produkter och tjänster. Det långsiktiga målet är ökad produktivitet och höjd säkerhet för kunderna."

Jag gillar förvärvet och jag känner också igen mig hur Latour agerar. Både Latour själva i sin industridel men även i deras portföljbolag kan man se det här mönstret att de köper nya bolag för att addera försäljning och ny teknik/kunskap. Latour äger knappt 30 procent av Alimak och är i särklass den största ägaren. De är en långsiktig ägare och de är duktiga på att driva på utveckling och förbättring.

Länk till Alimak Group hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till investmentbolaget Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Portföljprestanda kvartal 1 2019


Tiden svischar förbi i ett makalöst tempo, nyss var det julafton känns det som. Ja det är ett galet tempo på livet och 2019 har även börsen kickstartat med rejäl fart. Index har redan stigit såpass att det motsvarar mer än ett genomsnittligt börsår och en riktigt god årsavkastning.

Själv har jag lyckats uppnå en avkastning i linje med index där min portfölj avkastat 12,82 procent och SIX30RX 12,26 procent. Mja, jag borde kanske inte avrunda sådär för i det långa loppet är den där skillnaden i avkastning stora summor. Nu pratar vi dock ett enskilt kvartal och jag ser ingen anledning att slå mig för bröstet för att jag har pyttelite högre avkastning än index. Däremot hoppar jag högt och allt sånt över den goda avkastningen som både jag och övriga börsen uppnått. Det är ju jättekul även om jag föredrar en något lugnare/sundare utveckling. Börsen går ju dock aldrig som snittet utan det är ofta stora jack i kurvan och varierande upp/nedgång från år till år som mynnar ut i ett historiskt snitt kring 10 procent.

Jag gick in i det första kvartalet 2019 med en del byggbolag vars aktier presterat riktigt dåligt. Dessa drog ned prestandan ihop med Swedbank som i slutet av kvartalet kom med sin pengatvättarskandal. Turligt nog har jag generellt sett en god diversifiering varpå portföljen kan ta en smäll här och var utan att gå under. Jag skriver generellt sett en god diversifiering för jag tänkte på några innehav som kan bli en utmaning om de skulle krångla. Jag har viktat Castellum och Axfood extra tungt pga en strategi jag har med kärninnehav som jag satsar extra mycket på. Kärninnehav skall vara sunda bolag med god potential att höja vinst o utdelning bla och jag tänker mig att de är en viktig faktor för portföljens tillväxt på sikt. Förvisso har det tjänat mig mycket väl hittills då mina kärninnehav presterat mycket bra men jag gör nu en översyn kring det här att vikta extra tungt. Det är inte bara mer potential utan kommer med en förhöjd risk. 
 Om Castellum eller Axfood går dåligt på börsen så svider det desto mer för min portfölj. Vi får se hur jag gör framöver med "kärninnehav".

Ni som följt mig länge (jag har skrivit om börsen i över 20 år) har nog en uppfattning att jag är en hyggligt försiktig general. Jag tänker mycket i termer av att hålla nere och minska risk. Det visar sig dels i att jag gillar relativt defensiva placeringar och att jag är noga med diversifiering och andra risksänkande faktorer. Medan jag inte har värst riskfylld allokering i dagsläget så är jag ändå inne på att sänka risknivån ytterligare. Det är främst bolagsrisken jag tittar på och tänker i termer av diversifiering. Jag ser investmentbolagen som diversifiering och indexfonder är det också naturligtvis. Utöver det så tänker jag fler innehav och medan jag historiskt haft svårt att låta pyttesmå innehav ligga kvar så är det den linjen jag är inne på nu, att inte bry mig om någon minsta nivå eller att alla innehav skall ha meningsfull storlek. Tillsammans är de meningsfulla och ger riskspridning.

Preferensaktier är något jag skrivit mycket om historiskt och något jag gillar starkt. Jag finner dess termer väldigt attraktiva då de är lite i stil med att jag vet vad jag har och får. De har en mycket begränsad kurspotential i kombination med en fast utdelning. Just nu har jag flerårslägsta exponering i preffar då jag sålt en del i spåren av att de blivit väldigt dyra. Ränteläget och räntebanan är förvisso i symbios med preffarnas kursstegring på sistone men jag valde ändå att lätta lite. De brukar kunna röra sig en hel del upp och ned i pris sett över ett par år och jag tippar att jag kommer få läge att köpa tillbaka om jag vill. Samtidigt som jag gillar preffar så är de förrädiska eftersom de inte "växer" på sikt. Jag vill inte ha för stor andel preffar i väskan för då bromsar det värdetillväxten för mycket. Jag lever ju på utdelningarna och i en preff så är utdelningen hela tillväxten. För den som återinvesterar utdelningen är det ju en annan grej. Den som har preferensaktier i en långsiktig portfölj bör vara mycket noga med att återinvestera utdelningen.

Utländsk valuta är en annan riskfaktor och likt andra sådana faktorer är det ju också en potential. Jag har cirka 24 procent innehav i utländsk valuta och egentligen är jag inte rädd för valutarisken då jag med mitt långsiktiga tänk anser att det jämnar ut sig på sikt och att bolaget skall bära sig självt oavsett valutan. Nu var det ju åter igen det där med att jag lever på utdelningar och eftersom jag har ett begränsat kapital kan jag inte tillåta utdelningen variera allt för mycket pga valutan. Det är alltså min anledning till att bevaka andelen utländsk valuta noga och att jag inte låter den sticka iväg allt för mycket. I kvartal 1 var valutan en bidragande faktor till avkastningen. Jag har noterat att dollarn stod i cirka 8,87 SEK vid årsskiftet medan den nu står i 9,26 SEK. En skillnad på 4,4 procent.

I länken är mitt senaste inlägg med portföljfördelning, det stämmer hyggligt förutom att jag sålt Swedbank. http://petrusko.blogspot.com/2019/03/fordelning-innehav-i-portfoljen-190306.html

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...