1-års jubileum för den billiga svenska småbolagsfonden






Det är på dagen 1 år sedan som fonden startade. En billig indexfond som följer småbolagsindex CSX. Historisk avkastning på börsen visar tydligt att småbolag överavkastar mot breda börsindex och storbolag. Det senaste året var inget undantag och PLUS Småbolag Sverige har avkastat cirka 13 procent sedan start.

Jag upptäckte den här fonden kring årsskiftet 17/18 och blev väldigt glad över det men har ännu inte investerat i den. Jag har följt den och läst lite här och lite där. Det är fondbolaget som jag inte hade koll på sedan tidigare men nu när jag läst en del och följt den ett tag tycker jag det verkar rimligt. Det är en väldigt fin fond som följer ett högintressant småbolagsindex till en total kostnad om 0,46 procent.

Småbolag överavkastar över tid och det är en god ide att ha exponering mot just småbolag i ett långsiktigt spar. Jag har det via Didner & Gerge Småbolagsfond och en global småbolagsfond från Handelsbanken, den sistnämnda är en indexfond. En indexfond med inriktning Sverige har jag absolut utrymme och användning för och den här fonden från PLUS är högintressant.

För inspiration kring småbolagsinvesteringar kan man lyssna på nedan avsnitt av Fondpodden:

Investmentbolaget Svolder i Fondpodden.

Swedbank Småbolagsfond Global i Fondpodden.

Läs mer om PLUS Småbolag Sverige Index hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Svolder bokslutsrapport 2017/2018 - Rejäl utdelningshöjning


På bilden ser ni Svolders VD Ulf Hedlundh och jag tycker det är en passande bild för tillfället. Dels är det en hygglig prestation han och bolaget gjort och dessutom äger han ju själv ett rejält knippe aktier och kan glädjas åt den rejäla utdelningshöjningen.
Svolder som har brutet räkenskapsår september till augusti har precis avslutat sitt 2017/2018. Under verksamhetsåret växte de sitt substansvärde med 12,5 procent medan Carnegie Small Cap Return Index steg 17,2 procent. Man kan inte vara bäst varje enskilt år och när de nu hamnar under sitt jämförelseindex är det ändå med en okej årsavkastning i bagaget.

Det här är viktigt att ha i åtanke som investerare att det kommer vara enskilda år då ens investeringar inte slår index. Det gäller då zooma ut och se på längre sikt. Tror man att investeringen är bra och att den kommer prestera god avkastning i långa loppet, ja då skall man inte agera drastiskt de år som blir lite sämre.

Utdelningen då; Den höjs från 1,63 kronor till 2 kronor per aktie. För Ulf som äger 120.000 B-aktier är det en fin slant han cashar in där. Höjningen innebär en utdelningstillväxt om cirka 23 procent. Utdelningen betalas i slutet av november i samband med Svolders ordinarie bolagsstämma.

Per 21/9 var substansvärdet 118 kronor och på nuvarande aktiekurs om 103 kronor innebär det att man köper Svolder till en rabatt om cirka 13 procent.

Svolder är ett investmentbolag med inriktning mot små och medelstora bolag. De har en lång historia och ni kan höra mer om den och Svolder i min intervju med Ulf Hedlundh i Fondpodden.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Ökade i Brookfield Property Partners samt redo för Infrastructure


Ikväll ökade jag åter i Brookfield Property Partners och nu har jag en meningsfull viktning i den när jag närmar mig 1 procent av portföljen. Senast jag ökade var för några dagar sedan bara och då skrev jag så här. Denna gången pyntade jag drygt 1 kanadensisk dollar högre pris per aktie men jag tycker det fortsatt är ett rimligt köp.

Nu när jag har en viktning strax under 1 procent kan jag gå vidare och börja köpa i det tredje bolaget inom Brookfieldkoncernen som jag har ögonen på. Medan jag har en tung viktning i fastigheter i min portfölj är jag desto mer mottaglig för investeringar inom infrastruktur. En tillgång jag verkligen gillar pga sitt stadiga kassaflöde och konjunkturokänsliga karaktär. I portföljen har jag sedan tidigare en amerikansk CEF från Cohen & Steers med inriktning infrastruktur. Nu ser jag fram emot att investera i Brookfield Infrastructure Partners som äger infrastrukturtillgångar världen över och pyntar en direktavkastning om cirka 5 procent och dessutom med stadig utdelningstillväxt. Nästa höjning är den kvartalsutdelningen som betalas i månadsskiftet mars/april.

Jag har för avsikt att vikta Brookfield Infrastructure tyngre än Property. För att få upp andelen infrastruktur i min portfölj och sprida risken.
Imorgon har Brookfield kapitalmarknadsdag och den ser jag fram emot att följa via webben.

Länk till Brookfield Property Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Brookfield Infrastructure Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

Småbolagsförvaltaren Niklas Larsson i Fondpodden avsnitt 5.


Jag har träffat Niklas Larsson som förvaltar fonden Swedbank Robur Småbolagsfond Global och i det här avsnittet av podden berättar han hur han letar fram de bästa bolagen. Två bolag går han in lite närmre på och det är GoDaddy och IMCD.

Niklas har skapat mycket god avkastning i fonden det senaste året och det är därför extra roligt att få höra mer om hur han gör.

Just småbolag finns det historik och studier som visar att de ger en högre avkastning än breda börsindex på lång sikt. Bara det i sig kan vara en god anledning att ha småbolagsexponering i sin fond och aktieportfölj.

Länk till Swedbank Robur Småbolagsfond Global hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Ett bolag för generationer framöver


Investor är nordens största investmentbolag med ett börsvärde på över 300 miljarder kronor. Jag föredrar att investera i sunda, genuina bolag på lång sikt och Investor tickar verkligen alla boxar och ingjuter "longevity". Bolaget kontrolleras av familjen Wallenbergs olika stiftelser som tillsammans kontrollerar drygt 50 procent av rösterna. Således kan ingen annan ta makten över bolaget och stiftelserna är konstruerade för att tuffa på i evinnerlighet.

Jag ökade i Investor idag. Det är en smart och sund investering som ger god riskspridning via alla bolagets innehav och en fantastisk historik. Flera svenska investmentbolag har bevisat sin affärsmodell och förmåga att skapa bättre avkastning än börsens breda index. På mycket lång sikt tror jag att Investor kommer fortsätta skapa bra avkastning. De äger en samling fantastiska bra bolag, både de noterade och den onoterade delen. Jag gillar särskilt tilten mot vårdsektorn med AstraZeneca, Mölnlycke, Permobil, Sobi, BraunAbility mfl.

Ett bolag man med rätta kan vara en stolt delägare i. Investor utvecklar och driver en rad svenska bolag men också flera utländska. Står för många arbetstillfällen och skapar nya. En stark och långsiktig ägare som Investor är en sund komponent för många företag. En stark ägare som bidrar med kompetens och är en stadig hamn när stormen knöcker på.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag ökade i Brookfield Property Partners


Jag har gjort en liten översyn av portföljen i dagarna vilket resulterade i att jag sålt några små innehav till förmån för sådant jag vill satsa lite mer på. Det kanadensiska skogsbolaget Acadian Timber fick stryka på foten. Matjätten General Mills åkte ut den med. I den senare tog jag en liten förlust då den backat en del sedan jag köpte den, de har lite utmaningar men det är ingen fara och det har varit känt länge. Innehavet var litet och jag konstaterade att när jag inte ens vill öka när den backat och bjuder på bättre läge då gör de pengarna större nytta annorstädes. Jag tror fortsatt på General Mills men jag saknar just nu intresse och vilja att satsa mer på dem.

Istället köpte jag mer i Brookfield Property Partners som är ett bolag jag verkligen vill investera mer i. Som namnet antyder ingår de i Brookfield-koncernen där jag också äger Brookfield Renewable Partners. Jag planerar att öka i omgångar i Property Partners till dess att jag når en hygglig vikt i portföljen. När jag uppnått det överväger jag att också ta in en tredje del i koncernen i form av Brookfield Infrastructure Partners. Gemensamt har de här tre en hög direktavkastning som de höjer varje år. Jag är imponerad av Brookfields taktik och skicklighet i att äga och göra bra business på den här typen av tillgångar världen över. Det här tror jag är bolag man kan äga på mycket lång sikt och de fortsätter vara bra.

En klurig sak att hålla koll på är att aktien handlas i kanadensiska dollars men utdelningen betalas i US dollars. Lätt att räkna fel på direktavkastning tex. På kursen 26,05 kanadensiska dollars ger utdelningen på 1,26 US dollars en direktavkastning om 6,25 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis och nästa utdelning som inte redan haft X-datum den betalas månadsskiftet december/januari.

Länk till Brookfield Property Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Tog hem vinst i små innehav och omplacerade

Idag passade jag på att ta hem vinsten i två små innehav. Jag resonerade så att jag inte var intresserad att öka i dem och då de var väldigt små innehav och dessutom gett mig en fin vinst så kändes det helt okej att skjuta ut sig här. Det var JM som jag köpt för ett antal månader sedan och fått en väldigt god avkastning på så kort tid. Vid något tillfälle när marknaden var som mest rädd handlades den under 150 spänn och där gjorde jag ett av mina köp. Jag köpte istället mer NCC.

Så sålde jag än en gång Wallenstam. Den här senaste vändan slog jag till strax under 70 kronor i början på året och snittade sedan upp mig till cirka 70 kronor. En riktigt fin vinst men ett pyttelitet innehav som jag nu tog hem vinsten på då jag inte är intresserad av att öka i närtid. Wallenstam tycker jag är ett fantastiskt bolag men jag köper för lite varje gång ett riktigt bra tillfälle erbjuds. Således blir jag sittandes med en liten stek och väntar på nästa bra tillfälle att köpa. Nästa gång jag går in i Wallenstam blir det kanske starten på ett riktigt långt ägande. Ökade i Castellum istället.

Både Castellum och NCC är innehav som jag har en större stek i och som jag ser som långsiktiga innehav.

Läs mer: Så här skrev jag när jag ökade i NCC förra veckan.

Läs mer: Så här skrev jag i början av 2018 när jag köpte Wallenstam den senaste vändan.

Hitta bra bolag via inspiration från duktiga förvaltare

Genom att regelbundet hålla koll på vad duktiga förvaltare gör kan du som stockpicker få inspiration. I en artikel från förvaltarna av Didner & Gerge US Small & Microcap upptäckte jag Douglas Dynamics som höjt sin utdelning varje år sedan noteringen 2010. Jag tittade snabbt på bolaget och fann den goda utdelningshistoriken samt en stark historik generellt sett.

Läs artikeln från förvaltarna: https://www.movestic.se/mediarum/nyhetsartiklar-publik/gaestkroenika-vad-har-investeringar-i-foerskolor-och-snoeplogar-gemensamt/

Checka in Douglas Dynamics hemsida: https://www.douglasdynamics.com/

Jag följer en rad olika förvaltare för att få inspiration. Flera av dem ger ut ett månadsbrev som jag läser noga. Carnegie är i framkant tycker jag när det gäller månadsbreven. De är lite köttigare och känns genuina från respektive förvaltare.
Didner & Gerges månadsbrev följer jag också men de är lite fattigare på innehåll och mer av en ytterst kort briefing.

I tillägg till månadsrapporter kan man följa många förvaltare på annat sätt. Tex via EFN Börslunch eller artiklar som den jag nämner ovan. Hur hittar man dessa då? Man kan regelbundet googla och så kan man följa fondbolagen och ibland även förvaltarna på twitter. Där lägger de ut intervjuer, artiklar osv som de är med i.

Realty Income höjer utdelningen igen


Det amerikanska fastighetsbolaget som trademarkat sin slogan "The monthly dividend company" höjer utdelningen igen. Höjningen kan se löjligt liten ut men i ett bredare perspektiv ser det desto maffigare ut. Bolaget betalar utdelning varje månad och höjer den flera gånger per år. Ibland är höjningarna pyttesmå och ibland lite större än så. Totalt sett har den årliga utdelningstillväxten varit 4,6 procent sedan börsnoteringen 1994. En imponerande historik. Många, många år av höjningar och direktavkastningen är dessutom ganska god. Om 1-2 år hör de till skaran bolag som kan kalla sig för S&P500 Dividend Aristocrats vilket är bolagen i indexet S&P500 som höjt sin utdelning varje år i minst 25 år.

Från tidigare $0,22 höjdes utdelningen nu till $0,2205 per månad och i årstakt landar det på $2,646 vilket på en aktiekurs om $57,51 ger en direktavkastning på 4,6 procent.

Som jag brukar nämna så har bolaget en mycket stark och smart strategi där de cherry-pickar sina hyresgäster utefter stark finansiell ställning samt en verksamhet som ej är hotad av butiksdöden/E-handeln. Vanliga hyresgäster är Circle K, Gym, Bio, Fed Ex mfl.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Nordea SmartBeta Eurozone Equity ETF




Det här är en smart beta fond med inriktning mot europeiska bolag med hög direktavkastning och starkt momentum. Fonden lanserades 2018-09-17 och vid lansering var alla innehav likaviktade. Fonden rebalanseras flera gånger per år.

Avgiften är 0,65 procent vilket jag tycker är i högsta laget. Det är en hög avgift för en indexfond med 30 innehav. Exempelvis kostar liknande fonder avsevärt mindre i USA där konkurrensen också är sundare bland fondbolag och ETF:er.

Inriktningen är alltså 30 europeiska bolag med hög direktavkastning, starkt momentum och låg volatilitet. De använder sig av fysisk replikering vilket innebär att de äger de faktiska bolagen som ingår i indexet. Fonden kommer inte lämna någon utdelning. Ja det hade ju varit desto hetare med en cash utdelning i en ETF med inriktning mot just utdelning. Ja ja man får väl förlita sig till Handelsbankens Xact ETFer som hintade om nya fonder framöver när de gästade Fondpodden. Lyssna till det avsnittet i länken.

När jag läser hos Nordea får jag uppfattningen att det här är en av flera kommande ETF:er. Vi får se hur det utvecklas. Kul och bra att det blir fler aktörer här i Sverige med fokus på ETF:er.

Handeln startade på drygt 1000 kronor per andel idag när fonden lanserades och det framstår som tondövt i mitt tycke. Ett pris på 100 kronor per andel hade varit en rimlig start för att småsparare enkelt skall kunna investera i den. Tex köpa 6 st för cirka 600 kronor varje månad.

Länk till Nordea SmartBeta Eurozone Equity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Räntefonder med Lars Lönnquist från Spiltan


I avsnitt 4 av Fondpodden diskuterar jag fondavgifter och hur man kan se på dem. Det blir också en intervju med Lars Lönnquist som förvaltar de framgångsrika räntefonderna från Spiltan. Hur, när och varför skall man använda räntefonder?

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Spiltan Högräntefond. Länk till det.

Jack Bogle om 65/35% aktier/obligationer


Jack Bogle är en legendarisk man i spar och börsvärlden. Han uppfann indexfonden och han är grundare av fondbolaget Vanguard som pressat ned priserna rejält till alla sparares fördel. Han är en förespråkare av en portfölj bestående av både obligationer och aktier och i denna video på 14 minuter pratar han om hur man kan vikta och hur man kan låta det flyta lite över börscykeln.

En mycket vis och kunnig man, värd att lyssna till.

Läs mer: Läs mitt inlägg om Bogles bok: The Little Book Of Common Sense Investing

Erik Selins visdom om finanskrisen och investeringar


Erik Selin är en framstående företagsbyggare och investerare i Sverige. Han är storägare och VD i fastighetsbolaget Balder och han äger aktier i en rad olika börsbolag. Här bjuder han på en öppenhjärtig intervju i EFN Börslunch. Han pratar fastighetsbolag, bettingbolag och banker bla. På ett pedagogiskt sätt förklarar han också vad han tycker om preferensaktier och vilka bolag han tycker lämpliga att ha sådana.

Det är alltid intressant att lyssna till Erik Selin och just den här videon från dagens EFN Börslunch tycker jag är toppenbra. Missa den inte!

Ny iPhone nu eller 1,3 miljoner kronor senare?


Här kommer en tankeställare. Apple lanserade nya telefoner i dagarna och den fräckaste modellen kostar tydligen 18.395 kronor. För en ung människa på 20 år är det 18.395 kronor nu men 1,3 miljoner kronor vid pension.
Om man idag investerar 18.395 kronor på börsen och antar att den avkastar 10 procent årligen i 40 år så växer de där pengarna till 1.340.820 kronor.

Ta det för vad det är; blott en tankeställare. Var och en väljer om man vill ha en ny iPhone eller vad det nu må vara. Själv funderar jag på en Samsung Note framöver här.


PriorNilsson Realinvest


Det finns många olika sorters bolag och en typ jag har extra kärlek för är de som äger tillgångar man kan ta på. Som skog, fastigheter, telekommaster osv. Just den inriktningen har den här fonden från PriorNilsson.
En anledning att tycka om den här typen av tillgångar är att de kan förväntas ha en sorts värde nästan oavsett vad som händer. Medan en skrivmaskin (Facit) eller mobiltelefon (Nokia) snabbt kan bli utkonkurrerad så står den där skogen eller fastigheten där den står och den har ett värde som går att realisera.

Produktens avgift: 1,88 procent.
Fondförmögenheten är cirka 400 miljoner kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Den har 1852 st ägare hos Avanza.
Köp innan klockan 13 sker nästa dag och sälj sker samma dag.

Jag gillar reala tillgångar och det är precis vad den här fonden sysslar med. Avkastningen har varit god historiskt i fonden och jag tror på reala tillgångar även i framtiden. Cirka hälften av fonden är fastigheter och resten är skog, telekom mm.

Länk till PriorNilsson Realinvest hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Investmentbolaget Ratos tar ytterligare steg framåt


Ratos har kämpat i många år nu med otroligt svagt presterande portföljbolag och investeringar som gett dålig avkastning. Sedan en tid är de inne i en omställning och arbetar hårt för att åter prestera bra. De är medvetna om att de varit dåliga och att de fortfarande har en bra bit att vandra. Steg för steg vandrar de i rätt riktning. Den senaste rapporten var inte alls så dålig som man skulle kunna befara. De har gjort flera avyttringar och ändringar i sitt arbete att förbättra portföljen och dess förmåga att generera cash.

Idag meddelar Ratos att de avyttrat sitt 30-procentiga ägande i Gudrun Sjöden Group. Här har jag ett par tankar och den första är att det från början var ett knasigt förvärv. En knepig verksamhet och ett upplägg som minoritetsägare bredvid grundaren och storägaren Gudrun. Så gött värre att de gjort sig av med det oklara innehavet.
En andra tanke är att de dessutom gör en hygglig affär. De har pyntat totalt 160 miljoner kronor och erhåller nu 225 miljoner kronor vid försäljning.

Ratos är ett investmentbolag med fokus på onoterade innehav. De presterade länge på topp och var älskade av investerare men sedan gick de i väggen och har varit fullständigt under isen i flera år. De kommer åter men det dröjer. Äntligen är de igång och tar steg i rätt riktning men än har de en bra bit kvar att vandra.

Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag ökade i NCC


Igår köpte jag mer NCC. Egentligen hade jag planerat att inte köpa mer innan Q3-rapporten/kapitalmarknadsdagen men det grundade sig främst i att jag var hyggligt nöjd med storleken på min investering i NCC och att jag hade någon sorts opportunistisk syn i att köpa mer om aktien backar vid rapporten.
 Nu har jag landat i att jag vill ha en lite större stek i bolaget och jag tycker det är ett rimligt pris nu kring 155 spänn. Jag kommer köpa vid fler tillfällen under hösten och skulle det bjudas på en nedgång vid kapitalmarknadsdagen i mitten av oktober så gör jag nog ett större köp.

NCC är ett bra bolag med framtiden för sig. De har en mycket stark position på de marknader de i huvudsak agerar på. Framtiden ser ljus ut med fortsatt efterfrågan på järnväg, asfalt, sjukhus mm. En sak som pressat ned aktien är att de inte presterat tillräckligt god lönsamhet. De har legat en bit under sitt egna marginalmål och nu tar de krafttag i det där och satsar på lönsamhet. Det är fokus på kapitalmarknadsdagen som är i mitten oktober.

Som en del i den översyn som görs i bolaget och som kommer presenteras i sin helhet i oktober, meddelade NCC idag att de delar upp affärsområdet NCC Building. Från 1/10 är det Building Sweden och Building Nordics som gäller med varsina affärsområdeschefer. Genom att göra så kan man fokusera på rätt saker i de två affärsområdena som inte är i samma skede/har olika förutsättningar.

Under 2018 delar NCC ut 8 kronor uppdelat på två tillfällen där halva delen är kvar att dela ut och den har X-datum 2/11. 4 spänn utdelning i november alltså. På en kurs kring 155 kronor är direktavkastningen 5,1 procent och NCC som har bergstarka finanser kan utan vidare behålla den fina utdelningen, kanske rentav höja den redan nästa år. Den redovisade vinsten påverkas i år av engångsposter men det påverkar inte pengarna i kassan utan handlar mer om bokförda värden. Även om stora nedskrivningar presenteras vid kapitalmarknadsdagen behöver man alltså inte oroa sig värst för utdelningen.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Hur utvecklas byggsektorn?


Byggbolagen har pressats ned på börsen de senaste åren och rent operativt har de också haft sina utmaningar. Det är lönsamheten som spökar för dem medan omsättning och orderböcker är på mycket goa nivåer. Både NCC och Skanska har gjort nedskrivningar som påverkar den redovisade vinsten negativt och de har båda uttalat ambitioner att göra förändringar som leder till stärkt lönsamhet.

Den här bilden har varit aktuell för byggbolagen en tid och nu är de redo att visa upp sig och berätta för kapitalmarknaden vad planen framåt är. Hur de skall nå stärkt lönsamhet alltså. Både NCC och Skanska kommer hålla varsin kapitalmarknadsdag nu i höst och jag siktar på att närvara vid bägge.

För stunden äger jag endast NCC medan jag historiskt ofta ägt dem bägge. Jag sålde mina Skanska när jag tröttnade på den dåliga kommunikationen. De sade en sak men sedan när rapporterna kom så visade de upp något annat. Nu har Skanska bytt ut flera ledande personer och de uppvisar en medvetenhet kring bolagets utmaningar. Jag ser fram emot att äga Skanska igen men avvaktar till dess att jag känner mig komfortabel med ledning och dess kommunikation.

NCC håller sin träff i mitten oktober medan Skanska har sin i slutet av november.

Jag tycker att byggbolag är en intressant komponent i en långsiktig aktieportfölj. Medan marknaden kan vara svag till och från på kort sikt ser jag ett stadigt behov av vägar, broar, sjukhus osv på lång sikt.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Småbolagskänsla med Latour


Igår köpte jag åter fler aktier i investmentbolaget Latour. De äger i sin tur aktier i en rad bolag varav Assa Abloy är jättestort. De flesta andra innehaven i börsportföljen är i storlek kring 5 miljarder till cirka 30 miljarder kronor vilket är en normal storlek för bolag i kategorin småbolag. Utöver den börsnoterade portföljen äger Latour också en onoterad industridel som består av en mängd mindre bolag.
Här snackar vi småbolag på riktigt. Medan man kan diskutera om ett bolag värt 30 miljarder är ett småbolag så råder det ingen tvekan om definitionen på den onoterade delen. I de här mindre bolagen har man nära till beslut, stor potentiell tillväxt i nya geografiska lägen, förvärv mm.

Latours onoterade industridel består av ett 100-tal bolag och är indelade i affärsområdena:
Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. År 2017 omsatte industridelen cirka 10 miljarder kronor och sysselsatte 4800 personer.
Så här skriver Latour kort om industridelen:

"Ambitionen är att växa internationellt med egna produkter, och har hittills lyckats väl. Försäljningen utanför Norden stod för 57 procent av den totala omsättningen 2017. Även om flera av bolagen ökat sin internationella närvaro kraftigt, är internationaliseringsgraden fortfarande relativt låg. Därmed kvarstår en betydande tillväxtpotential."

Historiskt har Latour presterat väldigt bra och en del av det ligger sannolikt i att de satsar på mindre bolag med betydande tillväxtpotential. Jag äger Latour för jag tycker det är ett fantastiskt bra bolag och jag tycker det är extra trevligt med den här småbolagsexponeringen jag får via dem. Småbolag har historiskt avkastat bättre än större bolag, därför gillar jag exponering i dem.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Xact Högutdelande - Fondpodden nr 3


I avsnitt nr 3 av Fondpodden får vi lyssna till Pär Nürnberg som pratar om Xact Högutdelande. En börshandlad fond med inriktning mot stadiga bolag med god utdelningshistorik.

Jag har skrivit om den här fonden, länk till det inlägget: Xact Högutdelande.

Videopresentation av Brookfield Asset Management


Bruce Flatt är VD på Brookfield Asset Management och här gör han en Google Talk presentation av bolaget. Bolagets tillgångar är främst Brookfield Property Partners som jag nyligen köpt och Brookfield Renewable Partners som jag äger sedan tidigare samt infrastrukturbolaget Brookfield Infrastructure Partners.

Videon är cirka 50 minuter och Bruce ger en mycket bra presentation av bolaget. Alla fastigheter, vattenkraft, hamnar osv är tillgångar som de äger via dotterbolagen som jag nämnde; Brookfield Property Partners osv. Bruce drar även caset varför reala tillgångar är en attans bra investering och han bjuder på bolagets viktiga strategier för att skapa avkastning.

Läs mer: Jag köpte Brookfield Property Partners.

Läs mer: Brookfield Renewable Partners höjer utdelningen.

Nytt innehav: Brookfield Property Partners


Det här är ett enormt fastighetsbolag och den största tillgången i investmentbolaget Brookfield Asset Management. Ett investmentbolag som även har en verksamhet i vattenkraft i bolaget Brookfield Renewable Partners som jag äger sedan tidigare. De har även Brookfield Infrastructure Partners som likt namnet antyder har inriktning mot infrastruktur. Man kan ta del av alla de här enheterna genom att äga investmentbolaget Brookfield Asset Management. Jag väljer dock att direktäga dotterbolagen då de betalar en hög direktavkastning. Det gör inte moderbolaget som istället investerar merparten av cashen i nya tillgångar. För den som bara är ute efter värdetillväxten kan det vara en smidig lösning att investera direkt i Brookfield Asset Management.
Jag som lever på utdelningar jag behöver ha de saftiga cashen som dotterbolagen betalar.

Brookfield Property Partners har en direktavkastning om cirka 6,5 procent och en målsättning att växa utdelningen med 5-8 procent. Brookfieldkoncernen är mycket duktiga på att äga och investera i reala tillgångar som fastigheter och infrastruktur. De är jättestora och har rejäla finansiella muskler. Brookfield är världens största fastighetsägare.

Länk till Brookfield Property Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Axfood faller och jag ökar inte


Idag faller Axfood rejält på börsen, ned över 3 procent i skrivande stund, kursen är cirka 164 kronor. Anledningen är nya riktkurser och analytiker som påpekar den höga värderingen.

Som jag brukar skriva så är Axfoods värdering attans hög givet den tillväxt osv som de kan tänkas prestera framöver. När den nu backat till 164 kronor så är det nästan 20 spänn lägre mot toppnoteringen för någon månad sedan. Det är ett hyggligt tapp men ändå är inte aktien billig nu. Bra bolag blir aldrig billiga, man får betala för kvalitet helt enkelt. Över 180 kronor som Axfood kostade nyligen var ett svettigt högt pris. På mycket lång sikt kan det ändå bli en bra placering men i det korta perspektivet var det väl dyrt.

Att sälja och försöka tajma sådan här det försöker jag mig inte på. Det finns massvis med historik och studier som visar på att det är en losers game att försöka sig på att tajma köpen på det viset. Resultatet blir att man köper dyrt och säljer billigt. Jag har även egen erfarenhet av det här och den är tydlig, man kan ha tur och träffa rätt men man misslyckas med det i det långa loppet. Anledningen är att man inte kan förutspå hur aktien och börsen utvecklas. När man tycker att det är dyrt och säljer för att köpa åter billigare kan det mycket väl stiga vidare, rejält dessutom.

Går Axfood under 160 kronor kommer jag fundera kring att öka. Jag har dock redan en väldigt stor viktning Axfood i min portfölj varpå jag mycket väl kan vara nöjd så och inte köpa mer.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Igår köpte jag mer Högutdelande


Hahaha, jag är så tråkig att jag skrattar. Well, det må vara tråkigt för vissa men det funkar bra mina "tråkiga" investeringar. Det är inga raketer på kort tid men i det långa loppet blir det här ganska bra. Indexinvesteringar, investmentbolag och tråkiga bolag som Castellum och Axfood.

Igår köpte jag mer Xact Högutdelande som jag tycker är en bra fond. Den har många innehav och de väger hyggligt lika. Alla innehav är sunda bolag som lämnar god utdelning. Läs mitt inlägg med mer info om Xact Högutdelande.

Idag har jag lite av ett dilemma då jag dels vill lägga datorn helt åt sidan och springa o gymma istället. Å andra sidan behöver jag fixa lite saker och jag är dessutom sugen på att köpa lite fonder eller gå in i ett bolag i Brookfieldkoncernen. Förhoppningsvis hinner jag med lite av allt det goda.

NCC byggstartar miljardprojekt i Göteborg


Ihop med Platzer byggstartar NCC nu ett kontors och hotellprojekt i Göteborg och det är av den här typen där man delar risk med partnern. Ett allt vanligare upplägg för NCC och jag gillar det starkt. Det leder till en sundare syn på förändringar, kostnader osv och framförallt en bättre slutprodukt. Det är inte en enskild aktör som drar ned på kvaliteten på en pryl för att hålla en budget utan här blir det sundare resonemang; Attans här borde vi ha en sådan här pryl för bästa kvalitet och funktion, japp då kör vi på det. Jämfört med ett annat upplägg där det skulle kunna bli: Oj oj då drar vi över budget och tjänar mindre pengar. Det var ej med i upphandlingen, skit i det vi kör på det sämre alternativet.
Grovt förenklat fiktivt exempel.

Det här projektet görs i ett samägt bolag med Platzer där de äger 50/50 och en deal att Platzer köper ut NCC när projektet är färdigt. Projektet uppskattas ha ett fastighetsvärde om 2,3 miljarder kronor. ESS Group har tecknat hyresavtal för hotelldelen.

Så här skriver NCC i ett pressmeddelande:

"NCC och Platzer avser nu att byggstarta projektet Kineum, om totalt cirka 42 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i ett attraktivt läge i Gårda intill Ullevimotet i Göteborg. Projektet inkluderar en befintlig byggnad samt en nybyggnation av ett nytt landmärke i form av ett 27 våningar högt hus med spännande design, innehållande kontor, hotell, mötesplatser och service.

-Vår styrka är att utveckla inbjudande och levande miljöer där helheten bidrar till att skapa en hållbar och attraktiv stadsdel i en viktig knutpunkt i Göteborg. Kineum blir ett nytt landmärke och vi ser fram emot att få sätta spaden i backen, säger Katarina Wåhlin-Alm, Sverigechef NCC Property Development."

Jag gillar som sagt det här upplägget där man arbetar närmre partnern och delar risk och kostnader på ett eller annat sätt. Det här är ett fint projekt till en hyggligt stor slant och det väntas stå färdigt år 2022.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag har bytt Investor A mot B-aktien


Investors B-aktie brukar kosta flera kronor mer än dess A-aktie och det är såpass sällan de kommer nära varandra att jag inte bevakar skillnaden så noga som jag gjorde i tex Handelsbanken där man kunde byta fram och åter flera gånger i månaden. Igår uppmärksammade twitterprofilen Ekka Lundin att skillnaden i pris mellan Investor A och B minskat drastiskt på sistone. Idag handlas B-aktien 1-2 kronor billigare än A-aktien varpå jag passade på att byta.

Det är ju ingen skillnad mellan de två aktierna utöver att A-aktierna är mer röststarka och att B-aktien är mer likvid. Det omsätts alltså betydligt fler B-aktier varje dag jämfört med  handeln i A-aktien. För en vanlig småsparare duger dock omsättningen i A-aktien utmärkt. Den starkare rösträtten i A-aktien är i praktiken inget värd då Wallenbergsfären redan har full kontroll över Investor. Därför har A-aktien inte betingat ett högre värde likt förhållandet mellan A och B-aktier i många andra bolag.

Min "play" här i detta bytet är en tro att B-aktien framöver kommer återgå till att kosta flera kronor mer än A-aktien och då byter jag tillbaka. Idag har jag inte tjänat några pengar. Visst kunde jag haft is i magen och väntat lite men det här är inte en primär strategi för mig utan snarare att jag passar på när en möjlighet finns. Jag är övertygad om att jag kommer realisera en fin vinst när jag väl skiftar tillbaka.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Svolder och Ulf Hedlundh i Fondpodden avsnitt 2


I Fondpodden avsnitt nummer två träffar jag investmentbolaget Svolder med VD Ulf Hedlundh. De investerar i små och medelstora bolag och i det här avsnittet får vi höra hur det har gått och varför just lite mindre bolag är bra. Ulf pratar lite närmre om innehaven Garo och Troax.

Länk till Svolders hemsida: http://svolder.se/

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

Prestige på börsen


Jag har slagit index i många år och jag lägger ingen prestige i det eller hur jag gör. Utan den där prestigen kan jag klarsynt titta på mina investeringar i fonder och investmentbolag som gett en överavkastning. Jag har bara gjort några smarta val och sedan är det ju personerna bakom de här investmentbolagen osv som gör jobbet. Det är ju de som skapar den goda avkastningen åt mig.

Våra stora investmentbolag på den svenska börsen har som grupp presterat väldigt bra under en mycket lång tid. I 10, 15, 30 år har de mosat index och jag tror de kommer fortsätta med det. Visst kan det bli enstaka år under resans gång där de inte hänger med index men i det långa loppet kommer de nog fortsätta överprestera.

Att det inte är jag som är fantastisk utan snarare Jan Svensson med kollegor på Latour, det gör mig absolut ingenting. Mina investeringar växer bättre än breda börsindex och det betyder mer för mig än att kunna klappa mig på axeln och säga att jag är duktig.
 Visst äger jag en hel del direktinvesteringar som Castellum, Axfood mfl men poängen är att det inte är ett nederlag att göra "simpla" investeringar som fonder och investmentbolag. Det är avkastningen som räknas.

Historiskt har investmentbolag som Investor och Latour slagit index och de har varit ett lätt sätt för investerare att få potentialen till överavkastning. För 5 år sedan, för 15 år sedan och för 30 år sedan. De här investmentbolagen har precis lika goda möjligheter i framtiden att slå index och det är en av anledningarna att de är en viktig investering för mig. Jag gör en smart placering i en till synes simpel investering och kan tänkas få en hög avkastning. Därför ökade jag nyligen i Latour och jag köper regelbundet i dem samt Investor mfl.

Läs mer: Så här skrev jag om Latour när de rapporterade nyligen.

Att få en okej avkastning i linje med börsindex är rimligt och lägger man bort prestige även där så är indexfonder ett smart val. De borde åtminstone få väga rejält i portföljen. Som jag skrev på twitter nyligen: Det är inget nederlag att investera i indexfonder, det är en smart placering för helt vanligt folk som vill ta del av börsens avkastning på lång sikt.

Läs mer: Jag ökade nyligen i ett par indexfonder och skrev så här.


Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...