söndag, februari 25, 2018

Börsveckan som gått v8 2018


Vecka 8 är i böckerna och bjöd på en uppgång på börsen. OMXS30 gick upp 1,3 procent under veckan. För de flesta var det löning i veckan och för mig som huvudsakligen lever på mina utdelningar innebär det att föra över pengar från depån till ett vanligt lönekonto så jag kan betala räkningar. Egentligen hade jag redan tidigare i månaden köpt aktier för mitt månadsspar men nu ansåg jag att jag hade en liten slant över och köpte lite fler Latour i veckan. Detta gjorde jag i samband med "löning" och en annan riktigt cool grej som hände då var att EFN gjorde sin premiärsändning av #Uppesittarkväll. Ett trevligt socialt fenomen som Nicklas "Investeraren" drivit en längre tid. Det snackas börs och tankar kring vad man skall investera lönen i när den dimper in på kontot. Det kommer sändas månadsvis inför varje löning så håll utkik igen i slutet av mars.
 Medan #Uppesittarkväll var stort för oss börsintresserade här i Sverige så hände en megastor sak i veckan som berör börsnördar världen över: Warren Buffetts Berkshire Hathaway publicerade sitt årliga brev till aktieägarna. Länk till brevet: http://www.berkshirehathaway.com/letters/2017ltr.pdf
Jag har läst det och det är så intressant och laddat med anekdoter, citat osv som man kan hoppas på.
Vilken fantastisk tid att vara börsnörd. Vi har en Warren Buffett gammal och laddad med erfarenhet och visdom som han sprider via sitt årliga brev, sin fantastiska årsstämma, intervjuer osv. Det är en ära att få ta del av allt det goa han delar med sig av.

I veckan har jag varit iväg på en grej och missat att hänga med på börsen i några dagar men också halkat efter att svara på kommentarer både på bloggen och på twitter. På bloggen har jag försökt komma ikapp svarandet medan jag på twitter släppt det, där går det så himla fort. En stor sak som hände mig i veckan är att jag börjat investera hos Lendify. Det är ju något helt annat än börsen men inte olikt mina investeringar och intresse i fixed income. Jag gillar att ha många olika pengaströmmar, gärna oberoende av varandra. I det perspektivet är Lendify väldigt intressant. Länk till mitt första inlägg om min investering hos Lendify.

Bloggar/Artiklar jag läst i veckan:

Inflationen var lägre än väntat i januari och E55.se hade en kort och bra artikel om det. Länk till artikeln.

Superförvaltaren Mikael Syding har ett samarbete med Lendify och har skrivit om det på deras blogg. Jag läser med intresse om hans tankar osv kring investeringen. Länk till inlägget.

Lundaluppen kommenterade Balders rapport samt skrev några rader om sina senaste aktieaffärer. Balder är ett mäkta fint bolag vars preff var ett av mina största innehav fram till den löstes in i höstas. Länk till Lundaluppens inlägg.

SVT hade en glädjande artikel om att aktiespar ökar bland unga, framförallt bland unga kvinnor. Länk till inlägget.

Elin som precis startat Youtubekanalen Sparkjolen pratar pedagogiskt om att investera i enskilda aktier vs fonder. Länk till videon.

Hoppas ni gillar min sammanfattning av min börsvecka, jag är själv ganska nöjd med innehållet jag fick till här =)
God avkastning på er!

4 kommentarer:

 1. Hej petrusko
  Vad tror du om bmw pref?
  Har du kollat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   BMWs preferensaktie är inte som de preffar vi är vana vid noterade här i Sverige. Den fungerar ungefär likadant som stamaktien och frågan bör således vara vad jag tror om BMW.

   Jag investerar inte i biltillverkare ty det är ingen stabil verksamhet som stadigt växer vinster utan de går från att vara konkursmässiga till att vara halleluja. Just nu ser värderingar låga ut i biltillverkarna för att de är i de bästa av tider. Likt alltid kommer tider av konkurser och genomusla resultat åter och därför är värderingen förrädisk när den som nu ser så där billig ut.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag förstår inte alls din kommentar om Lendify: "Jag gillar att ha många olika pengaströmmar, gärna oberoende av varandra."
  Det är ju precis tvärtom! Dvs den dag börsen faller och vi går in i något sämre konjunktur, då kommer dina pengar på Lendify raderas ut av betalningsinställningar, som kommer att komma i flock. Det bedrägliga är att det kommer se bra ut, fram tills denna dag.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Investeraren,
   Tack för din kommentar. Jag förstår sällan dina kommentarer ty va man än skriver om så har du en extremt negativ kommentar. Ingenting är bra allt är dåligt. Därför brukar jag inte svara på dina kommentarer då de är obegripligt negativa.

   I finanskrisen var kreditförlusterna för liknande bolag som Lendify 2 procent jämfört med nuvarande cirka 1 procent. Infon finns där att läsa hos Lendify men jag antar att du inte är intresserad utan bara vill vräka ur dig negativt som vanligt. In och läs med dig om du verkligen är intresserad. Försök gaska upp dig, världen blir så mycket trevligare med en positivt attityd.

   Mvh petrusko

   Radera