onsdag, juni 13, 2018

Så beskattas investering hos LendifyLendify är en investeringsplattform där du som privatsparare kan investera i blankolån. Du lånar helt enkelt ut dina pengar till andra precis som banker gjort i åratal till folk som ska köpa ny bil, renovera kök osv. Avkastningen på de två vanliga kontotyperna (kort eller lång) är 4 till 6 procent.
Jag har fått fler frågor och funderingar kring beskattningen av ränteintäkterna från investeringar hos Lendify varpå jag skriver detta inlägg.

Investeringar hos Lendify beskattas med 30 procent på vinsten/ränteintäkten. Precis som ränteintäkter beskattas på vilket bankkonto som helst. Många intresserade investerare kommer nog från aktie och fondvärlden där det sedan ett antal år finns ett schablonbeskattat konto med namn ISK. En simpel jämförelse kan se ut så här:

10.000 kronor fonder i ett ISK beskattas med 42 kronor per år.

10.000 kronor hos Lendify med 4 procent ränta ger en skatt om 120 kronor.

Så här ser skillnaden ut och om man väger en investering hos Lendify mot en investering i fonder och aktier är det här faktor att väga in. Det är två olika typer av investeringar där en investering hos Lendify skall ge en mycket stabil avkastning på kapitalet medan aktier och aktiefonder kan svänga upp och ned och ge en skakigare resa med risk för negativ avkastning på några års sikt men sannolikt en högre avkastning på mycket lång sikt.
Jag värdesätter det stabila avkastningen från Lendify och tycker det är en intressant komponent i min totala portfölj som i huvudsak består av aktier och aktiefonder.

Läs på om Lendify innan en investering. Jag har skrivit en del inlägg på min blogg och Lendify har naturligtvis all info på sin sajt.

Jag har ett samarbete med Lendify som sponsrar detta inlägg. Om du bestämmer dig för att investera hos dem kan du använda min länk här och få 500 kronor extra att investera om du investerar minst 10.000 kronor. www.lendify.se/petrusko

Info om mitt samarbete med Lendify.

9 kommentarer:

 1. Bra förklarat Petrusko. Trots att jag investerat hos Lendify ett tag så lärde du mig något :) Jag tycker om Lendify p.g.a. enkelheten samt att sprida mitt kapital hos olika aktörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Tack för din kommentar. Kul att det jag skriver är till nytta =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko, hur beskattas de 500:- man får extra i bonus om man använder inbjudningslänk? Kommer de också på kontrolluppgift som inkomst av kapital (=30%) //Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra fråga. Har själv funderat på detta. Har för mig att ingen skatt dras men är mycket osäker. Ska kika med Lendify.

   Radera
 3. Hej, jag gissar att det borde vara skatt på bonusen. Är inte vanligt att man kan få något skattefritt. Bra om ni kollar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Henrik!

   Nu har jag fått svar från Lendify. De svarar såhär:

   "Hej! Är du registrerad som privatperson beskattas inte inbjudningsbonusarna och det är i dessa fall inte någonting man behöver göra. Investerar man dock som bolag och tar del av inbjudningsbonusar ansvarar man för den skattemässiga biten för detta själv 🤗"

   Med andra ord beror det på om du är registrerad som företag eller privatperson

   Radera
  2. Tjena Henrik,
   Jag har inväntat att Lendify bekräftar innan jag svarade. Kronantillmiljonen hann dock före =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjenare, bra jobbat. Osvenskt med en ersättning som är skattefri men bara att tacka och ta emot! //Henrik

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,

  Jag skulle gärna se en funktion för att bara återinvestera ränta eller amortering, extra guldstjärna om man fick välja hur många procent av amortering eller ränta som ska återinvesteras. Jag, personligen, skulle t.ex. gärna återinvestera all amortering och hälften av räntan (och kanske att resterande ränta kunde utbetalas till ett bankkonto automatiskt, och löpande).

  Är detta något du själv skulle vilja se? Har du tillräckliga kontakter med Lendify för att kanske vidarebefordra önskan om en sådan funktion till rätt person?

  Trevlig helg
  Mvh

  SvaraRadera