Dagens affärer


Idag har jag småhandlat lite på börsen och det blev två placeringar med god riskspridning inbyggt. Jag ökade i Xact Högutdelande och Skandia Sverige Exponering. Den här typen av investering sänker bolagsrisken i min portfölj, risken att jag har fel i min analys av ett enskilt bolag samt risken att något oförutsett händer ett bolag.

Skandia Sverige Exponering är en indexfond som följer hela Stockholmsbörsen och en sådan investering tycker jag är en bra komponent i ett långsiktigt spar. Xact Högutdelande är också en indexfond men följer ett speciellt sammansatt index med fokus på utdelningsaktier. Rent teoretiskt kan man hävda och tro att Xact Högutdelande skall prestera lite bättre än en vanlig indexfond men det återstår att se hur den presterar i framtiden. Man kan känna sig ganska trygg i att den sannolikt inte underpresterar stort åtminstone (mot en vanlig indexfond alltså).

K2A preferens ev sänkt risk

Idag meddelar fastighetsbolaget K2A att de utreder möjligheten att notera sin stamaktie och har anlitat Carnegie och Swedbank som rådgivare. I samband med en eventuell notering planerar man att göra en nyemission av stamaktier.

Detta är en faktor som sänker risken i preferensaktien. Om man tar in nytt kapital via stamaktier. Det är nya friska pengar som preferensaktieägarna har företräde till i en sorts riskperspektiv.

K2A är fortfarande ingen lågrisk preff men risken har stadigt sänkts och kommer nog fortsätta så i takt med att de färdigställer ännu fler hyresbostäder som tickar in hyresintäkter.


Disney höjer utdelningen



Igår meddelade Disney att de höjer sin utdelning. Den betalas halvårsvis och nästa utdelning har X-datum nu i början av december. Utdelningen höjs till $0,88 jämfört med $0,78 året innan. Totalt summerar utdelningen i år till $1,72 vilket är 6,2 procent mer än året innan. Den senaste utdelningen var på $0,84 och betalades i somras. På kursen $115 är direktavkastningen nu 1,5 procent. Inte så högt men sannolikt en stadig utdelningshöjare även i framtiden.

Disney har en mycket sund payout ratio om endast 20 procent. Det betyder att de tjänar pengar flera gånger storleken på utdelningen och är en sorts trygghet i att den förmodligen inte kommer sänkas i närtid.

Nästa år har Disney en häpnadsväckande pipe line av saker. De lanserar sin streamingtjänst Disney+ och de har en lång rad riktigt tunga filmtitlar som tex: Frozen 2, The Lion King, Star Wars Episode IX, Avengers Infinity War part 2, Toy Story 4 och Dumbo.

Disney äger en helt enastående portfölj av film och rättigheter av högsta kvalitet. Det är något jag tror på i det långa loppet; Disney med sina starka varumärken och populära karaktärer. De är även världens största operatör av Nöjesparker med sina Disneyland på olika platser i världen.

Länk till Disney hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Fastighetssnack med Jens Engwall


Härom dagen var det fastighetsspecial på EFN Börslunch som gästades av Jens Engwall, en legend och skarp fastighetsperson. Det pratades brett och generellt om fastighetssektorn men också mer specifikt om Nyfosa som är det bolag Jens Engwall nu kommer ratta vidare efter delningen från Hemfosa. I programmet förklarar Jens hur han tänker, vilka affärsmöjligheter de tittar på mm.
Avsnittet är 21 minuter långt och väl värt att se om man har det minsta intresse för fastighetsbolag.

Länk till Nyfosa hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Pålitlig fet utdelning från Fortum


Nyligen hade Fortum en kapitalmarknadsdag och körde en presentation där de bland annat påpekade att de står fast vid sin utdelningspolicy. De står fast vid att utdelningen skall vara stadig och att man vill undvika att sänka den enstaka år i det korta perspektivet. Efter ett sådant statement skall man som investerare vänta sig minst oförändrad utdelning de närmsta åren. Fortum har starka finanser och genererar kassaflöde så det går verkligen ingen nöd på dem att casha ut 1,1 euro per år. Även om det kommer utgöra mer än 50-80 procent av vinsten så kommer de pynta 1,1 euro i utdelning.

Det ser helt okej ut för Fortum om man blickar framåt. Stigande elpris är en faktor men stadigt minskande capex de närmsta åren och ett saftigt bidrag från Uniper lyfter vinsten. Uniper väntas bidra med 0,33 - 0,44 euro per aktie i vinst per år de närmsta åren. Nyligen rapporterade Fortum för det tredje kvartalet och där uppvisar de en vinst per aktie om 1,01 euro på rullande 12 månader. Kommande 12 månader bör uppvisa en betydligt högre vinst och i tillägg till det finns Fortums förvärvsambitioner. De närmsta åren lär de förvärva verksamheter som höjer vinsten ytterligare.

Fortum kommer inte vara en raket men borde kunna prestera pålitliga utdelningar under en lång tid framöver. Elförbrukningen väntas fördubblas de närmsta årtiondena och det är ju en trevlig faktor att ha med sig i en investering.

Jag tror man kan få bättre totalavkastning på annat håll men jag gillar Fortum för sin defensiva och stadiga karaktär. En trevlig komponent i en portfölj med andra placeringar. Länge ägde jag Fortum men när jag gjorde en översyn av portföljen för några år sedan och ville öka den organiska utdelningstillväxten så valde jag att sälja.
Nu ser det annorlunda ut.  Dels så kan Fortum komma höja utdelningen framöver och dels så kan jag tänka mig att tumma på det där med utdelningstillväxt. Ännu har jag inte köpt in bolaget igen men tanken har slagit mig, ja jag är lockad.

På kursen 18,28 euro är direktavkastningen 6 procent baserat på en utdelning om 1,1 euro.

Länk till Fortum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Lockande hög direktavkastning


Ni vet hur vissa saker kan se så där himla fina ut men visa sig vara det motsatta. De där godisarna som är så färgglada och lockande men egentligen smakar tvål och blä. Precis som med aktier som har en väldigt hög direktavkastning som lockar men egentligen är de också blä.

Ibland kallas detta utdelningsfällan när en aktie har en tillsynes attraktiv direktavkastning men sedan visar det sig att de behöver sänka eller dra in den helt. Det kan vara bolag som tidigare mått och presterat bra men nu fått det betydligt tuffare. Aktiekursen har redan backat en hel del i spåren av det och det får direktavkastningen att skjuta i höjden baserat på den senaste utdelningen. Det blir kanske den kommande eller året efter det som bolaget till slut inte längre kan upprätthålla den där utdelningen längre. Aktiekursen i sådana bolag fortsätter ofta att gå dåligt.

Då har man köpt en aktie som går uselt i hopp om en saftig utdelning som helt eller delvis uteblir. Vissa bolag kan lyckas upprätthålla utdelningen länge men så länge bolaget presterar uselt kommer aktien också vara just det; usel. Det är en klen tröst att man får den där utdelningen när aktien samtidigt gått så attans dåligt att det blir bara större och större förlust totalt sett. Ratos är ett bra exempel på detta. Ratos har som bolag presterat riktigt dåligt i många år och aktiekursen har på lång sikt backat stadigt. Från cirka 135 spänn för ett antal år sedan till nuvarande kurs strax över 20 spänn. Direktavkastningen har hela tiden varit hög även om utdelningen sänkts i omgångar. Aktiekursen har ju backat stadigt så direktavkastningen har fortsatt sett hög ut även när de sänkt sin utdelning. Här har man som aktieägare i många år fått en "fet utdelning" men aktiekursen har backat så attans mycket att det ändå blivit en svår förlustaffär. Om man dessutom tittar på relativavkastning och väger in den avkastning man gått miste om i ett bra bolag eller en indexinvestering ja då blir Ratos ännu sämre.

Ratos är endast ett exempel på en sådan här utdelningsfälla, en lockande hög direktavkastning. En karamell som smakar blä.

Ett bolag måste må bra och prestera sunda vinster för att kunna behålla och höja sin utdelning över tiden. Titta noga på ett bolag hur de presterar och gör antaganden om framtiden innan du investerar.

Något som jag sett under mina många år på börsen är att man ofta kan få en väldigt god totalavkastning genom att investera i bolag med stadig utdelningstillväxt. Istället för att titta efter riktigt hög direktavkastning så tittar man efter stadigt stigande utdelning. Stadigt stigande utdelning betyder i de flesta fall stigande vinster, att det går bra. Här kan man hitta bolag som presterar riktigt bra och utöver en stigande utdelning blir det ofta också en stigande aktiekurs vilket tillsammans ger en god totalavkastning. Två av våra stora investmentbolag på börsen kvalar in som sådana här aktier och det är Investor och Latour. De har bägge två en lång historik av stigande utdelning och de har stadigt presterat bra vilket lett till en totalavkastning som vida överstiger index.

Läs mer: Ett inlägg jag skrivit med info om Investor.

Läs mer: Småbolagskänsla med Latour.

Goda råd är dyra. Eller?


Ja det är ju ett uttryck man hört då och då men på börsen hör det inte hemma! Näe du behöver inga dyra kurser, böcker, tidningar, medlemskap och allt vad det kan vara. Den allra bästa strategin för de flesta är nämligen ett spar i simpla indexfonder.

Du hörde rätt och nej man får inte mer någon annan stans. Det är via indexfonder man får den bästa avkastningen på lång sikt. Anledningen till det är att de flesta aktiva fonder misslyckas med att prestera en högre avkastning än index efter sina avgifter. Helt omöjligt är det inte att slå index för de aktiva fonderna men det är få förunnat. På 10 års sikt är det kring 76 procent av de aktiva svenska fonderna som misslyckas att slå sitt jämförelseindex. Det är inga muntra siffror men Sverige är ett av de bästa länderna medan många andra länder har betydligt sämre resultat för de aktiva fonderna. I USA är det tex cirka 94 procent av de aktiva fonderna som inte slagit sitt jämförelseindex på 10 år.

Det här är fakta och det smarta är att ta till sig den och låta indexfonder vara en del i ett långsiktigt spar. Avancerade strategier osv är inte den gyllene vägen till god avkastning på börsen. Simpla, billiga helt vanliga indexfonder är grejen.

Enklast läser man om och följer det här via SPIVA rapporter men det är bara en aktör av många som presenterar denna fakta. Den finns på annat håll också naturligtvis.


Som en motpol länkar jag nedan till ett inlägg där jag skrivit om hur man kan välja aktiva fonder samt en fördjupning hos Carnegie Fonder där de argumenterar för aktiva fonder.
http://petrusko.blogspot.com/2018/05/argumentation-for-aktivt-forvaltade.html

Vad är en vanlig indexfond?
Nedan är en länk till ett inlägg jag skrivit om en indexfond jag gillar.
https://petrusko.blogspot.com/2018/11/skandia-sverige-exponering-billigast.html

En starkt bidragande anledning till att aktiva fonder misslyckas med att slå index är de avgifter som fonden tar ut. Av den anledningen vill jag informera om en superbillig aktivt förvaltat småbolagsfond. Läs och lyssna i länken:
https://petrusko.blogspot.com/2018/11/angelica-hansson-amf-aktiefond-smabolag.html


Angelica Hanson AMF Aktiefond Småbolag


I det här avsnittet av Fondpodden har jag träffat Angelica Hanson som förvaltar AMF Småbolag. En aktivt förvaltad fond med superlåg fondavgift och bra historisk avkastning.

Angelica berättar en riktigt fräsig story hur det gick till när hon investerade i XMReality.

Länk till AMF Aktiefond Småbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Spara enkelt ihop 4,5 mille med ett månadsspar


Nu har jag varit och knappat i en sparkalkylator igen. Den här gången hos Nordnet men de finns lite här och var. Ni som läst min blogg ett tag kan nog tycka att det här verkar bekant och ja, jag har skrivit liknande inlägg förut. Anyhoot. Spara enkelt ihop massvis med pengar skriver jag.

Japp, jag påstår att det är enkelt att spara ihop en rejäl slant. Det främsta som krävs är tid, tiden gör under för ditt spar tack vare ränta på ränta-effekten. För varje år som går får du mer avkastning på de pengar du redan sparat ihop och mellan ett år och ett annat är inte skillnaden enorm men över flera år däremot blir det saftig ränta på räntan... och sedan får du ränta på den räntan och ränta på.... Ja ni är med mig.

Om du sparar 2000 kronor per månad i 30 år skulle du kunna skrapa ihop 4,5 miljoner kronor givet att börsen avkastar kring 10 procent per år i snitt. Skatt, fondavgifter och inflation är ej inräknat.

Anta att du är 25 år nu och se dig själv som 55 åring med 4,5 miljoner på fondkontot. En ganska härlig tanke eller hur. Det blir ännu goare om du väntar ytterligare 5 år. Tack vare den kraftfulla effekten av ränta på ränta så kommer du upp i 7,6 miljoner kronor efter de där ytterligare 5 åren (totalt 35 år).

Många skulle kunna spara 2000 kronor men många kan det ej. Även mindre belopp blir till något stort med tiden så ge inte upp om du är en av dem som ej kan spara 2000 kronor per månad. Så lite som 100 kronor per månad blir till något stort det med. Kanske du inte har 30 år på dig att spara, inte heller det är en anledning att låta bli. Allt spar är av värde oavsett om storlek och tid.

Hur sparar man på börsen då? Ja det enklaste och smartaste sättet är via en billig indexfond. Läs mitt inlägg om den billigaste indexfonden som följer Stockholmsbörsen.

Jag köpte hela Stockholmsbörsen(fonden)


Härom dagen hittade jag en riktigt fin fond. En fond som följer hela Stockholmsbörsen till en betydligt lägre avgift än den billigaste jag tidigare sett. För 0,28 procent får jag exponering i alla bolag på Stockholmsbörsen och det är en bra deal. Näst billigast sådan här fond kostar 0,42 procent.

Det finns en hel del studier kring indexinvestering och dess förträfflighet men också mycket kring att äga hela börsen. Att äga hela börsen är "the thing" medan lite smalare index som tex S&P500 i USA är en bra kompromiss. I Sverige skulle man kunna säga att OMXSB som innehåller 60-80 bolag är den där liknande bra kompromissen. Det är ett bra index som presterat ganska likt hela börsen. De flesta fonder som följer det indexet kostar dock ungefär som den här fonden Skandia Sverige Exponering som jag pratar om. Ett undantag är Nordnet Superfonden som är fri från avgifter och följer det indexet med 60-80 bolag. Historiskt har dock det breda indexet presterat tillräckligt bra för att ge en bättre avkastning än Nordnets fond helt utan avgifter.

Läs mitt inlägg om Skandia Sverige Exponering.

How to Win the Loser's Game


Det här är en dokumentär om att spara på börsen. Om fonder och avgifter, om indexfonder och avkastning. Superkändisar i finansvärlden är med i dokumentären, bla Fama, French och Bogle.

Det är en välproducerad dokumentär, förvisso några år på nacken nu men ändå högst relevant.
Cirka 1h 20min lång.

Skandia Sverige Exponering - Billigast med hela börsen


Här skall ni få höra något ganska gött!
Flera gånger per år scannar jag fondutbud i jakt på diverse faktorer. Denna gången mynnade det ut i att jag hittade en billig fond som följer hela Stockholmsbörsen. Tidigare var SEB Sverige Indexfond billigast med en total avgift om 0,42 procent.
 Idag upptäckte jag att Skandia Sverige Exponering bytte index i somras och följer numera SIXPRX som är ett index för hela Stockholmsbörsen. Det skiljer sig lite från SIXRX som SEBs fond följer men det handlar mer om hur några innehav är viktade. Det här SIXPRX tar nämligen hänsyn till aktiefonders placeringsbegränsningar. Semantik mer eller mindre.
Skandia Sverige Exponering är nu den billigaste fonden som följer hela Stockholmsbörsen och den gör det betydligt billigare än andra fonder.

Produktens avgift: 0,28 procent
Fondförmögenheten är cirka 2,5 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra via Avanza är 200 kronor.
Den har 116 ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Breda indexfonder är att föredra i min bok och den här följer som sagt hela Stockholmsbörsen. Man får då exponering i både stora och små bolag. Historiskt har det här breda indexet presterat bättre än tex OMXS30 som bla Avanza Zero följer. Det här är den billigaste Sverigefonden som följer hela börsen och det är en attans fin fond av den anledningen. Tänk på att fondens avkastning och utveckling speglar indexet OMXSB fram till sommaren 2018. Sedan dess följer den SIXPRX.

Länk till Skandia Sverige Exponering hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag köpte mer Skanska på 140 spänn

Igår skakade det till ytterligare på börsen och jag köpte en slurk Xact Högutdelande. Jag lade också in en köporder på Skanska till 140 kronor. En bit in på dagen gick den där ordern igenom och jag är nöjd med det köpet. Skanska har god potential och sunda framtidsutsikter men är extra pressade kursmässigt pga stadigt återkommande nedskrivningar och krångel.

Nu har både Skanska och NCC som jag också äger, fullt fokus på att få ordning på skutan. Stärka lönsamheten och öka kontrollen så man minskar risken att få de här stora återkommande nedskrivningarna.

Börsen må skaka och aktier gå dåligt på kort sikt men i det långa loppet kommer vi behöva nya broar, sjukhus, skolor, vägar mm.

Surt på börsen och jag köpte sura godsaker


Börsen bjuder på ännu en sur dag varpå jag passade på att köpa mer sura godsaker. Idag blev det ett gäng Xact Högutdelande för 109,5 kronor. Jag tycker att det är är en makalöst bra fond. Den innehåller cirka 45 innehav som alla är relativt sunda bolag med bra utdelning. Riskspridning och god potential i ett slag.

Läs mitt inlägg jag skrivit om fonden.

När börsen backar så här är jag gärna med där på köpsidan. Jag håller mig till relativt sunda placeringar och sådana blir inte mindre sunda för att börsen har en dålig dag. Det är väldigt mycket känslor, psykologi och omvärldsfaktorer som spelar in i hur börsen utvecklas på en dag och på kort sikt. På lång sikt däremot så är det bolagens prestanda som speglas i aktiekurser. Sunda bolag kommer sannolikt prestera god avkastning på lång sikt.

Latour avyttrar hela innehavet i Diamorph


Så här skriver Latour

"Investment AB Latour (publ) har träffat avtal om att avyttra hela sitt aktieinnehav i Diamorph på totalt 14 923 571 aktier, motsvarande 28,2 procent av kapitalet, i samband med att brittiska Epiris Fund II förvärvar samtliga aktier i Diamorph. Epiris har en lång historik av framgångsrika investeringar, och vi betraktar Epiris som en ägare som säkerställer den framtida utvecklingen av Diamorph.

Latour har varit delägare i Diamorph sedan 2012. Försäljningen är en konsekvens av beslut som fattats med stöd från över 90 procent av bolagets aktieägare. Köpeskillingen för Latours del uppgår till cirka 290 Mkr. Latours investerade kapital uppgår till 164 Mkr. Affären förväntas slutföras i januari 2019, under förutsättning att vissa villkor uppfyllts dessförinnan."

Diamorph är ett utav Latours delägda innehav och det är litet och är mest störigt att det finns där. Väntat och bra att de avyttrar det här som tar tid och energi utan att vara av betydelse för Latour. De har ytterligare några enstaka sådana här delägda innehav och jag ser gärna att de gör sig av med dem också. Latours grej är helägda bolag samt investeringar i börsbolag. Att äga en liten del i ett litet onoterat bolag det kan kvitta.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag bytte fonder mot bank


Nyligen tog jag in Swedbank och Handelsbanken i portföljen då jag vill ha bankexponering och gillar de två bäst. För att få till en meningsfull viktning i de här två innehaven och bank i min portfölj har jag valt att sälja lite fonder. Handelsbankens globala småbolagsfond, Spiltan investmentbolagsfonden och Didner & Gerge småbolagsfond fick säga adjö för denna gången. När det kommer till fonder har jag inga som helst betänkligheter att sälja för att investera i aktier.

Det blev mer Swedbank som nu väger cirka 4 procent i portföljen och mer Handelsbanken som väger ungefär 1 procent nu. Viktningen skildrar min syn på de två där jag håller Swedbank som top pick i banksektorn framför Handelsbanken.

Swedbank pyntade 13 kronor utdelning i våras vilket på kursen 206 kronor ger en direktavkastning om 6,3 procent. Handelsbankens ordinarie utdelning var 5,5 kronor och det ger en direktavkastning om 5,6 procent på kursen 97,5 kronor. Handelsbanken har gott utrymme att pynta mer än så till våren och man skall förvänta sig att de gör det. De lämnade en bonusutdelning i våras om 2 kronor och man skall inte ta för givet att de gör det även nu till våren. Mer än 5,5 kronor lär det i vart fall bli. Jag har sett höga prognoser men jag föredrar att ha lite försiktigare förväntningar.

Länk till Swedbank hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Fondpodden avsnitt 13. Investmentbolag och Swedbank Robur Ny Teknik


I avsnittet blir det bla prat om investmentbolag och Swedbank Robur Ny Teknik. Det blir också snack om hur olika aktörer redogör för fondavgifter mm.

Jag nämner en helt ny fräsig bok som handlar om att investera i investmentbolag. Länk till boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/bygg-en-formogenhet-investera-i-investmentbolag-9789188849007

Länk till poddavsnittet med investmentbolaget Svolders VD: http://fondpodden2.libsyn.com/2-smbolag-med-investmentbolaget-svolder

Risk för negativ avkastning på börsen - Olika tidsspann


Alexander på Nordnet presenterar här i en video hur Stockholmsbörsen presterat historiskt fast med ett riskperspektiv. Det diskuteras hur stor risken är för negativ avkastning på olika tidsspann. Det finns ett tidsspann som historiskt garanterat positiv avkastning. Inga sådana perioder har någonsin gett en negativ avkastning. En intressant touch på ämnet är också den att exkludera extremerna som härrör från början av 1900-talet. Jag har aldrig gjort det tidigare och det gav faktiskt ett väldigt intressant utfall.

Videon är under 8 minuter lång och ger dig förhoppningsvis en god bild av risken på börsen samt den fantastiska potentialen.

OT. Fredagsblogg om ditten och datten


Här kommer ett Off Topic-inlägg vilket det där "OT" i rubriken är tänkt hinta om.

Idag planerade jag se på nya säsongen av Narcos på Netflix men jag hade ju fattat det där lite fel. Det var inte en ny säsong utan någon sorts spinoff, serien heter Narcos Mexico. Inte lika brådis att se den då tyckte jag och tittade på serien Deadwood istället som jag nyligen började titta på. Jag närmar mig slutet av den första säsongen och jag tycker den är riktigt bra. Det blev ju närapå obligatoriskt att ge serien ett försök när jag såg mediasajten Vice hajpa den här serien ovan skyarna. Den finns på HBO Nordic och rekommenderas varmt.

En helt annan grej jag gjort idag är att jag läst en bokrecension på en fräsig blogg. Det här kan ju tjäna som både en rek av bloggen och just den där bokrecensionen. Fru Efficient Badass bloggar om boken "Hejdå saker" som handlar om minimalism och livsglädje. De senaste veckorna har jag läst och sett en hel del om minimalism på nätet och finner det intressant. Utav det jag sett om minimalism så kretsar väldigt mycket kring livsglädje och det är ett väldigt intressant ämne. Det specifikt är vad som lockar mig att läsa och höra mer om minimalism. Länk till blogginlägget om boken och när ni läst det kan ni klicka er till toppen av hennes blogg och läsa de senaste inläggen. Kanske ni också tycker att bloggen är fräsig precis som jag gör.

Igår startade jag upp mitt World of Warcraft account igen och pyntade cirka 450 spänn för den senaste expansionpacken och 130 kronor för en månads speltid. Det tog bara 40 minuter spelande att inse att jag nog är färdig med spelet och gjorde rätt sist gång jag slutade spela. Ja ja, inspirerad av WoW Classic som skall släppas sommaren 2019 blev suget för stort men det är nog just Classic jag skall invänta innan jag ger mig på det igen. Nu har jag köpt en månad speltid och kommer väl testa lira lite till. Annars spelar jag en del Diablo III och det blir sannolikt det jag lirar när det väl blir av.

Nu har jag ätit en påse chips framför teven och för en småbarnsförälder börjar det bli läggdags. Än är jag inte redo att kasta in handduken helt för dagen varpå jag siktar på att slänga mig i sängen och spana på diverse Youtube-videos, det tycker jag är kul.

Droppa gärna en kommentar. Om minimalism, TV-serier eller whatever. Ha en bra helg.

När börsen backar av kortsiktig oro slår jag till


På sistone har vi sett en hel del nedgång och stora fall för vissa aktier i samband med rapport. En liten miss ett enskilt kvartal och fram kommer stora släggan, aktien skall mosas och det rejält. De mosade aktierna har till och med ofta bjudit på riktigt bra prestanda i sin rapport men blir mosade för att marknaden hade förväntat sig lite mer. Det är lätt att få uppfattningen att ett bolag har havererat fullständigt när aktien backar rejält på börsen. Men icke då, man måste hålla isär det där hur ett bolag presterar rent operativt och hur aktiekursen går. I det långa loppet tenderar det att hänga ihop, alltså bra prestanda i bolaget visar sig i form av bra aktiekurs. På kort sikt kan de gå helt skilda vägar.

Jag är långsiktig och hur en rapport tas emot ett visst kvartal har för mig ingen betydelse. Det är framtida potential som betyder något och den försvinner ju inte och kommer åter mellan kvartalen. När bra bolag blir mosade på börsen passar jag på att köpa mer och jag noterar att många istället för att köpa ställer sig frågan:
Är det nu man skall köpa eller kommer det backa mer?
Ja den som funderar på det blir ofta utan eftersom det är först i efterhand som det visar sig när det ultimata tillfället uppstod.

Det här är inget unikt för just det skede börsen befinner sig i nu utan den här betraktelsen har jag gjort under många år i sämre som bättre börsklimat. Ett rimligt förhållningssätt är att ta ställning till priset, är det ett rimligt pris så kan man köpa och vara nöjd med det. Att gå runt och fundera på när man skall köpa för att det eventuellt kan backa mer blir bara löjligt. Man kommer aldrig kunna veta på förhand. Ibland visar det sig än bättre tillfällen och ibland inte, oavsett så har du betalat vad du anser är ett rimligt pris.

När släggan är framme och mosar funderar jag alltså inte om det är det mest ultimata tillfället i universum utan jag funderar på om det är ett rimligt pris på det här sunda bra bolaget som jag normalt investerar i. Köpa bra bolag till ett rimligt pris kan vi alla lyckas med. Att pricka universums mest ultimata supertillfälle med garanterad ingen fortsatt nedgång... Äh bara glöm det. Det prickar man av ren tur. Genom att slå till när man anser att priset är rimligt så har man gjort köpet och när det i efterhand visar sig vara ett fantastiskt tillfälle, ja då har man ju redan köpt. Den som väntar den väntar fortfarande.

Skanska bygger nordens högsta kontorshus

Bild: Henning Larsen Architects

Skanska investerar 1,8 miljarder kronor varav 1,5 miljarder kronor gäller byggkontraktet på nordens högsta kontorsfastighet. Byggnaden på 36 våningar kommer mäta 144 meter och ligga i Gårda Göteborg.

Så här skriver Skanska:
"– Vi är stolta och glada över att detta byggprojekt som vi varit med att utveckla under ett par års tid nu kommer igång. Det är glädjande att få bidra till utvecklingen av Göteborg och skapa detta spännande kontorsprojekt och landmärke med en konstruktion i framkant, säger Per-Anders Ericsson, Regionchef, Skanska Hus Göteborg.

Citygate har utvecklas tillsammans med den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects och kommer att bli Nordens högsta kontorshus."

Projektet påbörjas nu i december och väntas stå klart mars 2022. Byggkontraktet på 1,5 miljarder kronor inkluderas i orderingången för det fjärde kvartalet.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Anledning till börsoro


När man går igenom den senaste tidens nyheter kan man konstatera att det finns anledning till börsoro. Även det har blivit nyheter då det på sistone kommit allt fler rubriker om förestående börsras.
Vad jag syftar till med den här "börsoron" är en rad faktorer som påverkar ekonomin, Sveriges, världens och enskilde svenskens. Idag kan man tex läsa att regeringen sänker tillväxtprognosen för svensk ekonomi. BNP-Tillväxten väntas falla stadigt de närmsta åren, en starkare inbromsning än man tidigare trott.

Bostadsmarknaden har varit knackig under ett års tid nu och så fortsätter det. Priser backar och nyhetsrubrikerna lyder att nu kan det komma backa än kraftigare.

Nyligen har börsbolagen rapporterat för det tredje kvartalet och på sina håll kan man läsa om svagare efterfrågan. Det rör sig om olika branscher men exempelvis industri och fordonssektorn.

Dystra rubriker om diverse annat florerar också och man bjuds verkligen på anledningar att oroa sig. Vissa söker anledningar till oro och vissa kan inte hjälpa sig utan de dras med. Vissa har anledning till oro men väldigt många har det ej. Den som investerar långsiktigt och är trygg i sina innehav behöver inte oroa sig. I det långa loppet kommer det alltid att dyka upp svagare perioder, efterfrågan minskar eller börsen backar. Äger man bra bolag med god framtida potential kan man rida ut sådana här perioder och känna sig trygg i att bolaget har en morgondag.

Börsen fortsatte ned och jag köpte mer


Idag var det mer sura miner på börsen som stängde dagen på -1,17 procent (OMXS30). Det bjöds på lägre priser i en rad bolag jag bevakar men för stunden har jag några få som jag siktar på att öka i. Peab blev det igår medan det idag åter blev Handelsbankens tur att få en liten påfyllning.

Strax under 99 kronor fick jag in ett gäng för och det kan mycket väl bli fler de närmsta dagarna. Imorgon får jag in utdelningen från Investor och den har jag tänkt spendera på fler aktier. Kanske fler Handelsbanken redan imorgon alltså.

Antaget att utdelningen blir 6 kronor till våren (en höjning av ordinarie utdelning med 50 öre) så är direktavkastningen cirka 6 procent. Även om utdelningen skulle bli oförändrad på 5,5 kronor så är det en bra direktavkastning men 6 kronor och 6 procent vore ju riktigt nice. Handelsbanken ser ut att kunna leverera goda vinster de närmsta åren och det ger ju stöd åt både aktiekurs och utdelning.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Idag köpte jag mer Peab

Illustration: Sporstøl Arkitekter

Idag har byggsektorn gått knackigt på börsen och Peab som sjönk rejält igår på diverse sänkta rekommendationer, de backade ytterligare idag. Jag slog till och ökade strax under 74 kronor.

Peab meddelade idag en order i Norge på 109 miljoner norska kronor. De skall bygga 31 lägenheter i Ålesund i nordvästra Norge och beställare är Mostein Boligutvikling. Byggstart är nu i november och inflyttning beräknas till våren år 2020.

För cirka en månad sedan skrev jag ett lite längre inlägg om Peab och mitt beslut att ta in dem i portföljen. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2018/10/peab-nytt-innehav.html

Jag ökade i Handelsbanken



Nyligen tog jag in Handelsbanken i väskan igen med en avsikt att göra ytterligare köp på sikt. Idag fick jag avslut på min order på kursen 99,7 kronor och ökade alltså lite redan idag. Om ett par dagar får jag in utdelningen från Investor och eventuellt lägger jag den på ytterligare fler Handelsbanken. Vi får se vart den står i kurs då. Jag är inte långt ifrån en viktning jag kan nöja mig med och jag har ingen brådska att öka. På kurser under 100 kronor tycker jag dock att Handelsbanken är ganska angenäm.

Min favorit i sektorn är numera Swedbank och den har jag redan köpt på mig en långt större stek än den jag har i Handelsbanken. Medan jag gillar Swedbank bäst är det alltså ändå Handelsbanken jag kommer köpa. Jag har bägge för att de båda är bra bolag och för att sprida risken. På samma sätt som jag ofta ägt både NCC och Skanska samtidigt.

På en ordinarie utdelning om 5,5 kronor är direktavkastningen för Handelsbanken 5,5 procent på kursen 99,7 kronor. En höjning är klart tänkbar till våren varpå framåtblickande direktavkastning sannolikt är högre. Våren 2018 betalade Handelsbanken även en bonusutdelning och sådana räknar jag inte in eller tar för givet utan jag utgår från den ordinarie utdelningen. Oavsett vad de kommer att kalla den så förväntar jag mig en total utdelning på mer än 5,5 kronor under 2019.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Fondsnack med petrusko - Fondpodden avsnitt 12



I veckans avsnitt av Fondpodden snackar jag diverse fondnyheter. Hur agerade fondspararna i oktober, nyheter i Vietnam, robotspar, hedgefonder. Ja lite av varje.

Placeringsguiden sponsrar avsnittet med ett specialerbjudande om 6 nummer för 199 kronor. Normalpriset är 534 kronor. Kolla in erbjudandet i länken: www.privataaffarer.se/fondpodden


Resonemang kring Brookfieldbolagen


Jag äger ett par bolag i Brookfieldkoncernen och det är Brookfield Renewable Partners samt Property Partners. Bägge de här är riktigt fina utdelningsaktier med både hög direktavkastning och utdelningstillväxt. Historiskt har de varit flitiga utdelningshöjare men det finns en del att säga om framtiden också. De har en uttalad ambition att höja utdelningen 5 - 9 procent varje år och de har pålitliga kassaflöden som backar upp en sådan plan. För några veckor sedan hade koncernen en kapitalmarknadsdag i USA där de här två bolagen pratade nuläge och en 5-års plan framåt. Ingen tvivel lyftes fram där kring utdelningen, de visade till och med upp en prognosticerad utdelning per år 2022 som var markant högre än dagens nivåer. Man behöver inte vara värst orolig kring den förväntade utdelningshöjningen utan det är snarare hur stor den skall bli.

De brukar höja utdelningen som betalas på tidiga vår och inför den senaste höjningen nu i början på 2018 så gjorde jag så att jag väntade med att öka till dess att de svart på vitt lagt fram en höjning. Jag ägde bara Brookfield Renewable Partners vid den tiden och medan jag köpte vid flertalet gånger fram till hösten 2017 valde jag där att avvakta köp till dess att höjningen är presenterad. Som väntat kom det en höjning helt i linje med strategin och jag köpte mer i samband med det. Senare under 2018 har jag också köpt Brookfield Property Partners och medan jag gjort en rad köp i den och gärna vill ha mer väljer jag nu att göra likt sist gång. Jag avvaktar ytterligare köp till dess att de meddelar höjning av utdelningen. Höjningen gör de årligen med start den utdelning som har X-datum i februari. Utdelningen meddelas i början februari och har x-dag i slutet av månaden samt pay date en månad efter.

Inga konstigheter alls kring bolagen, de presterar okej. Att jag agerar så här är för att jag kan. Lugnt och metodiskt avvaktar jag och låter bolaget leverera. Jag vill gärna äga mer i Property Partners men det är ingen brådska. När jag har svart på vitt det jag vill se, ja då kan jag köpa mer.

Läs mitt inlägg om Brookfield Renewable Partners Q3-rapport.

Läs mitt senaste inlägg om Brookfield Property Partners.

Sampo fet direktavkastning och utdelningstillväxt


Sampo är ett finskt bolag som äger bla försäkringsbolaget if och är storägare i banken Nordea. Det här är ett kort inlägg med fokus enbart på utdelningen. För att belysa den och kanske väcka intresse för vidare spaning på bolaget. Jag gillar Sampo och har spanat på det i flera år men aldrig kommit till skott att köpa.

Bilden ovan visar den fina utdelningstillväxten och det är en 10-års graf med start i finanskrisen. Medan tex Swedbank helt drog in sin utdelning 2008 och 2009 så tickade Sampo på fint och höjde sin utdelning. De har en uttalad ambition att höja sin utdelning varje år. Den senaste utdelningen betalades nu i våras och var på 2,6 euro och på en aktiekurs kring 41 euro ger det en direktavkastning om 6,3 procent.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Mina senaste aktieaffärer - Nya innehav


Idag har jag stuvat om lite i portföljen då jag bestämde mig för att jag åter vill ha direkt exponering i bank. Jag har ju resonerat att jag fått det via indexfonder tidigare men på sistone har jag lockats allt mer att äga bank direkt. De svenska storbankerna presterar god lönsamhet och är finansiellt starka, även om de fått konkurrens från små uppstickare tror jag att de är uthålliga och har sin plats påm marknaden. Som jag nämnde när jag ägde Handelsbanken sist gång så tycker jag dock banker är svåra att förstå fullt ut. Det är mer termer och grejor i årsredovisningar osv. Trots detta väljer jag att investera. Jag förstår en god del och resten kör jag på sunt förnuft.
Ni som följt mig ett tag vet att jag gärna tittar efter bolag med god avkastning på eget kapital och här hittar vi storbankerna som grupp. Handelsbanken har historiskt presterat bäst men har halkat efter lite det senaste året, de kommer nog igen.

Jag har sålt hela mitt innehav i Xact Sverige som är en vanlig svensk indexfond. Kvar har jag dock Avanza Zero så jag har fortfarande en slurk vanligt index i portföljen. Det tycker jag är en bra komponent i en långsiktig portfölj, indexinvestering alltså. När jag ändå var i farten sålde jag både K2A preferens och SBB preferens. I dessa två låste jag in en saftig vinst kring 20 procent exklusive utdelningar. De hör inte till de större och bättre preffarna varpå det i ett riskperspektiv känns rimligt att tagit hem den vinsten.

Det blev en liten startposition i Handelsbanken igen men majoriteten av likviden gick till att köpa Swedbank. Ofta skalar jag in mig via regelbundna köp men här har jag köpt en stor stek direkt från start. Swedbank har seglat upp som min favorit i banksektorn med en stark finansiell ställning och god avkastning på eget kapital. Utdelningspolicyn är att dela ut 75 procent av resultatet och på en antagen vinst om 18 kronor blir utdelningen till våren 13,5 kronor. På en kurs om 208 kronor ger det en direktavkastning om 6,5 procent.

Länk till Swedbank hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Skanska Q3 rapport 2018 - Jag köpte mer

Igår kom Skanska med sin rapport för det tredje kvartalet och den var i linje med den vinstvarning de gick ut med för ett tag sedan. De har tagit ytterligare nedskrivningar i USA som tynger resultatet.
I samband med rapporten uttryckte bolagets VD Anders Danielsson att han är övertygad att de åtgärder som nu vidtagits är tillräckliga för att nå en rimlig lönsamhet. Det tycker jag var ett starkt statement. Den planerade kapitalmarknadsdagen i slutet av juni skjuts fram till mars och det kan man bla se som ett tecken på att de inte har några stora förändringar eller så i pipen. De säger själva att de skjuter på den till mars för att man då har möjligheten att se resultat av diverse åtgärder man vidtagit. Ja vi får väl se vad som sägs där i mars men det verkar ju lovande.

Per de första nio månaderna blev resultatet endast 5,07 kronor per aktie. Att jämföra med föregående års 10,58 kronor.
Nyligen meddelade Skanska en affär i USA där de säljer en kontorsbyggnad i Boston för 4 miljarder kronor och en utvecklingsvinst om 1,2 miljarder kronor. Det är en duktig kickstart på det fjärde kvartalet. Den där vinsten utgör kring 2,5 kronor per aktie med en antagen skatt om 15 procent.

Generellt sett pratar Skanska om en god marknad för dem. Visst finns det utmaningar här och var men i generella termer är det en god marknad för dem. De taggar ned nu på en rad fronter där de ser att de inte lyckats få till en acceptabel lönsamhet. Med andra ord är de försiktigare med vilka projekt osv de tar sig an och hur de räknar på sina anbud. Ett klart fokus på att stärka lönsamheten. Nu har de sagt vad de gör, framtida rapporter för utvisa hur de levererar på det där.

Jag är nöjd med bolagets kommunikation i samband med den här rapporten. Vad de säger om tiden som varit och hur de uttalar sig om nuläget osv. Framtida rapporter får utvisa hur det går.

Jag slog till och köpte mer Skanska till en kurs om 142,95 kronor vilket är strax över vad jag betalade förra köpet då jag tog in Skanska på nytt i portföljen. Skanska har starka finanser och kommer prestera en årsvinst som inte är fantastisk men någon oro kring utdelningen behöver man inte ha. I våras pyntade de 8,25 kronor utdelning och det finns ingen anledning eller hot som gör att de behöver sänka. Med tanke på hur bolaget presterar så skall man nog heller inte förvänta sig en höjning. Näe, 8,25 kronor till våren är nog vad man skall förvänta sig.
På kursen 142,95 kronor ger det en direktavkastning om 5,8 procent.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag köpte mer Latour


Igår slog jag till på fler Latour då de backade en del i spåren av sänkta rekommendationer från några analytiker bland annat Danske Bank som sänkte dem till sälj med en riktkurs om 102 kronor.
När den redan backat en hel del lade jag in en köpkurs på 106 kronor vilket var än lägre. Det gick trögt att få avslut på den där varpå jag höjde till den lägsta kursen den handlats till under dagen, 106,4 kronor. Det tog en liten stund och vips var den där nere igen och jag fick avslut på min köporder. Senare under dagen föll aktien ytterligare lite men så kan det ju vara, jag är nöjd med mitt köp jag gjorde till ett pris jag tycker är rimligt.

Häromdagen rapporterade Latour för det tredje kvartalet och i samband med det meddelade de ett substansvärde om 106 kronor per 5/11. Mitt köp på 106,4 kronor anser jag vara i linje med substansvärdet och en rimlig värdering för ett fantastiskt investmentbolag.

Läs mer: Mitt inlägg om Latours rapport för det tredje kvartalet 2018.

Latour Q3 rapport 2018


Igår rapporterade Latour för det tredje kvartalet 2018 och det ser ju riktigt bra ut det här. Jag brukar vara imponerad över den onoterade delens prestanda och den här rapporten är inget undantag. Per det tredje kvartalet växte omsättningen med 21 procent och rörelseresultatet med 29 procent. De bolag som förvärvats under året har från dag ett presterat bra och i linje med Latours mål. Orderingången är upp 21 procent och den ser ni även i den fina grafen överst här.

Substansvärdet steg till 108 kronor per siste september och per den 5 november var det 106 kronor. Nedgången till 106 kronor beror på den noterade delen och den skakiga tid vi haft på börsen efter kvartalets utgång.


Den noterade delen har presterat riktigt bra och i grafen ovan är prestandan under de nio första månaderna 2018. Latours portfölj med noterade innehav har avkastat 15,5 procent medan breda börsindex avkastat 11,3 procent.

Jag tycker att Latours noterade innehav generellt sett är riktigt bra bolag och anser att det är mycket hög kvalitet på börsportföljen. Den noterade delen är i mitt tycke helt fantastisk med god prestanda på alla sätt och vis. Latour gör löpande förvärv i den onoterade delen och över tid har de uppvisat mycket god förmåga att göra bra affärer med förvärv som presterar bra och bidrar till ökad omsättning och lönsamhet.

I den här sista bilden ser vi de förvärv Latour gjort hittills under 2018. De är 5 st till antalet och har kommit igång från start med bra prestanda. Latours VD Jan Svensson uttryckte sig så under presentationen av rapporten.

I skrivande stund handlas Latour till 109 kronor vilket betyder en premie om 2,8 procent mot det rapporterade substansvärdet om 106 kronor. Jag är generellt sett skeptisk till att pynta en premie för investmentbolag men brukar tillåta en mindre premie i Latour då jag tycker de är värda det. Latour har presterat makalöst bra, långt bättre än alla andra investmentbolag och förtjänar en värdering därefter. Beräknat på den senaste utdelningen om 2,25 kronor är direktavkastningen nu cirka 2 procent. Våren 2019 betalar de nästa utdelning och då skall vi räkna med en rejäl höjning. Utdelningen baseras på mottagna utdelningar från de noterade innehaven och resultatet i den onoterade delen. Well, den onoterade delen presterar mycket högre resultat och utdelningarna i de noterade innehaven var mycket större i år jämfört med året innan.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).


Omega Healthcare Investors Q3 rapport 2018


Fastighetsbolaget Omega Healthcare Investors har rapporterat för det tredje kvartalet och bolaget fortsätter att ticka på riktigt bra. De har ju under en tid arbetat med en del av portföljen där hyresgästen gått i konkurs och de har agerat riktigt bra kring detta. De har varit delaktiga i övergångsfinansiering av verksamheten i fastigheterna och det hela har fortskridit imponerande bra.
 Rapporten nu kom in strax bättre än förväntat med en AFFO om $0,77 per aktie i det tredje kvartalet och står fast vid sin prognos för helåret om AFFO på $3,03 - $3,06.
Omegas CFO Bob Stephenson påpekar också att de återaktiverade "problemfastigheterna" kommer börja generera bättre intäkter den närmsta tiden. Fastigheter som drevs av det konkursade bolaget Oriana, en del av dem är up and running och tickar in pengar igen.

För att krångla till det ytterligare pratar Omega Healthcare Investors om FAD, det är AFFO med ytterligare ett par redovisningsprylar inräknade. För det tredje kvartalet landade FAD på cirka 144 miljoner dollar eller $0,68 per aktie. FAD står för Funds Available for Distribution, tillgängliga medel för utdelning på svenska. Utdelningen har varit $0,66 per kvartal de senaste 4 kvartalen och man har alltså täckning för det samtidigt som en symbolisk höjning nästa kvartal inte är otänkbar. Under flera år så höjde de utdelningen varje kvartal men sedan problematiken med Oriana för något år sedan har de legat lågt på den fronten. Om de höjer nästa kvartal så har de fortsatt höjt sin utdelning varje år. Vi får se hur det blir. Nuvarande $0,66 per kvartal ger på kursen $34,55 en direktavkastning om 7,65 procent.

De genererar tillräckligt med cash för att täcka utdelningen och intäkterna bör stiga framöver i spåren av fler fastigheter som genererar intäkter.

Länk till Omega Healthcare Investors hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Aktiespararna Direktavkastning - Fondpodden nr 11


Fondpodden avsnitt nr 11 och där pratar jag med gänget bakom fonden Aktiespararna Direktavkastning. En riktigt smart och vettig fond, japp jag gillar den och tror det här är en mycket bra komponent i ett långsiktigt spar.
Jag har skrivit om den här fonden och här är länken till det inlägget:
http://petrusko.blogspot.com/2018/08/aktiespararna-direktavkastning.html


Länk till Aktiespararna Direktavkastning hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Olika rik olika målsättningar


Alla är vi mer eller mindre olika. Vi ser olika ut och vi gillar olika saker. Vi har olika förutsättningar och vad som gäller för den ene är inte aktuellt för den andre. Så är det även när det kommer till finansiella saker som spar och frågan: när är man rik?
 När är man rik egentligen? Det tycker jag inte du skall låta någon annan svara på utan det är du själv som avgör vad rik är. Visst kan man vara rik på kärlek och tid osv men nu pratar vi pengar och jag tycker verkligen inte du skall låta någon annan avgöra vad rik innebär för just dig.

Om du anser dig vara rik med de förutsättningarna du har så är du rik. Att någon annan säger att man måste ha si och så många båtar och miljoner på banken för att vara rik så får det stå för dem. Du kanske inte ens gillar båtar..

När det kommer till konsumtion tittar många på andra och gör liknande. Om en familj i grannskapet byter bil tittar grannarna på den nya fina bilen och vips står där i grannskapet snart ytterligare några nya bilar. Familjen Johansson åker till fjällen då borde vi också åka till fjällen..
 Du kanske inte ens gillar fjällen. Du kanske inte har råd att åka till fjällen. Andra kan inte avgöra om du gillar fjällen eller om du har råd att åka dit detta året. Det avgör du själv och att besluta kring det baserat på hur grannskapet gör är inte den bästa lösningen.

Den som har ny bil och oftast åker till fjällen behöver inte vara rikare än dig. De där sakerna är inte vad som definierar rikedom. Den som har en gammal bil och ingen fjällresa alls kan känna sig rik likväl som någon annan.

Se till dig själv och vad som är viktigt för dig. Vad betyder något för dig och dina nära. Vad vill du spara till och vad vill du lägga dina pengar på?

Skall man prata belopp så faller vi tillbaka till poängen med hela det här inlägget. Förutsättningarna varierar vida mellan olika personer och familjer. Någon kan känna sig rik med 5 miljoner och en annan gör det inte med 10 miljoner. Vi har olika förutsättningar och mål.

SBB erbjuder byta preferensaktie mot Stamaktie D


SBB erbjuder nu ägare av SBB preferensaktie att byta dessa mot nyemitterade SBB stamaktie av serie D. Anledningen till ett sådant här erbjudande är för att stamaktierna saknar preferens på vinstmedel och därför ser kreditvärderingsinstituten annorlunda på dem. Kort och gott: Det här bytet medför att SBB får lättare att nå en högre kredit rating vilket i sin tur sänker finansieringskostnaderna.

Erbjudandet då: För varje preferensaktie i SBB erbjuds man 20 st SBB serie D.
SBB serie D lämnar en total utdelning om max 2 kronor per år. Formuleringen är egentligen att utdelningen skall minst vara ett belopp av den sammanlagda utdelningen av de andra stamaktierna men max 2 kronor. Det där är mer formalia och man skall förvänta sig att utdelningen är 2 kronor per år, inget annat.

Uppdatering: Jag hade missat en viktig detalj som SBB skrev långt långt ned i infon. Det här är ruttet som fasiken. Läs mitt nya inlägg om SBBs erbjudande att byta preffen.

Vad blir skillnaden för dig?

1 st SBB preferens ger 35 kronor utdelning.

20 st SBB Serie D ger 40 kronor utdelning.

Genom att byta får du i ett slag cirka 14 procent mer i utdelning. När SBB Serie D väl är noterad kan man anta att den initialt kommer handlas kring 30 kronor vilket ger ett värde om 600 kronor på de där 20 st som erbjuds för 1 st SBB preferens.

Nackdelar då: SBB Serie D har som sagt ingen preferens på vinstmedel men i praktiken har det ingen jättestor betydelse ty om bolaget ställer in utdelningen på Serie D betyder det att de är riktigt illa ute och SBB preferens är bara näst sist i kön innan Serie D. En annan grej är att det inte finns någon inlösenkurs som kan verka som en kudde för aktiekursen. SBB preferens kommer sannolikt att lösas in i slutändan för minst 600 kronor. SBB Serie D kan mycket väl sjunka ner till 23-25 kronor i spåren av högre ränteläge.

Uppdatering: Några har kommenterat att jag inte nämnde skillnaden att utebliven utdelning räknas upp med 10% ränta på preffen men på Serie D är det ingen ränta. Kommentar på det då:

Okej, på pappret kan det se bra ut men i praktiken är det dödsstöten för bolaget om de håller inne utdelningen. Kapitalmarknaden kommer ge dem kalla handen och det blir svårt eller mycket kostsamt att finansiera sig på annat sätt.

Utdelningen de håller inne skall betalas ut senare till fullo och man kan inte hålla inne den sådär och bibehålla en sund relation till kapitalmarknaden. Banker, obligationsinvesterare osv kommer peststämpla dem. Att hålla inne utdelningen på en preff eller serie D i detta fallet är det allra sista bolaget gör innan de klappar ihop. Då är det till största sannolikhet godnatt och adjö.

Det ser gött ut på pappret men i praktiken är det ingen vidare trygghet.

Själv har jag inte bestämt mig hur jag skall göra ännu. Erbjudandet presenterades precis och jag tar mig en funderare på det. Det är alltså ett frivilligt erbjudande där man inte måste tacka ja.

Länk till SBB preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Igår köpte jag mer i den ultimata fonden.


Japp så är det nästan. Det ligger bra nära åtminstone i min värld att utnämna Xact Högutdelande till den ultimata fonden. Ja ja, det finns många bra fonder och rent prestandamässigt kommer det alltid finnas de som presterar bättre än denna ett enskilt år. På lång sikt däremot kan man förvänta sig en rimlig avkastning från den här och det är vad jag vill ha. Jag vill inte försöka hitta det som går bäst varje enskilt år utan jag vill investera i sådant som är bra på lång sikt. Här har denna fonden en del saker som tala för den.

Dels är det inriktningen mot bolag med god utdelning. Det finns gedigna studier som visar på att man kan uppnå en högre avkastning med den inriktningen. Jämfört med breda börsindex.
 Den andra grejen jag gillar med fonden och som delvis talar för den är viktningen av innehaven. Den innehåller kring 45 bolag och alla väger ungefär lika. Det finns studier som visar på att likaviktning kan ge en bättre avkastning. Nu är det inte en uttalad inriktning för den här fonden utan det har kommit sig så att innehaven är viktade ungefär lika nu. Det viktas utefter ett poängsystem där det på sikt kan bli så att vissa innehav kan väga lite mer och andra lite mindre men jag förväntar mig inga stora/skeva viktningar som man kan se i vanliga indexfonder där tex Nordea historiskt vägt kring 10 procent av fonden.

Med en fondavgift om 0,3 procent är det i min värld nära till hands att kalla Xact Högutdelande för den ultimata fonden och igår köpte jag mer. Jag tycker det är en bra riskspridare och siktar på att vikta upp den rejält i min portfölj framöver. En stor viktning i denna gör att mina egna eventuella misstag i mina övriga innehav inte slår lika hårt. Det är en av fördelarna jag ser i den här typen av innehav, att de tar bort inte bara bolagsrisken i ett enskilt bolag men också risken att jag som investerare har fel i min analys. Ju mer den här fonden väger i min portfölj desto mindre väger mina andra innehav och på den vägen sänker jag den där risken jag pratar om.

Läs mitt inlägg med mer info om Xact Högutdelande: http://petrusko.blogspot.com/2018/08/xact-hogutdelande-uppdaterad.html

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...