Det blir svårare vara långsiktig

Jag placerar i aktier på lång sikt, allra helst vill jag köpa och äga bolag med plan att behålla för alltid. Att bolaget har en bra verksamhet och fortsätter vara bra även i framtiden. Det här tycker jag blir allt svårare och anledningen till det är den tekniska utvecklingen här i världen.

Sampo är ett fint bolag vars verksamhet till stor del består av försäkringar via bla dotterbolaget IF. Ger man sig på att fundera kring deras framtid landar man kanske i självkörande bilar, bilpool och vad innebär det för IF om det om 20 år rullar runt endast en fjärdedel så många bilar som nu?

Nokia var en gång i tiden ohotade världsbäst på mobiltelefoner.

Autoliv är jätteduktiga på säkerhet till bilar men tänk om vi flyger om 30 år?

Mycket har hänt på kort tid och utvecklingen kommer nog inte bromsa upp utan vi bör nog räkna med att samhället och allt runt oss fortsatt förändras i en rask takt.
Här tycker jag alltså att det blir allt svårare att fundera kring ett bolag och dess verksamhet på mycket lång sikt. Jag känner mig trygg i fastighetsbolag då vi lär behöva kontor osv även i framtiden. Axfood är jag hyggligt trygg i då vi lär behöva äta mat i framtiden och hotet jag fantiserar fram är om vi i framtiden har en maskin som på syntetisk väg framställer önskad mat efter en knapptryckning. Inte så troligt, vi vill ju äta genuina grejer inte slabbadabb likt det de äter i filmen Matrix.

Många gånger överanalyserar jag säkert när jag försöker fantisera kring framtiden för bolagen. Med min placeringshorisont behöver jag dock tänka i de här banorna. Jag vill inte behöva sälja i framtiden för att bolaget blivit dåligt/passe. Jag vill äga bolag som är bra idag och imorgon.

Även om du inte har lika lång placeringshorisont som mig är det viktigt att fundera kring ett bolags framtid.

13 kommentarer:

  1. Hej!
    Va dhar du själv för förslag ,vilka bolag ska man äga då.mvh jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tror på Castellum och Axfood på mycket lång sikt samt hälsovård där Johnson & Johnson är mitt top pick.

      Enklast är ju att spara i indexfonder, då slipper man det hjär dilemmat eftersom de är självsanerande.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Känns som att du med detta återvänder till utdelande index fonder :) ....varför går du inte bara helt över till ETFer??

    SvaraRadera
    Svar
    1. INdexfonder är en suverän sparform. Det bästa alternativet för de flesta av oss. Jag ser det som en mycket viktig del i mina investeringar framåt men jag vill allt äga Castellum mfl fortsatt.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Vem behöver bilar, båtar eller flygplan när vi beamar oss dit vi skall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beam me up Scotty.
      Häftigt men jobbigt om man krockar med någon i beamen =)

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Meh, alla har ju Hövdinghjälmar i framtiden!

      Radera
  4. godkväll, din blog
    är bra, men klarar du en nedgång för fastigheter! Ett hus på ömalm för oscar tomt blir nog inte toppen! Lite kritisk tänkande är nog bra ibland // Ha en toppen kväll

    SvaraRadera
  5. godkväll, bra blog!
    Lite mycke fastighet kanske? Om oskar har tomma hus på ömalm går resan kanske väldigt fort? Har hänt förrut. Ägarna säljer utan orsak eller privata behov! Kanske den som har mest pengar vid nedgång vinner! Ha en toppen kväll

    SvaraRadera
  6. Hej. Hur ser du nu på Axfood? Med tanke på att storägarna har sålt och vd bytet? Enligt Di's analys som nu rekommenderar sälj.
    Mvh Dennis

    SvaraRadera
  7. Hej Old and grey!
    Är du full? Du dubbelpostar och skriver som en kratta... Går ej att förstå.

    SvaraRadera
  8. Datakonsulter och IT är dagens tips och framtidens vinnare!?

    SvaraRadera
  9. Jag håller med dig även om jag själv inte lägger, eventuellt, lika stor vikt vid själva ägandet. Tror, som du nämner, att bassektorer såsom bygg, mat, energi och dyl, men framförallt tjänstebranscher såsom IT och finans är de mest långsiktiga investeringarna i dagsläget.

    Det gäller nog att vara mer vaksam över utvecklingstakten och kanske överge eller i alla fall begränsa långsiktigheten och vara beredd på "snabba" skiftningar.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...