måndag, maj 01, 2017

Små förändringar idag kan ge stort kapital i framtiden

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Idag har jag varit en sväng till gymmet men innan jag åkte dit tog jag vändan förbi mataffären. Jag behövde köpa frukt och festis till barnen då vi ska fika senare. På festisavdelningen fick jag se att de även hade proteinbars och BCAA-drickor. Poppis prylar för träningsfolk. Jag har sett både i verkliga livet och på bilder att de här BCAA-drickorna är riktigt populära. Under perioder har jag själv intagit BCAA fast som pulver jag köpt från kosttillskottbutiken. Jag var ju på väg till träningen så jag blev nyfiken att spana närmre på den där hyllan med "träningsprodukter".

Men vad dyrt det är! Där stod så en miljonär i butiken och tittade på hyllan med träningsdricka. 20 spänn för en pytteliten burk med BCAA. Jag passade på det, inget köp alltså.
Jag är inte snål, jag har bara kvar samma syn på pengar som tidigare. Bara för att jag kan köpa den svindyra drickan eller för den delen en Ferrari så gör jag inte det. Hade jag verkligen behövt en BCAA-dricka akut så hade jag köpt en men mitt träningspass funkade bra utan och om jag skulle få för mig att använda sådan där dricka skulle jag vara mer ekonomisk och köpa pulvret hos MMsports eller Gymgrossisten.

Man lägger pengar på det man själv önskar men jag tror många unga idag är ovetande om vilket stort kapital de skulle kunna få ihop på ett antal år om man avstod vissa saker eller hittade mer ekonomiska alternativ. Om man tex tränar 5 gånger i veckan och varje pass köper en dricka för 20 spänn så är man uppe i 400 kronor per månad. På tre år motsvarar detta nästan 16.000 kronor och på 5 år blir det nästan 30.000 kronor om man istället skulle investera pengarna på börsen till en antagen årlig avkastning om 10 procent.

Den som snusar vet sannolikt väl om att det är dyrt men de flesta är nog inte medvetna om att det på 19 år motsvarar en miljon kronor! Om man snusar för 50 kronor per dag blir det 1500 kronor per månad och till 10 procent avkastning som börsen gett ungefär historiskt så blir det en miljon kronor på 19 år.  Snusa för en miljon! Den som slutar snusa borde sätta 1500 kronor per månad i indexfonder istället och satsa på miljonen i framtiden. Två riktigt bra alternativ är de avgiftsfria fonderna Nordnet superfonden och Avanza Zero (affiliate länk).

Vill du ha inspiration kan jag tipsa om boken Så här kan alla svenskar bli miljonärer.

11 kommentarer:

 1. Den största boven nu när vi kommer in på sommarhalvåret är ju glassen! Svårt att avstå och det kan lätt dra iväg över 500 kronor i månaden. :)

  Klarade första testet nu över valborgshelgen och ska göra rabarbersorbet i förebyggande syfte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är då man äger Unilever :)

   Radera
 2. Bra reflektion! Själv blandar jag t.o.m. min egen sportdryck - jag är en usel konsument :-).

  SvaraRadera
 3. Är pulvergrejer och liknande drycker ens värt något? Har alltid sett det som en bluff. Men vet faktiskt inget om det. Är nyfiken.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mycket är bluff. Men då kundgruppen är högst tveksam i kritiskt tänkande så säljer saker som smör.
   Enda som jag vet har mycket evidens över flera studier och lång tid är kreatin och protein. Sen om du käkar ett ägg eller dricker en shake spelar ingen stor roll, men shake är ju smidigt.
   Så med det sagt så innebär det att typ 90% av kosttillskott som säljs har tveksam eller noll empirisk evidens.

   Radera
 4. Om det vore så enkelt att skippa snus, vin, sprit och kvinnor vore jag ekonomiskt oberoende redan vid 23 istället för 32 år nu valde jag att ha lite kul i min ungdom och inget jag ångrar. Hur roligt är det att vara den rikaste på kyrkogården?

  SvaraRadera
 5. Alla har vi dock laster som vi kanske borde avstå då det kostar. Men man ska heller inte gråta över spilld mjölk.
  Att lista alla "onödiga" saker man lägger pengar på och hur "mycket" det hade varit om man gjort si eller så tror iaf jag inte är sunt i längden.

  Men självklart skall man sträva efter att vara så ekonomisk som möjligt utefter sina förutsättningar.

  SvaraRadera
 6. Perusko, vet Du hur man känner igen en miljonär? Det är han/hon som alltid frågar expediten i affären om det finns ett billigare alternativ. På marknaden när han/hon får veta ett pris frågar alltid: Och vad kan Du göra på det här priset?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 7. Roligt att du tar upp det med snuset. Hade det som motivation när jag slutade snusa för ett par månader sedan. Jag sätter in 350 kr på min depå varje vecka som jag inte snusar. Tack för bra sida.

  SvaraRadera
 8. Totalt ovärt att lägga pengar på dessa typer av kosttillskott. De mätbara effekterna är försumbara. Den psykologiska effekten är troligtvis större än tillskottets effekt. Läsvärd artikel från tyngre. http://tyngre.se/artiklar/akut-foeraendring-i-proteinsyntesen-och-muskler-paa-laang-sikt/

  SvaraRadera
 9. Tjena! Jag har sen jag började med aktier och sparande (i juli 2016) förändrat mitt levnadssätt, jag har gått från utemat till matlåda och jag har också mitt i allt valt att sluta snusa
  https://borsjagarcoachen.blogspot.se/2017/04/forsoker-strypa-utgifterna-ytterligare.html

  Detta gör att jag sparar in runt 30.000-40.000kr per år.

  SvaraRadera