Nytt innehav: Brookfield Property Partners


Det här är ett enormt fastighetsbolag och den största tillgången i investmentbolaget Brookfield Asset Management. Ett investmentbolag som även har en verksamhet i vattenkraft i bolaget Brookfield Renewable Partners som jag äger sedan tidigare. De har även Brookfield Infrastructure Partners som likt namnet antyder har inriktning mot infrastruktur. Man kan ta del av alla de här enheterna genom att äga investmentbolaget Brookfield Asset Management. Jag väljer dock att direktäga dotterbolagen då de betalar en hög direktavkastning. Det gör inte moderbolaget som istället investerar merparten av cashen i nya tillgångar. För den som bara är ute efter värdetillväxten kan det vara en smidig lösning att investera direkt i Brookfield Asset Management.
Jag som lever på utdelningar jag behöver ha de saftiga cashen som dotterbolagen betalar.

Brookfield Property Partners har en direktavkastning om cirka 6,5 procent och en målsättning att växa utdelningen med 5-8 procent. Brookfieldkoncernen är mycket duktiga på att äga och investera i reala tillgångar som fastigheter och infrastruktur. De är jättestora och har rejäla finansiella muskler. Brookfield är världens största fastighetsägare.

Länk till Brookfield Property Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

28 kommentarer:

  1. Hur många ggr per år delar de ut och när? Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      4 gånger per år och X-datum var nyligen för en kvartalsutdelning som vi kommer få på våra svenska depåer i början på oktober. Nästa utdelning får vi i början av januari.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Äger också BEP sen tidigare och köpte mina första BPY för någon dag sedan. Tror vi tänkte lika där. Laggat lite känns det som och NAV enligt senaste presentationen är 29 USD/aktie (ca = 37 CAD).

    Måste dock klargöra en sak som lätt missförstås. Vet inte om du menar att BAM = BPY + BIP + BEP + lite annat vilket jag också trodde lite lättvindigt, även om jag aldrig fick ihop den stora skillnaden i utdelning.

    Hittade dock denna för ett tag sedan https://finance.yahoo.com/news/better-buy-brookfield-infrastructure-partners-103400925.html

    Några små citat ur texten

    "The differences between the two are significant, and that's what makes one a better investment."

    "In short, buying shares of Brookfield Asset Management is an investment in its ability to continue growing fee-based income as an investment manager.

    Brookfield Infrastructure, on the other hand, is much more straightforward: It's an investment in the cash flows generated by a specific set of assets this partnership owns and operates."

    Hoppas det klargör skillnaden mellan att äga dom två aktierna.

    MvH Jesper

    SvaraRadera
  3. Tjena Jesper,
    Tack för din kommentar. Jag har hygglig koll på Brookfield och det är som jag säger att BEP, BIP och BPY är en mycket stor del av koncernen där fastigheter totalt utgör kring 50% av tillgångarna. En investering i BAM har dok en helt annan karaktär än dotterbolagen. En investering i dotterbolagen är rimligt för den som söker hög direktavkastning.

    Den stora skillnaden i utdelning är ganska enkel. BAM har valt att dela ut en liten slant för att kunna investera så mycket som möjligt i nya tillgångar som genererar än mer avkastning. Därför är direktavkastning låg i BAM.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Tack för en bra förklaring av hur Brookfield-koncernen är utformad. Jag äger sedan tidigare Brookfield Renewable och funderar på att gå in Property också.

    En fråga: överlag tycker jag det är lite klurigt att få bra koll på utländska bolags strukturer - har du någon speciell sajt du kollar uppgifter via eller kör du varje bolags sajt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag kan snappa upp info i artiklar via tex yahoo finance men primärt använder jag respektive bolags sajt och presentationer.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Om man söker riskspridning och sparhorisont på 20 år, inget behov av DA i sig. Skulle du säga att ur risk/award är bättre för mig att välja BAM då? än något av de enskilda bolagen, tänker slipper då återinvestera utdelningen, eller finns det nått jag missar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Albin,
      I ett sådant scenario tror jag BAM är ett rimligt val. Pengarna växer bra hos dem och du slipper valutakostnader och courtage för en stor utdelning som akals återinvesteras varje år.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Tjena Petrusko!
    Tack för en bra blogg.
    HAr idag en ISK , är det ok att köpa denna till ISK eller är en kapitalförsäkring att föredra? Skattemässigt menar jag.
    Mvh
    JOhan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan,
      KF är bäst. Det finns en lång rad snåriga regler och undantag i ett ISK som kan göra att man får mindre eller inget i retur. Googla petrusko isk kf

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack Petrusko.
      En liten följdfråga då. Eftersom jag följt dig ett tag så har jag nu innehav i :
      Johnson/Johnson
      Reality Income
      Blackrock Health Sciences Trust
      Brookfield Infrastructure Partners LP Limited Partnership Units
      Om jag förstår din förklaring rätt så vore det lämpligt att flytta över dessa till en KF?

      Tack
      Johan

      Radera
    3. Hej Qvantas,
      Ja utländska aktier som pyntar utdelning är i de flesta fall bäst i en KF. Flytta till en KF går inte utan du måste isf sälja och köpa dem sedan i en KF. Det kostar courtage och valutaväxlingsavgift. Planerar du att äga dem på mycket lång sikt är det ju värt det.

      Tänk på att den där Blackrock Health Sciences inte längre går att köpa pga EU-regler. Du kan sälja den men kommer inte kunna köpa den igen.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Jag förstår inte hur direktavkastningen kan bli 6,5%. Enligt mina beräkningar ligger den på 4,9%. De delar ut 0,315 per aktie och kvartal och aktiekursen ligger nu på 25,78 Can $. Tittar jag på fel bolag eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yo Agnetha,
      Utdelningen är i us dollars. Aktiekursen är i kanadensiska dollars.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Kollade in Brookfield bolagen på Nordea (kass info), men de verkar dubbelnoterade i Kanada och USA. Vet du om det är någon skillnad när det gäller utdelning mellan noteringarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utdelningen är den samma oavsett notering. Även om man äger den kanadensiska så får man utdelning i us dollars.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. köpte du usd-aktien eller cad-aktien? Vad är skillnaden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte kanadensiska. Den usa noteradr är spärrad hos Avanza då svenska Skatteverket flaggat för osäkerhet och utredning hur amerikanska LP bolag skall beskattas.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej Petrusko! Hur tänker du kring den svaga kronan och inköp av utländska aktier, ganska ”dyrt”? Eller tycker du att det spelar det mindre roll om man handlar regelbundet? Själv tänker jag att det i alla fall blir ytterligare en faktor att ta hänsyn till, men att valutan både går upp och ner det lång sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      För långsiktiga placeringar som jag brukar göra tänker jag att de skall bära sig själva oavsett valuta. Ofta köper jag ju i omgångar och det jämnar dessutom ut det lite. Jag lägger ingen stor vikt vid valutan nu alltså.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Hej. Fan vad kul med en petrusko-effekt på avanza. Antal ägare hos avanza hoppa upp till 128 från 80. Kör hårt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det verkar vara flera som fått upp ögonen för bolaget. Nu håller vi tummarna för att vi får god avkastning i många år framöver.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Tack for en grym sida. Du ar inte orolig over deras laga tillvaxt av revenues eller att net income are gatt standigt nedat de senaste aren? Har ju fantastisk dividend yield sa sugen pa att kopa, men lite osaker pa tillvaxten... Tack pa forhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är många parametrar att hålla ordning på och bokföringsgrejer som är snåriga. Sett över flera år pekar alla väsentliga parametrar i rätt riktning. De har mycket god täckning av utdelningen. De har sunda finanser och de har fått en kanonstart på det här året.

      Kolla på någon av deras presentationer de har på sajten. Inte rapport alltså för den är lite knepigare. De gör i samband med rapporter en fin presentation där det är mycket enklare att hänga med i de olika grejerna.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Är L.P. = limited partnership. Det vill säga, man är begränsat skyldig för bolagets skulder likt en aktieägare i ett AB? Vem är Brookfield property partners general partner? Jag har inte lyckats hitta informationen på annat håll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Det står för Limited Partnership och har inget med skyldigheter för ägare att göra. Det rör sig om rättigheter varav man som limited partner inte har så mycket mer än att man är med på resan. Master Partnern har makten och bestämmer.

      Master är Brookfield-koncernen via sitt moderbolag Brookfield Asset Management.

      Mvh petrusko

      Radera
  14. Hej Petrusko! Tack för ett bra inlägg och blogg. Hur ser du på bolaget nu när det går ner rätt mycket senaste tiden. Som jag tolkar det är direktavkastningen ca 7,5% nu. Hur ser du på senast tidens nedagång? Drömläge att fylla på? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Unknown,
      Tack för din kommentar. Jag förstår dig i din fråga. Det är inte utan man undrar om något är tokigt för inte skall väl ett så här bra bolag backa på det viset på börsen? Vi får se säger jag. Well, jag är inte det minsta orolig utan jag menar bara att jag väntar lugnt till nästa rapport.

      För någon månad sedan rapporterade de och hade en kapitalmarknadsdag. Då såg allting bra ut och man talade om en god outlook och prognos de kommande 5 åren. Jag tror ju inte att något kraftigt förändrats sedan dess.

      Jag är egentligen sugen på att öka men jag har antagit samma förhållningssätt som förra hösten att jag väntar till de presenterat utdelningshöjningen. När jag har det svart på vitt och rapporten i övrigt är rimlig ja då ökar jag gärna.

      Som svar på din fråga: Ja det är förmodligen ett bra läge att öka nu.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...