torsdag, maj 18, 2017

Sell in may and stay away

Japp, det där är ett gammalt och välanvänt uttryck. Historik ger det visst stöd dessutom sett till hur börsen presterat tidigare år under respektive månad. För en långsiktig ägare spelar det här ingen som helst roll, ta Fredrik Lundberg som exempel. Herr Lundberg låter sig inte påverkas av börsens humör på kort sikt. Han säljer då rakt inte bara för att andra gör det. Snarare håller han sig till sin strategi med metodiska köp.

Många röster gör sig hörda nu att börsen är dyr, högt värderad osv. Ja, det känns ju inte som REA i vart fall. Jag tycker det har gått väl fort uppåt nu och även om det är utopi tycker jag att det är nice när det sakta men stadigt tickar på uppåt. I den här farten vi har nu når vi Jupiter snart =)
En liten sättning vore kanske på sin plats och vem vet den kanske redan har inletts. Igår backade börsen en hel del och idag fortsätter den ned. Om jag får önska så vore ett trevligt scenario en sättning kring 10 procent och att börsen håller sig därikring över sommaren och en bit in på hösten innan den tar fart mot nya höjder. Då har jag en lång period att köpa mer aktier till ett lägre pris.

Ja nu är ju detta mina drömmar eller förhoppningar, vart börsen tar vägen samt hur och varför det kan bara tiden utvisa. Vi får titta i backspegeln med facit i hand helt enkelt.

Likt Herr Lundberg låter jag mig inte påverkas av marknaden, jag säljer inte för att alla andra gör det. Likt Herr Lundberg fortsätter jag mina köp, stadigt köper jag mer och mer aktier.

Du har läst mina tankar om sell in may och att följa strömmen. I ett kort inlägg, snabbt och lättläst. Som jag tror att många uppskattar det, kort och lättläst alltså =)

Läs mer: Så här kan alla svenskar bli miljonärer.

15 kommentarer:

 1. Jag tyckte att Investor var för dyr när jag funderade på att köpa den på 200, eller Industrivärden på 105.

  SvaraRadera
 2. Nej kommer inte att toksälja till sillen och tokköpa till kräftorna. Här är det långsiktighet som gäller, har dock sparat lite av kassan till när det går neråt... hoppas också på en smärre sättning snart.

  SvaraRadera
 3. Jag Kommer återinvesterar utdelning i september. ... blir nog bara i investor

  SvaraRadera
 4. Sålt allt precis som jag gjorde 2007 och 2010 finns ingen anledning att förlora pengar återkommer hösten 2018 och det kommer funka precis som 2007 och 2010 det har sparat mig miljoner. Göran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Göran, bra.

   Radera
  2. Underbart när samma person både skriver och svarar på sitt eget meddelande. Allt för att boosta sitt eget ego.
   Bra Göran (eller vad du nu heter).

   Radera
 5. Kan du komma på något scenario där du faktiskt säljer din portfölj?

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
 6. Kommer att fortsätta månadsspara precis som vanligt :) Får hoppas på lite rea i sommar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 7. Visst är det inte så att juni rent generellt har varit en av de svagaste månaderna på börsen historiskt sett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har det intw framför mig nu men nej de sämsta är kring september oktober.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. För de som hängt med ett tag så är det absolut så att sälja allt är i princip helt galet. Sparar man löpande med återinvesterade utdelningar i sina fonder och aktier blir en del deg på längre
  Sikt. De
  Som dock börjat köpa senaste 2
  Åren manas kanske en del försiktighet. Köpa tex Atlas nu eller annan upppumpad verkstad är ju helt galet. Sitter man på relativt höga gav och lite större positioner så kan det nog vara bra att sälja en del.
  Jag har en del innehav som köptes under hösten, tex Scandic som gick +45% men sålde dem och hämtade hem fin vinst att köpa kärninnehav för om det dippar.

  Just My 2c

  SvaraRadera
 9. Hur hade du gjort om du fick en större engångssumma att investera? Jag har nyligen avyttrat en del onoterade aktier och fått ungefär en miljon efter skatt. Att stoppa in allt på börsen på en gång vore ju korkat, om man inte vill råka pricka toppen måste man ju sprida ut inköpen. Frågan är på hur lång tid? Antar att det bästa vore över en hel konjunkturcykel men det betyder ju att man under flera år sitter på en stor kassa som knappt genererar någon avkastning. Ska man kanske lägga den kassa som väntar på att gå in på börsen i papper med högre avkastning och lägre risk, men inte sparkonto, typ preffar?
  Det hör väl också till saken att jag inte räknar med att behöva plocka ut de här pengarna på lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade siktat på att köpa långsiktigt och en portfölj med stabila och fina bolag, typ investor som jag själv har som en cornerstone. Andra innehav kan fladdra mera men.... Att köpa för "små" belopp löpande är bra. Men att inte dra på för mycket är nog smart. Går börsen ned säg 5-10%. köp för lite mer men inte allt. Sen om trenden är neråt är det bara hänga med långsiktigt. vänder det upp så har man ju lite hedge mot nedgångar. Just nu köper jag dock inget själv. Hittar inget av det jag vill ha till vettiga värderingar....

   Radera
  2. Tjena Icy Power,
   Det kan vara en god ide att sprida köpen över något års tid och på så vis få ett bra snittpris. Beträffande preffar så kan man ju kolla på en liten slant i SAS preff som väntas lösas in för 525 kronor om något år. Bolaget är hyggligt sunt nu och inget pekar på att det snabbt försämras innan en inlösen. Där kan man ju kalkylera en avkastning. INte riskfritt men ganska sannolikt att man får ett gäng utdelningar och sedan 525 kr i inlösenbelopp. Just nu kostar den lite mer än 525 kr men det är ju bara ta med i kalkylen och dra ifrån utdelningarna vid beräkning av totalavkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tack för svar, både anonymous och Petrusko. Jo, jag har lagt en del i Investor och även Industrivärden, känns som trygga innehav om man vet att man kan rida ut en eventuell svacka utan att sälja något. Ska kolla på SAS Pref, jag har tidigare skytt SAS som pesten men om du säger att de är sundare nu och förväntas klara sina utdelningar fram till inlösen låter det intressant. Att den ligger strax över 525 tyder väl på att marknaden tror att de kommer att klara det. Jag tar nog och delar upp återstående kassa och lägger kanske 20% i preffar med lite högre avkastning, och delar resten på "säkra" preffar och nån korträntefond. Iom att detta är pengar jag inte egentligen "behöver" så kan jag ändå våga ta lite risk med dem.

   Radera