Försäkra dig mot dåliga investeringar


Det finns fin potential i många investeringar men det finns också en del minor man kan trampa på. Det kan hända något oförutsett i ett bolag, man kan göra ett misstag eller ha fel i sin analys. Att göra misstag hör till och det finns nog ingen som inte har gjort misstag på börsen. Det finns några saker man kan göra för att "försäkra" sig emot dåliga investeringar.

Ett klassiskt och bra råd är att inte ha alla ägg i samma korg. Med det menar man att man skall sprida sina pengar i flera olika investeringar. Detta för att minska risken. Om man tex har 15 olika innehav som väger ungefär lika i portföljen så svider det ju inte lika mycket om ett av dem skulle gå dåligt jämfört med om man bara hade 5 innehav.

Ytterligare ett sätt att minska risken att trampa på en mina är att ha innehav som i sig är en riskspridning. Jag tänker på investmentbolag och fonder. De innehåller ju i sin tur flera olika aktier och ger på det viset en riskspridning. Detta kan vara en mycket bra komponent i en långsiktig portfölj för både erfarna och nya börssparare. Själv låter jag investmentbolag och fonder väga en ganska god del i min portfölj.

17 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har en fråga till dig. Något som jag länge funderat över är hur man ”räknar” investmentbolag. När man ex säger att man bör ha 15 olika aktier, räknar ni då ex investor som en aktie?
    En annan fråga är hur noga man behöver vara i analysen med investmentbolag. Man ska ju veta vad man köper men behöver man tex hålla kolla på alla investmentbolagets underliggande aktier? Skukle ta hur lång tid som helst att tex gå igenom alla de underliggande aktiernas årsrapporter. Hur gör du? Hur skukle du rekomendera att man gjorde? ”Räcker” det med att tro på investmentbolaget?

    Generellt sätt tycker jag att det här med analys och att hitta aktier är jättesvårt. Är en liten ung nybörjartjej som fått upp ögonen för detta men svårigheten i det skrämmer bort mig. Har läst en hel del böcker och kolla på massa videor och poddar men tycker ändå det är svårt. Speciellt när alla pratar om nedgång nu också. Skulle du vilja skriva mer om analys? Och ibland läser man ex att man ska kolla efter ”bra” bolag med ”fina” kassaflöden. Jag har ingen anning om vad som är ett bra bolag och vad somkännetecknar ett bra kassaflöde. Jag skulle ex tycka att 1 miljon är offantligt mycket pengar men förstår ämdå att för ett stort bolag är det en fjärt i rymden. Men skulle vara bra att få lite siffror att ha som riktlinje och kunna relatera till när det kommer till nyckeltal (kassaflöde, EBIT, soliditet osv osv osv’ för i början har jag ju ingen aning. Samma nör det man pratat om att bokaget ska ha vinsttillväxt. Vilket mått är det? ROE? Räntabilitet? EBIT? Och vad ör det för skillnad? Marginaler?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym,
      tack för din kommentar. När det gäller investmentbolag så tycker jag att om man håller sig till de stora som tex Investor och Industrivärden så är de att likna vid en investering i en indexfond i den bemärkelsen att de ger en bred riskspridning. Ju mer man läser på desto bättre naturligtvis men för en investering i en indexfond eller ett stort investmentbolag så klarar man sig nog okej med analysen att man tror på börsen på lång sikt och har en sparhorisont längre än 5 år.

      Beträffande olika nyckeltal och förklaringar så kan jag rekommendera några böcker där man som nybörjare får bra och lättsmält info. Marcus HErnhag har skrivit 3 böcker och Anders HAskel har en bra bok.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej! Har redan läst de böckerna, och en del andra men kan fortfarande inte tillräckligt. Sedan skulle jag som sagt gärna se lite referenstal så att man har något att relatera till. Men det ville du inte svar på? Samma med vinsttillväxt som jag frågade om. Och marginaler. Vad innebär det? Vilka tal menar man då? Osv

      Radera
    3. Ett enkelt förslag från en enkel hantverkare är att du börjar med att lägga upp ett månadssparande i några enkla indexfonder, själv har jag avanza zero, spiltan investmentbolag och didner&gerge småbolag som månadssparande, sen har jag sålt en en del och köpt 100 investor eller kinnevik typ, mest för att det är lite kul att få se utdelningarna växa, inte helt säkert att det har gett mer men det är lite kul att se utdelningarna växa år från år med,, 😉

      Framför allt ska det vara enkelt och lätt att följa, jobba, lägg undan överskottet innan det försvinner och låt Sveriges dokumenterat kvalificerade finansfamiljer sköta förvaltningen och sov gott, hur svårt kan det va? 😉
      Och det gör ju också att du kan ägna tiden åt att hitta ett jobb som du trivs med istället för att våndas över dina investeringar eller spekulationer och hur dom utvecklas för stunden......

      Själv lyfter jag 30,000:- i månaden som betalar mina räkningar och sparande och vissa excesser i mat och dryck och du/ni kan ju fundera över vilket kapital som behöver vara placerat till låg risk för att generera den degen med ett visst avdrag för förluster som alla vi som inte är på Twitter råkar ut för...... 😉

      Mvh snickar'n

      Radera
    4. Bra förslag men köpte mina första aktier i början av detta år. I slutet av sommaren förra året köpte jag några fonder (bland annat spiltan och avanza zero men den avkastar dåligt så den har jag släppt och även spiltan eftersom kah istället redan har investmentbolgane. Dumt att äga dem dubbelt samt betala förvaltningsavgift). Men tack för tipsen. Det jag undrar är som sagt frågorna som jag skrev. :)

      Radera
    5. Hej igen,
      Japp jag förstod din undran och svaret finns i de böckerna jag tipsade om. När du lärt dig vad de innebär är det sedan en lång tid av att studera olika bolag och branscher som gäller. Det varierar vida vilka siffror som är bra i olika branscher och bolag.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Vad tror du om att spara i Didner & Gerge Aktiefond som komplement till investmentbolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Adam,
      Historiskt har den fonden från D&G presterat bra och jag tycker det är en bra fond. Ingen tokig plan alls.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej Petrusko,

    tack igen för en interssant läsning på din bin blogg. Det har nu gått någon tid sedan du skrev at du skulle visa fördelningen i din portfölj.
    JAg är väldigt nyfiken på detta i.o.m. att jag i in portfölj har en del aktier (och fonder) som du själv, t.ex. Realty Income och EPR.
    Tack på förhand / mvh & GLAD PÅSK / Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Martin,
      Tack för din kommentar och tålamod :) jag har planerat skriva det inlägget i helgen. Glad påsk

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tjena petrusko!

    Överensstämmer med ditt inlägg.
    Mitt misstag jag gjort när jag valde att börja bygga en utdelningsportfölj förra året, är att jag valde för många mindre bolag.
    Kursmässigt har dem gått uselt på sistone.
    Dem yieldar 4-5%. Men till ingen nytta känns det ju som.
    Hur hade du gjort? Inte köpt dem så klart. Hehe.
    Ökat mer? Eller vikta upp de stora bolagen mer?

    Nu ska jag köra mest på investment framöver.
    Det var ju genom dem aktiestinsen blev mångmiljonär.

    Till nybörjartjejen, bry dig inte för mycket vad de har för innehav i investment portföljen.
    Går börsen upp ( och det gör den ju de flesta år) går också dem flesta bolagen upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Dock blir jag orolig nu när alla pratar om att börsen ska gå ner, känns som att man bara väntar på krqschen. Och jag köpte mina första aktier i början av detta år så lär ju i så fall ha köpt på topppen. Kanske borde stoppa de få slantar jag har i madrassen igen..

      Radera
  5. Glad Påsk, Petrusko.
    För egen del förgylls påskhelgen med att det trillar in dividender på kontot från en bank-aktie jag har i portföljen. Och att handla påskmaten på Willys känns nu mer trevligt då man på sätt och vis ger pengar åt sig själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tony,
      Tack för din kommentar. Härlig känsla det där när det trillar in utdelningar. Glad påsk

      Mvh petrusko

      Radera
  6. ja -och pengar från Castellum har trillat in också. Trevligt.

    SvaraRadera
  7. Hej Petrusko! Du inspirerar mig mycket. Började för ett år sedan men tjänar än så länge bara hyfsat, sedan ska pengarna räcka till barnen som är små. Jag undrar vad du tycker om min fördelning, jag bokför utdelningar och har nyligen viktat om lite jämnare och målet är buy-and-hold i stabila utdelare. Investor, Latour, fortum, Astra z, alm eq pref, Akelius pref, autoliv, hemfosa, Swedbank, klövern pre f, realty income, atlas c, samt xact högutd. Får bara ca 6000kr/år ännu i utdeln men iaf ofta. Tips och råd framåt? Tacksam mvh Andreas

    SvaraRadera
  8. Ursäkta, var kanske för bred fråga att svara på. Ville bara säga att du är en förebild och 1. Har du tips när det känns som att det bara blir småslantar i byggandet av utdelningmaskin? 2. Vad tycker du om min portfölj ? 3. Tips på vägen framåt givet min portfölj och strategi? Själv är jag inne på att fylla på befintliga så mkt det går och öka preffar särskilt. Samt se över sätt att få in mer pengar. Hoppas på svar. Trevlig påsk du är grym Petrusko! Mvh Andreas

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...