Hur utvecklas byggsektorn?


Byggbolagen har pressats ned på börsen de senaste åren och rent operativt har de också haft sina utmaningar. Det är lönsamheten som spökar för dem medan omsättning och orderböcker är på mycket goa nivåer. Både NCC och Skanska har gjort nedskrivningar som påverkar den redovisade vinsten negativt och de har båda uttalat ambitioner att göra förändringar som leder till stärkt lönsamhet.

Den här bilden har varit aktuell för byggbolagen en tid och nu är de redo att visa upp sig och berätta för kapitalmarknaden vad planen framåt är. Hur de skall nå stärkt lönsamhet alltså. Både NCC och Skanska kommer hålla varsin kapitalmarknadsdag nu i höst och jag siktar på att närvara vid bägge.

För stunden äger jag endast NCC medan jag historiskt ofta ägt dem bägge. Jag sålde mina Skanska när jag tröttnade på den dåliga kommunikationen. De sade en sak men sedan när rapporterna kom så visade de upp något annat. Nu har Skanska bytt ut flera ledande personer och de uppvisar en medvetenhet kring bolagets utmaningar. Jag ser fram emot att äga Skanska igen men avvaktar till dess att jag känner mig komfortabel med ledning och dess kommunikation.

NCC håller sin träff i mitten oktober medan Skanska har sin i slutet av november.

Jag tycker att byggbolag är en intressant komponent i en långsiktig aktieportfölj. Medan marknaden kan vara svag till och från på kort sikt ser jag ett stadigt behov av vägar, broar, sjukhus osv på lång sikt.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

  1. Kommer du sälja av din portfölj vid kommande börskrasch om/när det smäller likt 2008?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej det vore urbota korkat. Dessvärre gör många på det viset. De säljer när börsen backat och köper åter när börsen stigit. Det finns flera studier och massvis statistik kring just det där beteendet och slutsatsen är att folk förlorar pengar på att göra så.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Att det kommer fortsätta byggas råder det ingen tvekan om, så kvalitativa byggbolag som NCC och Skanska borde alltid vara intressanta att utvärdera. Har du möjligtvis tid/lust att göra ett inlägg om ett mindre kvalitativt bolag - Prime Living? Det är mest dåliga nyheter hela tiden och jag börjar fundera på hur ett konkursscenario kan komma att se ut. Företaget har ju onekligen tillgångar även om likvida medel är begränsade, kostnadskontrollen bristfällig och ryktet dålig. Så vad händer när fastighetsbolag går i konkurs? Köper något annat bolag upp tillgångarna med skambud eller kan det tänkas bli kapital över till preferensaktieägarna? Vem sköter likvideringen?

    SvaraRadera
  3. Hur ser du på Byggpartner Dalarna, den lilla uppstickaren?

    SvaraRadera
  4. Det var längesen man kunde handla Skanska såhär billigt. Är bra sugen på att fylla på lite måste jag säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Månadssparar i Skanska 3 600 kr så hoppas den blir ännu billigare:) Fin DA

      Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...