3 ETFer för exponering i USA

Superbörsgubben Jonas Olavi som är allokeringsansvarig på Alfred Berg kom ut med sin senaste uppdatering igår och den innebär en positiv syn på USA. Titeln på brevet är "Öka USA". Jag delar den positiva synen på USAs ekonomi och börs framöver och listar nedan 3 stycken olika ETFer* som ger exponering i USA.

SPDR Dow Jones Industrial Average
En ETF som precis som namnet hintar om följer Dow Jones Industrial Average. 30 stycken jättestora bra bolag. Utdelningen betalas månadsvis och direktavkastningen är ungefär 2,2 procent. Förvaltningsavgiften är rimliga 0,17 procent. Tickern är DIA.
Länk till DIA hos Avanza (adlink).

Schwab US Dividend Equity
Den här följer indexet Dow Jones US Dividend 100 och vad är det då? Ja det finns ett gäng kriterier för bolagen som ingår i det och det är bla att de har höjt utdelningen stadigt. En rad andra kriterier kring kassaflöde, finansiell styrka mm sorterar fram riktigt fina bolag som ingår i detta index. Utdelningen betalas kvartalsvis i mars, juni, september, december och direktavkastningen är ungefär 2,9 procent. Förvaltningsavgiften är låga 0,07 procent. Tickern är SCHD.
Länk till SCHD hos Avanza (adlink).

iShares Core S&P 500
Just som namnet berättar så följer denna S&P 500 indexet, de 500 största börsbolagen i USA. En mycket bred indexfond med andra ord. Utdelningen betalas kvartalsvis i mars, juni, september, december och direktavkastningen är cirka 2 procent. Förvaltningsavgiften är otroligt låga 0,04 procent. Tickern är IVV.
Länk till IVV hos Avanza (adlink).

För tillfället äger jag ingen av dessa men jag är sugen på att köpa. Min favorit är SCHD pga den låga avgiften, relativt höga direktavkastningen och fokus på stigande utdelning.

*ETF är en förkortning av engelskans Exchange Traded Fund vilket på svenska översätts till börshandlad fond. Som namnet antyder handlas de över börs och man betalar courtage precis som vid aktiehandel. Likt "vanliga" fonder tas en förvaltningsavgift ut men den är ofta relativt låg.

Länk till Alfred Bergs nyhetsbrev med Jonas Olavi syn på USA. http://www.alfredberg.se/privatperson/oka-usa-minska-europa/

6 kommentarer:

  1. SDY och SDIV har nämnts tidigare i denna blogg, men hur ser du på dem idag? Jag har kvar båda i portföljen, men har börjat tveka kring SDIV pga så hög andel REIT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag äger SDIV men den är inget jag rekommenderar. Köpte den när kursen var låg och dollarn lägre. Nu pyntar den fet utdelning men kursmässigt och valutan en risk. Jag tar emot utdelningar tillsvidare men kommer nog inte ha kvar den om 10 år.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej, det finns även Global X SuperDividend US (ticker DIV), förvisso relativt höga 0,45% avgift och inte samma högkvalitativa innehåll men månadsvisa utdelningar med 6,4% direktavkastning. //Dividend500

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Japp, en helt annan typ av fond. Fokus på hög direktavkastning, avsaknad av kvalitet och tillväxtpotential för att vara lite hård. Likt SDIV som jag äger. Likadan fond fast med internationella innehav också.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hur funkar det med utdelningar från sådana här produkter - blir det likvida medel på kontot som "vanliga" svenska aktier? Eller bakas dem in i etf:ens värdeökning?
    Har du dina usa-innehav på konton med manuell valutaväxling eller spelar det mindre roll? Verkar som att avanza bara erbjuder det på AF-konton. Men som sagt - är det ens en fördel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena.
      Utdelningen fungerar precis som med aktier. Cash likvider. Växlingsavgiften är hög hos Avanza 0.5% för de vanligaste kontona. Så istället för 100 kronor utdelning får man 99.5 kronor.

      Mvh petrusko

      Radera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...