tisdag, mars 07, 2017

Förändringens vindar blåser

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
De senaste 100 åren har samhället förändrats otroligt mycket. Vi har flyttat från bondgården och jobbet med häst och grisar till att bo i lägenhet och arbeta på kontor.
Det här inlägget vill mana till eftertanke kring uthållighet i dina investeringar.
Stora förändringar har skett de senaste 100 åren och det bromsar inte in, på senare år tycker jag snarare att det accelererar. Nu pratar vi om Artificiell Intelligens, Robotar, E-handel och allt vad det är.
En verksamhet som frodas i dag kan om 15 år vara helt passé och nedlagd/utkonkurrerad. Detta är viktigt att tänka på i dina långsiktiga investeringar. Satsa på investeringar som håller i det långa loppet.
Om man inte har en kristallkula, hur skall man veta det?

Ja, det kan vara svårt naturligtvis men det finns ju vissa investeringar som är lättare att peka ut som uthålliga. Indexfonder är en solklar sådan, där byts ju bolag ut om de krymper och försvinner. På så vis har man investerat i något som alltid håller sig fräscht och uppdaterat.
Man kan argumentera för att olika typer av fastigheter alltid kommer att behövas. Amasten och Balder tex med stort fokus på bostäder, vi kommer alltid behöva en plats att bo.
Tandkräm är inte lika tvärsäkert men det känns som ett vettigt bet på lång sikt. Colgate är störst och starkast i världen och vi kommer alltid behöva hålla tänderna fräscha. Viss risk finns ju för någon sorts innovation som spelar ut tandkrämen naturligtvis.
Kläder kommer vi alltid behöva men här finns det så mycket konkurrens och saker som kan gå snett att det är inget klockrent sådant bet.

Ett starkt byggbolag som Skanska tror jag kan vara ett sådant här bet. Vi kommer alltid behöva bygga nya vårdcentraler, bostäder och broar. Skanska är stora och duktiga på detta och lär förbli så även i framtiden. Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Att starta en ny alpinanläggning är otroligt kostsamt och krångligt med mark, tillstånd osv. Skistar dominerar nordiska alpinmarknaden och lär göra det även i framtiden. Men vädret då? Ja det är sannolikt ingen risk de närmsta 100 åren. Klimatet behöver bli extremt mycket varmare för att sätta Skistars anläggningar ur spel. Länk till Skistar hos Avanza (affiliatelänk).

Det är inte helt lätt att hitta de där bolagen som är uthålliga. När man tror sig ha hittat dem gäller det ju dessutom att verkligen ha rätt! Därför är indexfonder ett utmärkt val, där behöver man inte oroa sig för detta på samma sätt. Bolagen i indexet hinner bytas ut innan de fullständigt raderas ut. Både Avanza och Nordnet erbjuder indexfonder helt fria från avgifter. Dessa är utmärkta alternativ för långsiktigt spar.

Är du i ålder som mig kanske rubriken på inlägget fick dig att tänka på den här goa låten:

6 kommentarer:

 1. Såg någon dokumentär om tänder och tandhälsa för något år sedan. Har för mig att tandkrämen främst behövs pga att vi äter så mycket raffinerat socker. Så kanske tandkrämen förändras när befolkningen inser att socker inte behövs :)

  SvaraRadera
 2. Det är nog lättare att se vilka branscher är på väg ut eller i varje fall måste ställa om sin verksamhet. Papperstidningen är snart ett minne. Varför skall någon dela ut tidningar som trycktes igår, när jag kan få färskare nyheter direkt i paddan? Alla tidningar måste ställa om till att kunna leva på nätupplagan. Posten kommer inte att överleva på portot från brev då det är mycket enklare och billigare att skicka e-mail. Återstår då paket som innehåller varor som folk beställer via internet. Men då måste man ställa om till att kunna hantera stora mängder skrymmande varor som inte kan delas ut i snigelpostlådan. Man kanske måste också dra ner på hastigheten, varor jag beställer på internet måste inte absolut komma imorgon.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar, som vanligt bra input.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Dagens tips. Tänk på att det är 15 % rabatt på bland annat liftkort om man äger en mindre post i Skistar.

  SvaraRadera
 4. Vi är nog inte i samma ålder men väldigt bra låt som fanns i min ungdom :) Detta inlägg ihop med de du skrivit om ökad medelålder och fler personer i landet, så håller jag med om byggbolag som Skanska samt tex mat bolag som Axfood och ICA

  SvaraRadera
 5. Jag har fått den uppfattningen att Skanska håller sina tidsplaner väldigt bra att att beställarna verkligen känner sig nöjda. Nu har jag inte läst på allt för mycket men så är i alla fall min generella feeling :) Verkar finnas fin framtid i USA också.

  SvaraRadera