Brookfield Renewable Partners Q3 2018


Brookfield Renewable Partners har rapporterat för det tredje kvartalet och de uppvisar en god tillväxt i FFO som steg 18 procent från $0,28 till $0,33 per aktie. För de gångna nio månaderna är FFO $1,5 vilket är en liten ökning från $ 1,44 året innan.

Man pratar om lite tuffare marknadsförhållanden och med ytterligare avyttringar har bolaget en mycket stark finansiell position att agera när tillfälle ges. Efter aviserade avyttringar kommer de ha tillgänglig likviditet om $2,3 miljarder.

Aktien har backat en del de senaste veckorna och idag fortsatte den i samma riktning. Rent verksamhetsmässigt tickar det dock på och allting pekar på att de kommer kunna höja utdelningen till våren som väntat. Idag stängde aktien på 35,88 kanadensiska dollars och det ger en direktavkastning om 7,2 procent.

Länk till Brookfield Renewable Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Aros Bostad preferensaktier


Just nu kan man teckna preferensaktier från Aros Bostad hos Avanza och det är ett riktigt uselt erbjudande.

Aros Bostad är ett projektbolag, sådana som det skrivits en hel del om det senaste året. Ni kanske hört om Oscar Properties, Tobin Properties mfl?
Det är riktigt tuffa tider för den här typen av bolag nu där lägenheter är mycket svårsålda. De lägenheter man får sålt går dessutom för lägre pris än planerat, de reas ut. Det är kris i den här branschen och nu kommer Aros Bostad med sitt usla erbjudande.

Aros Bostads försäljning har minskat drygt 40 procent per sista september jämfört med året innan. De har 275 lägenheter i pågående produktion varav 76 procent är sålda. Här är dock ett varningens finger på sin plats. Dels råder det en hel del kreativitet i branschen kring redovisning av försäljning och dessutom är det allt fler som backar ur eller försöker backa ur ingångna avtal. Projektbolagen slår sig för bröstet och hävdar att de har vattentäta avtal men i Sverige har vi en stark konsumenträtt och allt mer pekar på att de här projektbolagen inte alls skall vara så stöddiga med sina avtal utan att köpare faktiskt kommer kunna ta sig ur vissa avtal pga förseningar av olika slag.

De här usla förutsättningarna kan man nu alltså köpa preferensaktier i till en direktavkastning om futtiga 8,67 procent. Det är på tok för lågt för det här bolaget i en bransch som är i mer eller mindre kris. Jag hade inte köpt dem för 12 procent ens. Det är så dåligt erbjudande att jag blir lite arg bara jag tänker på det.

Jämförelsevis handlas Oscar Properties preferens till 14 procent direktavkastning. Ett bolag i samma krisfyllda bransch.

Medan Oscar Properties har en del problem som man läst om finns Alm Equity som åtminstone hittills verkar ha sick sackat sig fram hyggligt i krisen. Alm Equity Preferens handlas till en direktavkastning om 8,87 procent. Varför i hela friden skall man köpa oprövade Aros Bostad preferensaktier för 8,67 procent direktavkastning?

Jag tecknar verkligen inte Aros Bostad och jag blir faktiskt förbannad bara jag tänker på deras usla erbjudande om preferensaktier.

EPR Properties Q3 rapport 2018


Igår rapporterade EPR för det tredje kvartalet 2018. Jag var dock för trött för att skriva om det igår kväll men nu är jag uppladdad igen. EPR är ett amerikanskt fastighetsbolag av typen REIT och inriktningen är lite speciell. De äger underhållningsfastigheter och skolor i huvudsak. Själva skiljer de på "entertainment" så som tex biograf och på "recreation" som tex alpinanläggning eller vattenland. Jag buntar ihop dem och kallar det för underhållningsfastigheter.
 Det är två bra grenar att vara i med stark efterfrågan och goda framtidsutsikter, skola och underhållning. Det spenderas allt mer pengar på underhållning som tex bowling och bärs eller åka skidor. Det är ingen tillfällighet att EPR satsat på just den här typen av fastigheter. De har gjort sin hemläxa och funnit att framtidsutsikterna är mycket goda i de här fastigheterna.

De rapporterade en kraftig tillväxt av AFFO i kvartalet om $1,58 mot $1,26 året innan. För de första nio månaderna landade AFFO på $4,7 mot $3,73 året innan. En tillväxt om 26 procent.

Bolagets VD Greg Silvers pratar om en stark outlook och utmärkt resultat framöver. I anslutning till rapporten passar han på att höja bolagets guidning för helåret till $6,03 - $6,09 från tidigare $5,97 - $6,07.

Utdelningen betalas månadsvis och är på totalt $4,32 per år. De brukar höja utdelningen varje år med start den utdelningen som betalas i februari så det är inte långt bort innan en sannolik höjning. Den senaste höjningen var på cirka 6 procent och med den starka prestandan i åtanke borde det kunna bli en höjning i åtminstone samma häraden. På kursen $67,95 är direktavkastningen 6,3 procent.

Länk till EPR hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Catella Balanserad - Fondpodden avsnitt 10


Lyssna på Ola Mårtensson om fonden Catella Balanserad. En blandfond som har en lägre risk än vanliga aktiefonder. Men vad skall man förvänta sig av en sådan?

Läs mer om Catella Balanserad hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.


OT Brödbak och 30 rock


Min fru förgyllde min dag häromdagen när hon sade ungefär så här: "Har du skrivit något sådant där OT-inlägg nyligen? De andra är ju så trista". OT-står för Off Topic och min fru delar inte mitt intresse för börs och aktier =)
Nu råkar jag ha en go grej att skriva om som är OT så det passar ju bra.

För första gången i mitt liv har jag bakat bröd. Mja, kanske undantaget något tillfälle som barn men i vuxen ålder har jag nog aldrig bakat bröd tidigare. Jag pallar inte med jäsning och knåda och sådant bös så jag googlade mig fram till ett recept helt i min stil. Igår bakade jag och det blev bland det godaste jag någonsin ätit. Jag gillar bröd med russin och grejer i varpå jag letade fram ett recept med just det. Russin, aprikoser, hasselnötter och diverse frön.
 Receptet då, japp det är ett filmjölksbröd och det blandar man allt bös i en bunke och häller i formar som man ställer i ugnen direkt. Inga krussiduller.

Här är länk till det ultimata brödet: https://www.ica.se/recept/morkt-filmjolksbrod-5196/
Allting flöt på utmärkt enligt receptet utom en sak och det var det där med att hälla ned smeten i formarna. Kanske gjorde jag något fel men här var det då inte tal om att hälla något. Det var kletigt och inte rinnbart ur bunken utan jag fick skopa i det slev för slev. Anyhoot, brödet blev förbaskat gott.

Ytterligare en sak på ämnet utanför ämnet när jag ändå är i farten. Nyligen tittade jag och min fru klart på en TV-serie och letade fatt på en ny. I jakten på en lättsmält, skratt-serie fann vi "30 Rock" som har en bra bit över 10 år på nacken men vi skrattar lika gott för det. Det finns flera säsonger och den är jätterolig. Meningslös skratt-TV precis som den skall vara. Serien finns på HBO Nordic.

Ha det gott och droppa gärna en kommentar om ni testar att baka det där brödet.

Jag köpte mer aktier på surbörsen


Det har surat ordentligt på börsen ett tag nu och idag fortsätter den ned med cirka 2 procent i skrivande stund. Jag investerar i sunda bolag och det är de där bolagen och hur de presterar rent operationellt som jag bryr mig om. Hur de går nu och hur deras vinst osv kan tänkas utvecklas i framtiden.
 Naturligtvis har inget stort förändrats i bolagens intjäning från den ena dagen till den andra och det är således inte bolagens prestanda som genererar de här stora kursrörelserna på börsen. Näe börsen och aktiekurser är laddade med så mycket mer. Bolagets prestanda och potential är bara en del. Sedan är det en rad andra faktorer utanför bolaget som påverkar aktiekursen. Det kan vara händelser inom politik och spänningar länder emellan. Det kan vara förändrad syn på ränteläge och riskvilja. Det kan vara en negativ syn på en hel sektor eller land som sätter extra press ned på alla aktier som berörs.

Idag köpte jag lite fler NCC. Jag har hygglig koll på läget där och vet om att de presterar dåligt men ingenting har alltså blivit sämre just idag. De arbetar vidare med att stärka lönsamheten och potentialen framåt är god. Jag pyntade kring 131,5 kronor för de aktier jag köpte idag och det tycker jag är ett rimligt pris för bolaget och dess potential på lång sikt.

Det blev även lite fler Investor. Medan värdet på deras innehav backar en sådan här dag så är ju principen den samma för dem att innehavens potential och prestanda har ju inte förändrats idag.

Börsen kan mycket väl backa ännu mer men det vet man ju inte förrän i efterhand. Att köpa regelbundet är min grej och det har fungerat bra. Jag pyntade mer för Investor senaste gången jag köpte jämfört med idag men nästa börsdag kan den lika väl stiga igen eller falla ännu mer. Svårt att förutspå det där.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Wallenstam Q3 rapport 2018


Idag presenterade Wallenstam sin rapport för det tredje kvartalet och det brukar ju vara bra prestanda men detta kvartalet är det ytterligare en nivå. Det är en riktigt stark tillväxt i förvaltningsresultatet som växer hela 29 procent i kvartalet. En utav förklaringarna är de fastigheter som gjordes om från bostadsrätter till hyresrätter. Ni kanske minns hur Wallenstam var den aktör som i media blev lite utav startskottet på "bostadskrisen" när de meddelade att lägenheter var svårsålda i Orangeriet varpå man istället gjorde dem till hyreslägenheter.
De här lägenheterna är nu uthyrda och kickar in fina pengar till förvaltningsresultatet. Om de sålts som bostadsrätter enligt ursprungsplan så hade de inte tickat in en enda krona till förvaltningsresultatet. Hyreslägenheter är Wallenstams huvudsakliga business.

Spana in videon där de pratar om rapporten. De nämner lite om vindkraftverken som nu tickar in mer pengar och de nämner igen att de avser återkomma i slutet av året med en ny affärsplan.

Wallenstam har delat upp sin utdelning i två delar om en på våren och en andra del nu på hösten. Den 30/10 är X-datum för höstens utdelning om 0,9 kronor.

Länk till Wallenstam hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

NCC tar hem avtal om 400-700 msek

Foto: Erik Mårtensson
I tisdags skickade NCC ut ett pressmeddelande om ett ramavtal med Staffanstorps kommunfastigheter. Avtalet löper på två år och omfattar ombyggnation av befintliga fastigheter samt byggnation av nytt. En ny skola för 550 elever skall byggas.
Avtalet är av typen strategisk partnering med ett uppskattat ordervärde om mellan 400 och 700 miljoner kronor.

Avtalstypen strategisk partnering innebär ett tätare samarbete med beställaren där man delar vissa risker och kostnader. Det hela mynnar ut i en bättre produkt, bättre kvalitet och en stadigare lönsamhet för NCC. Bolaget har lagt stort fokus på den här typen av avtal sedan de gick in i sitt lönsamhetsfokus för något år sedan. Det är nu cirka ett år sedan förre VDn fick lämna bolaget i spåren av svag lönsamhet. Sedan dess har bolaget fokus på just lönsamheten och de har nyligen tagit stora steg på vägen i detta arbetet när de presenterat sin stora genomlysning av bolaget. Nedskrivningar och ny organisation är bara några få av alla saker som nu görs för att ta bolaget till en rimlig lönsamhet. Det kommer inte vara i hamn över natt men på några års sikt bör vi se tydliga effekter.

Så här säger Henrik Landelius, NCC Building Sweden om strategisk partnering. 

"Samarbetet sker i strategisk partnering, som är en samverkansform där bägge parter bidrar med kunskap och erfarenheter redan tidigt i projektet för att tillsammans skapa en bättre slutprodukt. Arbetet med det första projektet, Norra skolan, inleds omgående. Beräknad byggstart är 2019.

– NCC har lång och god erfarenhet av att arbeta i strategisk partnering och vi är också en av de aktörer som bygger flest skolor i Sverige just nu. Vi tar med oss dessa erfarenheter och lärdomar när vi nu fortsätter vårt mångåriga samarbete med Staffanstorps Kommunfastigheter."

Landelius är direktör för affärsområdet NCC Building Sweden och vid bolagets kapitalmarknadsdag talade han gott om avtalsformen. Själv gillar jag och tror på upplägget medan jag samtidigt förstår att det inte är någon sorts "fool proof" lösning. Den verkar dock fungera väl för NCC och deras kunder/beställare verkar uppskatta det också. Mer fun facts som Landelius nämnde på kapitalmarknadsdagen är att de är störst aktör på sjukhus med 10 st pågående projekt. Han ser en extrem efterfrågan på skolor, sjukhus och vårdfastigheter.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Nu har jag köpt Skanska igen

Ni med gott minne och som följt mig länge har koll på att jag historiskt ägt Skanska och NCC. Av olika anledningar har jag gått lite in och ur de här och senast sålde jag Skanska i början av det här året när jag tröttnade på deras urusla kommunikation med marknaden och mig som ägare. De sade och lovade en sak men sedan när rapporterna kom visade de något annat. Nedskrivningar och åter nedskrivningar. Jag sålde Skanska trots att jag i grunden gillar och tror på bolaget men jag sålde för att jag tappat förtroendet för ledningen. Planen var att avvakta till dess att jag återfått förtroende för dem.
Skanska är på väg i rätt riktning men de har inte agerat såpass föredömligt att jag nu känner för köp pga det. Nej, allting har ett pris och så även Skanska utan fullt restaurerat förtroende.

Priset jag bestämt mig för var 137 kronor. Där är jag beredd att ta in en första liten batch igen och lade in en order med lång giltighet. Idag var dagen kommen, Skanska handlades ned till 137 spänn. Utlösande faktor var ytterligare vinstvarningar härom dagen, då föll den rejält och nu har den alltså backat ytterligare några slantar. Skanskas trovärdighetsproblem kvarstår men jag tycker det är inprisat på 137 kronor.

Byggsektorn är speciell på det viset att det återkommande tycks vara de här nedskrivningarna. Nu är vi i en period där de stora byggbolagen kommit med fler nedskrivningar än för några år sedan men ser man på lång sikt hör det till branschen. Bygg är dessutom konjunkturkänsligt/cykliskt och vi är sannolikt närmre en topp än en botten i det perspektivet. Med andra ord är det förmodligen inte en spikrak vinstutveckling rakt upp härifrån för byggbolagen. Sektorn gynnas av megatrender som urbanisering och befolkningstillväxt. Vi kommer behöva nya sjukhus, skolor, vägar osv även i framtiden. En bra grundförutsättning för en verksamhet.
 Jag tror att bygg i ett mycket långt perspektiv kommer vara en okej placering. På kort sikt präglas den nog fortsatt av lågt förtroende och utmaningar med lönsamhet.

Om Skanska håller sig här eller backar kommer jag sannolikt öka så smått framöver. På högre kurser avvaktar jag tills vidare. På kursen 137 kronor ger en oförändrad utdelning om 8,25 kronor en direktavkastning om 6 procent. Läs mitt inlägg från härom dagen kring  Skanskas utdelning nästa år.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Axfood rapport Q3 2018


Idag presenterade Axfood sin rapport för det tredje kvartalet 2018 och det tickar på bra. Jag är mycket nöjd med bolagets prestanda i ett långsiktigt perspektiv. På vissa punkter var analytikers förväntningar något högre och det funkar ju så på börsen att man prisar in förväntningar. En aktiekurs baseras på hur man tror rapporter skall komma in. Med det sagt menar jag alltså att aktien mycket väl kan gå dåligt idag men jag har ett annat perspektiv. *Det tog lite längre tid än jag tänkt mig att skriva det här varpå börsen nu öppnat och den initiala kursrörelsen på rapporten är en nedgång på drygt 4 procent.

Jag investerar på lång sikt och om vinsten blev en miljon mer eller mindre ett enskilt kvartal är inte det som gör biffen. Att försäljning i det långa loppet ökar på ett rimligt sätt, att marginalen är rimlig, det är faktorer som i det långa loppet tar vinst och utdelning till nya nivåer. Naturligtvis är det mer än så som har betydelse men för att nämna några saker bara.

Nog pladdrat om mitt långsiktiga synsätt och över till siffrorna då. Men först apropå ökande försäljning; en förklaring av bilden överst i inlägget. Bilden visar marknadens och Axfoods försäljningstillväxt. Marknaden tickar på och Axfood växer betydligt snabbare än marknaden.

Axfoods omsättning i det tredje kvartalet var 12.050  miljoner kronor. Upp 4,1 procent från året innan.
Rörelsemarginalen var 5,1 procent.
Rörelseresultatet blev 620 miljoner kronor mot 604 miljoner kronor året innan.
Kassaflödet var som vanligt väldigt starkt men på klart högre nivåer jämfört med samma period året innan. Per det tredje kvartalet var kassaflödet 3,54 kronor och för årets första 9 månader är siffran 8,99 kronor.

Det där med kassaflödet är bra att hålla koll på då det är vad som ger stöd för en utdelning. Redovisad vinst rymmer en del bokföringsmässiga saker och kan göra att vinsten ser högre eller lägre ut än vad man kan och vill basera utdelningen på. Kassaflödet är riktiga pengar, summan av alla pengar in och ut ur bolaget. Redovisad vinst rymmer även en rad bokföringsgrejer som inte påverkar de pengar som går in eller ur bolagets kassa.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Minimalism en dokumentär


Härom dagen tittade jag på en intressant dokumentär på Netflix. Jag fann den extra givande att se då jag själv på senare år insett att jag värdesätter upplevelser och att vara med min familj långt framför att köpa prylar. Jag är ingen minimalist och hade inte full koll på vad det innebär innan jag spanade på den här dokumentären men att livsglädje inte ligger i prylar det visste jag om.
 Dokumentären handlar om minimalism men i den pratas det väldigt mycket om glädje och folks inställning till livet. Här tror jag det finns en tankeställare för många. För mig är den att jag hellre spenderar pengar på upplevelser. Att bo på ett riktigt fint hotell en weekend med min fru ger långt mer glädje än att köpa en pryl. Om 20 år kommer vi minnas den där kvällen när vi satt på en bänk och tittade på solnedgången men vi kommer inte minnas vilken mobiltelefon vi hade.

Jag avstår inte från att köpa prylar utan är snarare mycket nöjd med insikten i sann glädje och vad som verkligen betyder något. Min nya jättestora TV är nice men är inte alls lika värdefull som de härliga dagarna på västkusten med familjen i somras.

Dokumentären är alltså klart sevärd bara av den anledningen, tankarna och synen kring livsglädje. Det är en rad olika sköna karaktärer som intervjuas och pratar kring ämnet minimalism, livsglädje, meningen med livet mm. Finns på Netflix och är ca 1h 15min. Trailern ovan tycker jag inte ger en rättvis bild av innehållet men den är ju bättre än inget.

Jag köpte mer Xact Högutdelande


Börsen har varit på dåligt humör de senaste veckorna och idag är inget undantag med en nedgång för OMXS30 om -1,2 procent i skrivande stund. Ingenting har förändrats över en natt i bolagen utan de handlas helt enkelt till ett bättre pris nu än för 2 veckor sedan. Jag investerar på mycket lång sikt och köper regelbundet mer. Att försöka tajma genom att köpa på exceptionella tillfällen och sälja på de mest fantastiska topparna det försöker jag mig inte på då statistik visar tydligt att man inte lyckas med det i långa loppet.
Däremot kan det bli att jag passar på och gör ett extra köp när det backar. Inte för att jag tror det är det bästa köptillfället utan för att det helt enkelt blev lite billigare mot dagen/veckan/köptillfället innan. Det kan bli än billigare nästa dag och men i det långa loppet stiger börsen och bra bolag.

Idag köpte jag lite fler Xact Högutdelande som är en börshandlad indexfond med inriktning på nordiska bolag med bra utdelning. Den har backat likt det mesta och jag håvade in ett gäng strax under 110 kronor. Utdelningen var 5 kronor i våras och de siktar på att dela ut kring 4 procent av substansen i fonden årligen.

Lyssna på Fondpodden med Xact Högutdelande.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Skanskas utdelning nästa år


Förra veckan bjöd Skanska på ytterligare en vinstvarning och Carnegie sänkte sin rekommendation och påpekar att bolaget har skadat sitt förtroende såpass att det nu behöver bevisa sig ordentligt för att få det åter. Jag är ju egentligen där att jag tappade förtroende för ledningen och alla dess besvikelser och löften som inte hålls osv.
 Att Skanska i grund och botten är ett bra bolag håller jag dock med om och jag följer dem noga. Egentligen väntar jag bara på att de skall kommunicera bättre och göra det de säger att de skall göra. Sedan behöver ju Skanska likt fler bolag i byggsektorn också få ned mängden nedskrivningar på sikt och prestera bättre lönsamhet.
Förvisso har allting ett pris och kring 145 kronor börjar ju närma sig "rätt pris" men det är inte riktigt där att jag tycker det är köpvärt trots att de tillfälligt är soprötna på att kommunicera med finansmarknaden.

Det blev en lång utläggning i onödan när inlägget egentligen handlar om Skanskas utdelning men det kunde jag kosta på mig. Är man intresserad av Skanskas utdelning så är nog bolaget i övrigt av intresse också.
 Anyhow: Det har kommit en del nya analyser varav några poängterar det jag redan flaggat för om utdelningen. Skanska har starka finanser och behöver inte sänka sin utdelning av den anledningen. De har höjt eller haft oförändrad utdelning så länge jag kan minnas, sedan 2002 läste jag i en analyskommentar. Storägarna i Lundbergsfären är väldigt förtjusta i stadiga utdelningar och kommer inte vurma för sänkt utdelning i första taget. En annan sak som inte riktigt går att mäta eller sätta in i ett Excel är att stadiga bolag inte sänker sin utdelning i första taget utan kan klara av tillfälliga svagare perioder och ändå behålla utdelningen. Det är ju också en signal om framtiden, om man sänker utdelningen flaggar man för att det kommande året inte kommer bli värst bra. Medan hopp om framtiden och tro på kommande år ger styrka i ett beslut att låta utdelningen vara oförändrad. Så här gör sunda bra bolag. Inte alla bolag har starka finanser och stadig verksamhet att resonera på detta viset. Skanska har finanserna och en bra verksamhet i grunden.
Det är en klart rimlig förväntan att utdelningen blir oförändrad nästa år. Våren 2018 betalade bolaget 8,25 kronor utdelning. På kursen 145 kronor ger det 5,7 procent direktavkastning.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Tundra Vietnam - Tillväxtmarknad. Fondpodden avsnitt 9


Jag har besökt fondbolaget Tundra fonder som specialiserat sig på frontier markets, nya tillväxtmarknader. I det här avsnittet får vi höra om Tundra Vietnam och jag återkommer stadigt till känslan att fånga Kina för 20 år sedan.

Missa inte det här avsnittet. Väldigt intressant om Vietnam och tillväxtmarknader samt specifikt fonden Tundra Vietnam.

Innehaven i fonden som förvaltaren Mattias nämner är:

FPT: IT-bolag.

Lien Viet Postal Bank: Banktjänster.

DXG: Fastighetsutvecklare.

Länk till Tundra Vietnam hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Telia rapport Q3 2018


Idag rapporterade Telia för det tredje kvartalet 2018 och det var inte riktigt vad jag hoppats på men inga stora besvikelser heller för den delen. Omsättningen och resultatet ökade något medan operationellt fritt kassaflöde minskade i kvartalet.

Uppdatering:
Jag uppdaterar hela stycket kring kassaflöde och utdelningen. Hade glömt sedan förra rapporten att Telias rapportering kring det där är ganska snårig. Jag fick inte ihop siffrorna och har nu grävt och läst mer. Här kommer så några rader kring kassaflödet och utdelningen:

Det kassaflöde som utdelningen baseras på var i tredje kvartalet betydligt lägre gentemot föregående år och för de första nio månaderna är det cirka 10 miljarder kronor jämfört med cirka 11 miljarder samma period året innan. Telia har lämnat en prognos för helåret om en utdelning i ungefär samma storlek som året innan.

Beträffande utdelning så är det idag X-datum för andra halvan av Telias utdelning. Aktien handlas alltså idag exklusive rätt till utdelning om 1,15 kronor.

Det är en rapport i helt rätt riktning där Telia tar ytterligare steg och visar upp stadig bra prestanda. Det är ett nytt Telia där mutskandaler och öst är allt mer avlägset. Allt är ännu inte avlägset men tillgångar i öst står på säljlistan.
Att rapporten inte var riktigt vad jag hoppats på kretsar kring kassaflödet och förväntningar på utdelning. Jag hade hoppats på ett starkare kassaflöde i det tredje kvartalet vilket skulle ge stöd för en än högre utdelning nästa år. Men men, vi får se. Sådan där kan ju slå lite mellan kvartalen, tidigare leveranser kan tex resultera i betalning i detta kvartalet men försäljning i nästa.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Utdelningsinvestering och sunt förnuft


Det är lättare att investera i sunda bolag som betalar stadig utdelning än att hitta de bästa kursraketerna. Det senare kräver gedigen kunskap och skicklighet för att lyckas uthålligt med. Utdelningsinvestering kommer man ganska långt med vanligt sunt förnuft. I USA används ibland en term "Common sense investing" och det är delvis vad det handlar om. Genom att göra sunda val och antaganden får man en hop rimliga bolag att välja bland. Förlustbolag och framtida raketer osv sållar man bort med sunt förnuft. Man missar de bästa raketerna men samtidigt också de värsta bottennappen.

Utdelningar ljuger inte. En utdelning är riktiga pengar och det går inte att fejka. Bolag med en gedigen utdelningshistorik är ett bra utgångsläge för att hitta bra sunda investeringar. Visst finns det minor att trampa på även här men de är betydligt färre när man sorterat bort alla bolag utan en bra utdelningshistorik.
Det är inte utdelningen i sig som gör investeringen eller bolaget fast ändå är det kanske så. Alltså, visst går det hitta minst lika bra bolag som inte pyntar utdelning men det är ett bra kriterium att ha för att sortera bort dåliga bolag. Dåliga bolag kan nämligen inte betala en vettig utdelning uthålligt. Några år kan det gå men inte värst längre än så. Därför sorterar man även bort en stor del av de här utdelningsfällorna genom att titta på utdelningshistoriken, flera år bakåt i tiden.

Man når inte till månen med sunt förnuft men man kommer tillräckligt långt. Exempelvis kan man med sunt förnuft konstatera att vi även i framtiden kommer behöva hyreslägenheter i storstadsområden och att således Wallenstam har en uthållig verksamhet. Växande välstånd, ökande befolkning talar för att blöjor, toapapper och inkontinensskydd kommer efterfrågas under en lång tid framöver.
 Detta kan man enkelt konstatera med sunt förnuft och när man gjort det kan man gå vidare i sin analys av bolaget. Naturligtvis är det inte fullt så enkelt att konstatera att lägenheter behövs därför är Wallenstam ett bra köp. På Wallenstams hemsida kan man se videopresentation för senaste rapporten och man kan läsa och bilda sig en djupare uppfattning av bolaget där.

Använd ditt sunda förnuft när du investerar. På ett eller annat sätt kan du dra nytta av det.

Själv tycker jag att det här med utdelningen fungerar väldigt väl ihop med slutsatser baserade på sunt förnuft. Att gå med vinst och betala pengar till ägarna är minst sagt sunt förnuft i min värld.

Castellum växer förvaltningsresultatet 13% Q3 2018


Castellum tuffar fortsatt på riktigt bra i spåren av en riktigt bra kontorsmarknad och ett gediget arbete med egna projekt. I det tredje kvartalet summerade tillväxten av förvaltningsresultatet till +13 procent och det är också vad det nu ligger på för helåret.
 En ganska fiffig och trevlig grej med Castellum är att de brukar höja sin utdelning lika mycket som de växer förvaltningsresultatet. Helåret 2018 kommer inte landa värst långt ifrån +13 procent och det blir således en riktigt fin utdelningshöjning under nästa år.

I år har de betalat totalt 5,3 kronor i utdelning uppdelat på ett tillfälle nu på hösten och ett i samband med årsstämman på våren. Skulle förvaltningsresultatet stanna på +13 procent för helåret 2018 blir utdelningen nästa år således 6 kronor. På kursen 151,4 kronor ger det en direktavkastning om 4 procent.

Bolaget rapporterar ett substansvärde om 168 kronor (EPRA NAV).

Stadigt växande förvaltningsresultat och utdelning ända sedan noteringen 1997 och i år är det lite extra kraft i tillväxten. Med en rabatt mot substansvärdet och en förväntad direktavkastning om 4 procent är värderingen klart rimlig. Kontorsmarknaden är fortsatt god vilket ger god potential för Castellum framöver.

Ett stycke i rapporten handlar om nya möjligheter och det tänker jag kan  vara av intresse varpå jag klistrar in det nedan.

"Med den snabba förändringstakten i samhället och i affärsmodeller
uppstår också nya tillväxtmöjligheter. Co-working är
ett sådant exempel. I London utgör Co-working ca 4% av den
totala kontorsytan och tillväxten är stark och står för drygt
20% av nyuthyrningsvolymen. Marknaden för Co-working är
inte lika mogen i Stockholm och utgör uppskattningsvis ca 1%
av den totala kontorsytan. Dock sker nu även här en tydlig tillväxt.
Co-working innebär att man bygger in mer teknik och
kunskapsinnehåll i fastigheten och ökar effektiviteten. För
hyresgästen minskar ytbehovet och totalkostnaden och för
hyresvärden ökar hyran per kvadratmeter betydligt om än
med en lägre marginal. En Win-Win situation för båda parter.
Risken med mellanhandsdrivna Co-working upplägg är att
fastighetsägaren tappar kontakten med slutkunden. Därför
kommer Castellum att lansera ett eget Co-working koncept i
början på nästa år som innebär nya möjligheter för alla våra
befintliga hyresgäster när det gäller tillgång till lokaler i storstäderna.
Verksamheten förväntas självklart bidra positivt till
det samlade koncernresultatet."

Castellum ligger verkligen inte på latsidan och bara äger fastigheter. De är väldigt alerta och snappar upp nya trender och driver utveckling/digitalisering. Jag har inte sett samma driv hos något annat fastighetsbolag. Sen är ju Castellum unikt och prisas löpande för sitt arbete kring hållbarhet och miljötänk osv.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

NCC gör stora nedskrivningar


På bilden här är NCCs VD Tomas Carlsson. Han antog rollen som VD för bolaget tidigare i år och har sedan dess sagt att han gör en översyn av bolaget och återkommer med feedback när han är klar. Nu är han klar med sin genomlysning och håller idag tisdag 16/10 en träff för kapitalmarknaden. I samband med det presenterar bolaget också en preliminär rapport för det tredje kvartalet.

Rapporten förtäljer att man gör ytterligare nedskrivningar på totalt 1565 miljoner kronor som en följd av den här översynen och vägen mot bättre lönsamhet.

Nedskrivningar var väntat men de blev nog större än vissa förväntat sig. Det som verkligen betyder något är dock verksamhetens förmåga att generera vinster och det är ju den som skall förbättras som följd av Tomas Carlssons genomlysning. Jag ser fram emot att följa dagens presentation och synen på framtida vinster.

Sådana här nedskrivningar förändrar inte pengar i kassaskrinet utan det är bokförda värden som förändras. Det är alltså inte 1565 miljoner kronor som betalas ut från ett bankkonto till någon utan det är en förändring i uppskattat värde av tillgångar. Exempelvis om ett bolag har 10 kronor i kassan och gör nedskrivningar på 1 krona har de fortfarande 10 kronor i kassan efter nedskrivningarna.

Jag skriver förmodligen lite mer om NCC ikväll när jag har tagit in dagens presentation.

Utvärdera och hitta bra fonder - Fondpodden avsnitt 8

Med de här enkla tipsen kan man utvärdera sina fonder och hitta bra fonder att investera i.

Några sajter jag nämner i avsnittet:

Tips om webbsänt TV-program med fondförvaltare: Börslunch på www.efn.se

Sajten att jämföra fonder på: www.fondkollen.se

Nu finns podden även på Soundcloud. Sedan tidigare hittar ni Fondpodden där poddar finns, tex iTunes och Acast.

En nybörjarbok om aktier och en med fördjupning


Ovan är en skärmdump från topplistan för aktieböcker hos Adlibris. Jag har läst flera av böckerna på bilden och det är flera riktigt bra böcker men i det här inlägget skall jag bara nämna två stycken.

En riktigt bra nybörjarbok laddad med sunda tankar och info om investeringar på börsen och det är Anders Haskels Bli grymt rik på aktier. I den får man lära sig mer om investeringar på börsen, hur man kan göra och bra att tänka på osv. Läsvärd oavsett kunskapsnivå men det fiffiga med den är att den passar utmärkt även för nybörjare.

I tillägg till den tipsar jag också om en bok med fördjupning kring aktieinvesteringar och det är boken En liten bok som slår aktiemarknaden av Joel Greenblatt. I den får man lära sig om nyckeltalet avkastning på eget kapital och det på ett mycket pedagogiskt vis dessutom. Man behöver inte vara expert för att hänga med här men ett visst intresse för investering och analys bör man ha.

Det här är de två böcker jag rekommenderade när jag var med i Börspodden i somras. Länk till det avsnittet här: https://soundcloud.com/borspodden/avsnitt-259-sommarpoddare-petrusko-borsbloggare

Nytt största innehav i portföljen


Ja så här i surbörsen har Castellum blivit petad från tronen i min portfölj och är inte längre mitt största innehav. Förvisso tror jag att kursen repar sig i närtid och om den inte gör det utan snarare backar ja då kommer jag nog köpa mer så att den oavsett blir störst igen.

Just nu är Akelius Reseidential preferens mitt största innehav men det är marginellt. Både den och Castellum väger 15 procent i min portfölj nu.

Men hur kunde Akelius bli störst då?
Ja, jag ökade faktiskt i den för ett tag sedan men tyckte det var ganska ointressant varpå jag inte skrev om det ens. När jag minskade i Xact Sverige så köpte jag Investor och mer Akelius preferens. Jag har ingen ambition eller plan att en preff skall vara mitt största innehav och ser en minskande vikt framöver genom värdetillväxt och nya köp i vanliga stamaktier som Investor mfl. Jag uppskattar det pålitliga kassaflödet från Akeliuspreffen och det kommer jag kunna göra i flera år framöver innan en eventuell inlösen blir aktuell. Inlösenvillkoren är nämligen formade som en trappa där inlösenkursen just nu är hög. Nu är inlösenkursen 375 kronor och förvisso sänks den 2019 till 345 kronor men jag tror inte att de löser in den innan 2024 då den blir som lägst 330 kronor. Inget man skall ta för givet då det är en relativt liten skillnad om 15 kronor i inlösenkurs men samtidigt är preffar en rimlig del av finansiering för ett fastighetsbolag som Akelius. Jag är optimistisk och tror att inlösen ej sker innan 2024.

Utdelningen är 5 kronor per kvartal och betalas i feb/maj/aug/nov. Totalt 20 kronor per år alltså vilket ger en direktavkastning om 6 procent på kursen 334 kronor.

Akelius har en mycket stark finansiell ställning med låg belåningsgrad om 40 procent och mycket pålitligt kassaflöde från sina hyreslägenheter.

Länk till Akelius preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Idag köpte jag mer Investor i nedgången


Idag fortsätter börsen att backa och det är ganska sura miner med över 2 procent nedgång. Jag köpte en liten slurk Xact Högutdelande men lade huvudsakliga krutet på att köpa mer Investor. Jag gillar ju investmentbolag generellt och Investor specifikt. Just Investor tycker jag ger en mycket god riskspridning över olika bolag och branscher, noterat så väl som fina onoterade bolag. Något jag gillar extra med Investor är att kring en fjärdedel av tillgångarna är inom hälsovårdssektorn. Som AstraZeneca, Mölnlycke, Permobil mfl. Bolag som rider på en megatrend i ökat välstånd och längre levnadsålder för oss människor.

Historiskt har Investor gett en bättre avkastning än börsindex och det finns god anledning att tro de fortsätter med det. De har en låg "förvaltningskostnad" och de är bevisat duktiga på att äga och förädla bolag. Med sitt ägande och engagemang i sina innehav sitter de på insideinformation och medan de naturligtvis inte agerar på positiv sådan har de en potential i att inte köpa vid helt fel tillfälle. De vet när de inte skall köpa så att säga och kan få en liten extra boost i totalavkastningen tack vare det.

Jag tycker att Investor är en suverän långsiktig investering. Det är enkelt och smart. Med en riskspridning liknande en bred fond och med potential att prestera bättre än börsindex gillar jag Investor starkt. När börsen backar som den gjort de senaste dagarna brukar jag passa på att köpa ty då får jag mer för pengarna. Jag får fler Investor för pengarna och det är en bra deal!

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag köpte mer idag när börsen fortsatte sura


Det blev ett litet gäng Peab som jag hade planerat att köpa idag och sedan blev det en rad köp i Investor. Lite kul var att det började med att jag köpte 1 enda Investor kring 402 kronor för en slant som blev över på kontot och sedan när den backade ordentligt köpte jag lite fler åt gången genom att utnyttja min kredit hos Avanza. Det är smidigt att ha en kredit kopplad till kontot för då kan man göra så att man köper när man känner för det och pyntar tillbaka krediten direkt eller när det nu passar. Jag har utdelning från Telia på väg in i slutet av månaden och den kommer jag använda till att betala ned en del av den kredit jag utnyttjade idag.

Investor b stängde på 394,1 kronor idag vilket så när som på några ören blev mitt snittpris för dagen. Jag köpte för 394,13 kronor idag och på årets utdelning ger det en direktavkastning om 3 procent. Antaget en höjning till 13 kronor nästa år är direktavkastningen 3,3 procent.

Utdelningen delades i år upp på två delar om 8 kronor på våren och 4 kronor nu i höst. X-datum för utdelningen i höst är den 9 november. Man måste alltså äga Investor vid stängning börsdagen innan 9/11 för att få utdelningen om 4 kronor.

Om börsen och Investor kommer backa mer? Ingen vet men skit i det och välj sunda långsiktiga investeringar. Breda fonder och de stora investmentbolagen är utmärkta för att köpa regelbundet och behålla på lång sikt. I ur och skur! Backar börsen? Vem gråter över det? Du som investerar på lång sikt i sunda bolag har ingen anledning att göra det. Kortsiktiga får stå för gråtandet, det kommer med deras strategi.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Digital Realty Trust preferred series J

Det amerikanska fastighetsbolaget med inriktning mot datacenter har likt många andra fastighetsbolag och banker i landet flera olika preferensaktier.  Preferensaktie av serie J är relativt nyutgiven och har ett par intressanta features som talar för den.

Jag har under en tid varit försiktig med amerikanska preffar då de varit högt värderade på grund av det låga ränteläget och att dollarn är "dyr" för oss svenskar nu. Normalt sett lägger jag ingen vikt i valutan men när det kommer till preffar som kan lösas in spelar det desto större roll. Medan man i vanliga aktier kan investera på mycket lång sikt kan man bli "tvångssåld" i en preff om de löser in den. Då kan valutan spela väldigt stor roll i totalavkastningen. På sistone har amerikanska preffar kommit ned en hel del i värdering i spåren av stigande ränteläge i USA.

Inlösenvillkor skiljer sig åt mellan olika bolag och aktier men en väldigt vanlig inlösenkurs är $25 och det är just inlösenkursen för Digital Realty Trust Series J. Aktien handlas nu kring $22,5 vilket är cirka 10 procent under inlösenpriset.
Detta är en nice faktor för den här preffen att man har höjd upp till inlösenkursen. Skulle valutan gå emot dig kan det här lindra en del.

En annan sak som är trevlig med den här preffen är att den kan lösas in tidigast i slutet av sommaren år 2022. Man kan ha flera anledningar att inte vilja råka ut för en inlösen strax efter man köpt en preff och här har man 4 år som man vet att den inte kommer lösas in.

Utdelningen betalas kvartalsvis i januari, april, juli, oktober och är på $0,3281 per kvartal, totalt $1,3124 per år.

På aktiekursen $22,5 är direktavkastningen lite drygt 5,8 procent och till totalavkastningen får man räkna till $2,5 dollar upp till $25 om man behåller till inlösen. Valutan tillkommer ju för oss svenskar när man ser till totalavkastning men den går inte att förutspå så den blir vad den blir.

5,8 procent direktavkastning och ett pris en god bit under inlösenkursen, det tycker jag är nice. Digital Realty Trust är ett välrenommerat och bra bolag för övrigt.

Avanza har haft lite otur när de lade upp den här preffen och har namngett det Digital Realty helt sonika (som stamaktien). Scrollar man ner till "Aktiedata" ser man dock kortnamnet: "DLR PR J"

Länk till Digital Realty Trust Preferred Series J hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Peab nytt innehav


Nu är jag åter mer inne i byggsvängen. Ni som följt mig ett tag vet att jag i omgångar ägt både Skanska och NCC parallellt och nyligen ägde jag JM ett kort tag (tog hem en fin snabb vinst). Nu är jag alltså inne i Peab utöver mitt innehav i NCC. Jag tror på byggsektorn och på lång sikt. Det är en verksamhet som inte står för hot som ehandel eller teknikskifte där de snabbt riskerar bli utkonkurrerade. En verksamhet som rider på trender som urbanisering och befolkningstillväxt. Vi kommer alltid behöva bygga och reparera broar, vägar, sjukhus osv.
 Peab sticker ut lite bland byggbolagen då de presterat bra rapporter de senaste åren. Förvisso hade de en period för några år sedan med nedskrivningar och dåliga rapporter till följd men det gjorde nog att de ställde om och stod bättre rustade den här vändan. Trots goda tider i sektorn har branschkollegorna Skanska och NCC kommit med dåliga rapporter med den ena nedskrivningen efter den andra.
Ja ja, nu kan det ju naturligtvis hända att Peab kommer med nedskrivningar framöver det gör det ju för de här bolagen då och då.
 Peab presterar en god lönsamhet med en rörelsemarginal kring 4 procent och en outlook om välfyllda orderböcker. 2017 presterade de en vinst strax under 7 kronor per aktie och en utdelning om 4 kronor. Analytikers estimat för de närmsta åren är vinster från en bit under 7 kronor per aktie och sakta stigande för varje år.
Utdelningen har de goda möjligheter att fortsätta höja. Bilden ovan är utdelningsgrafen sedan 1996, imponerande i min värld.

Nu är det toppläge i konjunkturen och i ett sådant läge skall man i det korta perspektivet kanske vara försiktig med byggbolagen. Jag pyntade 77,7 kronor och på en antagen vinst om 6,6 kronor ger det ett p/e om strax under 12. Det är ingen fyndvärdering och beroende på hur konjunktur och börs utvecklas framöver finns det stort utrymme för besvikelse i det korta perspektivet. I ett längre perspektiv tycker jag att det är ett okej pris att börja regelbundna köp på. Håller den sig runt den här värderingen eller lägre siktar jag på att köpa stadigt medan om den skulle stiga markant kan jag komma ta det lite varsamt.

Avkastning på eget kapital är klart godkänt kring 20 procent och där har den legat de senast åren medan om man blickar längre bak i tiden har de ett lägre snitt. Direktavkastningen på en oförändrad utdelning om 4 kronor är på kursen 77,7 kronor cirka 5,1 procent och utdelningen betalas årsvis i maj.

Än så länge är det en obetydlig stek jag har i Peab men siktar alltså på att köpa på mig mer i omgångar. Den 9 november presenterar bolaget sin 9-månaders rapport.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Bättre avkastning med småbolag


Historiskt har småbolag gett en bättre avkastning än breda börsindex och storbolag. Detta syns tydligt vid jämförelse och gäller inte bara här i Sverige utan är precis lika tydligt i tex USA eller globalindex. Det finns globalindex för småbolag och det har också överavkastat om man jämför med "vanliga" globalindex.
En anledning till detta kan vara att mindre bolag har större tillväxtpotential. De har kanske inte gjort en internationell expansion ännu och kan ta sin verksamhet till nya marknader. Mindre bolag kan också vara laddade med innovation där vissa blir till något riktigt populärt och stort vilket i sin tur ger en tillväxtresa för bolaget.

Hör mer om småbolag i min intervju med Ulf Hedlundh som är VD för investmentbolaget Svolder med inriktning mot små och medelstora bolag: http://fondpodden2.libsyn.com/2-smbolag-med-investmentbolaget-svolder

Mer bra småbolagssnack hör du i poddavsnittet med Catrin Jansson som förvaltar fonden Enter Småbolag: https://petrusko.blogspot.com/2018/10/catrin-jansson-enter-smabolag.html

Överst i det här inlägget ser du vinstestimat för småbolag (CSX) vs storbolag (OMX Stockholm 30). Det här är ju inte på något sätt facit, man får ta det för vad det är: analytikers förväntningar. Historiken ger dock stöd för en sådan här förväntning. Som sagt överpresterar småbolag jämfört med storbolagen.

I min egen portfölj har jag valt att få småbolagsexponering via Didner & Gerge Småbolag samt en global indexfond för småbolag från Handelsbanken.

Fondpodden nr 7 med Carnegie Global


Jag har varit hos Carnegie Fonder och pratat med Mikael Tarnawski Berlin som förvaltar deras globalfond. Hör varför en global inriktning kan vara nice och hur Mikael analyserar och investerar i fonden.
Mikael går in närmre på 3 innehav varav ett är Warren Buffetts Berkshire Hathaway och ett annat som kallas "baby Berkshire" (Markel Corp). Slutligen nämner han också MTY Food Group som har en rad olika franschisekoncept inom restaurangbranschen och verkar vara rena sedelpressen.

Länk till Carnegie Global hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Den enkla vägen till ekonomisk frihet


Jag har läst den nya boken från författaren och bloggaren Miljonär innan 30 och den skiljer sig vida från den förra boken han skrev. Inte bra/dåligt utan skillnaden består i upplägget och innehållet. I den här boken har han grävt lite kring det här med ekonomisk frihet och intervjuat en rad olika personer med insyn/åsikter på ämnet. Lyckoforskare, miljardärer, spargurus mfl.

Upplägget med de här intervjuerna kanske kan tyckas vara mer lämpligt i ett annat format än en bok men när jag kommit en bit in i boken kände jag att det funkade bra. Författarens reflektioner efter varje intervju och väl valda intervjuobjekt gjorde det hela väldigt intressant. Vad betyder egentligen ekonomiskt fri? Hur ser ett liv på dina villkor ut? Läs om det och mycket mer i boken.

Länk till boken hos förlaget:
https://sternersforlag.se/produkt/ekonomisk-frihet/

Länk till boken hos Adlibris:
https://www.adlibris.com/se/bok/den-enkla-vagen-till-ekonomisk-frihet-9789198406863

Länk till boken hos Bokus:
https://www.bokus.com/bok/9789198406863/den-enkla-vagen-till-ekonomisk-frihet/

Jag ökade i Castellum


Fastighetsaktier backade rejält igår och även idag är de under press. Dels är det räntespöket som härjar där snabbt stigande räntor får investerare att anta ett högre avkastningskrav (vilket betyder att de värderar tex de här aktierna lägre). Dessutom har det från bank/analytiker kommer nya riktkurser och rekommendationer som sänker sektorn.
Inga konstigheter tycker jag, flera fastighetsbolag har en ganska hög eller åtminstone långt ifrån låg värdering nu varpå i det korta perspektivet kan se ansträngt ut.

Idag ökade jag i Castellum en bit under 154 kronor vilket är strax under senast rapporterat substansvärde (EPRA NAV) och inte på något sätt ett fyndköp på kort sikt. I det långa perspektivet är jag dock övertygad om att Castellum (och flera andra fastighetsbolag) från dessa nivåer kommer ge en god avkastning. Inte samma fantastiska avkastning som de genererat under en tid nu men ändå en god sådan.

Castellum är mitt största innehav och jag har ingen uttalad plan att öka till en specifik nivå utan jag gör lite småköp då och då när det faller mig in. Som idag när jag tyckte det var ett helt okej köpläge. På kort sikt kan det mycket väl backa ytterligare och då kommer jag sannolikt passa på att köpa igen.

Den 17 oktober släpper Castellum sin rapport för det tredje kvartalet och med den kan man göra mycket goda antaganden om året i helhet samt storleken på utdelningen nästa år. De första 6 månaderna växte Castellum sitt förvaltningsresultat med imponerande 14 procent.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Igår köpte jag mer Investor


Jag har satsat rejält på Axfood och Castellum som väger 11 respektive 15 procent i min portfölj och jag ser Investor som ett utmärkt bolag att göra de där två sällskap i toppen av portföljen. De är mina kärninnehav som jag satsat extra på och jag ser Investor där också i framtiden. Det är egentligen bara mitt kapital som hindrar mig just nu. Kärninvestering för mig är en del kriterier som skall uppfyllas varav en är en ganska tung vikt i portföljen. När portföljen är många kronor i storlek så tar det sin tid att vikta upp ett innehav procentuellt sett via regelbundna köp. Jag sålde förvisso en del Xact OMXSB Utd för någon vecka sedan och viktade upp Investor men det blev inte mer än en extra liten skjuts på vägen. I skrivande stund väger Investor "bara" 5 procent i portföljen.

Investor är ett makalöst välskött bolag med fina innehav och duktig ledning. Historiskt har de presterat en överavkastning mot börsindex och jag tror att de kommer göra det även i framtiden. Med regelbundna köp kommer jag sakta men säkert öka mitt innehav i Investor.

En sak som jag både gillar och är lite halvnegativ till är utdelningstillväxten. De har en lång svit av utdelningshöjningar där de i många år höjt utdelningen med en krona. Det är ju nice och så där men för varje år som går blir ju den procentuella tillväxten allt lägre. Senaste höjningen innebar 9 procent utdelningstillväxt och om de höjer från 12 till 13 kronor vid nästa årsstämma ger det en utdelningstillväxt om lite drygt 8 procent.
När de höjde från 8 till 9 kronor var tillväxten goda 12,5 procent medan den om några år i det här tempot kommer vara okej på sin höjd. Japp jag ser fram emot när vi går över till att höja mer än 1 krona per år. Kommande höjning om förmodade 8 procent är väl inget att gråta några tårar över, det är ju en okej höjning. Investor har för övrigt delat upp sin utdelning i två delar varav 4 kronor delas ut nu i höst med X-datum 9 november.

Investor är nordens största investmentbolag och äger en rad onoterade och noterade bolag som tex: Mölnlycke, Permobil, Grand Hotell, Atlas Copco, SEB, ABB mfl.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Samhällsbyggnadsbolaget D - Ny aktie lik Sagax D


Samhällsbyggnadsbolaget kallar till extra bolagsstämma för att besluta om att införa ett nytt aktieslag. En ändring av bolagsordningen som möjliggör detta aktieslag samt ett bemyndigande att emittera dessa aktier.

Utdelningen på D-aktien skall vara minst 5 gånger utdelningsstorleken på A och B-aktien men max 2 kronor. Om utdelningen understiger 2 kronor buffras beloppet upp så att det skall delas ut vid senare tillfälle (den del som understiger 2 kronor).
I praktiken innebär detta att utdelningen kommer vara 2 kronor per aktie (de kommer göra allt i sin makt att fixa utdelningen om 2 kronor och om de ej lyckas med det så är bolaget illa ute).

Jag äger SBB preferensaktie och om jag får möjlighet att köpa sådana här D-aktier kommer jag göra det. Bolaget har inte värst lång historik och när de noterades dömde jag ut dem helt för att lite senare upptäcka att de snabbt växte förvaltningsresultat och finansiell ställning. Preffen köpte jag kring 500 kronor och i spåren av den stärkta finansiella ställningen (lägre risk) har preffen värderats upp rejält.

Skistar stark årsrapport


Vinterturismbolaget Skistar presenterade idag sin bokslutsrapport för det senaste verksamhetsåret och som väntat kom de med ett riktigt bra resultat. Omsättningen ökade med 10 procent och vinsten per aktie steg 26 procent till 12,49 kronor. Inför kommande säsong är bokningsläget 5 procent bättre än året innan och man förväntar sig även större reavinster från exploateringsprojekt.

Utdelningen höjs med 27 procent till 7 kronor per aktie. På kursen 225 kronor ger det en direktavkastning om 3,1 procent och utdelningen betalas i december i samband med Skistars ordinarie bolagsstämma.

Länk till Skistar hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Avanza förbättrar villkoren för Superlånet


Att Avanza sett över sitt erbjudande med Superlånet under en tid har varit uppenbart och de har vid något tillfälle sagt det rakt ut vid förfrågan. Idag ser vi resultatet och det är en rejäl förbättring och ett riktigt bra erbjudande. Bilden ovan är en skärmdump jag tagit från Avanzas sajt.

Utan att mana någon till att köpa aktier för lånade pengar vill jag ändå skriva om det här erbjudandet. Helt utan avgifter upp till 50.000 kronor och 0,99 procent ränta om man utnyttjar max 25 procent belåningsgrad, det är billiga pengar. Om man använder belåning med måtta kan det vara en kraftfull boost till ditt kapital men det kan vid usla börstider slå hårt åt andra hållet också. Läs på noga innan du börjar använda kredit.

Jag använder det själv och hamnar med god marginal under 25 procent belåningsgrad och en ränta om 0,99 procent.

Något Avanza inte uppdaterat ännu är godkända värdepapper för superlånet. Man kan tycka att det vore common sense att göra det inför en sådan här lansering. De har rimligtvis gjort den översynen och känner sig nöjda med de värdepapper som nu är godkända. Jag som tjatat om Xact Högutdelande i över ett år nu.. Alla andra ETFer från Xact är godkända utom just den för den lanserades för 18 månader sedan vilket var efter de godkände alla de andra. Visserligen har de godkänt tex Sagax D efter det men den här Xact Högutdelande verkar vara tvärstopp. Ja ja, jag får fortsätta tjöta om den under tiden jag är en förbaskat nöjd kund och nyttjar superlånet med de förutsättningar som gäller.

Här är en direktlänk till Avanzas infosida om Superlånet. https://www.avanza.se/lana/superlanet.html

Xact OMXSB Utd byter namn och index


Den 10 oktober byter fonden namn till Xact Sverige samt till det nya indexet den kommer följa: SIX Sweden ESG Selection Index GI.

Det hela görs som ett led i Xact och handelsbankens fokus på hållbarhetsinriktade fonder och det är också grejen med det här indexet som fonden kommer följa. Så här skriver Xact om ändringen:

"Fonden kommer fortsatt investera i de mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen men byter till ett index som också innefattar särskilda hållbarhetskrav för de bolag som ingår i indexet. Kraven innebär dels att bolag med höga hållbarhetsbetyg ingår (väljs in) i indexet, dels att bolag som är involverade i verifierade kränkningar av internationella normer samt bolag som är verksamma inom kontroversiella sektorer inte får ingå (väljs bort). Detta medför inte någon övergripande förändring av fondens placeringsinriktning eller risknivå."

I samband med att förändringen träder i kraft den 10 oktober kommer nya produktblad osv publiceras på Xacts hemsida. Det här är ser ut att vara lika odramatiskt som bytet av index i fonden Xact Högutdelande där de gjorde samma uppdatering till ett hållbarhetsindex.

Jag har sett Brookfields kapitalmarknadsdag.


Jag har spanat på Brookfield-koncernens webcast utav sin kapitalmarknadsdag. Medan den handlade om hela koncernen kommer detta inlägg ha en tilt mot fastighetsdelen via Brookfield Property Partners.

Webcasten är kring 7 timmar lång och bitvis var den precis urtråkig men jag är ändå nöjd och glad att jag såg den. Det är en rimlig tid att lägga för att hålla sig uppdaterad kring en investering. Inför var jag jättetaggad på att se Brookfield Infrastructure Partners men jag blev djupt besviken. Den var supertråkig och de uttryckte sig betydligt mer dämpat än andra delar. Renewable som jag äger var helt okej snack och mycket intressant. Property Partners däremot var riktigt gött snack och en mycket positiv outlook. De visade flera exempel på hur de utvecklar fastigheter och ökar sina intäkter kraftigt den biten. Ett exempel var en gammal trött biograf som de förnyade samt byggde något tusental bostäder och restauranger/butiker runt i kring.

Överst i inlägget är en bild av Brookfield Property Partners historik och den bilden som är precis ovanför här är deras egna estimat. Verksamheten i bolaget genererar stabila och förutsägbara kassaflöden vilket underlättar markant att göra sådana här estimat som dessutom stämmer någorlunda. De pratade också en hel del om värderingen som ligger på en substansrabatt om 30 procent och hur de ser framför sig en högre värdering framledes. Det där får man ju bara ta som det kommer men man kan konstatera att det är en attraktiv värdering för köpare i dagsläget. Något som kan medfört den här värderingen är en rad förvärv bolaget gjort de senaste åren. Förvärven har gjorts delvis med nya aktier. Medan FFO och utdelning per aktie ökat så har det blivit fler aktier i omlopp och det har kanske varit svårare för investerare att räkna på bolaget och de nya förvärven. Äh, jag snurrar till det i onödan kanske. Värderingen är vad den är. Jag är mycket nöjd över att kunna köpa till den här värderingen och givet att FFO och utdelningen fortsätter att växa enligt plan så gråter jag inte en enda tår om värderingen är den samma även i framtiden (samma multiplar på högre vinster osv ger ändå en högre aktiekurs).

Igår köpte jag fler Brookfield Property Partners och egentligen var jag sugen på att börja köpa Infrastructure Partners efter det men jag siktar nog på att klippa in fler i fastighetsbolaget först. Kanske blir det redan nu i oktober ytterligare ett gäng Brookfield Property Partners. Igår stängde aktien på 26,54 kanadensiska dollars och räknat på utdelningen som är 1,26 US dollars är direktavkastningen 6,1 procent. Som ni kan se i bilden ovan är prognosen en utdelning om över 1,7 US dollars år 2022. Det skulle ju sitta fint med en sådan tillväxt och jag tror absolut att de fixar det. Affärsmodellen är väl beprövad och de har historiken som backar upp det också.

Länk till Brookfield Property Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Catrin Jansson Enter Småbolag - Fondpodden avsnitt 6


Här har ni ett riktigt gött avsnitt av Fondpodden med Catrin Jansson och hennes fond Enter Småbolag. Fonden har gett en väldigt god avkastning de senaste tre åren och det är ju en extra god anledning att höra mer om fonden och hur Catrin investerar.

Catrin pratar mer ingående om 3 innehav i fonden och dessa är:

Cellavision
Swedencare
Mips

Det där Swedencare tycker jag var extra intressant att Catrin har i sin fond. Det är en väldigt stark trend hon fångat upp där i att vi lägger allt mer pengar på våra husdjur.

Historiskt har småbolag presterat bättre avkastning än breda börsindex och storbolag. Det är en god anledning till att ha småbolagsexponering i sitt spar. Att få den exponeringen via en fond är en enkel och smidig lösning. Lyssna på avsnittet för att få mer info om Enter Småbolag.

Länk till Enter Småbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...