Jag frågade Castellums Saxborn om belåningsgrad

Castellum har presterat bra länge, sedan noteringen 1997 har de stadigt ökat förvaltningsresultatet. Affärsmodellen och arbetsmiljön torde vara alldeles i toppklass. Man presterar helt enkelt inte så här genom att vara medioker.
Belåningsgraden är nu 47 procent och som den fegismespropp jag är undrar jag över potentialen, alltså hur Castellum skulle prestera med 45 procent.

Jag skickade ett kort mail till Henrik Saxborn och han svarade snabbt och vänligt i retur. Hans svar i sin helhet nedan:

"Hej, 

Jag tycker att du har en mycket bra och intressant blogg. 

När det gäller din fråga så är det ju alltid en avvägning mellan avkastning och risk. Vi har genom åren haft en belåningsgrad runt ca 50% och bevisat att vi kunnat hålla en attraktiv  och hållbar tillväxttakt.  Vi känner oss bekväma på nuvarande nivåer och just nu finns det inget som pekar på att vi kommer ändra den synen.

Vi hörs, 

Henrik Saxborn

VD / CEO"

Ett konstaterande men jag är ändå nöjd med svaret. Castellum har presterat bra genom flera kriser och i goda som dåliga tider. En belåningsgrad om 50 procent utgör en hyggligt låg finansiell risk samtidigt som det är den nivå som behövs för att prestera god tillväxt. Castellum har en bevisat bra affärsmodell och strategi. En sänkt belåningsgrad skulle minska risken men också tillväxten, potentialen alltså. Risktagandet är redan rimligt och lägre avkastning vill vi ju inte skriva under på =)
Jag är imponerad över Castellum som bolag, de gör ett utmärkt jobb och inget pekar på att de inte fortsätter göra så.

Jag publicerade detta svar i sin helhet då det enligt gällande regler inte innehåller någon ny information om bolaget samt då det inte innehåller någon känslig info i övrigt utanför börsens regler (tex regnr på en bil eller plats och tid för en lunch).

Castellum mina damer och herrar!
Ni har väl inte missat bolagets presentation av bokslutet? Checka in Castellums videopresentation i denna länk.
Det här är mitt största innehav och har så varit i många år. Det är min förhoppning och tro att det även om 30 år är ett stort innehav i min portfölj. Lokaler kan inte ersättas av internet eller robotar. Jag satsar på fastigheter för framtiden.

10 kommentarer:

  1. Såg precis följande :) Kommentar?

    https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/01/25/skanska-nordea-ser-potential-till-extrautdelning-for-2016.html

    SvaraRadera
  2. Hej Vantage,
    Kul den hade jag missat. Extrautdelning i Skanska är absolut en möjlighet. Det är flera år sedan sist och de har finanser och kassaflöde att göra det. Jag är ej i stånd att bedöma i absoluta tal likt Nordea men det är nog i högsta laget de spekulerar kring.
    Visst skulle det sitta fint med en fet utdelning från Skanska =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Iom företag belånar sig för att få hävstång i verksamheten förstår jag inte varför många FA-investerare inte resonerar på samma sätt och nyttjar belåning för hävstång? Så länge personen i fråga har tillräckligt kassaflöde för att täcka räntan vill säga? Som småsparare bör man ju också sträva efter optimal kapitalstruktur?

    Vad är era tankar kring detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Intressant frågeställning. Jag investerar i preffar och bolag som kanske inte har den största risken, jag kallar mig själv för fegis. Jag använder mig av belåning, en liten del under 10%.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Bra kontroll där. Jag kan lugnt påstå att det definitivt inte är alla cfo som är trevliga emot mindre aktieägare. Det har jag själv nyligen erfarit. Och eftersom jag enbart placerar i bolag där jag kan känna ett förtroende för ledningen (som förvaltar mina pengar), så brukar jag försöka få en känsla för dem, på ett eller annat vis. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Har du tittat på: Preservia Hyresfastigheter AB? Ger snart ut en preferensaktie.
    MVH

    SvaraRadera
  6. Hej Petrusko!
    Jag tycker det låter extremt mycket med en belåningsgrad på över 40% men det är nog inte så mycket om vi sätter det i perspektiv. Vad händer när räntorna stiger? Visst påverkas Castellum negativt av det?

    Tack för en supertrevlig blogg och bra inlägg som alltid! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena kronantillmiljonen,
      Under 50 procent belåningsgrad får nog anses som lågt bland fastighetsbolagen. Här skulle man kunna dra en parallell till en privatpersons villaköp. Där är det vanligt att man går in i köpet med en belåningsgrad om 75-95%. De som har under 50% belåning på sin villa kan man anse har en låg belåning.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej Petrusko,
    tack för en informativ blogg. Brukar snubbla in då och då. Jag har en liten post i Castellum, som jag vet är en av dina favoriter, och jag har en liten fundering kring hur en räntehöjning skulle påverka Castellum? Hur resonerar du kring det?

    Belåningsgraden vill de hålla relativt sätt låg, vilket är bra. Men om räntorna går upp, vilket de kan börja göra fr.o.m 2018. Vad har vi för scenario då?

    Hälsningar,
    Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fredrik,
      Går räntorna upp så stiger hyran som Castellum tar av sina hyresgäster. Det är reglerat i Castellums hyresavtal de har med sina hyresgäster. Saxborn sa på årsstämman 2017 att de till och med tjänar mer pengar om räntan stiger lite. Det var dock så avancerat att han ville inte gå in på hur det upplägget ser ut.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...