onsdag, mars 22, 2017

Bra kompetens till Atlas Copcos styrelse i Tina Donikowski

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Inför årets bolagsstämma föreslår Atlas Copcos valberedning Tina Donikowski som ny medlem till styrelsen. Jag känner inte till henne sedan tidigare men när jag läser om henne känner jag direkt, wow vilken bra kompetens att få in i Atlas styrelse. Bra jobbat av valberedningen!

Så här skriver de om Tina i pressmeddelande om att hon föreslås till styrelsen:

"Tina Donikowski, född 1959, är amerikansk medborgare med en fil kand i industriell ekonomi från Gannon University i USA. Innan hon nyligen gick i pension var Tina Donikowski Vice President Global Locomotive Business för GE Transportation, en digital industriell ledare och leverantör till järnvägs-, gruv-, marin- och borrningsindustrierna. 
Hon utsågs som Corporate Officer på General Electric Corporation 2009, och hennes tidigare befattningar inkluderar Vice President Propulsion Business, Six Sigma Quality Leader, och General Manager Aftermarket Sales and Service, samtliga med GE Transportation där hennes karriär sträckte sig över 30 år."

Länk till Atlas Copco hos Avanza (affiliatelänk).

2 kommentarer:

 1. Hej
  Jag har fått mail från avanza, och jag ser dig som mitt egna lilla petrupedia.
  I år föreslår ABB:s styrelse att en utdelning om CHF 0,76 lämnas och att denna utbetalas med ABB:s vinstmedel vilket, enl schweizisk skattelagstiftning, innebär att utdelningen blir föremål för schweizisk källskatt (35 %).

  Men aktieägare med svensk skattehemvist kan här anmäla sitt deltagande i ett Utdelningsförfarande då de i så fall kommer att erhålla utdelningen utan avdrag för schweizisk källskatt, utdelningen beskattas enl svenska skatteregler.

  Observera att anmälda aktier i Utdelningsförfarandet innebär att dessa inte kan säljas under perioden 4 - 7 april 2017 eftersom aktierna då är föremål för omregistrering till ABB U-aktie (en tillfällig aktiesort, se närmare på ABB:s hemsida)


  Ska man haka på detta, eller sälja ABB och köpa investor istället?
  Tack och bock

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Det är lite speciella skatteregler i Schweiz och vissa år har ABB lyckats runda det här men i år verkar det bli skatt på utdelningen. Om du tror på ABB och vill fortsätta äga dem så är det nog ingen risk förknippad i förfarandet som Avanza presenterar. De är ett stort innehav för Investor så man kan ju få exponering den vägen men det är inte samma sak som full exponering... Jag tog hem vinsten för en tid sedan och är nöjd med att äga dem via Investor enbart nu.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera