torsdag, november 29, 2018

SBB preferens byte mot D-aktie


Samhällsbyggnadsbolaget har just nu ett frivilligt utbyteserbjudande där man kan byta sina preferensaktier mot en ny stamaktie av serie D. Bakgrunden till det är att kreditvärderingsinstituten ser olika på de här aktierna och kan ge bolaget en högre kredit rating om de istället för preferensaktier har stamaktier, även om direktavkastningen är liknande för dem.

Nog om det, vill man veta mer om dealen osv så finns den infon hos SBBs hemsida. Jag får många frågor om den här dealen och jag själv ägde preferensaktien men har sålt den nyligen istället för att ta ställning till erbjudandet. Jag valde att ta hem vinsten och skala ned risken varpå jag inte längre ville ha innehav i bolag som SBB. Nya, aggressiva, bräckliga?

När preffen först gavs ut var jag mycket skeptisk och kallade SBB för ett skitbolag och hade inget förtroende alls för VD Ilija Batljan. Jag sansade mig sedan och valde att investera, han var nog inte så rutten trots allt...


Yeah right! Nu har jag snappat upp något jag missade första vändan jag läste erbjudandet om byte till D-aktier. SBB avser att avnotera preffen efter det här bytet. Det här gör mig upprörd, förbannad rent av. Min ursprungliga känsla för SBB och dess VD var helt korrekt. Det är inget jag har förtroende för! Vilket attans sopigt sätt att agera. Här har de en preff med en rad villkor och så pressar de ägarna av denna aktie till att byta ut den mot en stamaktie för att de är stenkåta på att få till en bättre kredit rating snabbt som attans. Eftersom de hotar med att avnotera preffen ger de inte ägarna något val annat än att acceptera bytet. Fula fiskar!

Näe man pissar inte på aktieägare hur som helst. Jag kommer inte glömma det här sopiga förfarandet och det här skitbolaget och dess VD kommer inte återfå mitt förtroende igen. Jag kommer se negativt på andra aktörer i branschen som samarbetar med Ilija Batljan.

Fram till oktober år 2020 är inlösenkursen för preffen 750 kronor. Vill man bli av med den så löser man in den. Man tvingar inte aktiägare att byta i en dålig deal mot en sämre aktie. Sunkigt, sunkigt, sunkigt.

41 kommentarer:

 1. Oj, det där hade jag missat i det finstilta. Ja, det här bolaget går verkligen bort! Så fullkomligt lågt spel under bältet. Man gör inte så.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Tack Petrusko, hade helt missat det.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att du agerar osansat. Företagets uppdrag är ju att generera vinst och om en bättre kreditrating leder till mer vinst så är det självklart att det använder sig av alla möjliga medel. Ska man börja sura över sånt här så måste man ju sura över allt oetiskt beteende så som låga löner, skattehål, miljöförstöring och andra oetiska beteenden som är vardagsmat för storföretag som genererar oss vinst, annars känns det som att man hycklar lite om man bara surar när det drabbar oss som är privilegierade nog att inte ens behöva jobba.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh vilken töntig kommentar. SBB har agerar respektlöst mot aktieägarna och så gör man inte. Ta ditt snack ovidkommande dravel någon annan stan.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Är det verkligen så ovidkommande att bolaget fokuserar på att stärka sin ställning? T.ex. löste Balder sin preferensaktie innan utdelning, vilket jag har för mig du ansåg var rätt och riktigt.

   Radera
  3. Tjena anonym,
   Nej det är ju bra att de skaffar bättre kredit rating vilket i sin tur medför lägre finansieringskostnad men de gör det på aktieägarnas bekostnad. De kissar på aktieägarna och det är ju aldrig okej.

   Ja Balders agerande tyckte jag var helt okej för det var precis vad man kunde förvänta sig om man som läskunnig läst villkoren noga. Att till och med Aktiespararna grät en tår över Balders inlösen var ju bara pinsamt. Villkoren fanns där klart och tydligt och man hade inte anledning att förvänta sig något annat.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Skärpning, Petrusko!
   Man ber inte läsare av en blogg att ta sina "töntiga kommentarer" och "ovidkommande dravel" någon annan stans!
   Du var väldigt snabb att racka ner på AROS Bostadsutveckling och före det månag enfastighetsbolag. Den senare kategorin har vari tnågra av mina bästa placeringar och lyfts nu också fram som intressanta innehav i bl.a. DI.
   Du är inte guds gåva till aktieägarna, utan kom ner på jorden!

   Radera
  5. Tjena Webfarbror,
   Tack för din kommentar. Kanske var aningen onödigt av mig men att argumentera att man skall ta skit för att man är privilegierad är inte ok. Aros Bostads dåliga erbjudande var det fler som rackade ned på. Privata Affärer tror jag hade en artikel där de sågade erbjudandet.

   Mvh petrusko

   Radera
  6. Så det är helt fine att man går ut med preffar för att låna in pengar av aktieägare till specificerade villkor...som man sen struntar i och tvångsinlöser mot en aktie med sämre villkor för att man på pappret ska se kreditvänligare ut?

   Och nej, ett börsnoterat företag har inte som primära mål att tjäna pengar, de har som primära mål att göra sina aktieägare nöjda. Det gör man inte genom att forcera deras händer till sämre deals.

   Att Balder löste in sin pref innan utdelning står helt i deras rätt enligt avtalet med pref. Det är inte konstigt att ett företag gör så, även om man kan tycka vad man vill om det. Du vet redan sedan tidigare att detta kan hända. Men att helt randomly inte lösa ut preffen utan istället avnotera den och tvinga alla till att gå över till stamaktier där inlösen inte finns är något helt annat. Utanför avtal, utanför vad man borde förvänta sig som ägare till pref, och helt utanför hur man borde agera mot de man "lånar" pengar av.

   Tycker Petrusko kunde gått lite mjukare ut i kommentarsfältet kanske, men i sak håller jag med till fullo. Hej då SBB.

   Radera
  7. Tjena CnC,
   Tack för din kommentar. Du har helt rätt, det var onödigt av mig att vara så tuff i den där kommentaren. Man kommer mycket längre på att vara snäll och trevlig.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Svårt att se varför pref ägaren vill byta till D aktien.
  Avnoteringen gör bytet näst intill tvång tyvärr.
  ISK och onoterade aktier ISK är väl inte ok ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JAJ,
   Nej jag vill minnas att det är så att onoterat inte går att ha på ett ISK. Ja SBB försöker tvinga fram ett byte till D-aktien. Om man inte tackar jag kan man ju fortfarande sälja preffen över börs fram till dess den avnoteras. Om tillräckligt många väljer att inte acceptera så blir det ju ingen avnotering. Oavsett blir ju frågan om man vill äga aktier i ett bolag med en VD som behandlar aktieägare så här när det kommer till kritan.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko !
  Om jag väljer att behålla mina preferensaktier och det går till det att SBB avnoterar preferensaktierna från Nasdaq First North Premier. Vad betyder det i praktiken ? Blir preferensaktierna ett onoterat innehav med fortsatta utdelningar (jag har mitt innehav på KF) eller gör SBB en tvångsinlösning - och isåfall till vilken kurs ?
  Tacksam för svar. Vänligen //tony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tony,
   Nej den blir inte inlöst utan du äger då en onoterad aktie som kan vara mer eller mindre svår (omöjlig) att sälja. Courtage kan vara svindyrt hos din mäklare för handel med onoterat och de kan även ta ut en årlig avgift för att du besvärar dem med sådan skit. Jag är inte hundra på KF men jag tror inte man kan ha onoterat där heller utan det blir vanlig depå som gäller.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko,

  Tack för ditt upplysande. Vad händer vid en avnotering om jag väljer att sitta lugn i båten fram till dess, dvs varken säljer eller tackar ja till erbjudandet om byte till D-aktie?

  Kommer jag då att bli utlöst för 750/600 kr eller riskerar jag att förlora mina preffar helt?

  Mvh,

  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,
   Nej den blir inte inlöst utan du äger då en onoterad aktie som kan vara mer eller mindre svår (omöjlig) att sälja. Courtage kan vara svindyrt hos din mäklare för handel med onoterat och de kan även ta ut en årlig avgift för att du besvärar dem med sådan skit.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko !
  Tack för svar på min fråga. Om man skulle sälja sitt innehav i SBB preferens (för egen del skulle jag sälja med en förlust på 3,4%) och för det frigjorda kapitalet köpa Hemfosa prefens istället. På dagens kurs på 172 -173 kr så köper man in sig under lägsta inlösenkursen på 178 kr. Tacksam för dina synpunkter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Jag gillar Hemfosa preferens men tycker den är lite väl dyr.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar Petrusko.
   Nu gjorde jag idag ett första köp i Hemfosa Pref på 172,5 kr och känner mig okej med det.
   Men du skriver att du tycker den är dyr. Vilken kursnivå tycker du är rimlig ?
   Trevlig helg.

   Radera
  3. Vad gäller Hemfosas preferensaktie ska man vara medveten om att 42% av substansen försvunnit ur bolaget - man alla preffarna finns kvar! Det är ju ganska uppenbart om man ser till värderingen av stamaktien att marknaden spekulerar i ett uppköp av Hemfosa, men om det inte blir verklighet känns preffen orimligt dyr.

   Radera
  4. Tjena Tony,
   Jag tycker inte den förtjänar premiumvärdering jämfört med tex Akelius preff. Hemfosa preffen var nere kring 150 spänn för 2 år sedan och skulle den komma dit igen i närtid så är den klart attraktiv.

   Som Anonym påpekar så har en del av tillgångarna lämnat bolaget nu i delningen varpå risken i preffen ökat. Det är dock fortsatt en rimlig preff men väl dyr som sagt.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Tack till dig Petrusko för svar. Och tack även till Anonym för din kommentar. Trevlig helg på er.

   Radera
 8. Jag kommenterade ju lite om SBBs byteserbjudande genom en trådkapning i ett annat inlägg (Ratosinlägget har jag för mig) och tycker det är bra att du tar upp detta i ett eget inlägg. Som jag skrev sålde jag samtliga preffar i SBB igår för jag fick dåliga vibbar av villkoren och hela förfarandet, och ja är inte heller övertygad om D-aktiernas förträfflighet som placeringsform.

  Jag vill dock säga att det finns mycket som talar för att den som utnyttjar erbjudandet kommer att göra en bra affär. När SBB får sin investment grade rating är det inte omöjligt att D-aktien handlas på ungefär samma nivåer som Sagax D-aktie och då har det blivit en väldigt bra affär. Men jag lever efter devisen, när det gäller aktier, att om jag inte vill äga ett bolag i tio år vill jag inte äga det i tio minuter heller. Därför krängde jag iväg dem igår och om det sen visar sig att det hade varit bättre att behålla dem så är det inget som jag förlorar någon nattsömn på.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Tack för din kommentar. Du har bra poänger där och jag tror det ligger en del i det du säger. Om jag bortser från att de agerar fult med avnotering av preffen alltså. =)

   Du resonerar mycket sunt i det där att inte förlora någon nattsömn. Att sälja och gå vidare är något jag tror många har det kämpigt med. Man tittar på hur det kunde gått om man hängde kvar. Näe när man säljer då går man vidare och då investerar man i något annat som ger avkastning.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Får man ha onoterade aktier på ISK? Om inte så är preffen helt ointressant, ty på aktie- och fondkonto kommer 30% av utdelningen att försvinna i skatt. Då finns det andra preffar att köpa och ha på ISK och behålla hela utdelningen. Sälj och gå vidare.

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken är även att hela ditt ISK kontamineras (om det inte ändrats) så att alla innehav ses som om de inte finns i ett ISK ifall det kommer in ett papper som inte får vara där....

   Radera
 10. Tycker bolaget är ett luftslott pga detta:

  SBBs q3 rapport
  62% av förvaltningsresultatet går till räntor

  Q3 17 var det 55% så stigit 7% enheter

  Detta är alltså när vi rekordlåga räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att förstå vad du menar. Förvaltningsresultat är ju faktiskt ett resultatmått *efter* finansnetto.

   Det man kan konstatera är att SBB på ett år sänkt sin snittränta med nästan 100 punkter och den fortsätter ned i snabb takt. Att man har extra kostnader (som belastar finansnettot) när man återköper dyra obligationer och liknande är ju helt självklart. SBB är långt ifrån ett luftslott. Räntemarknaden är ju inte bakom flötet och tittar på börsbolagen med betydligt mer kritiska ögon än aktiemarknaden. :)

   Radera
 11. Kan det inte vara ide att vänta med att sälja med tanken på premien man får vid växlingen till D-aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jo det kan visa sig en god ide. Det beror ju hel vad D aktien faktiskt kommer handlas för. Själv sålde jag preffen på ca 600kr och nu kostar den ca 570kr. Jag tror inte D aktien kommer handlas till 31kr som SBB räknar med i sitt erbjudande.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. SBB var inte särskilt snygga i affären med Högkullens preff-ägare heller när de köpte upp detta bolaget så det är väl ett beteende man kan förvänta sig. Bara att hålla sig borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   Tack för din kommentar. Jag minns inte exakt vändorna i Högkullenpreffen men minns att det var en del om och men när SBB köpte bolaget och senare i omgångar tog hand om preffarna.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Får man agera på detta vis ens?
  Helt nytt för mig att man ens får agera såhär då jag alltid trott att man bara kan lösa ut preffarna till de förutbestämda inlösenkurserna - som här är satt till 750 kr år 2020 och 650 kr år 2024.
  Om detta med att byta ut aktieslag utan möjlighet att välja kommer preffar bli ett mer osäkert instrument och jag kommer för egen del ta två steg bort från den arenan.
  Och definitivt från SBB!
  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Tack för din kommentar. Ja tyvärr. Det är ett frivilligt erbjudande men det är inte snyggt. Byt eller bli fast i en onoterad aktie..

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Kan man inte, ur stamaktieägarnas synpunkt, se detta som en bra manöver? Om än i det listigaste (olustigaste?) laget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anton,
   Tack för din kommentar. Jo men så är det. Bolaget kommer få lägre finansieringskostnader pga den här manövern och på sikt så är det klart positivt för bolaget och dess stamaktieägare.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Tycker du är väl fyrkantig här, Pettan. Det här är en bra deal för oss preffägare, och om något ökar det mitt förtroende för ledningens arbete.

  SvaraRadera
 16. Vad är det som är bra med erbjudandet? Att få vänta till Mars nästa år för att få ut första utdelningen på D-aktien? Nej tack säljer hellre!

  SvaraRadera
 17. Bra är att utdelningen höjs från 35 kr (1 pref) till 40 kr (20 D). Bra är att man har som målsättning att erhålla investment-grade. Det kommer att begränsa bolagets möjligheter att öka belåningen, vilket är bra för D-aktieägarna (begränsar risken). Det förekommer så mycket osäkra uppgifter - som t ex första utdelning i Mars. Är det någon som kan ge tips om vart det står?

  Med vänlig hälsning, Per

  SvaraRadera