lördag, december 03, 2016

Bara 92% källskatt i retur hos Avanza

Jag fortsätter på spåret utländsk källskatt och här kommer så ännu ett inlägg på ämnet. Marcus Hernhag skrev i sin bok Bli rik på aktieutdelning (Adlink) att han fick åter endast 92 procent av utländska källskatten i sin KapitalFörsäkring hos Avanza.
Det här blev något av en snackis och har fastnat på näthinnan hos många.

När jag kontrollerar uppgiften med Avanza bekräftar de att det ett specifikt år bara blev 92 procent i retur men det är också enda året de inte fått 100 procent i retur. Sedan starten 1999 snart 20 år sedan alltså, har det bara hänt en gång att man fick mindre än 100 procent av utländsk källskatt i retur.

Läs mer: Att tänka på angående utländsk källskatt.


6 kommentarer:

 1. Känner att jag inte alls är med på vad som är negativt här. Så skatt på utdelning i utländska (USA) aktier på ett KF är lägre mer eller mindre skattefritt? Därtill är skatten lägre från första början. Varför då välja svenska bolag för amerikanska om det är utdelning som är prio? Sprida riskerna såklart, men utöver det?

  SvaraRadera
 2. @Anonymous: Utdelningen från USA blir "skattefri" för att man inte ska skatta för den både i USA och i Sverige. I Sverige betalar du (ISK) eller försäkringsbolaget (KF) andra skatter för det amerikanska innehavet. I praktiken så kan du som privatperson undvika skatt helt om du tar ut pengarna från kontot innan kvartalsskiftet, givet att du/försäkringsbolaget har andra skatter som går att kvitta.

  @Petrusko: Det skulle vara intressant att veta hur stora marginaler de haft för att klara 100% återbetalning och hur marginalen utvecklats. Har du bra nog kontakter för att få dem att släppa sådan information?

  SvaraRadera
 3. Mitt råd är att handla på stockholmsbörsen bland dess enorma utbud, varför gå över ån...

  SvaraRadera
 4. @arajas
  Man gör över ån eftersom 98,9% av marknaden finns där.

  SvaraRadera
 5. Men om jag har förstår det rätt stämmer det väl inte till 100%. Nova Nordisk på sin 27% källskatt får man väl inte tillbaka hela från avanza?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
 6. HEj MArcus,
  Ett förtydligande: Avanza får 100% i retur av det de claimar. För danska aktier claimar de bara 15% vill jag minnas.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera