fredag, juni 02, 2017

Hemfosa lägre värderad nu och bra case

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Jag äger Hemfosa och med anledning av det tittade jag precis lite närmre på dem som jag gör regelbundet med mina innehav för att se så att det tuffar på som det skall. På sistone har aktiekursen stigit kraftigt varpå jag blev förvånad av det jag kom fram till när jag tittade närmre.

Hemfosa äger till största del samhällsfastigheter och de har uttalat att de vill vikta upp den biten än mer, till och med närapå endast äga den typ av fastighet. Med samhällsfastigheter menar man sådana som är viktiga för samhället såsom vårdcentral, skola, polisstation mm. Pålitliga betalare och långsiktiga hyresgäster. I rapporten för kvartal 1 2017 rapporterar Hemfosa en andel om 65 procent för samhällsfastigheter i portföljen vilket är en klar ökning från 55-57 procent 2016. Ett stort steg i riktningen lägre risk men mer skall göras alltså.

Utdelningen är god och den betalas kvartalsvis om 1,1 kronor per kvartal. På kursen 91 kronor är direktavkastningen 4,8 procent vilket är riktigt bra jämfört med andra börsbolag. Utdelningstäckningen är mycket god med ett förvaltningsresultat om 11,49 kronor per aktie i årstakt. Det är således klart tänkbart att Hemfosa kan höja sin utdelning även nästa år. En höjning likt nu i våras om 5 öre per kvartal ger en utdelning om 4,6 kronor i årstakt och en direktavkastning om 5 procent. En sådan höjning skulle innebära en utdelningstillväxt om 4,5 procent.

Substansvärdet är i senaste rapporten cirka 101 kronor och Hemfosa handlas med en rabatt om cirka 10 procent. Belåningsgraden är rimliga 55 procent och trenden är sjunkande. I rapporten uttalar VD att man bygger fortsatt finansiell beredskap för att stå emot eventuellt tuffare tider.

Attraktiva pålitliga fastigheter, god direktavkastning och en rimlig värdering. Det ser riktigt bra ut för caset Hemfosa! Stigande räntor är inget man behöver oroa sig för värst på sikt. När räntorna stiger så stiger även hyrorna, det är avtalat så. Även om Hemfosa står betydligt högre nu än senast jag kollade så framstår den närapå mer attraktiv nu.

Länk till Hemfosa hos Avanza (affiliatelänk).

9 kommentarer:

 1. Hej Petrusko, utdelningstillväxt är ju bra i och för sig, men Hemfosa pref ger f n lite över 6 %, om du vill behålla stamaktier lär det ta ett tag innan direktavkastningen är ikapp preffens. Jag tror också på Hemfosa och deras portfölj men lämnade stamaktien till förmån av preffen just för direktavkastningen. Mvh Dividend500

  SvaraRadera
 2. Hemfosa är intressant men jag vill påminna om att förvaltningsresultatet är betydligt lägre än 11.49 och är snarare mellan 8-9kr (Utdelningskapaciteten efter preferens aktier är närmare 7kr/aktie). Detta p.g.a att värdeförändringar i JVs påverkar förvaltningsresultatet positivt som jag skrev mer om här:
  http://rutersinvesteringar.blogspot.se/2017/02/analys-hemfosa.html
  http://rutersinvesteringar.blogspot.se/2017/05/hemfosa-q1.html

  Sedan är det ändå ganska god täckning av utdelningen. En minskning av belåning vore ändå önskvärt (som de jobbar på) med tanke på dagens fastighetsmarknad även om 55% känns överkomligt.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag undrar hur du ser på att köpa preffar på kredit? Jag har ingenting emot att betala ränta på lånet men det tar ju verkligen lång tid att betala av lånet med utdelningarna.

  Jag är mest ute efter ett ökat cashflow in till portföljen. Tanken är att inte gå över ca 15 % belåning.

  Eller är det smartare att värdeinvestera med krediten?

  Trevlig helg!
  Andreas

  SvaraRadera
 4. Väldigt många gillar Hemfosa. Jag hade velat höra någon som ser stora risker eller inte gillar bolaget alls för att då höra den sidan av caset. Jag själv äger bolaget och gillar det. Tycker det känns stabilt ihop med Castellum. Men som sagt. Vill höra lite negativa saker för att inte bli för bias :)

  SvaraRadera
 5. Jag har ökat kraftigt i Hemfosa och hela tiden köpt i låg kurs, skönt nu att kursen är på väg upp.

  SvaraRadera
 6. Man skall ha klart för sig att dessa samhällsfastigheter inte är något självspelande piano. Alternativa hyresgäster till ett polishus med innebandyplaner och bastuanläggningar, och arrestlokaler är inte så lätta att hitta. Själv har jag gjort det enkelt för mig är aktieägare i HEBA. Flyttar en hyresgäst ut på fredag står en annan med sitt bohag på måndag, och vill flytta in.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart en bra poäng.
   /Daniel

   Radera
 7. Trycket för att hitta smidiga ägandeformer för samhällsfastigheter är stort. Många offentliga aktörer står inför flera samtida samhällsutmaningar: åldrande befolkning (minskat skatteunderlag och högre tryck på samhällsservice av samma åldersgrupp), offentliga aktörer har generellt låg soliditet sett till hela Sverigr (därmed litet långsiktigt handlingsutrymme), behov av utbyggnad av vägar och annan samhällservice såsom VA, bredband mm samtidigt som dagens samhällsmedborgare kräver mer offentlig service och med högre kvalitet än gårdagens. I det perspektivet är Hemfosa en attraktiv partner för många offentliga aktörer. Så jag tror som säkert framgår på Hemfosa som en bra långsiktig placering. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
 8. Hej P, du tror inte att det är risk för att div lik i form av skatteprocesser och annat ramlar ut ur garderoben när Jens lämnar, (i höst vad jag förstår). Historien kring hans sorti från Kungsleden är ju minst sagt avskräckande!

  SvaraRadera