torsdag, mars 01, 2018

Vem är det egentligen som lånar av Lendify?


Jag har nyligen börjat investera hos Lendify och jag har skrivit några inlägg om det samt twittrat en del. Det är många funderingar och ett uppenbart intresse kring Lendify märker jag. Av vissa frågor att döma noterar jag att det finns en del förutfattade meningar. Hey, jag sällar mig till kören och erkänner att innan jag bestämde mig för att läsa på mer så hade jag en hel del tankar om en sådan här tjänst och vem som använder den. Vad jag baserade dem på? Förutfattade meningar för jag hade inte en aning =)

Som ett led i min investeringsprocess har jag läst på innan jag började investera. Jag har dessutom börjat investera smått för att komma igång, känna lite på det och få en uppfattning av tjänsten och Lendify. Åter till det här med att jag har läst på. Några viktiga funderingar som är bra att ha lite koll och uppfattning kring är:

Vem är det egentligen som lånar av Lendify och hur hittar kunden dit?

Lendify skriver så här om sin genomsnittskund: Har en fast årsinkomst på ca 400.000 kronor, är 44 år gammal och har i övrigt en god och sund ekonomi.

Hur kunderna hittar till Lendify säger också mycket om varför de väljer just dem. Många kunder använder prisjämförelsesajter och Lendify står sig väldigt bra där vilket resulterar i att de konverterar den där prisjämföraren till en kund.

Den här infon var viktig för mig i mitt steg att besluta att investera. Min och uppenbarligen många andras felaktiga uppfattning att det är kreditsvaga låntagare som är kund hos dem, ja det är bara en felaktig uppfattning.
Genomsnittskunden är enligt ovan sedan har de som alla andra långivare kunder av varierande risknivå/kreditklass.

Jag har fått många meddelanden och kommentarer av personer som har den här uppfattningen att det är loserlån, kreditsvaga låntagare. Lendify har ett bra inlägg på sin blogg om det här. Checka in det för mer info om Lendify och dess låntagare. Länk till Lendifys blogg.

Om du bestämmer dig för att börja investera hos Lendify så kan du göra det via min länk här som ger dig 500 kronor extra att investera om du investerar minst 10.000 kronor. www.lendify.se/petrusko

Vill du läsa mina andra inlägg jag skrivit om Lendify så hittar du dem i denna länk.

Jag har ett samarbete med Lendify som sponsrar detta inlägg.

Info om mitt samarbete med Lendify.

38 kommentarer:

 1. " , ja det är bara en felaktig uppfattning."
  Jag säger enbart en sak, återkom efter en konjunkturcykel. När du har underlag att uttala dig i praktiken. Och för övrigt vet vi vad som hände med den tidigare aktören, den som gick i kk och pengarna upp i rök. Det var inte pga den goda betalningsviljan inte. För övrigt är extremt skeptisk till hur Lendify marknadsför sig. Som om de sålde typ äppelmos, fast betydligt lägre nivå. Det luktar så illa, det kan jag säga.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Som jag svarade dig nyligen i en annan kommentar så brukar jag inte svara dig för du skriver bara negativt. Jag önskar dig allt väl och hoppas att du åter finner glädje i livet. Livet blir så mycket roligare med en positiv attityd.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Körde manuell investering spritt på en masssa lån med olika risk på Lendify. Trots att jag satte 100-250 sek i varje och totalt 10000 sek så var det många lån som defaultade. Förtjänsten försvann fort. Jag tror inte att kreditförlustfonden kommer räcka till när det vänder till sämre tider för de som kör autoinvest. Och tror att det blir svårt att komma ur på andrahandsmarknaden. Tycker räntan är alldeles för låg generellt jämfört risken. Kör Savelend och Mintos istället. Bägge nämnda har en mycket mer nedtonad profil samt fin historik, Lendify har väldigt hög svansföring. Vilket känns sådär.

   Med det sagt, lycka till.

   Radera
  3. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Ja det återstår att se hur det går detta. Dels är jag inte orolig för sämre tider eftersom det är sunda låntagare och dessutom har Lendify visat upp statistik hur kreditförluster utvecklade sig igenom finanskrisen. Då gick kreditförlusterna från 1% till 2%. Med tanke på att låntagarna är sunda, mina pengar sprids över många lån och att kreditförlustfonden finns så känner jag mig trygg i att investera och tycker det är en attraktiv placering. Tiden får utvisa hur eller dåligt det här är.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Intressant att du testar detta. Jag har känt intresse för att låna ut pengar till Lendify, som ett litet komplement till börsen, och visst låter allt bra. Men. Det faller på detta att jag inte anser att någon som måste låna där är sund. Det är helt enkelt inte sunt att inte ha bättre buffert eller bättre lånevillkor. Om de kunde skulle de ju ta lån på en vanlig bank till bättre villkor tänker jag mig i alla fall? Eller tjänar de så där oerhört bra och är sunda, men en vanlig bank nekar dem lån? Oavsett så ska jag följa utvecklingen med intresse och önskar lycka till!

   Radera
 2. Nä nu slutar jag följa din blogg. För mycket reklam för dumheter. Har man sund ekonomi lånar man inte pengar av Lendify. Det kan du väl inte ens tro på själv? Vad inkomsten är är irrelevant. Det är vad som är kvar av inkomsten som är intressant och behöver man låna av Lendify så har man inget kvar, alltså inte speciellt sunt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Tråkigt att höra att du inte vill läsa min blogg längre. Om det gör någon skillnad vill jag poängtera att jag skriver om Lendify för att jag tror på det, absolut inte för att de betalar mig. Lätt att säga förstås men jag vågar satsa mitt förtroendekapital på ett samarbete som detta. Jag har skrivit om investeringar i 20 år och lyckats bygga ett förtroende bland många läsare längs resans gång. Nu skriver jag om något jag själv gillar och investerar i. Kanske går mina investeringar bra som jag hoppas på eller kanske blir det dåligt och då kommer jag skriva om det. Då kommer jag skriva om den erfarenheten och lyfta fram det som jag tycker är kass.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vad betalar de dig för ditt säljuppdrag av krediter till kleti och pleti? Det är väl fråga nummer ett, kring oberoendet i det du skriver, helt utan att ifrågasätta Lendify.

   Du skriver att de visat statistik från finanskrisen? Eftersom de startade verksamheten efter krisen, så undrar man ju hur det gick till? För det är ju absolut inte som så att en låneboks data är konsistent med övrigas, absolut inte.
   Mvh

   Radera
  3. Vill bara till alla negativa kommentatorer skriva att jag också sparar lite pengar i Lendify och delar Petruskos intryck. Givetvis blir nästa stora kreditsmäll ett test men jag vågar sätta en bra slant på att den smällen kommer bli mycket värre för de som sitter med exempelvis bankaktier.

   Radera
 3. Tja Petrusko! Jag tycker det är intressant med alternativa placeringsmöjligheter för att sprida risken och kul att du skriver om det men jag själv är inte riktigt övertygad. Troligtvis för jag år för dåligt insatt. Vilket bolag är det som du har dina pengar hos rent juridiskt? Det verkar som att Lendify har flera registrerade bolag och det är ju skönt att veta vilket bolag ens pengar hamnar hos rent juridiskt "om" något skulle hända.

  De har som det ser ut Lendify AB, Lendify Sweden 1 AB, Lendify Sweden 2 AB, Lendify Finance. Det här kan ju säkert ha sina förklaringar men man skulle ju gärna vilja veta orsaken till de olika bolagen, kanske vet du?

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Tack för din kommentar och bra fundering där. Pengarna är hos låntagarna och Lendify är med på ett hörn och sköter det praktiska så betalningar osv rullar in. De har avtal med Lindorff som tar över den skötseln om Lendify skulle hamna på obestånd.

   LEndify 1 och Lendify 2 Sverige är deras obligationer somd e givit ut. En finansiering för dem, mellan dem och långivare till dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. För transperansens skull, nu när det är ett sponsrat inlägg och du hjälper till att sprida en positiv bild av Lendify, så tror jag att det hade höjt förtroendekapitalet om du hade lyft fram att det inte bara är den personen som investerar 10000 i Lendify, utan även du som får 500 kr när detta sker. För så är det väl?

  Med vänliga hälsningar

  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Tack för din kommentar och input. Du har rätt att det är så Lendifys inbjudningslänk funkar. Både den som blir kund och den som länkar får 500 kronor. Det gäller alla. Jag lägger på minnet och skriver med det framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Att tro att folk med god och sund ekonomi lånar av Lendify till +6% ränta är naivt.
  Historisk årsinkomst och brist på betalningsanmärkningar visar bara att personen klarat sig hittils. Att personen tar lån av Lendify talar för att låntagaren befinner sig på ett sluttande plan.
  Jag säger inte att man ska avstå Lendify som investering helt. Däremot tycker jag att man ska betrakta den som mycket hög risk och därmed hålla portföljandelen låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du hört talas om Nordax? Collector? Komplett Bank? Lendify är knappast ensamma om att låna ut pengar till högre ränta än vad man kan få hos en storbank mot säkerheter. Däremot är de ensamma - vad jag vet - om att erbjuda en exponering mot de låntagarna för privatinvesterare. Det är det som är det fina. Eller så kan man låna in till Marginalen eller Santander mot insättningsgaranti. Då får man 1% ränta, alla skattebetalare står ytterst risken och bankernas aktieägare tar hela uppsidan. Man kan sannerligen diskutera vilket system som är rimligast.

   Radera
 6. Nu slutar även jag följa din blogg

  SvaraRadera
 7. Tjena petrusko.
  Tycker du får oförtjänt mycket skit för detta inlägg och ditt sammarbete med lendify.
  Följer din och många andras bloggar sen 1-2 år tillbaka. 10% av mitt kapital ligger hos lendify sen 1 år tillbaka och växer på bra.
  Jag håller med vissa kommentarer här om att den bilden lendify påskiner om sina låntagare ibland kanske är för god, men är inte alltid så fallet med folk som vill använda dina pengar för egen vinnings skull. Gå på en kväll hos Carnegie eller Söderberg och partner så kommer även dom skarva tills du fört över dina pengar.
  Jag har Hagt en hel del kontakt med lendify sedan ett år tillbaka och tycker kanske inte allts stämmer till 100 %, t.ex vad som händer med räntan från utlåningstillfället fram tills första månadsskiftet. Räknat på det och räntan på de första 10-20 dagarna känns förlorade men jag är beredd att ta det med den avkastningen som faktiskt erbjuds. Kreditförlustfonden räcker nog inte långt men så länge man delar upp sina pengar på många små lån så bör pengarna vara säkrade på sikt. Även om krisen kommer så slutar inte alla betala på sina skulder.gör dom det så har vi större saker att oroa sig för än våra lendify konton
  Verkar mest vara en massa bittra kommentarer av olyckliga människor här.
  Du skriver bra petrusko. Tack för en trevlig blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Tack för din kommentar och feedback. Den satt där den skulle. Jag har varit lite nedstämd efter jag publicerade det här inlägget. Ett inlägg jag skrev i välmening. Det har blivit en del spott och spe och så å vara även om det inte är kul. Kul att höra om dina investeringar och att du varit med Lendify en tid. KEep me posted om dem, jag är genuint intresserad.

   Ha en go helg.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Girighet är ingen bra egenskap. Du kan bättre än så Petrusko. Innerst inne gillar du inte Lendify(lika så börspodden gubbar). Att de sponsar dig och du ska tala i deras godo är ingen vinst för dig. Gör det du är bra på Petrusko och det du gillar. Var ärlig mot dig själv. Hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag investerar hos Lendify för att jag tycker det är ett intressant komplement till mina övriga investeringar. Jag skriver om mina investeringar och det jag gillar. Ingen styr det jag skriver. Det känner jag mig trygg i och jag känner mig trygg i det förtroende jag byggt upp hos mina läsare under 20 år.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej Petrusko jag tar bort din blogg från favoriter. Man pratar inte gått om företag som människor lånar pengar ifrån det är aldrig bra och det vet du med men är för pengakåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Okej, med den inställningen finner jag det besynnerligt att du från första början ens läste en blogg om investeringar. Ty banker och att låna pengar är en vital del i hela börs och företagsvärlden.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Jag slutar också följa din blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kjah,
   Okej. Jag kommer fortsätta att skriva om mina investeringar och börs osv så jag finns här om du skulle ångra dig. Lycka till med dina investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko!

  Hur lyckades du få 6% på Lendify? Jag gjorde en manuell investering till enbart grupper som jobbat längre än 2 år och hade bostadsrätt, lånetid max 6 år och då hamnade räntan på ca 3%. Sålde nyligen hela lånet då jag läste att flera drabbats av uteblivna inbetalningar. Föredrar preferenser alla dar i veckan

  Mvh
  Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Jag har investerat i autoinvest lång. Då fördelar LEndify ut kapitalet på väldigt många olika lån så att snittet blir ungefär 6%. 10k fördelas tex på 40st olika låntagare. Det är bara så jag tycker Lendify är ok. Endast så tycker jag risken och förutsättningarna är ok för min del.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Tjena Petrusko!

  Har följt din blogg i många år och det är en av de absolut bästa som finns att tillgå.

  Jag har tidigare läst kommentarer ang ditt samarbete med tex Storytell där jag helt missat varför folk reagerar negativt.

  Här har jag dock full förståelse till dom negativa kommentarer du får. Ovanstående inlägg är ett direkt reklaminlägg, vilket du förvisso även skriver längst upp. Du glömmer dock bort att nämna dina 500 kr du får för varje medlem, lite trist men du hade säkert en anledning att inte skriva det.

  Inlägget skiljer sig en hel del från dina andra inlägg ang investeringar. Det är ju trots allt så att du lånar ut pengar till Lendify som i sin tur lånar ut dom vidare. Min undran är såklart vart analysen av bolaget är? Du brukar vara väldigt noggrann annars?

  Det går även stick i stäv med de kritiska inlägg jag brukar läsa, om tex länsförsäkringars fond? Det verkar inte finnas något dåligt att säga om lendify? eller så utelämnas det helt eftersom det antagligen skulle ge dig färre klick på din länk (dvs mindre pengar).

  Den här affären är antagligen väldigt bra för dig, du skulle antagligen inte investerat om du inte hade fått dina 500 kr per länk. Dessutom är du direkt sponsrad och har därigenom fått en summa till. Med andra ord är dina förutsättningar för att göra transaktioner med Lendify helt annorlunda än dina läsares. Inte särskilt snyggt.

  Jag har arbetat med marknadsföring större delen av mitt liv, driver sedan 5 år tillbaka även ett eget bolag inom marknadsföring. Det känns tråkigt när man ser någon som spenderat 20 år med att bygga upp ett personligt varumärke helt plötsligt tar såna här destruktiva beslut.

  Sist men inte minst vill jag påminna dig om att tänka efter vad du skriver som svar till dina kommentarer. Meningar som "Ett inlägg jag skrev i välmening" rimmar ganska illa med det du faktiskt gör med detta inlägg, du skriver det inte i välmening utan för att du får betalt.

  Hoppas du tar dig tid att tänka över hur du i framtiden driver ditt personliga varumärke vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och feedback. En investering i Lendify är inte samma "analys" som att investera i aktier. Det här är en ränteinvestering där jag bedömer risken i att förlora pengar. Man kan investera på olika sätt hos LEndify varav vissa utav dem skulle jag inte ens ta i med tång. Den här autoinvestering med kreditförlustfond och mina pengar fördelas på 40-50 st låntagare den tycker jag är okej.

   Jag skriver om mina investeringar hos Lendify för att jag investerar där och gillar just den sorts investering som jag har gjort.

   Om andra tycker Lendify är skit får stå för dem.

   Ingen har inflytande över det jag skriver. Jag skriver med egna ord om mina investeringar i Lendify. Jag har inget krav att skriva bra saker, tycker jag något är kass så skriver jag det. Jag tackar nej till väldigt många samarbeten men det här där jag gillar investeringen det är ett samarbete jag gärna gör.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Hallå..

  Du skriver gång på gång att ingen kan påverka vad du skriver, men du skulle aldrig fått samarbetet om du skrev negativa saker om Lendify. Dom sponsrar inte negativa inlägg om sitt företag. Snälla sluta dumförklara dina läsare, du kan bättre än så.
  Det ligger även i ditt egenintresse att skriva positiva saker då du tjänar pengar på att framställa Lendify i så god dager som möjligt. Förstår du inte att allt detta undergräver det du byggt upp med bloggen? Du framstår i ena inlägget som en opartisk och kritisk granskare, nästa inlägg tar du glatt emot pengar från ett företag för att promota det?
  Vad kommer härnäst? Länsförsäkringar erbjuder en summa för att du ska promota deras fonder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag skriver om mina investeringar på min blogg om.. mina investeringar. Om du inte gillar Lendify står det för dig. Jag gillar det och det är naturligt att jag då skriver om det på min blogg om just investeringar.

   Ha en bra dag

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Var nyfiken på att investera lite via lendify. Googlade, landade här, fick mig ett gott skratt, och kommer helt undvika lendify. Samt omöjligt ta denna bloggen på allvar - inlägget är ju direkt facebookreklamkvalite. Kommer dock återbesöka precis som man återvänder till rikatillsammans när man behöver en humörförbättrare :-D

  SvaraRadera
 15. Reagerar en del över kommentarerna här.

  För det första är folk förvånade över att ett sponsrat inlägg är positivt...mmm...och för det andra finns all info som Petrusko skriver om även hos Lendify. Likadant i den andra diskussionen, så slipper folk gissa om vilka som lånar, hur kreditvärdigheten ser ut osv osv. För nu är det bara gissningslekar och åsikter.

  Att nu sluta följa en blogg är ju bara knas! De där 500 kronorna är dessutom tillgängliga för alla, jag som "kund" hos Lendify kan även jag få 500kr...

  Verkar mest vara missförstånd och cement i hjärnan på vissa som inte tål att någon tjänar pengar. Vad gör ni då här?
  Att vara positiv till någon innebär inte att man är köpt..

  Mitt egna Lendify tickar på med 7% än så länge. Försumbara kredtiförluster dessutom.

  /Andreas

  SvaraRadera
 16. Hur stor del av din portfölj är investerat i lån via Lendify?

  SvaraRadera
 17. Frågan var riktad till Petrusko: Hur stor del av din portfölj är investerat i lån via Lendify? Det ger ett bättre signalvärde kring om du verkligen tror på Lendify eller om du bara har en skvätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalle,
   Tack för din kommentar. Jag har kommit upp i motsvarande 1 procent av mitt portföljvärde och siktar på att ha ytterligare lite större vikt i Lendify. Just nu väger det ungefär lika tungt som Latour och EPR Properties i min portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Hej Petrusko.
  Väldigt mycket gnäll här!
  Vad är det med folk?
  Jag har delat upp kapital på tre olika P2P: Lendify, Savelend och Mintos.
  Började först med mindre summa för att testa och lära!
  Men har ökat på en del.
  Har även preffar, och ett par aktier i min portfölj. Men är inte sååå...sugen på att handla stamaktier just nu, då i princip att är högt värderat. Får vänta på bättre läge helt enkelt.

  Och som du skriver, P2P är ju för att diversifiera portföljen, det verkar folk inte förstå!
  Man går INTE all in i Lendify!

  Kör på Petrusko...skit i gnällspikarna!

  SvaraRadera
 19. Vill tilägga att: Av 100 som söker lån hos Lendify..får 90 avslag.
  10% får blancolån då de ÄR kreditvärdiga.
  Det kan tex vara ngn som hill byta kök i villan eller BR..och bostadslånet går inte att öka på.
  De får blancolån hos sin bank...MEN Lendify erbjuder bättre ränta och smidigare hantering.

  Sluta sprid okunskap om det hela. Läs på istället!

  SvaraRadera
 20. Jag har precis startat ett sparande hos Lendify. Det är ett bra komplement och ett roligt sparande. Jag var lite skeptisk först och läste massor och letade efter haken, och ställde en massa frågor till Lendify, men det finns ingen hake. Att pengen delas upp på många lån och att det finns en förlustgarantifond räcker för mig. Tack för en bra blogg och ett gott arbete Petrusko

  SvaraRadera