Observera högre totalavgift på Skandia Sverige Exponering

Jag har tidigare lyft fram att fonden Skandia Sverige Exponering är den billigaste fonden som följer hela Stockholmsbörsen. Ni som är flitiga läsare av bloggen minns kanske att jag också brukar säga att man skall följa upp sina fonder ty saker förändras.

Nu har den totala kostnaden för den här fonden stigit och det är transaktionsavgifterna som ökat och nu tagit totala kostnaden till 0,33 procent.

Kanske som en följd av att fonden har fått många nya ägare men det skiter ju vi småsparare i, vi tittar på avgiften och jämför.

Nu är SEB Sverige Indexfond billigast igen med en total kostnad om 0,27 procent. Den är också mer motståndskraftig för stigande transaktionsavgifter eftersom den är så himla mycket större med ett värde kring 16 miljarder kronor att jämföra med Skandias fond som "bara" har kring 2 miljarder kronor fondförmögenhet.

Länk till mitt inlägg om SEB Sverige Indexfond.

Jag tar hem vinsten och gör Exit Bygg


Ja det lät ju gött att kunna säga att jag tar hem en vinst när jag pratar om byggsektorn. Jag väljer att ställa mig utanför byggsektorn helt nu efter att jag tagit en del smällar de senaste åren. Jag gillar sektorn för dess underliggande efterfrågan på lång sikt men bolagen är lite fladdriga resultatmässigt. Det är nedskrivningar och svaga resultat hitan ditan. Det är ingen överraskning men nu väljer jag att avvakta. Efter att jag sålde NCC igår har jag mina små innehav i Peab och Skanska kvar. Dessa köpte jag när byggsektorn var som mest nedpressad och har faktiskt fin uppgång på dem att realisera nu. Det är dock små innehav som sagt och väger inte upp smällen jag tog i NCC. Men gött ändå med ett par bra affärer.

Nu kollar jag istället att gå in i en annan sektor som jag brukar prata om att man gott kan hålla sig undan. Japp, jag blev så imponerad av H&M-rapporten att jag skulle kunna tänka mig att äga en liten slurk med ett antagande att 2019 blir ett bättre år. Det var nämligen vad jag utläste i rapporten, att det ser ljusare ut framåt.

Jag ökade i investmentbolag

De stora svenska investmentbolagen har presterat bra historiskt och har i flera decennier varit en viktig del i min strategi. Jag äger bla Investor och Industrivärden i portföljen och nu boostar jag min exponering i investmentbolag med den utmärkta fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Fondens största innehav är Investor och Industrivärden som bägge väger kring 25 procent vardera i fonden. Man får också exponering i Lundbergs, Latour, Kinnevik mfl. Fonden är passiv och kan därför hålla en mycket låg avgift om totalt 0,24 procent. Med passiv menas att det inte finns en dyr förvaltare som gör en massa jobb utan fonden styrs av ett regeldokument som säger hur den skall se ut och vad den skall innehålla. Likt en vanligt svensk indexfond faktiskt, de fungerar ju på det viset.

Normalt sett investerar jag främst i tillgångar som betalar ränta/utdelning men det löser jag i den här fonden genom att sälja en liten del årligen. På det viset skapar jag min egen utdelning och framförallt väljer jag själv hur stor den skall vara. Om  fonden tex växer med 8 procent per år och jag säljer 4 procent för att motsvara en utdelning så växer ändå värdet på mina fonder på sikt, trots att jag tar ut en del årligen.

Den här fonden är en fantastiskt fin fond, utmärkt för ett långsiktigt spar. Investmentbolagen har inte bara presterat bra historiskt utan de ger också en god och bred riskspridning via sina många innehav i sin tur. Via den här fonden får man exempelvis exponering i ICA, Ericsson, Volvo, Sandvik, Handelsbanken, Permobil, Zalando, Securitas och många fler. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har potentialen att ge en högre avkastning än vanliga svenska indexfonder men utan vare sig hög avgift eller risk att avvika kraftigt på nedsidan.

Länk till Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Därför sålde jag NCC idag


Jag har ägt NCC till och från i många år och nu det sista året har det varit trots att de presterar riktigt svagt. Det har varit med en långsiktig syn att de skall få upp lönsamheten och prestera bra igen. De har genomfört en rad åtgärder och jag tror VD Tomas Carlsson Kommer få NCC att prestera på sikt.

Igår presenterade NCC sin bokslutsrapport och idag körde de en telefonkonferens där de gick igenom den samt svarade på frågor. Även om Tomas säger att de är på plan med diverse åtgärder får man känslan att det här drar ut ytterligare på tiden. Tid har jag dock men en viktig del i mitt investeringsbeslut i NCC var att jag medan jag väntar skulle få rejäl utdelning. Jag behöver utdelningen då jag lever på den och är därför extra känslig för sänkningar.

Den stora grejen i bokslutsrapporten och anledningen att de släppte den redan igår på kvällen var just att de sänker utdelningen. De sänker den rejält.
Från 8 kronor ner till 4 kronor per år.

En halvering av utdelningen var inte helt otänkbar men jag trodde naturligtvis på oförändrad. Nu har förutsättningarna förändrats drastiskt och är inte alls vad jag gick in i. Därför har jag idag sålt NCC. Jag kan inte ha så mycket pengar i ett bolag med så här låg direktavkastning. Inte utan särskild anledning. Som Investor tex, den har ju kring 3 procent direktavkastning men den är en bra riskspridare i sig självt och en bra komponent i portföljen.

NCC däremot har varit en högutdelare i en sektor (bygg) som jag sedan tidigare proklamerat att man gott kan hålla sig utanför helt och hållet. Det är återkommande det här med för låga marginaler, nedskrivningar osv. Utdraget i ett mycket långt perspektiv jämnar nog det där ut sig och bygg kan vara en okej placering men fantastisk är den nog inte. Nu äger jag ju lite även i Skanska och Peab och för stunden har jag inga planer att sälja dem även om jag lockas av tanken att ställa mig helt utanför sektorn.

Det blev en förlust för mig och min placering i NCC och sådana får man ta emellanåt när man investerar på börsen. När det blir så kortsiktiga affärer som det nu blev i NCC ökar risken att åka på en förlust. Min plan var ju att NCC skulle bli en rimlig investering på lång sikt men när jag nu säljer efter bara ett år så är det i förtid och utan vinst.

Jag gillar byggsektorn och den underliggande efterfrågan på de tjänster och produkter som bolagen säljer. Nu tar jag det dock försiktigt och investerar primärt i andra sektorer där man lätt kan hitta investeringar som förmodligen är bättre både på kort och lång sikt.

Läs mer: NCC halverar utdelningen.

Omplacering till högre direktavkastning och bättre potential


Idag har jag gjort en omplacering i portföljen som jag åtminstone delvis har funderat på i flera månaders tid. Jag gillar hög direktavkastning men vill samtidigt gärna ha utdelningstillväxt. Att utdelningarna växer av sig självt över tiden. I portföljen har jag i flera år haft en stor del preferensaktier som bjuder på just hög direktavkastning. Kursmässigt är dock inte potentialen mycket att prata om i preffar.

De senaste åren har flera preffar ändå gett en god kurstillväxt och det hänger ihop med det allmänna ränteläget som stadigt blivit lägre och nu är på historiskt jättelåga nivåer. Så värst lägre kan det inte bli och på sikt är det snarare högre ränta som står för dörren, förr eller senare. Medan preffar kanske inte kommer rasa eller ens gå ned nämnvärt i närtid så är det nog ganska safe och säga att kurspotentialen är mycket begränsad.

Idag har jag sålt en del av mina Klövern preferens på 322 kronor. Det är en mycket bra kurs för den preffen och jag tog hem en riktigt fin kursuppgång. Under åren har jag mottagit fina utdelningar också. Kursen tycke jag alltså var ett bra läge att agera på den här tanken jag haft om att minska för att gå över i en annan placering med tillväxtpotential.

Det var ena delen i beslutet och den andra var att ett läge som attraherar uppstod. Idag rapporterade Swedbank och aktien backade en hel del bla på lite lägre utdelningstillväxt än väntat. Min bedömning är att Swedbank har potential att fortsätta betala hög utdelning de närmsta åren samt även att höja den. Analytikers förväntningar är generellt sett höjd utdelning både för 2019 och 2020. Men men, det är ju inte ristat i sten utan återstår att se.

Med Swedbank har jag åtminstone potentialen till höjd utdelning medan jag i Klövern preferens saknar det helt och dessutom i bästa fall kan vänta en oförändrad aktiekurs.

Nu hade jag redan en god stek i Swedbank sedan tidigare varpå jag egentligen landat med en lite större post än jag önskar/är helt bekväm med. Vi får se om jag finner mig i det där eller om jag yxar ned det lite på sikt. Nu väger Swedbank 5 procent i portföljen.

Mitt risktagande ökar men samtidigt får jag potential till stigande aktiekurs och utdelning.

Läs mer: Swedbank höjer utdelningen.

NCC halverar utdelningen


NCC presenterade ikväll sin bokslutsrapport trots att den är planerad till imorgon. Anledningen är nya regler som börsbolagen måste följa och de säger bla att man måste omedelbart informera marknaden om väsentliga skillnader mot förväntningar/saker av stor betydelse. Resultatet för det fjärde kvartalet blev sämre än marknaden väntat sig och utdelningen halveras till 4 kronor fördelat på 2 spänn i april och lika mycket i november. På kursen 150 spänn är direktavkastningen 2,7 procent och skulle aktien kosta tex 130 kronor så är direktavkastningen 3,1 procent.

Att NCC presterar uselt under 2018 är känt sedan tidigare, de är i början av en städning och åtgärdsplan för bolaget och dess lönsamhet. Marknaden förväntade sig ändå att bolaget skulle lämna utdelningen oförändrad då de har finanser att klara det i kombination med förhoppning om bättre resultat 2019 och framåt. Nu blir det alltså utdelningsbesvikelse och utrymme för oro om resultat närmsta åren.

NCC låter meddela att de valt att halvera utdelningen för att hålla en försiktig profil och bygga finansiell styrka. För bolagets skull är ju det här sunt naturligtvis och i det långa loppet är det ju det bästa för ägarna. För mig som enskild ägare och dessutom lever på utdelningen svider det ju attans med en halvering men en väldiversifierad portfölj kan ta en sådan smäll. Om inga fler portföljbolag gör liknande så går det ingen nöd på mig. En sak om min portfölj och diversifiering värd att nämna är min tunga viktning av två innehav; Axfood och Castellum som väger kring 10 respektive 16 procent. Skulle någon av dessa halvera utdelningen så är det svettigt för mig. I ett riskperspektiv väljer jag att inte öka i dessa två utan siktar snarare på att vikten i dem skall minska över tid genom att jag köper mer i andra bolag.

Imorgon blir förmodligen en tuff dag på börsen för NCC. En sådan här avvikelse mot förväntningarna tas nog inte emot väl. Jag äger NCC och har just nu inga planer på att agera på den här rapporten. Imorgon kör de presentation av rapporten och den siktar jag på att lyssna på.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Swedbank höjer utdelningen


Idag presenterade Swedbank sin bokslutsrapport för 2018 och medan den kom in strax under förväntningarna så är det ändå en bra presterande verksamhet. Outlooken ser rimlig ut med några småsaker som en något dämpad volymtillväxt för bolån under 2019. Lite smågrejer alltså men ändå en sund utveckling att vänta under 2019.

Resultatet per aktie blev 18,89 kronor vilket är 9,2 procent högre än 2017. Swedbank delar ut 75 procent av resultatet och utdelningen föreslås bli 14,2 kronor per aktie. Mot föregående års utdelning på 13 kronor innebär det en utdelningstillväxt om 9,2 procent. Just nu handlas aktien i 203 kronor vilket ger en direktavkastning om 7 procent.

Länk till Swedbank hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Ny rutin nyheter


Nyligen läste jag en bra bok där jag snappade upp en rutin som verkar som den kan passa mig. Sedan ett bra tag har jag undvikit nyhetssajter som Aftonbladet och Expressen då jag inte vill utsättas för dem. Dels dåliga skräpartiklar om ditten och datten men också allt negativt som händer. Det är mord och olycka i parti och minut. Jag väljer bort allt det där negativa men visst gör det gott att hänga med något sånt där vad som händer i samhället och världen.

Där kommer det bra tipset i boken in. Sveriges Radio har dagliga nyhetssändningar både riks och lokalt. Jag har nu laddat hem Sveriges Radios app och siktar på att en gång per dag lyssna på deras korta sändningar. Idag började jag dagen med detta. Liggandes i soffan lyssnade jag på Ekot, P4 väst nyheter samt EkonomiEkot.

På bara några minuter fick jag en lagom uppdatering av vad som pågår. Det var lagom olycka och desto mer intressanta saker som att uppsägningar i Sverige nu ökar sedan i höstas. Jag fick höra att sågverket i Nössemark som gått riktigt bra ett tag nu står inför utmaningar i samband med brexit då Storbritannien är deras största marknad. Oklarheter och risk för tullar är anledningen. Idag tänkte jag åka till IKEA om vädret var rimligt men jag skippade det pga snöoväder. De lokala nyheterna från P4 Väst bekräftade mitt beslut genom rapporter om kaos i trafiken runt Uddevalla där mitt närmsta IKEA ligger.

Efter min första dag med nyhetslyssnande från den statliga radion är jag mest nöjd med de lokala nyheterna. Det var extra nice att få höra saker som händer i min närhet. EkonomiEkot kom in på en stark andraplats med relevanta nyheter som tilltalade mig och mitt intresse.

Sveriges Radios app ger jag tummen upp. Det är enkelt att knappa in vilka program osv som man gillar och att följa just dem. Man kunde även välja att tillåta appen använda min platsinfo för att pusha ut särdeles viktiga händelser i min närhet. Jag tillät det och inväntar nu med spänning att se hur rimligt/orimligt detta används.

Öresund bokslutsrapport 2018 och utdelning


I fredags kom investmentbolaget Öresund med sin bokslutsrapport och det är ju en ganska trevlig summering de gör av 2018. Medan Stockholmsbörsen backat kring 4,4 procent inklusive utdelningar så presterade Öresund en totalavkastning på 5 procent under 2018. Det är ju klart godkänt.

Substansvärdet var per 31/12 130 kronor per aktie och det är strax under nuvarande kurs om 134,2 kronor vilket betyder en premievärdering om 3 procent. Sedan dess har dock värdet på Öresunds innehav stigit så det där stämmer ju inte riktigt idag. Nu är det nog snarare en liten rabatt men i det långa loppet är det nog ett rimligt pris vilket som. Öresund har presterat väldigt god avkastning historiskt och givet att de fortsätter prestera bra så är de värd en liten premie på några procent. Det gör ingen jättestor skillnad i det långa loppet om man köper för 2 procent rabatt eller 2 procent premie. Genom att göra regelbundna köp jämnar man ut det där och kan känna att man får ett bra snitt över tiden.

Utdelningen föreslås bli 5,5 kronor vilken på nuvarande kurs ger en direktavkastning om 4,1 procent. Det är lite knepigt att prata om utdelningstillväxten då de förra året inte pyntade cash utdelning utan istället delade ut aktier i Bilia och MQ. Ett upplägg jag inte är vidare förtjust i men denna gången pyntar de cash och man kan ju hoppas att de håller sig till det framöver. Förrförra året pyntade de 4,75 kronor i utdelning och räknat från det är utdelningstillväxten 16 procent men det är lite för snällt att räkna på det viset. Näe jag gör en egen schablon och splittar mellanskillnaden på två år för att få till en fair siffra. Då blir utdelningstillväxten dryga 7 procent och det är helt okej.

Jag gillar Öresund och har förtroende för dem och deras skicklighet att skapa avkastning. Ett pris runt substansvärdet och en direktavkastning på 4,1 procent är klart rimligt. Det är en tid nu som jag sneglat och varit sugen på att ta in Öresund i portföljen men jag har velat se den här bokslutsrapporten med en vanlig cash utdelning bla. Det är nog bara en tidsfråga innan jag tar in Öresund i portföljen igen.

Länk till Öresund hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Investor höjer utdelningen


Idag presenterade Investor sin rapport för helåret 2018 och utdelningen höjs precis som de har gjort nu i många år med 1 krona. 13 kronor föreslås delas ut fördelat på 9 kronor nu i vår och 4 kronor till hösten. Höjningen innebär en utdelningstillväxt om lite drygt 8 procent.

Substansvärdet minskade under 2018 och Investor rapporterar ett substansvärde om 428 kronor per aktie per 31/12 2018. De har också vad de kallar justerat substansvärde där de tar upp noterade innehav till ett antaget marknadsvärde och Investors justerade substansvärde var 486 kronor per 31/12.

Så på en kurs om 400 kronor är det inte värst mycket substansrabatt nu. På det rapporterade substansvärdet är rabatten 6,5 procent och på det justerade substansvärdet är det 17,5 procent rabatt.

Skuldsättningsgraden ökade en del till cirka 6 procent men är fortfarande klart rimlig/låg.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Attans fin rapport av Castellum för kvartal 4 och helåret 2018


Idag har Castellum rapporterat för det fjärde kvartalet och helåret 2018. Jag brukar vara aktiv på sociala medier i samband med rapport och snabbt skriva på bloggen men idag hade jag en annan plan. Jag stängde ned allt annat, kokade en stor kopp kaffe och öppnade bara upp Castellums rapport. Det var ju smått sensationsartat varpå jag tog mig en titt på twitter för att fånga upp rapportreaktioner där och då när folk läste och det var idel glada miner och hejarop.

För helåret växte förvaltningsresultatet imponerande 17 procent till 10,81 kronor per aktie och man föreslår en utdelning om 6,1 kronor vilket är en höjning om 15 procent. Castellum brukar höja utdelningen lika mycket som de växer förvaltningsresultatet men avviker alltså lite från det i år. Jag har överseende med det ett sådant här råstarkt år i kombination med att de för något år sedan höjde lite mer än tillväxten i förvaltningsresultatet (det året de gjorde nyemission och jätteförvärv).

Substansvärdet som EPRA NAV var per 31/12 176 kronor och på nuvarande aktiekurs om 172 kronor handlas Castellum till en liten rabatt om 2 procent. Direktavkastningen är på den nya utdelningen cirka 3,5 procent. Ytterligare ett värderingsmått är aktiekursen genom förvaltningsresultatet och där är värderingen 15,9 gånger förvaltningsresultatet.

Henrik Saxborn flaggar för en eventuellt mindre glödhet marknad framöver men det är ingen fara på isen utan att vi skall förvänta oss fortsatt växande förvaltningsresultat. Hyrorna väntas fortsätta stiga men inte i en riktigt lika hög takt som 2018.

Att tänka på vad gäller aktien och värdering på kort sikt är att stigande räntor och svalare fastighetsmarknad kan pressa ned värderingen på Castellum och dess fastigheter. I ett rent substansperspektiv blir det ett varningens finger på kort sikt. Skulle ett sådant scenario spela ut är jag inte det minsta orolig eller ledsen ty jag lägger stor vikt vid ett annat nyckeltal.

Som långsiktig ägare av fastighetsbolaget Castellum lägger jag stor vikt i förvaltningsresultatet. Alltså de riktiga pengarna bolaget skapar genom att äga och förvalta fastigheter. Förvaltningsresultatet har sedan börsnotering stigit stadigt och det förväntar jag mig att det gör även i framtiden. Det fortsätter att ticka på oavsett om räntan rör sig lite hitan dit och oavsett om aktiekursen backar i spåren av sänkt värdering. Castellums hyresavtal är uppbyggda på det vis att hyran höjs varje år no matter what och om allmänna ränteläget stiger så höjs hyran i en högre takt. Japp det här är en förenklad förklaring av hur hyresavtalen funkar men i praktiken är det så här det spelar ut.

Ni kan ju gissa om jag är glad i dag.. Castellum är mitt största innehav och jag är stolt över det. Att jag äger det här bolaget. Visst kommer det komma år där tillväxten är avsevärt lägre än årets makalösa bedrift men över tiden tror jag Castellum i snitt kan prestera en fortsatt ganska god tillväxt. Historiskt har förvaltningsresultatet växt kring 7 procent i snitt.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Ut ur ekorrhjulet - Så blir du också ekonomiskt fri


Jag har läst den helt nyutkomna boken Ut ur ekorrhjulet och det här är bra grejer. Såpass att jag sträckläst boken under dagen. Jo, jag har allt hunnit med en del annat som att blogga och att cykla till Willys och handla mat mm. Ja den här boken var så himla intressant och givande att jag inte riktigt kunde slita mig ifrån den. Vad handlar den om då?

Skall man med något enstaka ord kategorisera boken så handlar den om F.I.R.E om ni känner till det konceptet. Att äga sin tid och välja själv hur och vad man spenderar den på. Det är alltså ingen direkt investeringsbok även om den innehåller några sidor om just det och det är goda tankar för gemene man på de sidorna.

Det är inte en extrem bok skriven av extrema snålisar utan här handlar det om en rad olika tankar och tips på hur man kan effektivisera och att få ned kostnader. Det är inte en bok där man måste köpa allt med hull och hår utan man kan snappa upp en godbit här och en där. Smarta tips som gemene man skulle kunna applicera och frigöra tid/pengar till annat.

En twist jag gillar är att mycket utav tipsen/åtgärderna också handlar om att göra bra val för miljön. Jag nämnde ju att jag cyklade till butiken och handlade mat. Jag gör det då och då och det är win, win, win på det. Jag mår bra utav den fysiska aktiviteten, jag sparar på miljön och låter bli att spendera några tior i bensinpengar på att ta bilen den korta turen. Nu är ju långt ifrån alla där att de är sugna på att cykla till affären och handla men boken är laddad med andra tips som är av det här slaget; spara miljön, må bra och spara en slant.

Nu är ju jag själv redan ute ur ekorrhjulet och jag kan relatera till vissa saker i boken men jag känner också att den var mycket givande för mig. Jag har läst många sunda tankar och tips som jag tänker att jag skall prata med min fru om efter att hon har läst boken. Kanske vi tillsammans kan hitta nya, bättre rutiner kring vissa saker. För dig som gillar tanken på att äga din tid så är den här boken obligatorisk läsning. Att lägga tid på investeringar i all ära men en hel del cash kan man skrapa fram  genom besparingar och sunda vanor. Där kommer den här boken in.

Boken är skriven av Maribel Leander Lindberg och Oskar Lindberg. De bloggar tillsammans på https://enkelboning.com/ och Oskar är känd som FabrorFri på twitter.

Länk till boken hos Adlibrishttps://www.adlibris.com/se/bok/ut-ur-ekorrhjulet-sa-blir-du-ocksa-ekonomiskt-fri-9789188699121?campaignId=2a6ff94d-df74-44a4-b4b0-1a8cbcd24c32

Länk till boken hos Bokushttps://www.bokus.com/bok/9789188699121/ut-ur-ekorrhjulet-sa-blir-du-ocksa-ekonomiskt-fri/

Johnson & Johnson bokslutsrapport 2018


Idag rapporterade Johnson & Johnson för det fjärde kvartalet och helår 2018. De körde en presentation kl 14:30 svensk tid som jag avsåg att följa live men jag sölade till det med tiden och satt kl 13:30 redo att följa den. När jag insåg mitt misstag lackade jag ur lite och prioriterade att läsa en intressant bok istället. Rapporten från JNJ var ju redan tillgänglig så jag missade ju inget så sett men jag gillar att följa de där presentationerna och lyssna in på tonläge, frågor och svar mm.

Anyhow, rapporten för det fjärde kvartalet kom in ganska bra med både vinst och omsättning strax högre än förväntningar. Prognosen för 2019 tolkades dock något lägre än estimaten men jag tror det i slutändan kommer spela ut till JNJs fördel. Estimaten på vinst för 2019 var $8,6 medan JNJ lämnade en prognos i spannet $8,5 - $8,65. De brukar komma in toppen eller över sin egen prognos men det får vi ju se först om ett år hur det spelar ut sig denna gången.

För 2018 rapporterade man en justerad vinst per aktie om $8,18 vilket är 12,1 procent högre än året innan. När vi ändå är inne på redovisad vinst å så där vill jag nämna att allt fler amerikanska bolag nu redovisar en extra justerad vinst där de justerar bort valutaeffekter. Stendumt tycker jag men man kan syna det där ganska enkelt i det finstilta. De kan nämligen inte enbart prata om de här superjusterade siffrorna utan de måste i första hand prata enligt gällande redovisningsstandard. Därför kan man i en fotnot läsa och syna superjusterade siffror.

Nu krånglade jag kanske till det för många av er men jag ville nämna det här då ni kan springa på de här siffrorna när ni läser rapporten och andra sajter osv. Det är inget specifikt för Johnson & Johnson utan för amerikanska bolag generellt. Att justera bort valutaeffekter är enbart att skönmåla, att ge en felaktig bild. Ibland blir det medvind och visar bättre resultat och ibland åt andra hållet men verkligheten är inte valutajusterad utan de riktiga pengarna som trillar in i bolagets kassa går ju från all världens valutor över till dollar. Blaahh, nu får jag ge mig. Men okej, Justerad vinst är fine medan valutajusterad vinst är nonsens.

I skrivande stund handlas Johnson & Johnson till $128 vilket är en nedgång om 2 procent idag på rapportdagen. Övriga storbolag backar de också och indexet S&P500 är ned 1,7 procent. Av det här kan man dra slutsatsen att rapporten har tagits emot okej av marknaden då aktien går ungefär som börsen i övrigt.

Bolaget betalar kvartalsvis utdelning och har höjt den varje år i över 50 år. Just nu är utdelningen $3,6 i årstakt vilket ger en direktavkastning om 2,8%. De brukar höja varje år vid utdelningstillfället i juni och den utdelningen meddelas kring slutet av april. Vi får vänta ett tag till på besked om utdelningshöjning alltså.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Svolder substansvärde


Svolder är ett investmentbolag som investerar i små och medelstora bolag. Man brukar värdera investmentbolag utefter deras substansvärde och Svolder som ligger i framkant när det kommer till aktieägarvänlighet, ja de rapporterar substansvärdet varje vecka.

Detta är Svolder ensamma om att rapportera substansvärdet såpass frekvent. Som investerare/ägare är det väldigt tydligt och enkelt att följa utvecklingen för bolaget och att värdera Svolder.

Idag skickade de ut ett pressmeddelande om det senaste substansvärdet som var 103 kronor i fredags. Detta är Svolders normala förfarande, på måndagar meddelar de vad substansvärdet var fredagen innan helgen. Ett sådant här meddelande om substansvärdet kan man se på svolders webbsida och om man är kund hos Avanza och äger Svolder den vägen så får man en liten nyhetsnotis om det.

Jag passade på att köpa fler Svolder i fredags kring 90 kronor. På substansvärdet 103 kronor innebär det att jag köpte med en rabatt om cirka 13 procent.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Videopresentation av Investmentbolaget Svolder



Här är en video på knappa 6 minuter där VD Ulf Hedlundh presenterar investmentbolaget Svolder. Jag som ägare och investerare generellt på börsen är mycket tacksam för den här presentationen och ger Svolder 5 guldstjärnor av 5 möjliga. Den här videon gör de för oss investerare, för helt vanligt folk. Långt ifrån alla bolag gör sådan här ansträngning och i flera fall när de väl gör något är det bakom stängda dörrar med storinvesterare.

Videon har bra bildkvalitet och fullt godkänd ljudkvalitet.

Jag har ägt Svolder till och från de senaste 20 åren i stor som liten skala. Just nu har jag precis börjat köpa in mig varpå mitt innehav är pyttelitet. Deras direktavkastning är lite låg för mig som lever på utdelningarna men de har fokus på utdelningstillväxt som jag uppskattar och jag har lyckats växa mina utdelningar såpass att portföljen klarar en större del innehav med låg DA.

I slutet av videon hör ni kort några anledningar till att jag gillar Svolder. Deras ambition samt historik är klart lockande. Jag kommer köpa på mig mer Svolder regelbundet framöver här och jag tror på mycket god utdelningshistorik på lång sikt. Ulf Hedlundh som är VD har jag stort förtroende för. Jag har lyssnat till honom och läst det han skrivit i rapporter mm i många år. En mycket skarp och duktig investerare att ha vid rodret av min investering.

Svolder handlas just nu till cirka 90 kronor och den senaste utdelningen var på 2 kronor vilket ger en direktavkastning om 2,2 procent. Bolaget har brutet räkenskapsår och lämnar utdelning i slutet av året vilket är lite annorlunda mot många andra börsbolag som pyntar utdelning på våren. I November varje år har Svolder sin årsstämma och i samband med den pyntar de utdelning.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Avanza ändrar sig och spärrar inte LP-bolag

Om du likt mig äger ett utländskt bolag av typen LP (Limited Partnership) fick du sannolikt ett meddelande av Avanza igår att de kommer spärra möjligheten att köpa dem framöver och att det sker mer eller mindre omgående. Berörda bolag är tex Brookfields olika dotterbolag som Brookfield Renewable Partners mfl.

Well, det ledde till diskussion och efter dialog mellan Avanza och sparare bestämde sig Avanza för att avvakta med det där spärrandet. Vi kommer alltså kunna köpa de här bolagen fortsatt framöver.

Det finns ingen press på Avanza från lagskapare/regelmakare utan det är på eget bevåg de vill spärra de här bolagen. Hanteringen av utdelningen är lite annorlunda och Avanza vill slippa det. Nu meddelar de istället för att spärra dem skall de försöka hitta bästa möjliga rutin för att hantera dem i framtiden.

Tack för det Avanza.

EPR Properties höjer sin redan feta utdelning


Här har jag suttit vid bolagets hemsida och tryckt "refresh" om och om igen en stund efter börsens stängning och nu så poppade pressmeddelandet upp. EPR Properties höjer sin utdelning till totalt $4,5 per år vilket är en höjning med 4,2 procent från den tidigare nivån om $4,32. Idag stängde EPR på $70 vilket betyder en direktavkastning om 6,4 procent. BOOM, SMACK, POW... hajp inspirerad av TV-serien Läderlappen som sändes på den statliga televisionen när jag var grabb.

Utdelningen betalas månadsvis om $0,375 per månad. X-datum för nästa utdelning är i slutet av januari och den betalas i mitten av februari.

EPR är ett fastighetsbolag som äger skolor och nöjesfastigheter. Jag ökade nyligen i bolaget och skrev ett inlägg om dem då. Länk till inlägget: Jag ökade i EPR Properties.

Realty Income slår till med rejäl utdelningshöjning igen


Realty Income som betalar utdelning varje månad brukar dessutom höja den minst en gång i kvartalet. Historiskt har utdelningstillväxten varit totalt kring 5 procent per år. Då de höjer flera gånger per år så är vissa höjningar ganska små men de senaste åren har de kickstartat året vid några tillfällen med en förhållandevis stor utdelningshöjning.

Utdelningen som betalades nu i januari höjdes pyttelite men i februari är höjningen på 2 procent vilket får anses vara en kickstart på året. Ytterligare fler höjningar kommer presenteras under året och ta utdelningen till än högre nivå.

Den nya utdelningen summerar till totalt $2,706 i årstakt jämfört med $2,652 tidigare. Per månad är beloppet $0,2255.

Realty Income är ett amerikanskt fastighetsbolag av typen REIT vilket innebär att man måste betala en rejäl utdelning för att behålla sin skattestatus som REIT. På sådana här bolag tittar man på något som kallas FFO istället för redovisad vinst per aktie eftersom den senare innehåller bla nedskrivningar som inte påverkar de riktiga pengarna som kommer in i bolagets kassakista. FFO är vinsten exklusive de här faktorerna varpå det är ett mått på de pengar som verkligen finns tillgängliga för utdelning.

Bolaget har en mycket låg belåningsgrad då man finansierar sig genom att ge ut nya aktier i huvudsak. Ett smart sätt att finansiera sig på så länge utdelning och FFO ökar per aktie och det gör de. Så här gör REITs generellt i USA och en anledning är att den processen är mycket simplare och snabbare där än här i Sverige. Kom ihåg, det du bryr dig om som liten småägare är värdet på ditt innehav. Att "vinsten" per aktie och utdelning per aktie stiger. De bra bolagen fixar detta galant. Tänker du utspädning av ägandet nu så är du ute på fel spår. Du är en småsparare och skall tänka på värdetillväxt. Din investering skall öka i värde. Det här är inte alls samma sak som när sunkiga bolag i Sverige ger ut fler och fler aktier. De gör det för att de är skitbolag och värdet på sådana aktier blir i de flesta fall lägre och lägre och någon utdelning betalar de inte. Jo, en omvänd utdelning kan man ju säga eftersom de gör nyemissioner och ber dig om mer och mer pengar hela tiden.

Fastighetsbolaget Income hör till mina större innehav och jag har satsat på dem av flera anledningar. Visst har de fin historik av stigande utdelningar och vinst/FFO. De har också en strategi som är väldigt bra och väl fungerande. De äger i huvudsak fastigheter med en eller få hyresgäster och dessa är noga utvalda av Realty Income. De väljer enbart hyresgäster med god kredit rating och en verksamhet som inte hotas av butiksdöden/ehandeln. Typiska hyresgäster är FedEx, AMC bio, gym, apotek, bensinstation osv. Hyresavtalen är av triple net lease typ vilket betyder att alla kostnader förknippade med fastigheten betalas av hyresgästen. Underhåll, skatt you name it. Realty Income behöver bara luta sig tillbaka och ta emot hyran. Det ger ett väldigt förutsägbart och pålitligt kassaflöde.

De har pyntat utdelning i väldigt många år men vi får hålla oss till historiken sedan börsnoteringen 1994. De har höjt sin utdelning varje år sedan dess och den senaste höjningen nu innebär en direktavkastning om 4,2 procent på kursen $64,76. X-datum för den kommande utdelningen är 31/1 och äger man aktien handelsdagen innan det så får man utdelningen betalad i mitten av februari.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Telia återköpt aktier för 4,2 miljarder kronor


Sedan 23 april 2018 har Telia återköpt cirka 105 miljoner stycken aktier till ett värde kring 4,2 miljarder kronor. Aktier för ytterligare 800 miljoner kronor skall köpas till och med mars i år för att komma upp i 5 miljarder kronor som Telia skall köpa åter egna aktier för per år. Det är betydligt färre aktier som skall vara med och dela på framtida vinster. Men det är ju inte slut nu i april utan återköpsprogrammet sträcker sig över 3 år och aktier för totalt 15 miljarder kronor skall återköpas.

Vi har snart avverkat ett år och 5 miljarder kronor och har alltså två år och 10 miljarder kronor återköp kvar.

Ett sådant här återköpsprogram är ett sätt att överföra värde till aktieägarna. Ett alternativ till kontant utdelning. Utdelning betalar Telia som vanligt så det här är inte en ersättare utan något som löper parallellt. Aktierna som återköps kommer makuleras och på så vis blir varje kvarvarande aktie värd mer. De ger rätt till en större del av bolaget och dess framtida vinster. Utdelningen per aktie blir högre som ett resultat av sådana här återköp (allt annat lika). Under 2018 betalade Telia totalt 2,3 kronor per aktie i utdelning och man har kommunicerat att man under 2019 kommer betala i närheten samma belopp.
Vad utdelningen faktiskt blir får vi besked om i samband med årsrapporten 25/1. Baserat på en oförändrad utdelning om 2,3 kronor och en aktiekurs på 42 kr är direktavkastningen 5,5 procent.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Abbvie - Utdelningshöjare med hög direktavkastning


Abbvie är ett läkemedelsbolag som knoppats av från Abbot Labs och har en fin utdelningshistorik. Det räknas som en S&P500 Dividend Aristocrat vilket innebär minst 25 år av utdelningshöjningar. Om några år kommer de kunna kalla sig för Dividend King när de är uppe i 50 år av höjningar, de ligger kring 46 år nu. Värderingen är attraktiv nu och det kommer sig av stark prestanda kombinerat med att aktien sjunkit på sistone. En anledning till nedgången är att marknaden är orolig för konkurrens för bolagets storsäljare Humira.

Jag ser det som ett bra tillfälle att börja köpa in sig i bolaget. Konkurrens för preparatet Humira slår inte ut det över en natt och Abbvie har tiden på sin sida. De har en rad andra produkter som drar in pengar naturligtvis och de har en stark pipeline med nya produkter som beräknas omsätta stora pengar framöver. Humira beräknas vara storsäljaren på marknaden fram till år 2022 och tidigast år 2023 får liknande preparat säljas i USA. Humira kommer dra in stora pengar i flera år till alltså.

Värderingsmässigt är det klart attraktivt nu i mina ögon med hög avkastning på eget kapital, stark utdelningstillväxt och ett p/e kring 10 på en antagen vinst runt $8 per 2018. Utdelningen på totalt $4,28 har god täckning och kommer sannolikt att höjas även framöver. Den senaste höjningen var precis nu och det är således ett år kvar till de höjer nästa gång. $1,07 per kvartal ligger utdelningen på och betalas feb/maj/aug/nov. Utdelningen nu i februari hade X-datum igår den 14/1 så den missar man om man inte ägde aktien då. På nuvarande kurs om $84,79 är direktavkastningen 5,05 procent och den senaste utdelningshöjningen innebar en utdelningstillväxt på 11,5 procent.

Kanske blir det en tid framöver där marknaden är avvaktande pga osäkerhet kring Humira och det kan behövas många år innan en investering i Abbvie blir riktigt bra men jag tror det är ett okej tillfälle att börja köpa nu. Hade jag haft pengar och min kredit inte redan är maxad så hade jag köpt idag men nu får jag helt enkelt vila på hanen några veckor innan jag kan köpa. Jag har följt bolaget i flera år efter ett tips från en Apotek1are och nu är jag taggad att gå in i det.

Länk till Abbvie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Kontrollera dina fonder regelbundet


Som jag skrivit om tidigare är det viktigt att du tittar till dina fonder regelbundet. Anledning till det är att de kan förändras. Inriktning, avgifter osv. En fond som du en gång valde ut pga vissa kriterier kan ha ändrats och visar sig nu inte alls vara rätt val för dig. Fonden som var billigast kanske inte alls är billigast längre och fonden som följde just det index du var ute efter följer nu ett helt annat index.

Några tydliga saker att hålla utkik efter:

Fondavgiften kan förändras.

Inriktningen kan förändras. Exvis byta från ett index till ett annat.

De totala avgifterna kan förändras.

Här är ett exempel på den där sista halvluddiga "De totala avgifterna kan förändras". En fonds totala avgifter består lite förenklat av två saker. Det är fondavgiften som är på tex 0,2 procent och sedan tillkommer transaktionsavgifter som tar fondens totala avgift till tex 0,25 procent. Transaktionsavgifter är courtage osv som fonden betalar när den köper och säljer aktier i fonden. De här avgifterna är inte fasta eller förutbestämda utan blir vad de blir. Globalfonden Swedbank Robur Access Global hade tidigare en total kostnad på 0,25 procent men den har nu stigit till 0,32 procent. Läs mitt inlägg jag skrev förra året om fonden. Där skriver jag om fonden och dess förutsättningar men nu stämmer alltså inte längre de där 0,25 procent total avgift utan det är 0,32 procent som gäller.

Jesper Norberg sänder ekonominyheter


Ni har väl inte missat att Jesper Norberg börjat på Placera och sänder ekonominyheter. Han har tidigare varit på bla EFN och är väl insatt på börs och ekonomi. Placera är något annat än EFN och DI-TV med bla en noterbart lägre budget för utrustning som studio osv. Men skit i studio och sådant bös, det som är intressant är ju bra ekonomisnack och det är vad Jesper levererar.

Man behöver inte vara kund hos Avanza för att se de här sändningarna. De publicerar dem på Youtube vilket är allas våran favorit för att konsumera korta videoklipp.

Klippet ovan är dagsfärskt och innehåller en kort kommentar på Clas Ohlson och Swedol som publicerat försäljningssiffror idag.

Nedan är länk direkt till kanalen hos Youtube och där kan ni enkelt titta på gårdagens klipp om våra storbanker. Det tyckte jag var väldigt bra. Bla gick de igenom förklaring varför jag nu mera håller Swedbank som favorit i sektorn framför Handelsbanken som jag tidigare ansåg bäst.

https://www.youtube.com/channel/UCvdR-proQ3rFlMswc_bylLg

Lista med utdelningshöjare och podd med Hersh Cohen


Idag upptäckte jag Hersh Cohen och hans strategi med inriktning på utdelningshöjare. Jag är själv väldigt förtjust i sådana bolag som år efter år höjer sin utdelning. Hersh Cohen har framgångsrikt förvaltat pengar med denna inriktning i decennier. Jag upptäckte honom i podden Wealthtrack som jag lyssnar på regelbundet. Han är med i det senaste avsnittet och det är det som är ovanför här. Det avsnittet var bra och om du också gillar det så har du nedanför ett avsnitt med honom som är något år gammalt men med mer fokus på just utdelningshöjare.

Som om inte de här två poddavsnitten vore nog så bjussar han även på en lista med bolag som han tycker är riktigt bra utdelningsaktier. En lista man kan använda som utgångspunkt för att hitta bolag för närmre analys. Här är länk till listan med utdelningshöjare.


Latour förvärvar norskt bolag för 155 MNOK


För några dagar sedan meddelade Latour att de via dotterbolaget Aritco Group förvärvar det norska bolaget TKS Heis AS för 155 miljoner norska kronor. Jag har klurat på en sak kring det här förvärvet under helgen.

Latour skriver så här:
"TKS Heis är en ledande norsk tillverkare och installatör av plattformshissar och installatör av personhissar. Företaget grundades 1997 och har byggt upp en verksamhet med utveckling och tillverkning vid huvudkontoret i NÆRBØ och en sälj-, installations- och eftermarknadsorganisation som servar större delen av den norska marknaden. Omsättningen för 2018 uppgick till 155 miljoner NOK och bolaget har 74 anställda.

Förvärvet av TKS Heis kompletterar Aritcos produktportfölj och stärker erbjudandet till existerande distributionsnätverk. Dessutom stärker förvärvet en redan stark position på den norska marknaden."

De tillägger två citat:
”TKS Heis har varit återförsäljare av Aritcos produkter i Norge sedan 1997 och jag är mycket glad över att få Latour och Aritco som ny ägare. Jag är övertygad om att Aritco som långsiktig och industriell ägare med en kundbas på ett stort antal marknader kommer utgöra ett utmärkt fundament för fortsatt tillväxt för TKS Heis och våra produkter i och utanför Norge”, säger Tønnes Helge Kverneland, VD T. Kverneland & Sønner AS.

”Vi har haft ett nära partnerskap med TKS Heis sedan 1997 och vi har lärt känna TKS som en mycket professionell aktör, förvärvet säkrar denna relation för framtiden. TKS ger oss tillgång till en produkt som kompletterar vårt existerande sortiment på ett utmärkt sätt. Dessutom adderar TKS Heis stor erfarenhet och kompetens på området eftermarknad, vilket kommer hjälpa oss i vår utveckling av eftermarknadsprodukter och tjänster”, säger Martin Idbrant, VD Aritco Group.

Det här är förmodligen ett mycket fint förvärv som vanligt men det jag funderat på är kommunikationen eller snarare brist på några saker i den. I ett antal tidigare pressmeddelanden om förvärv har Latour kommunicerat på ett sätt att de ser ut att följa en viss rutin. Exempelvis när de förvärvade Hellberg Safety AB lät de meddela att lönsamheten i bolaget ligger i linje med Latours finansiella mål.

Det är den där biten jag saknar. Visst förstår jag att inte alla förvärv görs till exakt samma nyckeltal. Vissa kanske dessutom behöver åtgärdsprogram för att stärka nyckeltalen direkt från start. Man vill kanske inte ge marknaden en negativ bild av förvärv av bolag som inte riktigt når upp till Latours mål ännu men man borde kunna hitta sätt att uttrycka sig på som medger lite mer info än ingen alls.

En enkel lösning är naturligtvis att sluta kommunicera att vissa bolag presterar i linje med målen direkt vid förvärv men det är en utveckling åt fel håll. Vi vill ha mer transparens och info inte mindre.

Latour är ett investmentbolag med en onoterad del samt en del med börsnoterade innehav som Assa Abloy, Securitas, Tomra mfl.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Two Cents youtubers om ekonomi


Idag upptäckte jag ett par fräsiga youtubers. De gör korta videos på ämnet ekonomi och flera av dem handlar om eller snuddar vid investeringar och FI (Financial Independence). Det verkar som att de startade för cirka 3 månader sedan så det finns inte massvis med videos men de verkar aktiva så det ploppar nog upp fler vad det lider här.

Videon ovan är på cirka 6,5 minuter och handlar om att investera på börsen och risk förknippat med det.

Two Cents heter de på Youtube.

Apohem öppnar fullskaligt nätapotek


Nu har Apohem öppnat fullskaligt apotek och det betyder att du kan köpa även receptbelagda prylar från dem. Enkelt och smidigt att köpa läkemedel på nätet.

Länk till sajten: https://apohem.se/

Apohem ägs utav Axfood och på sikt kan det här bli ett fint tillskott i bolagets totala omsättning. Initialt är det ju förhållandevis småpengar för Axfood men det kommer växa till sig. Jag gillar den här satsningen med fokus på e-handel. Då kan de på ett mycket kostnadseffektivt sätt sälja apotekprylar till kunder i hela landet.

Så här skriver Axfood om att Apohem nu är up and running fullt ut:

"Apohem har under december och fram till nu byggt upp sin verksamhet och webbplats och har genom ett flertal tester visat att man på ett tryggt och säkert sätt nu kan leverera receptbelagda läkemedel till sina nätkunder.

Apohems e-handel är nu också godkänd av e-hälsomyndigheten och kan därmed anslutas till e-hälsomyndighetens recepttjänster. Apohem har fått tillstånd från Läkemedelsverket vilket betyder att Apohem nu är ett fullskaligt öppenvårdsapotek och företagets kunder kan beställa både receptfria och receptbelagda läkemedel från apohem.se."

Snart den mest fantastiska av tider - Utdelningar jäser


Nu närmar vi oss den mest fantastiska av tider, i min lilla värld som utdelningsinvesterare åtminstone. Snart börjar mina utdelningar att jäsa, de blir större av sig självt. Bara så där.
Jag pratar om utdelningstillväxt, organisk sådan. När bolagen själva höjer sin utdelning och många bolag gör det nästan varje år.

Om jag äger 100 st aktier i ett bolag som pyntade en utdelning på 4 kronor förra året så kan det mycket väl vara så att de i år meddelar att utdelningen blir 4,3 kronor per aktie. Istället för 400 kronor får jag i år 430 kronor, en ökning med 7,5 procent.

Så 7,5 procent mer utan att jag gör något. Jag bara fortsätter att äga ett bra bolag.

Många tänker på jättehög direktavkastning när de hör termer som utdelningsinvesterare eller utdelningsaktie men jag vill slå ett slag för utdelningstillväxt. Bolag som stadigt höjer sin utdelning år efter år det är något speciellt med dem. För det första behöver de prestera bra för att kunna höja utdelningen varje år och bolag som presterar bra de belönas med stigande aktiekurs. Ofta är det också så att utdelningshöjarna har en lite lägre direktavkastning och utdelningsandel. De investerar pengar i tillväxt. I den egna verksamheten och via förvärv.

En utdelningshöjare som idag pyntar lägre utdelning än en högutdelare kan på ett antal år växa sin utdelning och till slut gå förbi högutdelaren. I termer av totalavkastning är potentialen ofta större i utdelningshöjarna eftersom de växer vinst och utdelning som i sin tur leder till en högre aktiekurs. Ja men det gäller naturligtvis att välja rätt men så är det ju alltid med investeringar på börsen. Ett talande exempel är Latour som pyntar en direktavkastning kring 2-2,5 procent men har höjt utdelningen stadigt över en lång tid. De har presterat mycket bra och belönats med en stigande aktiekurs.

Mina utdelningar jäser och jag älskar det. I slutet av januari börjar bokslutsrapporterna dimpa in och i dem lämnar bolagen också förslag till utdelning. Först ut i min portfölj är Castellum med sin rapport 23/1.

Skanska stängde över 150 kr och öste in miljardorders


Idag skickade Skanska ut flertalet pressmeddelanden om fina orders och försäljningar som bokas i det fjärde kvartalet. Marknaden tog emot detta med glädje och handlade upp Skanska 1,59 procent till en stängningskurs om 150,15 kronor. En nivå Skanska handlats under de senaste tre månaderna. Det var i oktober 2018 som aktien dök under 150 spänn och har handlats där under sedan dess. Under denna period har den vid några tillfällen kort dippat under 140 kronor men i huvudsak handlats på dryga 140 spänn.

Bilden ovan är på det danska hotellet som Skanska idag meddelar att de säljer för 920 miljoner svenska kronor.

De meddelade också att de tagit en order på 670 miljoner kronor gällande en ny High School i Milwaukie, Oregon, USA. Ordern inkluderas i orderingången för det fjärde kvartalet.

Ytterligare en order på en skola och det är inte samma i Massachusetts som jag skrev om häromdagen: Den här ordern är på hela 2,2 miljarder kronor och gäller Belmont High School i Massachusetts, USA. Inkluderas också i orderingången för det fjärde kvartalet.

Sist men inte minst är fetingordern där Skanska USA har tecknat avtal med Metropolitan Transportation Authority (MTA) i New York, USA, för att färdigställa den sista fasen av serviceanläggningen Croton-Harmon Shops and Yard. Ett ordervärde om 3,3 miljarder kronor och inkluderas i orderingången för det fjärde kvartalet.

Under det sista kvartalet har Skanska tagit flera fina ordrar och gjort en del goa försäljningar varav en riktig feting som genererar en miljardvinst i det fjärde kvartalet. Efter en lång tid av besvikelser och någon sorts grand finale i det tredje kvartalet så har Skanska nu peggat upp för ett bra fjärde kvartal. Det skall bli riktigt intressant att se rapporten för det fjärde kvartalet och den presenteras 8/2.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

Peab utdelningshistorik


Igår köpte jag mer Peab på strax över 74 kronor styck. Jag tror på byggsektorn och har flera innehav för att få exponering där. Peab är mitt minsta innehav och det som bolagsmässigt presterar bäst. Kursmässigt är nog potentialen större i NCC och Skanska som värderas lägre pga att de presterar betydligt sämre lönsamhet. Peab presterar redan en bra marginal och har varit på tårna länge. De gick igenom det här med lönsamhetspress redan för flera år sedan och hade det avklarat så att säga. NCC och Skanska går igenom den där grejen nu.

Anyhow. Jag gillar Peab och likt de flesta bolag jag gillar så är en viktig komponent en bra utdelning. Peab har en hög direktavkastning och en fin stigande trend med höjningar i många år. Sedan 1995 har de sänkt sin utdelning två år och det var 2011 + 2012. Sett från 1995 till nu är det totalt sett en fin utdelningstillväxt. Peab är ett sunt bolag i en bransch vars tjänster lär efterfrågas i en lång tid framöver. Urbanisering och befolkningstillväxt växer efterfrågan på nya kontor, skolor, vägar osv. Befintliga vägar och byggnader kommer behöva renoveras och byggas till över åren. Efterfrågan bör vara god totalt sett över en lång period framöver.

Senaste utdelningen var på 4 kronor och jag har sett estimat där man förväntar sig en höjning nu till våren. I 9-månaders rapporten visade Peab upp ett resultat strax bättre än föregående år och visst finns det utrymme för en höjning till våren. Någonstans mellan oförändrat och 5 procent höjning verkar klart rimligt. 4-4,2 kronor alltså men 4,4 kronor är inte otänkbart. Den 8:e februari har vi svart på vitt då Peab presenterar sin bokslutsrapport och förslag till utdelning. Baserat på en oförändrad utdelning om 4 kronor är direktavkastningen nu 5,4 procent beräknat på en kurs om 74 kronor.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Bankspecial på EFN


Idag var det bankspecial på EFN och det var intressant och bra snack om just bank i hela avsnittet. Som jag brukar säga är bank inte det enklaste att förstå sig på och då passar det ju väldigt bra med en sådan här specialare.

Tryck Play ovan eller klicka länken nedan.
https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-8-jan-2019/

Skanska utdelningshistorik samt kort om ny order på 1,1 miljarder SEK


Skanska har tecknat ett avtal om att renovera och bygga ut Bookline High School i Massachusetts, USA. Kontraktet är värt cirka 1,1 miljarder kronor och inkluderas i orderingången för det fjärde kvartalet 2018.
Så här skriver Skanska:

"Skanska ska bygga en skolbyggnad på cirka 11 000 kvadratmeter, liksom addera en flygel på cirka 6 500 kvadratmeter på en existerande skolbyggnad. En ny lobby på nästan 300 kvadratmeter ska också uppföras.

Skanska ska dessutom renovera samtliga skolans byggnader, park och vägnät.

Projektet startade i november 2018 och ska vara klart under det tredje kvartalet 2021. Arkitekter är William Rawn Associates."

Skanska ihop med hela byggsektorn har gått dåligt på börsen det senaste året, sämre än breda index som backade under 2018. Dels är det på grund av svag prestanda men också marknadens tro kring konjunktur mm. Lönsamheten har topp fokus nu hos Skanska som sjösatt en rad åtgärder för att prestera bättre. Facit har vi om några år när nya kontrakt rullar in pengar och gamla kontrakt med sämre lönsamhet avslutats.


Vinsten för 2018 tyngs av nedskrivningar och undermålig marginal men bör ses som ett hack i kurvan och inget hot mot utdelningen. Skanska har goda finanser och gör ändå en något såndär vinst för 2018. Utdelningen om 8,25 kronor behöver inte sänkas och medan jag sett estimat där en liten höjning väntas så tänker jag mig en oförändrad utdelning. Skanska har höjt eller lämnat utdelningen oförändrad i 15 år och har bara sänkt utdelningen vid tre tillfällen sedan 1985. De sänkte i den stora fastighetskrisen i början av 90-talet och de sänkte två gånger i början av 00-talet efter IT-kraschen. En fin historik är dock ingen garanti för framtida utdelning men det kan ge en hint om verksamheten och bolaget.

Skanska måste lyckas med att höja sin lönsamhet för att prestera större vinster framöver. Jag tror att de fixar detta, en konkurrent som Peab är ett exempel på att det går att bedriva liknande verksamhet med en rimlig marginal. Skanska har dessutom satt fingret på vad som pressat ned lönsamheten och vidtagit åtgärder mot detta. Det har dels varit för generösa/optimistiska kalkyler som i efterhand visat sig ge för dålig kalkyl. Detta kontrolleras nu bättre av en ny risk controller. Alla avtal som ingås skall ha en tydligare kalkyl med mindre risk. Man tackar nej till avtal som inte når upp till bolagets lönsamhetsmål.

Jag äger Skanska och tror på byggsektorn på mycket lång sikt. I det korta loppet kan det naturligtvis vara risky men det får just kortsiktiga spekulanter oroa sig kring. Jag tänker mer i termer av befolkningstillväxt, urbanisering osv. Trender som genererar efterfrågan på byggtjänster på mycket lång sikt. Sjukhus, broar, kontor, skolor osv kommer behöva byggas även i framtiden och Skanska är väl positionerade för att vara med i den utvecklingen.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Idag köpte jag mer Investor


Nordens största investmentbolag Investor har presterat bra historiskt likt investmentbolagen som grupp. Jag gillar dem av bägge dessa anledningar, det är ett investmentbolag som presterat bra och de är stora. Storlek kan ha både för och nackdelar. En nackdel kan vara att det är svårare att generera avkastning ju större kapital man rör sig med. Eller omvänt så kan inte Investor göra en investering i de minsta bolagen där potentialen kanske är som störst. Well.. Kan kan de ju men det blir ju inte värst meningsfullt om en yttebytte pyttliten investering går som en raket i denna koloss. Många bäckar små förvisso. Äh vad jag surrar mycket om motsatsen till det jag främst tänker på; fördel med storlek.
 En fördel med att vara stor är att man har finansiella muskler. Muskler att rädda sig själv men också att finnas där för portföljbolagen om och när de så skulle behöva det.

Ja det finns flera anledningar att gilla Investor och ytterligare en av mina är att jag tycker det dessutom är en bra exponering inom hälsovård och megatrend som längre levnadsålder, ökat välstånd osv. Kring en fjärdedel av Investor är verksamt i denna sektor med bla Permobil, Mölnlycke och AstraZeneca.

Utdelningsinvesterare som jag är så gillar jag naturligtvis Investor för den fina utdelningstillväxten. I många år har de nu höjt utdelningen med en krona per år. Förvisso blir utdelningstillväxten procentuellt sett lägre för varje år som går men än så länge är det fortfarande klart godkända nivåer. Under 2018 pyntade Investor totalt 12 kronor i utdelning och under 2019 är det klart tänkbart att de höjer med en krona till 13 kronor.

Jag köpte mer Investor idag och betalade 382,5 kronor vilket på en antagen utdelning om 13 kronor ger en direktavkastning om  3,4 procent. Utdelningstillväxten landar på 8,3 procent om de höjer till 13 kronor. Inget spektakulärt men klart godkänt. Under 2018 delade Investor upp utdelningen på två tillfällen varav 8 kronor på våren och resterande 4 kronor på hösten. Hur de gör i år återstår att se men man skall inte ta för givet att fördelningen blir den samma. Jag tror de håller fast vid att betala vid två olika tillfällen men storleken på utdelningen vid de två tillfällena kan komma se annorlunda ut i år. Investor har själva pekat på det faktum att de får utdelning från sina portföljbolag vid flera tillfällen under året och valde därför att dela upp sin utdelning. Kanske blir fördelningen lite jämnare i år? Vi får se den 24:e januari då bolaget presenterar sin bokslutsrapport. I samband med den lämnar de förslag till utdelning.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag ökade i månadsutdelaren EPR Properties


EPR Properties är ett amerikanskt fastighetsbolag som äger nöjesfastigheter och skolor i huvudsak. Det är alpinanläggningar, biografer, gokartbanor, äventyrsbad mm. De är specialiserade på den här typen av fastigheter och de har en god anledning att satsa just där. Konsumenten lägger allt mer pengar på just underhållning/nöje vilket ger en stadigt växande efterfrågan på verksamheten som bedrivs i de här fastigheterna. EPR Properties har gjort sin hemläxa när de satsat på den här fastighetstypen och nu i efterhand ser man klart och tydligt på omsättning i de olika branscherna verksamma i deras fastigheter att det ökar stadigt.

EPR Properties betalar utdelning varje månad om $0,36 vilket summerar till totalt $4,32 per år. De brukar höja sin utdelning i februari varje år och det är nog bara 1-2 veckor bort innan de meddelar den eventuella höjningen. Som ni kan se i grafen ovan har de en lång historik av utdelningshöjningar och det är ganska bra tillväxt också där den varit 7 procent årligen historiskt. De senaste åren har höjningen varit på ett par cent utslaget per månad och blir det en liknande höjning nu så blir nya månadsutdelningen $0,38.

Jag betalade $64,75 idag när jag ökade i bolaget och räknat på en oförändrad utdelning ger det en direktavkastning om 6,67 procent. Antaget att de höjer utdelningen till $4,56 ($0,38 /mån) så är direktavkastningen 7 procent.

Bolaget har en sund belåningsgrad om 35 procent av enterprise value och en kredit rating på investment grade nivå. Utdelningsandelen är sund där den i det senaste kvartalet utgjorde 68 procent av AFFO, en mycket god täckning av utdelningen. De arbetar med triple net lease hyreskontrakt vilket innebär att hyresgästen står för i princip alla utgifter förknippade med fastigheten, även skatt och underhåll. Ett smart upplägg som ger ett pålitligt och förutsägbart kassaflöde. Jag gillar upplägget starkt och det är samma typ som Realty Income använder, ett annat amerikanskt fastighetsbolag som jag äger.
Jag tror på EPR Properties och den fastighetstyp de specialiserat sig på. De har en bra strategi och sunda finanser. Min förhoppning och tro är att det här bolaget finns kvar i min portfölj och tickar in utdelning i många år framöver.

Länk till EPR Properties hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 veckor kvar till Castellum meddelar utdelning


Nu är det prick 3 veckor kvar till dess att fastighetsbolaget Castellum presenterar sin bokslutsrapport och med den förslag till utdelning. Onsdag 23/1 alltså.
De brukar höja utdelningen lika mycket som tillväxten i förvaltningsresultatet. Per de första 9 månaderna 2018 växte förvaltningsresultatet 13 procent.

Därför kan vi aktieägare ha höga förväntningar på utdelningstillväxten. Det sista kvartalet 2018 kan å ena sidan bidra till ytterligare större tillväxt av förvaltningsresultatet på helåret men å andra sidan kan det heller inte dra ned det så värst mycket. Castellum presterar bra och vittnar om en mycket god hyresmarknad.
En höjning på 12-14 procent är klart tänkbar.

Castellum är en mäkta fin utdelningsaktie då den har höjt sin utdelning varje år sedan börsnoteringen 1997. Igenom flera kriser har bolaget tuffat på och höjt sin utdelning. Idag stängde aktien på 163,1 kronor och baserat på senaste utdelningen om totalt 5,3 kronor är direktavkastningen 3,25 procent. Antaget en höjning om 13 procent så blir utdelningen 5,99 kronor vilket ger en direktavkastning om 3,67 procent. En lönehöjning om 13 procent, det skulle sitta fint minsann!

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Nyårslöfte - Din hälsa och gymkort


Gott nytt år på er. Nu står vi här i början av ett nytt år och många av oss har avlagt ett nyårslöfte. Väldigt ofta handlar löftet om hälsan, gå ned i vikt, bli snabbare, starkare osv.
För väldigt många resulterar det nya löftet att man tecknar ett medlemskap i ett gym. 6000 kronor per år är ingen ovanlig kostnad för ett sådant.
Jag har själv gymmat i många år och sett anstormningen av nya ansikten på gymmet de första veckorna på nya året. För all del har jag även vänner och bekanta som vittnar om beteendet att man köper ett gymkort.

Här får du två anledningar att skippa gymkortet:

1. Man behöver inte ett gymkort för att gå ned i vikt eller bygga en sportigare kropp. För viktminskning är tex promenader och löpturer utmärkta. Många kommuner har nu mera satsat på utegym som man kan träna på. Visst jag fattar att utegym inte attraherar alla men för vissa är det ett alternativ. Man kan cykla och bränna fett eller bygga kondition. Man kan köpa en kettlebell för 300 spänn och träna tryggt i hemmet.

2. En bra anledning att skippa ett gymmedlemskap på 1 år eller mer är det faktum att väldigt många tappar lusten/intresset efter en kort tid. Otroligt många betalar för ett gymmedlemskap som de inte använder och hey: visst tusan kan du tänka dig bättre saker att lägga dina pengar på.

Ja så här är det faktiskt. Vi tänker att vi skall arbeta på hälsan och steg ett är att köpa ett gymkort. Redan där känner man sig ju duktig och har praktiskt taget gjort halva jobbet redan. Inte sällan har gymmen fina erbjudanden vid den här tiden för att locka in kunder i ett långt medlemskap. Gymmen har mycket god insikt i det här med att folk tecknar medlemskap men tränar inte. Då är det inga problem att erbjuda feta rabatter.
Är man sugen på att gymma så kolla efter kortare bindningstid. Betala för 1 månad till att börja med. Känns det kickass efter 1 månad så köp en månad till. Efter den andra månaden och samma träningslust så är man redo att binda upp sig en längre tid.

Anta att utfallet blir så här: Du tecknar 1 månad gymkort för 600 spänn och är inte alls intresserad att fortsätta efter den månaden. Du har då 5400 spänn som du inte eldat upp i onödan. Vad kan man göra med 5400 kronor?

Hmm låt mig se.. Sätt det i en billig indexfond och efter 25 år är det 58.000 kronor.
Det räcker till en weekend på ett fint hotell i en svensk storstad för familj med barn.
Det är inträde och åkpass på Liseberg för hela familjen ett par gånger om.
4-5 goa middagar på restaurang för hela familjen.
Det är ungefär hälften av kostnaden för en rimlig cykel att träna på.
Man får en komplett utrustning rullskidor för den slanten.
Ja det går naturligtvis komma på många saker man kan lägga pengarna på.

Så du vill träna mer, det är kanonbra ju. Kul för dig och jag önskar dig all lycka till med det. Att ta en extra fundering kring gymkortet behöver inte vara negativt eller tråkbulle. Du kan träna och nå dina mål trots att du funderar en extra vända och tar ett genomtänkt beslut.

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...