onsdag, maj 09, 2018

Lendify slutade fungera men nu har jag lagatOkej, jag har varit lite irriterad på Lendify de senaste veckorna. Mina pengar har nämligen inte investerats. Det är i ett kort autoinvestkonto som likviderna bara stått där dag efter dag. Idag rann det över och jag tänkte ett par varv extra och bestämde mig för att testa att skapa ett nytt konto och försöka få pengarna investerade där. Jag har avaktiverat automatisk återinvestering på kontot vilket är en funktion som automatiskt investerar ränta och amorteringar i nya lån. Detta klurade jag på om det kunde vara något som skulle kunna spelat in i min investeringstorka.

Sagt och gjort, jag skapade nytt konto och det dröjde någon timma bara så var investeringarna igång där. Ett par veckor gick och nu vips så blixtrade det till.
Man kan ju luta åt att fundera på om det är något utav en bugg i deras system det här. Medan jag tog ut kassaflödet jag erhöll kring månadsskiftet satte jag alltså samtidigt in pengar som jag ville ha investerat i nya lån men jag antar att Lendify misstog dem för ränta och amortering från befintliga lån och skippade att investera dem.

Att skapa ett nytt konto är gjort på 5 sekunder så det var inga problem och jag siktar på att slå ihop det här nya kontot med ett gammalt inom cirka en månad när det här kan tänkas stå för samma problem eventuellt. Då skapar jag ett nytt konto som jag senare slår ihop det också.

Utöver den här lilla fadäsen som förvisso skapade en del irritation är jag mycket nöjd med mina investeringar hos Lendify. Det är nu ett fint kassaflöde jag får därifrån varje månad.

Om du bestämmer dig för att skaffa ett konto hos Lendify kan du göra det via min länk här och få 500 kronor extra att investera om du investerar minst 10.000 kronor. www.lendify.se/petrusko

Jag har ett samarbete med Lendify som sponsrar det här inlägget.

Info om mitt samarbete med Lendify.

12 kommentarer:

 1. Trevligt med ett P2P-inlägg!

  Har själv haft långa autoinvestkonton på Lendify ett knappt år, men har aldrig varit med om det problem som du beskriver. Att det tar någon dag att få nyinsatta pengar eller ränta och amortering investerat händer hela tiden, men några veckor låter märkligt.

  Hoppas att du slipper skapa nya konton titt som tätt, för när autoinvest fungerar som det ska så är det ju oerhört smidigt. Jag har även provat en annan P2P-plattform (Kameo) som inte har en autoinvestfunktion och lånen är bara i multiplar av 500 kr, och det ger en hel del arbete jämfört med en smidig autoinvest.

  Att ha några olika autoinvestkonton hos Lendify kan också vara bra om man plötsligt vill sälja lånen. Jag antar att det är lättare att snabbt hitta köpare om kontona inte är för stora. Det går ju alltid att slå ihop konton, men att dela konton är nog inte möjligt i nuläget. Men en nackdel med att ha många små konton är att det tar längre tid innan räntan som kommer in på kontona kommer upp i tillräcklig storlek för att autoinvesteras. Mintos, som hanterar P2P-lån i ffa Europa, tillåter att man säljer enskilda lån och de har en enorm mängd lån så efter att jag satt in pengar på mitt autoinvestkonto hos dem så är det alltid investerat på nolltid.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Griphook,
   Tack för din kommentar och input om Mintos. Jag har spanat in Mintos men inte riktigt fastnat för dem. Kan nog vara att det inte är svenskt som avskräcker.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag är också lite försiktig med Mintos. Att skicka pengar till ett bankkonto i Baltikum känns ju onekligen spännande, men det är så man måste göra. Jag öppnade mitt Mintoskont för 5 månader sedan och har bara vågat investera några hundra Euro. Men allt har gått bra och alla misskötta lån har köpts tillbaka av låneföretagen helt automatiskt. Jag får mer än dubbelt så hög ränta jämfört med långa lån på Lendify vilket gör att risk-reward känns helt ok. Nu känner jag mig redo att investera lite mer pengar, så att Mintos och Lendify får bli lika stora i portföljen, med några procent vardera.
   Problemet med hur man meddelar skattekontoret rätt ränteintäkt i SEK under ett helt år kvarstår dock.

   MVH /GI

   Radera
 2. jag har nyligen skapat 2 konton autoinvest 10k vardera, till en början fylldes lånen på rätt snabbt men nu när inte ens hälften är investerat så är det stopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   KAnske har du samma utmaning som jag beskrev ovan. Någon tipsade på twitter om att de haft samma problem och kontaktat kundtjänsten som skakade liv i grejerna.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag har haft samma problem. Men har då klickat i automatisk återinvestering och sparat, för att någon dag senare ändra tillbaka. Då har de tidigare insatta likvidera investerats. Men då riskerar man ju att ränta/amortering som man inte vill återinvestera återinvesteras. Men är det mitt i månaden så är det kanske inga större summor ändå. Frustrerande annars när man ser att det finns lån efter lån som passar in i risk och löptid för autoinvestkontot, men att pengarna ändå aldrig investeras. Jag har väntat i veckor, men så fort jag ändrat inställningen till automatisk återinvestering så har det investerats på bara någon dag. Kanske en slump, vad vet jag...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och tips. Det låter som det också är ett sätt att lösa det på =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Vet du hur det fungerar med andrahandsmarknaden vad avser redovisning när man köper lån for mer än det nominella värdet? Anta att man köper ett konto värt nominellt 10000 kronor för 102%. Alltså betalar man 10200 och får då en kapitalförlust på 200 kronor när alla lån som ingår i kontot är återbetalda (förutsatt att alla lån blir återbetalda och man inte får ytterligare kreditförluster). Dessa 200 borde man kunna dra av i deklarationen, sköter Lendify rapporteringen av detta i årsbeskedet eller måste man ha koll på detta själv. Saken kompliceras ju av varierande löptider på lånen i det köpta kontot - man får ju kreditförluster löpande under åren lånen betalas tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag läste om det där på Lendifys blogg. De skickar kontrolluppgift om det där till skatteverket och om man tex köpt för 102% så realiseras en förlust på det. Minns inte det hela exakt men googla så hittar du det nog annars är LEndify snabba att svara både på twitter och sin kundtjänst.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. I årsbeskedet för 2018 som Lendify skickat ut är fel v.d.g sammanställningen för köp på andrahandsmarknaden och vem vet vad som mer är fel ...

  SvaraRadera
 6. I Lendify's årsbesked 2018 är redovisningen för transaktioner på andrahandsmarknaden väldigt fel. Undrar hur det är med resten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Okej det har jag inte snappat upp. VAd är det som är fel? För övrigt kan ju fel hända även de bästa. Avanza har tex helt fel uppgifter om utländsk källskatt i sin redovisning av dina kostnader om du ägt Xact Högutdelande. Oavsett tippar jag att både Lendify och Avanza lägger rejält krut på att fixa till eventuella fel du upplever.

   Mvh petrusko

   Radera