Nordea SmartBeta Eurozone Equity ETF




Det här är en smart beta fond med inriktning mot europeiska bolag med hög direktavkastning och starkt momentum. Fonden lanserades 2018-09-17 och vid lansering var alla innehav likaviktade. Fonden rebalanseras flera gånger per år.

Avgiften är 0,65 procent vilket jag tycker är i högsta laget. Det är en hög avgift för en indexfond med 30 innehav. Exempelvis kostar liknande fonder avsevärt mindre i USA där konkurrensen också är sundare bland fondbolag och ETF:er.

Inriktningen är alltså 30 europeiska bolag med hög direktavkastning, starkt momentum och låg volatilitet. De använder sig av fysisk replikering vilket innebär att de äger de faktiska bolagen som ingår i indexet. Fonden kommer inte lämna någon utdelning. Ja det hade ju varit desto hetare med en cash utdelning i en ETF med inriktning mot just utdelning. Ja ja man får väl förlita sig till Handelsbankens Xact ETFer som hintade om nya fonder framöver när de gästade Fondpodden. Lyssna till det avsnittet i länken.

När jag läser hos Nordea får jag uppfattningen att det här är en av flera kommande ETF:er. Vi får se hur det utvecklas. Kul och bra att det blir fler aktörer här i Sverige med fokus på ETF:er.

Handeln startade på drygt 1000 kronor per andel idag när fonden lanserades och det framstår som tondövt i mitt tycke. Ett pris på 100 kronor per andel hade varit en rimlig start för att småsparare enkelt skall kunna investera i den. Tex köpa 6 st för cirka 600 kronor varje månad.

Länk till Nordea SmartBeta Eurozone Equity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

  1. Någon som hittat var man kan se dom underliggande tillgångarna? Är den fysisk eller syntetisk. Nordeas sida är rätt kass faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är fysisk replikering. Jag har uppdaterat inlägget nu med en bild i toppen med innehaven.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tackar det var en del innehav man inte kände igen där. Är ändå positivt avvaktande gillar konceptet som tusan.

      Radera
  2. Bra att det kommer fler och fler alternativ - tack för info! Jag håller dock med om att det är märkligt att startkursen ligger på 1000 kr/andel. Finns det överhuvudtaget någon nackdel med ETF:er för oss småsparare, eller kan man se det som en önskedröm att ALLA fonder omvandlades till ETF:er i framtiden?

    SvaraRadera
  3. Återinvesteras utdelningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis. Det sköts automatiskt inom fonden. Inget man märker av utan syns i totalavkastningen.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Verkar inte finnas hos Avanza?

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko! Kan du redogöra i ett blogginlägg för när du kan tänka dig att sälja ett enskilt aktieinnehav. Du verkar ha en mycket långsiktig strategi, lite som buy&hold forever men jag gissar att du ändå har en exitstrategi om ett företag inte längre presterar. När säljer du, vad har du för strategi? MVH Christian

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...