Slå index med rimlig risk - Småbolag


Att slå breda börsindex är inte lätt i det långa loppet men det finns några vägar att få potentialen utan att gå bananas på riskfronten. Eller i andra ord: potentialen att få bättre avkastning än index utan att risken att underprestera blir allt för stor.
Det finns studier som visar att en strategi med inriktning på bolag med hög direktavkastning överavkastar mot index. Den vill jag ju nämna då utdelningar ligger mig varmt om hjärtat, jag kallar mig ju trots allt för utdelningsinvesterare.

Det finns fler möjligheter till överavkastning och en är småbolag. Historiskt har småbolagsindex gett högre avkastning än börsens breda index. Både i Sverige och globalt. Exempelvis har MSCI World avkastat 7,46 procent i snitt de senaste 10 åren medan MSCI World Small Cap avkastat 9,81 procent per år i snitt. Småbolag uppvisar överavkastning även på längre sikt om man tycker att 10 år inte är tillräckligt.

Hur kan man då ta del av potentialen i småbolag? Det finns olika sätt naturligtvis och jag tänkte skriva hur jag gjort. Jag har valt ett sätt som jag tror är lämpligt för de flesta småsparare. Att själv analysera och välja rätt småbolag är ingen lätt sak. Därför har jag valt två olika investeringar med inriktning småbolag där jag får potentialen utan att själv behöva göra jobbet eller kunskapen.

För en global exponering har jag valt en passiv indexfond från Handelsbanken och den har presterat bra än så länge med en överavkastning mot breda globalindex sedan start och hittills i år.
Läs mitt inlägg om fonden: Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria.

För exponering här i Sverige har jag valt Didner & Gerge Småbolag och även den har gett mig precis det jag ville ha då den avkastat mer än breda börsindex hittills i år. Läs mitt inlägg om fonden.

Några saker man skall tänka på är att man behöver en lång placeringshorisont. Det kan hända att småbolag underpresterar mot storbolag på kort sikt men historiken talar för en överavkastning i det långa loppet. Som vanligt gäller också att historisk avkastning inte är en garanti för framtiden. Bara för att småbolag överavkastat historiskt är det alltså ingen garanti att de fortsätter göra det. Småbolag har dock en del faktorer som talar för dem varpå jag tror att de kommer fortsätta prestera bättre i det långa loppet.

Med de här investeringarna anser jag mig ha potentialen att få lite bättre avkastning än breda börsindex. Utan att ha tagit en risk att väsentligt underprestera.

Lyssna på Fondpodden avsnitt 1


Nu finns första avsnittet av Fondpodden ute och jag har varit hos Didner & Gerge där jag pratat med förvaltarna Henrik Andersson och Lars Johansson bakom Globalfonden. De berättar om fondbolaget och hur de arbetar. Två utav fondens innehav pratar de lite närmre om och det verkar vara ett par riktigt bra bolag.

I avsnittet tipsar jag om en bra app för att lyssna och följa poddar. Den heter Acast och länk till den har ni här: https://www.acast.com/

Den här fonden skrev jag ett inlägg om i början på året. Läs det här.


Jag investerade mer i 3 sunda riskspridare



I fredags passade jag på att investera en liten slant på börsen. Jag är en ganska försiktig investerare och som jag nämnt tidigare så gillar jag breda investeringar som i sig bjuder på riskspridning. Fonder är ofta sådana och jag ser även de stora investmentbolagen på det viset. En investering som i sig innehåller många olika bolag minskar risken att man går på en bolagsspecifik mina. Om man äger ett enskilt bolag och det visar sig att det inte är så bra eller får problem så kan det slå ganska hårt i portföljen. Visst kan det också bjuda på större potential och det är ju så vissa superduktiga investerare gör för att uppnå hög avkastning. De investerar tungt i enskilda aktier efter gedigen analys. Jag tar det försiktigt och medan jag har en del enskilda innehav där jag investerat en större slant så gillar jag breda investeringar som håller nere mitt risktagande i portföljen. I fredags köpte jag mer aktier i investmentbolaget Investor samt de två börshandlade fonderna Xact Högutdelande och Xact OMXSB Utd.

Xact Högutdelande är en fond med 40-talet innehav som är viktade ungefär lika stora. Ett riktigt bra upplägg för den som vill ha en sund investering med ett rimligt risktagande. Läs mer om den i mitt inlägg om fonden. Den betalar cash utdelning varje år i maj.

Xact OMXSB Utd är en vanlig indexfond som följer kring 70 svenska bolag. Den här betalar också kontant utdelning varje år, i juni.

Länk till Xact OMXSB Utd hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Avanza Global - En attans billig globalfond


Avanza Global är som namnet antyder en globalfond och den följer indexet MSCI World. De skriver i sin info att det är en matarfond och för oss vanligt folk kan ju det låta oklart vad sjuttsingen det är.
Den korta versionen är: Skit i det tugget, det är en indexfond!
En inte fullt lika kort förklaring är att upplägget med deras fond är att den investerar pengarna i en annan fond. De har en deal med ett annat fondbolag som redan har en superbillig globalfond. Inga konstigheter. Som sparare behöver man inte tänka mer på det utan den avgift som Avanza uppger är totala kostnaden, inget tillkommer.

Produktens Avgift: 0,1 procent.
Fondförmögenhet: Inga uppgifter i skrivande stund då fonden är nystartad.
Minsta köpbelopp: 100 kronor.
Antal ägare hos Avanza: 0 st vid lansering 2018-08-23.
Köp och sälj innan klockan 10 sker nästa dag. Köp syns på kontot efter 2 dagar och sälj syns efter 4 dagar.

Det är inte mycket att orda om. Det här är en global indexfond med superlåg avgift. Med marginal den lägsta avgiften som erbjuds på svenska marknaden. Jag kommer byta bort min globalfond från Swedbank till den här. Som sagt: Det här är en bra deal!

Länk till Avanza Global hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Latour värdering - Nuvarande samt historisk


Det här med investmentbolag och dess värdering skiljer sig från andra börsbolag då man ofta pratar om substansvärdet och en rabatt eller premie på det. I den här grafen ser ni Latours värdering över 10 år. Hur substansrabatten utvecklats och den förtydligas med en trendlinje som är fallande.
Det är inte enbart slumpen att substansrabatten minskat, Latour har arbetat aktivt för att tydliggöra värde och på så vis underlätta för marknaden att sätta ett pris på dess aktie. Under en tid handlades de med en premie men är nu åter på en rabattvärdering. Tittar man flera år bakåt i grafen kan man se att de en gång handlades med tex 20 procent rabatt och det var tider då alla investmentbolag handlades med större rabatt. Jämförelsevis handlades Investor med cirka 50 procent rabatt om man backar några år.

För att kort nämna några av mina egna tankar kring Latours värdering så är min ståndpunkt att jag är högst ovillig att betala en premie som man under en tid fick göra i Latour. Jag tog det då lugnare med köpen och när premien blev riktigt hög så köpte jag inte alls. Det var en galen värdering och jag var övertygad om att den skulle rätta till sig vilket den också gjorde. Det om premie generellt men sett till Latour mer specifikt så har de presterat väldigt bra historiskt och de äger starka bolag samt en onoterad del som presterar makalöst bra. Latour förtjänar en hög värdering, lite som att man får vad man betalar för och därför är marknaden villig att betala mer för Latour än tex Investor. Investor som förvisso också är bra men ändå i ligan strax under.

Härom dagen rapporterade Latour ett substansvärde om 106 kronor och när jag köper mer gör jag det gärna till en aktiekurs under just 106 kronor.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

Börsen är mycket billigare nu!


Börsen stiger och stiger och ofta pratas det om på ett sätt som att den blir allt dyrare. Börsbolagen och dess aktier kan stiga på två olika sätt och det är genom att värderingen blir högre (multipelexpansion) och genom att vinsterna stiger. Med oförändrad värdering blir ju aktiekursen högre om man utgår från de högre vinsterna.

Börsen har stigit i många år nu och det är en blandad mix av multipelexpansion och högre vinster. Om vi tittar lite i backspegeln så ser vi i grafen här ovan att börsen stod betydligt högre i kurs mars 2015. Sedan dess har bolagens vinster växt rejält och börsen står lägre nu. Det betyder att börsbolagen och dess aktier har växt in i en rimligare värdering. Vinsterna är högre och kurserna lägre vilket betyder en lägre värdering. Samtidigt är framtidsutsikterna ganska sunda. Det går bra nu och ser ut att göra det även i närtid. Börsbolagens vinster och dess nuvarande värdering är sannolikt inte något som utlöser en stor nedgång i närtid. Ofta är det just något oförutsett som är den utlösande faktorn till en nedgång på börsen. Att förutspå något sådant kräver sannolikt en utbildning på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Latour rapporterar ökat substansvärde och stark industridel


Jan Svensson VD på Latour har som vanligt anledning att se glad ut. Bolagets rapporter är oftast munter läsning och denna gången är inget undantag. Idag på morgonen presenterade bolaget sin rapport för de första 6 månaderna 2018 och även om jag brukar bli imponerad av industridelen blev jag det även denna gång. Den växer i ett rasande tempo och vinsterna blir snabbt större. Så här har det pågått länge. Dels presterar industridelen väldigt väl och dessutom har de visat sig duktiga på förvärv. Latours industridel gör löpande förvärv, flera varje år och det är till bra lönsamhet och potential. Man redovisade också ett substansvärde per igår (20/8) om 106 kronor per aktie. Latour är ett investmentbolag med en stor börsportfölj bestående av bla: Assa Abloy, Securitas, Fagerhult och Tomra. Den noterade delen är transparent och går att följa enkelt direkt via bolagen de äger. Därför finner jag Latours industridel mer intressant när de rapporterar.

Här några rader från Latours rapport:

Industriföretagens orderingång ökade med 19 procent till 5 944 (5 004) Mkr, innebärande en ökning för jämförbara enheter med 10 procent justerat för valutaeffekter.

Industriföretagens nettoomsättning ökade med 18 procent till 5 536 (4 697) Mkr, en ökning för jämförbara enheter med 9 procent justerat för valutaeffekter.

Rörelseresultatet ökade med 24 procent till 677 (549) Mkr, motsvarande en rörelsemarginal på 12,2 (11,7) procent för kvarvarande verksamheter

VD Jan Svensson om industridelen och marknadsläge:

"Trots de orosmoment som finns i omvärlden vad gäller handelshinder och ett uppskruvat tonläge mellan olika politiska aktörer, så upplever vi fortfarande att det är en stark konjunktur i de flesta marknader. Vi märker av vissa negativa signaler i verksamheter eller produkter som levereras till Automotivesegmentet samt en betydande tröghet i beslutsprocesserna avseende större investeringar i framförallt Nordamerika och Kina. Bilindustrin är dock inget betydande segment för oss, men det kan vara en signal som bör noteras eftersom det kan leda till följdeffekter inom andra industrisegment. Utvecklingen i Nordamerika känns fortfarande osäker vad gäller investeringar men än så länge stabil i övrigt. Utanför Europa ser vi med fortsatt optimism på utvecklingen i Asien inklusive Kina och Indien. I industrirörelsen är det främst Nord-Lock som är representerade i Asien, och den fina tillväxtresan fortsätter där. Tillväxten där är hittills i år 28 procent (organiskt).

Vår stabila resultatutveckling och starka tillväxt ger oss fortsatt trygghet i att agera framåtriktat oavsett marknadsklimat. Sökandet efter lämpliga bolag att addera till gruppen fortsätter med oförminskad styrka och under andra kvartalet genomfördes två förvärv till industrirörelsen. Dels amerikanska Johnson Level & Tool till Hultafors Group, dels spanska IDQ till Nord-Lock Group."

Jag äger Latour och är lika glad som Jan Svensson med bolagets fina prestanda. Klockan 10 kör de en presentation av rapporten över telefon och jag avser att lyssna till den.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

NCC bygger lägenheter för halv miljard


Idag vaknade jag till ett trevligt pressmeddelande från NCC som bygger lägenheter åt Danica Pension för 520 miljoner svenska kronor. En hygglig summa och i tillägg till det är ju projektet urläckert. Kolla in bilden, fin byggnad och gött läge precis vid vattnet. Danica Pension köpte 2015 tomten Tuborg Syd av Carlsberg. Beläget i Hellerup strax norr om Köpenhamn omvandlas nu det forna industriområdet till bostadsområde och det här projektet som NCC nu skall bygga är den sista delen i en lång omvandling.

Så här skriver NCC i sitt pressmeddelande:

– Vi är mycket glada att vi får bygga dessa lägenheter åt Danica. Avtalet är resultatet av en nära och förtroendefull dialog och vi ser fram emot att komma igång med att förverkliga de visioner som tagits fram för detta vackra område, säger Palle B. Rasmussen, chef för NCC Building Denmark.

– Vi är glada över att vi har tecknat avtal med NCC om första delen av det historiska bygget av bostadsrätter i Hellerup. Vi har god erfarenhet av NCC som avtalspartner i utvecklingsområdet Tuborg Syd, och vi har använt oss av tidig involvering, vilket har lett till ett fastighetsprojekt av hög kvalitet som gynnar de kommande bostadsrättsägarna, våra pensionskunder och Hellerup, säger Robert V.S. Nellemann, chef för fastighetsutveckling på Danica Pension.

Bygget startar nu i höst och det hela väntas stå klart år 2021. Jag gillar hur NCC arbetar med tidig involvering, fokus på kvalitet osv. Det ger en bra slutprodukt och ett bra utfört arbete av NCC.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Aktiespararna Direktavkastning


Det här är en ganska käck fond, av flera anledningar. Dels är innehaven likaviktade vilket ger en sund riskspridning. Man är alltså inte extra exponerad i något specifikt innehav i fonden som man är i en vanlig indexfond där tex Nordea och H&M väger jättemycket mer än många andra innehav. En annan sak som är nice med fonden är just det där med inriktningen på bolag med bra direktavkastning. Inte bara sållar det bort halvdana bolag det finns också studier som visar på att det ger en bättre avkastning än breda börsindex. Det är naturligtvis ingen garanti för att den här fonden skall ge bättre avkastning men den har åtminstone potentialen. Det är en passiv indexfond som följer indexet: SIX Sweden Dividend 15. Så här skriver fondbolaget om indexet:
"Detta index består av de 15 storbolag på Stockholmsbörsen med högst direktavkastning. För att ingå i indexet måste aktierna vara bland de 40 mest omsatta i SIX60 index. Därefter väljs de 15 aktier som uppvisar den högsta viktade direktavkastningen de senaste tre åren. Direktavkastningen viktas enligt följande; årets föreslagna utdelning viktas till 60 procent och de två föregående årens utdelningar viktas till 30 procent respektive 10 procent."

Produktens avgift är: 0,33 procent.
Fondförmögenheten är cirka 250 miljoner kronor.
Minsta köp man kan göra är 100 kronor.
Den har 5370 st ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj syns efter 2 dagar.

Jag gillar den här fonden som kan vara en bra komponent i ett långsiktigt spar. Med 15 st olika bolag som väger lika mycket ger den en bra risksprinding och kan komplettera vanliga indexfonder som enskilda aktier väl i en portfölj. Den ger riskspridning i en portfölj av enskilda aktier och den ger ett vanligt indexspar potentialen att nå lite högre avkastning. Ett litet tillägg: Jag kom på att det absolut inte är solklart för alla vad innebörden av urvalet till indexet innebär. Att utdelningarna innevarande år och de två senaste viktas olika i urvalet betyder att en stigande utdelning premieras. En sänkt utdelning slår hårt vid urvalet och eventuellt medför det att ett sådant bolag ersätts av ett "bättre".

Länk till Aktiespararna Direktavkastning hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Mina senaste aktieköp

Igår var det åter dags att handla aktier. Jag får ju inte lön den 25:e utan jag får utdelningar löpande under månaden varpå den 16:e var "löning" för mig denna gången =)
Det är kul att handla aktier och jag blir lika glad varje gång jag köpt fler, oavsett hur många det rör sig om. Igår blev det en liten slurk av de bägge investmentbolagen Investor och Latour.

Jag gillar sådana här breda investeringar och dessa investmentbolag specifikt. Utöver att de gett en väldigt bra avkastning historiskt så ger de en god riskspridning. Lägre risk än en "vanlig" aktie men bättre track record/potential än de flesta, det är en bra deal!

Både Investor och Latour har en rimlig värdering i dagsläget i mitt tycke. Investor med en substansrabatt om cirka 25 procent och Latour med en rabatt kring 3 procent. Men hallå där!? 25 vs 3 procent kanske du tänker nu. Japp, Latour värderas högre med rätta på grund av sin enastående förmåga att skapa avkastning åt ägarna. Investor är bra men Latour är kick ass! Sedan är det ju en del andra faktorer som gör att Investor handlas till en lägre värdering (större rabatt) som att de äger röststarka A-aktier i vissa av sina innehav och dessa har en högre aktiekurs men tveksamt om det går att realisera det värdet vid en försäljning. Investor har även en svårare portfölj att värdera med en lång rad onoterade innehav och investeringar i fonder osv.

Jag gillar både Investor och Latour men jag tror att det även i framtiden är Latour som kommer prestera bäst. Gött att ha dem bägge i portföljen på lång sikt, båda har slagit index historiskt och jag är övertygad om att de gör det även framledes.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Petrusko driver Fondpodden


Så är det, med planerad premiär kring månadsskiftet augusti/september kickar jag igång mitt poddande. Jag kommer driva Fondpodden, den goaste podden för helt vanligt folk. För dig och mig som vill spara en slant och höra mer om det.

Jag är en ganska go gubbe men ärligt talat hur go kan en enda gubbe vara i längden.. Ni kommer får höra mig prata med många goa gäster och jag har en diger skara inbokade redan. Vi skall prata med fondförvaltare och de skall få berätta om sig och sina fonder. Det blir investmentbolagsdirektörer och en del annat gött folk. Ni kan tröttna på petrusko men inte på mina goa gäster. =)

Fram till Fondpodden är live and kicking kan ni lyssna på min intervju i Börspodden. Tryck på play nedan.

Latour har förvärvat Hellberg Safety AB


Det är cirka en månad sedan förvärvet gjordes och tillträdde skedde omedelbart men först nu slog det mig att skriva om det. Anledningen är hur jag tänker när jag läser ett pressmeddelande om ett sådant här förvärv och hur man tänker om man inte har koll på Latours finansiella mål. De skriver nämligen inte så mycket om pris, intjäning osv mer än lite smått kryptiska att det ligger inom Latours finansiella mål. Det där sista är lätt att bara förbi se och känna sig undrande om förvärvet och dess lönsamhet. Själv finner jag det glädjande att läsa just det där då Latour har riktigt fina finansiella mål. Mål som betyder att det tjänas bra med pengar.
Här är målen för industrirörelsen (deras onoterade del):

En genomsnittlig årlig tillväxt om minst 10 procent.
Rörelsemarginalen skall överstiga 10 procent av omsättningen.
Avkastning på operativt kapital mellan 15-20 procent.

Så när jag läser ett pressmeddelande att Latour förvärvat något och att dess lönsamhet är väl in linje med deras finansiella mål, ja då känner jag mig go och glad. Det här är bra finansiella mål.

Hellberg Safety då, de gör skyddsutrustning främst för hörsel men även för syn. Stora hörselkåpor varav många modeller med inbyggd blåtand och radio. Om ni inte känner till det så är det mer eller mindre standardutrustning för många yrken. Folk som kör tex hjullastare eller grävmaskin sitter i en bullrig miljö som skadar hörseln på lång sikt. Självklart vill man i sina hörselskydd ha möjlighet att prata i telefon obehindrat och kanske lyssna musik. Det körs inte mycket maskin utan sådana här hörselskydd.
Bolaget grundades 1962 och är närvarande i 50 länder. Omsättningen var 66 miljoner kronor under 2017 och antal anställda 20 stycken.

Bolaget går in i Latours Hultafors Group som har en lång rad produkter i samma bransch. Mina tankar går mot att Latour kan nå en högre lönsamhet för Hellberg Safety då de kommer kunna nyttja sin egen distribution och kontaktnät mm. Man kan skicka hörselskydden i samma låda som måttband och skyddsskor. Omsättningen borde kunna öka snabbt också av samma anledning då Hellberg Safetys produkter plötsligt kan erbjudas till alla Hultafors Groups befintliga kunder.

Latour är ett blandat investmentbolag med en onoterad industridel och en portfölj med noterade innehav som Tomra, Assa Abloy och Fagerhult. Direktavkastningen är låg kring 2,3 procent på nuvarande kurs strax under hundralappen men de är flitiga utdelningshöjare varpå utdelningen i kronor snabbt stiger. Jag äger Latour och köper regelbundet mer. Deras börsportfölj är en samling riktigt bra bolag och den onoterade industridelen imponerar stort på mig.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

En kort tanke om aktiva fonder samt Simon Blechers månadsbrev

De senaste åren har väldigt många sparare valt billiga indexfonder och det är ett ganska smart val. En indexfond presterar som börsen, varken sämre eller bättre justerat för avgiften förstås. Det där med avgiften är därför väldigt viktigt på passiva indexfonder eftersom storleken på fondavgiften är så mycket sämre avkastning än index du kommer få. 0,15 procent eller 0,3 gör faktiskt skillnad på riktigt lång sikt.

Ja ja, indexfonder är populära vad annat är nytt då? Jo här är en tanke jag har och det är att om man noga väljer ut en aktiv sverigefond och ställer sig frågan; hur illa kan det gå?
Tankarna för mig till just Carnegie Sverigefond som förvaltas av Simon Blecher. De har en sund strategi med fokus på stora välmående bolag som lämnar utdelning. Fonden har presterat bra sedan start och Blecher har förvaltat den sedan 2006. Resonemanget jag tänkte man kan bolla med här är att genom att investera i en sådan här fond har man möjligheten att få bättre avkastning än index samtidigt som man förmodligen inte riskerar värst mycket sämre avkastning än index. Visst kan det enstaka år skilja en del men på tex 5 års sik skulle jag bli förvånad om avkastningen från Carnegie Sverigefond skulle bli väsentligt sämre än index. Om den skulle bli betydligt bättre skulle däremot inte förvåna alls. Blecher är duktig, strategin är vettig och historiskt har de presterat bra.

Ett resonemang man kan klura lite kring. Kanske 100 procent indexfonder skulle kunna vara 60/40 index/Carnegie Sverigefond och ge lite större potential till begränsad extra risk. Fundera på det, det är det minsta man kan göra.

Som jag nämnt tidigare följer jag en del förvaltare via bla deras månadsbrev som jag tycker är ett käckt och snabbt sätt att få en glims av hur de gjort och hur de tänker. Länk till Blechers senaste brev här.

Jag tar pause från Tradingportalen

Under en lång tid har jag varje vecka skrivit en artikel på tisdagar åt Tradingportalen men nu tar jag pause från det. Det sker en del förändringar där och jag vill stå vid sidan och bevaka utvecklingen. Kanske har ni märkt att man inte kunnat gå in på sajten senaste veckan och det beror på att de håller på och byter servar.

Ingen The Dividend Investor på Tradingportalen imorgon från mig alltså.

Du drar inte milen på 36 minuter efter ett träningspass


Att man inte springer milen på 36 minuter efter ett enda träningspass det begriper de flesta. När det kommer till placeringar på börsen däremot verkar det sunda förnuftet ta lite olika vägar. Vissa knökar tex in pengar i det ena skitbolaget efter det andra i hopp om snabb rikedom. En bekant eller kanske rentav bolagets egna VD har ju berättat om vilken fantastisk pryl de har. Den kommer bli helt revolutionerande någon gång i framtiden. Just nu bränner bolaget pengar i en rasande takt men i framtiden vet ni, då kommer pengarna regna in över oss. Att sätta pengar i aktier och hoppas på snabb rikedom är dömt att misslyckas.

Om en skum snubbe på stan kommer fram till dig och ber om en tusenlapp med löfte om att du får den dubbelt i retur imorgon, skulle du ge skummisen pengen? Nej det skulle du inte och en god ide är att inte sätta pengar i förhoppningsbolag heller.

En annan grej. Du springer inte milen supersnabbt efter ett träningspass och du kommer sannolikt heller inte prestera bättre avkastning än börsen. Ytterst få lyckas prestera bättre avkastning än breda börsindex på lång sikt. Fondförvaltare, professionella investerare som småsparare! Varför skall just du köra ett träningspass och spöa index?

Börsen handlar om tid, tid i marknaden. Låt tiden göra jobbet. 10 procent på ett år är ingen ny rikedom men ge det ett antal år och det växer sig större och större. Ränta på din ränta på din ränta på ränta... Sunda investeringar på börsen och tidens gång där har du nyckeln till framgång.

Att springa milen på 36 minuter kräver träning och åter träning. Mycket slit och uthållighet. Ganska likt börsen på sätt och vis. Att skapa stor avkastning kräver uthållighet. Att mala på månad efter månad. Inte hoppa från tuva till tuva eller ge upp. När man valt en bra fond eller liknande bara fortsätta att köpa månad ut och in. Till slut kommer du dra milen på 36 minuter.

Rannsaka din portfölj. matchar innehaven dina förväntningar?


Vad har du egentligen i din fond och aktieportfölj och hur matchar det egentligen dina förväntningar kring avkastning. En lika viktig fråga är; Vad är dina förväntningar kring avkastning och varför?
Historiskt har börsen avkastat kring 10 procent per år och historiken visar också klart och tydligt att det är väldigt svårt att uthålligt prestera bättre än börsen på lång sikt. Har du högre förväntningar än börsens historiska snitt? Varför?
Varför skall du lyckas prestera bättre?

Titta på din portfölj och dina innehav. Hur väl matchar de din förväntade avkastning? Förväntningar i linje med börsens snitt borde betyda en mycket bred portfölj eller en god del indexfonder.

Man kan ha högre förväntningar utan att ha en övertro till sig själv. De stora svenska investmentbolagen har som grupp slagit börsen historiskt. Med tro på dessa kan det vara rimligt att ha högre förväntningar än börsens snitt. Nyckeln är att vara långsiktig. Det kommer perioder då de presterar sämre men i det långa loppet har de utklassat index och kan klart tänkas göra det även framåt. Investor är nordens största investmentbolag och äger bolag i en rad olika branscher med god riskspridning som följd. På 30 år har Investor avkastat strax under 15 procent per år i snitt och de senaste 10 åren är avkastningen ungefär den samma. Jämfört med börsen (SIXRX) är detta flera procentenheter bättre per år. På 10 år har SIXRX avkastat 11,7 procent per år i snitt medan Investor A avkastat 15,3 procent per år (Per 2018-08-09).

Så det vore inte helt tokigt om man förväntar sig tex 14 procent per år och äger en rejäl del Investor. Har man de förväntningarna men inte äger Investor kan tokighetsskalan snabbt komma på tal. Ytterst få lyckas som sagt att slå börsen uthålligt. Att som småsparare sätta samman ett knippe aktier och prestera 14 procent eller bättre är i de flesta fall dömt att misslyckas.

Läs mer: Jag ökade i investmentbolagen.

Idag ökade jag i investmentbolagen


Jag gillar inte pengar som ej är i arbete och håller noga koll på mina konton. Idag skramlade jag ihop en liten slant att sätta i arbete och jag valde att köpa mer Investor och Latour. Tillsammans utgör de nu kring 5-6 procent av min portfölj och det är alldeles för lite. Dels pga den fina potentialen och att jag vill ha större exponering av den anledningen men också pga den goda riskspridningen som de här Investmentbolagen dessutom ger. Investor hare ett betydligt större börsvärde än Latour och innehåller också en bredare riskspridning med bolag i flera olika branscher och inget enstaka innehav som väger exceptionellt tungt. Latour däremot har en jättestek i Assa Abloy som väger kring en tredjedel av bolaget. Jag är bekväm med Latours exponering i Assa men Investor ger en bättre riskspridning.
Har ni inte lyssnat på senaste Börspodden kan jag nämna att jag pratar en del Latour där. Lyssna på avsnittet i denna länk.

Värderingsmässigt handlas Latour nu kring sitt substansvärde med en aktiekurs nära hundralappen. Till och från värderas bolaget med en premie alltså högre än sitt substansvärde. Det motiveras av den enastående avkastning de lyckats prestera genom åren.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Petrusko i börspodden


Lyssna på mig i senaste avsnittet av börspodden. Hur började jag med aktier? Varför kallar jag mig petrusko? Hur gött är Latour? Ja, det och mycket mer kan ni höra om.

Jag rekar ett par böcker i avsnittet och nedan har ni länk till dem:

En liten bok som slår marknaden. Joel Greenblatt.
Jättebra bok för dig som vill lära dig mer om att analysera bolag. Kretsar mycket kring Avkastning på eget kapital. Länken här går direkt till förlaget men den finns ju även hos Adlibris osv.
https://sternersforlag.se/produkt/en-liten-bok-som-slar-aktiemarknaden/

Bli grymt rik på aktier. Anders Haskel.
Laddad med sunda tankar generellt om börsen och långsiktigt spar. Väldigt lätt att förstå och ta till sig. Bra för alla, nybörjare som rutinerade. Länken går till Adlibris.
https://www.adlibris.com/se/bok/bli-grymt-rik-pa-aktier-9789189212473

Missa inte Börspodden med Daniel Lindkvist


Så vem är Daniel Lindkvist? Ja du kan vara lugn jag hade inte koll heller. Det finns så många duktiga där ute, man kan inte ha koll på alla. Daniel är småbolagsanalytiker på Handelsbanken och han nämner sin bakgrund i övrigt i podden och den är gedigen. Det här är ett riktigt bra avsnitt med tankar och tips vad man skall titta på när man analyserar bolag. Jag gillar verkligen att han pratar specifikt om några goa bolag.
Nederman som han nämner gillar jag starkt och det var kul att höra hans tankar och tro på bolaget. Ett bolag som förövrigt finns i Latours portfölj. För dem är det ett litet innehav på under en miljard kronor men Nederman är inte så stora varpå Latours innehav gör dem till solklart största ägaren med cirka 30 procent av kapital och röster.
Jag har varit på en bolagspresentation av Nederman och jag gillar det starkt.

Lyssna på avsnittet, det är jättebra. Drygt en timma långt men väl spenderad tid.

En halv dag i petruskos liv


Kring 7-tiden får jag inte sova längre. Då är barnen så ivriga att väcka mig och prata med mig att de inte kan hålla sig längre. De har varit upp med mamma petrusko en stund redan. Minsta barnet petrusko väcker mig genom att ge mig en kall dricka. Gulligt men inte vad jag tänkt mig till frukost.
Jag startar micron med en skål havregrynsgröt och går en promenad med hunden medan gröten tillagas. Två ägg, en skål gröt och ett stort glas vatten blir det till frukost.
Vi gör oss i ordning och går och lämnar barnen på förskolan.

Hemma igen tar jag en kopp kaffe och kollar börsen. Jag svarar på kommentarer på bloggen och publicerar en artikel på Tradingportalen. Denna veckan skrev jag om en månadsutdelare med fet direktavkastning. Länk till artikeln.
Jag har tagit på mig mer jobb nu inför hösten och jag har en del mail att svara på och att skriva. När jag är klar med det sätter jag mig i min mjuka fåtölj och läser en bok; Hjärnstark av Anders Hansen. Jag är kring 70 sidor in i boken och den har börjat riktigt bra.
Klockan närmar sig 10 och jag ger mig ut på en löptur om 30 minuter. Nyduschad och go åker jag till mitt favvosushi och äter en rejäl laddning ris och fisk. Laddar in ordentligt med energi och näringsämnen inför eftermiddagens träningspass.

Jag går in på H&M när jag ändå går förbi och det läckra sortimentet strumpor på herravdelningen fångar mitt intresse. Det blev inget köp idag men lite sugen vart jag allt på de gula med falukorvar på. Efter det bär det av till Willys där jag handlar för 1300 spänn vilket räcker till mat osv för några dagar. Det är lätt att skylla på barnen att de äter dricker och använder blöjor men jag är inte dålig själv med att äta och trycka i mig saker från affären. Matbudgeten är 7200 kronor per månad men vi spränger den nästan varje månad.

Åter hemma tittar jag snabbt till börsen och mailen igen. Nu blir det promenad med hunden och sedan skall jag gå till gymmet. På vägen dit skall jag lyssna på Börspodden innan jag tränar biceps. Med magen full av avokado och fisk räknar jag kallt med att det blir ett fantastiskt träningspass.

Somliga kan tycka att det här var ett ointressant inlägg men flera har faktiskt bett mig skriva om hur min dag ser ut. Så här hart ni den eller en halva åtminstone =) Ha det gott hörrni

Om börsen kraschar håller jag extra hårt i mina Axfood som också kommer backa


Axfood är mitt näst största innehav med en vikt om 12 procent i portföljen. Känner du inte till bolaget nämner jag kort att det är bolaget bakom mathandlarna Willys och Hemköp bla. Jag gillar verksamheten i bolaget och några anledningar till det är: Det är en stadig verksamhet med förutsägbart kassaflöde. Oavsett om solen skiner eller regnet piskar så köper vi människor mat och blöjor. I kombination med att matpriser stiger över tid ger detta en omsättning och vinst som också stiger över tid. Om man dessutom som Axfood effektiviserar verksamheten och öppnar fler butiker så ökar man vinst osv i en än högre takt.

En riktigt nice feature som jag gillar är att Axfood står starkt oavsett hur övriga börsen och ekonomin går. Medan andra bolag rasar på börsen och dessutom drar in sin utdelning, kanske svänger till förlust, ja då tuffar Axfood på som vanligt med sin försäljning och vinster. Visst påverkas Axfoods aktie också av en bred börsnedgång men föreställ dig att du äger 100 procent av Axfood och det således inte vore börsnoterat. Ditt Axfood fortsätter att sälja och generera goda vinster. Du får dina feta utdelningar. Vad den där börsen hittar på ena dagen till den andra bryr du dig inte ett skit om.

Well, nu är ju Axfood börsnoterat och marknaden kommer sätta ett pris på bolaget varje dag. Om man likt mig är långsiktig kan man gott luta sig tillbaka och resonera som om man ägde hela rubbet. Om mina aktier står i 210 kronor ena dagen och 135 kronor dagen efter det behöver man inte lägga någon vikt i. På riktigt lång sikt kommer aktiekursen följa vinstutvecklingen. Jag håller extra hårt i mina Axfood om de skulle backa i en allmän börsnedgång. Bolaget fortsätter att prestera bra och vad den där börsen hittar på är skit samma i det korta perspektivet.

I finanskrisen var det många bolag som rent operativt fick det tungt. Vinster förvandlades till förluster och vissa stora bolag var så svårt ansatta att det var fråga om överlevnad. Nästan alla aktier backade i finanskrisen men långt ifrån alla bolag tappade vinst och försäljning. Fundera på om du köpte mindre i mataffären för att det var finanskris.

Ja ja, inget bolag är skottsäkert och så heller inte Axfood naturligtvis men det är en god förutsättning att ha den här verksamheten som de har. Att sälja toapapper och knäckebröd i ur och skur.

Länk till Axfood hos Avanza (Affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

John Bogle - Investera i indexfonder


Bogle uppfann indexfonden och han skapade fondbolaget Vanguard. Han är en levande legend laddad med kunskap och erfarenhet. Kompis med Warren Buffett och har varit med och pratat i pauseunderhållningen på sändningen från Berkshire Hathaways årsstämma. Han är en otroligt vis man och är skarp i snacket. Den här videon på knappa timmen är väl spenderad tid.

Han har skrivit några böcker varav en skrev av dem läste jag nyligen och skrev ett inlägg om att det är den bästa boken alla bör läsa. Checka in mitt inlägg om boken.

Oavsett om man gillar indexinvestering eller om man avskyr det så är Bogles bok och visdom värdefull att ha innanför västen.

Bra avkastning och riskspridning med Spiltan Aktiefond Investmentbolag


Ni som läst en del av det jag skriver har nog snappat upp att jag gillar investmentbolag och riskspridning. Den senaste tiden har jag funderat mycket kring några eventuella nya bolag till portföljen, dels "vanliga" bolag men även investmentbolag som Svolder. Jag är inte emot att ta på mig mer arbete i form av innehav att läsa om men i detta skede har det varit ett par faktorer som ändå motat lite. Dels tycker jag att direktavkastningen är för låg i Svolder eftersom jag behöver utdelningen till att betala mina räkningar och köpa mjölk på Willys. Några investeringar jag tittat på har bjudit på hög direktavkastning men på köpet får man bolagsrisk, risken att man har fel i sin analys och bolaget presterar dåligt. Den har man ju alltid när man investerar i individuella aktier och den skall man också ha i åtanke.

Av bla dessa anledningar har jag valt att ta in fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag i min portfölj. Den bjuder på riskspridning i en rad olika innehav som i sin tur äger en rad olika bolag. Likt de flesta vanliga fonder betalar den dock ingen utdelning och det löser jag på samma sätt som de andra vanliga fonderna jag äger. Jag skapar en egen utdelning genom att en gång per år sälja 5,5-6 procent av mitt innehav i portföljen. Det här är ganska nice då jag kan reglera storleken på utdelningen efter eget tycke. Flera investmentbolag har egentligen för låg direktavkastning för min del men här får jag exponering i dem och precis så stor utdelning som jag själv önskar. Att ta 6 procent per år är förvisso saftigt och kan under en period av riktigt sur börs leda till att jag gröper ur en stor del av värdet men jag har inte så tight kalkyl att det är undergången för mig. Nackdelen med att ta ut utdelning så här är att under dåliga börsår minskar min utdelning i kronor räknat. Om mitt innehav backar 10 procent och jag sedan tar ut min utdelning så blir den ju mindre jämfört med om fonden vore oförändrad eller stigit tex 10 procent. Oavsett om börsen går dåligt och de 6 procenten blir färre kronor så kommer de där kronorna ändå vara fler än utdelningen i tex Latour eller Investor som har 2,3 respektive 3,15 procent direktavkastning just nu.

Det här är en bra fond och jag sparar sedan tidigare i den åt mina barn. Investmentbolagen som grupp har historiskt slagit index och den här fonden ger just den potentialen till en låg avgift. Enstaka år kan naturligtvis fonden prestera lite sämre än index men på lång sikt tror jag att investmentbolagen kommer fortsätta prestera bättre än index.

I bilden ovan syns de största innehaven och som ni kan se utgör Investor och Industrivärden över hälften av fonden.

Produktens avgift: 0,24 procent.
Fondförmögenheten är cirka 6,4 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Antal ägare hos Avanza är: 165 449 stycken (WOW!)
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och medan köpet syns dagen efter dröjer det 3 dagar innan sälj syns på depån.

Den här fonden är ett smidigt sätt att investera i investmentbolag till en mycket rimlig avgift om 0,24 procent per år. Mycket lämplig i en lång portfölj och enkelt att spara valfritt belopp från 100 kronor. Att den har så makalöst många ägare hos Avanza kan jag förstå, så bra är den.

Länk till Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag ökade i NCC igår


Trots att jag egentligen främst har fokus på att sänka min belåning slog jag ändå till på fler NCC igår. För någon vecka sedan köpte jag ett rejält gäng Telia på kredit vilket tog min belåning en bit över min egna maxgräns. Jag har satt en plan att betala tillbaka de pengarna på cirka ett år men redan nu ligger jag bättre till än plan på återbetalningen varpå jag tog mig utrymme att köpa lite aktier.

Det blev ett köp strax över 140 kronor och ett en bit under. På kort sikt går jag rakt emot trenden men jag har en längre placeringshorisont än så. NCC och hela byggsektorn är under press på börsen och kommer sannolikt fortsatt vara så en tid framöver. Till nästa rapport skall bolagets VD presentera sin strategiska genomlysning av bolaget och den kan ju komma med något som trycker ned kursen än mer på kort sikt.
Jag är inte på jakt efter att köpa till lägsta tänkbara kurs utan jag investerar i ett sunt bolag med plan att äga det långsiktigt. Som vanligt när jag går in i en sådan här placering där jag har för avsikt att få till en hygglig vikt i min portfölj så skalar jag mig in. Jag har börjat köpa vid en kurs jag tycker är okej och köper regelbundet mer över en tidsperiod.

NCC delar ut två gånger per år där vi har kvar den andra delen för året och det är 4 kronor i november. Utdelningen på totalt 8 kronor ger en direktavkastning om 5,7 procent på en kurs strax under 140 kronor. Bolaget har en mycket stark finansiell ställning och tjänar pengar ändock inte riktigt så mycket som de strävar efter. NCC presterar dåligt mot sina egna mål och fokuserar fullt på att få upp rörelsemarginalen och generera större vinster. Trots att de presterar "dåligt" så har de som sagt starka finanser och tjänar massvis pengar varpå utdelningen bör anses ohotad och en höjning de kommande åren är klart tänkbar.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Realty Income Q2 rapport 2018


Det amerikanska fastighetsbolaget rapporterade idag för det andra kvartalet 2018.

AFFO per aktie steg 5,3 procent till $0,8. I spåren av stark prestanda passar bolaget på att höja sin guidning för helåret från $3,14 - $3,20 till $3,16 - $3,21 AFFO per aktie.
Jämfört med året innan (30/6 2017) så har utdelningen höjts 4,1 procent. En bit under det historiska snittet som är 4,7 procent tillväxt per år sedan noteringen 1994.

På kursen $55,98 är direktavkastningen 4,72 procent. Utdelningen är på totalt $2,64 och betalas månadsvis om $0,22.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Xact Högutdelande uppdaterad


För drygt ett år sedan lanserade Xact den börshandlade fonden Xact Högutdelande som blivit väldigt populär. I samband med lanseringen skrev jag ett inlägg om fonden men sedan dess har det hänt en del intressanta saker varpå ett nytt inlägg om fonden är på sin plats. Mitt ursprungliga inlägg kan du läsa genom att klicka här.

Jag går först igenom de väsentliga saker som hänt och sedan skriver jag kort info om fonden i övrigt, ungefär som jag brukar göra.
Fonden har nu lämnat sin först utdelning och den var på 5 kronor. Ambitionen är att distribuera vidare mottagna utdelningar och att betala utdelning i maj varje år. Börsens bolag som grupp brukar höja sina utdelningar varpå man kan vänta sig att även denna fond kommer göra så över tid. Då och då bjuder dock börsen på sura miner och bolagen sänker sina utdelningar men det är enstaka år och inträffar inte värst ofta. I det långa perspektivet har utdelningarna stigit stadigt.

Vid start hade fonden kring 200 miljoner kronor men har snabbt lockat ett större kapital från investerare och förvaltar nu 2,3 miljarder kronor (2018-08-01).

En viktig sak som hänt är också att fonden bytt index. Den följer nu ett annat men liknande index, i princip samma sak fast med regler kring hållbarhet. Det nya indexet innehåller 45 bolag och har presterat lite sämre på 1, 3 och 5 år. Det är fortfarande en bra avkastning men fakta är att det här indexet med hållbarhetsfokus presterar sämre. Enligt bild:

Xact Högutdelande är en börshandlad fond som investerar enligt en smart beta strategi. Låter fancy men det är inga konstigheter. Det här smart beta innebär att ett index skapats utefter en uppsättning regler. Indexet som denna fonden följer är sammansatt så att sunda bolag som betalar stadig utdelning är med. Det är också byggt så alla innehaven väger ungefär lika mycket vilket är en fördel i riskperspektiv. En vanlig indexfond kan tex ha bortåt 10 procent i sitt största innehav (Nordea för sverigefonder). Ytterligare en faktor som vägts in i fondens index är låg volatilitet och det innebär att aktierna inte rört sig lika kraftigt som övriga börsen. En stabilare utveckling helt enkelt. Innehaven är kring 45 stycken och utgörs av bolag med stadig utdelning och inte så värst ryckig aktiekurs.

Fondavgift: 0,3 procent.
Utdelning: Kontant i maj varje år. Ambition att distribuera vidare mottagna utdelningar. 2018 delade fonden ut 5 kronor.
Fondförmögenhet: 2,3 miljarder kronor.
I bilden nedan ser du en stor del av innehaven i fonden (per 1/8 2018). Klicka på bilden för att göra den större.

Xact högutdelande innehåller aktier från norden och här kan du läsa hur skatten hanteras i fonden.

Jag gillar den här fonden av flera anledningar. Den är passiv och kan hålla en ganska låg avgift. Jag tror på den här smart beta strategin som jag tidigare också läst en del om. Det är god riskspridning i många fina innehav och då de väger ungefär lika mycket är det inget specifikt bolag man är extra exponerad i. Att få en god utdelning från en relativt billig passiv fond som bjuder på bra riskspridning, det är en bra komponent i ett långsiktigt spar.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...