Mitt bloggår 2017


Jag har skrivit ett inlägg med några rader om mitt börsår och här kommer lite kort om själva bloggandet 2017.

Det har som vanligt varit ett väldigt givande och kul år att blogga. Medan ni stadigt blir allt fler som läser mina inlägg får jag samtidigt allt mer feedback på det jag gör. Jag är helt överväldigad av all den fantastiska feedback jag fått. Senast idag fick jag ett mail från en läsare som tackade för att jag informerat om och peppat kring ekonomi. Hen hade sparat stora belopp på att syna sin bank och pressa ned diverse avgifter. Bland annat.
Det här gör mig så glad, att jag får inspirera och att jag kan informera kring privatekonomi och sparande. Jag tycker det är fantastiskt kul att göra detta och feedbacken jag får plus vetskapen att folk sparar pengar är en drivkraft.

Tack för att jag får inspirera och tack för att ni läser min blogg.

Jag har också fått en del kritik kring reklam på bloggen och jag har gjort lite ändringar varpå kritiken tonats ned drastiskt. 2018 kommer ge mindre intäkter på bloggen men utan en bra bloggupplevelse blir det inga intäkter alls. Jag börjar själv tycka att jag har väldigt många sidvisningar nu, cirka 700.000 stycken per månad och ökande.

Väldigt många av er kommenterar på mina inlägg och den senaste tiden har flera skrivit att ni läst i flera år men först nu börjat kommentera. Till er vill jag säga: Jättekul att ni kommenterar och deltar i dialogen. Ni som ännu inte är igång och kommenterar kan jag bara peppa och vurma för en aktiv dialog i kommentarsfältet. Ibland är jag seg att svara men ofta kommer svaret snabbt och många andra läsare är snabba och fyller på med info och svar. Ett fantastiskt forum, tack för att ni kommenterar.

Alla utvecklas vi och så gör även jag. Nu mera har jag tex ett stort intresse för vanliga fonder vilket var näst intill ointressant för bara något år sedan. Detta har medfört att jag skrivit en del om fonder det senaste året och något som man tänker skall vara så enkelt har visat sig vara lite svårt och lurigt ibland. Det är dolda avgifter, svårt att jämföra, ett äpple är inte alltid ett äpple (!?wtf). Jag kommer fortsätta att syna fonder och hitta intressanta investeringar.
 En annan förändring på bloggen är att jag ibland skriver nyhetsliknande inlägg, tex rapporterar om H&Ms satsning på märkeskläder. Flera är ni som pratat om hur viktig min blogg är som infokälla för er varpå jag tänkt i dessa banor. Feedbacken på denna typ av inlägg har varit övervägande positiv och en trevlig följdeffekt är att de öppnar upp för fler intressanta dialoger i kommentarsfältet.

Jag föredrar att hålla mig kort och medan jag skulle kunna skriva massvis mer på ämnet väljer jag att sätta punkt här. Ett snabbläst inlägg som jag uppfattat att många uppskattar, kommentera gärna kring det nedan.

Följ mig gärna på Facebook. https://www.facebook.com/therealpetrusko/

34 kommentarer:

  1. Grattis till fantastiska siffror, över 10 gånger fler sidvisningar än vad jag har på min blogg!

    Vilka källor genererar mest trafik för dig?

    Jag tycker även att du är inne på rätt spår nu med "lagom" mycket reklam, bra jobbat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Tack för din kommentar och feedback. Google, Twitter och Facebook är de stora trafikkällorna.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tack för en grym blogg. Har lärt mig extremt mycket det här året av dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och kul att höra att jag kan vara till nytta =)

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag har en fråga: jag kommer ärva 1 miljon(av en tråkig anledning tyvärr). Jag är 25 år.

    Hur hade du investerat pengarna?

    Jag är inte i behov av pengarna direkt och har väldigt låg hyra för min lägenhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Beklagar arvet.

      Om jag skulle vara vara i den situation du beskriver skulle jag steg 1 sätta in allting på ett vanligt bankkonto med statlig bankgaranti och så bra ränta som möjligt. SBAB erbjuder kring 0,6%. Om pengarna kanske skall användas inom 5 år hade jag låtit dem vara kvar på bankkontot.

      Om pengarna inte skall användas inom 5 år hade jag stegvis köpt billiga indexfonder för dem. Sprida köpen jämnt över tex 24 månader.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. 5 ggr mer sidvisningar än jag hade senaste månaden, imponerande. Jag är själv oftare här nu än för ett år sedan utan att kunna sätta fingret på vad som ändrats. Lycka till 2018!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Luppen,
      Tack för att du kommenterar och läser på min blogg. Jag tar det som att jag gör något lite bättre nu än tidigare =)
      God avkastning på dig.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Grattis till fina siffror. Även jag är en återvändare till bloggen, läste mycket förr, sen mindre men nu är jag tillbaka!
    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ekonomitankar,
      Tack för din kommentar och jättekul att du är tillbaka =)

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Du är en grym källa till inspiration Petrusko och jag älskar det du gör. Fortsätt med det så hörs vi under året!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej KTM,
      Tack för din kommentar och härlig feedback. God avkastning på dig.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Vad kommer Petrusko från? :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      Tack för din kommentar. Det finns en töntig story bakom det. Kanske den ser dagens ljus någon gång.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Imponerande siffror Petrusko. Riktigt imponerande!

    Vi har en bit upp till dina nivåer och det är inspirerande att se hur du lyckats. Keep up.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aktiepappa,
      Tack för din kommentar. Jag gillar det ni skriver.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Imponerande, bra jobbat, har själv inte i närheten av de siffrorna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gustav,
      Tack för din kommentar, jättekul att du kommenterar på min blogg. Jag gillar det du skriver även om det ofta är för exotiskt för min strategi är det intressant läsning.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej Petrusko!

    Jag är en av de du inspirerat att börja investera och närmare bestämt bygga en långsiktig utdelningsportfölj. Jag har läst din blogg passivt i ett drygt år nu, och kände att idag var ett passande tillfälle att för första gången lämna en kommentar. Jag är nämligen på toppenhumör efter att ha skrivit årsrapport för mitt första år som investerare.

    Jag läste Tobias Schildfats bok för ca ett år sedan, bestämde mig för att börja investera, hittade din blogg och kände direkt att utdelningsinvestering skulle passa mig som handsken. 2016 och tidigare var min sparkvot 0 %. 2017 landade den på 48 % och då räknar jag endast inkomster i form av lön samt sparande i form av amortering på bolån och överföringar till aktieportföljen. Med hjälp av lite startkapital mina föräldrar sparat åt mig har jag på ett år gått från obefintliga investeringar till en utdelningsportfölj värd ca 450 000 SEK. I denna finns ca hälften av dina innehav, men då jag är väldigt långsiktig skippar jag exempelvis preffar och fokuserar mer på utdelningstillväxt. Har 3,3 % DA i portföljen och 2017 var den organiska utdelningstillväxten 14 %.

    Jag är 28 år, har sambo och två barn och bor i villa med ca 70 % belåning. Förutom träningsintresset vi delar har jag nu hittat något jag verkligen brinner för: privatekonomi, investeringar och börsen. Jag fattar inte hur jag kunnat leva 10 år som vuxen utan detta!

    Ber om ursäkt för det långa inlägget, men jag vill få dig att förstå hur du (och andra bloggare) förändrar människors liv till det bättre. Jag älskar det som hänt med mig sedan jag fann din blogg och läser denna varje dag, utan undantag. Jag ser nu otroligt ljust på min framtid ur ett ekonomiskt perspektiv.

    STORT TACK för det arbete du lägger ned och för att du påverkar, både genom att informera och utbilda, men kanske framförallt för att du är en följeslagare och vän för oss som inte har någon i vår närhet att prata investeringar med!

    Jag önskar dig, och alla andra, ett spännande och framgångsrikt börsår 2018!

    Mvh Andreas Olsson

    SvaraRadera
  11. Hej Petrusko!

    Jag är en av de du inspirerat att börja investera och närmare bestämt bygga en långsiktig utdelningsportfölj. Jag har läst din blogg passivt i ett drygt år nu, och kände att idag var ett passande tillfälle att för första gången lämna en kommentar. Jag är nämligen på toppenhumör efter att ha skrivit årsrapport för mitt första år som investerare.

    Jag läste Tobias Schildfats bok för ca ett år sedan, bestämde mig för att börja investera, hittade din blogg och kände direkt att utdelningsinvestering skulle passa mig som handsken. 2016 och tidigare var min sparkvot 0 %. 2017 landade den på 48 % och då räknar jag endast inkomster i form av lön samt sparande i form av amortering på bolån och överföringar till aktieportföljen. Med hjälp av lite startkapital mina föräldrar sparat åt mig har jag på ett år gått från obefintliga investeringar till en utdelningsportfölj värd ca 450 000 SEK. Detta är mycket din förtjänst! I portföljen finns ca hälften av dina innehav, men då jag är väldigt långsiktig skippar jag exempelvis preffar och fokuserar mer på utdelningstillväxt. Har 3,3 % DA i portföljen och 2017 var den organiska utdelningstillväxten 14 %.

    Jag är 28 år, har sambo och två barn och bor i villa med ca 70 % belåning. Förutom träningsintresset vi delar har jag nu hittat något jag verkligen brinner för: privatekonomi, investeringar och börsen. Jag fattar inte hur jag kunnat leva 10 år som vuxen utan detta!

    Ber om ursäkt för det långa inlägget, men jag vill få dig att förstå hur du (och andra bloggare) förändrar människors liv till det bättre. Jag älskar det som hänt med mig sedan jag fann din blogg och läser denna varje dag, utan undantag. Jag ser nu otroligt ljust på min framtid ur ett ekonomiskt perspektiv.

    STORT TACK för det arbete du lägger ned och för att du påverkar, både genom att informera och utbilda, men kanske framförallt för att du är en följeslagare och vän för oss som inte har någon i vår närhet att prata investeringar med!

    Jag önskar dig, och alla andra, ett spännande och framgångsrikt börsår 2018!

    Mvh Andreas Olsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Andreas,
      Stort tack för din kommentar och fantastisk feedback. Det är ett nöje att läsa om din story och bra där att du skippar preffar ty de är ett otyg egentligen om man är långsiktig. Med 14% organisk utdelningstillväxt tickar utdelningarna snabbt på med åren. BRa gjort!

      God avkastning på dig!

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Tack för ditt bloggande Petrusko. Det har varit en stor inspiration i mitt eget sparande. Nu lagom till att jag firar jämnt så bröt jag igenom ett uppsatt och viktigt delmål i mitt sparande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tony,
      Tack för din kommentar. Kul att du tagit ett nytt mål och grattis till jämna firandet =)
      Det glädjer mig att jag kan inspirera.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Imponerande siffror, men välförtjänt! Fortsätt som du gör1

    Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frihetsmaskinen.
      Tack för din kommentar och feedback. God avkastning på dig.

      Mvh petrusko

      Radera
  14. Känner mig träffad om att vara en av de där som läst din blogg i flera år men sällan kommenterar, får väl bli en bättring framöver... Jag tycker att ditt granskande av fonder fyller ett stort syfte (även om jag själv föredrar direktägande i aktier). Du är lite av nutidens Sverker Olofsson, ni vet han med soptunnan i samhällsprogrammet Plus på SVT under 90 och 00-talet. Underbart när du synar fondindustrin ! Gillar även i övrigt ditt varierande innehåll om ekonomi och OT på din blogg. Bra jobbat !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Indians1a,
      Tack för din kommentar och jättekul att du kommenterar. Jag känner igen ditt nick, kanske från tidigare kommentarer på bloggen eller kanske från DIs Börssnack?

      Haha Sverker, ja jag kastade ju en fond i soptunnan så.. =)

      Mvh petrusko

      Radera
  15. Hej Petrusko,

    Vill börja med att tacka för en bra och alltid läsvärd blogg!

    Har du ditt sparande i KF via Avanza? Om JA, varför? Jag börjar själv fundera på att byta från Avanzas KF till Nordea Investor. Som jag har förstått det så får man tillbaka källskatten till 100% redan efter 6 veckor istället för att vänta i 2-3 år som på Avanza...

    ...missar jag något?

    Mvh Nic

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nic,
      Yes, jag gör mina nya aktieköp hos Avanza sedan flera år tillbaka. Deras sajt och erbjudande, helheten är överlägsen alternativen. Jag har hört att Nordea fixar skatten i retur redan efter veckor men jag föredrar ändå Avanza då helheten som sagt är så mycket bättre.

      Mvh petrusko

      Radera
  16. Du har lyckats skapa ett otroligt bra och lättbegripligt format och jag läser dagligen dina inlägg. Du är en stor inspiration! Keep up the good work!!

    /Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Micke,
      Tack för din kommentar och trevlig feedback. Det värmer att du uppmärksammar just det där lättbegripligt då det är något jag aktivt tänker på. Jag vill skriva och nå ut till gemene man, vanliga småsparare.

      Mvh petrusko

      Radera
  17. Tack för en mycket bra och lättfattlig blogg samt Twitter. Du och några av dina bloggkamrater har lärt mig att ta hand om min metallarbetarlön på ett bättre sätt. Mitt mål är att kunna vistas några månader om året på varmare breddgrader när jag blir pensionär om bortåt 15 år.

    /Lars

    SvaraRadera
  18. Ja, välskrivna inlägg är toppen, kort och koncist.
    Tack för att du håller oss andra informerade :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och feedback.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...