fredag, mars 24, 2017

Ratos och Serena Properties

Jag har under en tid funderat kring den här investeringen som Ratos gjort i Serena Properties. Jag har läst och funderat lite till och jag har hela tiden haft en dålig känsla över det här bolaget. Det behöver inte nödvändigtvis vara ruttet men det är sannolikt inte fantastiskt eller ens bra kanske.

Om vi börjar med att reda ut det här med Finland. De har haft dåliga tider länge i Finland och det ser fortsatt svagt ut för dem. De har inte alls samma snurr på maskineriet som vi upplever här i Sverige. Nej, det finns inte mycket positivt att säga om Finland dessvärre. Ur ett strikt affärsmässigt perspektiv naturligtvis, det är ju ett fantastiskt land. Finska bolag har generellt sämre outlook än övriga norden och skall värderas därefter. Värdering är ju en kortsiktig utmaning, på lång sikt är ju det viktigaste att verksamheten presterar så bra som möjligt och där är inte Finland det bästa utgångsläget.

Det här bolaget då, Serena Properties. Till viss del äger de en typ av fastigheter som många andra bolag undviker pga ehandel och retaildöden. Nu äger de ju inte den värsta sortens fastigheter som tex centrumgallerior men det är inte tipp topp det de äger heller. Till exempel stormarknad liknande WalMart samt bygghandel. De hankar sig nog fram men den typen av verksamhet är hotad i retaildöden.
Till viss del, den här typen av verksamhet som finns i deras fastigheter är alltså inte på långa vägar den som är mest hotad eller har sämst outlook.

Kokar man ner detta till Finland och fastigheter som inte är direkt glödheta summerar det till ett ganska ljummet bolag. Serena Properties känns inte som en investering som leder till 20 procent IRR eller mer. Frågan är om det ens når upp till lägsta målet om 15 procent IRR när de väl säljer?

However... Om Ratos pimpar strategin och tar bort fokus på exits och om Serena Properties fastigheter förblir uthyrda kanske detta kan vara ett stadigt kassaflöde på sikt.

8 kommentarer:

 1. Det känns trots allt som att rätt mycket elände är inprisat i Ratos just nu. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de har haft betydligt högre värdering tidigare. Om de skulle prestera avkastning som på gamla goda tiden vore nuvarande värdering inte utmanande men så som de presterat nu i flera år så är den inte lockande till denna värdering. Ratos måste börja prestera.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Valde att hoppa av Ratos just p.g.a. sådana investeringar :/ Men kanske Ratos kan vara en väldigt fin investering på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om Ratos får ordentlig ordning och fart på grejerna igen så kan den nog bli bra men det är en chansning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tror du slår huvudet på spiken och vad jag läst så anar jag att dom vill bort från fokuserandet på exits och utddelning i den uppdaterade strategin som ska presenteras. Läste något som Magnus uttalade i stil med Ratos är ett investeringsbolag som köper förädlar och ibland säljer bolag. Han har gjort mycket på kort tid och jag gillar honom och Wistam som gjorde under med ÅF. Jag blir nog aktieägare i Ratos när den går under 40 kr i april. Häsningar Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Kul att du snappat upp det där. Jag hajade också till vid något tillfälle över hur han uttryckte sig kring just exits. Man kanske kan ana att han inte är förespråkare av exitstrategin.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. AD: 'Om vi börjar med att reda ut det här med Finland. De har haft dåliga tider länge i Finland och det ser fortsatt svagt ut för dem. De har inte alls samma snurr på maskineriet som vi upplever här i Sverige. Nej, det finns inte mycket positivt att säga om Finland dessvärre.' Kanske smart att investera i Finland?
  http://www.di.se/nyheter/stark-finlandsk-aterhamtning-vantas/

  SvaraRadera