Avanza släpper stor bomb. Tar bort tusentals fonder ur sortimentet

Idag släppte Avanza en stor bomb. De tar bort en mycket stor del av alla börshandlade fonder ur sortimentet. Anledningen är de nya Mifid2-reglerna som ställer krav på Avanza att redovisa i detalj avgifter osv samt att det ligger på Avanza att säkerställa att köparen är rätt målgrupp för den specifika produkten.

Det här ligger dock inte på Avanza utan de nya reglerna gäller alla aktörer i EU. Samma regler för alla aktörer alltså. Förhoppningsvis hittar de lösningar för detta och nu är det bara vänta och se som gäller. Nordnet kommer bli överösta av kundfrågor efter detta så det lär inte dröja länge innan de meddelar hur de agerar i denna fråga. Det är ETF:er utgivna utanför EU som berörs och alltså alla amerikanska ETF:er som kommer försvinna.

Efter årsskiftet går det inte längre att köpa dessa ETF:er hos Avanza. De ETF:er du redan äger kan du behålla. Du kommer efter årsskiftet inte kunna öka i dem utan bara kunna sälja om du vill.

Länk till Avanzas sida för ETF:er med FAQ.

Hur använder du ETF:er? Vilka favoriter har du? Vad kommer du sakna som inte längre kommer vara tillgängligt? Fyll kommentarsfältet med dina tankar kring detta.

52 kommentarer:

  1. Har bara Global X Robotics & Artificical Intelligence ETF som berör mig.

    SvaraRadera
  2. Jag har Horizons Nasdaq 100 Covered Call ETF (QYLD) och O'Shares FTSE Russell Small Cap Quality Dividend ETF vilka jag tycker är trevliga. Jag behåller dessa tills vidare och hoppas att det kommer att lösa sig längre fram vilket jag håller för rimligt. Nordnet lär agera på samma sätt gissar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Ja förmodligen samma besked från Nordnet. Samma regelverk men kanske hittar man annan lösning.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. CHI, CHY, PCN, Blackrock municipal :(
    Det känns ju väldigt märkligt. Kan vara för att Avanza inte kan administrera all info om varje ETF? Eller att det kostar pengar att tillhandahålla informationen? Så nu vet jag inte vad jag ska göra haha. Öka som satan eller sälja av?

    //Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Richard,
      Vill man öka kan man passa på att göra det innan årsskiftet. Förhoppningsvis kommer lösning men inte alls säkert. Tycker man om det man äger är det bara att behålla, sälja kommer man kunna göra.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag använder ETFer framförallt till mina utländska innehav och tycker det är suveränt med smala branchspecifika fonder. Eftersom jag har mindre koll på enskillda bolag utanför stockholmsbörsen har detta varit en bra möjlighet att kunna köpa en speciell sektor på en marknad istället. Vanliga fonder är ofta lite trubbiga och fungerar bäst för de breda indexen tycker jag. Sen måste jag säga att jämfört med vilka som finns/fanns inom ppm som falcon, allra mm. Känns Vanguard och Ishares som säkrare alternativ. Själv handlar jag mest på Nordnet men det är väl bara en tidfråga innan något liknande händer där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena akge,
      Ja det är många fina möjligheter och alternativ som nu försvinner. Förhoppningsvis hittar Avanza en lösning. Man kan även hoppas att Nordnet eller annan mäklare hittar en annan lösning på samma regelverk.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Jag äger flera ETF:er, men det är QYLD (Horizons NASDAQ 100 Covered Call ETF) och ZWC (BMO Canadian High Dividend Covered Call ETF) som jag kommer att sakna att kunna fylla på i. Får passa på att handla i mellandagarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tuxie,
      Japp, man kan hoppas på en lösning men god ide att passa på att handla medan man kan.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Jag tycker det är supertrist :( Har numera ett flertal etfer, de flesta från pimco, och hade tänkt fylla på i lite lagom takt. Jag kommer nu att försöka skrapa ihop lite pengar och köpa på mig medans det går istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dina,
      mmm, jag instämmer. Börshandlade fonder är en viktig och bra komponent i mina investeringar.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Endast sälj genom mäklare dessutom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      så tolkade jag det inte. Man kommer kunna sälja som vanligt samt även via mäklare. Enligt den info de skickade ut.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej. Hur blir det med CEF:er? Fruktansvärt dum fråga kanske, men jag kör ändå. Mvh Emil

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Emil,
      Absolut ingen dum fråga. Jag har ställt den samma till Avanza och inväntar besked. Bättre att fråga än att anta =)

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det finns ett antal CEF på Avanzas lista så det är nog kört för den också...

      Radera
  9. Detta var ju oerhört tråkig läsning. Jag som tänkt satsa på etf:er dels för diversifiering men även för chansen till mpnadsutdelningar.

    Byter till Nordnet om det kommer tillåts handel med dessa. Hur gör du Petrusko?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Niklas,
      Om det blir ett bestående tillstånd att Nordnet kan erbjuda handel i amerikanska ETFer men inte Avanza så kommer jag göra mina affärer hos Nordnet.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Vad tror du händer med den utlänska källskatten? Kommer dem fortfarande kunna söka den åter på ETF innehaven man har med sig över nyår och framåt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena RR,
      Den utländska källskatten och hanteringen av den påverkas ej av detta.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tänk på att detta med utländsk källskatt och fonder är jättekrångligt. Tänk dig tre fonder som alla investerar i samma USA-aktier.

      Fond 1 är registrerad i USA. Fonden betalar ingen utländsk källskatt, men den utdelning den får av bolagen betalar fonden själv ut som utdelning till fondandelsinnehavarna, så den svenska investeraren betalar 15% amerikansk källskatt. Denna källskatt kan avräknas i deklarationen.

      Fond 2 är registrerad på Irland. Eftersom de amerikanska bolagen nu delar ut pengar till en utlänning (en irländsk fond), blir det 15% utländsk källskatt som fonden får betala. Eftersom det är fonden, och inte investeraren, som betalar källskatten, kan inte investeraren begära avräkning i deklarationen. Källskatten blir här istället som en extra kostnad för fonden.

      Fond 3 är registrerad i Luxemburg. Här funkar det precis som på Irland, förutom att källskatten höjs från 15% till 30%. Här är det alltså ännu mer pengar som ingen kan begära avräkning för utan som blir till en extra avgift.

      Alltså blir det jäkligt mycket billigare för en svensk att investera i en amerikansk fond, men denna möjlighet har man alltså nu tagit bort.

      Det är alltså om fonden investerar i amerikanska bolag som man ska ha en USA-registrerad fond. Om fonden istället investerar i danska bolag, ska man istället ha en danskregistrerad fond för att minimera skatten.

      Radera
  11. Finns ju över 2000 ETF:er noterade på de europeiska marknaderna inkl Tyskland. Så kanske en närmare titt på dem kan vara intressant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      Ja kanske detta blir en spark i baken för Avanza att erbjuda handel i europeiska ETF:er. De har låtit bli det av kostnadsskäl hittills.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Antar att de tysla ETFerna även har det globala utbudet?

      Argh, är ju magiskt med billiga ETFer för att få lite utdelningar månadsvis o "slippa" köpa enskilda bolag.

      /Andreas

      Radera
  12. Har konto hos Lysa med månadspar och dom investerar slantarna i
    Vanguards ETF'er.
    Besvärligt för Lysa om dom inte kan få Vanguard att redovisa all efterfrågad information.
    Blir nog att göra en jätteinsättning innan nyår som motsvarar en eller ett par års månadssparande...

    /Kent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kent,
      Det blir spännande att se hur Lysa hanterar detta. Amerikanska ETF:er är ju en stor del i deras upplägg.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej Kent och petrusko,

      Våra kunder kommer inte att påverkas. Alla fonder vi investerar i idag kommer vi även att investera i efter årsskiftet.

      Hör gärna av er igen om ni skulle ha några frågor eller funderingar. Ni når mig på axel.hellners@lysa.se alternativt 08-525 035 70.

      God jul och gott nytt år!

      Bästa hälsningar

      Axel Hellners på Lysa

      Radera
    3. Glädjande besked, tack för infon.

      /Kent

      Radera
  13. Det är väl bara att öka rejält sista dagarna, för jag tror ej att Nordnet fixar det här pga EU-direktiv. Samma problematik fanns på mitt Degiro-konto men de nöjde sig med en del frågor och personlig identifiering. /Dividend500

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur menar du? Degiro verkar lyda under Holländsk lag och drabbas dom med. Dessutom har Degiro inget insättningsskydd.

      /Andreas

      Radera
    2. Det var någon quiz om saker hos Nordnet. Var det för att få handla med ETF:er? Jag klickade bara förbi eftersom det inte handlade om vanliga aktier.

      Radera
    3. Ja precis de där frågorna har man fått svara på hos alla mäklare men det är inte samma sak som det här problemet. Även om man svarat på frågorna och visat att man behärskar det så är detta en annan sak och man kommer inte kunna handla icke EU ETF:er hos Avanza och sannolikt ingen annan heller. Om en aktör kan lösa det så kan alla.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. @Andreas Jag menade mitt konto här nere i Belgien, där gick det utmärkt.

      Radera
    5. Är det alltså så att olika aktörer tolkar samma EU-regel olika så att man fortfarande kan handla dessa produkter om man använder Degiro? Det verkar lite oklart vilket skydd man får om man använder Degiro, men man bör mot en avgift kunna flytta över tillgångarna till en svensk bank (som även i fortsättningen kan förvara dem).

      Radera
    6. Av det jag sett genom att söka på nederländska diskussionsfora, låter det som att Degiro plockat bort alla amerikanska ETF:er ur sitt utbud. Eventuellt har man även plockat bort europeiska ETF:er för vilka det inte finns någon nederländskspråkig version av informationsbroschyren "basfakta för investerare". Betyder det att svenska banker på samma sätt plockat bort europeiska ETF:er som saknar sådan broschyr på svenska? Det låter ju inte riktigt klokt i så fall; de flesta i Sverige klarar åtminstone att läsa på engelska och i många fall även på något annat språk (t.ex. franska och/eller tyska).

      Radera
    7. Helt rätt, trodde först att Degiro hade blivit förskonat men de meddelade nyss att även de plockar bort fonderna.

      Radera
  14. Meeen svordom också! Har flera st och köpte så sent som idag XLK för att få in lite mer tech. Så om två veckor är det kört att köpa fler? SDIV, NOBL? Inga fler aristokrater till mina utdelningar?

    Har även Kanadensiska fonder o funderar på lite Kina, är det också borta eller endast ETF i USD?

    Verkligen skit, en del av min strategi är just ETFer för att slippa stockpicka globalt.

    Fixa konto hos utländsk bank o handla där?

    /Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstod det så gäller det alla icke-europeiska ETF som inte lämnar ut tillräckligt med information om sina kostnader (definierat i Mifid2). De stora amerikanska drakarna lär ju inte störta iväg och göra det i första taget...

      Radera
  15. Mycket irriterande detta, av storebror EUSSR som alltså vill "skydda" oss från att kunna diversifiera bättre. Luktar illa detta, vad kommer härnäst.. Basutbud Brysselfond 1-3?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, det här handlar nog mera om att kapital skall hållas inom eu.

      Radera
  16. Regleringsiver, när det är som absolut sämst! Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  17. Ytterligare ett skäl att gå ur EU...

    SvaraRadera
  18. Roade mig med att läsa prospekt för webb db-x etf. Över 130 sidor juridiskt mumbo jumbo. Gav upp innan jag ens förstod vad fonden investerade i.

    Jämför man med exempelvis Vanguards supertydliga prospekt så blir det än mer skrattretande ��

    Fast egentligen spelar det ingen roll. Det är mina pengar, jag borde inte omyndigförklaras utan få bestämma själv om jag anser mig att ha tillräcklig information för att investera dem.

    Lotter och kasinon är lagliga, men indexfonder från världens största, bästa och billigaste fondförvaltare skall vi skyddas ifrån...

    Jag blir helt vansinnig. Jag var för EU när det begav sig, men börjar känna mer och mer avsmak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om din jämförelse mellan Kasino och Fondförvaltare..något är knas här.
      Tror det här beror på flera saker.

      Dumma kunder som förlorat pengar och vägrat ta sitt egna ansvar.

      Reglering av storbankernas ständiga försök att sälja på oss extra "magiska" tjänster med knepiga avgifter, för något som egentligen är ganska enkelt. I grunden är detta bra. Får hoppas att Vanguard några vettiga blir kvar. EU kan inte vara helt obetydligt för amerikanska fondförvaltare?

      Eh..förbjud kasinoreklam o trisskiten o lär folk att investera istället!

      /Andreas


      Radera
  19. Kommer detta att inverka på ETF värde månne?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej det kommer det inte göra. Handeln från Europeiska småsparare är fickludd i det stora hela.

      Mvh petrusko

      Radera
  20. Tråkigt att EU ska vara så rigida i sina nya regler. Tveksamt vad de egentligen uppnår. Använder ETF:er in min IPS. Exempelvis "Direxion Daily S&P 500 Bull x3" ger bra hävstång och har utvecklats fint sista tiden. För ETF:er med stor hävstång se: www.3xetf.com

    SvaraRadera
  21. Nordnet jobbar på en lösning men kunde inte garantera fortsatt handel enligt svar från kundtjänst.

    Carl-Johan

    SvaraRadera
  22. Har en hel drös ETF:er i min portfölj: HMMJ, ARKW, ARKG, GAMR, TAN, VOO, och MCHI. Tycker att ETF:er är mycket mer intressanta än "vanliga" indexfonder och blir så less på att EU's lösning på "folk läser inte på innan de köper" är att bannlysa försäljning till oss som faktiskt gillar att läsa på och handla i ETF:er..

    Usch.

    SvaraRadera
  23. Fick du något svar på om detta även gäller CEF, såsom pimcos PCN & PTY. Cohen and steers infrastructure?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Japp har fått bekräftat att det gäller även CEFer som PCN och PTY mfl.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...