Halvårsavstämning portföljen 2018


Börsåret 2018 har hittills varit väldigt bra för min del och avkastningen efter att halva året har gått ligger på 8,44 procent. Det är en avkastning jag tycker är helt okej på ett helår. Samtidigt har index avkastat 2,42 procent. Med defensiva aktier och en stor del fixed income har jag till lägre risk presterat betydligt bättre avkastning än index och detta är jag klart nöjd med. Så här har jag presterat i flera år nu och den extra avkastning jag fått i form av stigande aktiekurser på mina preferensaktier borde nått sin peak nu. Må hända att preferensaktierna håller sig kring nuvarande värderingar under en lång tid men jag har svårt att se att de kommer fortsätta stiga i den takt de gjort de senaste åren.

Hittills i år har som sagt preferensaktierna bidragit med avkastning både i form av utdelningar men också stigande aktiekurser. Investmentbolagen har dragit ned portföljen medan mina innehav i USA-aktier gått bra plus att dollarkursen gett en extra boost. Fördelningen är nu 34 procent Fixed Income och 66 procent aktier. Mina nya köp har jag fokus på aktier och fonder då jag strävar efter utdelningstillväxt. På sikt skulle jag gärna komma upp i 5-6 procent utdelningstillväxt totalt i portföljen och det förutsätter en betydligt lägre del fixed income. Jag har i dagsläget inga planer på att sälja och vikta om utan jag ser det på längre sikt och tänker att jag via nya köp sakta men säkert når en högre viktning aktier. De senaste åren har min organiska utdelningstillväxt varit kring 3 procent. Förvisso med en andel fixed income på cirka 43 procent varpå jag redan nu har bättre läge inför nästa år.
Det här jag pratar om nu är en viktig del i min utdelningsstrategi, utdelningshöjningar/utdelningstillväxt. Att bolagen höjer sina utdelningar och jag får mer pengar varje år utan att göra något annat än att äga ett knippe bra bolag. Johnson & Johnson har höjt varje år i över ett halvt sekel. Castellum har höjt varje år sedan börsnoteringen 1997. Investor och Latour har länge varit flitiga utdelningshöjare. Förutsättningarna är ganska goda för fortsatt stigande utdelningar i min portfölj.

Hur ser portföljen ut då? Jag har alltid mina innehav listade på sidan "Min Portfölj" här på bloggen. Några gånger per år postar jag även ett inlägg med aktuell fördelning av innehaven och här är en länk till det senaste sådana inlägget. Det ser ungefär likadant ut nu i portföljen.

Go sommar på er hörrni

Castellum går in i Finland


Castellum förvärvar fastigheten Salmisaarenaukio 1, i kontorsområdet Ruoholahti i Helsingfors och tar därmed steget in på den finska fastighetsmarknaden. Castellum strategi är att bygga upp en stark nordisk fastighetsportfölj varpå det här köpet i Finland skall ses som ett första i en rad av framtida fastighetsköp i landet.

Så här skriver Castellum om fastigheten och affären:
"Salmisaarenaukio 1 är en modern och flexibel fastighet belägen i ett av Helsingfors mest attraktiva och lättillgängliga kontorskluster, Ruoholahti. Flera stora företag har huvudkontor i området och Castellum ser goda möjligheter att växa inom både kontors- och logistiksegmentet på en i övrigt stark och stabil marknad. Castellum tillträder den fullt uthyrda fastigheten omgående. Investeringen bedöms generera intäkter på årsbasis om ca €5,0 miljoner, vilket motsvarar ca 52 Mkr.

Initialt kommer ansvaret för fastigheten i Helsingfors att ligga i Sverige under Castellum AB, men på sikt önskar Castellum bygga upp en egen organisation på plats i Finland.

Castellum kommer att finansiera förvärvet genom befintliga, outnyttjade krediter.

Affären i sammandrag:
Castellum förvärvar fastigheten Salmisaarenaukio 1 av Skandia Fastigheter (byggår 2007)
Förvärvspris: €81 miljoner inklusive omkostnader, motsvarar ca 842 Mkr
Tillträdesdag: 29 juni, 2018
Genomsnittligt återstående kontraktslängd: 3,1 år
Hyresvärde: ca €5,0 miljoner, motsvarar ca 52 Mkr
Större hyresgäster: Teknikföretaget Nokia, Energibolaget Fennovoima 
Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: ca 14 433 kvm uthyrbar area, samt tillhörande garage, med en uthyrningsgrad om 100 %"

Castellum är mitt största innehav och en fantastisk utdelningsaktie. De har en suverän strategi och driver bolaget exceptionellt väl. Belåningen är sund och de växer förvaltningsresultatet och utdelningen varje år. Castellum har höjt sin utdelning varje år sedan börsnoteringen 1997.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Jag ökade i NCC


Idag ökade jag i byggbolaget NCC. Som jag tidigare påpekat förväntar jag mig ingen särskilt bra kursutveckling på kort sikt då hela byggsektorn är under press från en negativ syn hos investerare. NCC är ett bra bolag med en verksamhet som lär efterfrågas även i framtiden. De har betalat saftiga utdelningar de 20 senaste åren och kommer sannolikt göra det även de kommande 20. De sänkte utdelningen i finanskrisen och det kan mycket väl hända att de sänker vid något tillfälle i framtiden men sett över en längre period lär utdelningarna vara goda.

Något som ändå talar för NCC i det korta perspektivet är de låga marginalerna som de nu har full fokus på att få upp. De har en stor potential till högre resultat bara de levererar bättre marginaler som under en tid varit alldeles för låga.

NCC har redan tagit en del engångskostnader/nedskrivningar i spåren av arbetet med att förbättra verksamheten men med ny VD som sjösatt en stor genomlysning av bolaget är det inte otänkbart att det kommer ytterligare sådana engångsposter. Arbetet med att få upp marginalen kan ta tid och med dessa faktorer i åtanke har jag gjort långsiktiga köp i NCC.

Utdelningen om 8 kronor är uppdelad på 4 kronor på våren och 4 kronor i november. På en kurs strax under 146 kronor som jag betalade idag är direktavkastningen 5,5 procent. Bolaget släpper rapport för det andra kvartalet den 18/7.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

SEB Sverige Indexfond


Det här är i skrivande stund den billigaste indexfonden som följer hela Stockholmsbörsen. SEB Sverige Indexfond följer indexet SIXRX. Jag tycker det här är en bra fond och att den är värd sin avgift jämfört med billigare indexfonder som följer ett smalare index. Den här fonden har tex presterat avsevärt bättre avkastning än gratisfonden Avanza Zero de senaste 5 åren. Det är skillnad på svenska indexfonder trots att man kan tro att det är samma sak. En svensk indexfond.
OMXS30 är det index som det oftast pratas om samt också det index Avanza Zero följer. Det innehåller 30 stycken olika bolag medan SIXRX som den här fonden från SEB följer består av hela Stockholmsbörsen omkring 300 bolag. I grafen ovan är avgiften inräknad och det du ser är vad du får. Hela börsen, det är bra riskspridning det samt potentialen i både små och stora bolag.

Produktens avgift är: 0,42 procent.
Fondförmögenheten är 18,3 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Den har 4606 ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan klockan 13 sker nästa dag och syns på kontot efter två dagar.

Jag gillar det här indexet SIXRX och den här fonden är det billigaste alternativet som följer det. Det finns en sunkig sak med den här fonden att se upp med. De har en regel att om man säljer inom 30 dagar från det att man köpt så tar de 1 procent i avgift. Den långsiktige kan leva med det men det är en sunkig klausul värd att känna till. Jag har försökt reda ut om den används i praktiken och Avanza säger att de inte känner till att någon sådan avgift någonsin tagits ut. SEB själva har inte svarat på frågan via twitter. Jag jagar dem inte mer om det då jag känner att jag kan leva med den sopiga klausulen. *Uppdatering: SEB har nu meddelat att de i dagsläget inte tar ut någon avgift för de som säljer innan 30 dagar.

Länk till SEB Sverige Indexfond hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Mina senaste aktieaffärer


Jag hade tänkt mig att köpa Consolidated Edison på amerikanska börsen som jag skrev om härom dagen men mitt senaste köp spenderade jag inte en enda dollar på. Det blev köp i ett svenskt bolag istället.

Det blev ett knippe Investor då jag inte kunde motstå dem för 348,6 kronor. På den kursen får jag nästan lika hög direktavkastning som i Consolidated Edison men en mycket högre förväntad utdelningstillväxt samt ingen valutarisk.

Under 2018 betalar Investor en utdelning om totalt 12 kronor där den är uppdelad om 8 kronor i maj och 4 kronor i november. I många år har de höjt utdelningen med 1 krona per år och det är förväntat att de gör det även framöver. På kursen 348,6 kronor är direktavkastningen 3,45 procent på utdelningen som betalas i år och för nästa år är den 3,73 procent. Om utdelningen höjs med en krona som förväntat innebär det en utdelningstillväxt om 8,3 procent.

Investor är ett suveränt bolag att ha som bas i portföljen. Det ger riskspridning nästan som en indexfond men den förväntade avkastningen är lite högre än index. Så har det varit historiskt i vart fall och jag tror att Investor kommer fortsätta prestera bättre än index på lång sikt.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Idag rapporterar General Mills innan börsöppning i USA


Jag satt igår och väntade och väntade men det kom ingen rapport. Det var visst inte onsdag igår men det är det ju nu. Idag kommer General Mills med rapport alltså och medan den förra rapporten fick aktien att backa rejält så är förväntningarna lågt ställda denna gången. Trots lågt ställda förväntningar har jag sett flera analytiker som de senaste dagarna sagt att de förväntar sig att rapporten kommer in strax under förväntan. Ja ja, det visar sig ju hur den är.

Förväntningarna är cirka $0,75 EPS och $3,8 miljarder omsättning.

Läs mitt inlägg om General Mills där jag kort går igenom varumärken de äger (Old Elpaso bla) och en del annat. https://petrusko.blogspot.com/2018/02/nytt-innehav-general-mills.html

Dina första 100.000 kronor - En bra grundregel


Jag lyssnar ofta på en podcast med förvaltaren Jim Cramer som har ett makalöst bra track record under sin tid som hedgefondförvaltare. Podden är egentligen ljudet från hans TV-show Mad Money och det passar mig utmärkt att lyssna på det istället för att titta.

Nog om det. Vad jag ville ta upp är ett råd som Cramer titt som tätt ger. Det är ett stående råd och det är att de första $10.000 skall man investera i en indexfond. Jag tycker det är ett väldigt bra råd då indexfonder är en smart placering och det ger en god avkastning på lång sikt. En indexfond eliminerar risken att du själv gör misstag och förlorar en del av pengarna. Man brukar säga att börsen är den investering som ger bäst avkastning och det är just börsindex man syftar till då.

Översatt till svenska blir regeln att sätta de första 100.000 kronorna i en indexfond. Innan du är uppe i de där 100.000 kronorna i indexfond skall du inte sätta en krona i aktier eller aktiva fonder. Efteråt däremot, när du har 100.000 kronor i indexfond ja då kan man titta på andra investeringar. De där 100.000 kronorna indexfond är en bra bas i din portfölj.

Nordnet och Avanza erbjuder indexfonder helt fria från avgifter dessutom, det är en riktigt bra deal.

Länk till fonden Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Consolidated Edison med stadiga utdelningar


Consolidated Edison är bolaget jag gillat stort i många år men aldrig köpt. Jag har spanat på det i över 10 år och anledningen till att jag aldrig köpt den är att den inte riktigt platsat tidigare men nu har jag en annan syn. Verksamheten är i huvudsak att de äger elnät och distributionsnät för naturgas, enligt en 5 år gammal videointervju jag sett fastslår de att de äger världens största elnät. Att de inte platsat i portföljen tidigare beror på att potentialen inte är jättestor. Consolidated Edison är ett väldigt stabilt bolag som tickar på år ut och in. Vinsten stiger och utdelningen som de har pyntat i över 100 år har de nu höjt i 43 år i följd. Det är en reglerad verksamhet vilket betyder att de inte kan sätta vilka priser som helst. Det är både för och nackdelar med det ty det är en säkring på nedsidan också. De skall stadigt ta betalt så de mår bra och tjänar pengar men de får inte tjäna för mycket pengar (i runda slängar).

Nu är jag äldre och jag lever på mina utdelningar. Med de förutsättningarna ser jag på Consolidated Edison med andra ögon. Den pålitliga utdelningen och den stadiga businessen är mycket attraktiv för mig. Jag tycker det är en väldigt bra verksamhet de bedriver och att det är en bra tillgång att äga på lång sikt. Pålitliga utdelningar som dessutom stiger år efter år, det är fina grejer för en förtidsmiljonär som mig.

Consolidated Edison presterar stadigt som sagt och i grafen ovan kan ni se avkastning på eget kapital över en 10 års period. Normalt eftersträvar jag en bra bit över 10 procent avkastning på eget kapital men i det här specifika fallet ser jag lite annorlunda på saken. Den här typen av verksamhet genererar lite lägre avkastning på eget kapital och medan det finns liknande bolag som ligger över 10 procent föredrar jag Consolidated Edison och deras 9-10 procent men med lång historik, stadigt stigande utdelning och enorm storlek sett till marknadsvärde.

Det finns en del videos med bolagets VD John McAvoy varav jag tittat på flera av dem som del av min analys av bolaget. Videon längst upp i detta inlägg är den senaste jag spanat på och den är bara någon månad gammal.

Värderingen är inte låg nu och det är inget utmärkande bra köpläge. Aktien stängde igår på $77,42 och med en utdelning om totalt $2,86 är direktavkastningen 3,7 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december och de brukar höja den i mars varje år. Senaste höjningen var på 3,6 procent och det är i den häraden de brukar höja. Ingen fantastisk utdelningstillväxt men pålitlig. Innevarande år väntas vinsten bli $4,27 och nästa år $4,45 per aktie.

Jag gillar Consolidated Edison av den anledning att det är pålitlig verksamhet som sannolikt kommer fortsätta att ticka in stigande vinster och utdelningar i flera decennier framöver. Det är en trevlig komponent för  min utdelningsportfölj. Värderingen är verkligen inget fyndläge men jag kan tänka mig att börja köpa på de här nivåerna för att öka över tiden. Aktien har 122 ägare hos Avanza och jag tänker mig att bli +1 på det de närmsta månaderna.

Länk till Consolidated Edison hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Stabila utdelningsportföljen

I en artikel på Tradingportalen har jag satt samman en portfölj med investeringar som kan väntas ge stadiga utdelningar framöver.

http://www.tradingportalen.com/dividend-investor-v-26-stabila-utdelningsportfoljen/

Jag ökade i bobyggaren


Idag gick min köporder på 162 kronor igenom och direkt efter det fortsatte aktien ned och handlas nu strax under 161 kronor. Jag tycker bolaget är attraktivt värderat på denna nivån men förväntar mig ingen kursuppgång i närtid. Allt byggrelaterat är iskallt på marknaden nu och därför är det motvind för aktiekurser där generellt sett.  För en tid sedan gjorde jag ett första köp strax under 165 kronor och nu har jag alltså gjort ytterligare ett litet köp. Förmodligen kommer jag köpa mer framöver men det blir små poster då jag inte har för avsikt att vikta JM värst tungt i portföljen. Det är inte riktigt samma verksamhet som NCC men jag räknar dem till ungefär samma sektor och där är just NCC mitt främsta val.

Det är tuffare tider nu för projektbolag som JM men de är störst och starkast av bolagen i sektorn och har klarat sig helskinnade i flera tuffa tider historiskt.

Länk till JM hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

4% ränta på konto hos Akelius Spar

Jag noterade härom dagen att Akelius Spar höjt räntan på sitt fasträntekonto till 4 procent. Det är en förhållandevis hög ränta för ett räntespar. Akelius Spar är en del av fastighetsbolaget Akelius Residential Property som har superstarka finanser, bra kassaflöde och låg belåningsgrad. Kontot täcks ej av bankgaranti därav betoningen av den finansiella ställningen i bolaget. Det går att hitta högre ränta på konton utan bankgaranti men det är i skitbolag med sopiga finanser och klart riskfyllt.

Max 50.000 kronor får man ha insatt hos Akelius Spar och minsta insättning på ett sådant här konto med 4 procent ränta är 10.000 kronor. Kontot och räntan löper på 3 år och de har även ett konto med rörlig ränta på 1,5 procent.

In och läs om det är något för dig. Jag tycker det är en go deal och för egen del skulle det kunna vara en bra diversifiering i min totala sparportfölj som främst består av aktier.

Länk till Akelius Spar: http://www.akeliusspar.se/raenta.asp

Stora midsommarrapporten - Midsommar och börs


Klockan är en bit efter nio på morgonen på midsommardagen och jag har haft en fantastiskt go dag hittills. Bilden på jordgubbarna valde jag för att jag igår på midsommarafton glömde att plocka jordgubbar och insåg det inte förrän när gästerna redan gått hem. Så kan det vara.

Idag har jag gått en go morgonpromenad med hunden medan jag lyssnade på ett avsnitt av Motley Fool money. En pod från sajten fool.com som jag följt i vad som känns som en evighet. Den kan vara lite svårnavigerad och ett sätt att hitta lite goa artiklar är att löpande gå in på Yahoo Finance och knappa in diverse aktier man finner intressanta. De länkar nämligen artiklar om respektive bolag om Motley Fool skrivit något nyligen om dem. Då håller du dig dels uppdaterat på bolagen hos Yahoo Finance där du snabbt ser kursinfo och relevanta nyheter och så får du eventuell länk till Motley Fool artikel.

I podden pratade de om Disneys nya höjda bud om 71 miljarder dollar för Fox och en stark tro om att Disney kommer gå segrande ur budstriden. De pratade om Starbucks och "hånade" dem för deras enorma antal restauranger och att de nu stänger ett större antal. Nja de hånade kanske inte Starbucks men indexet Dow Jones IA däremot det hånade de ordentligt som ett förlegat index på väg mot sin egen undergång. Jag kan förstå dem ty det är ett knepigt index. Det är lite godtyckligt sammansatt och man kan inte riktigt förstå vad och varför utan bara finna sig i att bolagen som ingår de ingår. 30 stycken olika bolag i huvudsak av karaktär "gammalbolag". Länk till podden.

Pension innan 40.
Det här är ett ämne som jag vet att många av er finner intressant. I morse tipsade min fru mig om en artikel hos Expressen om ett par som siktar på just detta. Lite bakgrund hur de gör, klassiska tips som att ta med matlåda till jobbet. En käck artikel tycker jag och de får ett par bonuspoäng för att de inte var allt för kort som sådana här ofta kan vara. Det var lite matlådetips, info om inkomst, sparportfölj mm. Länk till artikeln hos Expressen.

Köprekar och rekar som åtminstone är mindre negativa till H&M.
Jag har noterat några rekar på sistone med en något mer positiv syn på klädbolaget H&M. Intressant att följa tycker jag som är övertygad om att H&M kommer att bli bra någon gång igen. Det kommer att bli bra men från vilken nivå? Ja att de blir bra igen behöver absolut inte betyda att det blir en okej affär för de som behåller och behållit sina aktier genom nedgången. De kanske blir bra igen från en nivå som innebär avsevärt lägre omsättning och sämre tillväxt. Ja, vi får se hur det artar sig. När de väl presterar bra igen kanske de inte motiverar i närheten av historiska aktiekurser.
Oavsett kan man ju hoppas att de här lite mer positiva rekarna får rätt.

Månadsutdelare.
Marcus Hernhag skrev för någon dag sedan på sin blogg om ett nytt innehav. Ett kanadensiskt bolag med månadsutdelning. Jag kastar mig nog inte över den pga dess verksamhet inom flyg men jag skall spana lite mer. Länk till Hernhags blogg.

Mean Reversion.
Innebörden av detta är att jämföra värderingen på börsen med ett gummiband. Drar man ut det strävar det åter igen. Historiskt har det alltid varit så att lägre värderingar i dystra börstider återgått till ett sorts normalläge och ofta vidare upp mot en högre nivå när investerare är på gott humör. Höga värderingar återgår alltid till normalläge precis som låga värderingar gör det. På lång sikt kommer avkastningen från börsen av utdelningar och vinsttillväxt (vilket i sin tur motiverar högre aktiekurs till oförändrad värdering). Stigande värdering är inte en faktor som skapar värde över lång tid och anledningen är det här gummibandet "mean reversion". Värderingar återgår alltid till någon sorts normalläge på lång sikt. Resonemanget gäller för hela börsen som grupp. Sett till enskilda bolag är det trubbigare, ta H&M som exempel de kanske aldrig någonsin kommer förtjäna lika hög värdering som tidigare när de hade makalös tillväxt och förväntad framtida lika hög tillväxt. Tittar man på Axfood som nu har en avsevärt högre värdering än sitt historiska snitt utan att bolaget i sig presterar värst annorlunda. Det är delvis låga ränteläget och jakten på utdelning som drivit upp Axfoods kurs. Här har man anledning att beakta "gummibandet". På lång sikt kommer Axfoods värdering återgå till någon sorts normalläge. Det kan ske genom att kursen sjunker eller att den är oförändrad medan vinsten stiger. En kombination av sjunkande aktiekurs och stigande vinst är också ett sätt det kan ske på. Om detta skulle ske över en natt blir det väldigt dramatiskt medan över en längre tid kan den här återgången ske lite mer odramatiskt. Man bör inte ha allt för höga förväntningar kring totalavkastningen i Axfoodaktien från dessa nivåer runt 170 kronor på några års sikt.

Den stora midsommarrapporten blev inte gigantisk men en del goa bitar fick jag ju med i vart fall. Hoppas ni har det riktigt gött i helgen och att ni likt mig har härligt soligt väder idag på midsommardagen.

Xact Högutdelande byter index

Xact Högutdelande byter index men du behöver inte oroa dig, det är mest en PR-grej och för att kunna attrahera placerare som söker investeringar med hållbarhetsprofil. Xact ägs av Handelsbanken och indexet som fonden följer är ett eget sammansatt index av Handelsbanken. Det kallas att man självindexerar och så gör man för att hålla nere kostnaderna och i detta fallet sy ihop ett specifikt index med en inriktning på låg volatilitet och utdelning.

Nu lägger de till lite hållbarhetsregler. Det vanliga som ser bra ut på papper, inte investera i scudmissiler eller kolgruvor..

Skit samma helt enkelt.

Länk till mitt inlägg om Xact Högutdelande.

Länk till Xacts hemsida med infon jag sammanfattade ovan om indexbytet.

Tänkt på investeringar som byggstenar?


Har du tänkt på olika investeringar som byggstenar? Exempelvis är gratisfonden Avanza Zero en byggsten som täcker upp cirka 57 procent av Stockholmsbörsens totala värde. Om man skulle komplettera den med en byggsten som Svolder eller en småbolagsfond som Didner & Gerge Småbolag så har man några goa byggstenar som passar riktigt bra ihop.
 Kanske vill man sprida riskerna över fler tillgångsslag och finner en passande byggsten i en råvarufond.

En väl sammansatt och fungerande portfölj har noga utvalda byggstenar som passar och kompletterar varandra.

Att ha två liknande indexfonder ger ju egentligen inget mervärde till din portfölj. Själv råkar jag tex ha både Avanza Zero och Xact OMXSB Utd. Två svenska indexfonder man inte vinner värst på att ha båda. Det är okej att ha båda så vida man är medveten om att det inte tillför något nämnvärt till portföljen. Om man tex vill ha 20 procent svensk indexfond i portföljen och får den exponeringen genom 10 procent vardera i två liknande fonder så är det ungefär samma sak som att ha de där 20 procenten i en av det två fonderna.

Däremot att redan ha 20 procent svensk indexfond och tänka att man vill addera något meningsfullt till portföljen så är det sannolikt inte rätt byggsten att skaffa ännu en svensk indexfond för en total viktning om 30 procent. Den rätta byggstenen är snarare kanske en Globalfond eller ett fastighetsbolag om man vill ha exponering i just den sektorn.

Välj dina byggstenar med omsorg och se till helheten. Hur passar de med varandra och hur ser totala portföljen ut? Att ha 5 olika byggstenar bestående av de 5 allra bästa fastighetsbolagen är kanske inte den bästa lösningen.

Nu har du nog tillräckligt med tankar kring byggstenar och din portfölj att fler exempel från min sida är onödigt. Lycka till med dina investeringar.

Mitt senaste aktieköp


Idag köpte jag fler Investor på 360,6 kronor och det resulterade i att jag gjort mitt ordinarie månadsspar två gånger i juni. Ja idag skulle egentligen pengarna gå in på min kredit som ligger strax över min egna gräns om 8 procent. Jag är ju nära gränsen, det är ingen brådska.. Jag kan ju köpa så jag hamnar under igen. Ja, jag övertalade mig själv att lägga pengarna på fler Investor idag.

Jag tycker det är en bra deal att köpa Investor nu med en ganska fin rabatt. Man får mycket för pengarna så att säga. Det justerade substansvärdet är kring 500 kronor och det får man alltså köpa för 360 spänn. Ja, det kallar jag bra deal. Utdelningen på 12 kronor ger en direktavkastning om 3,3 procent och de brukar höja den med en krona per år. Givet en utdelning om 13 kronor per aktie nästa år blir utdelningstillväxten 8,3 procent. Utdelningen är för övrigt tudelad om 8 kronor på våren och 4 kronor i november.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

The Dividend Investor - Rimlig rabatt på Svolder

I min senaste artikel på Tradingportalen skriver jag om Svolder. Värderingen och branschen som väger lite tyngre i portföljen.

http://www.tradingportalen.com/dividend-investor-v-25-rimlig-rabatt-pa-svolder/

Xact Svenska Småbolag


Xact Svenska Småbolag är en börshandlad fond som strävar efter att följa den svenska småbolagsmarknaden. På Xacts hemsida uppger man inget specifikt index fonden följer.  Jag får ofta frågor om den här, vad jag tycker om den varpå det är på sin plats med ett eget inlägg om fonden.

Jag gillar inte Xact Svenska Småbolag och den huvudsakliga anledningen är att den använder syntetisk replikering. Vad betyder det då? Jo det innebär att fonden inte nödvändigtvis äger de olika aktierna/bolagen utan härmar dess avkastning genom att äga diverse finansiella produkter. Skit som du och jag aldrig skulle investera i själva. Det innebär motpartsrisk i utgivarna av de där finansiella instrumenten. En lite löjlig men målande liknelse är så här: Tänk dig att du åker båt som går på grund och sjunker. Vill du ha en riktig flytväst eller vill du ha en inbillad virtuell flytväst?

Varför gör de så här då? En tänkbar förklaring är att de kan hantera större belopp genom att göra så här och på detta viset locka institutionella investerare. Småbolagsaktier har ju inte lika stor omsättning på börsen som storbolagen och om man skulle komma med för stora belopp så sätter man den normala handeln ur spel. Det blir knas både när man skulle köpa och om man skulle sälja.

Xact Svenska Småbolag har en fondförmögenhet på strax under 2 miljarder kronor. Det är ett hanterbart belopp och man skulle gott kunna använda fysisk replikering (alltså att äga aktierna på riktigt) utan att det blir problem. De största innehaven i fonden väger strax under 3 procent och i kronor räknat rör det sig om några tiotals miljoner.

Ja ja, nu har de syntetisk replikering och det investerar jag inte i. Fondavgiften är 0,3 procent och det är ju ganska rimligt sett till vad andra alternativ på svenska marknaden kostar. Fonden lämnar ingen kontant utdelning och det är den "mindre detaljen" som jag inte gillar. Om fonden hade lämnat utdelning och verkligen ägt aktierna via fysisk replikering så hade den här fonden varit klart intressant.

Jag har valt Didner & Gerge Småbolag för att få exponering mot svenska småbolag. Läs mitt inlägg om den fonden.

Länk till Xact Svenska Småbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Stabilisering på bostadsmarknaden


Helena Bornevall makroanalytiker på Handelsbanken pratar om prisutvecklingen på bostadsmarknaden senaste månaden och året. Klippet är bara 1,5 minuter och är både intressant och snabbt att konsumera.

Jag har själv tagit en position i ett bolag högaktuellt för den här marknaden nämligen JM. Aktien har rasat kring 50 procent bara det senaste året och en klart sämre framtid är inprisad nu. Beräknat på avsevärt lägre vinst och att bostadsmarknaden inte kommer gå under den här gången heller finner jag JM köpvärd nu men det är med en lång placeringshoristont. På kort sikt väger marknadens åsikter tungt och är marknaden rejält negativ till en sektor eller bolag så sätter det press på aktiekursen. Det kan alltså ta tid innan JM-aktien får fart igen.

Läs mer: JM nytt innehav i portföljen.

NCC förvandlar 32 lägenheter till 114 st

Illustration: Arkiteter Kjellander Sjöberg 

Till ett ordervärde om 224 miljoner kronor skall NCC förvandla 32 lägenheter till 114 stycken. Det byggs till ett par våningar samt ytterligare ett hus byggs på innergården. Ett effektivt sätt att skapa nya bostäder i attraktivt läge.
Så här skriver NCC:

"Projektet innefattar en total yta om drygt 11 ooo kvadratmeter där befintliga 32 lägenheter nu blir 114 stycken genom ombyggnad av befintligt hus, en tillbyggnad med två våningar samt nybyggnation av ett hus inne på gården. Det nya gårdshuset skall dessutom miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver som ställer höga krav på till exempelvis låg energiförbrukning, god ventilation och bra miljöval.  

Kvarteret Sverre ligger vid Vaksala torg i centrala Uppsala. Med närhet till stadens hela utbud är detta bostads- och lokalläge närmast unikt och även mycket eftertraktat.

– Det här är ett utmanande och roligt projekt som genomförs i partnering som är en samarbetsform som bygger på en nära och öppen dialog mellan alla inblandade parter under hela projektets gång. Det tryggar genomförandeprocessen och leder till en bra och hållbar slutprodukt. Vår samverkan är en mycket viktig faktor för detta komplicerade projekt, säger Niklas Malmfors, affärschef NCC Building."

Projektet startas nu i juni och väntas stå färdigt under 2021.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Bli rik och fri med aktier


Jag har läst boken "Blir rik och fri med aktier" av Marcus Hernhag och Arne Talving. Den var annorlunda än jag förväntat mig i bemärkelsen att en stor del av den handlar om hur man kan skapa sunda vanor och utrymme till ett bra spar. Boken är laddad med privatekonomiska tips om både fällor och goda vanor. Längre fram i boken blir det mer om att spara i aktier och de två författarna lägger fram sina strategier och tankar som skiljer en hel del från varandra. Arne Talving har en mer aktiv strategi och jag tycker det är bra att han påpekar att den kräver mer engagemang och kunskap.

Den här boken är på sitt eget sätt den ultimata boken för unga. Den bjuder på sunda ekonomiska vanor som gör stor skillnad om man tar till sig dem tidigt i livet. Man får också läsa om aktiespar och dess förträfflighet. Författarna lägger fram det på ett tydligt och bra sätt vilken otroligt kraftfull effekt ett långsiktigt aktiespar är för kapitalet. Vissa delar var lite tjatiga med många upprepningar men det är helt okej, de liksom präntar in budskapet. Boken är på 257 sidor och är lättläst.

Här kan du köpa boken:

Direkt hos förlaget. Du får den då signerad av författarna (enligt Hernhags blogg 2018-06-15)
https://sternersforlag.se/produkt/den-enkla-vagen-bli-rik-och-fri-med-aktier/

Adlibris:
https://www.adlibris.com/se/bok/den-enkla-vagen-bli-rik-och-fri-med-aktier-9789198406856

Bokus:
https://www.bokus.com/bok/9789198406856/den-enkla-vagen-bli-rik-och-fri-med-aktier/


Castellum gör de rätta sakerna


Det är inte en tillfällighet att bra bolag är bra. De gör de rätta sakerna och Castellum är ett bra exempel på ett sådant bolag.

Idag skickade Castellum ut ett pressmeddelande om att deras regionkontor i Stockholm certifierats med en byggstandard som även väger in människors välbefinnande. Varför? Ja det är ju rent av sunt förnuft att friska, positiva välmående människor presterar bra. Nedan är några rader från Castellums pressmeddelande:

"Castellum är först i Sverige att certifiera ett kontor enligt The International WELL Building Standard nivå Guld. Den enda internationella byggstandard som väger in människors välbefinnande i arbetslivet och tar hänsyn till de mjuka värden som påverkar hur vi mår på jobbet.

Castellums regionkontor i Stockholm har blivit certifierade enligt WELL - en certifiering som tar sin utgångspunkt i vad som påverkar hälsa och välmående hos människor i en byggnad. Kontoret i Stockholm har utvecklats med extra fokus på att skapa en attraktiv miljö med bland annat ljus- och ljudkomfort och som uppmuntrar och inspirerar till en hälsosam livsstil för de som arbetar där.

Undersökningar visar att personer som arbetar i en lokal eller byggnad certifierad enligt WELL ökar både sin produktivitet och sitt välmående. Det sistnämnda blir allt viktigare med tanke på att olika stressrelaterade sjukdomar ökar.

”Det är ett glädjande besked att Castellum fullföljt den första WELL-certifieringen i Sverige. Att vi gör det på vårt eget kontor har varit en viktig aspekt för att förstå certifieringens positiva effekter hos våra medarbetare”, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

Det finns idag ett ca hundra WELL-certifierade byggnader i världen. Castellum har ytterligare sex pågående projekt där man arbetar mot en WELL-certifiering, och utvärderar nu möjligheten att certifiera alla nya kontorsprojekt enligt WELL."

Jag är sedan flera år stolt ägare i detta fastighetsbolag och imponeras över deras driv att ständigt utvecklas och de blir stadigt bättre. Häftigt att se faktiskt.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Video med Simon Blecher förvaltare Carnegie Sverigefond



Carnegie Sverigefond har presterat helt okej på flera års sikt, inte bäst men okej. De har en sund strategi och en duktig förvaltare i Simon Blecher. Jag gillar fonden och tror att de med sin strategi och duktig förvaltare kommer prestera bra även i framtiden. Kanske bäst men sannolikt inte dåligt. Det är ju svårt det där att på förhand veta vilken fond som skall prestera bäst. Man får försöka bedöma strategin och förvaltaren. En fond med bra historik och dessutom en där man har en bra känsla och förtroende för förvaltaren är rimligt att satsa på i ett långsiktigt spar.

Videos som denna, nyhetsbrev, deltagande i EFN Börslunch är några olika tillfällen där man som sparare kan få mer info och en känsla för fonden och dess förvaltare. Den här videon är drygt 4 minuter lång. Ytterligare en möjlighet att känna lite på förvaltaren Simon Blecher är att lyssna på den intervju han gjorde i Börspodden. Lyssna på det nedan:

Länk till Carnegie Sverigefond hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Video med Viktor Henriksson förvaltare Carnegie Småbolagsfond


Här har ni en kort video med en duktig fondförvaltare. Viktor pratar lite om hur fonden fungerar och varför småbolag är en god ide. Jag tycker han är lite väl ödmjuk när han försiktigt säger att småbolagsfond är ett komplement i en långsiktig portfölj. Visst är det ett bra budskap att sprida risken och inte ha allt i en småbolagsfond men jag tycker inte man skall vara rädd att satsa ordentligt i en småbolagsfond i ett långsiktigt spar. Det skulle gott kunna få utgöra tex 25 procent av portföljen i mitt tycke.

Jag gillar Carnegie Småbolagsfond och tror den är ett utmärkt val i en långsiktig portfölj. Som jag tidigare skrivit om angående att utvärdera fonder så gör jag även en sorts bedömning av fondbolaget och förvaltaren. Carnegie Småbolagsfond har presterat bra historiskt. Carnegie Fonder och Viktor Henriksson verkar arbeta på ett bra sätt med en sund strategi. Jag har stort förtroende för både fondbolaget och Viktor.

Läs mitt inlägg om hur jag utvärderar fonder utöver att titta på historisk avkastning.

Länk till Carnegie Småbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

JM nytt innehav i portföljen


Det är nog få som missat krisen på bostadsrättsmarknaden i Stockholm. Projektbolagen har säckat ihop på börsen och för vissa är det skarpt läge nu. JM är bolaget i sektorn som varit med länge, genom flera andra kriser och de har finansiell styrka. När jag tittade på dem vid något tidigare tillfälle kom jag fram till att vid kursen 165 kronor är det värt att spana närmre på JM och eventuellt göra ett initialt köp.
Idag plingade kurslarmet varpå jag köpte en liten stek i JM för strax under 165 kronor och jag gör det med förväntningar om betydligt lägre vinst innevarande år mot 2017. Det är även med insikt att det kan dröja länge innan liknande vinster presteras som 2017 års 31 kronor per aktie. Aktien har backat brutalt mycket och sämre resultat de närmsta åren är inprisat i aktiekursen nu. Det kommer alltså inte förvåna någon när JM rapporterar sämre siffror jämfört med året innan. Aktien har backat kring 50 procent på ett år och jag tycker man kan räkna hem den på de här nivåerna med prognoser som är ganska "dystra".

Inte riktigt min kärnstrategi att köpa en utbombad aktie men jag lägger inte värst vikt i vart kursen tidigare varit utan jag tittar på vad den står i nu och gissar hur en framtid kan se ut. I detta fallet har jag även en megatrend i ryggen i form av urbanisering samt befolkningstillväxt. I det långa perspektivet verkar det till JM och min fördel.

Utdelningspolicyn ser till en hel konjunkturcykel varpå man inte skall ta förgivet att utdelningen kommer sänkas nästa år. Nu i våras pyntade de 11 kronor och de har förutsättningar att behålla eller höja den nästa vår. I det här caset är jag dock inte så picky om den skulle sänkas, det är ett speciellt case och jag ser till helheten på lång sikt.

Ett första köp som sagt i ett bra bolag i en bransch på dekis. Jag har inga planer på en stor viktning i det här innehavet men om den håller sig här eller backar mer kommer jag nog köpa mer.  Den 13/7 presenterar de rapporten för Q2 och de första 6 månaderna på året, det ser jag fram emot.

Länk till JM hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

The Dividend Investor v.24 - Kostsamt vänta på vändning

I veckans artikel på Tradingportalen skriver jag som surdegar, dåligt presterande aktier och sektorer.

http://www.tradingportalen.com/dividend-investor-v-24-kostsamt-vanta-pa-vandning/

Suverän app för att lyssna på poddar


Jag fick en fråga här på bloggen om en bra app för att lyssna på poddar. Bland annat efterfrågades möjligheten att ladda ned avsnitten så man kan göra det när man har wifi för att inte dra data när man är on the go. Jag vände mig till twitter där jag fick stor och jättebra respons. Utav de som har iPhone var det flera som stämde in i att den inbyggda med namn "Podcast" funkar bra.

För mig och övriga med Android föll väldigt många röster på appen Acast. Jag har testat den det senaste dygnet och den är verkligen toppen. Man kan ladda ned avsnitten på förhand och man kan enkelt prenumerera på sina favoritpoddar och även få en notis när ett nytt avsnitt finns tillgängligt. Jag har lagt till de flesta poddar jag lyssnar på men av någon anledning hittar jag inte podden Wealthtrack som jag lyssnar på. Blir inte klok på vad det är som gör det men hoppas att det är en engångsföreteelse och att alla era favoritpoddar finns där.

Acast heter den alltså och den är precis så bra som folk på twitter sade.
Jag är tacksam för all input jag fått kring detta och hoppas att ni är många som har nytta av det här app-tipset.

Utdelning bestämd i Xact OMXSB Utd


Utdelningen i den börshandlade fonden Xact OMXSB Utd blir i år 15,71 kronor och sista dagen för handel inklusive rätt till utdelning är imorgon tisdag den 12/6. X-datum är alltså 13/6 och då handlas fonden utan rätt till utdelning.  Pay date är den 19/6, då får man in utdelningen på sin depå.
Utdelningsbeloppet 15,71 kronor är bekräftat av Xact Fonder.

Länk till Xact OMXSB Utd hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Intressant snack om Verizon hos Jim Cramer


Idag har jag lyssnat på Jim Cramer från 8/6 där det var väldigt intressant snack om Verizon och gäst var VD för Oath som är ett dotterbolag med framtiden för sig vad det verkar. 5g, media, AR, VR mm.
Verizon är för övrigt på tapeten för oss i Sverige nu i och med att före detta Ericsson direktören Hans Vestberg blir ny VD för bolaget.


Skifta oddsen till din fördel


För några år sedan insåg jag en dag på gymmet att jag tränade där utan ett tydligt mål. Där och då bestämde jag mig för att mitt mål var att kunna träna med de tyngsta hantlarna som fanns i gymmet. Jag använde 50 kilos hantlar och de tyngsta vägde 70 kilo. När jag fokuserade min träning på det målet utvecklades jag snabbt och 60 kilos hantlarna behövde inte vänta länge på mig. När jag på ett pass kunde träna med 65 kilos hantlarna kände jag i mig att nu kan jag ta de största men jag skall köra ett träningspass till med 65:orna. Så blev det nästa pass och i min strävan efter den där sista repetitionen så small något sönder i min axel. Inte ens ett år senare kunde jag träna som vanligt. Jag tog ett avbrott från gymmandet.

Sedan något år tillbaka är jag igång igen och jag har gjort en rad förändringar. Jag har bytt mål och tränar med lättare vikter. Jag har bytt gym som inte ens har så där tunga hantlar =)

Ny strategi och nya förutsättningar och min träning går jättebra. Jag har gjort förändringar och skiftat oddsen till min fördel igen.

Om du kör i diket med din strategi på börsen finns det bara en enda rimlig sak att göra; Att utvärdera och eventuellt anpassa/förändra. Att ge upp är tyvärr inte ovanligt men det är ju helt fel lösning. Oavsett vad man kommer ifrån för strategi så finns det andra att testa. Vi är alla olika och det är individuellt vilken strategi som passar just dig bäst. Känner man hopplöshet och inte alls vill testa annan strategi så finns den passiva vägen i indexfonder. Där är det bara att köpa och fortsätta köpa i vått och torrt.

Ge aldrig upp på börsen. Utvärdera, byt strategi om nödvändigt. Använd åtminstone indexfonder hellre än att lämna börsen helt. Med ett spar på börsen är tiden och oddsen i din favör.

Lägga spelandet på hyllan


För en tid sedan skrev jag om en ny vana i att jag promenerar mer, bla till gymmet. Jag har gjort det en tid nu och är mycket nöjd med det. Visst är det skönt att gå en promenad men dessutom har det medfört att jag lyssnat på en hel del bra poddar. Det har blivit en mycket uppskattad och givande tid de där promenaderna.

Det har delvis fått mig att fundera kring mitt dataspelande. Det är förvisso inte i så stor omfattning längre men det blir lite StarCraft då och då. Charlie Munger har sagt att han tar varje liten möjlighet han får att läsa. Jag har även fått inspiration från annat håll att läsa mer och jag klurar nu på att helt sluta spela och lägga den tiden på något mer givande och utvecklande. Jag har mycket större nytta av att lära mig mer saker från läsandet än att stirra i en datorskärm och döda insekter. Nu gillar jag ju att läsa så det är ju inget nödvändigt ont jag pratar om utan det skulle bli att byta en kul grej mot en annan.

Jag lutar åt att lägga det på hyllan. Lägligt nog har jag beställt en radda böcker som bör komma i veckan. Fundera du också på om du kan minska "dumtiden" för att göra något mer givande som att lyssna på en podd eller läsa.

Tankar från Ratos kapitalmarknadsdag


Måndag 4/6 höll Ratos kapitalmarknadsdag och jag var där och lyssnade till dem. Jag har funderat några dagar över vad som sades och mina intryck från tillställningen.
 Investmentbolaget Ratos var länge ett hyllat bolag med en omåttligt populär VD i Arne Karlsson och en aktie som inte gjorde någon besviken. Men så för många år sedan nu började den där stjärnan långsamt att falna. Bolaget och dess aktie gick sämre och sämre ända fram till nu faktiskt, bolaget presterar kass och aktien kostar som ett par avokados.

Ja Ratos presterar kass det har få missat och det var något som Ratos VD Jonas Wiström visade stor insikt kring. Wiström har varit VD i bolaget i cirka ett halvår efter det att de sparkade den förre VDn. Utöver ett imponerande CV gjorde Wiström ett gott intryck under presentationen. Han framstår som en avsevärt bättre ledare för Ratos än de senaste direktörerna som rattat den skutan.

Några utvalda saker jag tog med mig:

Plantagen: Jag fick lite bättre insyn och förståelse för verksamheten. Jag kan gilla marknaden de verkar på och med Ratos nya strategi att vara en långsiktig ägare kan jag ha förståelse för köpet. Det hade jag svårare med tidigare då bolaget är extremt säsongsbetonat och väderkänsligt. Sett över flera år bör det jämna ut sig dock. Bolagets VD Daniel Juhlin fick jag ingen vidare känsla för och jag undrar om det är rätt ledare för företaget men det får framtiden utvisa.

Hent: Det här bolaget presterar bra och växer stadigt. VD Jan Jahren gjorde en bra presentation och jag tyckte han hade en härlig aura kring sig. Det bara osade rätt gubbe på rätt plats om honom. Han pratade om deras expertis inom byggnader helt i trä, goda relationer och tätt samarbete med Petter Stordalen och hans hotellbolag. Hent har uppvisat en imponerande stadig marginal kring 3-3,5 procent över de senaste 10 åren och det är inte dåligt för att vara i byggbranschen men det finns potential till än högre marginaler.

Ratos: En sak jag verkligen fastnade för var det nya finansiella målet med en skuldsättningsgrad under 2,5 x EBITDA och lite snack kring det. Handelsbanken hade en driftig person i form av Magnus Råman på plats som ställde flera frågor under dagen varav en var just den jag i detta avseende också ville ha mer info kring. Tidsperspektiv på att få ned skuldsättningen till det här nya målet. På detta svarade Wiström att han inte vill ge prognoser men det är absolut kortare tid än 3-4 år.
 Det här svaret var jag mycket nöjd med. Jag hade innan räknat och fått fram att Ratos nu ligger på 3,2x EBITDA men i efterhand har de själva sagt att de ligger på lite drygt 3x så det är vad jag förhåller mig till. I det senaste årets resultat är det en väldigt stor skillnad på EBITDA och redovisad vinst. En hel del pengar har gått till finansiella kostnader, rådgivning, avgifter i samband med köp och sälj av bolag och till och med konkurs av HYDRO. Ratos betalar en hög ränta på sina skulder och skillnaden på en skuldsättning om 2,5x EBITDA och 3x kommer leda till att en hel del pengar som tidigare gick till räntor istället kommer ramla ned på bottenlinjen som redovisad vinst.

Bolagsportföljen totalt sett har presterat svagt länge och de är inte i närheten på rätt köl ännu men det ser nog lite ljusare ut nu. Åtminstone ett bolag kommer ge en kontant utdelning till Ratos i år vilket bidrar till kassaflöde och Ratos finansiella handlingsutrymme. På kort sikt finns det utrymme för Ratos att komma med betydligt bättre resultat än det vi sett de senaste kvartalen. På lång sikt väljer jag att tro på dem, att de kommer få ordning på sin portfölj. De kommer få bolagen att prestera bättre och de kommer avyttra en del och förvärva en del nya.

Efter kapitalmarknadsdagen har jag en positivare syn på Ratos och jag tror nu att det är betydligt närmre än tidigare att de börjar prestera lite gladare rapporter. Medan de fortfarande har lång tid kvar innan de presterar riktigt bra och man kan argumentera för att inte ha brådska att gå in så kan man också hitta anledning att gå in i Ratos nu. Just nu är Ratosaktien nedpressad efter flera år av usel prestanda, värderingen är med rätta låg. För den som gör bedömningen att Ratos kommer bli bra igen och prestera på några års sikt så kan det vara ett bra läge att gå in nu och äga aktien inför det att den börjar prestera. Just nu kostar Ratos b strax över 29 kronor.
Jag tror att Ratos kommer bli bra igen och jag tror som sagt att det är närmre än jag tidigare bedömt. I skrivande stund äger jag inga Ratosaktier.

Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Varför den fonden när "fond X" är bättre?


Titt som tätt får jag frågan varför jag gillar en viss fond när den inte är bäst. Det har rört sig om tex Carnegie Sverigefond och Didner & Gerge Småbolag som jag upprepade gånger uttalat att jag gillar och just de två får jag oftast den här typen av kommentar kring. Nyligen skrev jag ett inlägg om hur jag väljer fonder som på sätt och vis är ett svar på detta men här kommer ett rakt svar på den specifika frågan.

När jag tittar på aktivt förvaltade fonder så är det inte bara historisk avkastning jag tittar på utan det finns mer än så. Jag eftersträvar inte nödvändigtvis den allra bästa avkastningen utan jag vill se god avkastning i kombination med att jag tror på god avkastning även i framtiden. Detta försöker jag bedöma genom att läsa om fonden och fondbolagets strategi och sätt att arbeta. Jag försöker i den mån det går få en uppfattning om förvaltaren och dennes förmåga.
I bilden ovan ser ni Carnegie Sverigefonds prestanda i den gröna grafen. Betydligt bättre än index/Avanza Zero som är den gula grafen, en helt okej avkastning på fem år. I den blåa grafen ser ni Spiltan Aktiefond Stabil som presterat attans bra och är betydligt bättre än Carnegie Sverigefond under den här tidsperioden. Jag gillar Carnegie Sverigefond för den presterar bra och jag gillar sättet de arbetar på, strategin och jag har tro att de kommer prestera bra även i framtiden.

Om 5 år kanske det är en helt annan fond som presterat betydligt bättre än Carnegie Sverigefond. Jag gillar förvisso även Spiltanfonden men det gör ingen skillnad i det här exemplet.

Det här är inte olikt att placera i aktier. Jag jagar inte det som gått allra bäst för stunden utan jag söker en sund placering som kan tänkas fortsätta prestera bra även i framtiden. Därför kan det vara så att det allt som oftast finns fonder som har ännu bättre avkastning på en viss period än just den jag valt. Att ständigt jaga det som avkastat allra mest kan vara en farlig strategi. Det kräver att man byter ofta och det kan leda till att man köper när det redan gått upp och sedan säljer man för att hoppa på nästa heta fond.

En sista sak i detta inlägg är också att man under perioder kan behöva ha tålamod med sin fond. När man gjort ett val att placera i en viss fond på lång sikt. Man tror på förvaltaren och strategin, att de skall avkasta bättre än index på lång sikt. För att lyckas med det så måste de göra något annorlunda än index och då har man även risken att det under enstaka perioder kan gå sämre än index i ett kortsiktigt perspektiv.

Läs mer: Läs mitt inlägg om Didner & Gerge Småbolag.

Dagens aktieaffärer

Idag köpte jag mer i de bägge investmentbolagen Investor och Latour. Det blev en liten slurk som vanligt i den senare men i Investor gjorde jag ett lite större köp än vanligt. Jag fick loss en slant extra och det satt ju fint i portföljen.
Om investmentbolagen är det inte mycket att säga. Det må vara tråkigt, som att titta när färg torkar men det funkar. Investmentbolagen som grupp har presterat bra historiskt och dessa bägge har slagit index över en lång period.
Suveräna investeringar för gemene man. De bjuder på riskspridning som om de vore vanliga fonder men de presterar betydligt bättre avkastning än index över tiden. Jag gillar investmentbolag generellt och de här två är mina favoriter. Smarta och jättebra investeringar.

Läs mer om dem hos Avanza.

Investor (affiliatelänk).
Latour (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

The Dividend Investor - 6,4% direktavkastning och god tillväxt

I veckans artikel på Tradingportalen skriver jag om ett bolag i Brookfield-koncernen men inte vattenkraftbolaget som jag redan äger utan fastighetsdelen som också är den största inom Brookfield Asset Management.

http://www.tradingportalen.com/dividend-investor-v-23-64-direktavkastning-och-god-tillvaxt/

The Investors podcast - Peter Lynch


Härom dagen lyssnade jag på en podcast med en annorlunda twist. Det var The Investors Podcast och ett avsnitt där de läst Peter Lynchs bok One Up On Wall Street. De går igenom det Lynch förmedlar i boken och pratar om exempel och hur han menar osv. Jag tyckte podavsnittet var jättebra och tanken slog mig att det här tror jag är en dundekombo för de som ej läst Peter Lynchs bok ännu. Att först lyssna på podavsnittet och sedan läsa boken.

Podden är på engelska och så även boken om ni vill läsa den.

Peter Lynch är en enastående investerare och hans böcker är väldigt lätta att läsa och ta till sig. Jag rekommenderar varmt att läsa någon av hans böcker (de är lika bra). Förhoppningsvis får du blodad tand efter att ha lyssnat på den här podden

Om ni gillar det här poddavsnittet så har jag goda nyheter. Det finns mängder med avsnitt från den här podden på liknande tema, tex Joel Greenblatt. Det finns strax under 200 avsnitt hittills.

76 procent sparar i fonder


Fondbolagens förening har gjort en stor fondspararundersökning via TNS Sifo Prospera. Dels kommer man fram till att den sparformen gemene man gillar bäst för ett långsiktigt spar är fonder. Man får också fram att 76 procent sparar i fonder. Det är intressant läsning och pressmeddelandet tar bara några minuter att läsa. Länk till det nedan:

http://www.fondbolagen.se/sv/Aktuellt/Pressmeddelanden/?release=DF394EC39DD7BF0B

Min kära baby Kungsleden


Född i slutet på 70-talet så närmar jag mig åldern "farbror" och många kärlekar har jag hunnit med hittills i mitt liv. Den som först blixtrade till i mitt minne var Capona men få utav er minns den så rubriken på det här inlägget fick inrymma min kärlek Kungsleden.

Det är börsbolag jag pratar om och jag har haft flera sådana genom åren som jag gillat starkt. Jag har trott på dem och pratat om dem, skrivit mycket om dem. Flera gånger har min kärlek gått i kras och medan det med åren blivit allt mer sällan så förväntar jag mig inget annat än att det kommer bli mer av den varan framöver. Jag har blivit visare och jag har också lärt mig av mina erfarenheter vilket har lett till att jag kan undvika en del minor.  När jag skriver kärlek är det lite med glimten i ögat för medan jag kan gilla ett bolag starkt så har jag inga problem med att kasta ut mina "babys" ur portföljen om de inte sköter sig osv. Nu skulle man kunna säga att Castellum är min baby och jag gillar det ju så mycket, ett fantastiskt fint bolag. Make no mistake jag kastar den babyn i soptunnan utan att blinka om jag får anledning att göra så.

Allting är inte svart eller vitt och visst har jag tålamod som den långsiktige investeraren jag är. Lite svagare perioder osv kan jag hantera men det är vitt skilda saker att härda ut en kort svag period och att klamra sig fast vid masten i ett skepp fullt av ruttna bananer. Ratos är en tidigare kärlek som jag hade för mycket tålamod med. Där väntade jag och väntade innan jag verkligen tog till mig att det här är dåligt nu och en vändning är långt borta. Nu är det flera år sedan jag sålde mitt innehav i Ratos och både aktien och bolagets prestanda har blivit ännu sämre sedan dess.

Att sälja aktier hör till. Det är inte en strategi att behålla och hoppas på allsmäktigt ingripande. "Jag säljer när kursen är åter i 200 kronor", "jag har så lågt anskaffningsvärde för jag ägt dem länge så jag är fortfarande på plus". Det finns många liknande sådana här resonemang och det är en losers fasoner.  Vad du har för anskaffningsvärde på dina aktier är egalt. Det du skall bry dig om är det nuvarande värdet och hur du bäst kan få det att växa i framtiden. Det bästa sättet är sannolikt inte att behålla aktien/bolaget som presterar uselt utan det är sannolikt bäst att sälja den skiten och investera pengarna i något friskt som presterar bra.

Släpp känslor för bolag och släpp känslor för vad du betalat, om du gör vinst eller förlust. Det är okej att tycka om ett bolag jättemycket men du måste kunna mosa ned det i soptunnan om det inte uppför sig. Att ha känslor kring vad du betalat för en aktie är inte okej, det måste du sluta med omedelbart. Väldigt många felaktiga beslut tas på grund av att man tittar på vad man betalat för en aktie.

Dina pengar är på en resa, en resa som stadigt strävar uppåt. Se till att dina pengar vid var tillfälle är investerade i något som tar dem vidare på sin resa i rätt riktning.

Fastställd utdelning i Xact OMXSB Utd


Den börshandlade indexfonden Xact OMXSB Utd har en utdelningspolicy att betala 3-4 procent av NAV i utdelning årligen. Ej sammankopplat med mottagna utdelningar alltså.
Idag meddelar man att de beslutat att i år dela ut 3,5 procent av NAV per den 11/6.

Just nu är NAV 447,72 kronor och om utdelningen baseras på dagens NAV skulle den alltså bli 15,67 kronor. Till den 11/6 hinner NAV ändra sig lite men sannolikt ingen stor skillnad. Förra året var utdelningen 18,27 kronor. En rejäl sänkning i år alltså men det är så fondens utdelning fungerar.

13/6 är X-datum.
19/6 är Pay-date.

Länk till Xact OMXSB Utd hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Sagax nyemission övertecknad - Info om tilldelning

Sagax nyemission om 656 miljoner kronor tecknades till 654 miljoner kronor via teckningsrätter och kvar är alltså bara 2 miljoner kronor som tas in via de som tecknat utan teckningsrätter.

Du som tecknat utan teckningsrätter behöver alltså inte förvänta dig att få någon nämnvärd tilldelning. Aktier för 2 miljoner kronor är det som skall fördelas den vägen. Jag är själv en av de som hoppades på att få ett gäng utan rätter.

Länk till Sagax D hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...