Fördelning innehav i portföljen. Q4 2018


I scrollisten på mobilsajten eller överst på webbsidan finns det en flik "Min Portfölj" där jag regelbundet uppdaterar mina innehav. Fördelningen i portföljen däremot brukar jag skriva om i ett sådant här inlägg några gånger per år.

Det har blivit några ändringar bland de mindre innehaven under året medan många innehav är de samma sedan länge. För bara någon dag sedan bytte jag bort mina Corem Property preferens mot Sampo som jag tycker är rimligt värderat nu och har en god potential framöver. Andelen preferensaktier i portföljen brukar jag reglera upp och ned över tiden och med den senaste omplaceringen är min andel fixed income 28 procent. Jag skriver fixed income och det är i huvudsak preferensaktier men jag har även obligationer via en amerikansk börshandlad fond.

Jag har viktat Castellum och Axfood extra tungt då jag kategoriserar dem som kärninnehav och vill ha en extra tung viktning i dem av den anledningen. Två bolag som jag tror kommer driva upp värdet på min portfölj och utdelning på mycket lång sikt. Naturligtvis kommer det vara mindre bra år även för dem men på några decenniers sikt tror jag de stadigt kommer leverera.

Andelen utländsk valuta är 23 procent där 15 procent är US dollars, 5 procent är Euro och 3 procent är Kanadensiska dollars.

Branschfördelningen som jag kategoriserar in det ser ut enligt bilden ovan. 25 procent i fastighetsbolag och det är jag till freds med. Fastighetsbolag är det jag förstår och gillar allra bäst och är trygg i den viktningen jag har där. Det är dock fördelat över flera olika fastighetsbolag med olika typer av fastigheter och i olika delar av världen till och med.Tyngst är dock Castellum med sina 16 procent av portföljen. Näst tyngst bland mina fastighetsbolag har jag viktat amerikanska Realty Income som väger 7 procent. De har en utmärkt strategi som levererat intäkt och utdelningstillväxt i många många år. Sedan noteringen 1994 har de höjt utdelningen varje år (flera gånger per år till och med).

Framöver siktar jag på att vikta upp investmentbolag och index där jag främst tänker på Xact Högutdelande som är en lite speciell men smart indexfond. Jag ser gärna en större vikt i hälsovård via fortsatta köp i Pfizer och genom att öka så smått ytterligare i Johnson & Johnson.

I skrivande stund är direktavkastningen på portföljen 5,25 procent och jag får 113 stycken utdelningar per år. Lite drygt 2 per vecka alltså. Direktavkastningen är beräknad på innevarande års utdelning, den som redan är pyntad alltså. Snart kommer bolagen med sina bokslut och förslag till utdelning för det kommande året. Det lär pusha upp min direktavkastning ytterligare.

34 kommentarer:

  1. Kan du och din familj leva endast på den utdelning som ni får?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Marcus,
      Tack för din kommentar. Jag kan pynta hälften av familjens utgifter med mina utdelningar men det är inte mer än så. Jag har lite sidoinkomster för att även få plats med ett månadsspar och lite godsaker i min egen budget. Totalt sett har jag en vettig budget men skulle jag bara ha mina utdelningar så vore det en mager sådan.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko!
    God fortsättning också. Jag har i skrivande stund en ganska hygglig portfölj med likbande innehav som dina. Jag skall gå i pensio om 4 år (62 år då) och funderar lite på hur portföljen skall vara.
    Nu har jag en blandning av hög da samt god tillväxt.
    När dagen närmar sig när jag skall börja plocka ut utdelningar så tänker jag mig att riktningen skall vara mera fixed income. Tänker jag rätt? Är ju inte så intresserad av att portföljen skall driva tillväxt i samma utsträckning som innan.

    Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Micke,
      Om det är som du skriver utdelningar du skall plocka ut så är det ju av intresse att ha pålitliga och höga sådana. Preffar kan vara en bra komponent för ändamålet. Med stor diversifiering är du inte så utsatt om det händer något i ett innehav. Flera olika preffar och utdelningsaktier. Ett komplement kan vara en vanlig indexfond som du säljer en viss procent av varje år.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tack för att du delar med dig. Påminner mycket om min portfölj, vilket kanske inte är så konstigt då jag gillar din filosofi och har tagit "rygg" på den. Tyvärr har jag själv varit ute å vinglat i förhoppningsaktier, men tänker att det är en lärdom, om än lite dyrköpt.

    Hur gör du för att inte ryckas med där du ser en möjlighet till "snabba pengar"? Vad är ditt mantra för att hålla dig till planen? Det är vad jag brottas mest med just nu, att hitta ett sätt att hålla mig till planen. Har du skrivit ned strategin, och läser den innan varje köp tex?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena slutajobba,
      Jag lockas inte ens från första början av snabba klipp. Det är så jag är kodad. Jag har läst och lärt mig att det är ett förlorarspel att försöka jaga snabba klipp på börsen. Folk misslyckas med det och sölar bort aina pengar. Det är verkligen inget jag lockas av.

      Jag vet att min långsiktiga strategi funkar och jag vet att snabba pengar är ett losers game.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. God morgon Petrusko!
    Ungefär halva portföljen i fastigheter, är det något du funderar på att växla ner i nu när vi kanske står inför räntehöjningar framöver? och då tänker jag inte på enbart preffar.
    Gott nytt år / Bengan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Bengan,
      Vanliga fastighetsbolag viktar jag verkligen inte ned pga ev räntehöjningar. De gör större resultat på att förvalta sina fastigheter i högre ränteläge. Värderingen på fastigheterna kan gå ned en aning i det korta perspektivet men det är inget för långsiktiga att bry sig om. På lång sikt kommer utdelning, förvaltningsresultat och aktiekurs stiga.

      Preffar däremot har jag precis minskat i pga totalavkastningen kan tänkas bli lägre än direktavkastningen från de här nivåerna.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Wow - det där får du ju gärna utveckla. Menar du att du tror att fastighetsbolagen som grupp kommer att gynnas om räntorna går upp de närmaste åren? I så fall är deras utveckling de senaste 10 åren fantastisk då räntorna fallit under den perioden..

      Med vänlig hälsning, Per

      Radera
    3. Yo Per,
      Fastighetsbolagen har inbyggda hyreshöjningar och när ränteläget stiger så kommer hyran höjas i snabbare takt. Det kan släpa något år men det är ju inget konstigt. Räntan höjs när det går bra för Sverige och att det går bra för svenska företag är positivt för företagen som äger lokalerna de är verksamma i.

      Förvaltningsresultatet kommer stiga i de sunda och bra bolagen. Som jag nämnde så är värderingen något helt annat men det är ett kortsiktigt perspektiv. När räntor stiger ökar avkastningskravet och därmed går priser på fastigheter ned något. Skit samma för ett sunt bolag.
      Sunda fastighetsbolag gläds åt att de tjänar allt mer pengar på förvaltningen av sina fastigheter.

      Bolagen med hög belåning och bräcklig verksamhet tycker det är lite jobbigare eftersom deras redan höga belåningsgrad blir än högre när värdet på fastigheterna går ned. Men det får ju vara deras bekymmer. De mindre bra fastighetsbolagen och de som äger dem.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Räntorna påverkar fastighetsbolagen på flera sätt, men man måste skilja dels på kort respektive lång sikt, dels på real och nominell ränta. När inflationen stiger men realräntan är oförändrad så stiger även hyrorna eftersom de (nästan alltid) är indexerade till inflationen.

      Eftersom många svenska fastighetsbolag har delvis säkrat finansieringen närmaste åren behöver nettoeffekten på förvaltningsresultatet inte bli så negativ närmaste åren, och på sikt kommer de indexerade hyrorna att kompensera de ökade räntekostnaderna fullt ut. Högre inflation ger nämligen en negativ engångseffekt på räntenivån men höjer kontinuerligt intäkterna över många år. Avkastningskraven, och därmed värderingarna, påverkas därför i första hand av förändringar i den långa realräntan.

      Centralbankerna har dock väldigt liten kontroll över de långa realräntorna. De styrs mer av vad som händer i ekonomin, tillgång på kapital, behov av investeringar, sparande, demografi etc. Det är därför ingen tillfällighet att nästan samtliga fastighetsbolagschefer nämner konjunkturen som den viktigaste faktorn att hålla koll på framöver. Sämre konjunktur ger nämligen sämre efterfrågan, lägre hyresnivåer och högre vakanser, vilket i sin tur kan leda till högre räntor då kapitalmarknaden kräver högre riskpremie. Det är där den verkliga faran ligger framöver och det är den man bör följa extra noga.

      Mvh Mattias

      Radera
  5. Hej. Vart kan man se hur mycket xact högutdelande delade ut i år, om dom gjorde det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Infon finns på xacts sajt och i mitt inlägg om fonden som jag länkar till. http://petrusko.blogspot.com/2018/08/xact-hogutdelande-uppdaterad.html?m=1

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej, om du vart tvungen att välja mellan XACT Högutdelande eller Spiltan Aktiefond Investmentbolag hur skulle du välja och tänka? Jag står i valet om att sälja mina Spiltan för att övergå till XACT Högutdelande för att komma åt utdelningarna. Tycker dem känns rätt lika men ändå en viss trygghet i att få utdelningar. Spiltan är kanske en aning mer diversifierad(?).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Marcus,
      Oh, det är en svår fråga det där. Jag tror stort på investmentbolagens potential. Om jag var tvungen att välja mellan dem skulle jag nog valt Xact Högutdelande för den ger mindre exponering i varje enskilt innehav. I spiltans fond väger Investor och Industrivärden kring 55% tillsammans varpå de största innehaven i de två investmentbolagen får en tyngre vikt än något innehav i Xact Högutdelande. Potentialen är god även i Xact Högutdelande och vilken av de två som går bäst de kommande 5 åren är inte ristat i sten.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej, har du koll på om det finns någon bra global eller amerikansk fond som bara innehåller bolag med hög utdelning?

    En fond med t ex alla dividend aristocrats och/eller kings vore lite intressant...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Sådana fonder fanns det gott om förr via det amerikanska ETF-utbudet men det förbjöd ju EU i början av 2018 varpå vi inte har tillgång till det längre. Om du är kund hos Nordnet kan du dock handla iShares och Vanguards europeiska utbud och där finns det ett par alternativ. Kolla på www.ishares.se

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej, undrar om din fördelning av preffar mellan Akelius och Klövern. Du har en väldigt mycket större andel Akelius och undrar om du fortfarande tycker den är mer köpvärd än Klövern givet de aktuella förutsättningarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Akelius har långt lägre risk än Klövern och är ett betydligt bättre bolag med starkare finanser och pålitligt kassaflöde via hyreslägenheter. Akelius förtjänar ett betydligt högre pris än Klövern och jag äger långt hellre den vilken dag som helst i veckan. Akelius är kickass och Klövern går väl an. Jag står redo att byta mina KLövern mot stamaktier för att få bättre potential. Mina Akelius håller jag dock hårt i och ökar gärna om fyndläge uppstår.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Mycket intressant och inspirerande portföljfördelning.

    Får jag fråga hur du delat upp dina innehav på konton? Är det fonder och svenska aktier på ett ISK samt utländska i KF? Jag har uppdelat på detta viset men tycker att det är lite irriterande att utdelningarna inte hamnar på samma konto och kan investeras därifrån gemensam. Några tankar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Japp jag har utländska innehav på en KF och svenska i ett ISK. Visst hade det varit gött att få alla utdelningar in på ett och samma konto men nu är ju upplägget med skatten som det är.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Snygg tårta det där Petrusko! Jag gillar speciellt de stora bitarna i Axfood och Castellum. Riktigt fina bolag det där!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej AP,
      Tack där =) Jepp, de är mina finaste godbitar de där två.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Stort tack för all din inspiration under 2018, ser fram emot dina kloka ord under 2019! En liten undring jag har är varför du inte har en slatt Öresund i din portfölj? Du är ju en vän av småbolag och bra direktavkastning :-) Själv tycker jag att de känns väldigt rimliga på dessa nivåer (historiskt sett) och har väldigt svårt att hålla avtryckarfingret borta från köp-knappen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Patrick,
      Tack för din kommentar och goa feedback. Jag gillar Öresund och har ägt det förr i tiden. Jag sålde för många år sedan när HQ kraschade och allvarliga anklagelser riktades mot Qviberg. Jag valde att sälja och följa utvecklingen av det där. Nu har han sedan länge rentvåtts och jag gillar Öresund. Nuvarande värdering är rimlig och det kan mycket väl bli att jag tar in dem snart igen. Jag väntar med spänning på bokslutsrapporten och hoppas på en vanlig kontant utdelning då jag inte alls gillar sakutdelning som de gjorde förra våren.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Har själv inte ägt Öresund speciellt länge, missat det där med sakutdelning. Vad är/var det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De delade ut aktier ifrån sin portfölj istället för cash. De har gjort så någon gång tidigare också vill jag minnas. Tror det var aktier i Bilia man fick som utdelning förra våren. Något år delade de ut Skistaraktier.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Hej Petrusko
    Vill bara säga tack för en väldigt bra inlägg. Du har själv gjort att jag har kolla igenom min portfölj. Jag har tyvärr väldigt många aktier. Kommer att gå igenom dem igen för att banta ner antalet. Tack för att du upplyser oss alla andra om dina investeringar.

    Hälsningar Tandläkaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tandläkaren,
      TAck för din kommentar. Ja det är ingen dum ide att hålla koll på sektorfördelning också.

      Mvh petrusko

      Radera
  14. Tjena Petrusko!

    Tack för en grym blogg och en lika grym podd. Om du fått välja 4 fonder till ett månadsspar vilka hade du tagit då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Bara så där rakt upp och ned svarar jag att jag skulle investera i SPiltan Aktiefond Investmentbolag, Skandia Sverige Exponering, Aktiespararna Direktavkastning och Avanza Global.

      Detta knippe fonder ger bra exponering på börsen men också i investmentbolag som historiskt presterat lite bättre samt Aktiespararna Direktavkastning vars index också presterat bättre än breda börsindex historiskt.
      God riskspridning med lite extra potential.

      Mvh petrusko

      Radera
  15. Ser att du har närmare 50% fastighet i portföljen, hur ser du på fastighetsbranchen på säg 5 års sikt med tanke på kommande räntehöjningar. Kan fastighetsbolag avkasta sämre framgent och utgöra en högre risk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har kring 25% i fastighetsaktier vars intjäning inte försämras av högre ränta.

      Utöver det har jag preferensaktier som likt fysiska fastigheter värderas utefter ränteläget. Stiger räntan kan preffar komma att backa i kurs.

      Stigande räntor är inget som oroar, förvånar osv. Det är business as usual.

      Mvh petrusko

      Radera
  16. Vad tänker du kring en eventuellt fastighetsbubbla då? Att många institutioner talar om att Sveriges bostadsmorknad (kanske mest specifikt Stockholm då, tror dom låg på topp 3 i världen) är övervärderad?

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...